Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2010 20:40 - ЗАБРАНЕНИТЕ СРАВНЕНИЯ НА СТАРОБЪЛГАРСКИ НАХОДКИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 68260 Коментари: 187 Гласове:
89

Последна промяна: 26.06.2010 18:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 ЗАБРАНЕНИТЕ СРАВНЕНИЯ НА СТАРОБЪЛГАРСКИ НАХОДКИ

 

 

 

Историята и археологията винаги са ме привличали неимоверно. Имал съм щастието да присъствам на разкопки и да изпитам тръпката от открития на неща, които са лежали скрити от човешките очи векове, а понякога и хилядолетия наред. Бавно и търпеливо умелата ръка на археолога пробужда ехото на един отдавна отминал свят, който очарова и запленява със своята уникалност...С всеки нов обект любопитството ми нарастваше, особено когато излизаха запазени находки. Често разговарях с археолозите и постоянно ги разпитвах за подробности. Беше ми обяснявано охотно, докато не зададох един най- обикновен въпрос – Правил ли е някой досега сравнение на тракийски и старобългарски артефакти?

Водещият експедицията се усмихна кисело и каза – От такова нещо няма смисъл бе приятел, това са съвсем различни народи, траките са живели ту от памтивека, а  прабългарите в Азия, като са дошли през 681 г. от траките и помен не е имало..

Аз обаче си бях инат и отново подех- Хубаво де, нека са различни хора, но все пак, правил ли е някой от нашите учензи сравение на тракийски и старобългарски находки, или не?

Този път нямаше усмивка на лицето на стария археолог, той изсъска сърдито – От теб историк  няма да стане, хич не слушаш какво ти говорят умните хора, ама хич!

 

Останах шокиран от реакцията на “приятеля” ми, а той до края на сезона, не пожела да говори с мен. Оттогава зададох доста неудобни въпроси на различни “умни хора” , но така, или иначе не получих отговор. Едни се сопваха и се цупеха, други поглеждаха насмешливо, а имаше и такива които избухваха в гняв.. Единственото, което оставаше е сам да започна сравението, от което всеки бягаше като дявол от тамян...  След няколко години разбрах защо. Оказа се, че има огромни прилики между старобългарските и тракийските оръжия, керамика, жилища и погребални обичаи. А точно тези неща оформят облика на всеки народ. По специфичните особености на материалната култура един археолог може да определи кой, кога и къде е живял. Сравнението на тракийски и старобългарски артефакти показа, че не е имало никакво заселване на чужденци през VII-ми век, а хора от балкански произход са освободили родната си земя от подтисничеството на Източната Римска Империя.

 

Аспарухови бойци са имали материална култура, която e била присъща и за траките преди римското завоевание...т.е. на север и на юг от река Дунав са живели едни и същи хора, но докато едните са били подчинени на Вечният град, други са били свободни...това е единствената разлика. Трябва да се добави и, че още от най-дълбока древност траките често са прекосявали Дунава и в двете посоки ( както знаем от Страбон).[1] Among the Greeks, however, the Getae are better known because the migrations they make to either side of the Ister are continuous, and because they are intermingled with the Thracians and Mysians. VII-3-13

 

Представям сравнения на домашна посъда на траки и стари българи. Тракийските обекти са от V-ти пр. Христа -I-ви сл. Христа, а старобългарските са от V-ти -VII-ми век сл. Христа. Въпреки, че разликата във възраста на някои находки е значителна, в някои случаи около хиляда години, виждаме, че у старите българи се наблюдава продължение на тракийската традиция, а това е ясна индикация, че хората на Аспарух са били роднини на живеещите на юг от река Дунав хора. Съдовете в ляво са тракийски, срещу тях са старобългарските.

 

                                   image

                                image 


Ако ставаше дума за прилики на два, или три обекта, можеше да се говори за случайност, но тук виждаме паралели сред осем различни типа посъда. Дори определени орнаменти са идентични. Това показва ясно, че отъждествяването на траки и българи направено от Св. Йероним, Лъв Дякон, Т. Симоката и др. е почивало на реалност.Те. дедите ни са местен народ, който поради агресията на Рим е бил разделен на две части - свободна на север от Дунав и подчинена на Вечният град на юг от Дунав.

 

Понеже сравненията на керамиката разбиват на пух и прах глупаво съчинената теория за тюркския произход на българите, никой, който е искал да направи кариера в българската наука не се е осмелил да си опари пръстите като покаже, че аспаруховите българи са били местен народ, принадлежащ на тракийското семейство. Кой би имал смелостта да каже, нашите академици са ни лъгали безсрамно и, че хиляди томове научна литература трябва да се предаде на вторични суровини? Такъв човек би загубил работата си и би бил преследван безжалостно от старата номенклатура...Ето затова досега тези данни не са поднасяни на широката публика.

 

Не само домашната посъда показва, че дедите ни са тракийски народ.В древността въоръжението на народите се е различавало значително и по особеностите може да се направи сполучлива идентификация. Тукидит споменава за северните траки ( гетите), че те са конни стрелци [2]. Точно като такива са определени и старите българи [3]. Сравним ли тракийски и старобългарски  върхове на стрели ще видим, че съществуват пет еднакви модела. Отново количеството на успоредиците е твърде голямо, за да се тълкува като случайност. Ще допълня, че някои видове върхове на старобългарски стрели са намирани и в алпийските региони. Там са ходили трако-кимерийци, но не и тюрки.Трябва да се отбележи, че дори и типът лък използван от траки и стари българи е един и същ. Става дума за кривият, сложносъставен лък. Той е описан като атрибут на тракийското племе пеони в Троянската война, а от изображения от 5-ти век преди Христа и 2-ри век след Христа се вижда, че и в по-късни времена този тип лък все още се използва от тракийските племена.

 

Повечето от вас сигурно знаят, че траките притежават едно уникално оръжие – ромфеята. Това е прав, едноостър меч, който всъщост е по-ранна версия на старобългарският палаш – прав едноостър меч. На фиг. 2 може да се види сравнение на тракийски лък и ромфея и старобългарски лък и палаш.

                         image


Приликите на тракийската и старобългарската материална култура не свършват с керамика и въоръжение. Старите траки са били опитни земеделци, не случайно Добруджа е наречена хамбарът на Церес. Жито е било изнасяно както за Рим, така и за Гърция, траките са въвели и нови земеделски методи и уреди в Гърция [4].Това, което не се споменава е, че нашите земеделски сечива са от тракийски произход. Става дума за няколко различни вида рала, брани, дикани и т.н.

Невъзможно е траките да се изпарят без следа, а “пришълците” като по чудо Божие да започнат да ползват тракийски оръдия на труда и тракийски технологии. Така е, нали? За да не дават отговор на неудобни въпроси господа учените премълчават, че до XX-ти век българските селяни са ползвали рала, дикани и др. стопански уреди, които са изобретени от траките [5]. Трябва де се отбележи, че житните ями, които старите българи ползват, ги има в Тракия още от Бронзовата епоха. Този метод за съхранение на зърно изглежда страннен, но всъщност е много ефективен.*

 
                   
                        image

 

В следващият постинг ще бъдат дадени други сравнения от областите на скотовъдството, архитектурата, обичаи и погребални ритуали. За всеки логично мислещ човек ще стане ясно защо тези данни са били укривани така упорито. Приликите на тракйската материална култура с българската са толкова големи, че само фанатизиран българомразец би ги отрекъл. Е, има и такива, те ще скочат като опарени след прочитането на този и следващият постинг, ще хулят, ще се опитват да преиначат нещата, но е вече късно. Вие сами можете да видите как стоят нещата. Не ви трябва професор, който да ви обяснява кое какво е. Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие. Как мислите, щяха ли да бъдат приети смахнатите теории за изчезването на траките и за появяването на тюркоезичните българи, ако не бяха потулени важни факти, ако не бяха охулени истинските родолюбци като Ганчо Ценов, ако нямаше агенти на ДС в БАН....Хвърлени са неимоверни усилия да бъде замъглено съзнанието ни, но дълбоко във себе си всеки истински българин е знаеше, че корените му са тук, при Дунава и Стара Планина, при Родопите и Струма. Потомци сме на сладкопойните поклоннички на Дионис и на храбрите синове на Арес.
Няма народ в който да е комбинирана така силно любовта към красотата и доброто и  несломимият дух на боеца. Ние сме изградени от огън и камък, затова и ще предолеем поредното зло и подобно на дедите ни ще се преродим наново. Бог е с нас!

 

 




Гласувай:
100



1. sparotok - критика
09.06.2010 20:42
Критиката е добре дошла, но трябва да е по темата, отклонения няма да бъдат допускани.
цитирай
2. panazea - Аз нямам намерение да критикувам!
09.06.2010 20:48
Идвам тук да се уча!
:))
цитирай
3. sparotok - критика
09.06.2010 20:50
panazea написа:
Идвам тук да се уча!
:))


Дано имаш достатъчно свободно време, аз тепърва ще се развихрям:))
цитирай
4. tili - Nqmam mnogo wreme,
09.06.2010 20:59
но не пропускам! Давай, развихряй се :)))
цитирай
5. sparotok - няма врече за губене
09.06.2010 21:03
tili написа:
но не пропускам! Давай, развихряй се :)))


Ще се развихрям защото няма време за губене. Туранската теория за произхода на българите издъхна плачевно, сега коват иранската.
цитирай
6. lado - Тракийска керамика на 4 000 години
09.06.2010 21:10

http://www.flickr.com/photos/rossitza/2585662652/in/set-72157605649808890/
http://www.flickr.com/photos/rossitza/2585665128/in/set-72157605649808890/
http://www.flickr.com/photos/rossitza/2585802842/in/set-72157605649808890/ - 3000 г.
цитирай
7. sparotok - благодаря ти
09.06.2010 21:15
lado написа:

http://www.flickr.com/photos/rossitza/2585662652/in/set-72157605649808890/
http://www.flickr.com/photos/rossitza/2585665128/in/set-72157605649808890/
http://www.flickr.com/photos/rossitza/2585802842/in/set-72157605649808890/ - 3000 г.


Благодаря ти приятелю!
Свърши ми прекрасна услуга!
цитирай
8. solinvictus - Тва как дошли ени грцки гемиджии и ...
09.06.2010 21:17
Тва как дошли ени грцки гемиджии и изтрепали траките като мухи го вярвят се по малко хора!
Интерсни са всякакви паралели !

Аз съм убеден че такова преселение "Велико-най Велико" изобщо не се е състояло.
според мене посочвай фотоси от такива находки хората сами преценят!
Простият народ измря ,вече хехе
цитирай
9. mehmedbulgaristan - Логично
09.06.2010 21:19
Истината е истина - за едни неудобна, за други неправдоподобна .Браво Sparotok
цитирай
10. sparotok - преселение
09.06.2010 21:22
solinvictus написа:
Тва как дошли ени грцки гемиджии и изтрепали траките като мухи го вярвят се по малко хора!
Интерсни са всякакви паралели !

Аз съм убеден че такова преселение "Велико-най Велико" изобщо не се е състояло.
според мене посочвай фотоси от такива находки хората сами преценят!
Простият народ измря ,вече хехе


До някъде си прав, Великото Преселение на Народите е силно преувеличено.
По скоро трябва да се говори за изритването на римляните от старите тракийски земи.
цитирай
11. sparotok - факти
09.06.2010 21:24
mehmedbulgaristan написа:
Истината е истина - за едни неудобна, за други неправдоподобна .Браво Sparotok


Истината е неправдоподобна само когато хората не разполагат с всички факти. Нищо обаче не може да се крие вечно.
цитирай
12. sparotok - коментар
09.06.2010 21:29
Ник, одобрих коментара ти, но не знам защо не се появява. Може да има софтуерни проблеми.
цитирай
13. sevdabg - И аз идвам тук да уча ...
09.06.2010 21:31
А като те чета, разбирам, колко много не знам...
Затова се развихрай и пиши :)

Поздрави !
цитирай
14. tili - Казано е:
09.06.2010 21:32
Всичко тайно ще стане явно! Тя истината затова е гола - защото блести от чистота и свети!!!
По начина на изработка смачкаха носа на индианците като доказаха, че първите заселници на Америка са от Иберийските земи. А това тук е било вчера!
цитирай
15. veninski - За критиките е ясно, приятелю. . . А ...
09.06.2010 21:34
За критиките е ясно, приятелю... А възхищенията могат ли да бъдат по темата? Аплодисменти!!!
цитирай
16. sparotok - учене
09.06.2010 21:35
sevdabg написа:
А като те чета, разбирам, колко много не знам...
Затова се развихрай и пиши :)

Поздрави !


Струваше ми повече от 20 години да събера всички данни. За съжаление мозайката на историята ни е ужасно разпиляна.
цитирай
17. iliada - Честит празник на приятелството,sparotok!:)
09.06.2010 21:35
Отпусни се и захвърли днес доспехите ,приятелю ! Наслаждявяй на деня -международния ден на приятелството!
С усмивка -твой приятел
цитирай
18. sparotok - приятели
09.06.2010 21:37
iliada написа:
Отпусни се и захвърли днес доспехите ,приятелю ! Наслаждявяй на деня -международния ден на приятелството!
С усмивка -твой приятел


Благодаря приятелко!
цитирай
19. sparotok - находки
09.06.2010 21:39
veninski написа:
За критиките е ясно, приятелю... А възхищенията могат ли да бъдат по темата? Аплодисменти!!!


Приятелю, твоят край е съковищница, доста неща от са съхранени почти непроменени.
цитирай
20. анонимен - Иво
09.06.2010 21:44
Здрасти, Спароток.
Някой малоумник пак пише вместо мен.
Няма да се регистирам в блога, защото така ще им дам на копелетата достъп до имей-ла си.
Тъй че реших друго. Повече няма да пиша в блога ти с името "Иво". Ще си измислям други имена.

Извинявай за отклонението от темата ти, но се налага да уточня тези подробностти, за да няма повече разминаване с името "Иво".
Оттук нататък видиш ли анонимен под име Иво да плюе в блога ти направо го дялкай с лабриса у вратъ.

Постинга ти е прекрасен! Не бях се сещал за приликата между ромфеята и старобългарския палаш.

Поздрави!
цитирай
21. sparotok - мейл
09.06.2010 21:49
анонимен написа:
Здрасти, Спароток.
Някой малоумник пак пише вместо мен.
Няма да се регистирам в блога, защото така ще им дам на копелетата достъп до имей-ла си.
Тъй че реших друго. Повече няма да пиша в блога ти с името "Иво". Ще си измислям други имена.

Извинявай за отклонението от темата ти, но се налага да уточня тези подробностти, за да няма повече разминаване с името "Иво".
Оттук нататък видиш ли анонимен под име Иво да плюе в блога ти направо го дялкай с лабриса у вратъ.

Постинга ти е прекрасен! Не бях се сещал за приликата между ромфеята и старобългарския палаш.

Поздрави!


Иво, аз лично имам 5 различни мейла, някои са на адрес в чужбина.
Можеш да си направиш мейл под каквото име искаш и при който и доставчик искаш.

А палаша наистина си е развита ромфея...
цитирай
22. ivesa - Пак ме възхищава финалът ти...
09.06.2010 22:01
Бъди благословен,sparotok!:)))
цитирай
23. sparotok - финал
09.06.2010 22:09
ivesa написа:
Бъди благословен,sparotok!:)))


Благодаря ти!
Българите заслужават да високо самочувствие, велик народ сме!
цитирай
24. boristodorov56 - Това твърдеше и Петър Детев, Бог да ...
09.06.2010 22:10
Това твърдеше и Петър Детев, Бог да го прости!
цитирай
25. анонимен - dausdava
09.06.2010 22:10
Струваше ми повече от 20 години да събера всички данни. За съжаление мозайката на историята ни е ужасно разпиляна.
=======================================================
Губил си си времето значи през тези 20 години.
Така типология на керамика не се прави.
цитирай
26. sparotok - Детев
09.06.2010 22:14
boristodorov56 написа:
Това твърдеше и Петър Детев, Бог да го прости!


Детев, Ценов, Гинчев, Сотиров, Чилингиров...списъкът на здравомислещите расте!
цитирай
27. анонимен - dausdava
09.06.2010 22:25
Спароток, извинявай, не се чувствам добре психически и това е причината много неща да ме дразнят, не ме мисли обаче за лош човек, моля те!
цитирай
28. анонимен - тъпо
09.06.2010 22:29
анонимен написа:
Струваше ми повече от 20 години да събера всички данни. За съжаление мозайката на историята ни е ужасно разпиляна.
=======================================================
Губил си си времето значи през тези 20 години.
Така типология на керамика не се прави.


Да спароток, така не се прави типология на керамика. Ето правилния метод:
Взема се мазна монголска чиния и се блъска с чук докато заприлича на български съд, после се полива с кобилешко мляко и овча лой, рисува се върху нея лице с дръпнати очи и се написва - Това принадлежи на велкия хан:)))
цитирай
29. анонимен - Давай
09.06.2010 22:30
Давай човече, не се спирай, лавината тръгна вече, мошениците треперят!!!!!
цитирай
30. sparotok - треперене
09.06.2010 22:34
анонимен написа:
Давай човече, не се спирай, лавината тръгна вече, мошениците треперят!!!!!


Да не бяха лъгали българския народ нямаше да треперят.
цитирай
31. sparotok - забавно
09.06.2010 22:35
анонимен написа:
анонимен написа:
Струваше ми повече от 20 години да събера всички данни. За съжаление мозайката на историята ни е ужасно разпиляна.
=======================================================
Губил си си времето значи през тези 20 години.
Така типология на керамика не се прави.


Да спароток, така не се прави типология на керамика. Ето правилния метод:
Взема се мазна монголска чиния и се блъска с чук докато заприлича на български съд, после се полива с кобилешко мляко и овча лой, рисува се върху нея лице с дръпнати очи и се написва - Това принадлежи на велкия хан:)))


Благодаря ти, разсмя ме:)))
цитирай
32. sparotok - няма проблеми
09.06.2010 22:36
анонимен написа:
Спароток, извинявай, не се чувствам добре психически и това е причината много неща да ме дразнят, не ме мисли обаче за лош човек, моля те!


Не се сърдя на никого, в трудни времена живеем, всеки е изнервен.
цитирай
33. sparotok - сравнения
09.06.2010 22:38
анонимен написа:
Струваше ми повече от 20 години да събера всички данни. За съжаление мозайката на историята ни е ужасно разпиляна.
=======================================================
Губил си си времето значи през тези 20 години.
Така типология на керамика не се прави.


Кажи тогава как се прави , кажи защо се укриваше тракийският произход на няколко рала, на диканята, на браната...
цитирай
34. анонимен - dausdava
09.06.2010 22:40
Като си решил да доказваш нещо и да претендираш за това,че поднасяш истинската българска история, то прави го както трябва.
Поне снимки да беше направил и да сравняваш.Няма такова нещо.Някакви зарисовки и толкова.Айде по-сериозно :)
цитирай
35. sparotok - снимки
09.06.2010 22:43
анонимен написа:
Като си решил да доказваш нещо и да претендираш за това,че поднасяш истинската българска история, то прави го както трябва.
Поне снимки да беше направил и да сравняваш.Няма такова нещо.Някакви зарисовки и толкова.Айде по-сериозно :)


Спокойно, във втора част ще дам използваната литература, всеки ще може да провери сам. Една снимка не доказва нищо, не може да се види къде е направена, но пък изображенията в научни работи са датирани и каталогизирани както се подобава.
цитирай
36. анонимен - dausdava
09.06.2010 22:46
sparotok написа:
анонимен написа:
Струваше ми повече от 20 години да събера всички данни. За съжаление мозайката на историята ни е ужасно разпиляна.
=======================================================
Губил си си времето значи през тези 20 години.
Така типология на керамика не се прави.


Кажи тогава как се прави , кажи защо се укриваше тракийският произход на няколко рала, на диканята, на браната...

Никой нищо не е уркивал.Мен по етнология ми обясняваха точно за няколко типа рало и за диканята,че са тракийско наследство.
цитирай
37. sparotok - обяснения
09.06.2010 22:53
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Струваше ми повече от 20 години да събера всички данни. За съжаление мозайката на историята ни е ужасно разпиляна.
=======================================================
Губил си си времето значи през тези 20 години.
Така типология на керамика не се прави.


Кажи тогава как се прави , кажи защо се укриваше тракийският произход на няколко рала, на диканята, на браната...

Никой нищо не е уркивал.Мен по етнология ми обясняваха точно за няколко типа рало и за диканята,че са тракийско наследство.


А обясниха ли също за сърповете, паламарката, цапата, ямурлука, сезонното животновъдство...че също са тракийско наследнство.
Не си ли зададе върпоса как така българското земеделие и скотовъдство са тракийско наследство, а траките са обявени за изчезнали в небитието.

Щом си етнолог, то знаеш, че наследените от траките инструменти се срещат из цялата територия на страната, а не само в малка, изолирана област. Това показва, че не е имало изчезване на тракийското население, то си е съществувало през 7-ми век, но е било подчинено на Рим, траките са били считани за римски граждани, а свободните им събратя, имащи същата материална култура са наречени нашественици умишлено. Разделяй и владей, или както писа Псевдомаврикий - дарявай едни, нападай други, за да се карат и да не могат да се обединят...

Ти може да знаеш определени неща, но знае ли ги всеки българин?
цитирай
38. анонимен - dausdava
09.06.2010 23:01
Не съм етнолог,а учих тази дисциплина един семестър.И да - трансхуманното животновъдство,ямурлука и други подробности са тракийско наследство според официалната наука.
Иначе според мен през 7-ми век е възможно да са съществували някои тракийски анклави.Но с твоята представа масовост на траките не мога и няма да се съглася.
цитирай
39. lado - В БАН се шири някаква гордост, че ...
09.06.2010 23:08
В БАН се шири някаква гордост, че проучили Рим по нашите земи прекрасно. Но за Тракия няма гордост, че го и споменават от време на време :
"Римската култура на Балканите е много добре нзследвана. Само по Дунавскня лимес чрез редовни археологически разкопки са проученн Бонония, Рациария, Ескус, Нове, Ятрус, Приста, Дуросторум, Августа, на понтийскня бряг Дионисополис и Одеса, а в равнината – Абритус, Марцинапол, Никополис ад Иструм, Мелта, Сторгозия, Монтана, Кастра Мартис и др. Въз основа на данните от тези проучвания вече е изяснен значителен дял от проблемите на градоустройството и архитектурата, от укрепителната система, от култовото, общественото и жилищното строителство. Обхванати са почти изцяло и въпросите на социално-икономическия, държавно-политическия и административния живот и от цялостния облик на материалната и духовната култура. "
"
" Предпланинските възвишения на Стара планина често са увенчани с развалините на мощни крепостни стени от този период. Из равнините керамични материали свидетелствуват за открити тракийски селища, обикновено бедни и еднослойни, но засега освен тракийското селище от чашата на язовир "Виница" нито едно от тях не е археологически проучено и цялостно разкрито. "

цитирай
40. lado - Едно от обстоятелствата да се съсъпе огромно археологическо наследство по земите ни...
09.06.2010 23:10
До началото на ХХ век в България е имало запазени немалко крепости, но след втората национална катастрофа през 1919 г. Александър Стамболийски обещава на бежанците от Тракия и Македония, че ако го изберат за премиер, ще им позволи да развалят старите крепости, за да използват материала за строителство на къщи.

Така те се превръщат в кариери.....
цитирай
41. sparotok - данни
09.06.2010 23:13
анонимен написа:
Не съм етнолог,а учих тази дисциплина един семестър.И да - трансхуманното животновъдство,ямурлука и други подробности са тракийско наследство според официалната наука.
Иначе според мен през 7-ми век е възможно да са съществували някои тракийски анклави.Но с твоята представа масовост на траките не мога и няма да се съглася.


Имаш право на свое мнение, но моля те, обясни как така тия малки островчета от траки ще повлияят "морето от нашественици"?

Как да си обясним приликите във въоръжението, погребалните ритуали, носията ( това също би трябвало да го знаеш), жилищата, крепостните стени?

Защо е толкова трудно да приемеш, че старите българи са прогонени ( или живеещи на север от Дунав) тракийски народ, който освобождава своите събратя?

Не знаеш ли, че има дори продължение в топонимията, че типични белези на българския език ( аналитичния характер, екането, умал. наставки, л.местоимения) са от тракийски произход...
Къде и защо се е изгубил езикът на завоевателите?
цитирай
42. sparotok - интерес
09.06.2010 23:15
lado написа:
В БАН се шири някаква гордост, че проучили Рим по нашите земи прекрасно. Но за Тракия няма гордост, че го и споменават от време на време :
"Римската култура на Балканите е много добре нзследвана. Само по Дунавскня лимес чрез редовни археологически разкопки са проученн Бонония, Рациария, Ескус, Нове, Ятрус, Приста, Дуросторум, Августа, на понтийскня бряг Дионисополис и Одеса, а в равнината – Абритус, Марцинапол, Никополис ад Иструм, Мелта, Сторгозия, Монтана, Кастра Мартис и др. Въз основа на данните от тези проучвания вече е изяснен значителен дял от проблемите на градоустройството и архитектурата, от укрепителната система, от култовото, общественото и жилищното строителство. Обхванати са почти изцяло и въпросите на социално-икономическия, държавно-политическия и административния живот и от цялостния облик на материалната и духовната култура. "
"
" Предпланинските възвишения на Стара планина често са увенчани с развалините на мощни крепостни стени от този период. Из равнините керамични материали свидетелствуват за открити тракийски селища, обикновено бедни и еднослойни, но засега освен тракийското селище от чашата на язовир "Виница" нито едно от тях не е археологически проучено и цялостно разкрито. "



Интереса клати феса, нашите учени не служат на България.
цитирай
43. sparotok - Барон Хирш
09.06.2010 23:18
lado написа:
До началото на ХХ век в България е имало запазени немалко крепости, но след втората национална катастрофа през 1919 г. Александър Стамболийски обещава на бежанците от Тракия и Македония, че ако го изберат за премиер, ще им позволи да развалят старите крепости, за да използват материала за строителство на къщи.

Така те се превръщат в кариери.....


Още преди Стамболийски нашите стари крепости са унищожавани, за да се построи баронхиршована железница...
цитирай
44. lado - Искам да изкажа едно предположение ...
09.06.2010 23:25
Искам да изкажа едно предположение относно така наречения "чуб" - странната прабългарска прическа, или в онзи списък "остриженами главами". Маврикий казва, че римският войник трябва да е остриган, а прически не са разрешени.
За да изложа тезата си, ще се върна доста назад във времето - виждал си каменни брадви, изработени по модел на бронзови - с детайлите , нитовете?
Та - ако се вгледаш в тракийски шлем, ще видиш в детайли ,имитиращи същността на носещия го - набузници, които са оформени реалистично като къдрави бради, бръчките на челото, предадени пластично и на шлема, а така наречената "фригийска " врътка отгоре - ета това според мен е рословутият "чуб".
Има даже детайли на чуба - сплитката!
цитирай
45. анонимен - dausdava
09.06.2010 23:27
Имаш право на свое мнение, но моля те, обясни как така тия малки островчета от траки ще повлияят "морето от нашественици"?

Как да си обясним приликите във въоръжението, погребалните ритуали, носията ( това също би трябвало да го знаеш), жилищата, крепостните стени?

Защо е толкова трудно да приемеш, че старите българи са прогонени ( или живеещи на север от Дунав) тракийски народ, който освобождава своите събратя?

Не знаеш ли, че има дори продължение в топонимията, че типични белези на българския език ( аналитичния характер, екането, умал. наставки, л.местоимения) са от тракийски произход...
Къде и защо се е изгубил езикът на завоевателите?
=====================================================
Е до колко са повлияли според теб?Освен,че славяните за взаимствали няколко хидронима.Или някои практики в селското стопанство....

Няма никаква прилика нито във въоръжението,нито в носиите,нито в погребалните ритуали и т.н.Да ти припомням ли,че Крум наложил аварска мода и т.н.

В изворите не става дума за никакво освобождаване.По-спорен е въпросът за отношенията между Аспарух и славянските племена.

И последно : в България днес се говори на език от славянската езикова група.Такива езици се говорят още в Русия,Сърбия,Чехия,Словакия,Украйна,Беларус и т.н.
цитирай
46. sparotok - чуб
09.06.2010 23:30
lado написа:
Искам да изкажа едно предположение относно така наречения "чуб" - странната прабългарска прическа, или в онзи списък "остриженами главами". Маврикий казва, че римският войник трябва да е остриган, а прически не са разрешени.
За да изложа тезата си, ще се върна доста назад във времето - виждал си каменни брадви, изработени по модел на бронзови - с детайлите , нитовете?
Та - ако се вгледаш в тракийски шлем, ще видиш в детайли ,имитиращи същността на носещия го - набузници, които са оформени реалистично като къдрави бради, бръчките на челото, предадени пластично и на шлема, а така наречената "фригийска " врътка отгоре - ета това според мен е рословутият "чуб".
Има даже детайли на чуба - сплитката!


То си има изображения на траки и пеласги с чуб, даже и микенци има с такава прическа.
Чуб ( също и чумб) се е носело по моя край до преди 70 години. Ангел войвода е бил с такъв чуб (по неговия край се е наричал кика...та май оттам - тракийските кикони).
Днес чубът е най-популярен сред донските казаци.
цитирай
47. анонимен - разбирам
09.06.2010 23:31
че при тоталитаризма е допустимо да се изопачава история,
но и по време на демокрация да проповядваш лъже история...това вече е наказуемо.
цитирай
48. raders - Все пак това история ли е или лите...
09.06.2010 23:34
Все пак това история ли е или литература? Много ми е чудно защо някой - било то професор, политик или какъвто и да било - трябва да изопачава историята, за да докаже, че Аспаруховите хора са от тюркски произход. Направо е смешно и не се вижда смисъл в това. Ако само по този повод е борбата, възможно е да си прав. Но твърдейки, че не е имало съществено преселение, направо преиграваш и то много наивно. Ами то тогава Римската империя щеше да си съществува още. Щом си присъствал на разкопки би трябвало да ти е ясно, че от тук са минали безброй племена с една единствена цел - да грабят и рушат. Тъй като съм от Пловдив, където е събрана цялата история на Тракия ще трябва да спомена, че по стените на старите постройки има безброй надписи, които говорят съвсем определено. За съжаление не са нито на тракийски, нито на български...
цитирай
49. sparotok - Свида
09.06.2010 23:37
анонимен написа:
Имаш право на свое мнение, но моля те, обясни как така тия малки островчета от траки ще повлияят "морето от нашественици"?

Как да си обясним приликите във въоръжението, погребалните ритуали, носията ( това също би трябвало да го знаеш), жилищата, крепостните стени?

Защо е толкова трудно да приемеш, че старите българи са прогонени ( или живеещи на север от Дунав) тракийски народ, който освобождава своите събратя?

Не знаеш ли, че има дори продължение в топонимията, че типични белези на българския език ( аналитичния характер, екането, умал. наставки, л.местоимения) са от тракийски произход...
Къде и защо се е изгубил езикът на завоевателите?
=====================================================
Е до колко са повлияли според теб?Освен,че славяните за взаимствали няколко хидронима.Или някои практики в селското стопанство....

Няма никаква прилика нито във въоръжението,нито в носиите,нито в погребалните ритуали и т.н.Да ти припомням ли,че Крум наложил аварска мода и т.н.

В изворите не става дума за никакво освобождаване.По-спорен е въпросът за отношенията между Аспарух и славянските племена.

И последно : в България днес се говори на език от славянската езикова група.Такива езици се говорят още в Русия,Сърбия,Чехия,Словакия,Украйна,Беларус и т.н.


Свида има предвид бойната униформа на аварите, не националната носия. Прочети Агре и Китов, те споменават, че тракийската женска носия е като българската. Освен това най-консервативната мъжка носия е идентична с тази на гетите, има стотици изображения по римски фризове.

Забравяш едно, славяните според Симоката са носили в древността името гети - тракийско племе.

Не можеш да кажеш, че някякви славяни са заели топоними и хидроними защото етимологията е наша. Давам пример, тракийските Пато-виса, Берзо-вис, Вис-марос съдържат частицата вис. Георгиев и Дуриданов признаха, че тя е идентична на старобългарската дума вьсъ-село.

Санкритската дума виса и старобългарската вьсъ - село имат една и съща семантика, значението е -прикрепен, свързан, останал.

Санскритското виса идва от васати - свързам, прикрепям, оставам.
Нашето вьсъ идва от везати - свързвам, прикрепям, зашивам.
Щом имаме обяснение за дадена дума, то тя не може да е заемка.

цитирай
50. анонимен - dausdava
09.06.2010 23:47
"На българите се харесала носията на аварите; те заменили своите дрехи с техните и досега ходят така облечени."
Направи направо отделна тема за носиите при траките и при старите българи.То се е видяло...
цитирай
51. sparotok - преселения
09.06.2010 23:48
raders написа:
Все пак това история ли е или литература? Много ми е чудно защо някой - било то професор, политик или какъвто и да било - трябва да изопачава историята, за да докаже, че Аспаруховите хора са от тюркски произход. Направо е смешно и не се вижда смисъл в това. Ако само по този повод е борбата, възможно е да си прав. Но твърдейки, че не е имало съществено преселение, направо преиграваш и то много наивно. Ами то тогава Римската империя щеше да си съществува още. Щом си присъствал на разкопки би трябвало да ти е ясно, че от тук са минали безброй племена с една единствена цел - да грабят и рушат. Тъй като съм от Пловдив, където е събрана цялата история на Тракия ще трябва да спомена, че по стените на старите постройки има безброй надписи, които говорят съвсем определено. За съжаление не са нито на тракийски, нито на български...


Трябваше ли да има преселение, за да се освободим от турците? От отвъд Дунава дойдоха български опълченци, те не са ли част от народа ни, нищо, че са живели преди войната в Русия и Румъния.

Защо да не е било същото и през 7ми век? Свободните траки да прекосят Дунава и да освободят братята си. Нали знаеш поговорката - Брат брата си не храни, ала си го брани.
цитирай
52. sparotok - постинг
09.06.2010 23:51
анонимен написа:
"На българите се харесала носията на аварите; те заменили своите дрехи с техните и досега ходят така облечени."
Направи направо отделна тема за носиите при траките и при старите българи.То се е видяло...


Имам вече такъв постинг, ето http://sparotok.blog.bg/politika/2010/02/01/proizhodyt-na-tradicionnata-bylgarska-nosiia.484480
цитирай
53. sparotok - закон
09.06.2010 23:54
анонимен написа:
че при тоталитаризма е допустимо да се изопачава история,
но и по време на демокрация да проповядваш лъже история...това вече е наказуемо.


Законът е само за обикновените хора, служителите на ДС не ги съдят, това вече сте го разбрали. Членовете на БАН, които са били на служба при червената ДС са запазили работата си.
цитирай
54. анонимен - Българин завинаги!
09.06.2010 23:56
Това е истината - написаното по-горе!
Напред българи!
цитирай
55. lado - Павле, обясни на Радерс относно ...
10.06.2010 00:00
Павле , обясни на Радерс относно археологическите разкопки - как се получава културният пласт, с каква скорост се натрупва, и че така наречените "безброй племена" биха могли да бъдат открити с артефактите си - което обаче не се случва !
Артефактите по нашите земи имат учудваща хомогенност за теорията на дошляците!
Освен Павел, и аз съм се бъхтал по разкопки - но при мене пра-историята е водеща. Както и да е - преди да се стигне до праисторията - първо се минава през траките - знам за какво става въпрос. Лощото е ,че и съответните археолози го виждаха, а после в публикациите - дума не обелваха,че няма прекъсване на стилистика, архитектоника, технология, а си продължава старата
цитирай
56. lado - Леко встрани, но все пак близо като нюанс за развитието на археологията - все още има какво да се извади на бял свят!
10.06.2010 00:05
Експертиза на френска лаборатория показва, че става дума за горен предкътник на човекоподобна маймуна, смятана за предшественик на хомо еректус и хомо сапиенс с възраст около 7 млн. г. Така намереният край Чирпан зъб е официално признат за част от най-стария познат на науката хоминоид, категоричен е Спасов. С това според учения от БАН се доказвала съществуващата от години хипотеза, че първите предшественици на хората са се появили първо на Балканите, а не както се смята досега в Африка.
„Откритият зъб е повече от потресаващ. С негова помощ със сигурност можем да твърдим, че хоминидите нямат африкански произход. Новата теория е, че предците на човека са тръгнали от Балканите преди 7 млн. години и впоследствие са мигрирали в Африка", категоричен е проф. Николай Спасов. В момента Спасов и шефът на парижката Лаборатория по еволюция на човека д-р Дени Жераадс продължават разкопките в търсене на още останки на загадъчния човешки братовчед.
цитирай
57. sparotok - обяснения
10.06.2010 00:16
lado написа:
Павле , обясни на Радерс относно археологическите разкопки - как се получава културният пласт, с каква скорост се натрупва, и че така наречените "безброй племена" биха могли да бъдат открити с артефактите си - което обаче не се случва !
Артефактите по нашите земи имат учудваща хомогенност за теорията на дошляците!
Освен Павел, и аз съм се бъхтал по разкопки - но при мене пра-историята е водеща. Както и да е - преди да се стигне до праисторията - първо се минава през траките - знам за какво става въпрос. Лощото е ,че и съответните археолози го виждаха, а после в публикациите - дума не обелваха,че няма прекъсване на стилистика, архитектоника, технология, а си продължава старата


Аз ще му обясня, но дали той ще ми повярва, все пак здраво ни лъгаха дълго време. Повече от 5 поколения бяха закърмени с дивотията за идването на туранските българи. Знаеш колко е трудно да разбие едно клише!

Прав си, че в нашите земи има невероятна приемственост, а това може да се обясни само с местният произход на българите, въпросът е, че тази приемственост и хомогенност на археологичните находки се премълчава, а дори и отрича.
цитирай
58. анонимен - dausdava
10.06.2010 00:18
sparotok написа:
анонимен написа:
"На българите се харесала носията на аварите; те заменили своите дрехи с техните и досега ходят така облечени."
Направи направо отделна тема за носиите при траките и при старите българи.То се е видяло...


Имам вече такъв постинг, ето http://sparotok.blog.bg/politika/2010/02/01/proizhodyt-na-tradicionnata-bylgarska-nosiia.484480

Моя грешка.Ама си ги натворил едни...
цитирай
59. анонимен - dausdava
10.06.2010 00:19
lado написа:
Експертиза на френска лаборатория показва, че става дума за горен предкътник на човекоподобна маймуна, смятана за предшественик на хомо еректус и хомо сапиенс с възраст около 7 млн. г. Така намереният край Чирпан зъб е официално признат за част от най-стария познат на науката хоминоид, категоричен е Спасов. С това според учения от БАН се доказвала съществуващата от години хипотеза, че първите предшественици на хората са се появили първо на Балканите, а не както се смята досега в Африка.
„Откритият зъб е повече от потресаващ. С негова помощ със сигурност можем да твърдим, че хоминидите нямат африкански произход. Новата теория е, че предците на човека са тръгнали от Балканите преди 7 млн. години и впоследствие са мигрирали в Африка", категоричен е проф. Николай Спасов. В момента Спасов и шефът на парижката Лаборатория по еволюция на човека д-р Дени Жераадс продължават разкопките в търсене на още останки на загадъчния човешки братовчед.

Тая партенка е отпреди няколко години.Някакво развитие има ли?Освен,че край Чирпан е имало прототраки?
цитирай
60. sparotok - факти
10.06.2010 00:19
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
"На българите се харесала носията на аварите; те заменили своите дрехи с техните и досега ходят така облечени."
Направи направо отделна тема за носиите при траките и при старите българи.То се е видяло...


Имам вече такъв постинг, ето http://sparotok.blog.bg/politika/2010/02/01/proizhodyt-na-tradicionnata-bylgarska-nosiia.484480

Моя грешка.Ама си ги натворил едни...


Добре де, кажи какво не е вярно.
цитирай
61. sparotok - намерение
10.06.2010 00:22
анонимен написа:
lado написа:
Експертиза на френска лаборатория показва, че става дума за горен предкътник на човекоподобна маймуна, смятана за предшественик на хомо еректус и хомо сапиенс с възраст около 7 млн. г. Така намереният край Чирпан зъб е официално признат за част от най-стария познат на науката хоминоид, категоричен е Спасов. С това според учения от БАН се доказвала съществуващата от години хипотеза, че първите предшественици на хората са се появили първо на Балканите, а не както се смята досега в Африка.
„Откритият зъб е повече от потресаващ. С негова помощ със сигурност можем да твърдим, че хоминидите нямат африкански произход. Новата теория е, че предците на човека са тръгнали от Балканите преди 7 млн. години и впоследствие са мигрирали в Африка", категоричен е проф. Николай Спасов. В момента Спасов и шефът на парижката Лаборатория по еволюция на човека д-р Дени Жераадс продължават разкопките в търсене на още останки на загадъчния човешки братовчед.

Тая партенка е отпреди няколко години.Някакво развитие има ли?Освен,че край Чирпан е имало прототраки?


Ладо искаше да покаже, че все още има много за откриване и, че старите твърдения не винаги са верни.
цитирай
62. анонимен - Няма как!!!
10.06.2010 00:24
solinvictus написа:
Тва как дошли ени грцки гемиджии и изтрепали траките като мухи го вярвят се по малко хора!
Интерсни са всякакви паралели !

Аз съм убеден че такова преселение "Велико-най Велико" изобщо не се е състояло.
според мене посочвай фотоси от такива находки хората сами преценят!
Простият народ измря ,вече хехе


Как сме били изтрепани!!! Няма данни за изтрепване, избиване, пренаселване, потапяне и други такива за траките. Как така ще изчезнат милиони хора??? Та ние за 500 години под турско робство не сме изчезнали..... Отговора е: "Няма как!!!" Ние винаги сме били тук, за лошо или за добро. Просто сме един огромен трън в очите на някой народи лишени от култура и история, принудени да пренапишат нашата като тяхна и да се бият в гърдите: "Много сме велики!!!Кви сте вие българите"
Аз лично се надявам, че един ден благодарение на такива като нас, децата ни ще учат истинската си история в училище и че няма да се мислят за иранци, монголи, негри, китайци, негро-китайци-самурай, цигани, индианци, марсиянци и други подобни абсурдни интерпретаций каквито ни предлагат в зависимост от цвета на нашето управление.............
цитирай
63. анонимен - dausdava
10.06.2010 00:26
А,не,не :) Не смея да не се съглася.Защо си пропуснал там да споменеш за мнението на Фол за тракийската носия?
цитирай
64. анонимен - dausdava
10.06.2010 00:29
sparotok написа:
анонимен написа:
lado написа:
Експертиза на френска лаборатория показва, че става дума за горен предкътник на човекоподобна маймуна, смятана за предшественик на хомо еректус и хомо сапиенс с възраст около 7 млн. г. Така намереният край Чирпан зъб е официално признат за част от най-стария познат на науката хоминоид, категоричен е Спасов. С това според учения от БАН се доказвала съществуващата от години хипотеза, че първите предшественици на хората са се появили първо на Балканите, а не както се смята досега в Африка.
„Откритият зъб е повече от потресаващ. С негова помощ със сигурност можем да твърдим, че хоминидите нямат африкански произход. Новата теория е, че предците на човека са тръгнали от Балканите преди 7 млн. години и впоследствие са мигрирали в Африка", категоричен е проф. Николай Спасов. В момента Спасов и шефът на парижката Лаборатория по еволюция на човека д-р Дени Жераадс продължават разкопките в търсене на още останки на загадъчния човешки братовчед.

Тая партенка е отпреди няколко години.Някакво развитие има ли?Освен,че край Чирпан е имало прототраки?


Ладо искаше да покаже, че все още има много за откриване и, че старите твърдения не винаги са верни.

Колко много има за откриване още?Айде по-сериозно.Това точно е толкова скалъпено,че няма накъде повече.
цитирай
65. sparotok - съгласие
10.06.2010 00:30
анонимен написа:
А,не,не :) Не смея да не се съглася.Защо си пропуснал там да споменеш за мнението на Фол за тракийската носия?


Не те карам да се съгласяваш с мен, а да посочиш къде греша.
цитирай
66. анонимен - dausdava
10.06.2010 00:31
sparotok написа:
анонимен написа:
А,не,не :) Не смея да не се съглася.Защо си пропуснал там да споменеш за мнението на Фол за тракийската носия?


Не те карам да се съгласяваш с мен, а да посочиш къде греша.

Остави носиите.Дай да си говорим за грънците.
цитирай
67. sparotok - добре
10.06.2010 00:34
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
А,не,не :) Не смея да не се съглася.Защо си пропуснал там да споменеш за мнението на Фол за тракийската носия?


Не те карам да се съгласяваш с мен, а да посочиш къде греша.

Остави носиите.Дай да си говорим за грънците.


Добре, явно си специалист, кажи ми възраженията си, обясни приликите, обясни и защо има идентични ортаменти.
цитирай
68. анонимен - dausdava
10.06.2010 00:41
Така си изложил "фактите",че няма как аз да си изложа възраженията.А керамиката през периода 5 в. пр.н.е. - 7 в. сл.н.е. е толкова пъстра и разнородна,че няма накъде повече.Грънците,които сравняваш,от къде са?
цитирай
69. razkazvachka - Може би сме далече от разбирането, че историята не е нещо веднъж завинаги дадено -
10.06.2010 00:41
само когато историята на науката и нейните методи се слее с онова, което през моя живот се смята за история, но е една саката част от миналото - само някакъв труп, без глава, без ръце и крака, сляп и с подменени изкуствени органи - та тогава, когато знанието влезе в историята и я превърне в наука и за нас - бихме могли да кажем кой е бил тук преди нас и чии традиции са вградени в българската култура. Търсенето е един от пътищата на свободния избор. Хулите срещу онези, които търсят са част от оковите на човека...
Познаването на историята не е непременно война, докато скриването й - е.

Поздравления, Спароток! Удивително е как напредваш все повече и повече в твоето усилие.
цитирай
70. анонимен - dausdava
10.06.2010 00:46
Как сме били изтрепани!!! Няма данни за изтрепване, избиване, пренаселване, потапяне и други такива за траките. Как така ще изчезнат милиони хора??? Та ние за 500 години под турско робство не сме изчезнали..... Отговора е: "Няма как!!!" Ние винаги сме били тук, за лошо или за добро. Просто сме един огромен трън в очите на някой народи лишени от култура и история, принудени да пренапишат нашата като тяхна и да се бият в гърдите: "Много сме велики!!!Кви сте вие българите"
Аз лично се надявам, че един ден благодарение на такива като нас, децата ни ще учат истинската си история в училище и че няма да се мислят за иранци, монголи, негри, китайци, негро-китайци-самурай, цигани, индианци, марсиянци и други подобни абсурдни интерпретаций каквито ни предлагат в зависимост от цвета на нашето управление.............
=====================================================
Това сега го видях.Спараток,такива писаници са срам и за твоя блог даже.
Я му цитирай на господина каква на брой е тракийската популация в своя зенит през античността.
цитирай
71. sparotok - работи
10.06.2010 00:46
анонимен написа:
Така си изложил "фактите",че няма как аз да си изложа възраженията.А керамиката през периода 5 в. пр.н.е. - 7 в. сл.н.е. е толкова пъстра и разнородна,че няма накъде повече.Грънците,които сравняваш,от къде са?


Използвал съм работи на Рашев, Овчаров, Димитров, Бешевлиев, също снимки от арх. дневници.
цитирай
72. sparotok - история
10.06.2010 00:49
razkazvachka написа:
само когато историята на науката и нейните методи се слее с онова, което през моя живот се смята за история, но е една саката част от миналото - само някакъв труп, без глава, без ръце и крака, сляп и с подменени изкуствени органи - та тогава, когато знанието влезе в историята и я превърне в наука и за нас - бихме могли да кажем кой е бил тук преди нас и чии традиции са вградени в българската култура. Търсенето е един от пътищата на свободния избор. Хулите срещу онези, които търсят са част от оковите на човека...
Познаването на историята не е непременно война, докато скриването й - е.

Поздравления, Спароток! Удивително е как напредваш все повече и повече в твоето усилие.


Благодаря ти!
Не случайно е казано, че историята не е нищо друго освен поредица от лъжи, с които всеки се е съгласил...

Аз обаче не се съгласявам:)))
цитирай
73. анонимен - dausdava
10.06.2010 00:55
sparotok написа:
анонимен написа:
Така си изложил "фактите",че няма как аз да си изложа възраженията.А керамиката през периода 5 в. пр.н.е. - 7 в. сл.н.е. е толкова пъстра и разнородна,че няма накъде повече.Грънците,които сравняваш,от къде са?



Използвал съм работи на Рашев, Овчаров, Димитров, Бешевлиев, също снимки от арх. дневници.

Е направи по-стройна постановка на идеите си и ще привлечеш и по-грамотни хора,с които да изпиташ удоволствие от диалога.Аз снимки не виждам,нито нищо конкретно.Съгласи се ,че както си представил данните ,е мааааалко несериозно.
Поне за тези няколко типа рала,ямурлука и диканята се съгласихме,че са тракийски остатък.
цитирай
74. sparotok - представяне
10.06.2010 01:00
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Така си изложил "фактите",че няма как аз да си изложа възраженията.А керамиката през периода 5 в. пр.н.е. - 7 в. сл.н.е. е толкова пъстра и разнородна,че няма накъде повече.Грънците,които сравняваш,от къде са?



Използвал съм работи на Рашев, Овчаров, Димитров, Бешевлиев, също снимки от арх. дневници.

Е направи по-стройна постановка на идеите си и ще привлечеш и по-грамотни хора,с които да изпиташ удоволствие от диалога.Аз снимки не виждам,нито нищо конкретно.Съгласи се ,че както си представил данните ,е мааааалко несериозно.
Поне за тези няколко типа рала,ямурлука и диканята се съгласихме,че са тракийски остатък.


Верно е, че със снимки е по-убедително, но както вече споменах ще дам във втора част ползваната литература, така всеки ще провери оригинала, на мои снимки опонентите така, или иначе няма да повярват.
цитирай
75. анонимен - АЗ СЪМ МАЛАКА
10.06.2010 01:04
ВУЛГАРИТЕ СА НАШИТЕ ГОСПОДАРИ , НИЕ ЕЛЕНСКИТЕ ЕТИОСКИ ЦИГАНИ СМЕ РОБИ НА НАШИТЕ ГОСПОДАРИ ВУЛГАРУИТЕ.....
цитирай
76. анонимен - dausdava
10.06.2010 01:06
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Така си изложил "фактите",че няма как аз да си изложа възраженията.А керамиката през периода 5 в. пр.н.е. - 7 в. сл.н.е. е толкова пъстра и разнородна,че няма накъде повече.Грънците,които сравняваш,от къде са?



Използвал съм работи на Рашев, Овчаров, Димитров, Бешевлиев, също снимки от арх. дневници.

Е направи по-стройна постановка на идеите си и ще привлечеш и по-грамотни хора,с които да изпиташ удоволствие от диалога.Аз снимки не виждам,нито нищо конкретно.Съгласи се ,че както си представил данните ,е мааааалко несериозно.
Поне за тези няколко типа рала,ямурлука и диканята се съгласихме,че са тракийски остатък.


Верно е, че със снимки е по-убедително, но както вече споменах ще дам във втора част ползваната литература, така всеки ще провери оригинала, на мои снимки опонентите така, или иначе няма да повярват.

:) Жив и здрав и да видим какви ще ги спретнеш във втората част :)
цитирай
77. sparotok - изрази
10.06.2010 01:17
анонимен написа:
ВУЛГАРИТЕ СА НАШИТЕ ГОСПОДАРИ , НИЕ ЕЛЕНСКИТЕ ЕТИОСКИ ЦИГАНИ СМЕ РОБИ НА НАШИТЕ ГОСПОДАРИ ВУЛГАРУИТЕ.....


Господине, не виждам как с това държание ще постигнете нещо.
Аз не отричам приноса на Платон и Аристотел, на Фидий и на Есхил.
Но и вие трябва поне да опитате да погледнете на нещата от гледна точка на българите. Ние сме местен народ, който е онеправдавам вековe наред, нямаме ли право да кажем истината?
цитирай
78. анонимен - Траките и ние
10.06.2010 08:38
Благодаря, sparotok, за новото вълнуващо четиво! А прекаленото упорство на анонимен-dausdava го издава. Явно е твърде ангажиран в лъжите, които още се ширят в историческата ни наука. На хората, които се интересуват от тази, а и не само от тази наука, им е известно колко труд и време е необходимо, за да се оборят неправилни и грешно обосновани в миналото теории. Искрено съжалявам младите последователи на нашите "корифеи" в историята, защото е много по-трудно да защитаваш лъжата, трябват повече усилия, отколкото да признаеш неудобната за някого истина. Дано повече млади изследователи отворят широко очи и да работят усилено за да ни спасят от тези турански, ирански и кой знае още колко азиатски теории за произхода ни. НИЕ СМЕ МЕСТНО НАСЕЛЕНИЕ, с всичките ни качества и недостатъци! И нещо за разведряване на обстановката: точно тази голяма упоритост и настъпателност говорят недвусмислено за тракийския произход на "компетентните" хора от рода на dausdava. Впрочем, къде е МГлишев? Как така още не се е появил?
цитирай
79. анонимен - Още ли ще спорим?
10.06.2010 08:46
Sparotok, твоите опоненти ще млъкнат вероятно само когато някой, някога, някъде по земите ни открие надпис / най-добре на гръцки език, за да е ясно на всички/ :"Ние, траките бяхме , оцеляхме и ще бъдем тук за вечни времена!" И този надпис да е актуализиран всяко следващо хилядолетие. Привет!
цитирай
80. анонимен - Естествено, е че траките не са &q...
10.06.2010 09:25
Естествено, е че траките не са "изчезнали" и тяхния бит и обичаи са в основата на днешните български такива. Огромното фолклорно наследство е едно от доказателствата.
цитирай
81. анонимен - God - траки-българи
10.06.2010 09:34
Аз също смятам, че е невъзможно един цял народ да изчезне заедно с езика и културата си от раз! Никъде в историята не се споменава траките да са били изтребени до крак в една или няколко битки, за да може да се оправдае "липсата" им с този факт (подобно на някои племена, които Цезар избива до крак и/или продава в робство и фактически ги заличава от лицето на земята). Също така не вярвам, че можем толкова да станем различни като антропологични данни от тюрките, за които ни водят и досега. В онова предаване по БНТ пък се изцепиха, че сме част от "голямото иранско" семейство. Единственото, което не мога да си обясня е защо толкова години нашите "учени" не са искали да признаят тракийският ни произход и всячески са го криели? Та нали с такова разкритие щяхме да имаме още един повод на национална гордост и да се бием в гърдите по цял свят! Знаете за типичният български почин "и ние сме дали нещо на света"! Комунистите заради криво разбран интернационализъм ли или за насаден нихилизъм винаги са пишели нашата история в сянката на руската, но когато българите са имали държави (защото не е била само една), за русите още никой дори не е бил чувал.
И един въпрос офтопик - какво означава "sparotok"?
цитирай
82. анонимен - aide 4estito
10.06.2010 10:01
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=6053&sectionid=hotnews&id=0000138
цитирай
83. strannica - Днес чубът е най-популярен сред ...
10.06.2010 10:02
sparotok написа:
Днес чубът е най-популярен сред донските казаци.


А също така и сред украинските :) - потомци на "Запорожката сеч".
Също му казват чуб и си го смятат за изконно украински атрибут :)

Съвременни украински казаци:

http://www.youtube.com/watch?v=Lz9qDRVs2qg&feature=related

Поздрави за поста!
Дерзай!
цитирай
84. анонимен - Дак
10.06.2010 10:27
От историята знаехме, че отвъд Дунава са живели даките, които са братовчеди на траките, може би те са ни освободили от Византия. Интересно братя историци, да не би траките да са ходили и към Москва и Ленинград та и там хората да са научили езика на който говорим сега, щото той е много близък до славянските езици. Истината най вероятно е смес от всичко гореизброено.
цитирай
85. анонимен - Шапка ти свалям, Спароток, ти по...
10.06.2010 10:33
Шапка ти свалям, Спароток, ти подреждаш разпиляната ни мозайка вдъхновено, и с уважение към другите!
цитирай
86. lado - От историята знаехме, че отвъд Д...
10.06.2010 12:39
анонимен написа:
От историята знаехме, че отвъд Дунава са живели даките, които са братовчеди на траките, може би те са ни освободили от Византия. Интересно братя историци, да не би траките да са ходили и към Москва и Ленинград та и там хората да са научили езика на който говорим сега, щото той е много близък до славянските езици. Истината най вероятно е смес от всичко гореизброено.

Москва произлиза от Мокша - финско племе, пославянчено впоследствие. Всички топоними са фински около Москва. Московитското княжескво не са руси, А Рус е Киевска. Намери си публикации от Вадим Ростов - ако четеш руски, и ще ти бъде обяснено 100%. Чети "Повест временых лет" - там си пише кой ги е учил - нерде траки - нерде Московити - влез в час с хронологията. Кога се създава нашето народностно име и кога - московците, а преди тях Киевска Рус - там няма руснаци, както се разбира термина днес. Пълно е с научни публикации - търси,чети, прави изводи, и чак тогава се включвай в дискусии.
Поздрави!
цитирай
87. injir - Истината. Тя е важната в случая. ...
10.06.2010 12:58
Истината. Тя е важната в случая. Кому е нужно да я укрива? Или просто не бива да се съмняваме в официалните постулати за произхода ни. Българино! Май е забранено е да се съмняваш.
цитирай
88. kass - sparotok
10.06.2010 13:17
"Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие."
Колко добре си го казал... отново страхотна статия, поздравления sparotok, продължаваш да ме изпълваш с гордост и заради истината, и заради всички, които я търсят...
цитирай
89. karambol5 - Винаги е интересно при теб:) Поз...
10.06.2010 13:21
Винаги е интересно при теб:) Поздрави !!!!
цитирай
90. анонимен - dausdava
10.06.2010 13:24
точно тази голяма упоритост и настъпателност говорят недвусмислено за тракийския произход на "компетентните" хора от рода на dausdava.
=======================================================
Моят произход е български,а не тракийски.
цитирай
91. анонимен - dausdava
10.06.2010 13:32
анонимен написа:
Аз също смятам, че е невъзможно един цял народ да изчезне заедно с езика и културата си от раз! Никъде в историята не се споменава траките да са били изтребени до крак в една или няколко битки, за да може да се оправдае "липсата" им с този факт (подобно на някои племена, които Цезар избива до крак и/или продава в робство и фактически ги заличава от лицето на земята). Също така не вярвам, че можем толкова да станем различни като антропологични данни от тюрките, за които ни водят и досега. В онова предаване по БНТ пък се изцепиха, че сме част от "голямото иранско" семейство. Единственото, което не мога да си обясня е защо толкова години нашите "учени" не са искали да признаят тракийският ни произход и всячески са го криели? Та нали с такова разкритие щяхме да имаме още един повод на национална гордост и да се бием в гърдите по цял свят! Знаете за типичният български почин "и ние сме дали нещо на света"! Комунистите заради криво разбран интернационализъм ли или за насаден нихилизъм винаги са пишели нашата история в сянката на руската, но когато българите са имали държави (защото не е била само една), за русите още никой дори не е бил чувал.
И един въпрос офтопик - какво означава "sparotok"?

Траките не са изчезнали от раз,а постепено са били асимилирани.Първо от гърците,после от римляните и накрая при варварските нашествия.
Никой не ни води за тюрки.Навсякъде по света ни водят за славяни и то заради езикът,който говорим.
Никой учен нищо не е скрил,даже напротив.Тракологията е издигната на незаслужен според мен пиедестал.Да си чул в БАН да има институт по Прабългаристика?Няма нали?!
Айде вземете попрочетете нещо за траките,различно от писаното от Спараток,и после сравнявайте.
P.S. Спарадок е тракийски цар,брат на любимия ми Ситалк.
цитирай
92. sparotok - до Даусдава
10.06.2010 13:37
В случай, че траките бяха асимилирани нямаше да има продължение на тракийската топонимия, на тракийските градежи, на тракийската релиия и на тракийските погребални ритуали.

Не може хем да загубиш езика и културата си, хем да ги предадеш на "нашественици", невъзможно е.

Така наречената Тракология по-скоро замъглява данните, вместо да пояснява и популяризира.
цитирай
93. godlieb - има огромни прилики
10.06.2010 13:38
КОМПАРАТИВНИЯАТ АНАЛБИЗ Е ОСНОВЕН ПОДХОД В ПОДОБНИ СЛУЧАИ. СТРАННО Е
ЧЕ ПОДОБЕН МЕТОД Е ЦЕНТРАЛНО ВЪЗПРЕПЯТСТВАН. КОЕТО ОЗНАЧАВА ЕДИНСТВЕНО ЕДНО - СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА НАУКА СЕ ЦЕНЗУРИРА. СТАВА ДУМА - ОТ КОГО? ОТ ФИНАНСОВИТЕ ОКУПАТОРИ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА . . .
цитирай
94. sparotok - интересно
10.06.2010 13:39
karambol5 написа:
Винаги е интересно при теб:) Поздрави !!!!


Благодаря ти!
Жалко е само, че тези неща не са разказани от който трябва - нашите траколози.
цитирай
95. sparotok - цензура
10.06.2010 13:43
godlieb написа:
КОМПАРАТИВНИЯАТ АНАЛБИЗ Е ОСНОВЕН ПОДХОД В ПОДОБНИ СЛУЧАИ. СТРАННО Е
ЧЕ ПОДОБЕН МЕТОД Е ЦЕНТРАЛНО ВЪЗПРЕПЯТСТВАН. КОЕТО ОЗНАЧАВА ЕДИНСТВЕНО ЕДНО - СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА НАУКА СЕ ЦЕНЗУРИРА. СТАВА ДУМА - ОТ КОГО? ОТ ФИНАНСОВИТЕ ОКУПАТОРИ НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНА . . .


Правилно отбелязвате, че науката ни се цензурира, който притежава големи финансови средства винаги може да се наложи.
цитирай
96. sparotok - факти
10.06.2010 13:45
kass написа:
"Истината никога не е сложна, сложен е пътят тя да се укрие."
Колко добре си го казал... отново страхотна статия, поздравления sparotok, продължаваш да ме изпълваш с гордост и заради истината, и заради всички, които я търсят...


Благодаря ти !
Наистина няма нищо сложно в историята ни, буламачът от понятия е създаден изкуствено от недобросъвестни хора.
цитирай
97. sparotok - съмненния
10.06.2010 13:46
injir написа:
Истината. Тя е важната в случая. Кому е нужно да я укрива? Или просто не бива да се съмняваме в официалните постулати за произхода ни. Българино! Май е забранено е да се съмняваш.


Човек винаги трябва да проверява важни твърдения и да служи на истината. За съжаление това не може да се каже за повечето от учените ни.
цитирай
98. sparotok - мозайка
10.06.2010 13:47
vostroto написа:
Шапка ти свалям, Спароток, ти подреждаш разпиляната ни мозайка вдъхновено, и с уважение към другите!


Благодаря!
Мозайката взе да се запълва прилично, малко по малко нещата ще си дойдат на мястото.
цитирай
99. sparotok - чуб
10.06.2010 13:50
strannica написа:
sparotok написа:
Днес чубът е най-популярен сред донските казаци.


А също така и сред украинските :) - потомци на "Запорожката сеч".
Също му казват чуб и си го смятат за изконно украински атрибут :)

Съвременни украински казаци:

http://www.youtube.com/watch?v=Lz9qDRVs2qg&feature=related

Поздрави за поста!
Дерзай!


Украинската история също трябва да се преразгледа, там също много неща са премълчани и жестоко изкривени.
Истината обаче може да шокира доста сънародници:))
цитирай
100. mikino - ИСКАМ ОЩЕ!!! Ще си направя кол...
10.06.2010 13:51
ИСКАМ ОЩЕ!!!
Ще си направя колекция от статиите ти Спароток!
:)))))))
цитирай
101. анонимен - dausdava
10.06.2010 13:52
В случай, че траките бяха асимилирани нямаше да има продължение на тракийската топонимия, на тракийските градежи, на тракийската релиия и на тракийските погребални ритуали.
=======================================================
То и в Северна Америка има индиански топоними,но от това не следва,че съвремените американци са автохтонно население,нали?!
Просто славяните са възприели наименованията на някои реки и планини.
А това за погребалните обичаи,градежите и религията е ...
Най-искрено те моля да изложиш своята концепция за религията(религиите),които са изповядвани в България през периода 7-9 в.Наистина ми е интересна твоята гледна точка.
цитирай
102. sparotok - благодаря
10.06.2010 13:54
mikino написа:
ИСКАМ ОЩЕ!!!
Ще си направя колекция от статиите ти Спароток!
:)))))))


Благодаря ти!

Тук статиите са в сравнително груб вид, но пък най-важното е споменато.
цитирай
103. mglishev - Спаро,
10.06.2010 13:55
я покажи изображения на български ойнохоета, киликси и скифоси :D
цитирай
104. sparotok - евтино
10.06.2010 14:00
mglishev написа:
я покажи изображения на български ойнохоета, киликси и скифоси :D


Евтино Маноле, много евтино:)))

Вносната керамика може да се използва за датировка, но не и за определяне на етнически произход на дадено погрбение в Тракия.
В галски гробове има гръцки съдове, те се използват за датиране, но на никой не му и минава през ум да свърже гали етнически с гърци.

Грубата домашна керамика е най-доброто средство за идентификация, а не вносните съдове, би трябвало да знаеш това:)))
цитирай
105. sparotok - отклонения
10.06.2010 14:01
анонимен написа:
В случай, че траките бяха асимилирани нямаше да има продължение на тракийската топонимия, на тракийските градежи, на тракийската релиия и на тракийските погребални ритуали.
=======================================================
То и в Северна Америка има индиански топоними,но от това не следва,че съвремените американци са автохтонно население,нали?!
Просто славяните са възприели наименованията на някои реки и планини.
А това за погребалните обичаи,градежите и религията е ...
Най-искрено те моля да изложиш своята концепция за религията(религиите),които са изповядвани в България през периода 7-9 в.Наистина ми е интересна твоята гледна точка.


Тук темата е материална култура, ще дойде време и за религията, имай търпение.
цитирай
106. анонимен - До 86 - Lado- от Дак
10.06.2010 14:03
Lado,lado, момче младо, аз не ти говоря за руснаци, фини, мокша и т.н. Аз те питам като как така по голямата част от народите в източна европа говорят на много близък език. Славянски ли е той или тракийски. Интересно как намиращите се само траки тук са го научили този език. Щото така като Ви гледам дискусията ще излезе, че траките са дали язик на цяла източна Европа и писменност и рала и делви и т,н.
Иначе аз също смятам, че първите известни нам жители тук са траките и считам, че тяхната култура е равна на гръцката. Но съм сигурен, че ние сме смес от различни племена и народи. Апропо - броя на хората в онези времена е бил много по малък от сега, така, че прабългарите ако са били 60 000 съвсем не са били малко и най вероятно са били към половината от хората тук. Не виждам защо да не се гордеем с тях, тези които са побеждавали и византийци и араби и латини.Защото най вероятно армия са били главно те.
цитирай
107. анонимен - Via Egnatia
10.06.2010 15:02
Статията не звучи сериозно. Официалната българска наука никога не е отричала т. нар. културен континуитет на Балканите, затова не виждам какъв ви е проблема. Естествено е формите на съдовете да са еднакви. Някои форми не се променят от неолита до наши дни... Естествено е оръжията - ножове, мечове стрели да си приличат... Колелото винаги е кръгло, нали...и предназначението му ,откакто е изнамерено до днес е все едно - да се върти.
Особено недоумения будят схематичните /т. нар сравнителни/ рисунки-чертежи подписани небрежно - "тези са тракийски, тези прабългарски". Всеки може да нарисува нещо и да си го озаглави както иска. В официалната наука съществува едно нещо, което се нарича инструментариум. Той включва различни неща, едно от които, че винаги се посочва източника. В една публикация, която има претенциите да носи научна стойност всяко изречение, всяка дума, всяко твърдение трябва да бъде подкрепено с доказателство. От къде са тези съдове, мечове, стрели, лъкове и т. н. Кога са открити, от кого, в какъв археологически контекст, къде са публикувани, кой е авторът.. има ли паралели... Иначе всичко звучи много лаически и несериозно...
Археологията е ексклузивна наука, в която за съжаление в последните години в БГ нахлуха много случайни хора. Те не познават и не признават т. нар. научен инструментариум и, всеки на своето ниво, създава щети - материални и още по-лошо духовни. Всеки който е прочел оттук отткам някакво популярно четиво придобива самочувствието, че е голям спец в някаква област. По принцип всеки има право да има хоби, да се занимава с него, да го популяризира. Но все пак не може да се поставят под въпрос постиженията на академичната наука и учените ни да се представят едва ли не като някакви глупци. А също и да се дава гласност на такива мнения. това не е учтиво, не е и патриотично даже.
цитирай
108. sparotok - до анонимен 107
10.06.2010 15:09
Казвате - Официалната българска наука никога не е отричала т. нар. културен континуитет на Балканите,

Я ми посочете поне 4-5 автора и работите им, в които да прочета това признание.

Колкото до нашите археолози...повечето са пълна скръб, датировките им са основани на предположения, а не на анализ на материала.
цитирай
109. mglishev - Я, още един глас на разума :)
10.06.2010 15:19
анонимен написа:
Статията не звучи сериозно. Официалната българска наука никога не е отричала т. нар. културен континуитет на Балканите, затова не виждам какъв ви е проблема. Естествено е формите на съдовете да са еднакви. Някои форми не се променят от неолита до наши дни... Естествено е оръжията - ножове, мечове стрели да си приличат... Колелото винаги е кръгло, нали...и предназначението му ,откакто е изнамерено до днес е все едно - да се върти.
Особено недоумения будят схематичните /т. нар сравнителни/ рисунки-чертежи подписани небрежно - "тези са тракийски, тези прабългарски". Всеки може да нарисува нещо и да си го озаглави както иска. В официалната наука съществува едно нещо, което се нарича инструментариум. Той включва различни неща, едно от които, че винаги се посочва източника. В една публикация, която има претенциите да носи научна стойност всяко изречение, всяка дума, всяко твърдение трябва да бъде подкрепено с доказателство. От къде са тези съдове, мечове, стрели, лъкове и т. н. Кога са открити, от кого, в какъв археологически контекст, къде са публикувани, кой е авторът.. има ли паралели... Иначе всичко звучи много лаически и несериозно...
Археологията е ексклузивна наука, в която за съжаление в последните години в БГ нахлуха много случайни хора. Те не познават и не признават т. нар. научен инструментариум и, всеки на своето ниво, създава щети - материални и още по-лошо духовни. Всеки който е прочел оттук отткам някакво популярно четиво придобива самочувствието, че е голям спец в някаква област. По принцип всеки има право да има хоби, да се занимава с него, да го популяризира. Но все пак не може да се поставят под въпрос постиженията на академичната наука и учените ни да се представят едва ли не като някакви глупци. А също и да се дава гласност на такива мнения. Това не е учтиво, не е и патриотично даже.


Като казвате, че учените не отричат континуитета, това вероятно е с доста уточнения?
цитирай
110. анонимен - НЕ КРИЙ НЕ КРИЙ
10.06.2010 15:23
Дак до sparotok:
Понеже не показваш писанията, които не потвърждават твоята теория отговори нещо все пак като как в източна европа се говори на един язик - наречен славянски, а не например на тракийски или нещо подобно. Иначе от всички видове стомни, копия и лъкове по света може да се намерят много дето си приличат, щото те са плод на усъвършенствуване и постигане на най добри резултати.
цитирай
111. анонимен - Via Egnatia
10.06.2010 15:32
Че това за континуитета го пише още в учебниците за четвърти клас по история на ЕСПУ-тата.
Ще се амбицирам, ще отида в библиотеката на БАН (като си дойда в БГ) и ще Ви извадя не 4 5, а много повече български публикации, в които се говори за континуитет на Балканите. В чуждестранна научна литература между другото също се поддържа тази неоспорима теза. Бих ви препорчала например да хвърлите поглед на новата книга на проф. Оперман за римските градове Мизия и Тракия (точното заглавие...ще Ви го намеря ако ме помолите, книгата е на немски). Имаше за нея реклама в миналогодишното списание Антикес Велт. Идете освен това с Народната, вземете списание Археология, прегледайте публикациите там. Постарайте се по задълбочено да прочетете това онова и ще намерите това, което търсите...
А по принцип колцина от нашите археолози познавате лично, за да съдите така тежко - "те са пълна скръб". Няма такова нещо датировка основна на предположения. Хронология да, но датировка не. Има два вида датировка - точна и относителна. Точна е, когато находката сама по себе си носи дата - напр. монета, терра сигилата , фибула. Относителна е, когато находката се датира въз основа на стратиграфия, (т. е. реда на културните наслагвания) на паралели наречени още аналози, на други находки намерени в едни и същи т. нар. затворен арх. комплекс.
Какво според вас означава анализ на материала? Разбира се, че малко специалисти могат още при намирането на находката в терена да кажат веднага какво точно са открили и от кога датира. Може да се определи веднага епохата, евентуално века. Но за по точно определяне понякога са нужни години, години упорито ровене из научната литература, обикаляне по други обекти и музейни колекции и складове и една тогава може да се каже нещо по-определено, да се датира по-точно.
цитирай
112. анонимен - Dobo
10.06.2010 16:05
анонимен написа:
Lado,lado, момче младо, аз не ти говоря за руснаци, фини, мокша и т.н. Аз те питам като как така по голямата част от народите в източна европа говорят на много близък език. Славянски ли е той или тракийски. Интересно как намиращите се само траки тук са го научили този език. Щото така като Ви гледам дискусията ще излезе, че траките са дали язик на цяла източна Европа и писменност и рала и делви и т,н.
Иначе аз също смятам, че първите известни нам жители тук са траките и считам, че тяхната култура е равна на гръцката. Но съм сигурен, че ние сме смес от различни племена и народи. Апропо - броя на хората в онези времена е бил много по малък от сега, така, че прабългарите ако са били 60 000 съвсем не са били малко и най вероятно са били към половината от хората тук. Не виждам защо да не се гордеем с тях, тези които са побеждавали и византийци и араби и латини.Защото най вероятно армия са били главно те.


Относно твърденията, че сме смесица от милиони народи и племена прочети следното:
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6541326


цитирай
113. sparotok - чети
10.06.2010 16:31
анонимен написа:
Дак до sparotok:
Понеже не показваш писанията, които не потвърждават твоята теория отговори нещо все пак като как в източна европа се говори на един язик - наречен славянски, а не например на тракийски или нещо подобно. Иначе от всички видове стомни, копия и лъкове по света може да се намерят много дето си приличат, щото те са плод на усъвършенствуване и постигане на най добри резултати.


Чети преди да тръгнеш да говориш пълни глупости!
Отговор на въпроса ти съм дал отдавна в предишни постинги.
Нямам толкова много свободно време, че да обяснявам отново и отново на хора, които ги е мързи да четат и правят бързи изводи.
цитирай
114. sparotok - до Via Egnatia
10.06.2010 16:43
Прекрасно, казвате - Че това за континуитета го пише още в учебниците за четвърти клас по история на ЕСПУ-тата.
Ще се амбицирам, ще отида в библиотеката на БАН (като си дойда в БГ) и ще Ви извадя не 4 5, а много повече български публикации, в които се говори за континуитет на Балканите.

С нетърпение чакам да видя кой е писал, че траките не са изчезвали изобщо, а ние сме техни наследници.
Надявам се да обясните, защо ( цитирам ) - неоспорима теза, е неизвестна на по-голямата част от българското население.
Надявам се също да обясните защо в 21-ви век все още се говори за ханове, идване от Азия, тюркски, или ирански език на старите българи.
Това е дейтвителността на този момент.

Посочете точното заглавие на книгата на Оперман, нямам проблеми с немския, с удоволствие ще прочета какво казва добрият човек.

Относно датировката, не знаете ли, че всички находки от Тракия имащи паралели с микенските се определят автоматично като по-късни. Не е зле да поговорите с колегите, или познатите си, те ще потвърдят казаното от мен.
цитирай
115. lado - Добо, фани чети , и форуми, и статии - ще се убедиш,че няма как на остров Пюки да се съберат дошляците на Есперерих
10.06.2010 17:09
Проблемът не е само "кои са българите" - докато не се оправим с европейската история, няма да можем да дадем убедителен отговор на нашия си въпрос. Нали се сещаш, че какъвто и отговор да се даде, винаги ще има възражения от сорта ама това си е от нашата история - за вас остават "всички останали непознати и недокументирани народи". Презумпцията е че сме неисторически народ, затова нямаме право да закачаме "героичните готи" превзели Рим!

Не казвам че готите са ни прародители. Въпреки, че са най-многобройното документирано чуждо присъствие по нашите земи (200 000) те все пак са капка в сравнение с основното население от поне 3 млн. в Мизия, в Тракия 4 млн. и Македония 2 млн. Колко от тях са напуснали и колко останали - друг път ще го коментираме - искам само да поддчертая, че най-голямата документирана в Европа преселническа вълна (от единия до другия бряг на Дунав ) е била около 2% спрямо основното население между което са ги пръснали. И пак това е причинило глад и бунтове.

Преди малко писах пост http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=91...t&p=1414242 където давам 2 статии - може да си ги чел. Не всичко казано в тях се връзва с картината, която ще се опитам да дам, но са задължителни като етап:
"Загадката на българите" на Сергей Лесной http://dox.bg/files/dw?a=1d3f89dc90
"Съкровищата на премълчаваната българска държава" на Милош Сидоров http://dox.bg/files/dw?a=d35890b924

За да не скучаеш, ето нещо което ще те накара доста да се замислиш - Агатий Миринейски http://dox.bg/files/dw?a=8158333348
Наблегни на точки 12, 13 и 14.
цитирай
116. анонимен - ето нещо важно!
10.06.2010 17:30
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6541326
Поздрави за труда Ви!
цитирай
117. sparotok - изследване
10.06.2010 19:09
анонимен написа:
http://dnes.dir.bg/news.php?id=6541326
Поздрави за труда Ви!


Това изследване на иранската експедиция е подигравка както с наука, така и с история.
За прецизни изследвания се искат милиони евро, с такива суми нашата държава не разполага.
Ако имаме нещо общо с народите в Азия това се дължи на ранните тракийски преселения. Изследователите обаче впрягат каруцата пред коня.
цитирай
118. mglishev - Не бе, щото обясняваше, че българската и тракийската...
10.06.2010 19:27
sparotok написа:
mglishev написа:
я покажи изображения на български ойнохоета, киликси и скифоси :D


Евтино Маноле, много евтино:)))

Вносната керамика може да се използва за датировка, но не и за определяне на етнически произход на дадено погрбение в Тракия.
В галски гробове има гръцки съдове, те се използват за датиране, но на никой не му и минава през ум да свърже гали етнически с гърци.

Грубата домашна керамика е най-доброто средство за идентификация, а не вносните съдове, би трябвало да знаеш това:)))


... керамика били еднакви. Пък то тракийската е фрашкана с гръцки типове, които нещо поизчезват към V-VІ в. :) Да не вземе да се окаже, че траките са си позволявали качествена гръцка керамика, защото по-изостаналите от тях елини са им я внясали и продавали? И че от един момент нататък няма кой нито да произвежда, нито да купува друго освен гърнета? Поредното ти вътрешно противоречие.
цитирай
119. sparotok - смешно
10.06.2010 19:34
mglishev написа:
sparotok написа:
mglishev написа:
я покажи изображения на български ойнохоета, киликси и скифоси :D


Евтино Маноле, много евтино:)))

Вносната керамика може да се използва за датировка, но не и за определяне на етнически произход на дадено погрбение в Тракия.
В галски гробове има гръцки съдове, те се използват за датиране, но на никой не му и минава през ум да свърже гали етнически с гърци.

Грубата домашна керамика е най-доброто средство за идентификация, а не вносните съдове, би трябвало да знаеш това:)))


... керамика били еднакви. Пък то тракийската е фрашкана с гръцки типове, които нещо поизчезват към V-VІ в. :) Да не вземе да се окаже, че траките са си позволявали качествена гръцка керамика, защото по-изостаналите от тях елини са им я внясали и продавали? И че от един момент нататък няма кой нито да произвежда, нито да купува друго освен гърнета? Поредното ти вътрешно противоречие.


Отново смешен опит Маноле:)))

Колко пъти да ти напомням, че трябва да се сравнява само груба домашна керамика, тя е правена от собствениците и е белег за тяхната етническа принадлежност.

Да, по време на римската окупация има голямо количество гръцка керамика в нашите земи, това си е напълно естествено. Красивите лекитоси и ойнохета не са били обаче за селското население, а за богатите хора. Това го знаеш, не се прави на наивен:))
цитирай
120. katan - Много интересно!
10.06.2010 20:05
Много интересно и много логично ми изглежда написаното в постинга!
И аз съм си задавала често този въпрос - къде са изчезнали траките след 681-ва година?
Не съм запозната с тази материя. Чела съм откъслечно по въпроса, но никога не е късно да заситиш глада си с история!
Ще очаквам и следващия ти постинг, живот и здраве!
Поздрави!

цитирай
121. sparotok - благодаря
10.06.2010 22:19
katan написа:
Много интересно и много логично ми изглежда написаното в постинга!
И аз съм си задавала често този въпрос - къде са изчезнали траките след 681-ва година?
Не съм запозната с тази материя. Чела съм откъслечно по въпроса, но никога не е късно да заситиш глада си с история!
Ще очаквам и следващия ти постинг, живот и здраве!
Поздрави!



Благодаря!
Историята ни за съжаление е изкривена от недобросъвестни личности, но идва краят на техните лъжи, истината не може да се крие вечно.
цитирай
122. mglishev - Ето например katan
10.06.2010 23:11
се чуди къде са траките към 681 г. и Спаро веднага налита да обясни, че са си все тук и всъщност те са българите. А че това противоречи на всички исторически извори за епохата, Спаро нехае.
Че в целия период от ІІІ до VІІ в. включително Балканите са заливани от вълни нашественици и разтърсвани от серия епидемии - това изобщо няма значение.
Че примитивните керамични типове ще извадят съвпадащи форми не само между траки и българи, а между франки, вандали и индийци, защото гърнето винаги си е гърне - и това минава между пръстите.
Че римските военни власти са заселвали големи групи тракийски ветерани в други провинции, далеч от Балканите, а тук пък са настанявани ветерани от Галия и Италия - и това е все тая.
Че до и през VІ в. има някаква епиграфика на Балканите, но от VІІ няма нито един каменен надпис заради демографския срив и упадъка на материалната култура, засвидетелствани от археолозите - всичко това е абсолютна мъгла за Спароток.
Че торевтиката (бижутата) от ІV-VІ и от VІІІ-ІХ в. изобщо не си съответстват - и това се пренебрегва.

Спаро, дилетантството ти става все по-очевидно. Сам си рисуваш някакви съдове с форми, които можем да открием и в натюрморти от ХІХ в. и ги обявяваш за тракийски и български. Измисляш си, човече, и само неизкусени хора могат да се подвеждат по измислиците ти. Мъка, мъка...
цитирай
123. sparotok - школата на златарски
10.06.2010 23:20
mglishev написа:
се чуди къде са траките към 681 г. и Спаро веднага налита да обясни, че са си все тук и всъщност те са българите. А че това противоречи на всички исторически извори за епохата, Спаро нехае.
Че в целия период от ІІІ до VІІ в. включително Балканите са заливани от вълни нашественици и разтърсвани от серия епидемии - това изобщо няма значение.
Че примитивните керамични типове ще извадят съвпадащи форми не само между траки и българи, а между франки, вандали и индийци, защото гърнето винаги си е гърне - и това минава между пръстите.
Че римските военни власти са заселвали големи групи тракийски ветерани в други провинции, далеч от Балканите, а тук пък са настанявани ветерани от Галия и Италия - и това е все тая.
Че до и през VІ в. има някаква епиграфика на Балканите, но от VІІ няма нито един каменен надпис заради демографския срив и упадъка на материалната култура, засвидетелствани от археолозите - всичко това е абсолютна мъгла за Спароток.
Че торевтиката (бижутата) от ІV-VІ и от VІІІ-ІХ в. изобщо не си съответстват - и това се пренебрегва.

Спаро, дилетантството ти става все по-очевидно. Сам си рисуваш някакви съдове с форми, които можем да открием и в натюрморти от ХІХ в. и ги обявяваш за тракийски и български. Измисляш си, човече, и само неизкусени хора могат да се подвеждат по измислиците ти. Мъка, мъка...


Маноле, лесен си ми:))

Няма такова нещо като - гърнето си е гърне, всеки народ създава свои форми и изполва свои орнаменти. Хайде, представи 7-8 типа анло-саксонска керамика, която да е идентична на тракийската. Може да пробваш и с франскска керамика, или индийска.

Тия нашествия, за които говориш не са нашествия на чужденци, а на свободни траки.

Епидемии има откакто свят светува, болести не са върлували само по Балканите.

Упадък на материалната култура през 7-ми век има и в Рим, би трябвало да знаеш това.

Методите на Златарски няма да ти помогнат, сега хората имат достъп до информация:)))
цитирай
124. aqualia - ...ПРИ ТАКАВА МНОГОЧИСЛЕНОСТ, ВЕРОЯТНОСТТА ТРАКИТЕ ДА БЪДАТ "ПРЕТОПЕНИ" Е НУЛЕВА!
11.06.2010 01:29
Логически погледнано Спароток е абсолютно прав! Милионно автохтонно население не може да се асимилира ей така или пък да измре изневиделица! А старобългарският лък, ромфеята и палаша са доказателства за идентичността на автохтонното население и българите. Керамиката е правена по тези земи, тук е имало грънчарски ателиета, където са произвеждали така наречената "ранна чернофирнисова" керамика, която съществено се отличава от гръцката. Самите фигури, сюжетите и изпълнението са абсолютно различни от гръцките... Но да оставя тази тема на специалистите. Поздрави за постинга, Спароток!
цитирай
125. анонимен - СПАРАДОК, ДРЪЖ СЕ
11.06.2010 10:10
За разлика от други мои съмишленици, не си правя илюзия с положението в което се намира БЪЛГАРСКАТА ни история. Трябват КРАЛИМАРКОВСКИ усилия за да се счупят ключалките с които е заключена ИСТИНАТА и да се разчисти грамадата от лъжи, с които е затрупан народът ни.
цитирай
126. mglishev - "Кралимарковски"
11.06.2010 12:43
е много точна дума тук. Все пак Марко Мърнявчевич, синът на крал Вълкашин, е османски васал-хараджлия, а героят Крали Марко - само митологична фигура. Усилията на автохтонистите наистина са кралимарковски - това са усилия да се гради митология.

Спаро, ето ти саксонската керамика за пример, както сам поиска: http://www.google.bg/images?hl=bg&gbv=2&tbs=isch%3A1&sa=1&q=%22Anglo-Saxon+Pottery%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai= . Който пожелае, може да копира това в адресния си ред. Става дума за линк към резултата на Гугъл за "Anglo-Saxon Pottery". Примитивните форми изцяло съвпадат с предложеното от Спароток. Защото това са те, примитивните форми - еднотипни поради естествените качества на материала. Универсални. И следователно не говорят за етническа и културна принадлежност. Самите орнаменти върху примитивните съдове обаче са по-интересни. Не се съмнявам, че от тях някой би могъл да потърси връзката между траки и сакси. Което само още веднъж ще покаже страшен дилетантизъм.
Колкото до материалния и демографски упадък на Балканите и включително в Италия през V-VІІ в., изобщо не го отричам, тук си прав, Спароток. Но това е и тезата на всеки действителен учен - че европейските населения радикално се променят етнически и културно по време на Великото преселение. Да, упадъкът засяга и Тракия, и Италия, това си е точно така. И Галия, и Испания, и Панония, и Дакия, и Гърция... След VІІ в. Европа просто е заселена с нови народи, а старите оцеляват в силно ограничен брой в труднодостъпни местности, изолирани и обречени на нова културна и езикова асимилация. Траките, илирите и македоните не са някакво изключение. Съдбата им е досущ тази на галските и британските келти, на келтоиберите от Испания, на старото италийско и гръцко население. След гръцкото и римското влияние, което променя езиците и културите на тези народи, след покръстването от ІV в., което отнема старата им религия, след гражданските войни, преселенията и епидемиите идват новите варвари - сред тях са хуни, славяни, авари и българи. Новите варвари с техните си култури, ариани или езичници, от ирански, тюркски, славянски или германски произход. С нови езици и нови лични и народностни имена. Съдбата например на Галия и на балканските провинции е много подобна - днес вече никой не почита богове като Таранис там или като Дионис тук. Никой не нарича детето си Оргеторикс там или пък Реметалк тук. Никой не говори галски там, нито езика на траките тук. Никой не е гал или трак - днес има французи (от името на франките) и българи (с името на нашите собствени прадеди - българите). Днес няма Галия и Тракия, а Франция и България. Както няма и Инис Придеин, а има Англия. Няма Бетика, а има Андалусия. Няма Лугдунска област, а има Бургундия. Няма Цизалпийска Галия, а Ломбардия... За всеки здравомислещ човек е очевидно колко много се е изменило лицето на Европа в V-VІІ в.

За мен няма проблем в това да зная, че прадедите-основатели на държавата ни са завоеватели, а не жертви на завоевание. Не виждам причина за притеснение в това. Както много други европейски страни, България също е създадена с оръжието на степните воини.

@kansadilh: Изворите са еднозначни - и тъкмо това е фактическото положение. Според изворите, които описват разрушенията и обезлюдяването, а после и заселването на новите завоеватели, а не според желанията ни. Войните, преселенията и епидемиите засягат из основи целия континент. Ако искаш да се информираш за числените измерения, ще трябва да изчетеш много археология. Самият факт на хиатуса в градския живот между VІІ и ХІІ в. трябва да е достатъчно показателен. Погребения, селищни названия, бижута, именната система на населението - всичко се променя между V и VІІ в. - от Темза до Егейско море. Балканите не са изключение. Библиографията по въпроса е огромна.

@aqualia: Измирането, преселванията и/или асимилацията на голямото автохтонно население не става изневиделица - това е неколковековен процес. Краят на този процес е в VІІ в., за когато археолозите просто регистрират, че от Балканите изчезват каменните надписи. Последните антични са от VІ в. и са оставени от едно вече елинизирано и романизирано население. Следващите, средновековните, вече са в нови жанрове (защото и каменните надписи си имат жанрове) и се появяват от VІІІ в. нататък. И са български.
И в българската материална култура ромфаята отсъства. Сабята и мечът тип спата не са ромфаи.
А ето и отговора на Гугъл Изображения за "Тракийски рефлексен лък": http://www.google.bg/images?hl=bg&gbv=2&tbs=isch%3A1&sa=3&q=%22%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8+%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BD+%D0%BB%D1%8A%D0%BA%22 .
Нито едно изображение...
цитирай
127. sparotok - до Манол
11.06.2010 13:13
Благодаря ти Маноле!!!

Нека хората сами сравнят, невероятна услуга ми направи!

Англо-саксонска керамика http://www.google.bg/images?hl=bg&gbv=2&tbs=isch%3A1&sa=1&q=%22Anglo-Saxon+Pottery%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Англо-саксонската керамика не прилича на тракийската нито по форма, нито по орнаментика. Хубава е, релефната украса е забележителна и характерна за западногерманските племена, но трябва да не си в състояние да различаваш форми и особености, за да твърдиш, че има нещо общо между старобългарска, тракийска и англосаксонска керамика.

Къде видя релефни дъги по нашите съдове, релефни кръгове, или щамповани розети?

Къде видя сред нашата керамика съд с 6 дръжки?

Къде видя сред нашата керамика сферичен съд?

Формата на гърлото на някои "приличащи си" съдове е съвсем различна, не знаеш ли, че това е отличителен белег:))

На втория ред има съд със зигзагообразна, вълниста украса, но при англо-саксите това е една линия, която се прави чрез натиск с пръчица, а при нас зигзагообразната вълниска украса се състои от много линии, които са направени чрез натиск с гребен...разбираш ли разликата.

Всъщност би трябвало да има някаква прилика между англо-саксонска и старобългарска керамика, защото англо-саксите са ни били слуги на Атила...но прилики има по-скоро във фибули, токи на колани, украса на ножници... Стилът обаче приозхожда в Източна Европа.
цитирай
128. анонимен - Via Egnatia
11.06.2010 16:37
http://www.amazon.de/Thraker-Griechen-R%C3%B6mer-Westk%C3%BCste-Schwarzen/dp/3805337396/ref=sr_1_21?ie=UTF8&s=books&qid=1276261199&sr=1-21
Тук можете да си поръчате книгата на проф. Оперман от Амазон
Всъщност някой от дикусията Ви е обяснил в сбит, но точен вид за романизацията , за варварските нашествия за явлението наречено в историографията Миража на юга и произтичащите от него промени в политическата и етническата карта на тогавашна Европа..
В крайна сметка, колкото повече знае човек, толкова по-предпазлив е в заключенията си и толкова повече се пази от генерализации.
До неотдавна например се смяташе или по-точно нямаше ясна визия какво се случва с населението на римската провинция Реция след упадъка на Империята. Нахлуват многочислени и различни варварски племена от изтока и север. Качеството на живот се срива тотално, селищата и вилите са опустошени от палежи. Хората забравят такива важни неща като грънчарското колело стъклопроизводството и пр. Живеят в примитивни землянки... Какво се е случило с римското население, което междувпрочем във времената на Империята е един мулти-култи конгломерат. В Реция живеят и траки и илири и сирийци и гали и италийци. Днес все повече надделява мнението, че не може, няма как римляните да са били физически унищожени. Те просто са били поробени, и претопени от завоевателите. били са принудени да приемат техния примитивен бит, тяхното ниско културно ниво. И са минали няколко века докато настъпи икономическа и стабилизация и от дъното отново се поеме курс нагоре.
Целият живот, в този смисъл и историята, е едно вълнообразно движение нагоре, надолу, пак нагоре и така до безкрай. Това са природни процеси и човек не бива да се задълбава в плиткото и да търси истината.
В историята няма чиста истина. Тя е абстрактна и субективна наука понеже е създадена от хората. Затова, драги Спарадок, спестете си усилията и младежкия ентусиазъм да търсите черната котка в тъмната стая, за да не ви вземат за наивник.
цитирай
129. sparotok - до Via Egnatia
11.06.2010 17:13
Карате ме да се смея:)))

Още преди падането на римската власт в Тракия селското население живее в землянки и полуземлянки. Даже още преди Рим да е основан, землянки и полуземлянки си има в Тракия. Прочетете работите на Агре и Китов.

Така наречените "варварски нашествия" са само освободителни войни на местното население. Как иначе "варварите" ще имат същата материална култура като на селското тракийско население?

От нашествията на "варварите" страдат предимно гражданите, които са всъщност истинските чужденци в Тракия. Ако е ставало етническо прочистване, то Тракия е била прочистена от римляни и гърци, които не е имало какво да търсят по нашите земи.

Относно наивното твърдение, че няма как римляните в Тракия да са напълно унищожени прочетете нещо за клането на Книва в Пловдив ( Филопополис). Само там са изтребени 100 000 римски граждани. Това не ви ли бе известно?

Римляните са клани здраво също при Абритус и Адрианопол. Двама римски императори намират смърта си в Тракия, това са Деций и Валенс.

Не е зле да оставите фантазиите и личните желания и да попрочетете първоизворите, а не коментарите към тях.

Проучете и археологическите находки от ранносредновековна Тракия, от тях става ясно, че няма идване на нов народ. Папагалското повтаряне на
политически повлияни теории е загуба на време.
цитирай
130. sparotok - Вълчев
11.06.2010 20:31
анонимен написа:

ПРОВИНЦИЯ БЪЛГАРИЯ

Енодий пише за битката на Теодорих с БЪЛГАРИТЕ. Районът е СИРМИУМ - на западния край на Балканите на същата географска ширина като Варна и провинция България.
Това е било почти 30 години преди Виталиан. Според Йордан Вълчев - в битката при р..Сава загива Гундо Буза - предводителя на българите, а столицата на българите - Малък Преславец е разрушена от Теодорих. Ако е така то провинция България е имала столица Малък Преславец.

При днешния Малък Преславец (между Силистра и Тутракан) има късноантично/ранносредновековно селище, частично проучено. Намира се на отвесния бряг на Дунав и вероятно голяма част от него е заминала в реката.



Не познавам работата на Вълчев, но Малък Преславец май е сравнително ново селище. Не знам да е споменавано в Късната Античност или Ранното Средновековие.
Крепостта в близост до Малък Преславец може да е носила и друго име, но пък е важно да се проучи добре. Съмнявам се обаче това да стане скоро.
цитирай
131. mglishev - О, наздраве :)
11.06.2010 20:52
sparotok написа:
Благодаря ти, Маноле!

Нека хората сами сравнят, невероятна услуга ми направи!

Англо-саксонска керамика:

http://www.google.bg/images?hl=bg&gbv=2&tbs=isch%3A1&sa=1&q=%22Anglo-Saxon+Pottery%22&aq=f&aqi=&aql=&oq=&gs_rfai=

Англо-саксонската керамика не прилича на тракийската нито по форма, нито по орнаментика. Хубава е, релефната украса е забележителна и характерна за западногерманските племена, но трябва да не си в състояние да различаваш форми и особености, за да твърдиш, че има нещо общо между старобългарска, тракийска и англосаксонска керамика.

Къде видя релефни дъги по нашите съдове, релефни кръгове, или щамповани розети?

Къде видя сред нашата керамика съд с 6 дръжки?

Къде видя сред нашата керамика сферичен съд?

Формата на гърлото на някои "приличащи си" съдове е съвсем различна, не знаеш ли, че това е отличителен белег:))

На втория ред има съд със зигзагообразна, вълниста украса, но при англо-саксите това е една линия, която се прави чрез натиск с пръчица, а при нас зигзагообразната вълниска украса се състои от много линии, които са направени чрез натиск с гребен... разбираш ли разликата.

Всъщност би трябвало да има някаква прилика между англо-саксонска и старобългарска керамика, защото англо-саксите са ни били слуги на Атила...но прилики има по-скоро във фибули, токи на колани, украса на ножници... Стилът обаче приозхожда в Източна Европа.


Драгий тракоманино жаркий :) Всеки, който си направи труда да те чете, ще си спомни какво говориш за "примитивните форми" и как само те имат значение за определяне на етническата принадлежност. Така че забрави "непримитивните форми" и се загледай в нещата, които сам твърсиш - загледай се таман в примитивните форми на саксонската, тракийската и българската (пък и коя да е друга) керамика.

И те така, както викат в Горна Диканя. Недей сам да си противоречиш :)

А Атила има толкова общо с траките, колкото аз - с ацтеките :)
цитирай
132. sparotok - до Манол Глишев
11.06.2010 21:11
Маноле, не разбра ли, че матанковите номера няма да минат:)))

Споменавах, че трябва да се правят сравнения на груба домашна керамика, не на примитивни форми, това си е твоя фантазия:))))))))))))

Всеки човек с нормално зрение може да види огромните разлики между англо-саксонската и старобългарска керамика.

Колкото за Атила и хуните, прочети следното, дано ти помогне да разбереш, че още през Бронзовата епоха в Азия е имало значително количество европейци.

To help unravel some of the early Eurasian steppe migration movements, we determined the Y-chromosomal and mitochondrial haplotypes and haplogroups of 26 ancient human specimens from the Krasnoyarsk area dated from between the middle of the second millennium BC. to the fourth century AD. In order to go further in the search of the geographic origin and physical traits of these south Siberian specimens, we also typed phenotype-informative single nucleotide polymorphisms. Our autosomal, Y-chromosomal and mitochondrial DNA analyses reveal that whereas few specimens seem to be related matrilineally or patrilineally, nearly all subjects belong to haplogroup R1a1-M17 which is thought to mark the eastward migration of the early Indo-Europeans. Our results also confirm that at the Bronze and Iron Ages, south Siberia was a region of overwhelmingly predominant European settlement, suggesting an eastward migration of Kurgan people across the Russo-Kazakh steppe. Finally, our data indicate that at the Bronze and Iron Age timeframe, south Siberians were blue (or green)-eyed, fair-skinned and light-haired people and that they might have played a role in the early development of the Tarim Basin civilization. To the best of our knowledge, no equivalent molecular analysis has been undertaken so far.
Electronic supplementary material The online version of this article (doi:10.1007/s00439-009-0683-0) contains supplementary material, which is available to authorized users.


http://www.springerlink.com/content/4462755368m322k8/


Май не знаеш, че ранната китайска армия носи тракийско облекло?

Mай не знаеш, че най-ранните бойни брадви -ко на династия Шанг се срещат в земите на траките.

Не си ли чувал за могилните погребения на Шанг и Чжоу, за положeните в гроба коне и колесници? Китайците се сдобиват с коне от партите чак през 3-ти век преди Христа, т.е.

Не знаеш ли, че керамиката от Ан-Янг и Лунг-Шан има прототип в Тракия?

Не знаеш ли, че Шанг и Чжоу позват същите житни ями като траките, но китайците изобщо не познават този метод.

Би ли обяснил защо в Галия има лични имена като Атило и Крека ( според Приск така се казва жената на Атила). Там тюрки няма, но пък кимерийци са ходили.

Вие в Горна Диканя не четете ли друго освен Матанкови приказки:)))
цитирай
133. анонимен - dausdava
11.06.2010 23:28
Това с тракийското облекло на китайската армия е някакъв майтап нали?!
цитирай
134. mglishev - Йессс
12.06.2010 00:30
Страшен си, Спаро, наистина ме удивлява степента на тракоманията ти. Слушай, имам едно питане. Защо направо не заявиш писмено, че видът Homo Sapiens Sapiens е възникнал на Балканите? Всъщност може и да си го правил, знам ли.

Така и така си го почнал с фантастиката, барем бъди радикален.
цитирай
135. анонимен - http://www. dnes. bg/video/20...
12.06.2010 09:09
http://www.dnes.bg/video/2010/06/12/stranna-nahodka-otkriha-stroiteli-v-plovdiv.92609
цитирай
136. анонимен - Oт ВНМ
12.06.2010 09:20
Г-н Спарадок ето нещо,което и да искаш не можеш да скриеш,Тракийско погребение на кон от 5в.сл.Хр. в Пловдив;http://www.dnes.bg/video/2010/06/12/stranna-nahodka-otkriha-stroiteli-v-plovdiv.92609
Поздрави на всички Българи!
П.п.Присъствах на разкритието,не можете да си представите хауса в душите на археолозите и разминаването между интервютата и разговорите между тях.
цитирай
137. lado - http://www.dnes.bg/video/2010/06/12/stranna-nahodka-otkriha-stroiteli-v-plovdiv.92609
12.06.2010 14:23
Защо ни е да докарваме конен народ от Мачу Пикчу, след като най-конният сред всички конни народи са траките?
(Понеже става въпрос вероятно за след 5-ти век, сега се чудят на кого да припишат конското погребение - хуни, авари, прабългари даже , мигар я няма хилядолетната традиция на тракийските конни погребения - ама е късно за официалната легенда, и траките не се вписват в легендите)
цитирай
138. анонимен - от вОДЕСос
12.06.2010 14:27
Виждам, че агента на влияние и „ерудит” mglishev, отново се е развихрил ?!
Ще кажа само няколко прости неща:
Как така, около първи век, на север от р. Дунав чак до съвременен Киев от нищото се появява една много високо развита материална култура.
Тъй като не искат да я назоват по името на народа, който е носителят й, я наричат „Черняховска”, СКИТСКА и тям подобни глупости !!
Този народ, е построил изключителна (невъобразима) по своята, като обем, военно-инжинерна мисъл и т.н. фортификационна система. Говоря за „Змиевите-змейските” валове. Защо всички тези съоръжения са с фронт обърнати на юг - не към тюрките номади на изток, подчертавам на ЮГ !! Къде се намира първият рубеж на тази линия ? Как така в края на VІ-ти век, съоръженията са изоставени, а Черняховската култура престава да съществува. Какво ще кажете за „Еркесията”, аналогът от ю.Тракия.
За десерт порадвайте се на тази картина с перчемлията(чумбас) княз – адрес: http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2_%D0%98%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B8%D1%87
Датировката І-ви, VІ-ти векове, как странно съвпада с други факти.
Не ми "скачайте" с цитати от Йордан, този придворен ... подмазвач !
Извинявам се за тона но или "не виждате" фактите, или съзнателно неправилно ги интерпретирате а това се нарича - ЛЪЖА !
" ... прави болтгарин не лаже ..."
Йордан х.Константинов-Джинот
цитирай
139. анонимен - :)
12.06.2010 14:43
Македонците ги плюете за това че се смятат за синове на Александър Македонски,докато самите тук пишете че сте тракийци.
Абе, направо сте смешни.И по печалното е, че сте много заблудени...
цитирай
140. nefelin - покажи снимки
12.06.2010 15:00
Sparotok най-добре е да бъдат показани снимките или рисунките на представените за сравнение образци. По лесно ще е за налагане на схващането за единтичноста на траки и българи.
Поздрави за неуморния труд.
цитирай
141. анонимен - Виа...
12.06.2010 16:51
Мисля, че да се влиза в дискусия с подобни индивиди като вас е пълна загуба на време. Упражнявайте си хобито и се перчете пред напълно невежите, но все пак запазете добри маниери (доколко Ви е възможно)... че много страшно звучат някои отговори. Човек се пита къде е попаднал, аджеба...и кво му стои насреща!
цитирай
142. анонимен - Via Egnatia
12.06.2010 16:55
Става дума за провинция Реция, ако случайно забелязвате...Или май по далеч от наше село не щем да видим..:)
цитирай
143. sparotok - до вОДЕСос
12.06.2010 17:55
Най-голямата гавра е, че черняковската култура е наречена германска, да, заедно със синтано-мурешката принадлежала германските готи.
Никой не се интересува, че сред керамика, оръдия на труда и т.н. няма прототипи, или паралели сред керамика, оръдия на труда...на който и да е било германски народ, но за сметка на това находките от черняковската и синтано-мурешката култура се срещат в земите на траките на юг от Дунава.
цитирай
144. sparotok - зрение
12.06.2010 17:56
анонимен написа:
Става дума за провинция Реция, ако случайно забелязвате...Или май по далеч от наше село не щем да видим..:)


Не, май ти не си прочел заглавието на темата и първия кометар на автора - Критиката е добре дошла, но трябва да е по темата, отклонения няма да бъдат допускани:)))
цитирай
145. sparotok - снимки
12.06.2010 18:00
nefelin написа:
Sparotok най-добре е да бъдат показани снимките или рисунките на представените за сравнение образци. По лесно ще е за налагане на схващането за единтичноста на траки и българи.
Поздрави за неуморния труд.


Дори и със снимки пак ще бъда обвинен в манипулации. Нали публикувах снимки, сравнение на тракийски и старобългарски градежи...Пак пищяха и пак казваха - няма връзка. Невъзможно е да се угоди на предубеден човек. Най -добре е да посоча научните публикации, от които съм почерпил данните. Във втора част това ще бъде направено.
цитирай
146. sparotok - изчезване
12.06.2010 18:03
lado написа:
Защо ни е да докарваме конен народ от Мачу Пикчу, след като най-конният сред всички конни народи са траките?
(Понеже става въпрос вероятно за след 5-ти век, сега се чудят на кого да припишат конското погребение - хуни, авари, прабългари даже , мигар я няма хилядолетната традиция на тракийските конни погребения - ама е късно за официалната легенда, и траките не се вписват в легендите)


Приятелю, гледах интервюто и се смях на коментарите. Археолозите знаят много добре, че няма разлика между траки и българи, но какво да се прави, еретичните мисли ( че ние сме траки) са пагубни за кариерата.
цитирай
147. sparotok - снимки
12.06.2010 18:05
анонимен написа:
Това с тракийското облекло на китайската армия е някакъв майтап нали?!


Кой ти е виновен, че не знаеш, решиш ли да се пишеш компетентен и да кометираш, не е зле да провериш знанията си:)))
цитирай
148. анонимен - dausdava
12.06.2010 19:07
sparotok написа:
анонимен написа:
Това с тракийското облекло на китайската армия е някакъв майтап нали?!


Кой ти е виновен, че не знаеш, решиш ли да се пишеш компетентен и да кометираш, не е зле да провериш знанията си:)))

Аз съм си виновен,че не знам за тракийската мода в китайската армия.
Айде по темата да попитам : От кои обекти са грънците,които сравняваш?
цитирай
149. анонимен - Гъбарев
12.06.2010 19:10
Тук стана литературно пространство. Душата изяде разума.
Именно предубедеността, с която е бъкано тук, не понася друго мнение. Дори есеистиката не може да прикрие дупките в логиката ви. За театъра на съзнанието вероятно всичко е достатъчно, но не повече от материал за художествено произведение. Историята се гради върху други темели.
Хиатуса, приятели, хиатуса е изключен от вашата версия, за да ви е равно и удобно. Така историята става права линия, в която първите се оказват и последни. Започва с траки и свършва с траки (?) - драма в едно действие, възпроизвеждаща философията в текста "и да паднем, и да бием, пак ще се напием.".
Никой не е виновен. Просто времето си е такова - на масовата култура. Горката България!
цитирай
150. sparotok - керамика
12.06.2010 19:27
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Това с тракийското облекло на китайската армия е някакъв майтап нали?!


Кой ти е виновен, че не знаеш, решиш ли да се пишеш компетентен и да кометираш, не е зле да провериш знанията си:)))

Аз съм си виновен,че не знам за тракийската мода в китайската армия.
Айде по темата да попитам : От кои обекти са грънците,които сравняваш?


Старобългарската керамика е от Плиска, Преслав, Равна, Силистра и др. Имай малко търпение за втора част, там е посочена използваната литература.
цитирай
151. анонимен - Тук стана литературно простран...
12.06.2010 22:02
анонимен написа:
Тук стана литературно пространство. Душата изяде разума.
Именно предубедеността, с която е бъкано тук, не понася друго мнение. Дори есеистиката не може да прикрие дупките в логиката ви. За театъра на съзнанието вероятно всичко е достатъчно, но не повече от материал за художествено произведение. Историята се гради върху други темели.
Хиатуса, приятели, хиатуса е изключен от вашата версия, за да ви е равно и удобно. Така историята става права линия, в която първите се оказват и последни. Започва с траки и свършва с траки (?) - драма в едно действие, възпроизвеждаща философията в текста "и да паднем, и да бием, пак ще се напием.".
Никой не е виновен. Просто времето си е такова - на масовата култура. Горката България!

Поне едно изречение с факти да бяхте написали.
Виновни има и това са тези които съзнателно укриват и преиначават фактите.
цитирай
152. анонимен - Дон'т бери гайле!
12.06.2010 23:11
анонимен написа:
Мисля, че да се влиза в дискусия с подобни индивиди като вас е пълна загуба на време. Упражнявайте си хобито и се перчете пред напълно невежите, но все пак запазете добри маниери (доколко Ви е възможно)... че много страшно звучат някои отговори. Човек се пита къде е попаднал, аджеба...и кво му стои насреща!


Аджеба...ща не вземете да си попаднете в света на листопадите, на гюмюшите, на аситата !? Хептен шекер ще ви звучат отговорите , които ще намерете за себе си там и няма да се чудите барем кви гьонсурати ви стоят насреща.Анадъму, аркадаш? Анджък, анджък...
цитирай
153. анонимен - daskalica
13.06.2010 04:10
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Така си изложил "фактите",че няма как аз да си изложа възраженията.А керамиката през периода 5 в. пр.н.е. - 7 в. сл.н.е. е толкова пъстра и разнородна,че няма накъде повече.Грънците,които сравняваш,от къде са?



Използвал съм работи на Рашев, Овчаров, Димитров, Бешевлиев, също снимки от арх. дневници.

Е направи по-стройна постановка на идеите си и ще привлечеш и по-грамотни хора,с които да изпиташ удоволствие от диалога.Аз снимки не виждам,нито нищо конкретно.Съгласи се ,че както си представил данните ,е мааааалко несериозно.
Поне за тези няколко типа рала,ямурлука и диканята се съгласихме,че са тракийски остатък.


Верно е, че със снимки е по-убедително, но както вече споменах ще дам във втора част ползваната литература, така всеки ще провери оригинала, на мои снимки опонентите така, или иначе няма да повярват.

:) Жив и здрав и да видим какви ще ги спретнеш във втората част :)



––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Г-н Спароток, много добре си представяте идеите - с яснота и простота. Моля ви продължавайте да се водите от нуждите на обикновения читател и не от тези на опонентите ви. Те никога няма да признаят постиженията Ви, а ние не-историците искаме фактите да са представени разбираемо и да звучат логично. Не смятам, че е необходимо да се цитират източници за всяка написана буквичка от статиите Ви. Това ще ги направи изключително обременени и пригодни за четене само от специалисти. Смятам, че представяте достатачно източници.
Чакаме нова статия с интерес.
цитирай
154. mglishev - Поздравления, Гъбарев :)
13.06.2010 12:22
анонимен написа:
Тук стана литературно пространство. Душата изяде разума.
Именно предубедеността, с която е бъкано тук, не понася друго мнение. Дори есеистиката не може да прикрие дупките в логиката ви. За театъра на съзнанието вероятно всичко е достатъчно, но не повече от материал за художествено произведение. Историята се гради върху други темели.
Хиатуса, приятели, хиатуса е изключен от вашата версия, за да ви е равно и удобно. Така историята става права линия, в която първите се оказват и последни. Започва с траки и свършва с траки (?) - драма в едно действие, възпроизвеждаща философията в текста "и да паднем, и да бием, пак ще се напием.".
Никой не е виновен. Просто времето си е такова - на масовата култура. Горката България!


Браво, Гъбарев, бая точно мнение! Това с хиатуса е недостъпно за ума на автохтонците.
Има и келтомания, но тя е някак по-разумно формирана от тракоманията.
цитирай
155. анонимен - Гъбарев - до анонимен № 153
13.06.2010 14:40
Доколкото това е место за коментари, а не за стипълчейз на научни тези, обръщам внимание на принципните грешки, а не на фактологичната декорация в която са оплетени. Другото всеки сам оправя. Целта ми изобщо не е да ви напиша домашното.
Ако се смятате за поредния "другарски съд" и държите да има "обесен", не се напъвайте много. То обесеният от стотина години е все един и същ - българската идентичност.
Съдба!
цитирай
156. sparotok - благодаря
13.06.2010 18:41
анонимен написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Така си изложил "фактите",че няма как аз да си изложа възраженията.А керамиката през периода 5 в. пр.н.е. - 7 в. сл.н.е. е толкова пъстра и разнородна,че няма накъде повече.Грънците,които сравняваш,от къде са?



Използвал съм работи на Рашев, Овчаров, Димитров, Бешевлиев, също снимки от арх. дневници.

Е направи по-стройна постановка на идеите си и ще привлечеш и по-грамотни хора,с които да изпиташ удоволствие от диалога.Аз снимки не виждам,нито нищо конкретно.Съгласи се ,че както си представил данните ,е мааааалко несериозно.
Поне за тези няколко типа рала,ямурлука и диканята се съгласихме,че са тракийски остатък.


Верно е, че със снимки е по-убедително, но както вече споменах ще дам във втора част ползваната литература, така всеки ще провери оригинала, на мои снимки опонентите така, или иначе няма да повярват.

:) Жив и здрав и да видим какви ще ги спретнеш във втората част :)



––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
Г-н Спароток, много добре си представяте идеите - с яснота и простота. Моля ви продължавайте да се водите от нуждите на обикновения читател и не от тези на опонентите ви. Те никога няма да признаят постиженията Ви, а ние не-историците искаме фактите да са представени разбираемо и да звучат логично. Не смятам, че е необходимо да се цитират източници за всяка написана буквичка от статиите Ви. Това ще ги направи изключително обременени и пригодни за четене само от специалисти. Смятам, че представяте достатачно източници.
Чакаме нова статия с интерес.


Благодаря!
цитирай
157. анонимен - от вОДЕСос
13.06.2010 21:02
анонимен написа:
Македонците ги плюете за това че се смятат за синове на Александър Македонски,докато самите тук пишете че сте тракийци.
Абе, направо сте смешни.И по печалното е, че сте много заблудени...


Драги сънароднико - Българино,
Българите станаха "македонци" пак поради същите причини и заблуди, част от които се отразяват в постингите с мения "вихрещи" се тук в блога. Знам, че една част от скептиците са хора заблудени, също както бях и аз преди времето, когато започнах да чета и МИСЛЯ а се полагах единствено на "академичните" "истини" писани в букварчетата ни, не знам защо наречени, учебници по история.
Друга част от пишещите са съзнтелни дезинформатори. Без пристрастност заявявам - Това са "ерудитите"-опоненти на sparotok . Защо го правят - не знам - но знам че това довежда до прикриване истината за нашата идентичност ?!
Връщам се към българите с "македонска" идентичност. Вземете и попрочетете, за така нареченият Майски манифест. За смъртта на Т. Александров и ген. Протогеров. Защо М. Кърничева уби Т. Паница. За мястото и ролята на Коминтерна във всичко това и т.н. и т.н.
Като заключение - На тези които споделят теорията за "автохтонизма" не им вменявайте, да са идиоти. Те просто искат да ви кажат, че няма "велики" преселения на народите. А че по нашите земи е живяло население от поне V-хилядолетие преди Христа. Че има една приемственост между това население, назовавано съответно с различни етноними но явяващо се, като едно предходно или последващо звено във веригата на понятията историчност и история.
Никой няма за цел да вади генеалогията си от Севт или Орфей. Просто ние българите се явяваме последното звено в тази верига.
Защо това не се дава в учебниците ни ? Защото, цитат: " ... чужда жажда, пие българската кръв мила ..." !
Бог вижда ! - За чуждо не ламтим, но следва ли да си даваме нащо !?
цитирай
158. equilibrium - Истина
13.06.2010 21:48
вОДЕСос написа:
******
Друга част от пишещите са съзнтелни дезинформатори. Без пристрастност заявявам - Това са "ерудитите"-опоненти на sparotok . Защо го правят - не знам - но знам че това довежда до прикриване истината за нашата идентичност ?!
Връщам се към българите с "македонска" идентичност. Вземете и попрочетете, за така нареченият Майски манифест. За смъртта на Т. Александров и ген. Протогеров. Защо М. Кърничева уби Т. Паница. За мястото и ролята на Коминтерна във всичко това и т.н. и т.н.
Като заключение - На тези които споделят теорията за "автохтонизма" не им вменявайте, да са идиоти. Те просто искат да ви кажат, че няма "велики" преселения на народите. А че по нашите земи е живяло население от поне V-хилядолетие преди Христа. Че има една приемственост между това население, назовавано съответно с различни етноними но явяващо се, като едно предходно или последващо звено във веригата на понятията историчност и история.
Никой няма за цел да вади генеалогията си от Севт или Орфей. Просто ние българите се явяваме последното звено в тази верига.
Защо това не се дава в учебниците ни ? Защото, цитат: " ... чужда жажда, пие българската кръв мила ..." !
Бог вижда ! - За чуждо не ламтим, но следва ли да си даваме нащо !?

Нали знаете, че бясните псета лаят от страх?! Настръхнали, с опашка между краката и пяна на устата, джафкат до припадък, с една единствена идея - да те ухапят, преди да ги приспят.

След красивите думи на вОДЕСос, а и за да не оставя горчивият привкус, който носи горното изречение, желая да напомня великите слова на мъдрецът Сидхарта Гаутама - Буда, който заявява следното:
"Три неща не могат да бъдат дълго скрити на този свят и това са:
Слънцето, Луната и ИСТИНАТА!"

Бъдете здрави!

цитирай
159. анонимен - да видим непредубедено някои стари автори:
14.06.2010 09:08
“И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби,
и заедно с тях Ахил, синът на Пелей,
и на Тетида, дъщерята на философа Хирон,
водейки войска от хуни-българи-мирмидонци,
на брой две хиляди и петстотин …”

А Пирехми водеше пеонците, сиреч българите,
от река Аксиос, сиреч от Вардара … (това и за македонския ни участник)

Хроми и Еном командваха всички мизи.”

А пеонци са българите. Не вярвай на глупците,
да смяташ, че пеонците са различни от тях. Те
[глупците] смятат, че Аксиос е различен от Вардара,
и казват, че се пише с дифтонг…”

Йоан Цеца. Откъси. В: ГИБИ, том Х


«Сiй Ахилеусь имый воя своя, иже нарицахуся тогда Муръмидонесъ, нын• Болгаре и Унну, тысущами треми, въкуп• съ Патрокломъ воеводою и съ Нестеромъ, яже бысша уб•жденна Хирономъ и Пелеомъ.»

Йоан Малала, старобългарски превод на "Хронографията"
цитирай
160. sparotok - хиатус
14.06.2010 12:46
kansandilh написа:
mglishev написа:
анонимен написа:
Тук стана литературно пространство. Душата изяде разума.
Именно предубедеността, с която е бъкано тук, не понася друго мнение. Дори есеистиката не може да прикрие дупките в логиката ви. За театъра на съзнанието вероятно всичко е достатъчно, но не повече от материал за художествено произведение. Историята се гради върху други темели.
Хиатуса, приятели, хиатуса е изключен от вашата версия, за да ви е равно и удобно. Така историята става права линия, в която първите се оказват и последни. Започва с траки и свършва с траки (?) - драма в едно действие, възпроизвеждаща философията в текста "и да паднем, и да бием, пак ще се напием.".
Никой не е виновен. Просто времето си е такова - на масовата култура. Горката България!


Браво, Гъбарев, бая точно мнение! Това с хиатуса е недостъпно за ума на автохтонците.
Има и келтомания, но тя е някак по-разумно формирана от тракоманията.

Хиатусът който, твоите учители, сътвориха в българската история, с молив зад ухо и лист хартия в джоба, е действително недостъпен за ума на автохтонците и за това те се стремят да разкрият историческата истина-забулена в мъгла от такива като теб.И една препоръка-занимавай се с литература, там имаш дарба, но историята ти е непонятна.


Прав си, няма хиатус в нашите земи. Селското тракийско население си запазва езика и материалната култура. Като се премълчат данните обаче и ето - има хиатус:)))
цитирай
161. sparotok - светлина
14.06.2010 12:57
equilibrium написа:
вОДЕСос написа:
******
Друга част от пишещите са съзнтелни дезинформатори. Без пристрастност заявявам - Това са "ерудитите"-опоненти на sparotok . Защо го правят - не знам - но знам че това довежда до прикриване истината за нашата идентичност ?!
Връщам се към българите с "македонска" идентичност. Вземете и попрочетете, за така нареченият Майски манифест. За смъртта на Т. Александров и ген. Протогеров. Защо М. Кърничева уби Т. Паница. За мястото и ролята на Коминтерна във всичко това и т.н. и т.н.
Като заключение - На тези които споделят теорията за "автохтонизма" не им вменявайте, да са идиоти. Те просто искат да ви кажат, че няма "велики" преселения на народите. А че по нашите земи е живяло население от поне V-хилядолетие преди Христа. Че има една приемственост между това население, назовавано съответно с различни етноними но явяващо се, като едно предходно или последващо звено във веригата на понятията историчност и история.
Никой няма за цел да вади генеалогията си от Севт или Орфей. Просто ние българите се явяваме последното звено в тази верига.
Защо това не се дава в учебниците ни ? Защото, цитат: " ... чужда жажда, пие българската кръв мила ..." !
Бог вижда ! - За чуждо не ламтим, но следва ли да си даваме нащо !?

Нали знаете, че бясните псета лаят от страх?! Настръхнали, с опашка между краката и пяна на устата, джафкат до припадък, с една единствена идея - да те ухапят, преди да ги приспят.

След красивите думи на вОДЕСос, а и за да не оставя горчивият привкус, който носи горното изречение, желая да напомня великите слова на мъдрецът Сидхарта Гаутама - Буда, който заявява следното:
"Три неща не могат да бъдат дълго скрити на този свят и това са:
Слънцето, Луната и ИСТИНАТА!"

Бъдете здрави!



Слънцето, луната и истината олицетворяват светлината, от която се боят поддръжинците на лъжата.
цитирай
162. анонимен - God - до dausdava
14.06.2010 18:16
sparotok написа:
В случай, че траките бяха асимилирани нямаше да има продължение на тракийската топонимия, на тракийските градежи, на тракийската релиия и на тракийските погребални ритуали.

Не може хем да загубиш езика и културата си, хем да ги предадеш на "нашественици", невъзможно е.

Така наречената Тракология по-скоро замъглява данните, вместо да пояснява и популяризира.

Би ли ми казал кои точно са римляните, които са асимилирали тракийците? Според теб колко римлянина (имам предвид буквално римски граждани, латини, както искаш ги наречи) са завоювали Тракия и населили трайно, за да могат да асимилират когото и да било. Аз лично не знам римляните да са асимилирали който и да е народ, защото просто нямат толкова хора. Те могат да завоюват дадаена територия и със силата на оръжието да накарат живеещия там народ да плаща данъци, но чак да асимилират. Да не говорим, че римската армия по време на Римската империя е предимно от наемници - основно хора от покорените народи. Няма асимилиран народ от римляните. Има покорени народи. Гърците освен покрай морето, колко града са имали във вътрешността по времето на траките?
Спароток е прав, че не може да те асимилира някой и да приеме от теб езика и културата ти. По тази причина не вярвам, че българите сме били асимилирани от славяните. Ние сме им наложили името си (не само на държавата, а и на народа!), културата си, обичаите и езика си. Впоследствие езикът е еволюирал, но това е нормално с развитието на всяко едно общество. За 5 века турците не успяха да ни "асимилират" езика, въпреки че са населили с доста хора нашите територии и са изселили не малко българи. Защо смятате, че славяните са го направили за 2 века? Колко са били славяните като численост и колко българите по времето на Аспарух? Българите сме били не по-малко море от хора, което е владеело територии от степите над Черно море на север до Дунав на юг. Ние сме имали обща граница с Византия. Иначе нямаше да има смисъл от договор, с който да ги пазим.
цитирай
163. анонимен - Пак тъпотии се пробутват...
15.06.2010 12:42
Вижте видеото: http://www.dnes.bg/slideshow.php?id=1866
цитирай
164. rolisten - 165
15.06.2010 13:22
убъркан тип , какви славяни те гонят ?
цитирай
165. анонимен - armenci
15.06.2010 15:56
ne se karaite, armencite sa purvi

http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2010/06/15/917235_nai-starata_obuvka_v_sveta_beshe_otkrita_v_armeniia/
цитирай
166. анонимен - Моя поглед над нещата на бързо
15.06.2010 18:00
Не вярвам много в тракииската нишка която се опитва да ни внуши автора. Може и да е прав, но лично за мен няма доказателства за това. Културите по онова време не са били толкова различни, че да очакваме при идване на нов народ всичко да е коренно променено. А ако е имало траки тук и това е съюз от Българи и траки то нормално е да запазим тяхната култура като се има предвид свободата която са имали хората в държавата. От вероисповедание та до каквото се сетите.

По съм склонен да приема хипотезата за северен авганистан. Има редица неща което обикновен човек може да забележи.
На тази карта : http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/90/Kalmykia_1720.jpg
може да се види bucharia minor и bucharia magna. Като добавим, че Ъ са имали или имат малко народи ако не и само ние нормално е да има разлики в изписването на държавата. Ако добавим и въоражението и шлемовете както и броните на "пра-българите" които са едно към едно с тези на персите и другите от този регион се получава доста логична картинка.

Ако трябва да извеждаме история на държавата то трябва да я изведем от там от където има данни за нея. Мене народността по малко ме интересува. А и тя по лесно ще се хване ако се определи региона от които идваме.

Ако спараток се заеме да докаже, че основателите на държавата балхара траки преселили се от тракия. Което е напълно възможно, тогава по бих повярвал на тази хипотеза. Въпреки, че сходството което търся е в броните а не съдовете и приборите за ядене примерно.

Броните на българите като са дошли тук са били доста различни от тези на траките. Според мен името "стара велика българия" само по себе си говори ,че тази държава се възражда и е съществувала много време. Единствената прилика която можем да намериме е точно балхара. И колкото и да се смее автора на "иранската" теория то тя звучи най-реална. А обвързване с балхара значи история от над 2600 години в учебниците:)
цитирай
167. анонимен - g-n 169
16.06.2010 01:30
Господине, нямате самостоятелно мнение, а изказвате теза подадена Ви от човек, който стои зад Вас. Опит за живуркане чрез мижитуркане.
цитирай
168. анонимен - Колко българи доведе Аспарух и кой за какво говори?
16.06.2010 10:33
анонимен: - "Ако трябва да извеждаме история на държавата то трябва да я изведем от там от където има данни за нея. Мене народността по малко ме интересува. А и тя по лесно ще се хване ако се определи региона от които идваме"
..............
Всеки говори за част от истината.
Колко човека идват в Дунавската равнина по времето на Аспарух от Северното Причерноморие, колко ... 100-150 хиляди ???
Болшинството от днешните българи са автохтонно население на Балканите, затова и генетичните изследвания определят днешните българи, като понтийски тип.
Наистина трябва да се търси и по назад във времето откъде дойдоха предците българите в Иран. Търсачите на произхода на Кубратовите българи не трябва да спират с изследванията си само в Иран, а трябва да погледнат и по назад във времето в посока Балканите...
цитирай
169. vmir - Какво чудно може да има в това част от траките да са "емигрирали" на изток поради
16.06.2010 14:26
неприемане властта на Римската Империя (нима тракиецът Спартак не е най-яркото доказателство), а по-късно да са се завърнали в земите на дедите си? Ако властта на Рим беше приета безусловно, не трябваше ли сега да бъдем наследници на римляните?
цитирай
170. анонимен - От 169 До г-н 170
16.06.2010 16:54
Честно казано едно от 2 те хобита ми е точно "история на България". Още преди повече от 10 години имах подобни теории като на автора на статията. Продиктувани разбира се от дедукция в по голямата си част и по малко на факти които съм видял с очите си. Все пак бях стигнал до извода, че идваме от балканите. Правиме обиколка в времето на черно море и се завръщаме на изконните си територии. Все пак с времето тоериите и виждането се променят.

Не съм отхвърлил теорията за "тракииския" произход, но трябва да се върви стъпка по стъпка. Не може от държава в Азия която определено не се е качила нагоре от Балканите, да се хвърлиме на "тракииски произход".

Не може да ни наричат преобладаващо скити, хуни дори и авари и ние да се хванем точно за Мизи което не е толкова застъпено. Все пак не е ли логично, че ни наричат точно Мизи, а не Траки? Ще цитирам wiki "Мизи или мези е малоазийско тракийско племе или народ". Наричат ни все с имена на народи които идват от азия или територии около Балхара.

Ако тогавашните "писатели историци" не са знаели какви сме вие ли ще знаете?

Не се заяждам дано е ясно. Просто по ми изглежда реално да се проследят градовете "Булгар", "Балх" и подобни и да се очертае линията по която са вървели Българите. По реално ми изглежда да се вярва, че bucharia minor има връзка с нас от колкото сравнението на 5 вази.

Едното не изключва другото разбира се. Някои ден може да св върнем като произход до тук - балканите. Но за да го направим трябва да се върви постепенно.

Все пак само поздравления за блога и за написаното. С огромен интерес го чета без значение вярвам или не.

Само напред и нагоре. Пък защо не и sparotok да се окаже прав. Само времето ще покаже.

До тогава ще се надяваме да има повече хора като sparotok които да търсят истината и да размъдват застоялия в това отношение мозък на Българина.
цитирай
171. анонимен - От 169
16.06.2010 18:03
Не, че някои се интересува от глупавите ми теории, но последно:) Да не кажете, че съм "кон с капаци".

Имам и друга теория която харесвам и сам съм си "измислил". Ако видите именника на българските канове ще видите, че първия владетел е от 160 година грубо. Преди идването на Аспарух тук се казва, че сме оправлявали отатък дунава 515 години което прави грубо тази 160 година. Именника е писан горе долу 750 по мои изчисления.

Ако се замслим Траян превзема дакия доста близко до тази година. Не е глупава теорията "траките" или по скоро мизите да са се качили отгоре на дунава където Рим не са имали власт и са можели пак да са свободни. Там те си оправляват 515 години като явно някаква, част от тях са били разцепени на кутигури, унугури и т.н. При идването на Кубрат тои ги обединява и за да покаже, че всички са били част от една стара държава, кръщава новата обединена държава Стара Велика България.

Което прави логично обеснението защо ни наричат траки, мизи и мирмодонци някои византииски автори. Приликата между тези народи и скити и хуни явно с напредването на силата на азиатските народи се е стопила. Това обеснява и защо ни казват понякога скити и хуни. И не само, а защото заедно с Авари и Хуни не веднъж сме тероризирали както Рим така и Византия.

Така, че това е доста далече от теорията за Балхара, но също звучи логично. Няма някакво голямо преселение и разместване на народа ни. Има избягване от Римско робство на съсдни, близки свободни територии на които сме си оправлявали 515 години до идването на Аспарух.

Което автоматично подрепя теорията на Спараток, че сме мизи и траки.

Няма спор, че траките са взели много от гърците и , че идващите от горе не приличат на старите траки, но няма и спор, че 515 години в съседство с Алани, Авари, Хазари и т.н. са променили може би организацията на държавата както и боините похвати и облекла.

Но въпроса които ме мъчи е защо България като име не се среща по тези територии. Може би всички са ги наричали мизи освен самите мизи.
цитирай
172. анонимен - От 169
16.06.2010 18:33
Нека да разширим тази теория. Какво ще кажете за следното.

Преди траян да превземе тракия тук народите са кращавани от Гърци. Понякога с епитети понякога как си решат. Защо не когато Траян завзема тракия различните държави или области траки да не се изселват от татък дунава и да образуват държави като Авари, Българи, Алани, Хуни и т.н. примерно. Азиатските народи които изведнъж се появяват в Азия по едно време. Само, че ние срещаме Авари и Българи а не мизи и даки понеже вече тези които описват имената не са Гърци, а византиици. А те са дали истинското име на тези държави, а не измисленото им от Гърците. Тоест тогава народите са станали известни с истинските си имена.
Не случайно ни наричат и мизи и траки явно защото понякога са използвали архаичните названия които са използвали Гърците за тези народи.

Да не вземе да се окаже, че някои от азиатските народи и държави са всъщност траки които са избягали от Римско робство и са си основали държавите в Азия. След което можем вече спокойно да разберем защо лудия Аспарух се набива точно в тази територия. Защото е била негова изконна такава.

Той спокойно можеше да си стои в Румъния и да няма проблеми с византия. Явно е държал на тази територия която може да е била на дедите му.

Малко по луда теория, но обяснява къде са отишли многобройните траки които уж някак си изчесват. И повлияни от нравите и обичайте в азия разбира се приемат част от тях.
цитирай
173. анонимен - архитект ,а не историк
16.06.2010 19:26
Съвсем случайно попаднах на този блог.Вчера и днес чета и не мога да се нарадвам,че има българи ,които търсят нашите корени.Най-сетне.Поздрави на тези светли умове.
На българите е тежък кръста,който носят,но ще се съгласите с мен,уважаеми историци и учени.
Какво ще кажете за това,че погазваме нашите паметници и не правим нишо за възстановяване на остатътъците от разкритите могили,основи на храмове и дворци?
По света заради един камък правят туристическа атракция и събират пари,а ние позволяваме бурените да покрият и останалото от нашата култура.
Позволявам си да пиша това,защото имам опит.Какви открития напоследък има по нашите земи,но каква е надеждата,че ще има консервация,възстановяване или поне подръжка.
Който иска да го уважават другите народи,трябва да се погрижи за своята история и в книги и с материалните доказателства за това.
Не се и съмнявам,че сме потомци на велик народ.Къде по света на госта се казва "заповядай".Но първо трябва да почистим дома си и най-вече умовете си и да погледнем на нашето минало с други очи.
Не са "патриотарски" призиви моите думи.Те са към тези ,които разбират мисията си и трябва да продължат.
Много трудни времена,но никога не било лесно.Колкото по-труден пътя,толкова по-е вярна посоката.
Когато четох за авестийстийците,припознах българския дух.Сега когато откриват под земята ни древните съкровища,припознах дедите си.Това не става само с главата,а трябва и сърце.
цитирай
174. vmir - И още нещо - въпросът къде и как са изчезнали траките витае от десетилетия.
16.06.2010 20:10
Аз лично още преди десетилетия съм участвал в разисквания по въпроса и сме констатирали, че официалната история просто игнорира този основен въпрос. Радвам се, че тук намирам отговори, успех, Спароток!
цитирай
175. sparotok - виждания
16.06.2010 20:21
vmir написа:
Аз лично още преди десетилетия съм участвал в разисквания по въпроса и сме констатирали, че официалната история просто игнорира този основен въпрос. Радвам се, че тук намирам отговори, успех, Спароток!


Благодаря !
Ако не бяха обречени на забвение работите на Гинчев, Баласчев, Ценов и др. днес историята ни нямаше да е пълна с парадокси.
Тоталитарната цензура обаче си бе свършила работата много добре...затова много хора са все още в неведение по отношение на важни неща от нашето минало.
цитирай
176. sparotok - няма лесно
16.06.2010 20:23
анонимен написа:
Съвсем случайно попаднах на този блог.Вчера и днес чета и не мога да се нарадвам,че има българи ,които търсят нашите корени.Най-сетне.Поздрави на тези светли умове.
На българите е тежък кръста,който носят,но ще се съгласите с мен,уважаеми историци и учени.
Какво ще кажете за това,че погазваме нашите паметници и не правим нишо за възстановяване на остатътъците от разкритите могили,основи на храмове и дворци?
По света заради един камък правят туристическа атракция и събират пари,а ние позволяваме бурените да покрият и останалото от нашата култура.
Позволявам си да пиша това,защото имам опит.Какви открития напоследък има по нашите земи,но каква е надеждата,че ще има консервация,възстановяване или поне подръжка.
Който иска да го уважават другите народи,трябва да се погрижи за своята история и в книги и с материалните доказателства за това.
Не се и съмнявам,че сме потомци на велик народ.Къде по света на госта се казва "заповядай".Но първо трябва да почистим дома си и най-вече умовете си и да погледнем на нашето минало с други очи.
Не са "патриотарски" призиви моите думи.Те са към тези ,които разбират мисията си и трябва да продължат.
Много трудни времена,но никога не било лесно.Колкото по-труден пътя,толкова по-е вярна посоката.
Когато четох за авестийстийците,припознах българския дух.Сега когато откриват под земята ни древните съкровища,припознах дедите си.Това не става само с главата,а трябва и сърце.


Няма лесно нещо на тоя свят, дедите ни са станали силен народ защото са имали волята и смелостта да се борят с трудностите.
Ние сме техни потомци, редно е да продължим борбата.
цитирай
177. анонимен - Не "убъркан", а "объркан":)
17.06.2010 13:05
rolisten написа:
убъркан тип , какви славяни те гонят ?

Ами гонят ме тези славяни, за които всички ревете, че са ни били асимилирали, дали езика си и т.н. Не вярвам българите да сме били по-малко хора от тях.
Факт е, че тези славяни уж са били много хора и са живеели отдавна тук, но не съм чул за някакви "славянски" находки по нашите земи - нито сечива, нито оръжия, които да ги открояват като отделен етнос с уникална култура. За славянска култура, официалната историографи започва да говори след като "идват" българите на юг от Дунав.
цитирай
178. leonidas - До Спароток
17.06.2010 14:59
Бих искал да те помоля да постнеш няколко неща, които ме вълнуват. Интересува ме какви видове войски е имало в армията на старите българи, какво е било военното им облекло и въоръжението. А още по-интересно ще ми е да разкажеш за военна тактика и обичаи. Търсил съм в нета такива материали, но не съм намирал. Например кой е характерният щит (като форма и материали) за средновековната българска армия? Или пък най-често употребявания меч?
цитирай
179. sparotok - въоръжение
19.06.2010 20:09
leonidas написа:
Бих искал да те помоля да постнеш няколко неща, които ме вълнуват. Интересува ме какви видове войски е имало в армията на старите българи, какво е било военното им облекло и въоръжението. А още по-интересно ще ми е да разкажеш за военна тактика и обичаи. Търсил съм в нета такива материали, но не съм намирал. Например кой е характерният щит (като форма и материали) за средновековната българска армия? Или пък най-често употребявания меч?


Подготвям постинг за тежката кавалерия на траките, мисля, че ще е доста интересен.
цитирай
180. sparotok - изчезване
19.06.2010 20:12
vmir написа:
Аз лично още преди десетилетия съм участвал в разисквания по въпроса и сме констатирали, че официалната история просто игнорира този основен въпрос. Радвам се, че тук намирам отговори, успех, Спароток!


Няма изчезване на траки, защото тракийската материална култура намира продължение и след 7-ми век. Същото важи за тракийските топоними, погребални ритуали, жилища, облекло на селското население и т.н.

Всичко ще си дойде на мястото, мозайката се запълва....
цитирай
181. demograph - Трябва човек да е сляп или неграмотен, или предубеден до неграмотност
24.06.2010 18:32
Трябва човек да е сляп или неграмотен, или предубеден до неграмотност, за да не му направи впечатление, че в книгите които се издават през последните няколко години и засягат миналото на земите ни и околността, постепенно и малко гузно изчезва категоричността относно приноса на гърците за формирането на съвременната цивилизация и също така постепенно и гузно се появяват тезите за тракийското наследство и траките.
Най-очебийното в новоиздваните книги засягащи тази тема е все по-честото споменаване на българските земи като първородина на цивилизационните иновации, които оформят модерния свят. В това число и като прародина на модерното писмо.
Унищожаването или премълчаването на сведенията за тракобългарското начало не може да прикрие историческата истина - Траките са основателите на модерната цивилизация и българите са техните преки биологични и културни наследници..
Най-малко истината могат да спрат българските псевдоисторици подложки.
Истинската история на българите СЕ пише от българи като Павел Серафимов и съмишлениците му..и ТЕ ще я напишат въпреки съпротивата на "българските" официални "историци".
Браво Спароток!
Господ да ти дава здраве и мъдрост!
цитирай
182. sparotok - България
25.06.2010 00:05
demograph написа:
Трябва човек да е сляп или неграмотен, или предубеден до неграмотност, за да не му направи впечатление, че в книгите които се издават през последните няколко години и засягат миналото на земите ни и околността, постепенно и малко гузно изчезва категоричността относно приноса на гърците за формирането на съвременната цивилизация и също така постепенно и гузно се появяват тезите за тракийското наследство и траките.
Най-очебийното в новоиздваните книги засягащи тази тема е все по-честото споменаване на българските земи като първородина на цивилизационните иновации, които оформят модерния свят. В това число и като прародина на модерното писмо.
Унищожаването или премълчаването на сведенията за тракобългарското начало не може да прикрие историческата истина - Траките са основателите на модерната цивилизация и българите са техните преки биологични и културни наследници..
Най-малко истината могат да спрат българските псевдоисторици подложки.
Истинската история на българите СЕ пише от българи като Павел Серафимов и съмишлениците му..и ТЕ ще я напишат въпреки съпротивата на "българските" официални "историци".
Браво Спароток!
Господ да ти дава здраве и мъдрост!


Бог да пази България и тези, които милеят за нея!
цитирай
183. trakiec - ЛОГИКА на Произхода
02.08.2010 14:49
Понеже доста от мненията във форума се верни, но и тъй като част от тях изказват съмнение относно географията на българската популация, ще се опитам чрез историческа логика да свържа различните хипотези по въпроса с произхода на българите. Логиката се гради на реални факти:
Първи и най-важен извод на логиката е, че траките (мизи, меди, беси, гети, даки и др.), няма къде да са другаде, а са си тук в България. Т.е. вероятно над 50% от българите са си чистокръвни тракийци. Не е вярно, че са много смесени с народите ,които са минали от тука : хуни, славяни, ромеи, гърци и др. Тъй като траките от научно доказан факт са едни от първите хора на планетата, логически имат много по силни и доминиращи гени от по-следващите поколения и са преобладавали над всеки един от нахлуващите на балканите народи. Едно простичко доказателство е неизтритото с хилядолетие и подигравано тракийско "миечене" в диалекта, както и тракийските имена на всичко българско и родно, от планините и реките до имената ни. Групата прабългари са приети от траките като сродно племе и се смесват, но нека първо да подчертаем , че писмено е доказан фактът, че ІІ ~ ІІІ век от н.е. траките тук са наричали българи, т.е. преди прабългарската хунска войска на Аспарух. От сега ще провокирам интереса Ви , че произхода на прабългарите на Аспарух е тракийски !!! И нека да не се чудят зломишлениците защо Аспаруховия народ се нарича "Прабългари" , а не само българи.
Първо историческите паметници на траките са по-стари от тези на гърците например, да не говорим за по-късния период на римската империя. Много от митовете на траките са копирани директно в Илиадата (самите гърци - елини, са племе като траките, воюват с тях и често ги побеждават, както известния тракийски цар Приам от Троя. Между другото куриозното е например приликата в името на Хунския хан Атила, който е наричан от западните народи и латини с името Ашила, а от елините Ахила. Е тоя Ахила е роднина на хан Кубрат.
цитирай
184. trakiec - Логика на Произхода-ІІ
02.08.2010 14:50
. Доста шокиращо е и бих казал за елините да бяха по скромни или да бяха подменили и името на родопчанинът Орфей (доказана "майничка")
Второ , писмено доказан факт е, че траките имат интензивна търговия с Персия.
Трето, писмено доказан факт е , че администрацията в Персия е била от племето Меди,
което е тракийско.
Четвърто, писмено доказан факт е , жените от цар Дарий през различните династии , Аменихиди и пр. до края на персийско - иранската империя са били тракийки.
Хайде сега да не забравяме и писмения факт , че от него време са теориите за арийте т.е. арийците , които са дошли от север и са управлявали в държави като Персия-Иран, Индия, Египет и Тибетските кралства и др. Писмено е доказано, че са били светли хора, някой със сини очи и прочее. По късно след нашествията на Александър Македонски,( който между другото отнапред е воювал с Траките и ги е включвал като войска в елитните си легиони) , та след неговите нашествия, последвани от нашествията на монголи, татари и тюрки населението на тези велики цивилизации се променя към тъмни и по мургави тонове и сега там има само тъмнокожо население но не то било създател на тези велики източни царства. Между другото при цар Кир се ражда основата на религиите зороастризъм, тангризъм, християнство и мюсюлманство , като са били мирно съществуващи - писмено доказано. По късно тюрки, монголи и татари приемат, като завоеватели на Персия-Иран мюсюлманството , преди това са били езичници.(по време на Чингиз хан)
Така нашествията на ордите прогонва административната каста на Персия-Иран (Държаво-творческа, ерудирана, религиозно обособена в единобожие и силно военно организирана) . Според някой автори това са тъй наречените Булгари ( т.е. "ари", демек арийци - бугвално арии е име на племена както и на личност., а "бул" на персийски, а вероятно тракийски е хубав, голям (оттам Балкан, Булград, Белград, Болга - р.Волга и т.н.)
цитирай
185. trakiec - Логика на Произхода-ІІІ
02.08.2010 14:51
Та тия наши прадеди - прабългари от тракийски род са заселвали и облагородявали земи и държави от Персия-Иран към Индия и Тибет и през Кавказ към р.Волга - Болга и са се завърнали като сродно на траките племе отсам Дунава, но пак ще подчертая тук няколко века преди това се е наричало вече България,(от виз.архив).
цитирай
186. анонимен - Спароток
13.01.2011 19:30
Драги Срароток,има една стара наша приказка-с прост човек можеш да се разбереш,с луд също,с пиян даже можеш да се разбереш,само с неразбран не можеш.Я знам,че мелницата е вятърничова,ама кажи от къде тече водата!Приятелю,не им обръщай чак толкова голямо внимание на опонентите с капаци на очите.Продъбжавай в същия дух,пък в най близко бъдеще ще заблести истината,че траките сме едно от палеоисторическите племена т.е. народи.Впрочем,да кажеш нещо за хиперборейците?Дали пък човешката цивилизация не се е пръкнала някъде около сегашните полюси,претърпяла е природни и други глобални катаклизми и е достигнала до днешния си уровен?Така,че по добре е да приемем някакъв обобщен, по-скоро комплексен подход. Лично аз смятам ,че траките произхождаме от района северно от Черно море,Каспийско море,Казказките планини и северно до 50-я паралел на Европейска Русия и Западен Сибир. С огромно уважение Дядо Любо. Пп.В коментарите най-много ме дразнят дребнавите заяждания и лошия правопис.Спомням си,че неотдавна имахме една видна депутатка "дошляк",на която едно изречение траеше по няколко минути и накрая и тя не знаеше какво е искала да каже.И тук срещам таки ва бисери .Прощавайте,ако съм засегнал някои.
цитирай
187. geotrak - вк
20.08.2011 07:57
За добро или лошо; живея в Америка и ходя на най-близката православна църква, която е македонска. Последно, в разговор с един от възрастните мъже там, поразговори се човекът, пиъа дали съм сръбкиня, казвам българка и незнам, каква реакция да очаквам. Човекът обаче ми казва: " Моето име е българско, Стоян ..." И се започват едни спомени, българското школо. а аз напрегнато слушам и нито една дума непозната не чух. аз ли знам македонския или те знаят моя език.
Та се сетих, един колега, викат го да превежда на един македонец, на английски, и когато му помага, македонецът му казва, " Много добре говориш македонски, де си го учил?", а нашенецът от Стара Загора му казва, аз ти говорих на български език досега, нали сме от един род! При което македонецът се разсърдва и така нататък, та мисълта ми е, един македонец срещам горд че носи името Стоян, българско име, а другият ...
Та за някакви си стотина години промениха историята , при живи свидетели, а какво остава за хилядолетия!!!
Аз лично приветсрвам Спароток, че се опира и на духа си, най-ценното!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13924695
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031