Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 20:21 - ТРАКИЙСКИТЕ ГОСПОДАРИ НА МИКЕНСКИТЕ ГЪРЦИ-I
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 59697 Коментари: 166 Гласове:
64

Последна промяна: 18.05.2010 20:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

    ТРАКИЙСКИТЕ  ГОСПОДАРИ  НА  МИКЕНСКИТЕ  ГЪРЦИ-I

 

 

Съществува една определена група личности, за която е нетърпимо някой да се осмели да каже, че българите са били велик народ способен да  създаде своя писменост много преди египтяни, шумери и гърци. Всеки мой опит да покажа истината за дедите ни бива атакуван от чуждопоклонници. Някои от тях нямат дори капчица срам и наричат дедите ни миризливи коняри. Трябва да изпитват неистова омраза към българското, за да се опитват с всички сили и средства да очернят нашите предци. Тези жалки човечета не разбират, че каузата им е обречена на гибел, истината не може да се спре. Колкото повече плюят по нас, толкова повече неудобни факти ще вадя на показ.

 

В този постинг ще бъде представена информация, която дълго време е укривана от широката публика. Смята се, че микенците ползващи Линеарен Б са древни гърци защото Дж. Чадуик и съмишлениците му са поднесли ограничени и данни, а изключително важни подробности са премълчани. Факт е, че на плочици с Линеарен Б са споменати десетки имена на тракийци ( Батас, Гета, Бузо, Котис, Пеон, Питак...). За тях обаче се твърди, че не били поселници на Микенска Гърция ( която по това време е носела името Пеласгия), а се касаело за дошли отдалече търговци. Да, може някои от тях да са били търговци, но има и траки титулувани цар, областен управител, други пък са едри земевладелци, а това показва, че не става дума за дошли от север чужденци, а за местно население, по-точно благородническата класа на микенците.

 

За да не бъда голословен представям Линеарен Б надписи от микенски съдове намерени в Тива и Кносос. И на двата случая като ванакатеро (ванакатело) –цар е назован тракиецът Одрис (Одрюс).

 

Четенето е елементарно, въпреки, че посвещението е на 3350 години, знаците са запазени сравнително добре. Един от първите публикували този важен епиграфски паметник е чешкият езиковед Бедрих Хрозни, който посочи, че особен вид ранна критска керамика е донесен на Крит от Балканите [1] стр. 219-220.

 image

 

 

Ето това е транскрипцията:

 

КА-У-НО    О-ДУ-РУ-ВИ-ЙО  ВА-НА-КА-ТЕ –РО ( ВА-НА-КА-ТЕ-ЛО)

 

КАУНО е названието на съда, думата отговаря на старобългарските конобъ- котел, съд, канавъ – изкоп*. КАУНО е сродна и на санскритската каниизкоп, яма.

 

ОДУРУВИЙО  е древен вариант на тракийското име Одрис ( Одрюс), това слава Богу е признато от историци и езиковеди [2] стр.19-20.

 

ВАНАКАТЕРО ( ВАНАКАТЕЛО) е микенската титла за цар, върховен владетел. Съдейки по това, че съдове предназначени на тракийският владетел Одрис има както в Кносос, така и в Тива можем да отсъдим, че тракиецът е господствал върху значителна територия.

 

Ще бъде добавено, че вариант на името Одрис е фригийското лично име Отреус, а вариант на титлата ванакатеро се среща отново при тракийското племе фриги, като ванакт е документирана е през VII-ми век преди Христа в посвещение на цар Мидас**.

 

На плочица с Линеарен Б  (902 D- r) отново тракиец с името Одрис ( явно династично име) е титулован КО-РЕ-ТЕ – областен управител. Корет(е) идва от микенската дума А-КО-РА-Я имаща значение край, област, провинция [3] стр.43. Перкон е военоначалник [3] стр.176, Амарунта пък е едър земевладелец  [3] стр.112.

 

Виждаме, че траките в микенското общество са носили титли като цар, областен управител, военоначалник, други траки са били едри  земевладелци,т.е. ясно е, че благородническата класа е била тракийска. Това обяснява защо Херодот, Страбон и др. твърдят, че преди данайците да грабнат власта цяла Гърция е била заселена с варвари ( чужд на гърците народ ).

 

Нека обясним защо изчезва тракийските властелини на микенците. Периодът XIII-XII-ти век преди Христа е белязан със сериозни климатични промени, кръвопролитни войни и чумни епидемии. Точно в този период пада могъщата хетска империя, загива и митанската държава, а Египет за малко не е прегазен от търсещите нови земи морски народи.

 

Микенците са имали военна аристокрация, т.е. траки са били пълководци и офицери, траки са били елитните бойци. Голяма част от тях загива във войните, или пък бива покосена от чумата възникнала в резултат на бойните действия. Същевременно поради засушавания става невъзможно да се изхрани населението и голяма част от населяващите Микенска Гърция ( тогава наречена Пеласгия ) трако-пеласгийски племена се е изтеглила на север където климатът е бил по-хладен, а е имало и повече реки. С мигрантите заминават и  малкото оцелели благородници. Останалите на старите места трако-пеласги се превръщат в малцинство сред дошлите от Африка племена на данайците ( гърците). Дедите ни са били предимно скотовъдци и от ранна пролет до късна есен мъжете са пасели стадата надалеч, докато в градовете са оставали жени, деца и старци. Те обаче са били лесна плячка за данайците, които са познавали слабите места на трако-пеласгийските селища. Без защитата на военната аристокрация останалите по старите места трако-пеласги са били сравнително бързо завладени от гърците...и тогава идва пълният упадък на микенското общество. Линеарен Б потъва в забрава, вече не се правят могилни погребения, забравя се традицията на направа на златни погребални маски, зверилният микенски стил изчезва, населението започва да носи други дрехи. Всичко това е ясна индикация, че гърците не могат да са наследници на микенците. Микенската традиция намира продължение в Тракия. Става дума за изкуство, погребални ритуали, облекло, коневъдство, а дори и въоръжение. Кривият, сложносъставен микенски лък е напълно непознат на гърците, но пък се ползва от траките масово. Тукидит споделя, че гетите са конни стрелци, а за защита на градовете си гърците са принудени да наемат чужденци умеещи да боравят с лък.

 

Тези данни никога не са показвани в систематизиран вид на широката публика. Кой би повярвал, че гърците са потомци на войнтвените микенци, след като в гръцкото общество от VIII-ми век преди Христа няма и помен от микенското наследство, а при траките се наблюдава една жива микенска традиция.

 

Мошениците могат да ни заблуждават само с укриване на данни и унищожаване на важни находки. Този процес е организиран отдавна, охулването на траките е започнато от южните ни съседи, които са си присвоили славата на нашите деди. Какъв по-добър начин да се скрие това от обявяването на траките за изчезнали и определянето на наследниците им - българите като дошли от далечната Азия чужденци. Само побъркан човек би търсил микенските наследници сред дивите племена на Сибир.

 

Почти никой не знае, че дори сам Дж. Чадуик признава, че в Линеарен Б документи няма типични гръцки имена със суфикс идес, адес. [3] стр. 65. За сметка на това съществуват други, които изобщо не звучат гръцки. Това са Мирул, Пирин, Перкун, Виямар, Видумар, Вевер, Сила, Козар... [4]. Моите опоненти обявиха тези микенски имена за индо-европейски! Това е пълна смехория, аз не съм чувал за италианец с име Пирин, нито пък има германец с име Мирул, не съществува ирландец наречен Перкун, нито пък испанец с името Сила. Неудобната истина кара мошениците да прибягват до отчаяни опити да изкривят и омаловажат фактите. Вие сте достатъчно умни, преценете сами кой е прав.

 

 

 

Призовавам дискутиращите да се придържат към умерен тон и да не се отклоняват от темата!

 




Гласувай:
72


Вълнообразно


1. анонимен - какво е линеар Б
17.05.2010 20:44
Защо не обясни по-добре на хората какво е линеар Б, всеки ли ги знае тия неща?
цитирай
2. анонимен - гърци
17.05.2010 20:45
гърците ще изпушат съвсем ако прочетат постинга ти
цитирай
3. анонимен - opiti
17.05.2010 20:49
Tova verno li e, ili prosto se zanimavate s rakov6tini?
цитирай
4. drakulla - sparotok,
17.05.2010 20:53
Поздрави за поредния постинг, с който ни откриваш истината за миналото ни. Желая скоро История да стане любим предмет на нашите ученици, четящи учебници, написани от теб и истински българи като теб!
цитирай
5. sparotok - Линеарен Б
17.05.2010 21:02
анонимен написа:
Защо не обясни по-добре на хората какво е линеар Б, всеки ли ги знае тия неща?


Линеарен Б е древна писменост използвана между 15-ти и 12-ти век преди Христа. Смята се, че Линеарен Б произхожда от по-стария Линеарен А, наречен още минойска писменост.
Нашият езиковед В. Георгиев откри паралели между неолитната тракийска писменост и Линеарен А и Б. Понеже тракийските знаци са по-стари, то може да се заключи, че траки са пренесли линеарните писмености в егейския регион.
За тракийската миграция на юг свидетелства особен вид тракийска керамика срещаща се по нашите земи още от 5-то хил. преди Христа.

Руните на розетката от Плиска имат без изключение паралели в Линеарен Б, глаголицата също показва голямо количество прилики.
цитирай
6. sparotok - гърци
17.05.2010 21:04
анонимен написа:
гърците ще изпушат съвсем ако прочетат постинга ти


Това си е техен проблем, който сее ветрове ще пожъне бури.
цитирай
7. sparotok - верно
17.05.2010 21:06
анонимен написа:
Tova verno li e, ili prosto se zanimavate s rakov6tini?


В интернет има достатъчно данни за Линеарен Б, сравнете знаците и вижте дали си измислям, или не.
цитирай
8. sparotok - история
17.05.2010 21:07
drakulla написа:
Поздрави за поредния постинг, с който ни откриваш истината за миналото ни. Желая скоро История да стане любим предмет на нашите ученици, четящи учебници, написани от теб и истински българи като теб!


Приятелю, не е важно кой ще напише учебниците, важно е българите най-сетне да научат истината за миналото си и повече да не я забравят.
Дано помага Господ!
цитирай
9. анонимен - Разпространяване на познанието
17.05.2010 21:12
Много е жалко, че тази информация е достъпна само до ограничен брой читатели. Изглежда вие, Спароток, не предприемате никакви действия да я изнесете извън блога си. Затова с ваше разрешения след като намеря свободно време ще почна да давам линкове към трудовете ви наляво и надясно, едва ли не докато целият интернет не разбере каква е истината.
цитирай
10. sparotok - разпространение
17.05.2010 21:16
анонимен написа:
Много е жалко, че тази информация е достъпна само до ограничен брой читатели. Изглежда вие, Спароток, не предприемате никакви действия да я изнесете извън блога си. Затова с ваше разрешения след като намеря свободно време ще почна да давам линкове към трудовете ви наляво и надясно, едва ли не докато целият интернет не разбере каква е истината.


Не сте съвсем прав, публикувам и на други места. За медийна кампания се изискват средства, които аз не притежавам.
цитирай
11. анонимен - "Щем да докажем..." - Г.С.Раковски
17.05.2010 21:17
Поколон, Спароток до земи!!! Това е пореден парализиращ удар със силата на твоето перо, нанесен на прабългароманите, тюркоманите, чувашоманите и прочее "мани" сред нашето милениумско ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ! А за южните ни съседи "африканци" написаното е по-страшно и разтърстващо и от разтруслея ги икономически колапс.
цитирай
12. анонимен - Разпространяване на познанието
17.05.2010 21:19
В такъв случай бихте ли дали линкове към тези други места? Интересно ми е да следя дискусиите. И въпреки това пак ще ви подкрепя, стига да нямате нищо против.
цитирай
13. анонимен - Поклон!
17.05.2010 21:19
Прекланям се пред това, което правиш!

Имам и малък въпрос: Има ли връзка между данайците и Дановото коляно?
Стефан
цитирай
14. анонимен - ако може едно въпросче
17.05.2010 21:25
Не разбрах ... така наречените "деди" военна аристокрация ли са били или са били предимно скотовъдци пасели овце в планината ?
цитирай
15. sparotok - линк
17.05.2010 21:27
анонимен написа:
В такъв случай бихте ли дали линкове към тези други места? Интересно ми е да следя дискусиите. И въпреки това пак ще ви подкрепя, стига да нямате нищо против.


Ето един линк http://history.rodenkrai.com:80/new/izsledvaniq/rozetkata_ot_pliska_i_pismenostta_na_trakite.html
цитирай
16. sparotok - данай
17.05.2010 21:29
анонимен написа:
Прекланям се пред това, което правиш!

Имам и малък въпрос: Има ли връзка между данайците и Дановото коляно?
Стефан


За Дановото коляно не знам, но в речника на Найден Геров като обяснение на думата ДАНАИВ е дадено следното - дете, което плаче постоянно, надува се и пърди много ...( не е шега).
цитирай
17. анонимен - "Античките" търсят сближаване с нас на тракийска основа !?
17.05.2010 21:34
Спароток, ако прецениш , че е уместно, моля публикувай тази препратка към една публикация на в. "Народна воля" / ВНИМАНИЕ! Вестникът е проскопска пропаганда, предназначена за Пиринска Македония/--------------------------http://www.narodnavolja.com/articles2010/01/txt06.asp
С някой неща в публикацията може и да не се съгласим, но пък с други !?
цитирай
18. анонимен - Kоренът на гърците
17.05.2010 21:41
Kоренът на гърците тръгва от едно беотийско племе, което идва на Балканите около 11 в.пр.н.е.
Докато:
Обработеното злато от Варненския некропол е от 6 хил.г.пр.н.е.
Плочицата от с. Градешница е от 5хил.г.пр.н.е.
Плочицата от с.Караново е от 4хил.г.пр.н.е.
Тракийският Амулет от Тартария (Румъния) е от 5хил.г.пр.н.е. (само да някои да не сбъркат век с хилядолетие)

"Основател на Египет бил цар Египт – синът на Тир.” (Аристотел)
„А Тир, синът на Яфет, нарече народа, над който управляваше – тираки, но гърците промениха името, наричайки ги траки.” (Античност на Юдеите, книга 1, глава 6:1)

Повече за кражбата на това племе може да прочетете тук:
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=193&sid=f237473d522c5eaba0e11591713342a4
цитирай
19. sparotok - отговорче
17.05.2010 21:43
анонимен написа:
Не разбрах ... така наречените "деди" военна аристокрация ли са били или са били предимно скотовъдци пасели овце в планината ?


Някой трябва да храни военната аристокрация, нали? В миналото едни племена са се прехранвали предимно със земеделие, други с риболов, а трети със скотовъдство. Микенците са известни с многобройните си конни стада.
Благородниците са били само траки, а простолюдието е било от траки и данайци (гърци).

Келтите също имат военна аристокрация и също се изхранват предимно със скотовъдство, какво му е чудното?
цитирай
20. sparotok - написано
17.05.2010 21:44
анонимен написа:
Поколон, Спароток до земи!!! Това е пореден парализиращ удар със силата на твоето перо, нанесен на прабългароманите, тюркоманите, чувашоманите и прочее "мани" сред нашето милениумско ТРАКИЙСКО ПЛЕМЕ! А за южните ни съседи "африканци" написаното е по-страшно и разтърстващо и от разтруслея ги икономически колапс.


Да, написаното ще разсърди гърците, но пък нека кажат къде се бъркам.
цитирай
21. анонимен - въпросче
17.05.2010 22:05
sparotok написа:
анонимен написа:
Не разбрах ... така наречените "деди" военна аристокрация ли са били или са били предимно скотовъдци пасели овце в планината ?


Някой трябва да храни военната аристокрация, нали? В миналото едни племена са се прехранвали предимно със земеделие, други с риболов, а трети със скотовъдство. Микенците са известни с многобройните си конни стада.
Благородниците са били само траки, а простолюдието е било от траки и данайци (гърци).

Келтите също имат военна аристокрация и също се изхранват предимно със скотовъдство, какво му е чудното?


Чудното е какво прави аристокрацията докато са и разграбвали градовете
цитирай
22. sparotok - български
17.05.2010 22:14
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Не разбрах ... така наречените "деди" военна аристокрация ли са били или са били предимно скотовъдци пасели овце в планината ?


Някой трябва да храни военната аристокрация, нали? В миналото едни племена са се прехранвали предимно със земеделие, други с риболов, а трети със скотовъдство. Микенците са известни с многобройните си конни стада.
Благородниците са били само траки, а простолюдието е било от траки и данайци (гърци).

Келтите също имат военна аристокрация и също се изхранват предимно със скотовъдство, какво му е чудното?


Чудното е какво прави аристокрацията докато са и разграбвали градовете


Четете ли добре български, горе е написано -Микенците са имали военна аристокрация, т.е. траки са били пълководци и офицери, траки са били елитните бойци. Голяма част от тях загива във войните, или пък бива покосена от чумата възникнала в резултат на бойните действия.


цитирай
23. iuliuscaesar - тук вече доста фантазираш - елит...
17.05.2010 22:54
тук вече доста фантазираш - елитните воини траки и тракийските царе. намали малко. те царете са ясни и са описани в Илиада - Агамемнон, Менелай, и колкото щеш други - прегледай ІІ песен на илиада. все гърци са. същото е с другите митологически поеми - язон и аргонафтите и старогръцките легенди и митове.
трако-пеласги няма. има траки и пеласги. това са съвсем отделни народи.
Четенето Одрис е условно и май само порожанов го чете така. Просто няма как да е одрис. одриси са късно тракийско племе за пръв път споменато от Херодот. възможно е това да е жречески или царски род. но име одрис в линеар Б може да намериш само ако си фантазираш.
цитирай
24. анонимен - anonimen21
17.05.2010 23:37
zabavliavate se kato osporvate,zashtoto vuv venite vi teche po nova kruv?gruk?nemets?...kakvo chudno ima .ako aristokratsiata namalee i obednee, a prostoludieto se namnoji i izkrivi pod manipulatsia.a inache kazano i v dneshno vreme jiveem ne ot novite tehnologii a ot zemedelie i skotovudstvo.
цитирай
25. анонимен - do anonimen21
17.05.2010 23:38
zabavliavate se kato osporvate,zashtoto vuv venite vi teche po nova kruv?gruk?nemets?...kakvo chudno ima .ako aristokratsiata namalee i obednee, a prostoludieto se namnoji i izkrivi pod manipulatsia.a inache kazano i v dneshno vreme jiveem ne ot novite tehnologii a ot zemedelie i skotovudstvo.
цитирай
26. tili - Добре, sparotok!
17.05.2010 23:47
Не се спираш по-подробно на каменните градежи, златните погребални маски, оръжията, могилните погребения, металните и керамични предмети. Който се интересува може да поразрови и да си направи сам сравненията - повече от очевидни са!
Поздрави!!!
цитирай
27. анонимен - molia anonimen 17
17.05.2010 23:47
da dade tochen link
цитирай
28. анонимен - до автора
18.05.2010 01:31
Ако искаш признание и потвърждение на тезите ти, изложени по-горе, публикувай ги в някое западно списание с рецензенти. Тогава ще разбереш научната им стойност. Тогава и аз ще ти повярвам.
цитирай
29. sparotok - мнение
18.05.2010 07:18
анонимен написа:
Ако искаш признание и потвърждение на тезите ти, изложени по-горе, публикувай ги в някое западно списание с рецензенти. Тогава ще разбереш научната им стойност. Тогава и аз ще ти повярвам.


Не ме интересува дали ми вярвате, или не, аз поднасям укривани данни, будните хора си правят изводите, а предубедените така, или иначе няма да променят вижданията си.
цитирай
30. sparotok - втора част
18.05.2010 07:19
tili написа:
Не се спираш по-подробно на каменните градежи, златните погребални маски, оръжията, могилните погребения, металните и керамични предмети. Който се интересува може да поразрови и да си направи сам сравненията - повече от очевидни са!
Поздрави!!!


Имаш право, тези неща трябва да се споменат, но това ше стане във втора част на постинга.
цитирай
31. sparotok - микенци
18.05.2010 07:24
iuliuscaesar написа:
тук вече доста фантазираш - елитните воини траки и тракийските царе. намали малко. те царете са ясни и са описани в Илиада - Агамемнон, Менелай, и колкото щеш други - прегледай ІІ песен на илиада. все гърци са. същото е с другите митологически поеми - язон и аргонафтите и старогръцките легенди и митове.
трако-пеласги няма. има траки и пеласги. това са съвсем отделни народи.
Четенето Одрис е условно и май само порожанов го чете така. Просто няма как да е одрис. одриси са късно тракийско племе за пръв път споменато от Херодот. възможно е това да е жречески или царски род. но име одрис в линеар Б може да намериш само ако си фантазираш.


Няма да е зле да прочетеш Еванс и Ван Виндекенс, дадох ти информация как да си набавиш книгите. Тези автори са категорични, че споменатите от Омир Ахил, Одисей, Агамемнон, Клитемнестра ... не са гърци.


Вместо да бързаш да критикуваш да беше се запознал с Линеарен Б и да ми беше казал в кой знак се бъркам, предложи свое четене! Абсолютно сигурен съм, че пише ОДУРУВИЙО.

Отново ти давам данни, обърни внимание най-вече на Scripta Minoa -II.

http://www.omniglot.com/writing/linearb.htm


http://diglit.ub.uni-heidelberg.de/diglit/evans1952


http://www.uibk.ac.at/sprachen-literaturen/sprawi/mykgr.html


http://paspserver.class.utexas.edu/index.html


http://www.ancientscripts.com/linearb.html

http://projectsx.dartmouth.edu/history/bronze_age/

http://projectsx.dartmouth.edu/history/bronze_age/lessons/les/25.html

Most Aegean prehistorians have accepted Ventris' decipherment of 1952, but there are some notable exceptions (e.g. Sinclair Hood). The grounds for continuing to reject the decipherment may be summarized as follows:
(1) The "spelling rules" of Linear B are so complex that a given word as "spelled" in Linear B may be interpreted (that is, transliterated and spelled out in the modern Western European alphabet) in a large number of different ways. It is therefore argued that the interpretation of any one word is a largely subjective process. [For the Linear B spelling rules, see M. Ventris and J. Chadwick, Documents in Mycenaean Greek [2nd edition] (Cambridge 1973) 42-48].
(2) Even a "deciphered" Linear B text is often largely or completely unintelligible because the Mycenaean Greek words have no cognates in later Greek. The decipherers argue that such Mycenaean words dropped out of the Greek language at some point between ca. 1200 and ca. 650 B.C. In a number of instances where such later Greek cognates do exist, the Mycenaean Greek predecessor clearly means something rather different, an indication, or so the skeptics argue, that the language of Linear B is being forced to become Greek. In a number of cases where words are unintelligible, their lack of "meaning" is explained by the decipherers as being due to the fact that the word in question is a proper name, either of a person or of a place. The skeptics argue that this is a further instance of the decipherers' refusal to admit that Linear B is in fact not Greek at all.
The decipherers point out that the clumsy spelling rules are a result of the fact that Linear B is derived directly from Linear A, a writing system designed for a non-Greek language. Features such as consonant clusters, terminal -s, and distinctions between r and l , g and k, and p and b, all of which occur in Greek, do not appear to have been characteristic of this Minoan language, and hence cause bizarre problems in the "spelling" of Greek words in the modified form of Linear A (i.e. Linear B) which was used to write Greek.
http://projectsx.dartmouth.edu/classics/history/bronze_age/lessons/les/25.html#3

цитирай
32. iuliuscaesar - The "spelling rules" of ...
18.05.2010 08:52
The "spelling rules" of Linear B are so complex that a given word as "spelled" in Linear B may be interpreted (that is, transliterated and spelled out in the modern Western European alphabet) in a large number of different ways. It is therefore argued that the interpretation of any one word is a largely subjective process.

еми ето човекът го е казал. интерпретацията е субективен процес и това ОДУРОВИЙО можеш да го изкараш каквото си искаш, но пък ОДРИС не виждам как ще стане. не мислиш ли че е многго голяма разликата. а и както ти казах одрис е много късно и вероятно е име на жречески или царски род и в последствие се е разпространило върху племето. но това е в 5век. имаш един голям хиатус до 15век. с линеарът. така това четене не мога да го приема.
колкото до имената ще ти кажа следното, което мисля че ще се съгласиш.
1.този ван дикенс вероятно казава че тези имена (одисей, ахил и др.) не са гръцки, а ти си добавяш СЛЕДОВАТЕЛНО НЕ СА ГЪРЦИ. тази добавка от теб ли е? щорто има голяма разлика. и твоето име не е българско, но ти си българин нали?
2.твърдението че тези имена нямат гръцки корен с кой гръцки се свързват, с класическия ли? защото разликата е голяма и е напълно възможно да се е изгубила връзката с класическия след 1000г. така например ако аспарух е било име което има смисъл на български език от преди 1300г. в момента това име няма никакъв смисъл на български и по същата логика може някой да каже че изобщо не е българско и оттук че аспарух не е българин.
3.дори и имената им да не са гръцки (което специалистите ще кажат), самите те са си гърци, което е видно от езика който използват - слава богу има го запазен на линеар Б. безспорно е че когато идват от север гърците са значително по примитивни от критяните и е нормално да попият от тяхната култура, писменост, а защо не и именна система. подобни примери в историята колкото щеш. така че не виждам какъв е проблемът и защо на всяка цена се опитваш да отречеш гръцкия им произход и на всяка цена да са траки
цитирай
33. kikowsky - Прилики с Магурските рисунки
18.05.2010 09:00
Аз пък откривам прилики между тези писмени знаци и Магурските фигури, макар последните да са с няколко хиляди години по-стари. Може би трябва първо да се убедят всички, че нашите корени са наистина древни и произхождат от сегашните ни земи, за да започнем да търсим извора на културата и мощта. Честно казано, нямам търпение. Искам всички да го видите и осъзнаете възможно по-скоро, защото в Магурата има древни знания и учители, които обаче дори с пръст не докосваме, а могат да издигнат величието ни до небесата. Хайде, sparotok, убеди по-бързо хората, че сме мого древен народ, който е бил несъразмерно развит за времето си, че да започнем да търсим източника! Моля те! Кажи с какво да помагам!
цитирай
34. sparotok - до Юлиус
18.05.2010 09:16
Юлиус, кога ще се научиш да внимаваш:)))

Не забеляза ли, че аз съм дал вариациите -ВАНАКАТЕРО - ВАНАКАТЕЛО?
Други отклонения и възможности няма, каквото и да правя не мога да предложа друго четене.

Одуровийо е признато за тракийско име, също така и много други, няма да е зле да прочетеш работата на J. Best - Thrakische Namen in Myкenischen Schrift, също F.C. Woudhuizen - Thracians, Luwians and Greeks in Bronze Age Central Greece.
П. Сусберген е труден за намиране, но успееш ли да си набавиш статиите му ( от списание Кадмос) ще ти е от полза.
цитирай
35. sparotok - действия
18.05.2010 09:20
kikowsky написа:
Аз пък откривам прилики между тези писмени знаци и Магурските фигури, макар последните да са с няколко хиляди години по-стари. Може би трябва първо да се убедят всички, че нашите корени са наистина древни и произхождат от сегашните ни земи, за да започнем да търсим извора на културата и мощта. Честно казано, нямам търпение. Искам всички да го видите и осъзнаете възможно по-скоро, защото в Магурата има древни знания и учители, които обаче дори с пръст не докосваме, а могат да издигнат величието ни до небесата. Хайде, sparotok, убеди по-бързо хората, че сме мого древен народ, който е бил несъразмерно развит за времето си, че да започнем да търсим източника! Моля те! Кажи с какво да помагам!


Единственото, което можеш да направиш е да представиш на прост и разбираем език откритото от тебе. Колкото повече хора прочетат толкова по-добре.
цитирай
36. tina05 - Искам да коментирам постинга, но ...
18.05.2010 09:32
Искам да коментирам постинга, но всъщност не знам какво да напиша.
Интересно е това, което пишеш. Приветствам всяко доказателство за древната ни история и култура. Вярвам, че един ден ясно и категорична истината ще се разбере и след нея повече няма да има въпроси. Дано доживея да го видя.
Но сега все още имам въпроси.
Вярвам, че траките са градили цивилизация и че сега ние живеем по техните земи и постоянно се натъкваме на артефакти за тяхната история - съкровища, гробници и др. Но как е възможно ние да сме преки техни наследници, след като по едно и също време траките са градили на Балканите своето царство, а хронистите от Древен Китай и Персия описват държавата на българите?
цитирай
37. sparotok - много места
18.05.2010 09:45
tina05 написа:
Искам да коментирам постинга, но всъщност не знам какво да напиша.
Интересно е това, което пишеш. Приветствам всяко доказателство за древната ни история и култура. Вярвам, че един ден ясно и категорична истината ще се разбере и след нея повече няма да има въпроси. Дано доживея да го видя.
Но сега все още имам въпроси.
Вярвам, че траките са градили цивилизация и че сега ние живеем по техните земи и постоянно се натъкваме на артефакти за тяхната история - съкровища, гробници и др. Но как е възможно ние да сме преки техни наследници, след като по едно и също време траките са градили на Балканите своето царство, а хронистите от Древен Китай и Персия описват държавата на българите?


Няма нищо странно в това, че представители на един народ се намират на различни места по едно и също време, това се дължи на миграциите.
Анличани имаше в Индия, Китай, Ирак, потомци на англичаните живеят днес в САЩ, Австралия, Нова Зеландия.

Още през Каменната епоха палеобалкански народи са започнали да мигрират. Това, че една група от нашите деди е стигнала до Индия и Китай не бива да ни учудва, та римляните са господствали над три континента.

Важното е, че прародината на мигрантите минаги може да се проследи. Преселниците са вземали със себе си типична посъда, сечива, оръжия. По техните отличителни белези можем да разберем кой от къде идва.
цитирай
38. анонимен - Колко българи са дошли от Азия???
18.05.2010 10:09
tina05 написа:
"Вярвам, че траките са градили цивилизация и че сега ние живеем по техните земи и постоянно се натъкваме на артефакти за тяхната история - съкровища, гробници и др. Но как е възможно ние да сме преки техни наследници, след като по едно и също време траките са градили на Балканите своето царство, а хронистите от Древен Китай и Персия описват държавата на българите?"

Тина, направи си една проста сметка на кого си наследница. Да речем, че през 6-7 век от днешна Украйна идва край Дунава една група от стотина хиляди човека братовчеди на местното коренно население. Та каква част процентно е тази група от коренното местно население на географските области Мизия, Тракия и Македония?
Най точен отговор дават генетичните изследвания! Нека Маноловци и Социолозите се пънат да доказват, че 2% от българите са дошли от Азия…. като нямат друга работа.
Пардон… може би това им е работата!
цитирай
39. nefelin - какво да направим
18.05.2010 10:23
Много векове е повтаряна лъжата, но има едно нещо което всеки от нас може да направи. Трябва всеки от нас да разкаже истината на децата си, въпреки лъже-историята която се преподава в училищатата.Това трябва да е като дълг на всеки от нас , да ги научи че ние сме тук от памтивека.
цитирай
40. анонимен - Прародината на днешните американци.
18.05.2010 10:25
Тина: ... "Но как е възможно ние да сме преки техни наследници, след като по едно и също време траките са градили на Балканите своето царство, а хронистите от Древен Китай и Персия описват държавата на българите? "

Все едно след хиляда години жителите на Северна Америка да твърдят, че в голямата си част не са потомци на англичани и ирландци.

цитирай
41. анонимен - Гените на българите
18.05.2010 10:43
Вижте този сайт.
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=results
..........
Интересен е вапросът- кой тип ген се асоциира с пра-балгарите? Почти сигурно е, че хаплогрупа G е типична за народи като старите алани, чиито потомци са днешните Осетинци. При тях до ден днешен процента на хаплогрупа G е най-висок. Ние знаем, че Аланите са близко-родствени с пра-българите и че двата народа заедно са се преселвали от Таримската котловина кам Кавказ. Това ни навява на мисълта, че част от българите са били от тази хаплогрупа. Лубопитен е факта, че Сталин принадлежи към нея. Но как е възможно старият пра-български ген да се е запазил само в 2% от днешните българи? Та дори и старият маджарси ген е предаден на 6,5% от днешните Унгарци, което не е висок процент. По-реално е да смятаме, че самите пра-българи са били смес от ниаколко типа гени. Кам тях най-вероиатно са се причислявали чест от хаплогрупи R1b, R1а, J2, а може би и малко от група H. На този въпрос ще се отговори най-вероятно в близко бъдеще.

Заклучение:

Оказва се, че съвременните българи по пряка бащина линия са потомци предимно на местното балканското население, докато по пряка женска линия преобладава Кавказкия тип ген.
цитирай
42. veselinvalev - Възхитително!
18.05.2010 11:00
Съвсем сериозно и искрено ще назова истината. А тя е, че ти си най-голямото явление не само за българското блогово пространство, което съществува отскоро.
Ти си най-голямото явление и за българската наука, sparotok. Не само историческата. Защото твоите изследвания, са коренът на българското. Идентичността ни. Същността ни.
И единствената дума, с която мога да възкликна за твоя невероятен труд, талант и сърце, е:
Възхитително!
цитирай
43. анонимен - God
18.05.2010 11:36
Аз съм един от хората, които вярват в твоята теза, че сме древен и велик народ. Искам това да успеем да го докажем с исторически факти, които не могат да се тълкуват двуяко и да не изпадаме в положението на македонците, които търсят под вола теле, за да докажат, че не са българи. Имам въпрос: ако се приеме, че сме преки наследници на траките (по кръв, не просто културни наследници), защо не сме ползвали тяхната писменост, а се налага Борис да възприеме глаголицата за държавна псименост (а после и кирилицата)? Възможно ли е ние да сме били друг народ, властвал съвместно с траките по тези земи и впоследствие разселил се на север от Черно море, чак до Памир? Аз също трудно мога да приема, че сме тюрки или монголи - най-малкото защото изобщо не приличаме на тях. Нямаме типичните антроположки черти на тези народи, напротив - имаме типични европеидни черти. Не може "историците" да твърдят, че сме се претопили в славяните и в същот овреме да сме им наложили името на народа си, културата си, езика ни и нашите закони. Няма как това да се извърши от малка група хора, които да се "претопят" в славянските племена и да бъдат забравени. Склонен съм да вярвам, че може и да сме издънка на тракийския народ, но е факт, че наследници на траките в Европа говорят много различни езици. Възможно ли е ЕДИН народ (макар и съставен от много различни племена) да не говори на един и същ език. Тук визирам Балканските траки и напр. готите, които полагат основите на днешния германски език.
цитирай
44. hristo27 - Едно от най-интересните четива, ...
18.05.2010 11:44
Едно от най-интересните четива, които съм срещнал в blog.bg !
цитирай
45. nikikm - Просто идея.
18.05.2010 12:04
sparotok написа:
анонимен написа:
Много е жалко, че тази информация е достъпна само до ограничен брой читатели. Изглежда вие, Спароток, не предприемате никакви действия да я изнесете извън блога си. Затова с ваше разрешения след като намеря свободно време ще почна да давам линкове към трудовете ви наляво и надясно, едва ли не докато целият интернет не разбере каква е истината.


Не сте съвсем прав, публикувам и на други места. За медийна кампания се изискват средства, които аз не притежавам.

Приеми възхищението ми за това,което правиш!Чувствам се горд от това,че има Българи,като теб.И ако на теб не ти е възможно по финансови причини да издадеш трудовете си,защо не отвориш и публикуваш сметка за дарения.Много от нас ще откликнат,а и след това ще си купят книгите А може и да пуснеш електронен вариант на историята и да е удобен за сваляне.Просто идея.
цитирай
46. scarlety - sparotok,
18.05.2010 13:25
Прочетох материала ти с интерес!Поздравявам те са упоритостта и търпението да разкриваш тези неизвестни(или по-скоро укривани) факти и да правиш истината,достояние на много хора! Защото лесно е да плюеш,но по-трудно е да четеш,да мислиш и да разбираш!!!Трябва да имаш желание!
цитирай
47. sociologist - Всъщност гугъла не ми казва нищо за ...
18.05.2010 14:13
Всъщност гугъла не ми казва нищо за името Одуровийо както всеки лесно може да провери, което ме навежда на следните мисли:

Или името е "признато" в тази му форма само от теб, или оригиналната форма е съвсем друга а ти както ти е обичаят леекинко си го "пипнал" тук там за да го натъмъниш и да зазвучи по "микенски".
Стандартно автохтонско фабрикуване на доказателства.
Има ли нещо такова а?
цитирай
48. анонимен - bez komentar
18.05.2010 18:05
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=1272599
цитирай
49. анонимен - komentari
18.05.2010 18:43
И в същност автора публикува само коментари съдържащи думите "поклон", "възхищение", "благодаря" :)
цитирай
50. sparotok - смях
18.05.2010 18:46
sociologist написа:
Всъщност гугъла не ми казва нищо за името Одуровийо както всеки лесно може да провери, което ме навежда на следните мисли:

Или името е "признато" в тази му форма само от теб, или оригиналната форма е съвсем друга а ти както ти е обичаят леекинко си го "пипнал" тук там за да го натъмъниш и да зазвучи по "микенски".
Стандартно автохтонско фабрикуване на доказателства.
Има ли нещо такова а?


Нали ти писах, че съм абсолютно сигурен как ти си набавяш информацията - чрез интернет.
Трябва да си много наивен, ако си мислиш, че ще успееш да намериш всичко в мрежата:)))

Потърси работата на Калин Порожанов, Общество и Държавност у Траките, Studia Thracica 6, БАН, София, 1998. Провери страници 19 и 20.
цитирай
51. sparotok - коментари
18.05.2010 18:55
анонимен написа:
И в същност автора публикува само коментари съдържащи думите "поклон", "възхищение", "благодаря" :)


Публикувам всеки коментар, който е на културен език, независимо дали става дума за критика, или подкрепа.

Критични коментари са 3, 19, 21, 23, 28, 32, 36, 47 ...и Вашия.
Както виждате има и такива, но Вие си затваряте очите за тях.
цитирай
52. sparotok - желание
18.05.2010 18:59
scarlety написа:
Прочетох материала ти с интерес!Поздравявам те са упоритостта и търпението да разкриваш тези неизвестни(или по-скоро укривани) факти и да правиш истината,достояние на много хора! Защото лесно е да плюеш,но по-трудно е да четеш,да мислиш и да разбираш!!!Трябва да имаш желание!


Разбира се! Без желание не се получава нищо, написаното от мен може да се провери, дал съм данни на моят критик Юлиус, нека проверява и да ми каже кой знак съм прочел неправилно.
Дано положителнонастроените хора да успеят да прозрат истината и да изпълнят сърцето си с гордост.
цитирай
53. sparotok - финанси
18.05.2010 19:02
nikikm написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Много е жалко, че тази информация е достъпна само до ограничен брой читатели. Изглежда вие, Спароток, не предприемате никакви действия да я изнесете извън блога си. Затова с ваше разрешения след като намеря свободно време ще почна да давам линкове към трудовете ви наляво и надясно, едва ли не докато целият интернет не разбере каква е истината.


Не сте съвсем прав, публикувам и на други места. За медийна кампания се изискват средства, които аз не притежавам.

Приеми възхищението ми за това,което правиш!Чувствам се горд от това,че има Българи,като теб.И ако на теб не ти е възможно по финансови причини да издадеш трудовете си,защо не отвориш и публикуваш сметка за дарения.Много от нас ще откликнат,а и след това ще си купят книгите А може и да пуснеш електронен вариант на историята и да е удобен за сваляне.Просто идея.


Аз не искам да имам нищо общо с финанси, пък било и за благородна цел.
Имам си достатъчно противници, стигат ми техните обвинения, някои ме укориха, че искам да ограбя българите издавайки книга и прибирайки и малкото останали пари на нашите събратя.

Мой съмишленик събира сам средства, той ще се разполага с тях и, ако е рекъл Господ ще бъде издадена и книга.
цитирай
54. sparotok - четиво
18.05.2010 19:04
hristo27 написа:
Едно от най-интересните четива, които съм срещнал в blog.bg !


Благодаря!
цитирай
55. sparotok - ерес
18.05.2010 19:08
анонимен написа:
Аз съм един от хората, които вярват в твоята теза, че сме древен и велик народ. Искам това да успеем да го докажем с исторически факти, които не могат да се тълкуват двуяко и да не изпадаме в положението на македонците, които търсят под вола теле, за да докажат, че не са българи. Имам въпрос: ако се приеме, че сме преки наследници на траките (по кръв, не просто културни наследници), защо не сме ползвали тяхната писменост, а се налага Борис да възприеме глаголицата за държавна псименост (а после и кирилицата)? Възможно ли е ние да сме били друг народ, властвал съвместно с траките по тези земи и впоследствие разселил се на север от Черно море, чак до Памир? Аз също трудно мога да приема, че сме тюрки или монголи - най-малкото защото изобщо не приличаме на тях. Нямаме типичните антроположки черти на тези народи, напротив - имаме типични европеидни черти. Не може "историците" да твърдят, че сме се претопили в славяните и в същот овреме да сме им наложили името на народа си, културата си, езика ни и нашите закони. Няма как това да се извърши от малка група хора, които да се "претопят" в славянските племена и да бъдат забравени. Склонен съм да вярвам, че може и да сме издънка на тракийския народ, но е факт, че наследници на траките в Европа говорят много различни езици. Възможно ли е ЕДИН народ (макар и съставен от много различни племена) да не говори на един и същ език. Тук визирам Балканските траки и напр. готите, които полагат основите на днешния германски език.


Знаете ли как са третирани българските еретици. Гъркинята Комнина удавя 100 000 български богомили, като единственото им престъпление е било това, че са съхранили тракийското християнство.
Само за 45 години комунистите почти изкорениха християнските ни корени, а представете си какво е ставало за няколко века в миналото.

Тракийското християнство е наречено ерес, а глаголицата дяволско изобретение, ето затова древните писания на траките са били подложени на унищожение.
цитирай
56. iuliuscaesar - не съм казал, че четеш не правилно. ...
18.05.2010 19:11
не съм казал, че четеш не правилно. аз линеар не мога да чета и нямам намерение да го уча тепърва. аз знам старогръцки, но това е без значение. думата ми е че това Одорувийо може изобщо да няма връзка с Одрис каквото е мнението на Порожанов (когото познавам лично). Това е просто предположение, а ако питаш мен тук се търси под вола теле - на всяка цена да го изкараме трак. но предложената транскрипция ако я вярна разбира се не доказва нищо и според мен сходството е много отнесено. както вече казах Одрис е мног късно - дори в Илиада няма одриси или одрис - едва при Херодот се появяват.
Слабото и мъгляво сходство плюс късната поява на одрисите и липсата им в Илиада ІІ песен ме убеждават на 100% че това Одорувийо няма никаква връзка с името Одрис. да не говорим, че име одрис може би избобщо няма - ще призная че не съм сигурен, но не се сещам за такова име. ако греша ме поправи, но да не ми изадиш някой епоним от митологията.
цитирай
57. sparotok - корени
18.05.2010 19:12
veselinvalev написа:
Съвсем сериозно и искрено ще назова истината. А тя е, че ти си най-голямото явление не само за българското блогово пространство, което съществува отскоро.
Ти си най-голямото явление и за българската наука, sparotok. Не само историческата. Защото твоите изследвания, са коренът на българското. Идентичността ни. Същността ни.
И единствената дума, с която мога да възкликна за твоя невероятен труд, талант и сърце, е:
Възхитително!


Благодаря ти Весо!
Знаеш ли, точно такива реакции на хора като тебе са и моята единствена награда.

След време моите идеи ще бъдат представени от други хора и ще станат известни като открития на някой друг... Това не ме притеснява кой знае колко, важното е истината да излезе наяве, пък кой ще я каже няма значение.
цитирай
58. sparotok - изследвания
18.05.2010 19:15
анонимен написа:
Вижте този сайт.
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=results
..........
Интересен е вапросът- кой тип ген се асоциира с пра-балгарите? Почти сигурно е, че хаплогрупа G е типична за народи като старите алани, чиито потомци са днешните Осетинци. При тях до ден днешен процента на хаплогрупа G е най-висок. Ние знаем, че Аланите са близко-родствени с пра-българите и че двата народа заедно са се преселвали от Таримската котловина кам Кавказ. Това ни навява на мисълта, че част от българите са били от тази хаплогрупа. Лубопитен е факта, че Сталин принадлежи към нея. Но как е възможно старият пра-български ген да се е запазил само в 2% от днешните българи? Та дори и старият маджарси ген е предаден на 6,5% от днешните Унгарци, което не е висок процент. По-реално е да смятаме, че самите пра-българи са били смес от ниаколко типа гени. Кам тях най-вероиатно са се причислявали чест от хаплогрупи R1b, R1а, J2, а може би и малко от група H. На този въпрос ще се отговори най-вероятно в близко бъдеще.

Заклучение:

Оказва се, че съвременните българи по пряка бащина линия са потомци предимно на местното балканското население, докато по пряка женска линия преобладава Кавказкия тип ген.


Не всички генетични изследвания са точни. Някои учени анализират гените на десетина човека и ...правят заключения.
Иска се подробно проучване като това във Великобритания, то обаче изисква много средства и скоро няма да бъде направено.
цитирай
59. sparotok - история
18.05.2010 19:17
nefelin написа:
Много векове е повтаряна лъжата, но има едно нещо което всеки от нас може да направи. Трябва всеки от нас да разкаже истината на децата си, въпреки лъже-историята която се преподава в училищатата.Това трябва да е като дълг на всеки от нас , да ги научи че ние сме тук от памтивека.


Мисля, че Наполеон бе казал - Историята е поредица от лъжи, с която всеки се е съгласил.
Слава Богу има и изключения, аз не мога да се примиря с глупави измислици, радвам се и, че броят на съмишлениците ми расте.
цитирай
60. sparotok - точно
18.05.2010 19:18
анонимен написа:
tina05 написа:
"Вярвам, че траките са градили цивилизация и че сега ние живеем по техните земи и постоянно се натъкваме на артефакти за тяхната история - съкровища, гробници и др. Но как е възможно ние да сме преки техни наследници, след като по едно и също време траките са градили на Балканите своето царство, а хронистите от Древен Китай и Персия описват държавата на българите?"

Тина, направи си една проста сметка на кого си наследница. Да речем, че през 6-7 век от днешна Украйна идва край Дунава една група от стотина хиляди човека братовчеди на местното коренно население. Та каква част процентно е тази група от коренното местно население на географските области Мизия, Тракия и Македония?
Най точен отговор дават генетичните изследвания! Нека Маноловци и Социолозите се пънат да доказват, че 2% от българите са дошли от Азия…. като нямат друга работа.
Пардон… може би това им е работата!


Много точно казано!
цитирай
61. sparotok - елементарно
18.05.2010 19:25
iuliuscaesar написа:
не съм казал, че четеш не правилно. аз линеар не мога да чета и нямам намерение да го уча тепърва. аз знам старогръцки, но това е без значение. думата ми е че това Одорувийо може изобщо да няма връзка с Одрис каквото е мнението на Порожанов (когото познавам лично). Това е просто предположение, а ако питаш мен тук се търси под вола теле - на всяка цена да го изкараме трак. но предложената транскрипция ако я вярна разбира се не доказва нищо и според мен сходството е много отнесено. както вече казах Одрис е мног късно - дори в Илиада няма одриси или одрис - едва при Херодот се появяват.
Слабото и мъгляво сходство плюс късната поява на одрисите и липсата им в Илиада ІІ песен ме убеждават на 100% че това Одорувийо няма никаква връзка с името Одрис. да не говорим, че име одрис може би избобщо няма - ще призная че не съм сигурен, но не се сещам за такова име. ако греша ме поправи, но да не ми изадиш някой епоним от митологията.


Не е чак толкова трудно да се научи Линеарен Б. Стотина знака с идеограмите са, много ли е това?

Виж, за да знаеш всичките варианти трябва да запомниш над 1000 знака, но това не ти е нужно. На представените от мене надписи знаците са ясни, дадох ти линк, сравни ги.

Всеки може да каже, че познава Порожанов, ти ми отговори пише ли на стр. 19-20 от неговата книга , че Одуровийо е тракийско име, или не?

Одурувийо е споменато в главата - Тракийски имена от Минойския Крит и Микенска Гърция в текстовете на Линеар А и Линеар Б.

Пак ли ще отричаш, че съм прав?
цитирай
62. iuliuscaesar - пак бягаш по тъч линията - порожанов ...
18.05.2010 19:31
пак бягаш по тъч линията - порожанов търси под вола теле. това име няма как да се свърже с Одрис. това е просто хипотеза, която не вярвам някой да е потвърдил. аз ти казах аргументите против ето копирам ги и ги пействам пак. НЕ БЯГАЙ ПО ТЪЧ ЛИНИЯТА!

не съм казал, че четеш не правилно. аз линеар не мога да чета и нямам намерение да го уча тепърва. аз знам старогръцки, но това е без значение. думата ми е че това Одорувийо може изобщо да няма връзка с Одрис каквото е мнението на Порожанов (когото познавам лично). Това е просто предположение, а ако питаш мен тук се търси под вола теле - на всяка цена да го изкараме трак. но предложената транскрипция ако я вярна разбира се не доказва нищо и според мен сходството е много отнесено. както вече казах Одрис е мног късно - дори в Илиада няма одриси или одрис - едва при Херодот се появяват.
Слабото и мъгляво сходство плюс късната поява на одрисите и липсата им в Илиада ІІ песен ме убеждават на 100% че това Одорувийо няма никаква връзка с името Одрис. да не говорим, че име одрис може би избобщо няма - ще призная че не съм сигурен, но не се сещам за такова име. ако греша ме поправи, но да не ми изадиш някой епоним от митологията.
цитирай
63. анонимен - За ужас на някои, този блог се пос...
18.05.2010 19:37
За ужас на някои, този блог се посещава не от младежи с кубинки и ниски чела (по мнение на социолога), а интелегентни хора с аналитично мислене, реализирали се професионално в своята сфера. Дневните ни ставки надхвърлят месечните надници на историческите фалшификатори. Може да не живеем в България, но сме готови да помагаме за възраждането на българския дух, история и традиции.
С боцмана съберете материал и когато сте готови да го издадете, обявете кампания за набиране на средства и....стой та гледай
цитирай
64. анонимен - до анонимен 27
18.05.2010 19:53
анонимен написа:
da dade tochen link


http://www.narodnavolja.com/articles2010/01/txt06.asp
цитирай
65. sociologist - Вижте този сайт. http://www. fa...
18.05.2010 20:04
анонимен написа:
Вижте този сайт.
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=results
..........
Интересен е вапросът- кой тип ген се асоциира с пра-балгарите? Почти сигурно е, че хаплогрупа G е типична за народи като старите алани, чиито потомци са днешните Осетинци. При тях до ден днешен процента на хаплогрупа G е най-висок. Ние знаем, че Аланите са близко-родствени с пра-българите и че двата народа заедно са се преселвали от Таримската котловина кам Кавказ. Това ни навява на мисълта, че част от българите са били от тази хаплогрупа. Лубопитен е факта, че Сталин принадлежи към нея. Но как е възможно старият пра-български ген да се е запазил само в 2% от днешните българи? Та дори и старият маджарси ген е предаден на 6,5% от днешните Унгарци, което не е висок процент. По-реално е да смятаме, че самите пра-българи са били смес от ниаколко типа гени. Кам тях най-вероиатно са се причислявали чест от хаплогрупи R1b, R1а, J2, а може би и малко от група H. На този въпрос ще се отговори най-вероятно в близко бъдеще.

Заклучение:

Оказва се, че съвременните българи по пряка бащина линия са потомци предимно на местното балканското население, докато по пряка женска линия преобладава Кавказкия тип ген.


"По-реално е да смятаме, че самите пра-българи са били смес от ниаколко типа гени. Кам тях най-вероиатно са се причислявали чест от хаплогрупи R1b, R1а, J2, а може би и малко от група H. "

При това положение имаме не 2% а няколко пъти по два.
Но както и да е, важното е че това генетично изследване по никакъв начин не потвърждава тезата че прабългарите са от тракийски произход.

Прабългарите са смес от племена, това е доказано неоспоримо и се приема от всички учени специалисти- поне десет пъти писах какви са доказателствата за това.
цитирай
66. sparotok - не четеш:)))
18.05.2010 20:09
sociologist написа:
анонимен написа:
Вижте този сайт.
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx?section=results
..........
Интересен е вапросът- кой тип ген се асоциира с пра-балгарите? Почти сигурно е, че хаплогрупа G е типична за народи като старите алани, чиито потомци са днешните Осетинци. При тях до ден днешен процента на хаплогрупа G е най-висок. Ние знаем, че Аланите са близко-родствени с пра-българите и че двата народа заедно са се преселвали от Таримската котловина кам Кавказ. Това ни навява на мисълта, че част от българите са били от тази хаплогрупа. Лубопитен е факта, че Сталин принадлежи към нея. Но как е възможно старият пра-български ген да се е запазил само в 2% от днешните българи? Та дори и старият маджарси ген е предаден на 6,5% от днешните Унгарци, което не е висок процент. По-реално е да смятаме, че самите пра-българи са били смес от ниаколко типа гени. Кам тях най-вероиатно са се причислявали чест от хаплогрупи R1b, R1а, J2, а може би и малко от група H. На този въпрос ще се отговори най-вероятно в близко бъдеще.

Заклучение:

Оказва се, че съвременните българи по пряка бащина линия са потомци предимно на местното балканското население, докато по пряка женска линия преобладава Кавказкия тип ген.


"По-реално е да смятаме, че самите пра-българи са били смес от ниаколко типа гени. Кам тях най-вероиатно са се причислявали чест от хаплогрупи R1b, R1а, J2, а може би и малко от група H. "

При това положение имаме не 2% а няколко пъти по два.
Но както и да е, важното е че това генетично изследване по никакъв начин не потвърждава тезата че прабългарите са от тракийски произход.

Прабългарите са смес от племена, това е доказано неоспоримо и се приема от всички учени специалисти- поне десет пъти писах какви са доказателствата за това.


Ако беше прочел М.Попов щеше да знаеш, че българите са смесица от 5 ЕВРОПЕЙСКИ АНТРОПОЛОГИЧЕСКИ ТИПА, като хората с азиатски черти са по-малко от 1 %.... но ти не четеш:)))
цитирай
67. sparotok - атака срещу истината
18.05.2010 20:13
анонимен написа:
За ужас на някои, този блог се посещава не от младежи с кубинки и ниски чела (по мнение на социолога), а интелегентни хора с аналитично мислене, реализирали се професионално в своята сфера. Дневните ни ставки надхвърлят месечните надници на историческите фалшификатори. Може да не живеем в България, но сме готови да помагаме за възраждането на българския дух, история и традиции.
С боцмана съберете материал и когато сте готови да го издадете, обявете кампания за набиране на средства и....стой та гледай


Когато противниците на истината осъзнаят, че нямат аргументи, те прибягват до хули и необосновани обвинения.

Боцмана е изключително добре запознат с историческите извори, сътрудничеството с него ще е от полза за България.
цитирай
68. sparotok - юлкови обвинения
18.05.2010 20:36
iuliuscaesar написа:
пак бягаш по тъч линията - порожанов търси под вола теле. това име няма как да се свърже с Одрис. това е просто хипотеза, която не вярвам някой да е потвърдил. аз ти казах аргументите против ето копирам ги и ги пействам пак. НЕ БЯГАЙ ПО ТЪЧ ЛИНИЯТА!

не съм казал, че четеш не правилно. аз линеар не мога да чета и нямам намерение да го уча тепърва. аз знам старогръцки, но това е без значение. думата ми е че това Одорувийо може изобщо да няма връзка с Одрис каквото е мнението на Порожанов (когото познавам лично). Това е просто предположение, а ако питаш мен тук се търси под вола теле - на всяка цена да го изкараме трак. но предложената транскрипция ако я вярна разбира се не доказва нищо и според мен сходството е много отнесено. както вече казах Одрис е мног късно - дори в Илиада няма одриси или одрис - едва при Херодот се появяват.
Слабото и мъгляво сходство плюс късната поява на одрисите и липсата им в Илиада ІІ песен ме убеждават на 100% че това Одорувийо няма никаква връзка с името Одрис. да не говорим, че име одрис може би избобщо няма - ще призная че не съм сигурен, но не се сещам за такова име. ако греша ме поправи, но да не ми изадиш някой епоним от митологията.


Ти не разбра ли, че номера ти вече остаря:))

Това, че едно племе не е споменато в Илиада не означава, че то не е обитавало Тракия.
Илиада и Одисея не са документ от преброяването на тракийското население, а описание на конфликт(и) вТроада...би трябвало да знаеш това.

А и щом тракийски етноними и антропоними са споменати в минойски и микенски документи, ти трябва да се примириш с този факт, или да покажеш къде са се объркали Сусберген, Ваудхойзен, Бест и др.

Трябва да обясниш присъствието на тракийска керамика на остров Крит, или да обориш Хрозни и да докажеш, че тази керамика идва от друго място.

Ти май не си чувал за минойските и микенски топоними ДАВО, ПАРА... съответващи на тракийските ДАВА и ПАРА?

Не си, нали:)))
цитирай
69. sparotok - български език
18.05.2010 20:40
Социолог, аз си мислех, че съм написал точно и ясно - Призовавам дискутиращите да се придържат към умерен тон и да не се отклоняват от темата!

Когато осъзнаеш какво означава това и започнеш да се държиш като възпитан човек коментарите ти ще бъдат допуснати.
цитирай
70. sparotok - до социологист
18.05.2010 20:54
Човече, престани да обиждаш българите!
Това, че нещо не ти изнася, не означава, че то не е истина.

Не ме учудва това, че харесваш само юлиус, той е от твоя отбор, но вие не сте мнозинство, разбери това.

Времето на лъжите и манипулациите свърши.
цитирай
71. raders - Това дори и да е вярно /а то е доста ...
18.05.2010 20:56
Това дори и да е вярно /а то е доста възможно/, никой няма да му обърне сериозно внимание, поради простата причина, че всичко вече е установено окончателно - възприето веднъж завинаги в целия свят. Защото още преди повече от 2000 години гърците са съумели да опишат всичко, да си припишат всичко /легенди, митове и т.н./, да манипулират историята така както им е изгодно, понеже са били грамотни, за да го направят. А нашите "велики траки" ще си останат в сянка /а покрай тях и ние/, понеже са /сме/ били неграмотни и не са / не сме/ оставили почти нищо черно на бяло. Приятелю, похвална е инициативата ти, но доста Донкихотовска. Жив и здрав да си!
цитирай
72. sparotok - опити
18.05.2010 21:09
raders написа:
Това дори и да е вярно /а то е доста възможно/, никой няма да му обърне сериозно внимание, поради простата причина, че всичко вече е установено окончателно - възприето веднъж завинаги в целия свят. Защото още преди повече от 2000 години гърците са съумели да опишат всичко, да си припишат всичко /легенди, митове и т.н./, да манипулират историята така както им е изгодно, понеже са били грамотни, за да го направят. А нашите "велики траки" ще си останат в сянка /а покрай тях и ние/, понеже са /сме/ били неграмотни и не са / не сме/ оставили почти нищо черно на бяло. Приятелю, похвална е инициативата ти, но доста Донкихотовска. Жив и здрав да си!


Донякъде съм съгласен с теб, че инициативата ми е донкихотовска, поел съм борба с добре организирана пропагандна машина.
Обаче, аз не съм сам за разлика от Дон Кихот, има много други като мен. Някои се проявяват, други изчакват, което си е разумно.

В последните години учените установиха следното:
1.Траките са имали писменост преди гърците.
2. Находките от Тува показаха, че скитското изкуство не е повлияно от гръцкото.
3. Материалната култура на неолитните Варна, Триполие, Градешница показаха, че в Източна Европа е възникнала първата човешка цивилизация.
4. Най-древният град на Европа е на територията на България.
5. Най-древното обработено злато е на територията на България.
6. Източноевропейците са местно население според Марио Алинеи.

Тези неща трябва само да се популяризират и светът ще прогледне.
цитирай
73. анонимен - Дон Кихот !
18.05.2010 21:13
Дон Кихот е абсолютно вярно определение ! Красиви мотиви, достойни за уважение подбуди, но за съжаление ... ръждясали доспехи ... Живи и здрави Павле и Димитре !
цитирай
74. анонимен - Варна
18.05.2010 21:15
Няма доказателства, че Варненския халкидически некропол е дело на ТРАКИ !
цитирай
75. sociologist - Донякъде съм съгласен с теб, че ...
18.05.2010 21:16
sparotok написа:

Донякъде съм съгласен с теб, че инициативата ми е донкихотовска, поел съм борба с добре организирана пропагандна машина.
Обаче, аз не съм сам за разлика от Дон Кихот, има много други като мен. Някои се проявяват, други изчакват, което си е разумно.

В последните години учените установиха следното:
1.Траките са имали писменост преди гърците.
2. Находките от Тува показаха, че скитското изкуство не е повлияно от гръцкото.
3. Материалната култура на неолитните Варна, Триполие, Градешница показаха, че в Източна Европа е възникнала първата човешка цивилизация.
4. Най-древният град на Европа е на територията на България.
5. Най-древното обработено злато е на територията на България.
6. Източноевропейците са местно население според Марио Алинеи.

Тези неща трябва само да се популяризират и светът ще прогледне.


Точка 1 не е доказана научно, а точки 2,3,4,5 и 6 нямат връзка с траките.

По принцип си прав за тях, но по презумпция ти ги свързваш с траките- а това не е доказано.
Така че не виждам връзка в случая- да , най старото обработено злато е открито на територията на България а най старият човек на територията на Кения- и какво следва от това?
Каква е пряката ни връзка?
цитирай
76. sparotok - ръждясали доспехи
18.05.2010 21:22
анонимен написа:
Дон Кихот е абсолютно вярно определение ! Красиви мотиви, достойни за уважение подбуди, но за съжаление ... ръждясали доспехи ... Живи и здрави Павле и Димитре !


По-добре с ръждясали доспехи, отколкото с платени от чужденци дрехи.
Трябва да се опитаме да си върнем историята, какви българи сме, ако не го направим и позволяваме на безсъвестни хора да ни унижават и да отнемат и малкото ни останало достойнство.
цитирай
77. sparotok - траки и скити
18.05.2010 21:27
sociologist написа:
sparotok написа:

Донякъде съм съгласен с теб, че инициативата ми е донкихотовска, поел съм борба с добре организирана пропагандна машина.
Обаче, аз не съм сам за разлика от Дон Кихот, има много други като мен. Някои се проявяват, други изчакват, което си е разумно.

В последните години учените установиха следното:
1.Траките са имали писменост преди гърците.
2. Находките от Тува показаха, че скитското изкуство не е повлияно от гръцкото.
3. Материалната култура на неолитните Варна, Триполие, Градешница показаха, че в Източна Европа е възникнала първата човешка цивилизация.
4. Най-древният град на Европа е на територията на България.
5. Най-древното обработено злато е на територията на България.
6. Източноевропейците са местно население според Марио Алинеи.

Тези неща трябва само да се популяризират и светът ще прогледне.


Точка 1 не е доказана научно, а точки 2,3,4,5 и 6 нямат връзка с траките.

По принцип си прав за тях, но по презумпция ти ги свързваш с траките- а това не е доказано.
Така че не виждам връзка в случая- да , най старото обработено злато е открито на територията на България а най старият човек на територията на Кения- и какво следва от това?
Каква е пряката ни връзка?


Не е верно, че няма връзка между траки и скити. Страбон, Дион Касий, Стефан Византийски отъждествяват траки и скити.

Градешница, Караново и др. принадлежат на траки, прочети Георгиев и Дуриданов!

Траките са били на юг от Дунава 1500 години преди артефактите от варненският некропол да бъдат създадени.

Никой не е доказал нахлуването на траките през 2-ро хил. пр. Христа, а и няма как понеже материалната култура на жителите на север и на юг от Дунав през 4-то хил. пр. Христа е идентична, следователно принадрежи на едни и същи хора.
Сравни неолитни находки от Кукутени, Триполие и Варна.

цитирай
78. sociologist - . . . . . . . . Не е верно, че няма връзка ...
18.05.2010 22:14
sparotok написа:
........
Не е верно, че няма връзка между траки и скити. Страбон, Дион Касий, Стефан Византийски отъждествяват траки и скити.

........


Изобщо недей да лежиш на тези източници, старите автори винаги имат склонност да архаизират езика- така им звучи по достолепно.
Ако четеш внимателно и безпристрастно ще видиш че скити са наричани татарите, българите са наричани хуни и мизи, сърбите са наричани трибали, турците са наричани перси,куманите са наричани скити и прочие силогизми.

За византииските автори до около 4 век всички идващи от север са скити, след 4-ти век стават хуни- това е сборно име на всички племена чиито имена изобщо не са си давали труд да запаметят.
Казах ти няколко пъти вече- скити, хуни и татари са събирателни имена- , с тях авторите разнообразяват общоприетото "варвари".
Примерно цар Калоян и българите от негово време са наричани "мизи" , а на мен никак не ми се вярва Калоян да е тракиец или най малкото да има изразено тракийско самосъзнание.

Съгласен съм ча повече от половината ни днешни гени са тракийски- няма как да е иначе, траките са били многолюден народ, напълно е възможно и да са автохтонно население въпреки че според официалната теория идват от Трансилвания, предполагам че и двете неща са възможни.

Категорично не съм съгласен че прабългарите са тракийски народ.
освен няколко объркани фрази в около 3 исторически извора които безразборно смесват българи и траки без да правят разлика между предишно и настоящо население на конкретната територия и от там идва объркването.

Примерно все едно да кажеш "римляните, преди това назовавани етруски.."
Никаква връзка между двете племена, с изключение на това че обитават една и съща територия в различни времена.
цитирай
79. анонимен - За социолога
18.05.2010 22:50
Печатът от Караново - "Надписът върху кръглия печат от Караново, който датира според българските археолози В.Миков и Г.Георгиев от края на IV-то или началото на III-то хилядолетие пр.н.е., представлява уникален паметник на човешката култура от оная отдалечена епоха. Той представлява първите фази на писмеността изобщо. При посочената датиривка, знаците върху печата от Караново се явяват най-старата писменост в Европа. Тази писменост е по-стара дори и от първата критска писменост, която датира от средата и втората половина на III-то хилядолетие пр.н.е. Така кръглият печат с надпис от Караново е една истинска научна находка." Сп. Археология 1969/1

Плочката от Градешница - "Плочката с писмени знаци е намерена през 1969 г. в халколитен културен пласт, който според Б.Николов и Г.Георгиев принадлежи на средата и втората половина на IV-то хилядолетие пр.н.е. Археолозите смятат, че този културен пласт съответства хронологически на Караново V-то ниво. В такъв случай писмеността от Градешница е по-стара от писмото върху печата от Караново, както и от най-старата писменост на о.Крит.
Писмеността от Градешница, Караново и Търтъриа (Румъния) говори за наличието на високоразвита за времето си (IV-то - III-то хилиядолетие) култура сред народите, населяващи Балканския полуостров. По началния стадий на развитието на писмеността тази култура не отстъпва на цивилизациите от Мала Азия, Близкия изток и Египет. Балканският полуостров следователно е бил едно от средищата на най-високо развитите древни цивилизации." Сп. Археологиа 1970/3
цитирай
80. iuliuscaesar - напротив археологическите про...
18.05.2010 22:59
напротив археологическите проучвания показват че през ІІ хил. има нахлуване на нов народ на юг от дунав и това вероятно са траките.
Тези "тракийски" имена и топоними в Линеар са недоказуеми. Няма как да стане. А наличието на ПАРА и каквото беше другото може да се обясни и по друг начин - гърците идват от днешна българия и македония и траките които са ги изтикали от севр взаимстват от техния език понеже гърците са местното население. такла пришълците траки усвояват част от езика - наименованието за град например.
Тракийска керамика на Крит? и кво от това. В крит има всякаква керамика. Това е търговски народ, чиито кораби и моряци са ходили постоянно в Египет по търговия. В египетските документи Крит е известен като Кефтау. Какъв е проблема - за този морски народ не е проблем да търгува с траките, даже е много по лесно отколкото с египет.
цитирай
81. iuliuscaesar - няма как да докажеш че караново е на ...
18.05.2010 23:01
няма как да докажеш че караново е на траки. и да има смяна на материалната култура в Тракия през ІІхил. Това показва, че тогава нахлуват пришълци и това са именно траките, които изтикат част от гърците, а и други народи, които пък бягат в Мала Азия - фриги, арменци, мизи.
цитирай
82. bg165 - Поздравления за поредния аргументиран и точен постинг!
19.05.2010 00:17
Здравей,Спароток!Искам да поздравя както теб,така и всички,които ти помагат за интересната,аргументирана и точна статия!Повече от два месеца чета всичко написано от вас заедно с коментарите.За съжаление не всички участващи в дискусията имат дар Божий и сила да коментират с присъщата за вас любов към хората. Пожелавам ви да не отстъпвате от този тон - това осигурява огромно предимство пред посредствеността.Позволих си да изпратя вашия блог на голяма част от партньори,близки и приятели и съм сигурен,че обществото на всички споделящи истината за българската история става по-голямо.Ще се опитаме да ви помагаме с всичко,което считате за необходимо.Нека Бог бъде с вас!
цитирай
83. sparotok - дискусия
19.05.2010 07:35
bg165 написа:
Здравей,Спароток!Искам да поздравя както теб,така и всички,които ти помагат за интересната,аргументирана и точна статия!Повече от два месеца чета всичко написано от вас заедно с коментарите.За съжаление не всички участващи в дискусията имат дар Божий и сила да коментират с присъщата за вас любов към хората. Пожелавам ви да не отстъпвате от този тон - това осигурява огромно предимство пред посредствеността.Позволих си да изпратя вашия блог на голяма част от партньори,близки и приятели и съм сигурен,че обществото на всички споделящи истината за българската история става по-голямо.Ще се опитаме да ви помагаме с всичко,което считате за необходимо.Нека Бог бъде с вас!


Живеем в трудни времена, доста хора са изнервени и може би заради това някои от дискутиращите пускат груби коментари. Надявам се да разберат, че е в интерес на всички български поданици истината да излезе наяве.

Нека Бог бъде с всички нас!
цитирай
84. sparotok - данни
19.05.2010 07:43
iuliuscaesar написа:
няма как да докажеш че караново е на траки. и да има смяна на материалната култура в Тракия през ІІхил. Това показва, че тогава нахлуват пришълци и това са именно траките, които изтикат част от гърците, а и други народи, които пък бягат в Мала Азия - фриги, арменци, мизи.


Би ли посочил кой е доказал смяната на материалната култура в Тракия през второ хил. пр. Христа? Дори и Фол признава, че това е само недоказано предположение.
Стига да има нови данни, показващи убедително промяна в материалната култура на земите на юг от Дунава, то аз ще се съглася с тебе.
Не виждам обаче как ще дойдат чужденци от север, след като поне от 4-то хил.пр. Христа в земите на Украйна, Румъния, България, Македония, Сърбия и Босна е налице почти идентична керамика, а и архитектура ( протомегарона).
Може да е имало сблъсъци на сродни племена, в това няма нищо странно, но поне от данните, с които разполагам не мога да заключа, че през 2-ро хил. пр. Христа има идване на нов народ в Тракия.

Чел ли си нещо от Ян Бест за неолитна Тракия и Гърция?
цитирай
85. sparotok - керамика
19.05.2010 07:50
iuliuscaesar написа:
напротив археологическите проучвания показват че през ІІ хил. има нахлуване на нов народ на юг от дунав и това вероятно са траките.
Тези "тракийски" имена и топоними в Линеар са недоказуеми. Няма как да стане. А наличието на ПАРА и каквото беше другото може да се обясни и по друг начин - гърците идват от днешна българия и македония и траките които са ги изтикали от севр взаимстват от техния език понеже гърците са местното население. такла пришълците траки усвояват част от езика - наименованието за град например.
Тракийска керамика на Крит? и кво от това. В крит има всякаква керамика. Това е търговски народ, чиито кораби и моряци са ходили постоянно в Египет по търговия. В египетските документи Крит е известен като Кефтау. Какъв е проблема - за този морски народ не е проблем да търгува с траките, даже е много по лесно отколкото с египет.


Не си прочел добре написаното, споменато е, че критската керамика произхожда от тази на Балканите. Тракийската е по-груба защото е и по-стара.
Освен това, нали според тебе траките идват на юг от Дунава чак през 2-ро хил.пр. Христа, как са занесли тази керамика на Крит през 3-то хил. пр. Христа.
Освен това на минойски предмети са изписани тракийски имена - Арей, Диза, Питак...

Първо трябва да докажеш, че гърците идват от днешните България и Македония, като са прогонени от траките. Как е възможно беглец да приеме име на селище, от език, който не разбира?
цитирай
86. sparotok - консесус
19.05.2010 07:52
sociologist написа:
sparotok написа:
........
Не е верно, че няма връзка между траки и скити. Страбон, Дион Касий, Стефан Византийски отъждествяват траки и скити.

........


Изобщо недей да лежиш на тези източници, старите автори винаги имат склонност да архаизират езика- така им звучи по достолепно.
Ако четеш внимателно и безпристрастно ще видиш че скити са наричани татарите, българите са наричани хуни и мизи, сърбите са наричани трибали, турците са наричани перси,куманите са наричани скити и прочие силогизми.

За византииските автори до около 4 век всички идващи от север са скити, след 4-ти век стават хуни- това е сборно име на всички племена чиито имена изобщо не са си давали труд да запаметят.
Казах ти няколко пъти вече- скити, хуни и татари са събирателни имена- , с тях авторите разнообразяват общоприетото "варвари".
Примерно цар Калоян и българите от негово време са наричани "мизи" , а на мен никак не ми се вярва Калоян да е тракиец или най малкото да има изразено тракийско самосъзнание.

Съгласен съм ча повече от половината ни днешни гени са тракийски- няма как да е иначе, траките са били многолюден народ, напълно е възможно и да са автохтонно население въпреки че според официалната теория идват от Трансилвания, предполагам че и двете неща са възможни.

Категорично не съм съгласен че прабългарите са тракийски народ.
освен няколко объркани фрази в около 3 исторически извора които безразборно смесват българи и траки без да правят разлика между предишно и настоящо население на конкретната територия и от там идва объркването.

Примерно все едно да кажеш "римляните, преди това назовавани етруски.."
Никаква връзка между двете племена, с изключение на това че обитават една и съща територия в различни времена.


Да не мислиш, че си правя някакви илюзии, че ще се съгласиш с мен, предубеден и мразещ българите човек не може да смени възгледите си.
цитирай
87. iuliuscaesar - няма как да докажеш че караново е на ...
19.05.2010 09:29
sparotok написа:
iuliuscaesar написа:
няма как да докажеш че караново е на траки. и да има смяна на материалната култура в Тракия през ІІхил. Това показва, че тогава нахлуват пришълци и това са именно траките, които изтикат част от гърците, а и други народи, които пък бягат в Мала Азия - фриги, арменци, мизи.


Би ли посочил кой е доказал смяната на материалната култура в Тракия през второ хил. пр. Христа? Дори и Фол признава, че това е само недоказано предположение.
Стига да има нови данни, показващи убедително промяна в материалната култура на земите на юг от Дунава, то аз ще се съглася с тебе.
Не виждам обаче как ще дойдат чужденци от север, след като поне от 4-то хил.пр. Христа в земите на Украйна, Румъния, България, Македония, Сърбия и Босна е налице почти идентична керамика, а и архитектура ( протомегарона).
Може да е имало сблъсъци на сродни племена, в това няма нищо странно, но поне от данните, с които разполагам не мога да заключа, че през 2-ро хил. пр. Христа има идване на нов народ в Тракия.

Чел ли си нещо от Ян Бест за неолитна Тракия и Гърция?


АБЕ ЧОВЕК КУРГАНИТЕ КАКВО СА - ТОВА Е НЕЩО СЪВСЕМ РАЗЛИЧНО И НЕ СЪМНЕНО НАРОД КОЙТО СЕ РАЗЛИЧАВА ОТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ.
цитирай
88. iuliuscaesar - Не си прочел добре написаното, с...
19.05.2010 09:38
Не си прочел добре написаното, споменато е, че критската керамика произхожда от тази на Балканите. Тракийската е по-груба защото е и по-стара.
Освен това, нали според тебе траките идват на юг от Дунава чак през 2-ро хил.пр. Христа, как са занесли тази керамика на Крит през 3-то хил. пр. Христа.
Освен това на минойски предмети са изписани тракийски имена - Арей, Диза, Питак...

Първо трябва да докажеш, че гърците идват от днешните България и Македония, като са прогонени от траките. Как е възможно беглец да приеме име на селище, от език, който не разбира?
[/quote]

не беглецът а завоевателят приема името ПАРА. това е практика завоевателите да приемат имена на градове, реки и мн.други от местните. Впрочем това за ПАРА не го твърдя сериозно. по скоро това са индоевропейски работи.
За Крит - не схавана какво искам да ти кажа - ако траките идват ІІхил., то керамиката която се открива в крит и произхожда от Тракия, няма да е тракийска, а ще е на предходното население. Когато се говори за керамиката в Тракия от преди ІІхил. не е ясно на кой народ е. Така че критяните може да са търгували с предците на траките. Не схващаш тънката разлика. Твоят хрозни например вероятно приема че траките не са пришълци и за това казва тракийска керамика , но това е условно. друг автор който приема че са пришълци естествено ще каже че керамиката има прилики с тази от тракия (а не с тракийската). надявам си да си ме разбрал и да не издребняваш.
цитирай
89. анонимен - 2% братовчеди от Азия.
19.05.2010 11:01
"Прабългарите са смес от племена, това е доказано неоспоримо и се приема от всички учени специалисти- поне десет пъти писах какви са доказателствата за това."
..........
Юли, Маноле, Социолозе и сие, проучващи и манипулиращи аудиторията... Винаги когато говорите за прабългари дошли от Азия, добре е да уточнявате, че става дума за 2% от траките-българи в Мизия, Тракия и Македония.
Вашата любима тюркска теория касае произхода на 1-2 % от българите на Балканите. Отстоявате една бита кауза!

А Спароток изследва произхода на 98% от българите на Балканите!
цитирай
90. анонимен - Към raders
19.05.2010 11:19
"Това дори и да е вярно /а то е доста възможно/, никой няма да му обърне сериозно внимание, поради простата причина, че всичко вече е установено окончателно - възприето веднъж завинаги в целия свят. Защото още преди повече от 2000 години гърците са съумели да опишат всичко, да си припишат всичко /легенди, митове и т.н./, да манипулират историята така както им е изгодно, понеже са били грамотни, за да го направят. А нашите "велики траки" ще си останат в сянка /а покрай тях и ние/, понеже са /сме/ били неграмотни и не са / не сме/ оставили почти нищо черно на бяло. Приятелю, похвална е инициативата ти, но доста Донкихотовска. Жив и здрав да си!"
...........
raders, на гърците и руснаците им се иска всичко да е установено окончателно, ама не е, защото стъкмистиките им за историята са съшити с бели конци...
Ти като си грамотен в българския език, виж какво ще оставиш черно на бяло след себе си ... за идните българи.
Знаеш българската азбука и можеш да четеш, затова търси да разбереш за системното унищожаване на книгите написани на български език с български букви от Вселенската гръцка патриаршия по църкви и манастири.
Явно за Вселенската гръцка патриаршия унищожаването на българските книги е било висша християнска добродетел.
цитирай
91. анонимен - От вОДЕСос до анонимен 21
19.05.2010 11:34
Въпросът ви бе: „Чудното е какво прави аристокрацията докато са и разграбвали градовете?”
ОТГОВОР: Около 1460-1470 години пр.Хр. изригва Санторин, вулкан на о.Тера. Всичко това е съпроводено със земетресения и големи приливни вълни /цунами/, в района на Средиземно море. Съществува теория, че това е довело до унищожаването на Критската цивилизация. Уважаеми 21 мисля, че е некоректно, да правите алюзии или внушения за някакви НАРОДНИ ВЪСТАНИЯ или др. подобни. Извинете ако съм Ви разбрал неправилно :))
До Спараток: ДАНО ЗА ПОВЕЧЕ СТАНЕ ВИДНО, че ушитата преди стотина години, историческа дрешка на българите, вече е окъсяла, отесняла и се цепи по шевовете :)))
цитирай
92. анонимен - обективен
19.05.2010 13:22
Следя дискусията от няколко дни. Не знам защо се получава така, но когато се натъкнете на автор с друго мнение, веднага го заклеймявате като "българомразец, противник на истината, укривател на данни, агент-провокатор" и разни други форми на една конспиративна терминология. За коя истина става дума, колко истини има? Като гледам мащаба, с който сте тръгнали да връщате "нашата история", кошница едва ли ще стигне (освен ако е без дъно). Награбили сте доста материал на прегорели етноси от отвъдното, които днес нямат свои "нотариални актове" и свой адвокат. Но има и ирански етноси (кимерийци и скити), които здраво ще се опънат археологически на играта "Всичко коз", която предпочитате.
Все пак, прави Ви чест, че успявате да удържите фронта на възпитанието, което е прелюдия към дискусионното начало.
цитирай
93. valerie - Здравейте, Следя блога от около ...
19.05.2010 13:39
Здравейте,
Следя блога от около месец и чета с интерес всички статии и коментари. Щастлива съм, че има българи, които с цялото си сърце искат да възвърнат самочувствието на нашите сънародници.
Първата „лекция” за древността и значимостта на нашия народ, живял на Балканите, чух в далечната 1988 г. от германски археолог, запален по история на славянските народи. Участник в редица археологически експедиции, той твърдеше, че е недопустимо наследниците на толкова древна култура да не знаят почти нищо за нея и да се смятат за потомци на степни конници в земите, които от хилядолетия са обитавани от дедите им. Казваше, че изучаваната от нас „история” няма почти нищо общо с действителността и че всичките изтъквани „исторически факти”, че сме били тюрко-номади са били съчинени с цел турците да ни асимилират лесно. Тогава този човек говори толкова пламенно за българите, за културата и цивилизацията, които са съществували на Балканите в далечно минало, че се чувствах като в някаква приказка. Според него най-чистите арийци в Европа са именно българите. Той казваше, че е имал достъп до редица древни летописи пазени в Германия, в които са записани много интересни неща, но за съжаление много от нашите историци даже не знаели за съществуването им.
Крайно време е българите да научим истината за нашата история.
Поздравления за интересния блог и труда, ще следя с нетърпение всички новости.
цитирай
94. sociologist - Печатът от Караново - "Над...
19.05.2010 16:03
анонимен написа:
Печатът от Караново - "Надписът върху кръглия печат от Караново, който датира според българските археолози В.Миков и Г.Георгиев от края на IV-то или началото на III-то хилядолетие пр.н.е., представлява уникален паметник на човешката култура от оная отдалечена епоха. Той представлява първите фази на писмеността изобщо. При посочената датиривка, знаците върху печата от Караново се явяват най-старата писменост в Европа. Тази писменост е по-стара дори и от първата критска писменост, която датира от средата и втората половина на III-то хилядолетие пр.н.е. Така кръглият печат с надпис от Караново е една истинска научна находка." Сп. Археология 1969/1

Плочката от Градешница - "Плочката с писмени знаци е намерена през 1969 г. в халколитен културен пласт, който според Б.Николов и Г.Георгиев принадлежи на средата и втората половина на IV-то хилядолетие пр.н.е. Археолозите смятат, че този културен пласт съответства хронологически на Караново V-то ниво. В такъв случай писмеността от Градешница е по-стара от писмото върху печата от Караново, както и от най-старата писменост на о.Крит.
Писмеността от Градешница, Караново и Търтъриа (Румъния) говори за наличието на високоразвита за времето си (IV-то - III-то хилиядолетие) култура сред народите, населяващи Балканския полуостров. По началния стадий на развитието на писмеността тази култура не отстъпва на цивилизациите от Мала Азия, Близкия изток и Египет. Балканският полуостров следователно е бил едно от средищата на най-високо развитите древни цивилизации." Сп. Археологиа 1970/3


Това е прекрасно!
И общоизвестно.
Дори и "неграмотен българомразец" като мен го знае.

А каква е връзката с дискусията?
Ако не си разбрал случайно, спараток твърди че авторите на тази писменост са трако- прабългари.
Само че аз никъде не срещам траки в по горното и никъде не съм срещал доказателство че траките имат нещо общо с тези надписи.
Та така....
цитирай
95. sociologist - . . . . . . . . Не е верно, че няма връзка ...
19.05.2010 16:05
sparotok написа:
sociologist написа:
sparotok написа:
........
Не е верно, че няма връзка между траки и скити. Страбон, Дион Касий, Стефан Византийски отъждествяват траки и скити.

........


Изобщо недей да лежиш на тези източници, старите автори винаги имат склонност да архаизират езика- така им звучи по достолепно.
Ако четеш внимателно и безпристрастно ще видиш че скити са наричани татарите, българите са наричани хуни и мизи, сърбите са наричани трибали, турците са наричани перси,куманите са наричани скити и прочие силогизми.

За византииските автори до около 4 век всички идващи от север са скити, след 4-ти век стават хуни- това е сборно име на всички племена чиито имена изобщо не са си давали труд да запаметят.
Казах ти няколко пъти вече- скити, хуни и татари са събирателни имена- , с тях авторите разнообразяват общоприетото "варвари".
Примерно цар Калоян и българите от негово време са наричани "мизи" , а на мен никак не ми се вярва Калоян да е тракиец или най малкото да има изразено тракийско самосъзнание.

Сшно и настоящо население на конкретната територия и от там идва объркването.

Примерно все едно да кажеш "римляните, преди това назовавани етруски.."
Никаква връзка между двете племена, с изключение на това че обитават една и съща територия в различни времена.


Да не мислиш, че си правя някакви илюзии, че ще се съгласиш с мен, предубеден и мразещ българите човек не може да смени възгледите си.


Не разбирам защо постоянно ме наричаш "българомразец" .
По твоята логика народът ни се състои от десетина автохтонци патриоти и осем милиона българомразци които се присмиват на автохтонските глупости.
цитирай
96. sparotok - определение
19.05.2010 18:28
sociologist написа:
sparotok написа:
sociologist написа:
sparotok написа:
........
Не е верно, че няма връзка между траки и скити. Страбон, Дион Касий, Стефан Византийски отъждествяват траки и скити.

........


Изобщо недей да лежиш на тези източници, старите автори винаги имат склонност да архаизират езика- така им звучи по достолепно.
Ако четеш внимателно и безпристрастно ще видиш че скити са наричани татарите, българите са наричани хуни и мизи, сърбите са наричани трибали, турците са наричани перси,куманите са наричани скити и прочие силогизми.

За византииските автори до около 4 век всички идващи от север са скити, след 4-ти век стават хуни- това е сборно име на всички племена чиито имена изобщо не са си давали труд да запаметят.
Казах ти няколко пъти вече- скити, хуни и татари са събирателни имена- , с тях авторите разнообразяват общоприетото "варвари".
Примерно цар Калоян и българите от негово време са наричани "мизи" , а на мен никак не ми се вярва Калоян да е тракиец или най малкото да има изразено тракийско самосъзнание.

Сшно и настоящо население на конкретната територия и от там идва объркването.

Примерно все едно да кажеш "римляните, преди това назовавани етруски.."
Никаква връзка между двете племена, с изключение на това че обитават една и съща територия в различни времена.


Да не мислиш, че си правя някакви илюзии, че ще се съгласиш с мен, предубеден и мразещ българите човек не може да смени възгледите си.


Не разбирам защо постоянно ме наричаш "българомразец" .
По твоята логика народът ни се състои от десетина автохтонци патриоти и осем милиона българомразци които се присмиват на автохтонските глупости.


Всеки има право на собствено виждане, но хората наричащи народа ми миризливи коняри иззразяват не виждане, а омраза.

Бъди опонент, но какво ти пречи да бъдеш културен?
цитирай
97. sparotok - учени
19.05.2010 18:34
valerie написа:
Здравейте,
Следя блога от около месец и чета с интерес всички статии и коментари. Щастлива съм, че има българи, които с цялото си сърце искат да възвърнат самочувствието на нашите сънародници.
Първата „лекция” за древността и значимостта на нашия народ, живял на Балканите, чух в далечната 1988 г. от германски археолог, запален по история на славянските народи. Участник в редица археологически експедиции, той твърдеше, че е недопустимо наследниците на толкова древна култура да не знаят почти нищо за нея и да се смятат за потомци на степни конници в земите, които от хилядолетия са обитавани от дедите им. Казваше, че изучаваната от нас „история” няма почти нищо общо с действителността и че всичките изтъквани „исторически факти”, че сме били тюрко-номади са били съчинени с цел турците да ни асимилират лесно. Тогава този човек говори толкова пламенно за българите, за културата и цивилизацията, които са съществували на Балканите в далечно минало, че се чувствах като в някаква приказка. Според него най-чистите арийци в Европа са именно българите. Той казваше, че е имал достъп до редица древни летописи пазени в Германия, в които са записани много интересни неща, но за съжаление много от нашите историци даже не знаели за съществуването им.
Крайно време е българите да научим истината за нашата история.
Поздравления за интересния блог и труда, ще следя с нетърпение всички новости.


Имали сте щастието да попаднете на смел и умен човек, който ви е казал истината за нашите предци.
Проф. Марио Алинеи също е на мнение, че ние сме местен народ, траките не са изчезвали, изгубило се е само името им.
Дж. Скул, Дж. Шарда, С. Сонина доказаха с генетичното си изследване, че индийците говорещи арийски езици са генетично по-близки до така наречените славяни, отколкото до съседите си дравиди.

Тези факти не могат да се укриват вечно, хората се пробуждат и започват да разпространяват истината за нашето минало.

Поздрави!
цитирай
98. sparotok - пример
19.05.2010 18:47
анонимен написа:
Следя дискусията от няколко дни. Не знам защо се получава така, но когато се натъкнете на автор с друго мнение, веднага го заклеймявате като "българомразец, противник на истината, укривател на данни, агент-провокатор" и разни други форми на една конспиративна терминология. За коя истина става дума, колко истини има? Като гледам мащаба, с който сте тръгнали да връщате "нашата история", кошница едва ли ще стигне (освен ако е без дъно). Награбили сте доста материал на прегорели етноси от отвъдното, които днес нямат свои "нотариални актове" и свой адвокат. Но има и ирански етноси (кимерийци и скити), които здраво ще се опънат археологически на играта "Всичко коз", която предпочитате.
Все пак, прави Ви чест, че успявате да удържите фронта на възпитанието, което е прелюдия към дискусионното начало.


Ето, не е трудно да опонираш дадена идея, но с възпитан тон, Вие може да послужите за пример на г-н социологист.

Знаете ли, че точно археологическите находки, т.е. скитската и кимерийската материална култура е в подкрепа на теориите ми:)))

Противниците ми нека си твърдят, че Страбон, Дион Касий, Ст. Византийски и др. са се излъгали твърдейки, че скити и траки са роднини.
Реалността е следната:
1. Траки и скити имат идентични погребални ритуали (прочетете Херодот).
2. Траки и скити ( от Европа) имат почти идентично въоръжение
3. Траки и скити имат почти идентична керамика.
4. Траки и скити имат един и същи стил изкуство.

А сега нещо за иранците. Иранци означава арийци, а Херодот съобщава, че най-древното име на медите е арийци и, че медите са повлияли персите.
Плиний твърди, че медите са деди на сарматите, а Прокопий обявява сарматите за част от тракийското семейство на гетите.
Част от гетите напуска земите ни, но много от тях остават, Йордан нарича останалите в България -огромен народ. След Йордан няма сведения този огромен народ да е избит, или да е измрял в последствие на епидемия.

Надявам се да съм бил ясен.
цитирай
99. sparotok - история
19.05.2010 18:50
анонимен написа:
Въпросът ви бе: „Чудното е какво прави аристокрацията докато са и разграбвали градовете?”
ОТГОВОР: Около 1460-1470 години пр.Хр. изригва Санторин, вулкан на о.Тера. Всичко това е съпроводено със земетресения и големи приливни вълни /цунами/, в района на Средиземно море. Съществува теория, че това е довело до унищожаването на Критската цивилизация. Уважаеми 21 мисля, че е некоректно, да правите алюзии или внушения за някакви НАРОДНИ ВЪСТАНИЯ или др. подобни. Извинете ако съм Ви разбрал неправилно :))
До Спараток: ДАНО ЗА ПОВЕЧЕ СТАНЕ ВИДНО, че ушитата преди стотина години, историческа дрешка на българите, вече е окъсяла, отесняла и се цепи по шевовете :)))


Да, парцаливата дрешка, която безсъвестни учени ни наметнаха вече се пръсна по шевовете, ако не бяха много лъжците да я прищиват на ново, отдавня да я бе отвял вятъра:)))
цитирай
100. demograph - Успех приятелю!
19.05.2010 19:43
анонимен написа:
Много е жалко, че тази информация е достъпна само до ограничен брой читатели. Изглежда вие, Спароток, не предприемате никакви действия да я изнесете извън блога си. Затова с ваше разрешения след като намеря свободно време ще почна да давам линкове към трудовете ви наляво и надясно, едва ли не докато целият интернет не разбере каква е истината.

цитирай
101. анонимен - anonimen 21
19.05.2010 20:06
Ne stava duma za narodni vustaniq ! Vuprosa mi e kakvo stava che aristokraciqta zagubva vliqnie ! KAK TAKA ... narechenite ot vas "GOSPODARI" bivat pretopeni i izchezvat pochti bez sleda v istoriqta. Ako trakiiskata aristokraciq e bila vodeshta po tova vreme kak taka stava che sega ima grucki partenon akropol mavzolei i prochie qrki artefakti a za trakicite chetem po elenovi rogcheta i glineni parcheta i to na grucki bukvi ... I ne stava duma za omraza ili gurkofilia, a chist realizum i nauchen podhod. neshto koeto lipsva na sparotoka
цитирай
102. virtualna1biblioteca - ще те помоля
19.05.2010 20:16
да поемеш Древна История ,или както си предцениш да я наречеш!!
Привет!
цитирай
103. sparotok - благородническа класа
19.05.2010 20:23
анонимен написа:
Ne stava duma za narodni vustaniq ! Vuprosa mi e kakvo stava che aristokraciqta zagubva vliqnie ! KAK TAKA ... narechenite ot vas "GOSPODARI" bivat pretopeni i izchezvat pochti bez sleda v istoriqta. Ako trakiiskata aristokraciq e bila vodeshta po tova vreme kak taka stava che sega ima grucki partenon akropol mavzolei i prochie qrki artefakti a za trakicite chetem po elenovi rogcheta i glineni parcheta i to na grucki bukvi ... I ne stava duma za omraza ili gurkofilia, a chist realizum i nauchen podhod. neshto koeto lipsva na sparotoka


Не сте чели внимателно:))) В постинга е казано от ясно по-ясно: Микенците са имали военна аристокрация, т.е. траки са били пълководци и офицери, траки са били елитните бойци. Голяма част от тях загива във войните, или пък бива покосена от чумата възникнала в резултат на бойните действия. Същевременно поради засушавания става невъзможно да се изхрани населението и голяма част от населяващите Микенска Гърция ( тогава наречена Пеласгия ) трако-пеласгийски племена се е изтеглила на север където климатът е бил по-хладен, а е имало и повече реки. С мигрантите заминават и малкото оцелели благородници...

Какво му е неясното на това?

Траките са оставили достатъчно следи в Микенска Гърция.

Вие явно не знаете, че на фризовете на пантеона тракийските конници заемат почетно място.

Не знаете също, че стената около Акропола е строена от пеласгите.

Не знаете, че Атина е основана ( по-точно превърната в град ) от пеласгът Тезей.

Не знаете, че микенската керамика произхожда от тракийската.

Не знаете, микенската традиция за ползване на златни погребални маски започва в Тракия.

Не знаете, че микенският погребален ритуал на жертване на кон в гроба на благородник е типичен за траките и ...старите българи.

Не знаете, че микенците са коневъдци като траките, а гърците -не.

Не знаете, че имена като Ахил, Одисей, Клитемнестра не са гръцки.

Не знаете, че Малала определя бойците на Ахил като българи.
цитирай
104. анонимен - обективен
19.05.2010 21:28
Благодаря Ви за коментара в отг. № 100. В рамките на скитологията, появата на скитския археологичен пласт северно от Черно море, се датира към VІ в.пр.н.е. Културно той е еднороден с кимерийския. Освен това, архетипа на същото изкуство, което условно е наречено "скитско" е установен в Средна Азия, като днес се приема, че неговите зверинни мотиви са заложени в андроновската култура, т.е. сакската/скитската.
С четенето на Херодот трябва да се внимава. Това касае проблема за р. Аракс, която скитите преминават, напускайки родината. Споменаването на иседоните като причина за натиска върху тях, показва, че става дума за река със същото име, но в Средна Азия. Такава е река Амударя.
Едва след разгрома на Асирия, след 612 г.пр.н.е. скитите преминават още една река със същото име, но този път арменската Аракс. Информаторът на Херодот не отчита тази особеност, поради което бащата на историята приема, че скитите се "връщат" в родината си.
Що се касае до въоръжението в древността, наскоро се занимавах с няколко разработки, в които се обръщаше внимание на бързото приемане и усвояване на оръжията (отбранителни и нападателни). Един от примерите бе рефлексният сложносъставен лък, който много бързо е доказал достойнствата си и става масово нападателно оръжие.
Основно се занимавам с изкуство. В една от последните ми срещи с А. Фол той сподели, че контактът между кимерийци и траки се забелязва отразен в някои мотиви от т.нар. "тракийско изкуство". Най-важната функция на културата е да приобщава, т.е. да се участва в нея.
Зооморфното изкуство го има и при хетите, и в Урарту и в Мидия (съкровището от Зивие). Иранските ритони показват особена паралелност с някои тракийски образци. Така, че вероятно има някакъв междинен елемент, някакъв посредник.
Мидийците наистина са първата иранска формация, която в тази част на света създава империя.
Сведението на Прокопий може да има предимно географски план, но да е представено върху старата етническа традиция, примерно като "северни земи"
цитирай
105. sparotok - ди 106
19.05.2010 21:46
Нека уточня някои неща.

Кривият рефлексен лък е изобретен в Европа, а не в Средна Азия както твърдят някои. Такъв лък са ползвали минойци, микенци, траки, хети.

Не може просто да се говори за контакт между траки и кимерии. Двете групи имат идентични погребални ритуали ( Timber chamber burial), т.е. роднини са. Имат идентично въоръжение, но докато скитите използват късия акинак, то роднините им кимерийците имат дълги мечове като траките. И трите групи ползват бойна брадва със шип, а най-старият вариант на това оръжие е намерен във варненският некропол, но е наречен клин, макар да се вижда ясно, че е бойна брадва.

Името СКИТИ е преведено на гръцки като НОМАДИ. От това се вижда, че скити е име на народ говорещ език сроден на българския.
Скитите са скитали векове наред в различни посоки. В зависимост от посоката на миграцията някой може да каже, че идват от Азия, или пък от Европа. Прародината обаче е Европа, там се появяват първите кургани. Скелетните останки показват, че представителите на курганската култура са били носители на гена Р1а1, а неговия най-стар вариант е от Балканите.

Този ген е го има и в Дания, носеща древното име Кимбрийски ( Кимерийски ) полуостров. Пак в Дания е намерен гундеструпският котел, за който се признава, че е направен в Тракия, или Дакия.

Явно Паисий не е фантазирал, че дедите ни са кимерии и роднини на скандинавляните.

Ако сте чел подробно Херодот знаете, че той разполага сигините ( потомци на медите, които повлияват персите) на север от Дунав, като добавя, че земите им се простират до венетските територии ( днешна Словения).
В земите на иранските сигини както топонимите, така и находките са от тракийски тип, но нашите учени забравят тези факти.
Не се говори и за невероятната близост на тракийския и авестийския език, да не забравям българския и сърбохърватския. Скоро ще публикувам постинг на тази тема.

Знаете ли, че земите около Урарту са заселени с траки. Става дума за халиби и сарапари ( главорези)?
цитирай
106. анонимен - anonimen 21
19.05.2010 22:20
Траките са оставили достатъчно следи в Микенска Гърция.
Вие явно не знаете, че на фризовете на пантеона тракийските конници заемат почетно място.
Не знаете също, че стената около Акропола е строена от пеласгите.
Не знаете, че Атина е основана ( по-точно превърната в град ) от пеласгът Тезей.
Не знаете, че микенската керамика произхожда от тракийската.
Не знаете, микенската традиция за ползване на златни погребални маски започва в Тракия.
Не знаете, че микенският погребален ритуал на жертване на кон в гроба на благородник е типичен за траките и ...старите българи.
Не знаете, че микенците са коневъдци като траките, а гърците -не.
Не знаете, че имена като Ахил, Одисей, Клитемнестра не са гръцки.
Не знаете, че Малала определя бойците на Ахил


Ot dumite vi izliza che gurcite sa naslednici na trako-pelasgite !???

Koq teza zashtitavate ???
цитирай
107. sparotok - разсъждения
19.05.2010 22:27
анонимен написа:
Траките са оставили достатъчно следи в Микенска Гърция.
Вие явно не знаете, че на фризовете на пантеона тракийските конници заемат почетно място.
Не знаете също, че стената около Акропола е строена от пеласгите.
Не знаете, че Атина е основана ( по-точно превърната в град ) от пеласгът Тезей.
Не знаете, че микенската керамика произхожда от тракийската.
Не знаете, микенската традиция за ползване на златни погребални маски започва в Тракия.
Не знаете, че микенският погребален ритуал на жертване на кон в гроба на благородник е типичен за траките и ...старите българи.
Не знаете, че микенците са коневъдци като траките, а гърците -не.
Не знаете, че имена като Ахил, Одисей, Клитемнестра не са гръцки.
Не знаете, че Малала определя бойците на Ахил


Ot dumite vi izliza che gurcite sa naslednici na trako-pelasgite !???

Koq teza zashtitavate ???


Разсъжденията ви са твърде елементарни, вие не правите разлика между тракийско присъствие в Микенска Гърция ( наречена тогава Пеласгия) и произход на гърците.

Трако-пеласгите са повлияли гърците, след изтеглянето на големи групи трако-пеласги на север за гърците е било лесно да асимилилат малкото останали наши деди, мислите ли, че това ги прави наследници на микенските трако-пеласги след като микенската традиция намира продължение в Тракия, а не в Гърция.
цитирай
108. sparotok - две народности
19.05.2010 22:30
kansandilh написа:
http://www.youtube.com/watch?v=zrBwgBuIPe8


Отвръщам на жеста и предлагам това

http://digitool-demo.exlibrisgroup.com:1801/view/action/singleViewer.do?dvs=1274296638062~812&locale=nl&VIEWER_URL=/view/action/singleViewer.do?&DELIVERY_RULE_ID=15&frameId=1&usePid1=true&usePid2=true

На тези фрески може да се види как микенци се сражават с облечени с кожи чужденци.
На оригиналните фрески може да се види, че враговете на микенците са и с по-тъмна кожа, но изображенията в интернет са манипулирани.
цитирай
109. demograph - Ти гръцката жажда утоляваш цезарче...
19.05.2010 23:07
iuliuscaesar написа:
тук вече доста фантазираш - елитните воини траки и тракийските царе. намали малко. те царете са ясни и са описани в Илиада - Агамемнон, Менелай, и колкото щеш други - прегледай ІІ песен на илиада. все гърци са. същото е с другите митологически поеми - язон и аргонафтите и старогръцките легенди и митове.
трако-пеласги няма. има траки и пеласги. това са съвсем отделни народи.Четенето Одрис е условно и май само порожанов го чете така. Просто няма как да е одрис. одриси са късно тракийско племе за пръв път споменато от Херодот. възможно е това да е жречески или царски род. но име одрис в линеар Б може да намериш само ако си фантазираш.

.........................................................................................................................
Чета те от любопитство. За да установя кой си и защо си в този форум. Установих до отдавна. Отначало мислех, че си просто глупак. Скоро установих, че ти си чуждо и враждебно на науката и на българите подлече. Няма как така последователно да лъжеш и храчиш върху доказателствата, освен ако не си купено или натурално агентче. Скучно ми е да те хвана дума по дума и да ти разкажа играта. Скоро ще лижеш храчките си. Както СнС, която взе да се спотайва като разбра, че траките са вече сериозна научна цел на световни авторитети.
цитирай
110. demograph - За да четеш спроток трябва да знаеш...
19.05.2010 23:25
Преди да започнете да четете спароток, трябва да се запознаете с това:
1/ Пан-туранството.
За да видите кой, как е създал и кому служи туранската теория за произхода на българите.
http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%81rmin_V%C3%A1mb%C3%A9ry Чукнете преводач.
От материала с линка по-долу ще разберете достатъчно за туранизма и ще научите нещо полезно и за иранската и други тези за произхода на българите.
A това вече е страшно!
http://www.rozanehmagazine.com/NoveDec05/AzarbayeganPart1.html Чукнете преводач.
2/От тук http://ziezi.net/1/pan.html ще ви стане ясно що за доктрина е панславянската и какви са вредите от нея за България.
От тук ще разберете кой е формирал историческото немислене на българските историци и политици.
3/ Тук пък е гръцката голяма идея /Μεγάλη Ιδέα, "Great Idea/, за жалост и отчасти реализирана за наша сметка, гръцка националистическа мечта http://en.wikipedia.org/wiki/Megali_Idea
4/ Това е за сръбската коварна и построена изцяло на антибългарска основа, доктрина Грашанин: http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Serbia
От тези материали ще ви стане ясно кой и защо така яростно защитава чужди и опасни за България исторически версии.
Без да прочетете това, няма да можете да оцените вярно нито значението на историята, нито ще можете да разгадавате истинските позиции на участниците в дискусиите на тема история.

Боя се, че ако не знаете достатъчно за тези доктрини и за антибългарското в тях, няма да разберете нито съдържанието, нито посланието, нито мисията на спароток..
цитирай
111. анонимен - do anonimen103 ot 21
20.05.2010 03:47
nima viarvate v nauchnite trudove koito ste cheli/nikoga ne sum viarvala v tiah.zashtoto oshte nevrustno dete znaeh,che bg kalendaa e na poveche ot 7000 godini.tova se e predavalo mejdu intelektualtsite bulgarski ot uho na uho prez vsichkite robski godini,no sled poslednoto osvobojdenie i zarobvane vsichko izchezna ot bulgarskata pamet.kude oidoha bulgarskite tsarski rodove?ami sluchvat se prevratnosti.niakoi smeni kastata,no se okazva ne goden da zadurji vurha i potopiava tsial edin narod samo za edno tsestlavie na ednabedna dusha.sram me e kato cheta opozitsiata.umni bili gurtsite-da.doshli ot afrika,o prekroili vsichko po iah i to ot likra:0materia,che chak do dneshni dni im stava.i kak puk ochno sred nas bg ima takiva protivnitsi.drugite kazvat za tupite si knigi i avtori,che sa klasitsisamo zashtoto realno s prosti dumi sa opisali niakakvi si subitia ot goliamata depresia.ili ako opisvat otritsatelen geroi kazvat ,zashtoto e riadkost za ova.a nie za nashia bai ganio napravo se vludiavame.toi e e e izkluchenie a natsionalna cherta.ok i taka da e kakvo i e loshoto dori i takava kakvato ne se haresva priamota i otkkrovenie prozirat a ne kovarstvo i moshennichestvo.preporuchvam da nadzurnete v dead wood i napraite sravnenie s bai ganio i geroite ot tozi film.planirano i tselenasocheno sled zagubata na mosht ni pretopiavat i izkarvat goveda i vie ste suglasen.
цитирай
112. lado - iuliuscaesar и неговите "интелектуални разсъждения" трябва да бъдат подложени на остракизъм.
20.05.2010 07:48
Здравейте, приятели! Реших да прегледам последния пост на цезарчо "18.05 21:47 - АСИМИЛИРАНЕТО И УНИЩОЖАВАНЕТО НА ТРАКИТЕ V" . Освен неграмотен, той се оказа и страхливец. Започнах да си подготвям коментар по тезата му, но в процеса на анализирането на скудоумното му писание, пълно с граматически, пунктуални, смислови, логически и технически грешки установих, че неадекватните му изказвания в полемиката тук и в постовете му , се дължат на липса на образователни натрупвания в много области, които той компенсира с неумело преписване на ученически помагала.
В хода на писането на коментара си се уверих,че няма смисъл да посочвам неговите грешки една по една и да оборвам съответно грешните му изводи, защото обемът на коментираното щеше да е по-голям от поста му. Излишни и ненужни усилия.
Пуснах този коментар, който, сами ще се убедите , не съдържа обидни квалификации:
"22:07 - http://daskalo.chetivo.com/arheologia/trakiyskiya-grad-sevtopolis/
В помощ на ученици и студенти - това е нивото на материала, откъдето си преписал , и ти правилно си се насочил. По- специализираната литература няма да можеш да я препишеш, както си се опитал в този пост да прекопираш помагалото - но не ти се е получило дори с ниска топка. Става за приказки в междучасието със съучениците ти. Щото ако беше поне студент - българският щеше да ти е на нивото,което изисква изучаваният материал. Все пак граматиката и пунктуацията не са много важни за излагането на собствената ти теза, тъй като не допускаш, че правиш такива. Но тук няма твоя теза. И смисловите грешки, които въвеждат в леко заблуждение лаиците,четящи неловко преписания текст, не са кой знае колко много, но достатъчно да развеселят някого - например мен. Освен това трябва да се знаят техническите термини и техния смисъл, че и да се употребяват на полагащото им се място - иначе се получават двусмислици и недомислици.
Безплатен съвет - копирай, дай автора, и ако се намери някой да спори или споделя по същество - дерзай!"
Е, познайте - не го пусна, а го изтри.
Поздрави!
цитирай
113. анонимен - обективен - по отговора № 107
20.05.2010 13:40
Това, че рефлексният лък е създаден в Европа си остава спорен въпрос. Че са го ползвали, ползвали са го. Един открива - всички консумират.
Що се отнася до отношенията м-у траки и кимерийци, археологическите материали ясно засичат навлизане на друг бит (скотовъдно ориентиран) в тракийския сектор. От този момент започва да се говори за трако-кимерийско общество, т.е. състоял се е обмен.
"Скити" не е самоназвание, а гръцко название на народите, които в иранската традиция са наричани "сака" (Херодот). Културният генезис на тези народи се свързва с андроновските племена, които предприемат миграция на изток към Казахстан в средата на ІІ хил.пр.н.е. Андроновската култура е приемник на ямната и катакомбната култура от Изт. Европа. Това я поставя в процесите на индоевропейската архаика и разселването в различни посоки. Близка до нея е т.нар. срубна култура (Поволжието, Южен Урал, Днепър). Андроновските археологически материали говорят за една висока земеделско-скотовъдна култура и за силна религиозна традиция.
Археологическите комплекси Аркаим (ок. ХV в.пр.н.е.) и Синташ (ок. ХІVв.пр.н.е.) се считат за андроновски, каквото и да се е говорило преди това. В началото на І хил.пр.н.е. саките-андроновци започват да овладяват Средна Азия. Контингентите на кимерийци и скити преминават през тези земи някъде в същия етап, но вече в посока на запад. През VІІІ-VІІ в.пр.н.е. те вече са познати в асирийските хроники и влизат в събитията около Мидия и Асирия.
Забележете, че андроновските ираноезични народи, т.е. саки, са същите, които в Авеста са наричани тура или туранци. Ето защо ще бъде добре, ако коригирате термина "турански", който често се използва във вашите коментари, разбирайки "тюркски". Двете неща нямат нищо общо.
В кимерийската култура действително може да се говори за двукомпонентност, като единия елемент е по-близък с Изт. Европа. Самоназванието "камвири" носят и нуристанците (езикът "кати").
Така,Прародината на генетичният материал е едно, а на етноса - друго.

цитирай
114. sparotok - до 116
20.05.2010 14:30
Не е верно, че създаването на рефрексният лък в Европа е спорно. Прочетете A.M. Snodgrass, Arms and Armour of the Greeks.

Как СКИТИ да не е самоназвание след като гръцкият превод е НОМАДИ? Прочетете Strabo, Geography, I-2-27.

В кой период става "навлизане на друг бит (скотовъдно ориентиран)" ?
Известно ли Ви е, че организираното скотовъдство се разпространява от юг на север и запад в Европа, а не от север на юг? Нека не впрягаме каруцата пред коня!

Дайте точно в коя част на Авеста скитите ( саки ) са наречени тура, на мен това ми е убягнало, наверно Вие притежавате по-подробна версия на Авеста.

Това, че нуристанците се самонаричат камвири не означава нищо.
Уелсците се наричат къмри, но това идва от combrogios - събратя, народ, общество.
Нашите мургави съграждани се самонаричат РОМИ, но не са римляни.
цитирай
115. анонимен - @115 - lado, вие в качеството на езиковед или историк
20.05.2010 14:31
давате безплатни съвети за граматически и смислови грешки на iuliuscaesar ...и понеже е толкова "глупав" постинга, та не може да опонирате с измислени каламбури а ла спароток си позволявате интелектуални квалификации.
аз пък ще ви дам инженерни напътствия...но после
Сн С
пс - дано пуснете този ми коментар
цитирай
116. sparotok - гост
20.05.2010 14:42
анонимен написа:
давате безплатни съвети за граматически и смислови грешки на iuliuscaesar ...и понеже е толкова "глупав" постинга, та не може да опонирате с измислени каламбури а ла спароток си позволявате интелектуални квалификации.
аз пък ще ви дам инженерни напътствия...но после
Сн С
пс - дано пуснете този ми коментар


Вие сте почетен гост тук г-жа Серафимова, как няма да бъде допуснат Вашия коментар? Вие сте толкова културна и уравновесена личност, която никога не си служи с езика на простолюдието:)))
Д.Д.
цитирай
117. анонимен - Гърче-НИгърче
20.05.2010 15:08
Извинявам се другарко Българофобка Сърафимовна , туи клисавото кесарче Жулката в кой жанр твори по-точно , автобиография , спомени или из преживяното ?
цитирай
118. анонимен - Гърче-НИгърче
20.05.2010 15:11
Извинявам се другарко Българофобка Сърафимовна , туи клисавото кесарче Жулката в кой жанр твори по-точно , автобиография , спомени или из преживяното ?
цитирай
119. анонимен - професионален съвет
20.05.2010 15:14
анонимен написа:
давате безплатни съвети за граматически и смислови грешки на iuliuscaesar ...и понеже е толкова "глупав" постинга, та не може да опонирате с измислени каламбури а ла спароток си позволявате интелектуални квалификации.
аз пък ще ви дам инженерни напътствия...но после
Сн С
пс - дано пуснете този ми коментар


Госпожо Серафимова!

Следя с огромно любопитство този блог и нямаше как да ми убегнат Вашите реакции и язвителни забележки, които Вие посяхте на доста места.

Прави ми впечатление, че показвате държание на жена страдаща от постменструален синдром, надявам се да сте запозната с последствията и да сте взела необходимите мерки?

Наверно имате урогенитални проблеми, нощни изпотявания, спонтанни изблици на гняв и т.н. Възможно е също да се намирате и в ранна фаза на болестта на Алцхаймер, а тя не бива да се подценява.

Предполагам, че сте между 50 и 60 години, ако съм прав не е зле да потърсите специалист, който да ви препоръча хормонална терапия преди да е станало прекалено късно.

Д-р Явор Янчев

ПС. Спароток, Д.Д., надявам се този път да публикувате коментара ми, чудя се какво неприлично сте намерили в този, който изтрихте? Аз съм лекар даващ своето професионално мнение.

цитирай
120. sparotok - до 122 Янчев
20.05.2010 15:22
Д-р Янчев, извинявам се за това, че не допуснах коментара Ви първия път, но понякога е доста трудно да се прецени кое изказване е сериозно и кое не е.
Като прочетох, че г-жа Серафимова страда от постменструален синдром, ми се стори, че е обида.Аз не съм лекар и си нямам представа какви са симптомите на заболяването на Снежана Серафимова.
Сега обаче разбирам причините за странното й поведение, неприсъщо на културен и високообразован човек.Надявам се тя да вземе мерки и да опази здравето си.

Днес ще пускам всякакви коментари, пък Павел сам да си трие.
Хубав ден!
Д.Д.
цитирай
121. анонимен - @122 - д-р Янчев,
20.05.2010 15:42
обожавам персоналните квалификации...от днес и диагнозите.
Сн С
цитирай
122. sociologist - . . . . Днес ще пускам всякакви ком...
20.05.2010 16:33
sparotok написа:
....
Днес ще пускам всякакви коментари, пък Павел сам да си трие.
Хубав ден!
Д.Д.



Aми пускаи и моите чат пат тогава.

Да не се забравим дет се вика...

Aз съм наи ентусиазираният ви фен какт добре знаете.
цитирай
123. sparotok - няма проблеми
20.05.2010 18:36
sociologist написа:
sparotok написа:
....
Днес ще пускам всякакви коментари, пък Павел сам да си трие.
Хубав ден!
Д.Д.



Aми пускаи и моите чат пат тогава.

Да не се забравим дет се вика...

Aз съм наи ентусиазираният ви фен какт добре знаете.


Няма проблеми, само забравете гаменското поведение, не хулете българите и коментарите ви ще бъдат допускани.
Д.Д.
цитирай
124. iuliuscaesar - до коментар 115 - LADO
20.05.2010 19:53
Не пуснах твоя коментар защото съдържаше обиди спрямо мен. Иначе няма проблем за в бъдеще стига да няма обиди.
За Севтополис. Видях линка, който си цитирал - да човекът е ползва почти същата литература която и аз, но аз не съм приписвал от него.
Явно си нямаш и понятие от археология. Но ще ти обясня - един археологически обект не може да се опише по два начина. Например стената на Севтополис е дебела 2м. и във всеки труд ще видиш че е два метра. Същото важи за канализация, архитектура и т.нат. Това не са исторически интерпретации а суха материя.
Това което различава моя постинг от оная курсова работа е следното:
1.цитирал съм целия надпис на български език.
2.направил съм изводи, които смятам че са достоверни.
В тази посока не е толкова важно описанието на каманаците, аз го нахвърлях на бързо с цел да се добие повърхностна представа и да защитя изводите си, а този човек просто си е писал курсовата работа, като е приписал без да е направил изводи, което същност е важното.
А изводите всеки може да ги прочете в постинга.
П.П. признавам че текстът на петия постинг е най - слаб, но както казах важни са изводите, а и имам значително по-важни неща за вършене, отколкото да прекарвам по няколко часа над един текст, който в повечето случаи ще бъде четен от неграмотни и злобни автохтонци като теб.
цитирай
125. sparotok - български език
20.05.2010 20:01
iuliuscaesar написа:
Не пуснах твоя коментар защото съдържаше обиди спрямо мен. Иначе няма проблем за в бъдеще стига да няма обиди.
За Севтополис. Видях линка, който си цитирал - да човекът е ползва почти същата литература която и аз, но аз не съм приписвал от него.
Явно си нямаш и понятие от археология. Но ще ти обясня - един археологически обект не може да се опише по два начина. Например стената на Севтополис е дебела 2м. и във всеки труд ще видиш че е два метра. Същото важи за канализация, архитектура и т.нат. Това не са исторически интерпретации а суха материя.
Това което различава моя постинг от оная курсова работа е следното:
1.цитирал съм целия надпис на български език.
2.направил съм изводи, които смятам че са достоверни.
В тази посока не е толкова важно описанието на каманаците, аз го нахвърлях на бързо с цел да се добие повърхностна представа и да защитя изводите си, а този човек просто си е писал курсовата работа, като е приписал без да е направил изводи, което същност е важното.
А изводите всеки може да ги прочете в постинга.
П.П. признавам че текстът на петия постинг е най - слаб, но както казах важни са изводите, а и имам значително по-важни неща за вършене, отколкото да прекарвам по няколко часа над един текст, който в повечето случаи ще бъде четен от неграмотни и злобни автохтонци като теб.


Юлиус, толкова ли е трудно за разбиране следното - Призовавам дискутиращите да се придържат към умерен тон и да не се отклоняват от темата!
цитирай
126. анонимен - Юлиус пише за произхода на 1-2% от българите!
21.05.2010 10:12
iuliuscaesar - "П.П. признавам че текстът на петия постинг е най - слаб, но както казах важни са изводите, а и имам значително по-важни неща за вършене, отколкото да прекарвам по няколко часа над един текст, който в повечето случаи ще бъде четен от неграмотни и злобни автохтонци като теб."
.......
Юлиус, злобния си ти защото теорията която защитаваш е свързана с 1-2% от днешните българи. Ако изобщо някога е идвала някаква група българи от Азия край Дунава, то тя е 1-2% от населението на Мизия, Тракия и Македония.
Днешните българи/независимо от името/ сме в голямата си част автохтонно население на Балканите от поне 8 хил.години. Археологията и генните изследвания доказват това.
А твоята злоба Юлиус има политическа окраска, защото всичко каквото пишеш обслужва чужди интереси. Ти защитаваш антибългарски теории за произхода на болшинството българи тук на Балканите.
Нека пак да повторя ти пишеш за произхода на 1-2% от българите, това трябва да се знае!
......................
Да е честит на всички българи празника на Българската азбука и писменост
24 май!
цитирай
127. iuliuscaesar - iuliuscaesar - "П. П. приз...
21.05.2010 12:58
анонимен написа:
iuliuscaesar - "П.П. признавам че текстът на петия постинг е най - слаб, но както казах важни са изводите, а и имам значително по-важни неща за вършене, отколкото да прекарвам по няколко часа над един текст, който в повечето случаи ще бъде четен от неграмотни и злобни автохтонци като теб."
.......
Юлиус, злобния си ти защото теорията която защитаваш е свързана с 1-2% от













днешните българи. Ако изобщо някога е идвала някаква група българи от Азия край Дунава, то тя е 1-2% от населението на Мизия, Тракия и Македония.
Днешните българи/независимо от името/ сме в голямата си част автохтонно население на Балканите от поне 8 хил.години. Археологията и генните изследвания доказват това.
А твоята злоба Юлиус има политическа окраска, защото всичко каквото пишеш обслужва чужди интереси. Ти защитаваш антибългарски теории за произхода на болшинството българи тук на Балканите.
Нека пак да повторя ти пишеш за произхода на 1-2% от българите, това трябва да се знае!
......................
Да е честит на всички българи празника на Българската азбука и писменост
24 май!


не мисля че си прав, а и учените не мислят че си прав. ако има някакво автохтонно население то е 1-2%. не знам защо толкова злобееш срещу българите
цитирай
128. bg165 - Честит Празник на Българската азбука и славянската писменост и култура!
21.05.2010 13:34
Още веднъж бих желал да честитя Св.Св.Кирил и Методий на всички българи и на всички наши приятели,ползващи българската азбука!
Най-добре е в навечерието на този празник,успял да обедини всички българи през Възраждането и да помогне за възстановяване на нашия национален идеал,да намерим сили и желание за дискусия подържана с добро отношение и любов към ближния!Всъщност целта на всички обичащи Отечество,Род и Родина трябва да бъде възстановяване именно на нашия Възрожденски Български национален идеал!
Да,естествено съвременен,нов,облечен с нови знания в т.ч. и за нас самите,но в основата си същия,за да можем да си дадем отговори на нас и нашите деца на много простите въпроси - защо се наричаме българи,защо обичаме България,защо тази любов естествено ни е предадена от нашите бащи и ние с житейския си път я предаваме на нашите деца и внуци,защо точно тази любов се съхранила хилядолетия!
За това е добре да оставим в миналото подобни изявления:

iuliuscaesar - "П.П. признавам че текстът на петия постинг е най - слаб, но както казах важни са изводите, а и имам значително по-важни неща за вършене, отколкото да прекарвам по няколко часа над един текст, който в повечето случаи ще бъде четен от неграмотни и злобни автохтонци като теб."

Защото обвиненията в "злоба и неграмотност" най-малкото звучат смешно за хора с претенции,че са учени или поне са заделили време и знания,за да се посветят на наука.Не познавам учени,останали в историята,които да не разбират прекрасно колко малко знание притежават и още колко много време им е необходимо,за да постигнат повече!Нека се опитаме да оставим настрани един от най-разпространените съвременни грехове - гордостта!

Честит празник и нека Бог да пази България!
цитирай
129. анонимен - обективен - по отг. № 117
21.05.2010 15:46
Названието "Тур" (Тура), което се свързва с натиска на сакските народи, в Авеста е споменато няколко пъти. Най-ранното споменаване в качеството му на етноним е в Гатите, в Ясна 46,12. В Ящ 13 (Фравардин Ящ, 143) са изброени близките народи около владението на Вищаспа - покровителя на Заратустра (Tura, Sairima, Saini, Daha). Според иранската генеалогия те се свързват с трима братя, подобно на библейското родословие на Сим, Хам и Яфет.
Названието "Тура" в епоса се използва за всички ираноговорящи скотовъдци в Средна Азия (част от Вътрешна Скития). Утвърждава се.
Когато съвр. Белуджистан е превзет от по-късните саки, владението е наречено отново Туран. В една от мисиите си Мани (ІІІ в.) е приет от владетеля именно на този Туран. Масагетите са техни родственици (мас-сака-та). Шапур І също споменава в един надпис twgrn, в придвижването им на юг. Не е необходимо да споменавам, че тюрките още ги няма в историята изобщо. Последните достигат и започват да влияят върху региона през VІ в.
В Ящ 5, 41 турът Франграсян моли за държавническа сила древноиранската богиня Анахита.
В. Абаев изрично отбелязва, че с названието "тури" в Авеста се обозначава иранска формация. И между другото, известният епичен герой Рустам е герой на сакския епос, който при Аршакидите става общоирански. Така попада в Шах-наме. Иранският епос става толкова известен сред тюрките, че през ХІ в. династията на Караханидите започва да се прави на древнотуранска, т.е. средноазиатска (!!!). Така тюрките добавят иранския епос към своята история - това е отразено и от Махмуд ал-Кашгари. Добре е, че може да мине във фолклора, но не и в науката.
По общото название "скити" има и хипотеза, че гръцкото "скити"/саки се обяснява не чрез ир. корен sak- (вървя, бягам), а от иранското "skuda" (стрелец с лък), от индоевр. корен "skeud" - мятам, хвърлям. И все пак е бедно откъм повод за етноним.
За другите проблеми - по-късно. С уважение!

цитирай
130. анонимен - Противоречие!
21.05.2010 15:59
sociologist написа - "Съгласен съм че повече от половината ни днешни гени са тракийски- няма как да е иначе, траките са били многолюден народ, напълно е възможно и да са автохтонно население въпреки че според официалната теория идват от Трансилвания, предполагам че и двете неща са възможни."
...............
iuliuscaesar написа -"... не мисля че си прав, а и учените не мислят че си прав. ако има някакво автохтонно население то е 1-2%. не знам защо толкова злобееш срещу българите"

Юли, вземете да се разберете със социолога за процентите.
Според нашите учени писали днешните учебници, българите дошли с Аспарух край Дунава от Северното Причерноморие са не повече от стотина хиляди човека...
цитирай
131. анонимен - ГИАСАС ВУЛГАРО ГИФТАКЯ
21.05.2010 16:30
Вай Аллах ,о агиос Теус ке митера су агия панагия....БРЕ ВУЛГАРИ -ЛУМПЕНИ, ИЗРОДСКИ ТАТАРСКИ-ЦИГАНСКИ СЛАВЯНСКИ ДЕГЕНЕРАТИ ,СЛАВЯНСКИ ЦИГАНИ УРОДИ ГМЕЖ ЗГУР ...бреее КЪДЕ СА САНИТАРИИИТЕЕЕЕ ЗА ВАС ПРОСТАЦИТЕ (ОИ ВОУЛГАРОУС). НА ЕЛЛИНИКАС ГЛОССА ПРОСТАЦИТЕ- ВУЛГАРУС

бреииии МРЪСНИЯ И НОВОПОЯВИЛО СЕ ПЛЕМЕ ОТ ТУРКО-ТАТАРИ ПРЕЗ 681г, краде ЕЛЛИНО-ВИЗАНТИИСКАТА ИСТОРИЯ.......иде времето да закрием тази САМОЗАБРАВИЛА СЕ КРАДЛИВА кочина ВУЛГАРИА. ТАТАРСКАТА ЧАЛГА И ТАТАРСКИЯ-ЦИГАНСКО-СКЛАВЯНСКИ НАЦИЗЪМ овоняват ЕЛЛИНИЗМА И ВИЗАНТИНИЗМА. миризаливи степни коняри-простаци.
цитирай
132. iuliuscaesar - sociologist написа - "Съг...
21.05.2010 16:47
анонимен написа:
sociologist написа - "Съгласен съм че повече от половината ни днешни гени са тракийски- няма как да е иначе, траките са били многолюден народ, напълно е възможно и да са автохтонно население въпреки че според официалната теория идват от Трансилвания, предполагам че и двете неща са възможни."
...........
iuliuscaesar написа -"... не мисля че си прав, а и учените не мислят че си прав. ако има някакво автохтонно население то е 1-2%. не знам защо толкова злобееш срещу българите"

Юли, вземете да се разберете със социолога за процентите.
Според нашите учени писали днешните учебници, българите дошли с Аспарух край Дунава от Северното Причерноморие са не повече от стотина хиляди човека...


всеки си има мнение не знам защо трябва да се рабирам с него.
иначе според мен аспарух идва с около 150-200 000души. смятам по следния начин - ако войската на константин е 50000 както обикновено се приема, то аспаруховите войни са по малко тъй като не смеят да и излезатн на среща а се прибират в укрепленията. да речем че са 40 000. обикновено една четвърт от подобен род племена - конни и номадски е войската, т.е. 40 000 ако го умножим по 4 ще се полоучи 160 000 а по 5 - 200 000. Разбира се това е първоначалната вълна. възможно е да е имало няколко такива вълни под натиска на хазарите или по икономически или други причини. така че в продължение на няколко десетилетия общия брой може да се удвоил или утроил дори. Но колко е техният брой няма никакво отношение към автохтонното население, защото аспаруховите българи едва ли са заварили такова - ако е имало изобщо то е било в градовете и е много малък процент. Всеисветсно е че българите заварват славяни, които са се настанили на земите на траките и готите и хуните и т.нат. тези последните които изброих са избити и асимилирани или бягат в градовете или на юг. общия брой на оцелялото автохтонно население едва ли е повече от 1-2% да нйе говорим че то е гърцизирано през 7век.
цитирай
133. iuliuscaesar - абе човек няма ли да го спреш тоя н...
21.05.2010 16:48
абе човек няма ли да го спреш тоя нагъл грък да псува и плюе по българите? взе да ми писва вече
цитирай
134. sparotok - грък
21.05.2010 17:11
iuliuscaesar написа:
абе човек няма ли да го спреш тоя нагъл грък да псува и плюе по българите? взе да ми писва вече


Павел се надява един ден да се постигне приятелство с гърците, затова пуска обидните коментари на гърка.Аз лично не споделям илюзиите на моя приятел, но той си е непоправим оптимист, вярва в доброто у хората.
цитирай
135. sparotok - толерантност
21.05.2010 17:14
анонимен написа:
Вай Аллах ,о агиос Теус ке митера су агия панагия....БРЕ ВУЛГАРИ -ЛУМПЕНИ, ИЗРОДСКИ ТАТАРСКИ-ЦИГАНСКИ СЛАВЯНСКИ ДЕГЕНЕРАТИ ,СЛАВЯНСКИ ЦИГАНИ УРОДИ ГМЕЖ ЗГУР ...бреее КЪДЕ СА САНИТАРИИИТЕЕЕЕ ЗА ВАС ПРОСТАЦИТЕ (ОИ ВОУЛГАРОУС). НА ЕЛЛИНИКАС ГЛОССА ПРОСТАЦИТЕ- ВУЛГАРУС

бреииии МРЪСНИЯ И НОВОПОЯВИЛО СЕ ПЛЕМЕ ОТ ТУРКО-ТАТАРИ ПРЕЗ 681г, краде ЕЛЛИНО-ВИЗАНТИИСКАТА ИСТОРИЯ.......иде времето да закрием тази САМОЗАБРАВИЛА СЕ КРАДЛИВА кочина ВУЛГАРИА. ТАТАРСКАТА ЧАЛГА И ТАТАРСКИЯ-ЦИГАНСКО-СКЛАВЯНСКИ НАЦИЗЪМ овоняват ЕЛЛИНИЗМА И ВИЗАНТИНИЗМА. миризаливи степни коняри-простаци.


Господине, ако зависеше от мен, бих ви отговорил по същият начин, но авторът на постинга храни надежди, че вие един ден ще се вразумите и ще признаете ролята на българите в оформянето на гръцката култура и ще се стигне до сътрудничество.
Дано един ден се съгласите да ни върнете Егейска Тракия и да поднесете извинения за извършените неправди.

цитирай
136. анонимен - а
21.05.2010 17:17
ей спароток защо не ми пусна коментарите.само такива които ти се прекланят и ти казват колко си велик ли пускаш.нещастна история.слава богу никой никога няма да те вземе насериозно.
цитирай
137. sparotok - до Юлиус
21.05.2010 17:34
Юлиус, така наречените заварени славяни са гети, т.е. тракийски народ. Ето и аргументите ми.

1. Така наречените славяни са от същият антропологичен тип както и траките. Провери в работите на М.Попов ( в постинга - Българите - европейци, или азиатци)

2. Ранната славянска керамика от нашите земи, а и на север от Дунав е неразличима от тракийската. (P. M. Barford, The Early Slavs, R. Tancau, Gewerbe bei Geto-Dakern).

3. Славянските погребални ритуали са идентични на тракийските ( сравни сведенията на Херодот и Псевдомаврикий).

4.Славянския пантеон е тракийски
Перун е тракийския Перкун
Белен е тракийския Балей
Земля е тракийската Земела
Яровит е тракийският Арей

5. Няма рязка промяна в топонимите през 5 и 6-те век, а и още в Античността тракийските топоними са обясними на български.
Циерна - Черна, Зелея - Зелие, Загора-Загора...

6. В българския форклор има споменаване на галатите и на Траян, това не би било възможно, ако ние не сме стари жители на тракия.

7. Най-консервативната българска носия е идентична на гетската.

Славяни са наречени гетите, а българи са наречени мизите. Две сродни племена обединяват усилия и извоюват свободата на Провинция България.
Славяните на Прокопий обаче, не са днешните славяни - поляци, руси, чехи...надявам се да си разбрал това.
цитирай
138. sparotok - проверете зрението си
21.05.2010 17:51
анонимен написа:
ей спароток защо не ми пусна коментарите.само такива които ти се прекланят и ти казват колко си велик ли пускаш.нещастна история.слава богу никой никога няма да те вземе насериозно.


Проверете зрението си, има достатъчно критични коментари: 3, 14, 22, 28, 32, 47, 49, 65, 62, 75, 80, 82, 83, 89, 90, 96, 97, 103, 109, 118, 125, 127, 130, 134...

Явно доста хора вземат написаното тук на сериозно защото блогът е посетен над 200 000 пъти за 9 месеца, това изобщо не е зле.
На други места статиите са прочетени над 100 000 пъти, общата цифра показва жив интерес...колкото и да не ви се иска.
цитирай
139. sparotok - съгласие
21.05.2010 22:09
анонимен написа:
Названието "Тур" (Тура), което се свързва с натиска на сакските народи, в Авеста е споменато няколко пъти. Най-ранното споменаване в качеството му на етноним е в Гатите, в Ясна 46,12. В Ящ 13 (Фравардин Ящ, 143) са изброени близките народи около владението на Вищаспа - покровителя на Заратустра (Tura, Sairima, Saini, Daha). Според иранската генеалогия те се свързват с трима братя, подобно на библейското родословие на Сим, Хам и Яфет.
Названието "Тура" в епоса се използва за всички ираноговорящи скотовъдци в Средна Азия (част от Вътрешна Скития). Утвърждава се.
Когато съвр. Белуджистан е превзет от по-късните саки, владението е наречено отново Туран. В една от мисиите си Мани (ІІІ в.) е приет от владетеля именно на този Туран. Масагетите са техни родственици (мас-сака-та). Шапур І също споменава в един надпис twgrn, в придвижването им на юг. Не е необходимо да споменавам, че тюрките още ги няма в историята изобщо. Последните достигат и започват да влияят върху региона през VІ в.
В Ящ 5, 41 турът Франграсян моли за държавническа сила древноиранската богиня Анахита.
В. Абаев изрично отбелязва, че с названието "тури" в Авеста се обозначава иранска формация. И между другото, известният епичен герой Рустам е герой на сакския епос, който при Аршакидите става общоирански. Така попада в Шах-наме. Иранският епос става толкова известен сред тюрките, че през ХІ в. династията на Караханидите започва да се прави на древнотуранска, т.е. средноазиатска (!!!). Така тюрките добавят иранския епос към своята история - това е отразено и от Махмуд ал-Кашгари. Добре е, че може да мине във фолклора, но не и в науката.
По общото название "скити" има и хипотеза, че гръцкото "скити"/саки се обяснява не чрез ир. корен sak- (вървя, бягам), а от иранското "skuda" (стрелец с лък), от индоевр. корен "skeud" - мятам, хвърлям. И все пак е бедно откъм повод за етноним.
За другите проблеми - по-късно. С уважение!



Признавам, че етимологиите на етнонимите са трудни за нанализиране, но за тази на скитите имаме превод- СКЮТИ КАИ НОМАДАС...поне за мене е ясно.

Защо да бягаме от питомното и да търсим дивото?

Съгласен съм, че споменатите в Авеста тури не са по-късните тюрки...те си приписват доста неща.12. When among the laudable descendants and posterity of the Turanian Fryana the Right ariseth, through activity of Piety that blesseth substance; then shall Good Thought admit them, and Mazda Ahura give them protection at the Fulfillment.

цитирай
140. анонимен - сеир
22.05.2010 07:39
пишещият е много луд,превъртял от глад,професор безработен
цитирай
141. анонимен - Каква е материалната култура на т.н. склавини???
22.05.2010 12:23
iuliuscaesar - "Всеисветсно е че българите заварват славяни, които са се настанили на земите на траките и готите и хуните и т.нат. тези последните които изброих са избити и асимилирани или бягат в градовете или на юг. общия брой на оцелялото автохтонно население едва ли е повече от 1-2% да нйе говорим че то е гърцизирано през 7век."
....................
iuliuscaesar сега е редно да посочиш каква материална култура са оставили т.н. склавини в Мизия, Тракия и Македония, какви са погребалните им обичаи, какви са боговете им, какви са носиите им и т.н. След като склавините са заляли целия Балкански полуостров все ще е останало нещо от тях.
Сега един въпрос - ако след 200 години в Тракия се върнат изселените в Банат и Бесарабия българи, как ще ги наречем Банатци и Бесарабци или българи завърнали се в родината си???
Т.н. склавини са гети преминали на север от Дунава при нашествието на римляните и завърнали се в родните си земи през 5-6 век.
цитирай
142. sparotok - диагноза
22.05.2010 13:24
анонимен написа:
пишещият е много луд,превъртял от глад,професор безработен


Благодаря за диагнозата:))
цитирай
143. bg165 - "Божествата на траките"
22.05.2010 18:27
"Българите са народ,който обича свободата.Спартак беше българин....Въпреки,че тогава все още на се е наричал така,а България се е наричала Тракия.Тракия и Дакия,бившите провинции на Римската империя,днес са част от един съюз,който не е империя......"
Из приветствието на Жозеп Борел,Председател на Европейския парламент,на тържествено събрание в София по повод на приемането на България и Румъния в Европейския съюз - 1 янури 2007г.
Цитирам ви думите на един високопоставен чужденец,които са записани като част от увода на една нова луксозна книга,събрала труда на много наши учени - проф.дин Димитър Попов,проф.дин Валерия Фол,Николай Генов,Росен Колев,Чавдар Стойчев,Иво Хаджимишев,Алексей Стоев,Георги Китов,Ружа Попова,Петър Добрев,Екпедиция ТЕМП и т.н.Изданието е на "Тангра ТанНакРа" и е изпълнено с много интересни текстове и нови изводи ,като съдържа и много професионални снимки с изключително качество.Навсякъде в тях непредубедения човек(едно от предимствата на т.н. "непрофесионалисти и лаици" от учените-историци) вижда пряката културна,философска,религиозна и ценностна връзка на траки,българи,славяни......Сборникът може да бъде изключително полезен и според скромното ми мнение на любител и непрофесионалист категорично може да послужи с полезни доказателства в подкрепа на много от тезите на Спароток и неговите приятели в търсенето на истината за българската история.Препоръчвам на всеки,който търси истината да намери време и сили,за да види и прочете този труд.
Бих желал да добавя само нещо изключително важно към думите на г-н Жозеп Борел, казани пред тържественото събрание в България - любовта на българите/траките/славяните към свободата и тяхната хилядолетна ценностна система всъщност е променила и заличила всички тези империи,защото нашите деди и ние самите никога не сме приемали робството,винаги сме се борили срещу него и ще продължаваме да се борим....
Бог да пази България!
цитирай
144. iuliuscaesar - между другото има хипотеза според ...
22.05.2010 19:39
между другото има хипотеза според която спартак не е трак, а всъщност е римски дезертьор.
цитирай
145. bg165 - "Божествата на траките"
22.05.2010 20:04
Искам да обърна внимание на няколко впечатляващи факта за културата на траките,които са част от сборника "Божествата на траките":

1.Както е известно тракийските гробници само в Казанлъшката долина са повече от 1300(може би около 1700) съгласно информация от Историческия музей в града.На територията на българската народност(границите на възстановената от нашите деди Българска екзархия и на Източна и Западна България съгласно предложените решения на Цариградската Конференция 1877г.) те са десетки пъти повече.От споменатите гробници в Казанлъшко само около 100 са разработени и отворени естествено в по-голямата си част от иманяри.Имахме щастието заедно с моето семейство и приятели да посетим няколко от гробниците през миналото лято и искам да ви спомена няколко важни факта за една от тях - гробницата в могилата Оструша(датирана около 4в.пр.Хр.),която е заснета и в сборника.Тя се състои от два идеално издялани каменни варовикови блока - единия е оформен като двускатен покрив,а другия като четири стени на къща с един вход(достатъчно нисък,за да се наведеш, когато влизаш вътре).Двата блока се "сглобяват" един върху друг и са идеално изгладени като съвременна минерална мазилка.По думите на археолога,който се намираше там,тежат по над 100 тона всеки от тях.От тук произхождат и няколко технологични въпроса без отговори - къде и по какъв начин са изрязани толкова правилно,как са пренесени до там и с какво са монтирани един върху друг.Най-близкото находище на подобен варовик се намира на десетки километри,около мястото нямаше никакви остатъци от обработка на камъка. Път,който да осигури достъп на съвременен кран с подобни възможности, естествено няма.

2.Невероятната прилика между Мадарския конник и Тракийския конник.Вижда се в много от съхранените ценности - съкровището от с.Луковит,апликации от с.Летница,Ловешко;оброчни плочки от Тополовград,Търновско,Златна Панега; статуя от с.Брестник,Пловдивско;пръстен от с.Старосел;

Бог да пази България!
цитирай
146. bg165 - "Божествата на траките"
22.05.2010 21:37
Продължавам също с интересни цитати от сборника.

"Тракия е смятана за СТРАНА НА МЪДРОСТТА,защото според елинската визия СЕВЕРЪТ Е ПОСОКАТА НА МЪДРОСТТА.На север в Тракия и отвъд нея се разпорежда Синът на Великата богиня-майка в слънчевия си образ - хиперборейския Аполон,олицетворение на светлото прозрение,докато неговия син и ученик Орфей се превръща в учител по познание,т.е. наставник по безсмъртие,самият той безсмъртен след преминаването си Отвъд."

"Според писмената традиция Орфей е основател на Дионисовите,Елевзинските и Самотракийските мистерии,на астрологията и се слави с чудотворство.В древните свидетелства се говори и за учредени от него култове и ритуали,за НАПИСАНИ ПОЕМИ И КНИГИ.Почитан е и като един от мъдреците на света.Разказва се още,че в Египет овладява майсторството на магическите ритмизирани слова от Идайските Дактили - демоните спътници на Великата богиня-майка,които изобретяват изкуствата.Според Диодор(1в.пр.Хр.) в Египет Орфей придобива знания в областта на теологията и мистериалните практики."

"Тракийските царе-жреци-магове служат на бога Син на Великата богиня-майка и събират последователите си в изолирани помещения,в затворени светилища и дори подземни зали...посвещава мъже аристократи,без оръжия,облечени в бели ленени одежди.Те се учат да мълчат и да се уповават в силата на вечната интелектуална енергия,възвисяват се към бога,за да се слеят с неговата енергия и да станат безсмъртни."

"Според Еврипид траките орфици се хранят с НЕДИШАЩА ХРАНА,т.е. те са вегетарианци,капнобанти("хранят се с дим"),посветени са в неуловимото."
"От тракийският език е запазена думата ЗИБЮТИДЕС,която е прозвище за високопоставени аристократични кръгове в цяла Тракия.Според Страбон траките КТИСТИ са смятани за свещени,живеят без жени и в пълно въздържание на тяло и дух.Сравнява ги с БЛАГОЧЕСТИВИТЕ МИЗИ,т.е. северните траки,които не употребяват за храна живи същества,а мед,мляко и сирене."

Бог да пази България!

цитирай
147. breeze - Бог ни пази
22.05.2010 22:53
Защото е запазил многобройни доказателства за историята ни под земята и над земята ни родна. И на небето!
За да възкръсне отново!
цитирай
148. mglishev - Поне един писмен извор
23.05.2010 09:24
да имаше, който да твърди това :) "Тракийски господари на микенските гърци..." Генеалогичните митове за микенската епоха изобщо не разкриват такава картина. Ако си припомним "Илиада", там микенците и траките всъщност са врагове - тракийският цар Резос се сражава и загива на страната на Троя, нападната от микенския [в]анакс (цар) Агамемнон и съюзниците му.
Ако приемем легендите за форма на историческа памет, то родът на Пелопс и Атрей (а точно Пелопидите и Атридите царуват в Микена) определено не се свързва с Тракия, а с планината Сипилос в Азия.
Хе-хе, тук просто очаквам някой фен на траките да заяви, че щом някой е от Азия, той също е трак... и цялата Троянска война да излезе вътрешен конфликт между траки :)
Впрочем, одеве Тезей беше трак, както и горгоната Медуза трябваше да бъде историческо лице (тракийка), а не хтонично чудовище. Светът просто не подозира, че гръцката митология е тракийска :D

"Пеласгия" никога не е съществувало като име. Няма го в нито един текст. Има обаче пеласги - а те също не бива да се бъркат с микенското население. По времето на микенската култура няма общо название на днешните гръцки земи - със сигурност "Пеласгия" не е фиксирано никъде. Има Пелагония в северна Гърция от по-късно време и, разбира се, Пелопонес, "островът на Пелопс", макар че си е полуостров.

Разбира се, че дадените старинни имена са индоевропейски - нали и траките, и микенците са все част от индоевропейското езиково семейство ;) Преди 3500 г., когато и микенците, и траките са били относително ново население на Балканите, между тях със сигурност е имало доста подобия.
Kauno спокойно може да идва от старогръцкия глагол "kauw, kauein" - затоплям, нагрявам, паля.
Oduruwiio - може би от 'wde за "песен".
Korete - вероятно вариант на добре познатото "kouretes", млад воин.

Откъде е тази чума (да не е морът от "Илиада"?), защо непременно микенската аристокрация трябва да е от тракийски произход и кои източници го твърдят остава неясно, разбира се.
цитирай
149. анонимен - Archaeologists Unearth 7,000-Year-Old Swastika in North-Western Bulgaria
24.05.2010 02:07
http://www.eutimes.net/2010/05/archaeologists-unearth-7000-year-old-swastika-in-north-western-bulgaria/
A pottery fragment with the image of a swastika, dating to 7,000 years ago, and an ancient female adornment with a phallus are among the artefacts shown for the first time as part of the on-going exhibition “Gods, Symbols and Ancient Signs” in the museum in Vratsa in north-western Bulgaria.

The swastika-decorated clay pottery fragment was found by archaeologists during excavations of a ritual pit around the village of Altimir near the town of Vratsa. The find dates back to the beginning of the Stone-Copper Age and shows that this symbol traverses the centuries and cannot be linked solely to Hitler’s party, archaeologists explained.

The swastika as a symbol dates to the Neolithic period in Ancient India, according to previous archaeological finds. It can also be seen on Roman and Medieval artefacts. Although it was commonly used all over much of the world without stigma and still occurs widely in religions such as Hinduism and Buddhism, the swastika has become stigmatized in the Western world, because of its iconic usage in Nazi Germany.

Similarly, arcaheologists explained that the symbolism of the ancient bronze, phallus-decorated medallion included in the exhibition isn’t necessarily translated to contemporary meanings.

Other interesting artefacts displayed as part of the exhibition are the bronze instruments to make silver and gold plates and cups and the Christian crosses found in the early medieval settlement near the village of Harlets.

Other of the exhibition’s accents are the small horse amulets, as well as the bracelet fragments with Celtic signs, an ancient black-figured skyphos – a two-handled deep wine-cup and votive tablets of Heracles and the Thraciant god, which serve as an example of votive tablet iconography.

After the display in Vratsa, which is to stay for one month, the archaeologists, according to national media, intend to take the exhibition on tour at least in the northwestern part of Bulgaria.
цитирай
150. spasunger - Любопитно е...
24.05.2010 13:56
...как българските учени винаги ще докарат от 10 кладенеца вода, за да докажат колко велики са били предците им (технически, даже траките до голяма степен не са ни даже и предци, но това е друг въпрос).
цитирай
151. divna8 - МГлишев и идея си нямаш каква истина казваш, даже когато се опитваш да се подиграеш :):):)
24.05.2010 15:54
"Впрочем, одеве Тезей беше трак, както и горгоната Медуза трябваше да бъде историческо лице (тракийка), а не хтонично чудовище. Светът просто не подозира, че гръцката митология е тракийска :D"
**********************************************************************
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ !!! Спароток, бъди жив и здрав и продължавай святото си дело! Подкрепа имаш от много други българи, а многото противници само доказват колко се страхуват истината да не излезе наяве! Ще се разбере как са лъгали досега официозите в историческата наука... За жалки "сребърници" са продали родовата си памет... своята само, че народната - не могат, не им принадлежи!!!
Светъл ден, българи!!!
цитирай
152. mglishev - @spasunger & divna8:
24.05.2010 15:57
spasunger написа:
...как българските учени винаги ще докарат от 10 кладенеца вода, за да докажат колко велики са били предците им (технически, даже траките до голяма степен не са ни даже и предци, но това е друг въпрос).


Подобни великанщини се списват не от учени, а от любители. Учените обикновено се опитват да намерят точно мястото на българското винало в общия контекст. Инак, разбира се, траките имат толкова общо с българите, колкото и с французите, да речем.

@divna8:
Моля те, това са абсурдни неща. Аз живея в свят, където водата е мокра, небето - синьо, гръцката митология си е гръцка, а българите са част от Великото преселение на народите. Останалото е приказна фантастика, съвременни митове и суеверия.
цитирай
153. sparotok - България
24.05.2010 16:09
divna8 написа:
"Впрочем, одеве Тезей беше трак, както и горгоната Медуза трябваше да бъде историческо лице (тракийка), а не хтонично чудовище. Светът просто не подозира, че гръцката митология е тракийска :D"
**********************************************************************
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА БЪЛГАРСКАТА АЗБУКА И ПИСМЕНОСТ !!! Спароток, бъди жив и здрав и продължавай святото си дело! Подкрепа имаш от много други българи, а многото противници само доказват колко се страхуват истината да не излезе наяве! Ще се разбере как са лъгали досега официозите в историческата наука... За жалки "сребърници" са продали родовата си памет... своята само, че народната - не могат, не им принадлежи!!!
Светъл ден, българи!!!


Благодаря ти Дивна!
Истината е на моя страна, няма от какво да се страхувам, уверен съм в делото си!

За опонентите имам един пасаж от притчите :
- Глупави, до кога ще обичате глупостта? Присмивачите до кога ще се наслаждават на присмивките си, и безумните ще мразят знанието?...Пътят на нечитивите е от тъмнина, не знаят от що се спъват...
"
Честит празник на всички, които обичат истински България!
цитирай
154. анонимен - скит.ганди
24.05.2010 17:18
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ!
цитирай
155. анонимен - Честит празник на тези, които тъ...
24.05.2010 18:44
Честит празник на тези, които търсят Знанието с очите си и Истината със сърцето си! Виделината свети и тъмнината я не обзе!
цитирай
156. mglishev - Като стана дума за празника,
24.05.2010 23:55
може би щеше да е хубаво някой да се сети, че кирилицата е съставена в България, за българи и най-вероятно от българин. Става дума за св. Климент Охридски, който нарича труда си с името на своя учител св. Константин-Кирил.

Само дето Кирил е съставил глаголицата във Византия и не за българите, а за моравците (чехите). Днес глаголицата е забравена, а кирилицата се е разпространила доста надалеч, включително и извън славянския свят. Всичко е започнало оттук. Ето едно реално българско достояние. Без свети Климент Охридски и св. Наум Плисковско-Преславски кой знае кога, как и дали щяха да се покръстят и ограмотят русите. И как и дали щяха да пишат сърбите и власите (защото и те стотици години са ползвали кирилицата).

Като казах "власи", факт е, че Влашкото, Мунтянското (Трансилванското) и Молдовското воеводство, впоследствие княжества, започват съществуването си като бивши български провинции. Румънската политическа история започва в края на ХІІІ в. като влашките държави следват български политически и културни образци. Ето това е нещо истинско - като кирилицата.

Факт е, да речем, че български вина са били пити с удоволствие от Луи ХІV и Чърчил. Че розовото ни масло е прочуто. Че Джон Атанасов е от български произход. Че родът на Асеневци е просъществувал в Италия стотици години след османското нашествие тук. Че българите са най-проспериращото и просветено население в Османската империя през ХІХ в. Че Съединението е извършено без кръвопролития. Че неопитната българска армия е надвила по-опитната сръбска при Сливница след марш на скок. Че празнуваме деня на писмеността си. Ето това са истински неща, факти. Неща, с които реално да се гордеем, а не измислици.
цитирай
157. sparotok - факт
25.05.2010 00:03
mglishev написа:
може би щеше да е хубаво някой да се сети, че кирилицата е съставена в България, за българи и най-вероятно от българин. Става дума за св. Климент Охридски, който нарича труда си с името на своя учител св. Константин-Кирил.

Само дето Кирил е съставил глаголицата във Византия и не за българите, а за моравците (чехите). Днес глаголицата е забравена, а кирилицата се е разпространила доста надалеч, включително и извън славянския свят. Всичко е започнало оттук. Ето едно реално българско достояние. Без свети Климент Охридски и св. Наум Плисковско-Преславски кой знае кога, как и дали щяха да се покръстят и ограмотят русите. И как и дали щяха да пишат сърбите и власите (защото и те стотици години са ползвали кирилицата).

Като казах "власи", факт е, че Влашкото, Мунтянското (Трансилванското) и Молдовското воеводство, впоследствие княжества, започват съществуването си като бивши български провинции. Румънската политическа история започва в края на ХІІІ в. като влашките държави следват български политически и културни образци. Ето това е нещо истинско - като кирилицата.

Факт е, да речем, че български вина са били пити с удоволствие от Луи ХІV и Чърчил. Че розовото ни масло е прочуто. Че Джон Атанасов е от български произход. Че родът на Асеневци е просъществувал в Италия стотици години след османското нашествие тук. Че българите са най-проспериращото и просветено население в Османската империя през ХІХ в. Че Съединението е извършено без кръвопролития. Че неопитната българска армия е надвила по-опитната сръбска при Сливница след марш на скок. Че празнуваме деня на писмеността си. Ето това са истински неща, факти. Неща, с които реално да се гордеем, а не измислици.


Факт е също, че във вените ни няма азиатска кръв, а основният антропологически тип в България е понтийския, т.е. тракийския.
Това е също повод за гордост, а туранските измишльотини ...си остават измишльотини.
цитирай
158. mglishev - Несъмнено...
25.05.2010 02:04
sparotok написа:
Факт е също, че във вените ни няма азиатска кръв, а основният антропологически тип в България е понтийският, т.е. тракийският.
Това е също повод за гордост, а туранските измишльотини ...си остават измишльотини.


... точно, ама точно за това говорят:
- Плиска, неизвестна през Античността;
- Мадарският конник (траките, кой знае защо, нямат монументални релефи);
- розетата от Плиска (траките и с руни не пишат);
- титлите на българските аристократи от Първото царство, срещащи се още в османотурска, селджукска и монголска употреба (багатур, багаин, боил, к(х)ана), но не и в тракийска;
- мотивът за петте стрели с пряк паралел в монголския фолклор, но не и в Орфеевите химни;
- триделното разделение на властта между хана, капхана и ичиргу боила с пряк паралел не само у монголите, ами направо у японците (но не и между траките);
- прякото споменаване на укрепени "аули" с пряк паралел у казахите (тракийски аули, anyone?);
- вписаните правоъгълници в основата на първите български капища (траките строят планински светилища без квадратен план);
- кавалерията (траките нямат, но азиатските народи са конни народи);
- обичаят да се носи плитка или опашка на обръсната глава с пряк паралел у манджурците;
- наличието на халчести ризници у българите (така наречените "тулсхи" от Преславския надпис, разчетен през чувашки и кумански) с пряк паралел у татарите и без паралел у траките;
- наличието у монголските нашественици в ХІІІ в. на кланове "булгар" и "маджар";
- окончанието на собствения ни етноним "българи" с пряк паралел за множествено число у всички тюркски, алтайски и повлияни от тях народи - татари, маджари, авари, хазари...(но не и между тракийските племена);
- племенните и родови названия без съответствия у траките: Ермиар, Вокил, Дуло, Котраг(ир), унугур, сарагур...;
- наличието на централизирана държава, военна монархия на фона на тракийския политически хаос;
- пожеланието "сто години да живее" за владетеля в противовес на тракийското схващане, че владетелят а) по принцип е безмъртен и б) че животът е страдание;
- издигането на десетки официални каменни надписи с текстове на договори, известия за победи и инвентари на фона на оскъдните частни надгробия на траките;
- личните имена като: Ирник, Орхан, Кубрат, Исперих, Баян, Кубер, Алцек, Котраг, Тервел, Кормисош, Винех, Умор, Токту, Телериг, Кардам, Крум, Диценг, Омуртаг, Борис, Расате, Кракра, Есхач, Исбул, Онегавон... все без паралел у траките, но с редица близки форми у тюрки и алтайци - особено Умор, Крум, Токту, Орхан и Есхач;
- липсата на засвидетелствани имена като Реметалк, Ситалк, Медок, Севт, Бизас, Мета у българите;
- липсата на тракийски племенни названия като меди, дии, одриси, дантелети, бастарни у българите;
- съществуването и до днес на народ, наричащ себе си булгар на мястото на някогашна Волжка България, източно от гр. Казан в Русия, в днешната република Татарстан, бивша Булгаристан. Където траки не са и стъпвали.

Всичко това, о, да, несъмнено сочи само и единствено пълно родство между българи и траки. И никаква ама никаква азиатска кръв у българите, как съм могъл изобщо да си го помисля :D

Любопитен съм, между другото, дали ще пуснеш и този ми постинг.

А, докато не съм забравил: "таркан" в Орхонските надписи се споменава, според Йорданка Бибина, т. 1 на "История на турската литература", изд. "Марин Дринов", София, 2000, стр. 52 в надгробния надпис на Кюлтегин хан. Таркани има и в османска употреба, у ходжа Садеддин, "Корона на историите", прев. Мария Калицин. И, разбира се, в българските каменни надписи от VІІ-ІХ в., публикувани от Бешевлиев, но не и в тракийска употреба.

(Замислям се за всеки случай да копирам коментара си.)

Сега ми светва, че освен дето си измислят, автохтонистите са расисти. Тях ги е срам от едно далечно и отдавнашно родство с азиатските конни народи. Срам ги е от евентуална връзка дори със славянската езикова група (та автохтонците отричат съществуването й). Срам ги е от евентуална връзка с ираноезичните народи (нищо, че иранците и славяните са индоевропейци също като траките). Смятат гърците за по-долен народ от траките, а траките - за "най-възвишената раса". Това е чист расизъм. Освен всичко друго е и измислица, разбира се, но е и расизъм. Хитлер би се гордял с автохтонците.

Автохтонците покрай расизма и склонността си към фантастика са готови и да признаят на съседна Македония отделна етническа принадлежност от българската - защото вече прочетох коментари, че македонският народ бил древен като българския. [i]Като[/i] българския ли? Нима македонците не са българи за автохтонците? това смятам аз за предателство. Заради някакви фантастични идеи затраки и не знам си какво да се откажем от кръвта на Тодор Александров и Гоце Делчев, от цар Самуил и Куберовите българи... срамно е. Да изтървем питомното заради дивото и живата Македония заради отдавна изтлелите и чужди на нас траки... до това води незнанието.

И при това автохтонците никога не водят спор по същество, никога не остават при сухите факти, а често минават в лични нападки. Защо? Само от възмущение ли? Или от слабост на позицията? За автохтонците всяка втора дума в спор е: "предател". За мен предателството обаче е българин да заяви, че македанският народ е "като" българския. Не знам за вас, момчета и момичета автохтонци, но моят произход е от Западна България. Имам роднини в Знеполе и Македония. Част от тях са облъчвани от македонистката пропаганда, рожба на стария сръбски политически цинизъм. Друга част от тях са направо сръбски граждани и преживяват унижения, защото са българи. И на фона на това трябва да слушам фантастика за траките? И "признания", че македонците са "като" българите, сиреч не точно българи?

Към незнанието и расизма на автохтонците се добавя и тяхното нехайство за реалната национална кауза. Никога повече не си позволявайте да наричате някого "предател", щом сте автохтонци.

Смятам да пусна това и като постинг за всеки случай. Вече имах един спрян коментар тук, при това без обидни квалификации в него. Интересно ми е дали този ще мине - би било справедливо, щом досега аз е трябвало да търпя глупости.
цитирай
159. iuliuscaesar - браво глишев. много силен комен...
25.05.2010 12:58
браво глишев. много силен коментар. не се притеснявай и на мен няколко пъти ми спираха коментар. един доста дълъг за скитите.
п.п. публикувай го моля те като постинг.
цитирай
160. sparotok - до Глишев и Юлиус
25.05.2010 13:06
Момчета, хубави опити правите да отвлечете вниманието, но номера няма да мине, вие не разбирате ли български, горе е споменато пределно ясно
- Призовавам дискутиращите да се придържат към умерен тон и да не се отклоняват от темата!

Всъщност, благодаря ви за амунициите, които ми дадохте, стават за няколко постинга:)))
цитирай
161. mglishev - Ти хубаво призоваваш,
25.05.2010 16:10
sparotok написа:
Момчета, хубави опити правите да отвлечете вниманието, но номера няма да мине, вие не разбирате ли български, горе е споменато пределно ясно:
- Призовавам дискутиращите да се придържат към умерен тон и да не се отклоняват от темата!
Всъщност, благодаря ви за амунициите, които ми дадохте, стават за няколко постинга:)))


... но обикновено от другата страна на барикадата се шуми повечко, та не се изненадвай, че и на тюрковъдите им кипва келът :)

Сериозно, би ми бил интересен твой постинг за българите и азиатските народи или за расизма в автохтонската хипотеза. Иначе по самия постинг - за тракийските господари в Гърция - вече съм коментирал по-горе.

И поздравления - предполагах, че коментарът няма да се появи. Радвам се, че съм сбъркал :)
цитирай
162. анонимен - Азиатската кръв в българите е не повече от 1 - 2%.
27.05.2010 09:57
mglishev- "Всичко това, о, да, несъмнено сочи само и единствено пълно родство между българи и траки. И никаква ама никаква азиатска кръв у българите, как съм могъл изобщо да си го помисля "
Маноле хубав пост си написал, ама половинчат! Нали разбра вече, че може би има азиатска кръв в траките-българи край Дунава, ама тя е 1 - 2%.
Когато говориш за Македония трябва да уточниш какво означава името Македония в кой век се е появило пр.н.е. и какво е имало преди да се появи античната Македония. Имаш купища книги и трябва да знаеш, че Македония или
Ма - к - едония означава Земята на Едоните, а Едоните са тракийско племе.
Така, че с народа който живее в днешна Македония сме братя .
.....
Големият въпрос Маноле, е че днес никой не защитава правата на българите живеещи в Сръбска и Гръцка Македония. А за това ти винаги мълчиш!
Не автохтонците са предатели Маноле, а такива интернационалисти като тебе!
цитирай
163. анонимен - Иво
27.05.2010 10:47
Здрасти, Спароток. Сетих се, че бях срещал нещо интересно написано от Боцмана. Виж какво е изнесъл в нета.

Равенски Космограф:
371: A supra scripta civitate quae dicitur Chimerium (долу изброените градове от областта Кимерия):
От които по-популярните имена са (от всичките 50 града) от 372 и 373 стр.: Константинопол, Хераклия, Галипополи, Енос, Пловдив, Аполония, Солун, Пела, Стара Загора.

Що ли нещо гърците ми се губят.......
Спароток, я виж когато можеш в тези 50 кимерииски /демек български града/ дали в тях няма някъде да срещнем някъде Микена, Тиринт и други древни пеласгийски /кимерийски/ градове.........

И още нещо интересно е писал Боцмана. То идеално си пасва с глупостите на Глишевци:
„Та като ще коментирате господа някакви "връзки", не забравяйте, че пилето, ярката,кокошката и квачката са една и съща птица, от различни времена. Иначе някой ден може да запукате жена си, че се е снимала на млади години с някакъв младеж, за който вече сте забравили, че това сте вие.”

ХАХАХАХАХА...... Много яко, нали?
цитирай
164. анонимен - КЪМ ВСИЧКИ 'КРИТИЦИ' НА ПУБЛИКАЦИЯТА-изманипулираният мозък личи само с бегъл прочит
16.07.2010 14:10
личи че от четене на манипулативни текстове сте мноооого изманипулирани.
второ започнали сте да манипулирате по гръцки с този мазен манталитет, който уж е приятелски и правят всичко за вас като човек, поставят уж под съмнение твоето мнение, и правещи се на разсърдени. мноооого досадно и познато, всеки който е работел с гърци им знае номерата.....хахахах-сега поне всички пътуват, техния манталитет и децата в детската градина го виждат - мазни уж културни, а несъзнаващи нищо на практика.... не ми се говори, манипулират всички с познати методи - защо не се напише книга за това как манипулират гърците света и какви са прийомите?!? - отговор: защото не са интересни на света с тях и са прозрачни за неподдаващ се на манипулация човек
цитирай
165. анонимен - Cezare,i "sociologa"...
11.11.2010 14:36
ot:Vlaxa
znaes li kakvo praviat Trakite ot takiva kato vas-Neznaes nali ?
sega ste ti kaja kakvo praviat Vlasite:
Svaliat ti kojata ot liceto/Prodajen-Mongolec/i si praviat-"carvuli",za Sofia ?
samo vav "parlamenta",sa ostanali takiva-"mongoloidi-kato-teb"-nestastniko ?
SOCIOLOGIATA NA Vlaxa,e:DA SA MU-CEZAROVI-CARVULITE !!!
/ako vzema "edna-traba",i-doida-"mongoloidni-nestastnici",niama da..../
цитирай
166. анонимен - Dobra statiq i dosta logi4na
18.08.2011 11:33
Kato vse o6te u4e6t i ne do tolkova zapoznat s faktite i istoriqta, spored men moje da se prieme edna takava teoriq...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13971820
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031