Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.04.2010 13:47 - СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АЛПИЙСКИТЕ РЕГИОНИ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 58245 Коментари: 155 Гласове:
68


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

СТАРОБЪЛГАРСКИ НАДПИСИ ОТ АЛПИЙСКИТЕ РЕГИОНИ

 

 

Нашите и чужди изследователи, определящи българите като азиатски народ са успели за заблудят обществеността като са укрили планини от доказателства. Ако беше верно, че българите са се появили в на юг от Дунава чак в Късната Античност, то не би трябвало да има старобългарски надписи и артефакти преди този период в Източна и Средна Европа. Фактите обаче показват една съвсем различна картина. Не само в Тракия, но дори и в района на Източните Алпи се срещат старобългарски епиграфски паметници от VIV-ти век преди Христа, т.е. хиляда години преди “идването” на дедите ни.

 

В археологически слой от Ранната Желязна Епоха са намерени са саби, върхове на стрели, копия от същия тип като тези на дедите ни [ 1] [2]. Тези данни обаче се укриват усилено повече от половин век защото смачкват неиздържаните теории на Златарски, Симеонов, Овчаров, Бешевлиев и др.

 

Тук ще бъдат представени сравния на старобългарска сабя и върхове на стрели и сабя и върхове на стрели от VIII- ми век преди Христа намерени в през петдесетте години на миналия век в източноалпийските региони.

 

                             image

 

Находките в ляво са от  Желязната Епоха, намерени са в източноалпийските региони, срещу тях са представени старобългарска сабя и връх на стрела (Г. Фехер).

Според официалната историография тези находки не би трябвало да съществуват, но за ужас на определена група учени сабите и стрелите са съхранени в депото на Археологическия Музей в Любляна ( Словения). Старобългарската сабя уж не би трябвало да се появи по тези места не по-рано от
V-ти век, но фактът, че я има 1300 години преди “появата” й в Европа показва, че нещо не е наред с твърденията в официалната историография.

 

 Освен находките причиняващи неимоверно главоболие на някои личности, има и други още по-фрапиращи данни, които показват, че е крайно време българската история да се пренапише. Нека разгледаме два епиграфски паметника от района на Източните Алпи.

 

Първият надпис (Schum. МА 14 ) е изсечен върху еленово рогче служещо за амулет. Обектът е датиран VI-ти – V-ти век преди Христа. Трябва да се отбележи, че такива рогчета са намирани и в нашата Родина в старобългарски гробове, но са датирани VI-ти -VIII- ми век  след Христа, дали това отговаря на истината е друг въпрос.

 

Стилът на буквите е много близък до този на фригийската азбука. Текстът е написан слято, няма маркировка между отделните думи.

 image

   

 Четенето е следното: ЕСИУМНИНЕСУР.

Понеже Есиумнинесур не прилича изобщо на ретско лично име ( като Писие, Валтен, Перуниес ) то явно трябва да се търсят отделни думи даващи някакъв смисъл. Следното разделение дава възможност за логичен превод:

 

ЕСИ  * УМНИ *  НЕ * СУР *

 

ЕСИ  е перфектен еквивалент на старобълтарското ЕСИти си;

УМНИ означава умен;

НЕ  е отрицателната частица не;

СУР  отговаря на нашата дума суров, тук употребена в смисъл на зелен, неопитен;

 

На старобългарски значението би било – Ти си умен, (а) не неопитен.

Навярно предназначението на амулета е било да вдъхне увереност на притежателя. Това разбира се е предположение, за истинската функция на артефакта можем само да гадаем. Важното е, че текста е преводим на старобългарски.

 

 

Вторият надпис е определен като венетски, гравиран е върху съд намерен в гробница. В момента се съхранява в музея на Адрия.  И в този случай няма разстояние между думите. Посоката на четене е от дясно на ляво. Това може да се види от ориентацията на буквите: Е, С, М, Н, Л.

 

 

image 

Траскрипцията е: ЕСМИВЕНЕЛУСЛЕЕНИЙ. Следното разделение дава възможност за логически превод:

 

ЕСМИ * ВЕНЕЛУ * СЛЕЕНИЙ *

 

EСМИ - отговаря  перфектно на старобългарското ЕСМИаз съм;

ВЕНЕЛУ – е лично име Венел в дателен падеж, т.е. на Венел;

СЛЕЕНИЙ- е показва връзка със старобългарския глагол сълати – изпращам, съланий означава изпратен;

 

На старобългарски значението би било- Аз съм изпратен на Венел.

Възможно е съдът, на който е гравиран надписа да е бил предназначен за гробен дар на покойник наречен Венел. Това лично име наподобява българското име Венелин.

 

Имайки предвид, че надписите са на 2550-2450 години, то трябва да се каже, че приликата със старобългарските думи е смайваща. Да не забравяме, че окончанието за дателен падеж У ( във Венелу) е типично за старобългарски думи в дателен падеж ( Богу – на бога, сынуна сина).

 

Древното присъствие на стари българи в северните части на Апенинския полуостров изобщо не е мистерия. До скоро се смяташе, че халщатската култура е възникнала самостоятелно в алпийските области. Новите изследвания обаче показват, че създателите на тази уникална за Средна Европа култура са трако-кимерийски племена. Според Жан-Жак Хат, въз основа на значителен брой археологически находки става ясно, че през VIII-ми век преди Христа трако-кимерийци са дошли от Източна Европа и са се заселили в Унгария, Бавария и Северна Галия (наричана Галия Белгика).

 

Поне до V-ти век трако-кимерийските българи са обитавали Източните Алпи защото някъде към 415 година римският историк Орозий Павел поставя земите на българите между Каринтия ( Австрия ) и Гърция.

 

Комбинацията от исторически извори за присъствието на българи в алпийските региони, епиграфски данни и археологически находки е неопровержимо доказателство, че дедите ни са били древен европейски народ с изключително висока култура. Свидетелствата, че българите са потомци на траки и кимерии не са заблуда, а реалност, която за съжаление е неудобна за нечии политически интереси. Време е нашите учени да спрат да служат на чужденци и да покажат на българския народ истинската му история! Има изобилие на данни,  те трябва само да се поднесат на широката публика.

 

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.М.Gushtin, NOTRANJSKA, ZU DEM ANFANGEN DER EISENZEIT AN DER NORDLICHEN ADRIA, katalog, Narodni Muzej, Ljubljana, 1979.
2.
V. Stare, Prazgodovina Shmaretje, katalog, Narodni Muzej, Ljubljana, 1973.

3.F.S. Smole, Nekai o Venetskih Napisih, Proceedings of the Fourth International Topical Conference ANCIENT INHABITANTS OF EUROPE, Založništvo Jutro, Ljubljana, 2006;

4.J.J. Hatt, Celts and Gallo-Romans, Archaelogia Mundi, Nagel Publ. Geneva, 1970;

 

 

Характерът на представените в тази работа надписи е индикация, че през първото хилядолетие преди Христа, Ретия и Венетия са населявани и от хора, говорещи българско наречие.

 

За името на областта Ретия, произнасяно в древността като Рейтия се предлага обяснение с галската дума ардус височина, хълм, от която идва и названието на Ардените- планинска верига в Белгия. При липса на по-добър кандидат ардус наистина би било приемливо, но работата е там, че българските думи рът, рътлина, рид ( хълм, високо място) са по-близки до Рейтия отколкото ардус. Най-вероятно оригиналното име на Реития е било Рътия, но поради липса на Ъ в латинската азбука, римляните го преиначават на Rhaetia.

 

Езиковедите анализирали  името на  Рейтия не са обърнали внимание на факта, че България е осеяна с топоними съдържащи частицата рът. Това са Рът, Бели Рът, Средни Рът, Тънки Рът, Шипковски Рът, Рачов Рът, Илаков Рът и т.н. Освен това е от значение да се отбележи, че ретските и венетски лични имена Валтен, Перуниес, Венел са изключетелно близки до българските Владен, Перун, Венелин.

 




Гласувай:
70



1. iuliuscaesar - имам само един страничен въпрос. би ...
15.04.2010 14:05
имам само един страничен въпрос. би ли ми цитирал точно книга и абзац и произведение на Павел Орозий понеже никой не го цитира а само споменава за това сведение.
предварително благодаря.
цитирай
2. lado - Поздрави!
15.04.2010 14:10
Поздрави!
цитирай
3. sparotok - Орозий
15.04.2010 14:22
iuliuscaesar написа:
имам само един страничен въпрос. би ли ми цитирал точно книга и абзац и произведение на Павел Орозий понеже никой не го цитира а само споменава за това сведение.
предварително благодаря.


Цитиран е от R. G. Latham - Germania of Tacitus with ethnological dissertations and notes, Taylor, Walter and Marberly, London, 1851, page XXIV;
цитирай
4. sparotok - надписи
15.04.2010 14:23
lado написа:
Поздрави!


Сега всеки може да чете и да сравнява!
цитирай
5. divna8 - Чудесни факти :)
15.04.2010 14:25
Чудесни факти - отново. Благодаря, sparotok, дано повече хора се замислят и разберат истината, която ни показваш: българите си имаме своя история! Затова е редно да сия научим и разказваме на поколенията след нас...
Желая ти успех! Имаш безрезервна подкрепа от мен :)
цитирай
6. iuliuscaesar - имах друго в предвид - знаеш как се ...
15.04.2010 14:54
имах друго в предвид - знаеш как се цитира (hdt. VI.53 - примерно). Кажи ми в коя книга и кой пасаж Павел Орозий казва това, а не кой съвременен автор го е цитирал. Мисля че това дори и при Ценов го няма, но не съм сигурен.
Орозий го има на латински в интернет. искам просто да проверя какво точно е казал, защото пуснах търсачката в текста и българи при Орозий никъде нямаше, освен ако е друго произведение.
за това ще те помоля да ми цитираш произведението, книгата и пасажът за да го прочета и да се уверя. до сега не съм срещал никой да цитира този пасаж на Орозий - просто казват че според него еди какво си... ама не го цитират за да може да го провери този който иска.
цитирай
7. bowman - ; )
15.04.2010 16:35
Поздрави . Постинга е наистина много интересен и предизвиква някои невесели мисли за отношението към историята ни от хора които би трябвало да я пазят . Въпреки това, мирогледа ми за миналото на народа ми добива някаква по-приемлива форма .
цитирай
8. анонимен - Траки, венети, етруски
15.04.2010 16:51
Така е.
Има и някои подобни надписи от етруските гробници, които също представляват интерес.
И още нещо -
http://agema-makedonin.blogspot.com/2007_10_28_archive.html
Като се абстрахираме от другите неща написани в този македонски сайт, интерес представлява статията Thracian language II
цитирай
9. razkazvachka - ESIUMNIuSLEENII
15.04.2010 17:19
:)))))
цитирай
10. анонимен - Дунав, както знаем извира от Шва...
15.04.2010 17:20
Дунав, както знаем извира от Шварцвалд. Единият от първите два притока се казва Брег.
цитирай
11. lado - Гръкът ще даде истинската транс...
15.04.2010 18:56
Гръкът ще даде истинската транскрипция - ако не се отплесне в псуване. Иначе той е страхотен интелект и ако не бълваше простотии, нямаше да има какво да каже.
Също то може да го направи и "Да поспорим" - да даде неговото виждане и трактовка. Може би , но едва ли ..
Пак поздрави!
цитирай
12. pontis - е, не, съжалявам, но това е просто несериозно....
15.04.2010 19:30
....
цитирай
13. анонимен - за статията
15.04.2010 19:43
хубаво е че все повече български учени правят връзките между фригийската азбука с нашата, между най-многобройния народ след индусите, тоест траките и българите, които са тракийско /а не монголско или не знам си още какво /племе. Огромна част от древната култура е създадена от тракийски племена, за които племена сега дори не дават и дума да се каже че са тракийски, а още по малко че имаме родствена връзка с тях. така че продължавайте смело напред
цитирай
14. veninski - Поздрави и от Родопските региони, ...
15.04.2010 20:58
Поздрави и от Родопските региони, приятелю!!!!
цитирай
15. анонимен - Taylor, Walter and Marberly, Lo...
15.04.2010 22:02
Taylor, Walter and Marberly, London, 1851, page XXIV; Моля, кажете къде я намерихте. Аз също искам да проверя нещо. Предварително благодаря!
цитирай
16. анонимен - Taylor, Walter and Marberly, Lo...
15.04.2010 22:05
Taylor, Walter and Marberly, London, 1851, page XXIV; Моля, кажете къде я намерихте. Аз също искам да проверя нещо.
цитирай
17. sparotok - книга
15.04.2010 23:47
анонимен написа:
Taylor, Walter and Marberly, London, 1851, page XXIV; Моля, кажете къде я намерихте. Аз също искам да проверя нещо.


Купих книгата в антикварна книжарница, но по принцип може да се поръча и по интернет. Опитайте с Амазон, или друг доставчик.

ISBN 1-4179-63-69-9
цитирай
18. sparotok - поздрави
15.04.2010 23:48
veninski написа:
Поздрави и от Родопските региони, приятелю!!!!


Благодаря приятелю!
цитирай
19. sparotok - посочете защо
15.04.2010 23:49
pontis написа:
....


Посочете защо е несериозно!
Защото сме длъжни да вярваме на дълго повтаряни лъжи ли?
цитирай
20. sparotok - Шварцвалд
15.04.2010 23:52
анонимен написа:
Дунав, както знаем извира от Шварцвалд. Единият от първите два притока се казва Брег.


Според Страбон земите на тракийското племе гети стигат до Шварцвалд, по негово време - Херкинска гора.
цитирай
21. sparotok - Орозий
15.04.2010 23:58
iuliuscaesar написа:
имах друго в предвид - знаеш как се цитира (hdt. VI.53 - примерно). Кажи ми в коя книга и кой пасаж Павел Орозий казва това, а не кой съвременен автор го е цитирал. Мисля че това дори и при Ценов го няма, но не съм сигурен.
Орозий го има на латински в интернет. искам просто да проверя какво точно е казал, защото пуснах търсачката в текста и българи при Орозий никъде нямаше, освен ако е друго произведение.
за това ще те помоля да ми цитираш произведението, книгата и пасажът за да го прочета и да се уверя. до сега не съм срещал никой да цитира този пасаж на Орозий - просто казват че според него еди какво си... ама не го цитират за да може да го провери този който иска.


Знаеш прекрасно, че География на Орозий не е запазена, има само по-късни преписи, а дори и те са "редактирани".
Това, че и след Летъм е редактирано си личи по факта, че в интернет не е пусната пълната ( оцеляла) версия.
Книгата на Летъм не е скъпа, с изпращането ще ти излезе не повече от 30 евро, набави си я и се увери сам.

Между другото присъствието на българи в алпийските региони показва, че описания от Павел Дякон сблъсък на българи и лангобарди не е анахронизъм, българите са обитавали алпийските региони от дълбока древност:)))
цитирай
22. sparotok - история
16.04.2010 00:01
divna8 написа:
Чудесни факти - отново. Благодаря, sparotok, дано повече хора се замислят и разберат истината, която ни показваш: българите си имаме своя история! Затова е редно да сия научим и разказваме на поколенията след нас...
Желая ти успех! Имаш безрезервна подкрепа от мен :)


Имаме богата история, но слабо я познаваме защото историците ни не са си свършили работата както трябва.
цитирай
23. raders - де да беше така
16.04.2010 00:04
Остава да си изясним още един дребен въпрос. Защо тези хора не са продължили да се наричат траки и защо държавата не се казва Тракия, както е логично според това изследване?
И друго си мисля. В дълбока древност много народи са циркулирали насам-натам - едни на изток, други на запад. Това никак не означава, че тези, които са пристигнали от Азия са тюрки или монголоиди. Факт е, че повечето европейски народи са дошли от там в някакви много стари преселения. Дори ми попадна една карта интернетска /не знам колко е достоверна/, където е видно, че германците в някаква много дълбока древност са населявали полуостров Таймир. Траките най-напред са били в Тибет. Маджарите - също. Така наречените арийци са били в Авганистан и пр. Прабългарите, които са дали името на тази държава /мисля, че това няма как да бъде отречено/ също идват от онази посока и никак това не означава, че са тюрки или монголи. Но не това е важното. Всъщност, проблемът на цялата тази разправия е /не веднъж се опитвам да го подчертая/, че липсва точна информация и всички тези "високо културни народи" просто не са можели да пишат. Това е един много тъжен факт, който няма как да бъде пренебрегнат. Защо не съществува подобен проблем с египтяни, вавилонци, евреи, перси, гърци, римляни и пр. Ами защото хората са записвали всичко, понеже са го можели. Докато нито траки, нито славяни, нито прабългари - всички тези етноси, които са в основата на нашата нация хал-хабер си нямат от тази работа. Общо взето тъжна история и колкото и да се мъчим сега да им лъскаме имиджа, само ще предизвикаме иронични усмивки.
цитирай
24. iuliuscaesar - не знам дали си наясно, но лангоб...
16.04.2010 00:06
не знам дали си наясно, но лангобардите имат преселване към италия и договор с аварите според който могат да се завърнат след 200г ако поискат. ти за кои сблъсаци говориш?
цитирай
25. sparotok - raders
16.04.2010 00:15
Защо траките не са запазили името на държавата си?
Защо италианците не се наричат римляни и държавата си Рим?
Испанците са потомци на ибери и келто-ибери, но наричат държавата си Испания и езика си испански.
Португалците са потомци на лузитаните, но наричат езика си португалски.

Относно писменоста ще ви кажа следното - различните народи използват писмеността по различен начин.
При едни тя е привилегия за жреческата прослойка и останалите благородници, при други се използва предимно за административни цели, докато при трети писмеността става помощно средство в пропагандата и самовъзвеличаването.

Преди да започнете да правите тъжни изводи ще е по-добре да проучите древните култури, но ползвайки специализирана литература, а не знания получени от телевизията.
цитирай
26. lado - Проф. Фрицлер извежда етимолог...
16.04.2010 00:15
Проф. Фрицлер извежда етимологията на "бавария" от "българия" , в Корнуол имат кукер Болстер, чиято етимология се извежда от старонемското "булстраж" , а според Римската теза на Боцмана - булгари - пазители на долините.
И нещата се навръзват така,че вече се получава здрава мрежа от мислещи, търсещи и намиращи следовници на истината. Ще я пренапишем в оригинал.
цитирай
27. анонимен - "За да бъде показан, трябва ...
16.04.2010 00:19
"За да бъде показан, трябва авторът на блога да го одобри.". Авторе, авторе и ти си
достойно чедо на нашия калпав народ. Публикуваш само това, което ти отърва. Заслужаваш си Цецка Цачева.
цитирай
28. sparotok - лангобарди
16.04.2010 00:25
iuliuscaesar написа:
не знам дали си наясно, но лангобардите имат преселване към италия и договор с аварите според който могат да се завърнат след 200г ако поискат. ти за кои сблъсаци говориш?


Знаеш много добре, че говоря за първия:)))
цитирай
29. sparotok - Жан-Жак Хат
16.04.2010 00:26
lado написа:
Проф. Фрицлер извежда етимологията на "бавария" от "българия" , в Корнуол имат кукер Болстер, чиято етимология се извежда от старонемското "булстраж" , а според Римската теза на Боцмана - булгари - пазители на долините.
И нещата се навръзват така,че вече се получава здрава мрежа от мислещи, търсещи и намиращи следовници на истината. Ще я пренапишем в оригинал.


Според Жан-Жак Хат трако-кимерийците се заселват в Бавария през 8-ми век преди Христа.
цитирай
30. sparotok - нетърпение
16.04.2010 00:29
анонимен написа:
"За да бъде показан, трябва авторът на блога да го одобри.". Авторе, авторе и ти си
достойно чедо на нашия калпав народ. Публикуваш само това, което ти отърва. Заслужаваш си Цецка Цачева.


Господине, не сте единственият, който коментира.
Имайте търпение, все пак коментиралите преди вас също очакват реакция.
цитирай
31. iuliuscaesar - МАНИПУЛАЦИЯ
16.04.2010 00:33
Павеле проверих книгата която си цитирал. Цитатът който е от Павел Орозий ми изглежда достоверен по изброеното местоположение на някой племена. големият проблем е че в оригиналния латински текст никъде не се споменават българи и България, което обеснява защо той не се взима под внимание от сериозните учени.
тук имаш следното - thonne be easten Carendran lande, begeondan thaem vestenne, PULGARA land.
Пулгара какво трябва да означава - България ли? има си специален правопис за българи и България ВОЛГАРЕС. ТОЙ Е УПОТРЕБЕН 50Г. ПРЕДИ ОРОЗИЙ - 354 В АНОНИМНИЯ РИМСКИ ХРОНОГРАФ И ВСИЧКО В ПОСЛЕДСТВИЕ СЛЕДВАТ ТОЗИ ПРАВОПИС. ПУЛГАРА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НИКАКВО ДОКАЗАТЕЛСТВО.
Това че в апендикса оня англичанин го е редактирал по собствено усмотрение не може да докаже нищо. В оригинала стои Пулгара.
За втори път те хващам да манипулираш читателите:) можеше поне да кажеш, че си възприел вижданетона издателя на текста и да уточниш, че това не е сигурно защото в оригинала стои ПУЛГАРА.
Казах ти на лични че не бива да ми даваш много инфо щото има опасност да ти подроня авторитета пред почитателите ти:)
може би си се надявал че няма да намеря книгата?
е бързо я намерих - за 5мин:)
НЕ МНИПУЛИРАЙ! НЕ МАНУПОЛИРАЙ! НЕ МАНИПУЛИРАЙ!
цитирай
32. raders - не приемам
16.04.2010 00:34
sparotok написа:
Защо траките не са запазили името на държавата си?
Защо италианците не се наричат римляни и държавата си Рим?
Испанците са потомци на ибери и келто-ибери, но наричат държавата си Испания и езика си испански.
Португалците са потомци на лузитаните, но наричат езика си португалски.

Общо взето това е незадоволителен отговор. Полуостров Италия винаги си е бил Италия, дори и през римско време. От там идва името. Вероятно така е и с Испания. Франция е Франция, заради германското племе франки, независимо, че галският етнос преобладава. Англия е Англия, заради германското племе англи, независимо от древното местно племе брити. А пък траките никога няма да нарекат държавата си България без появата на прабългарите. Да не би да искаш да пробуташ тезата, че прабългари изобщо не е имало? Що се отнася до писмеността, това също не е отговор. В древен Египет писмеността също се ползва най-вече от жреческото съсловие, а и не само там. Но има и много други грамотни хора. А нашите дядовци просто хич ги няма по тази част. Ама хич...

Относно писменоста ще ви кажа следното - различните народи използват писмеността по различен начин.
При едни тя е привилегия за жреческата прослойка и останалите благородници, при други се използва предимно за административни цели, докато при трети писмеността става помощно средство в пропагандата и самовъзвеличаването.

Преди да започнете да правите тъжни изводи ще е по-добре да проучите древните култури, но ползвайки специализирана литература, а не знания получени от телевизията.

цитирай
33. sparotok - обвинения
16.04.2010 00:49
iuliuscaesar написа:
Павеле проверих книгата която си цитирал. Цитатът който е от Павел Орозий ми изглежда достоверен по изброеното местоположение на някой племена. големият проблем е че в оригиналния латински текст никъде не се споменават българи и България, което обеснява защо той не се взима под внимание от сериозните учени.
тук имаш следното - thonne be easten Carendran lande, begeondan thaem vestenne, PULGARA land.
Пулгара какво трябва да означава - България ли? има си специален правопис за българи и България ВОЛГАРЕС. ТОЙ Е УПОТРЕБЕН 50Г. ПРЕДИ ОРОЗИЙ - 354 В АНОНИМНИЯ РИМСКИ ХРОНОГРАФ И ВСИЧКО В ПОСЛЕДСТВИЕ СЛЕДВАТ ТОЗИ ПРАВОПИС. ПУЛГАРА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НИКАКВО ДОКАЗАТЕЛСТВО.
Това че в апендикса оня англичанин го е редактирал по собствено усмотрение не може да докаже нищо. В оригинала стои Пулгара.
За втори път те хващам да манипулираш читателите:) можеше поне да кажеш, че си възприел вижданетона издателя на текста и да уточниш, че това не е сигурно защото в оригинала стои ПУЛГАРА.
Казах ти на лични че не бива да ми даваш много инфо щото има опасност да ти подроня авторитета пред почитателите ти:)
може би си се надявал че няма да намеря книгата?
е бързо я намерих - за 5мин:)
НЕ МНИПУЛИРАЙ! НЕ МАНУПОЛИРАЙ! НЕ МАНИПУЛИРАЙ!


Обвиняваш ме, че манипулирам само защото ТИ смяташ, че староанглийското Пулгара Ланд не означава Българска земя!!! А на кого е тази територия тогава??? Нямаш ли поне слаби познания по староанглийски?

Да беше попитал Манол преди да ме клеветиш.

Твоята реакция е разбираема, всичко говорещо за местния произход на българите е неверно, нали?

Подличко е от твоя срана да обвиняваш, все пак дадох заглавието на книгата и ISBN номера.


Не поднесеш ли извиненията си, повече няма да допусна твой коментар!!!

Как може да си толкова наивен, нали читателите ще проверят и ще видят, че лъжеш най-безсрамно.
Не било Пулгара Ланд България, да обаче освен мене още доста други са на това мнение.
Pulgara-land or Bulgaria

to the east of Carinthia is the country of the Bulgarians

http://bosworth.ff.cuni.cz/005852

Be eástan Carendran is Pulgara land to the east of Carinthia is the country of the Bulgarians, 1, 1; Bos. 19, 1.

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/books/asd/dict-C.html


http://ang.wikipedia.org/wiki/Pulgaraland

http://books.google.nl/books?id=pr06AAAAIAAJ&pg=PA28&lpg=PA28&dq=pulgara+land&source=bl&ots=-jJRZBPUqu&sig=b1cVpB540r9Wi1xXpE1bSnahMuU&hl=nl&ei=WozHS5K1NomTOLbxxKQN&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCsQ6AEwAw#v=onepage&q=pulgara%20land&f=false


http://books.google.nl/books?id=CzcVAAAAQAAJ&pg=PA81&lpg=PA81&dq=pulgara+land&source=bl&ots=CHfaxCX1f3&sig=tjG1zP7MFDrFRYjQX20C_BivtJI&hl=nl&ei=Qo3HS5eGOcWmOO325KsN&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCsQ6AEwAw#v=onepage&q=pulgara%20land&f=false


http://books.google.nl/books?id=C5IOAAAAYAAJ&pg=PA50&lpg=PA50&dq=pulgara+land&source=bl&ots=cu2pU9UaOB&sig=bgP37ERivm8QerPmMigsymtMQM0&hl=nl&ei=u47HS77II8mLOM-BqZ4N&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CDUQ6AEwCDgK#v=onepage&q=pulgara%20land&f=false

http://www.rahbarnes.demon.co.uk/englisc/land.htm



цитирай
34. iuliuscaesar - няма как да ти поднеса извинения при ...
16.04.2010 01:00
няма как да ти поднеса извинения при положение че ти не си уточнил, че се водиш по издателя а не по оригинала или по скоро по късноанглийския му препис. по този начин заблуждаваш читателя. аз например се учудих че подобно ранно сведение за българите ми е неизвестно и за това те питах от къде си го взел. не мога да отрека че беше така добър да ми дадеш източника си. но факта си е факт. ти си длъжен да отбележиш че в документа стои Пулгара.
Риторичният ти въпрос с удивителните накрая не помага особено. ясно е че в периода 375 - 405(?) когато е писал Орозий българи в днешните австрийски земи не е имало. направи сравнителен анализ с другите съвременни нему извори и ще се увериш, а и самият той не говори за българи така че толкова по този въпрос.
както по - горе ти казах мисля че не съм го срещал това сведение при Ценов и ако това наистина е така ще излезе че е бил коректен да не го спомене.
С оглед на казаното по - горе мисля че нямаш основания да искаш извинение от мен. По скоро трябва да се извиниш на читателите за (съзнателно) допусната грешка.
ако ще ме цензурираш добре, но ще те помоля поне този коментар да допуснеш за да го прочетат всички. и под линия да ми кажеш дали съм аут или не.
П.С. ти ми каза на лични че приемаш критика и че тя изгражда. явно си ми го написал от куртоазия. лека нощ. утре ще проверя отговора ти че стана много късно.
цитирай
35. iuliuscaesar - има и нещо друго. щом текстът е за...
16.04.2010 01:05
има и нещо друго. щом текстът е запазен с цитат на късен английски автор тук отново може да има осъвременяване, т.е. англичанинът да е представил част от неговата действителност. впрочем този англичанин в кой век пише?
цитирай
36. sparotok - заблудени
16.04.2010 01:24
iuliuscaesar написа:
има и нещо друго. щом текстът е запазен с цитат на късен английски автор тук отново може да има осъвременяване, т.е. англичанинът да е представил част от неговата действителност. впрочем този англичанин в кой век пише?


Хайде да видим сега кой лъже!
Ти твърдиш, че Пулгара Ланд няма как да е България, я виж обаче, колко други хора са се "излъгали":)))
Pulgara-land or Bulgaria

to the east of Carinthia is the country of the Bulgarians

http://bosworth.ff.cuni.cz/005852

Be eástan Carendran is Pulgara land to the east of Carinthia is the country of the Bulgarians, 1, 1; Bos. 19, 1.

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/books/asd/dict-C.html


http://ang.wikipedia.org/wiki/Pulgaraland

http://books.google.nl/books?id=pr06AAAAIAAJ&pg=PA28&lpg=PA28&dq=pulgara+land&source=bl&ots=-jJRZBPUqu&sig=b1cVpB540r9Wi1xXpE1bSnahMuU&hl=nl&ei=WozHS5K1NomTOLbxxKQN&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCsQ6AEwAw#v=onepage&q=pulgara%20land&f=false


http://books.google.nl/books?id=CzcVAAAAQAAJ&pg=PA81&lpg=PA81&dq=pulgara+land&source=bl&ots=CHfaxCX1f3&sig=tjG1zP7MFDrFRYjQX20C_BivtJI&hl=nl&ei=Qo3HS5eGOcWmOO325KsN&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCsQ6AEwAw#v=onepage&q=pulgara%20land&f=false


http://books.google.nl/books?id=C5IOAAAAYAAJ&pg=PA50&lpg=PA50&dq=pulgara+land&source=bl&ots=cu2pU9UaOB&sig=bgP37ERivm8QerPmMigsymtMQM0&hl=nl&ei=u47HS77II8mLOM-BqZ4N&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CDUQ6AEwCDgK#v=onepage&q=pulgara%20land&f=false

http://www.rahbarnes.demon.co.uk/englisc/land.htm


цитирай
37. sparotok - извини се!
16.04.2010 01:26
iuliuscaesar написа:
няма как да ти поднеса извинения при положение че ти не си уточнил, че се водиш по издателя а не по оригинала или по скоро по късноанглийския му препис. по този начин заблуждаваш читателя. аз например се учудих че подобно ранно сведение за българите ми е неизвестно и за това те питах от къде си го взел. не мога да отрека че беше така добър да ми дадеш източника си. но факта си е факт. ти си длъжен да отбележиш че в документа стои Пулгара.
Риторичният ти въпрос с удивителните накрая не помага особено. ясно е че в периода 375 - 405(?) когато е писал Орозий българи в днешните австрийски земи не е имало. направи сравнителен анализ с другите съвременни нему извори и ще се увериш, а и самият той не говори за българи така че толкова по този въпрос.
както по - горе ти казах мисля че не съм го срещал това сведение при Ценов и ако това наистина е така ще излезе че е бил коректен да не го спомене.
С оглед на казаното по - горе мисля че нямаш основания да искаш извинение от мен. По скоро трябва да се извиниш на читателите за (съзнателно) допусната грешка.
ако ще ме цензурираш добре, но ще те помоля поне този коментар да допуснеш за да го прочетат всички. и под линия да ми кажеш дали съм аут или не.
П.С. ти ми каза на лични че приемаш критика и че тя изгражда. явно си ми го написал от куртоазия. лека нощ. утре ще проверя отговора ти че стана много късно.


Редно е да се извиниш, щом клеветиш без основание, ето доказателството.

Pulgara-land or Bulgaria

to the east of Carinthia is the country of the Bulgarians

http://bosworth.ff.cuni.cz/005852

Be eástan Carendran is Pulgara land to the east of Carinthia is the country of the Bulgarians, 1, 1; Bos. 19, 1.

http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/books/asd/dict-C.html


http://ang.wikipedia.org/wiki/Pulgaraland

http://books.google.nl/books?id=pr06AAAAIAAJ&pg=PA28&lpg=PA28&dq=pulgara+land&source=bl&ots=-jJRZBPUqu&sig=b1cVpB540r9Wi1xXpE1bSnahMuU&hl=nl&ei=WozHS5K1NomTOLbxxKQN&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCsQ6AEwAw#v=onepage&q=pulgara%20land&f=false


http://books.google.nl/books?id=CzcVAAAAQAAJ&pg=PA81&lpg=PA81&dq=pulgara+land&source=bl&ots=CHfaxCX1f3&sig=tjG1zP7MFDrFRYjQX20C_BivtJI&hl=nl&ei=Qo3HS5eGOcWmOO325KsN&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=4&ved=0CCsQ6AEwAw#v=onepage&q=pulgara%20land&f=false


http://books.google.nl/books?id=C5IOAAAAYAAJ&pg=PA50&lpg=PA50&dq=pulgara+land&source=bl&ots=cu2pU9UaOB&sig=bgP37ERivm8QerPmMigsymtMQM0&hl=nl&ei=u47HS77II8mLOM-BqZ4N&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=9&ved=0CDUQ6AEwCDgK#v=onepage&q=pulgara%20land&f=false

http://www.rahbarnes.demon.co.uk/englisc/land.htm


цитирай
38. mglishev - Доколкото виждам,
16.04.2010 04:36
"Pulgaraland" се намира само в стихотворния староанглийски превод на Орозиевата "История против езичниците" от Х в. Преводът е изработен може би от уесекския крал Алфред. По-вероятно е да е поръчан от него.

Самият Павел Орозий живее в началото на V в. в Северна Африка и пише на латински.

Част от географските сведения за познатия свят крал Алфред черпи от норвежкия пътешественик Отхере, който обаче сам твърди, че не е стъпвал по на юг от река Двина. Във всеки случай по времето на Алфред и Отхере България е доста могъща европейска държава, докато по времето на Орозий на Балканите има само римски провинции.

И тай като Орозий в латинските си текстове, разбира се, не споменава изобщо за Bulgaria или Pulgaraland, остава въпросът откъде се е взела Pulgaraland в староанглийския стихотворен превод на Орозий, правен повече от петстотин години след смъртта на самия автор...

Има откъде. Изглежда, че крал Алфред се е погрижил да осъвремени информацията у Орозий и е включил в текста факти, които няма как да са били верни половин хилядолетие по-рано. Доста типичен средновековен подход.

Всеки може да разгледа текста на Орозиевия пролог към І книга на "История против езичниците" с описанието на света на достъпен английски тук: http://sites.google.com/site/demontortoise2000/orosius_book1 .

България няма. Няма и Каринтия, а по-скоро "Коринтия", което е историческата област около град Коринт в Гърция, а всеки знае, че на изток от Коринт се намира Атина, а не България. България ще бъде доста на север от Коринт близо триста години години след Орозий.

Ето и латинския текст на Пролога и Първа книга на Орозиевата "История" за справка с оригинала. Балканите са описани без споменаване на България (която просто не е била тук в V в.,по времето на Орозий):
http://www.thelatinlibrary.com/orosius/orosius1.shtml .

Използваните илюстрации на артефакти не доказват нищо. Сабята и стрелата могат спокойно да бъдат хунски, аварски или маджарски,тоест не са от VІ в. пр. Хр.
цитирай
39. mglishev - Извинявам се за двойния постинг.
16.04.2010 04:59
Не само че стрелата и сабята са произволно датирани, но и надписите определено не датират от дадената епоха (ІV в. пр. Хр.), защото произхождат от лангобардски ранносредновековни погребения в региона на Източните Алпи, тоест от епохата преди или по време на лангобардското нахлуване в Италия. Самите надписи са германски.
Случайно чета руни - слушал съм староанглийски в СУ и имам публикувани преводи от староанглийски. Случайно съм преподавал история на старогерманската литература и култура в Класическия лицей и мога да прочета прост рунически надпис от VІ-VІІІ в. сл. Хр.

Aesium ninаm[ur], както може да бъде разчетен първият напис, очевидно е посветителен текст: "На деветимата Аси". Кои са боговете от рода на Асите и защо деветима по-основни от тях все още са са почитани от лангобардите в Италия в VІ в. може да отговори всяка история на Средните векове.

Вторият надпис очевидно започва със същите знаци и е посветителен. Текстът със сигурност не може да бъде разчетен чрез старобългарски.

Спароток, ти четеш пръстена от Езерово, надписан с гръцки букви - през старобългарски език.
Сега четеш рунически надпис, грешно датиран - пак чрез старобългарски.
Наричаш "старобългарски" и погребения от ІV в.пр. Хр. като явно не си наясно, че терминът се отнася до официалния славянски език, ползван от българскитя двор от края на ІХ в. нататък и писан само с глаголица и кирилица.

Боя се, че това просто е неразумно. Не може и пръстенът от Езерово с едни букви, и надписите от лангобардските погребения с други знаци, и старобългарският от ІХ-Х в. да са един и същи език. Различни региони, различни епохи, различни писмености...

По-добре остави преводите от архаични езици на тези, които са ги учили...
цитирай
40. анонимен - ЕСИ е перфектен еквивалент на ст...
16.04.2010 09:08
ЕСИ е перфектен еквивалент на старобълтарското ЕСИ – ти си;

УМНИ означава умен;

НЕ е отрицателната частица не;

СУР отговаря на нашата дума суров, тук употребена в смисъл на зелен, неопитен;


Това свободно тълкуване на произволно подбрани срички е на славянски език.
Тоест предполагаемите траки от Алпите отпреди 2500 години са говорели славянски?
Така ли да го разбирам?

А и нали не приемахме Ферхер, сега гледам че го цитираме.
Още малко и Златарски ще цитираш стига да ти изнася да наместиш някоя нова фантасмагория.
цитирай
41. iuliuscaesar - това са все съвременни спекулации ...
16.04.2010 09:24
това са все съвременни спекулации които целят да поддиснат австрийския народ и да му натрапват чужди нашественици и че все други владеели земята му. искат да ги изкарат пришълци. това си е заговор срещу Австрия:)
Иначе пак ти казвам има осъвременяване. В кой век пише тоя автор.
цитирай
42. eien - Неравна битка в коментари и реплики..
16.04.2010 09:26
все едно не е между българи.
Кой има желание да манипулира и кому би било изгодно? Това не разбирам!
Поздрави за усърдието, търпението и най-вече знанията, които на мен ми липсват, а други като ученичка и студентка са били придобити от измислени уроци-лъжи, тъй че е по-добре да не ги помня дори...
цитирай
43. анонимен - Ще кажа само следното: очевидно е, ...
16.04.2010 09:26
Ще кажа само следното: очевидно е, че в българската история има твърде много бели петна. Очевидно е също така, че много факти са изманипулирани, а други - скрити от широката публика. Аз съм против това да се фабрикуват фантасмагорични теории за миналото, но се радвам, че тук поне стават такива дискусии. Защото дебат относно българското минало трябва да има. Но промените в официалната история трябва да стават бавно и предпазливо. Защото вместо да изясним миналото, има опасност да стигнем в задънена улица и всички да ни се смеят! Както на "македонците".
цитирай
44. анонимен - saprotok, какво да ти посочва pontis
16.04.2010 09:35
за всеки грамотен човек е ясно, че писанията са меко казано несериозни.
за справка - коментарът ми в предищния пост.
Сн С
цитирай
45. анонимен - Петър
16.04.2010 10:00
Следя редовно блога Ви и желая успех!
цитирай
46. pontis - И добре, да приемем, че на изток от Каринтия е България
16.04.2010 10:00
ами тя си е на изток. Никой не спори по тоя въпрос. Колко на изток - никой не може да каже, за автора тя просто е била на изток.

А кое смятам за несериозно? Разчитането на един надпис, за който се твърди, че е написан на "български". В Алпите.
Очевидно е, че тези, които са населявали България (за онези в Алпите не знам) са били неграмотни. Затова са писали на гръцки. Full stop.
т.е. точка.
цитирай
47. sparotok - Каринтия и България
16.04.2010 11:55
pontis написа:
ами тя си е на изток. Никой не спори по тоя въпрос. Колко на изток - никой не може да каже, за автора тя просто е била на изток.

А кое смятам за несериозно? Разчитането на един надпис, за който се твърди, че е написан на "български". В Алпите.
Очевидно е, че тези, които са населявали България (за онези в Алпите не знам) са били неграмотни. Затова са писали на гръцки. Full stop.
т.е. точка.


Да България е на изток от Каринтия, това никой не го оспорва, но някои не могат да преглътнат факта, че в началото на 5-ти век българите притежават доста земи в Европа.
За да се нарече дадена област земя на българите, то тя е обитавана от българи поне няколко века, а това ще рече, че към 315 година е имало българи в Европа.

Ето това се оспорва.
цитирай
48. sparotok - знания
16.04.2010 11:57
анонимен написа:
за всеки грамотен човек е ясно, че писанията са меко казано несериозни.
за справка - коментарът ми в предищния пост.
Сн С


Госпожо Серафимова, за всеки запознат със старобългарски език е ясно, че меко казано коментарите ви са несериозни.

Ето, не размествам, нито добавям думи, букви, а текста се разчита на български.
Това за ваше съжаление противоречи на вижданията ви.
цитирай
49. sparotok - стари господари
16.04.2010 12:00
eien написа:
все едно не е между българи.
Кой има желание да манипулира и кому би било изгодно? Това не разбирам!
Поздрави за усърдието, търпението и най-вече знанията, които на мен ми липсват, а други като ученичка и студентка са били придобити от измислени уроци-лъжи, тъй че е по-добре да не ги помня дори...


Казвал съм го и преди - Никой не обича старите си господари, колкото и добри да са били.
Поради тази причина римляните чернят етруските, а гърците хулят траки и пеласги...богоравните изведнъж се оказват босоноги и роби...

Нашия проблем е, че дедите ни са били велики хора.
цитирай
50. sparotok - благодаря
16.04.2010 12:00
анонимен написа:
Следя редовно блога Ви и желая успех!


Благодаря!
цитирай
51. sparotok - дължиш извинение
16.04.2010 12:02
iuliuscaesar написа:
това са все съвременни спекулации които целят да поддиснат австрийския народ и да му натрапват чужди нашественици и че все други владеели земята му. искат да ги изкарат пришълци. това си е заговор срещу Австрия:)
Иначе пак ти казвам има осъвременяване. В кой век пише тоя автор.


Не се измъквай, дължиш извинение за клеветите си!
Ти знаеше много добре, че Пулгара ланд е България.
цитирай
52. joanandreev1 - Поздравления
16.04.2010 12:04
Поздравявам Ви за за благородният стремеж за осветяване на българското минало!
За голямо съжаление историята се пише, за да обслужва властови и политически интереси, а също така става заложница на лични интереси на авторитетни "учени".
Древните българи са били народ с доста загадъчно миграционно поведение и произход.
Ясно е, че са изключително древни (едни от първите арийци), притежавали са изключителни познания в медицината (Те са предали познанието за иглотерапията и акупунктурата на китайците и те самите го признават неофициално!), металознанието, земеделието, астрономията, химията (погледнете последния брой на сп. 8) и пр.
Кой знае защо винаги се разпръскват звездовидно, въпреки че си повтарят завета за силата единството?!
Следи от техният културен досег и присъствие има от Индонезия, през Индия, Авганистан, Персия, Армения, Апенините, Алпите, та чак до Албиона, където са открити следи от древен предкелтски народ, назоваващ се с име, подобно на българското, построил "Стоунхендж" (следи от такъв по-голям и по-древен обект бяха открити и в България). Има странни сходства в символиките дори в Мексико!
На лице е интересна връзка на древните българи и с древните евреи, включително по отношение на духовната философия, знак за което е една много особенна църква в Русия, построена от българи и украсена от тях със символи, подобни на тези по средновековните катедрали, които пък се появяват след като рицарите кръстоносци донасят апокрифно и гностично познание от Палестина!
Така, че Ви чака тежка интердисциплинарна и неблагодарна работа, за която имате пълната ми морална подкрепа! Дерзайте!
цитирай
53. sparotok - до Глишев
16.04.2010 12:08
Маноле, показах илюстрации на сабята и стрелите на археолози и попитах - Може ли това да са български находки?
Отговора бе - Ами това са типично български находки!

После като разбраха, че става дума за 8-7-ми век преди Христа се отметнаха, не знаели що за находки са това.
А то има още много повече - тракийска махайра, тракийски копис, тракийски ножове, брадви, върхове на копия, фибули, керамика...трудно става и да се преглътне и да се укрие.

Всъщност обектите са укрити, не са представени в музея, а се съхраняват в депо, където ги виждат ограничен брой хора.
Има публикации, но са в ограничен тираж, а тълкуването на характера на артефактите е мътен - народ от изток....

Земята крие много тайни, но те малко по малко започнаха да излизат.
цитирай
54. pontis - sparotok,
16.04.2010 12:12
и какво от това, че през 315 година е имало българи в Европа? И да ги е имало, отдавна ги няма. Ето моето тълкувание на българската история: имало е българи някъде, отдавна ги няма. Никой не знае кои и какви са били. Отдавна са изчезнали. Но някой си е направил PR и кръстил една държава на тях. За фасон. Много съжалявам за неприличния коментар.
цитирай
55. pontis - а, щях да пропусна нещо съществено...
16.04.2010 12:13
тия от Волжска България нали са с дръпнати очи. И пак са българи. Или и те са претопени. Като македонците.
цитирай
56. анонимен - за сериозността на коментарите..
16.04.2010 12:30
кое му е сериозното?!
цитирам;
"Имайки предвид, че надписите са на 2550-2450 години, то трябва да се каже, че приликата със старобългарските думи е смайваща. Да не забравяме, че окончанието за дателен падеж У ( във Венелу) е типично за старобългарски думи в дателен падеж ( Богу – на бога, сыну – на сина)."

виденията ти не са задължителни за нас...
Сн С
цитирай
57. sparotok - сериозно
16.04.2010 12:35
анонимен написа:
кое му е сериозното?!
цитирам;
"Имайки предвид, че надписите са на 2550-2450 години, то трябва да се каже, че приликата със старобългарските думи е смайваща. Да не забравяме, че окончанието за дателен падеж У ( във Венелу) е типично за старобългарски думи в дателен падеж ( Богу – на бога, сыну – на сина)."

виденията ти не са задължителни за нас...
Сн С


Не мога да очаквам от вас да приемете моите виждания защото така ще признаете, че сте били заблудена до сега, или, че умишлено сте преподавали заблуди.

Моето виждане не е задължително за никого, аз само давам възможност на читателите да се запознаят с данни, които вие и вашите съмишленици премълчават.

Читателите ще преценят кой е прав и кой заблуждава, сега има база за сравнение, вашия монополизъм свърши госпожо.
цитирай
58. sparotok - ужас
16.04.2010 12:38
pontis написа:
и какво от това, че през 315 година е имало българи в Европа? И да ги е имало, отдавна ги няма. Ето моето тълкувание на българската история: имало е българи някъде, отдавна ги няма. Никой не знае кои и какви са били. Отдавна са изчезнали. Но някой си е направил PR и кръстил една държава на тях. За фасон. Много съжалявам за неприличния коментар.


Ужасявам се, как може един българин да каже - и какво от това, че през 315 година е имало българи в Европа?

Не ви ли боли от това, че са окрали историята ни, че са ни унижили, че от велик народ ни превърнаха в просяци!
цитирай
59. sparotok - истина
16.04.2010 12:40
joanandreev1 написа:
Поздравявам Ви за за благородният стремеж за осветяване на българското минало!
За голямо съжаление историята се пише, за да обслужва властови и политически интереси, а също така става заложница на лични интереси на авторитетни "учени".
Древните българи са били народ с доста загадъчно миграционно поведение и произход.
Ясно е, че са изключително древни (едни от първите арийци), притежавали са изключителни познания в медицината (Те са предали познанието за иглотерапията и акупунктурата на китайците и те самите го признават неофициално!), металознанието, земеделието, астрономията, химията (погледнете последния брой на сп. 8) и пр.
Кой знае защо винаги се разпръскват звездовидно, въпреки че си повтарят завета за силата единството?!
Следи от техният културен досег и присъствие има от Индонезия, през Индия, Авганистан, Персия, Армения, Апенините, Алпите, та чак до Албиона, където са открити следи от древен предкелтски народ, назоваващ се с име, подобно на българското, построил "Стоунхендж" (следи от такъв по-голям и по-древен обект бяха открити и в България). Има странни сходства в символиките дори в Мексико!
На лице е интересна връзка на древните българи и с древните евреи, включително по отношение на духовната философия, знак за което е една много особенна църква в Русия, построена от българи и украсена от тях със символи, подобни на тези по средновековните катедрали, които пък се появяват след като рицарите кръстоносци донасят апокрифно и гностично познание от Палестина!
Така, че Ви чака тежка интердисциплинарна и неблагодарна работа, за която имате пълната ми морална подкрепа! Дерзайте!


Благодаря за подкрепата!
Знам, че няма да ми е лесно, знаех го още отдавна, но истината трябва да се покаже.
Враговете й могат само да я скрият временно, но не могат да я унищожат.
цитирай
60. анонимен - sparotok, промени згалавието на поста
16.04.2010 12:46
на "моите виждания/видения/заблуди" - само за съмишлениците, които не са ходили на училище
приемам всякакви виждания...но тук има само видения
Сн С
цитирай
61. sparotok - цинизъм и сарказъм
16.04.2010 12:52
анонимен написа:
на "моите виждания/видения/заблуди" - само за съмишлениците, които не са ходили на училище
приемам всякакви виждания...но тук има само видения
Сн С


Цинизъм и сарказъм са типични качества за хората имащи беден душевен свят, не се излагайте повече!
цитирай
62. анонимен - @sparotok, нито е цинизъм нито е сарказъм...
16.04.2010 12:57
имаш проблем с разчитанията..
Сн С
цитирай
63. jones - Интересна е теорията, но е трудно доказуема....
16.04.2010 13:05
... ето, погледни тук:

http://jones.blog.bg/technology/2006/07/10/drevni-paraleli.6793

Според това тук, би трябвало хората от варненския некропол да са ходили до Япония или японците от епохата Джомон, да са идвали на Балканите.
Очевидно е имало някакви връзки, но как са се формирали тогава 5000 г.пр.Хр. - не знаем.

По същия начин е и с въпросните българи - може да не са били българи изобщо, а просто хора на същото технологично ниво.
А може би просто поради това уеднаквено ниво всички са работили с един дизайн - може би под нечие влияние... Чие, не знам!
цитирай
64. анонимен - Маноловци и Цезара, финни манипулатори.
16.04.2010 13:10
Манол каза:
"Наричаш "старобългарски" и погребения от ІV в.пр. Хр. като явно не си наясно, че терминът се отнася до официалния славянски език, ползван от българскитя двор от края на ІХ в. нататък и писан само с глаголица и кирилица."
Байно, дето пишеш под името Манол голяма глупост си написал, явно славянските камбани на Кремъл яко бият в главата ти.
..........................
pontis, вече има интернет, не се излагай! Спокойно можеш да провериш, че волжските българи НЕ са с дръпнати очи.
..........................
А Манол и Цезара са изпечени и обучени манипулатори от прославянската школа и само да се смени вятъра веднага ще напишат нови учебници ... според новата посока.
цитирай
65. sparotok - посочете грешките
16.04.2010 13:17
анонимен написа:
имаш проблем с разчитанията..
Сн С


Посочете грешките, а и правилния вариант.

Някой бе казал - Критикът се преструва, че познава пътя най-добре, но самия той не може да шофира:)))
цитирай
66. анонимен - Сн.С. е самата едно видение
16.04.2010 13:18
Сн.С. ще ме прощаваш ама голяма патка си!
Вземи си чантата под мишница и бегом да четеш в някой друг блог или си свали
от рафта любимите книги на Партиздат и си ги чети преди сън.
цитирай
67. анонимен - . . . . Древните българи са били народ ...
16.04.2010 13:29
sparotok написа:
joanandreev1 написа:
....
Древните българи са били народ с доста загадъчно миграционно поведение и произход.
Ясно е, че са изключително древни (едни от първите арийци), притежавали са изключителни познания в медицината (Те са предали познанието за иглотерапията и акупунктурата на китайците и те самите го признават неофициално!), металознанието, земеделието, астрономията, химията (погледнете последния брой на сп. 8) и пр.
Кой знае защо винаги се разпръскват звездовидно, въпреки че си повтарят завета за силата единството?!
Следи от техният културен досег и присъствие има от Индонезия, през Индия, Авганистан, Персия, Армения, Апенините, Алпите, та чак до Албиона, където са открити следи от древен предкелтски народ, назоваващ се с име, подобно на българското, построил "Стоунхендж" (следи от такъв по-голям и по-древен обект бяха открити и в България). Има странни сходства в символиките дори в Мексико!
На лице е интересна връзка на древните българи и с древните евреи, включително по отношение на духовната философия, знак за което е една много особенна църква в Русия, построена от българи и украсена от тях със символи, подобни на тези по средновековните катедрали, които пък се появяват след като рицарите кръстоносци донасят апокрифно и гностично познание от Палестина!
Така, че Ви чака тежка интердисциплинарна и неблагодарна работа, за която имате пълната ми морална подкрепа! Дерзайте!


Благодаря за подкрепата!
Знам, че няма да ми е лесно, знаех го още отдавна, но истината трябва да се покаже.
Враговете й могат само да я скрият временно, но не могат да я унищожат.



Знаех си аз че ще стигнем и до маите и ацтеките, въпрос на време беше да си го припишем.

Значи аз предлагам следното:

Вместо да се мъчим да изброяваме какво са открили славните ни деди, може просто да опишем какво НЕ са открили, предполагам че ще се събере в два реда само.
цитирай
68. анонимен - Прави ми впечатление че публикуваш ...
16.04.2010 13:38
Прави ми впечатление че публикуваш само коментари на които си мислиш че можеш да отгонориш, коментари които те поставят в затруднено положение не виждат бял свят.
Има ли нещо такова?
Така ли налагаш тезата си?
Явно публикуваш избирателно, не е честно някакси според мен.
цитирай
69. panazea - Официалната история
16.04.2010 13:48
е слугиня на политиката!
Когато ЧОВЕКЪТ ви пише истината , поне имайте куража да я приемете!
С вашите фалшиви познания не можете да навържете фактите!
Земята пази своите ИСТИНИ!
И те се появяват на бял свят!
Трябват ЗРЯЩИ , за да ги видят!
цитирай
70. sparotok - затруднения
16.04.2010 13:54
анонимен написа:
Прави ми впечатление че публикуваш само коментари на които си мислиш че можеш да отгонориш, коментари които те поставят в затруднено положение не виждат бял свят.
Има ли нещо такова?
Така ли налагаш тезата си?
Явно публикуваш избирателно, не е честно някакси според мен.


Не ми е ясно как виждате какво публикувам и какво не, понякога одобряването на коментара се бави поради заетост на собственика на блога. Замисляли ли сте се за това положение?
цитирай
71. sparotok - ни става
16.04.2010 13:55
анонимен написа:
sparotok написа:
joanandreev1 написа:
....
Древните българи са били народ с доста загадъчно миграционно поведение и произход.
Ясно е, че са изключително древни (едни от първите арийци), притежавали са изключителни познания в медицината (Те са предали познанието за иглотерапията и акупунктурата на китайците и те самите го признават неофициално!), металознанието, земеделието, астрономията, химията (погледнете последния брой на сп. 8) и пр.
Кой знае защо винаги се разпръскват звездовидно, въпреки че си повтарят завета за силата единството?!
Следи от техният културен досег и присъствие има от Индонезия, през Индия, Авганистан, Персия, Армения, Апенините, Алпите, та чак до Албиона, където са открити следи от древен предкелтски народ, назоваващ се с име, подобно на българското, построил "Стоунхендж" (следи от такъв по-голям и по-древен обект бяха открити и в България). Има странни сходства в символиките дори в Мексико!
На лице е интересна връзка на древните българи и с древните евреи, включително по отношение на духовната философия, знак за което е една много особенна църква в Русия, построена от българи и украсена от тях със символи, подобни на тези по средновековните катедрали, които пък се появяват след като рицарите кръстоносци донасят апокрифно и гностично познание от Палестина!
Така, че Ви чака тежка интердисциплинарна и неблагодарна работа, за която имате пълната ми морална подкрепа! Дерзайте!


Благодаря за подкрепата!
Знам, че няма да ми е лесно, знаех го още отдавна, но истината трябва да се покаже.
Враговете й могат само да я скрият временно, но не могат да я унищожат.



Знаех си аз че ще стигнем и до маите и ацтеките, въпрос на време беше да си го припишем.

Значи аз предлагам следното:

Вместо да се мъчим да изброяваме какво са открили славните ни деди, може просто да опишем какво НЕ са открили, предполагам че ще се събере в два реда само.



Бихте ли посочили къде съм писал за маите? Да съм казвал - господине, прав сте за маи и ацтеки?
Не, нали?

Не проектирайте върху мен своите фантазии, бъдете коректен!

Отговора ми бе - истината трябва да се покаже.
Враговете й могат само да я скрият временно, но не могат да я унищожат.

Все още съм на същото мнение - истината трябва да се покаже, независимо от опитите на доста хора да я укрият с различни способи.
цитирай
72. sparotok - не си губи времето
16.04.2010 14:01
panazea написа:
е слугиня на политиката!
Когато ЧОВЕКЪТ ви пише истината , поне имайте куража да я приемете!
С вашите фалшиви познания не можете да навържете фактите!
Земята пази своите ИСТИНИ!
И те се появяват на бял свят!
Трябват ЗРЯЩИ , за да ги видят!


Панацея, не си губи времето, тези хора са предубедени, а има и какво да губят, ето затова са такива реакциите им.
цитирай
73. анонимен - Тогава, късноруските преписи валидни ли са?
16.04.2010 17:27
Цезара към Спароток:
"ти не си уточнил, че се водиш по издателя а не по оригинала или по скоро по късноанглийския му препис. по този начин заблуждаваш читателя."
"има и нещо друго. щом текстът е запазен с цитат на късен английски автор тук отново може да има осъвременяване, т.е. англичанинът да е представил част от неговата действителност. впрочем този англичанин в кой век пише?"
.....
Добре де, а ми вие Маноловци и Цезаровци защо уважавате и се доверявате на късноруските преписи от късно руски преписвачи на българските книги.
Може да има "осъвременяване" на някой думи, т.е. руския преписвач да е представил и част от неговата действителност във времето в което е живял.
Защо вярвате на късните руски преписи? Вижте случая с "Цар Симеоновия сборник" и "За буквите".
цитирай
74. tanyarisemova - нещо извън постинга, но важно и моля за разпространение
16.04.2010 20:18
В навечерието на
24 май – ДЕН НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА
и откриването на комплекс „Свети Николско училище”

сдружение „Свищов-минало, настояще, бъдеще”
о б я в я в а

ученически конкурс за есе
на следните теми:

1. Учителят Христаки Павлович и неговото „Свети Николско училище”
2. „Свищовското училище е главно
сос наука оно е славно” (Йордан Хаджиконстантинов-Джинот)
3. „А ти, малко градче Свищов… пръскай от тебе във всички
околни градове светлината на просветата!” (Антон Цанков)
4 .„На книга да учат, добро да сполучат”(Иван Вазов)
5. Моето училище-вчера, днес, утре

В конкурса могат да участват ученици от 8 до 12 клас. Задължително условие е есето да е авторско, да е написано на български език в Word формат, до 4 стандартни номерирани страници, в шрифт Times New Roman 12, двустранно изравнен. Есето трябва да включва информация за историята на образователното дело в Свищов, първите училища, дарители, учители и техните ученици.
На първата страница, без да бъде номерирана, участниците трябва да посочат избраната от тях тема, както и следните лични данни –трите си имена, училище, клас и класен ръководител, телефон за връзка и e-mail.
Есетата трябва да бъдат представени най-късно до 14 май 2010 г. на адрес ул. град Свищов, „Цар Освободител №3”, стоматологичен кабинет на д-р Иван Динков-председател на сдружението или на e-mail st.nikolsko.school.complex@gmail.com
Имената на наградените автори ще бъдат обявени на 21 май (петък) от 17.30 ч. в комплекс „Свети Николско училище”, намиращо се на ул.” Тодор Хрулев” №2


Настоящият проект се реализира благодарение на помощта на Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма “Общностно развитие и гражданско участие” с финансовата подкрепа на Тръст за гражданско общество в Централна и Източна Европа.
цитирай
75. mglishev - :)
16.04.2010 22:26
[quote=sparotok]Маноле, показах илюстрации на сабята и стрелите на археолози и попитах - Може ли това да са български находки?
Отговора бе - Ами това са типично български находки!

Показал си - пред кого? А че датировката е невярна - това го твърдя от раз.
За надписите така и не разбрах що ги четеш през славянския старобългарски, приет от Моравия в ІХ в. като са си лангобардски от VІ.
цитирай
76. анонимен - До 60.анономен-разчетен като Снежана Серафимова
16.04.2010 23:58
Госпожо Серафимова, в последните два постинга на sparotok, с безкрайна досада чета безплодните Ви и пропити единствено с язвителност и безкрайно високомерие полу мнения.След като сте убедена, че написаното от sparotok се споделя от неучили неграмотници, то баба си ли търсите ТУК. За разлика от Вас, аз също споделям, че ТРАКИТЕ не са изчезнали от Балканския полуостров и техния език не е "умрял" заедно с тях...и за това има не едно и две доказателства.Тъй като обема на полето в което пиша е ограничено, ще се постарая да ви приведа тези доказателства в по дълъг текст който ще вмъкна в този постинг на sparotok. KAN SANDILH.
цитирай
77. sparotok - несериозно
17.04.2010 00:04
mglishev написа:
[quote=sparotok]Маноле, показах илюстрации на сабята и стрелите на археолози и попитах - Може ли това да са български находки?
Отговора бе - Ами това са типично български находки!

Показал си - пред кого? А че датировката е невярна - това го твърдя от раз.
За надписите така и не разбрах що ги четеш през славянския старобългарски, приет от Моравия в ІХ в. като са си лангобардски от VІ.


Маноле, ти току що разпъна на кръст учени като Хат, Фетер, Просдочими, Йопич, Шумахер, Гуштин и Старе. Откога стана такъв специалист по археология и лингвистика, че да отхвърляш труда на признати учени имащи сериозни публикации?

Колкото до характера на днешния български прочети какво е казал К. Ренфрю на стр. 176 в Archaeology and Language, The Puzzle of the Indo-Europeans.

Обещавам ти здрава почерпка, ако разтълкуваш надписите на лангобардски.
Имаш обаче проблем с хронологията, не ти се връзват повече от 1000 години...

Все пак ще чакам с нетърпение да го видя това лангобардско тълкуване:)))
цитирай
78. анонимен - славянски език ?
17.04.2010 00:50
mglishev написа:
[quote=sparotok]Маноле, показах илюстрации на сабята и стрелите на археолози и попитах - Може ли това да са български находки?
Отговора бе - Ами това са типично български находки!

Показал си - пред кого? А че датировката е невярна - това го твърдя от раз.
За надписите така и не разбрах що ги четеш през славянския старобългарски, приет от Моравия в ІХ в. като са си лангобардски от VІ.


Mglishev, това, което ти наричаш славянски е тракийски език, няма славяни преди шести век, до това време така наречените славяни са всъщност гетите.Ние все още говорим гетския език, колкото да не ти се иска. Той е древен и консервативен, което проличава най-вече от приликата му с хетския език.
Старобългарското ЕСМИ ( аз съм) е идентично на хетското ЕСМИ ( аз съм). Други любопитни особености забелязваме в приликата на старобългарската дума ДЛЪГОСТЪ ( дължина) и хетската ДАЛУГАШТИ ( дължина). Примери бол, ама ти нямаш познания по хетски и люитски, иначе бих ти дал повече паралели.

Не бих се учудил, ако надписите, които спароток е превел се окажат много по-стари от пети, или шести век преди новата ера.ЕСИ УМНИ НЕ СУР не можеш да го преведеш с помощта на който и да е германски език, задника да си скъсаш няма да стане. ЕСМИ ВЕНЕЛУ СЛЕЕННИИ също не притежава германска морфология, на опаки да го обърнеш, на един крак да подскачаш, няма да сполучиш.

Вземи да се сдобриш със спароток, съберете се, действайте за благото на България! Не ти трябва чуждопоклонничеството бе момче, поради что се срамиш да се наречеш българин?
цитирай
79. анонимен - агентите дерзаят
17.04.2010 00:52
анонимен написа:
sparotok написа:
joanandreev1 написа:
....
Древните българи са били народ с доста загадъчно миграционно поведение и произход.
Ясно е, че са изключително древни (едни от първите арийци), притежавали са изключителни познания в медицината (Те са предали познанието за иглотерапията и акупунктурата на китайците и те самите го признават неофициално!), металознанието, земеделието, астрономията, химията (погледнете последния брой на сп. 8) и пр.
Кой знае защо винаги се разпръскват звездовидно, въпреки че си повтарят завета за силата единството?!
Следи от техният културен досег и присъствие има от Индонезия, през Индия, Авганистан, Персия, Армения, Апенините, Алпите, та чак до Албиона, където са открити следи от древен предкелтски народ, назоваващ се с име, подобно на българското, построил "Стоунхендж" (следи от такъв по-голям и по-древен обект бяха открити и в България). Има странни сходства в символиките дори в Мексико!
На лице е интересна връзка на древните българи и с древните евреи, включително по отношение на духовната философия, знак за което е една много особенна църква в Русия, построена от българи и украсена от тях със символи, подобни на тези по средновековните катедрали, които пък се появяват след като рицарите кръстоносци донасят апокрифно и гностично познание от Палестина!
Така, че Ви чака тежка интердисциплинарна и неблагодарна работа, за която имате пълната ми морална подкрепа! Дерзайте!


Благодаря за подкрепата!
Знам, че няма да ми е лесно, знаех го още отдавна, но истината трябва да се покаже.
Враговете й могат само да я скрият временно, но не могат да я унищожат.



Знаех си аз че ще стигнем и до маите и ацтеките, въпрос на време беше да си го припишем.

Значи аз предлагам следното:

Вместо да се мъчим да изброяваме какво са открили славните ни деди, може просто да опишем какво НЕ са открили, предполагам че ще се събере в два реда само.


Димитре, не се връзвай на провокации, тия га
цитирай
80. анонимен - йоанчо
17.04.2010 00:58
Димитре, не го ли усети тоя агент-провокатор бе? Mазен, мазен, ама държи ножле зад гърба. Вече работят ново поколение другари, старите номера са напудрени, сега се правят на прогресивни, чете ли му страницата на йоанчо?
Гледа да прикотка свестни хора и после да ги омота и предаде. Чуеш ли йоан, пази се, че лошо иде.
цитирай
81. sparotok - номера
17.04.2010 01:03
анонимен написа:
Димитре, не го ли усети тоя агент-провокатор бе? Mазен, мазен, ама държи ножле зад гърба. Вече работят ново поколение другари, старите номера са напудрени, сега се правят на прогресивни, чете ли му страницата на йоанчо?
Гледа да прикотка свестни хора и после да ги омота и предаде. Чуеш ли йоан, пази се, че лошо иде.


Йоан има право на свое виждане, но не трябваше да прави опит да провокира.
Да, бях на страницата му и трябва да призная, че ми допадна написаното от него.
Дано да го е написал от сърце и да не е някаква провокация.
Бог вижда!
цитирай
82. sparotok - Манол
17.04.2010 01:07
анонимен написа:
mglishev написа:
[quote=sparotok]Маноле, показах илюстрации на сабята и стрелите на археолози и попитах - Може ли това да са български находки?
Отговора бе - Ами това са типично български находки!

Показал си - пред кого? А че датировката е невярна - това го твърдя от раз.
За надписите така и не разбрах що ги четеш през славянския старобългарски, приет от Моравия в ІХ в. като са си лангобардски от VІ.


Mglishev, това, което ти наричаш славянски е тракийски език, няма славяни преди шести век, до това време така наречените славяни са всъщност гетите.Ние все още говорим гетския език, колкото да не ти се иска. Той е древен и консервативен, което проличава най-вече от приликата му с хетския език.
Старобългарското ЕСМИ ( аз съм) е идентично на хетското ЕСМИ ( аз съм). Други любопитни особености забелязваме в приликата на старобългарската дума ДЛЪГОСТЪ ( дължина) и хетската ДАЛУГАШТИ ( дължина). Примери бол, ама ти нямаш познания по хетски и люитски, иначе бих ти дал повече паралели.

Не бих се учудил, ако надписите, които спароток е превел се окажат много по-стари от пети, или шести век преди новата ера.ЕСИ УМНИ НЕ СУР не можеш да го преведеш с помощта на който и да е германски език, задника да си скъсаш няма да стане. ЕСМИ ВЕНЕЛУ СЛЕЕННИИ също не притежава германска морфология, на опаки да го обърнеш, на един крак да подскачаш, няма да сполучиш.

Вземи да се сдобриш със спароток, съберете се, действайте за благото на България! Не ти трябва чуждопоклонничеството бе момче, поради что се срамиш да се наречеш българин?


Манол е умен и интелигентен, но за съжаление предубеден. Не е лошо момче, така са го учили, такава позиция е приел. По принцип помощта му би била от полза, но не мисля, че в скоро време това ще стане.
цитирай
83. elina71 - Поздрави!
17.04.2010 13:34
Отличен постинг!!!
цитирай
84. анонимен - raders Защо така промитивно се хвърляш в шамарите бе човек..!?
17.04.2010 14:35
raders - де да беше така
16.04 00:04
"Остава да си изясним още един дребен въпрос. Защо тези хора не са продължили да се наричат траки и защо държавата не се казва Тракия, както е логично според това изследване?.."
ТИЯ ХОРА НИКОГА НЕ СА СЕ НАРИЧАЛИ ТРАКИ! гърците са ги нарекли траки и от там тръгва това. А ние и всички учени и любопитковци, сега ползваме понятието "траки" за удобство, когато имаме в пред вид българите населявали тези и други земи от памтивека. И когато почнеш да умуваш върху миграциите, си изясни що е миграция, защо мигрират хората, дали целите народи хукват нанякъде или части от тях за които не стига жизнено пространство, какво става с тези които са заплашени-дали си вземат торбите и духват да бягат или и нещо друго правят/например, какво става с българите когато отоманците заливат България? Отиват в изгнание ли? Или се покриват в планините и изпълзяват след векове за да удавят империята с деца?!...спирам до тук, че ме отегчаваш.
Демограф
цитирай
85. mglishev - :)
17.04.2010 15:22
Спароток, какво да говорим - за лангобардското разчитане вече достатъчно говорих. Колкото до "разпънатите на кръст" автори - склонен съм да вярвам, че ти често цитираш текстове, които всъщност не твърдят това, което смяташ.

А това с гетите-славяни просто е нелепо, Бога ми. Все пак поляците не говорят гетски.
цитирай
86. demograph - Кючът за всичко е Старо-Европейският етнос и миграционното му поведение
17.04.2010 15:26
joanandreev1 написа: "Древните българи са били народ с доста загадъчно миграционно поведение и произход..." Правилно. Ако повечко от подскачащите срещу спароток се задълбаят малко в архи-демографията и динамиката на миграциите и заселничеството в древността, ще намерят убедителен отговор на терзанията си и ще се включат в усилията за написване на вярната история на рода си.. Европейската култура изхожда от протобалканския етнос и неговата интелигентна надстройка. Това се признава черно на бяло от множество автори по цял свят.
В момента , показвайки фундаменталните прилики на староевропейския език и писменост с тракийския=български, спароток разкъсва завесата от културно-исторически нихилизъм и инерция, относно автохтонния Европейски път и Близко източния /шумерски/ и Гръцкия/елинистичен/ културен и технологичен приоритети.. Просто няма такива. Всичко е запонало много по-рано и то по нашите земи, от нашите предци! Това са с 2-3000 години пред шумерски и пред гръцки, автохтонни културни постижения./"The lost civilizations of the stone age" Richard Rudgley
Това, че българският/тракийският/ език и писменост са, може би, ключът на загадката, само може да ни кефи.Това -към raders, mglishev, anonimnus и другите, които наистина се интересуват от истината.
СнС няма да стигне до прозрение никога, защото други са мотивите които движат
активността и'.
цитирай
87. mileidi46 - :)))Zdravei!!
17.04.2010 15:27
Radvam se ,4e si tuk...i sum s teb!!...
цитирай
88. demograph - Някой имат кухини в основното си образование.
17.04.2010 15:30
mglishev - :) ".....Все пак поляците не говорят гетски." Я ни образовай. Кажи ми нещо на "гетски".
цитирай
89. анонимен - Иво
17.04.2010 16:21
Тоя пък 25-26 годишния фърфълак Глишев откога взе да вярва в Бог, че на всичкото отгоре да го използва и в речника си? Аха..... разбрах.... сега на смяна са старухите. Така вече думата "Бога ми" си идва на мястото, защото е ясно кой я използва.
Къде сте чули млад човек да използва "бога ми"?
цитирай
90. sparotok - Иво
17.04.2010 16:30
анонимен написа:
Тоя пък 25-26 годишния фърфълак Глишев откога взе да вярва в Бог, че на всичкото отгоре да го използва и в речника си? Аха..... разбрах.... сега на смяна са старухите. Така вече думата "Бога ми" си идва на мястото, защото е ясно кой я използва.
Къде сте чули млад човек да използва "бога ми"?


Иво, Павел помоли за придържане към културен тон, към същото те призовавам и аз.Не одобрявам поведението на Манол, но нека запазим приличието!
Д.Д.
цитирай
91. sparotok - заааместник
17.04.2010 16:32
mileidi46 написа:
Radvam se ,4e si tuk...i sum s teb!!...


Павел замина по работа, но аз ще предам съобщението Ви, когато му се обадя!
Благодаря Ви за поддръжката!
Д.Димитров
цитирай
92. sparotok - твърдения
17.04.2010 16:44
mglishev написа:
Спароток, какво да говорим - за лангобардското разчитане вече достатъчно говорих. Колкото до "разпънатите на кръст" автори - склонен съм да вярвам, че ти често цитираш текстове, които всъщност не твърдят това, което смяташ.

А това с гетите-славяни просто е нелепо, Бога ми. Все пак поляците не говорят гетски.


Маноле, проследих дискусията ви и, ако не се лъжа ти твърдеше, че надписите са на лангобардски език.Не си предложил обаче никакво тълкуване, нито пък си дал историческо свидетелство, че лангобардите са имали амулети под формата на еленово рогче.
Очаквам да предложиш тълкуване на ЕСИУМНИНЕСУР с лангобардски, или немски, даже и норвежки ще ме задоволи.
Остава да обясниш как лангобардски надпис попада във венетска гробница от 6-ти век преди новата ера? Какво означава ЕСМИВЕНЕЛУСЛЕЕНИИ на лангобардски?
По мои сведения първите надписи на германски езици са датирани 3-ти век от новата ера, какво е обяснението ти?
Готов съм да приема, че старите германи са имали писменост през 6-ти век преди новата ера, всичко е възможно, но е нужно и тълкуване на надписите с помощ на германски език.Моите познания по старовисоконемски не ми позволиха да намеря дори една германска дума в двата надписа.
Очаквам отговор.
Д.Д.
цитирай
93. анонимен - Иво
17.04.2010 16:55
Какво обидно и некултурно има в думата фърфълак? Фърфълак означава млад човек.
Не разбирам кое в думите ми е неприлично?
цитирай
94. sparotok - прощавай
17.04.2010 17:26
анонимен написа:
Какво обидно и некултурно има в думата фърфълак? Фърфълак означава млад човек.
Не разбирам кое в думите ми е неприлично?


Прощавай, не познавах тази дума, стори ми се не особено вежлива и поради тази причина те помолих да смекчиш тона.
Ако фарфалак действително означава млад човек, приеми моите извинения за несправедливия упрек.
Д.Д.
цитирай
95. анонимен - Иво
17.04.2010 17:48
Приемам ги.

Сега остава и iuliuscaesar да ти се извини, защото вече два пъти те обвинява, че си лъгал относно прочита на текстове, а това според него означава, че ти съзнателно манипулираш хората.
Да взема пример от теб как се прави, Д.Д. Добър урок му даде!
Поздрави!
цитирай
96. sparotok - доблест
17.04.2010 18:28
анонимен написа:
Приемам ги.

Сега остава и iuliuscaesar да ти се извини, защото вече два пъти те обвинява, че си лъгал относно прочита на текстове, а това според него означава, че ти съзнателно манипулираш хората.
Да взема пример от теб как се прави, Д.Д. Добър урок му даде!
Поздрави!


Всеки, който държи на себе си трябва да може да се извини.Човешко е да се греши, но аз лично се опасявам, че юлиус и глишев ще признаят, че не са били прави и ще поднесат публично извиненията си.Да видим какво ще стане.
Поздрави!
Д.Д.

Между другото, в кой край се използва думата фъфълак-младеж?
цитирай
97. анонимен - Иво
17.04.2010 18:37
Странджа.
При нас я използваме в смисъл на човек, който тепърва има много да учи и е "зелен" в много работи. С една дума - многознайко без керемиди - т.е. без покритие. На такива хора още им казваме "дрън-дрън тенджера".
цитирай
98. mglishev - Д.Д.,
17.04.2010 20:22
просто датировката, която предлагате с Павел, е изцяло погрешна.
Колкото до еленови амулети у германите - изключително са разпространени. Бронзови елени, еленов рог като символ на плодородие и прочие. Едни от съседите на хедобардите (същите лангобарди в V в.), а именно датчаните според северногерманските легенди строят дворец, наречен Heorot, Еленова зала. Тъй че не се учудвай и от формата на амулета.

А тълкуванието, дадено от Павел просто е произволно и е на славянски. Моето се опира на факта, че чета руни и ясно разпознавам името на боговете-Аси в началото на надписите (което е нормално). Аз все пак съм изучавал няколко древни езика, докато за Павел имам съмнения, че е така.
цитирай
99. sparotok - смесване
17.04.2010 21:17
mglishev написа:
просто датировката, която предлагате с Павел, е изцяло погрешна.
Колкото до еленови амулети у германите - изключително са разпространени. Бронзови елени, еленов рог като символ на плодородие и прочие. Едни от съседите на хедобардите (същите лангобарди в V в.), а именно датчаните според северногерманските легенди строят дворец, наречен Heorot, Еленова зала. Тъй че не се учудвай и от формата на амулета.

А тълкуванието, дадено от Павел просто е произволно и е на славянски. Моето се опира на факта, че чета руни и ясно разпознавам името на боговете-Аси в началото на надписите (което е нормално). Аз все пак съм изучавал няколко древни езика, докато за Павел имам съмнения, че е така.


Ставаше дума дали има свидетелсва, че в лангобардските гробове има амулети от еленово рогче, или пък някой стар автор да е свидетелствал за наличие на амулети от еленов рог у лангобардите.
Еленът е почитан като свещено животно също и от скитите, траките, галите, но това е съвсем друга тема.

Рогчето с надписа не е едно, намерени са десетки и са датирани 6-ти-5ти век преди новата ера. Виждал съм ги и в музеите на Болцано, Магре и т.н.
Буквите са ретски, различават се доста от руните на германските народи.
Павел е добре запознат с различните варианти на футарк, правил е сравнения.

Асите са засвидетелствани в една доста по-късна епоха от времето когато надписите са гравирани. На рогчето имаме ЕСИ ( УМНИНЕСУР), а на венетския съд ЕС (МИВЕНЕЛУСЛЕЕНИИ).
Да предположим, че все пак е имало малка група германи в Ретия и Венетия през 5-ти век преди новата ера, да предпложим, че ЕС означава бог, но какво е другото?
Хубаво, че си изучавал древни езици, но и Павел е обърнал внимание на латински, санскрит и галски, освен това говори 6 съвременни езика, това също помага. Запознат е с десетки рунически надписи от Дания, Швеция, Германия, Холандия и Британия...Аз му помагам с хетски, скоро ще се увериш в това.

На тази страница са дадени няколко рунически азбуки, посочи моля те коя трябва да се ползва, за да се разчетат надписите.

http://www.proel.org/index.php?pagina=alfabetos/runico
цитирай
100. sparotok - до юлиус
17.04.2010 21:35
юлиус, ти ще се появиш с коментар чак когато поднесеш извиненията си.

Не, аз не считам, че хетите са траки, но особеностите на хетския могат да се използват за полезни сравнения.

Да не забравяме, че в прародината си - черноморските степи, хетите са съжителствали хилядолетия наред с траките, останали са следи, знаеш за трако-хетските изоглоси.
цитирай
101. tili - Невероятно
17.04.2010 22:11
и същевременно - убедително! Езикът никога не лъже!
цитирай
102. aqualia - Достоен постинг!
17.04.2010 23:16
Достойни и изчерпателни отговори!
Поздравявам ви за културната полемика!
Радвам се за това, че продължавате да работите за каузата! :)))
Поздрави и на Павел!
цитирай
103. анонимен - дес
18.04.2010 00:50
ха, Иво, и ти хисикийско момче :) привет! всъщност, доколкото аз знам или мога да мисля, думата идва от странджанската диалеткна форма на хвърча, там казват обикновено фърча, а пък фъркам е това, което малките птичета правят. всъщност фърфълакът е точно онова малко пиленце, което тъкмо започва да си пробва крилцата. сравнението е подходящо.
статията... отново доста интересна информация е поднесена, виждам и че се радва на голямо внимание от редовната критикуваща пасмина. аз лично недоумявам от липсата на минимум човешко достойнство у опонентите, в конкретния случай СнС (за пореден път виждам единствено хвърчащи лиги от някакво странно подобие на бяс, голи претенции за компетентост и никакъв конструктивен коментар), Цезарът, АВЕ су, всъщност опитите ти да оклепаш противника могат да се изтълкуват единствено като слабост, неспособността ти да признаеш грешката си, потвърждава първата диагноза. приличаш ми на млад пъпчив ученик. научи се да губиш, това само ще те изведе напред и неимоверно много повече ще научиш! бъди не само хитрец и ловен манипулатор (всъщност и това не си), но и мислещ, мъдър човек! знанието, с което се пъчиш, има срок на годност, и този срок скоро изтича. огледай се!
цитирай
104. demograph - Фърфалак се употребява и в македонско
18.04.2010 02:04
Със същия смисъл.
цитирай
105. sparotok - език
18.04.2010 08:26
tili написа:
и същевременно - убедително! Езикът никога не лъже!


Книга може да се фалшифицира, но език не.
цитирай
106. sparotok - дискусия
18.04.2010 08:27
aqualia написа:
Достойни и изчерпателни отговори!
Поздравявам ви за културната полемика!
Радвам се за това, че продължавате да работите за каузата! :)))
Поздрави и на Павел!


Само с културна дискусия ще стигнем до разрешение на спора, надявам се и за в бъдеще всеки участващ да се съобразява с правилата.
цитирай
107. sparotok - интересна дума
18.04.2010 08:30
demograph написа:
Със същия смисъл.


Интересна дума е това, защо ли не съм я чувал?
В началото я помислих за обиден епитет, макар Глишев да е опонент, не желаех да бъде обиждан и помолих Иво да смекчи тона, а то нямало защо:)))
цитирай
108. sparotok - до юлиус
18.04.2010 08:36
Юлиус, мисля, че бях пределно ясен - първо ще се извиниш на Павел, едва след това ще бъдеш допуснат до блога.
Какво е толково трудно да кажеш - сгреших, не бях прав, Пулгара ланд означава действително България, Павел не е заблуждавал никого.

Разбери, данните изнесени до тук са само върха на айсберга.
Не започвай война, която не можеш да спечелиш!
цитирай
109. анонимен - Иво
18.04.2010 11:11
Здрасти Дес.
Да. Стари момчета сме.
Чувал ли си как е наименувана долината на египетските царе? Долината се казва Странджа!!!!!!!!!!!!!
Я сега фърфълака Глишев и къмпъни да ми обяснят какво търси нашия топоним Странджа в Египет и то не къде да е, ами точно там където са погребани египетските царе?

цитирай
110. sparotok - Египет
18.04.2010 17:49
анонимен написа:
Здрасти Дес.
Да. Стари момчета сме.
Чувал ли си как е наименувана долината на египетските царе? Долината се казва Странджа!!!!!!!!!!!!!
Я сега фърфълака Глишев и къмпъни да ми обяснят какво търси нашия топоним Странджа в Египет и то не къде да е, ами точно там където са погребани египетските царе?



Здравей Иво!

За Египет са премълчани много неща.

Благородниците от първите три династии не са местно население, а хора от съвсем различен антропологичен тип ( D.E.Derry, The Dynastic Race in Egypt).Намерени са мумии на едри хора - европеиди с рижа и кестенява коса. Отдавна е направено генетично проучване, но резултата не е оповестен...явно не се харесва някому.

Върху керамиката на първите династии има гравирани знаци, които не се срещат сред йероглифите ( W.B. Emmery, Archaic Egypt), но за сметка на това ги има в Тракия, което ги прави неудобен факт и затова не биват споменавани в шарените книжки. Не се споменава и, че най-ранната египетска керамика я има и в ...Тракия.

Фараоните се погребват с ръце кръстосани на гърдите, а в дланите са поставени символи на власт.Първият пример за подобно погребение е този от Варненския некропол.Има снимки, разгледай ги хубаво и ще видиш, че съм прав.

Всъщност фараон не е титла, а дума със значение дом, на египестки -ПЕРАА, на тракийски селище е ПАРА. Дали ще има връзка:)))

Тракийския царски символ е била бойната брадва, а при египтяните жезъл под формата на гега, а на египетски ГЕГА е ХЕГА...интересно, нали?

Тракийските могили не са нищо друго освен пирамиди от пръст и глина. В Египет има изобилие на варовиков камък, него можеш да го режиш с мидена черупка, но при нас преобладаващият вид камък е гранит и базалт, поради тази причина се е изпозвало пръст и глина...става много по-бързо.

Първият египетски бог е РА- слънцето, на което ние казваме РАйко...сигурно ще е пълна случайност, нали, така ще кажат някои хора:)))

В староегипетския има думи близки до нашите, няма да ги споменавам, защото не знам какви са плановете на Павел.Не мога да си обясня защо той така упорито мълчи по този въпрос.Единсвеният му отговор е - Не му е сега времето.
Поздрави!

Д.Д.
цитирай
111. анонимен - Иво
19.04.2010 00:19
Без повече да разтягам темата само ще припомня какво пише Йосиф Флавий:
„А Тир, синът на Яфет , нарече народа, над който управляваше – тираки, но гърците промениха името, наричайки ги траки.”

Д.Д., знаеш кой е Яфет, нали? Ной е баща му.
А сина на Яфет е Тир, който цитира Йосиф Флавий.

А сина на Тир се казва Египт, който основал първото египетско царство (около 3000 г.пр.н.е.). Оттам и името Египет.

Забележително е за мен, че от думата "Тир" се появява "тираки" за народа, който е следвал своя водач. Гърците пък променили името на този народ на траки. Получава се нещо като цар Крум и крумовци. Или цар Шишман и шишмановци. Ама това означава, че името траки е образувано точно както и шишмановци. Ама гърчулята отде да знаят, че шишмановци не е етноним за народ???
Същото май ни казва и Йосив Флавий.
Добре, тогава как се е наричал народа, който е дошъл от Балканите и е основал Египет? Траки ли? Едва ли.
цитирай
112. sparotok - Египет
19.04.2010 08:37
Иво, сведението на Йосиф Флавий не трябва да се взема буквално. Яфет е титанът Япет, а за титаните се казва, че били предци на траките.

Аз лично смятам, че траки е гърцизираното дерзики ( дръзките), но останалите племена не са се разпознавали под това име.

Народът дошъл в Египет от Източна Европа е наречен - синовете на орела ( сокола). Не може да се каже обаче, че тия пришълци от Тракия са създатели на египетската култура, защото и преди тяхното идване е имало заченки на изкуство и т.н. По-скоро можем да говорим за тракийско влияние. Траките за съжаление са били твърде малко и за няколко века са били асимилирани.
цитирай
113. анонимен - Иво
19.04.2010 09:14
Благодаря за уточнението Д.Д.
Вече си обясних защо има такова разминава в годните, когато става въпрос за Яфет и Тир.
Колкото до "синовете на орела" я виж какво има изобразено на тези уникални снимки.
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=297&sid=65377b82c62bba00115077bd204dd06e
Авторът е снимал каменни орли! Нима това не е факт, че е имало народ от Балканите нарекъл себе си "синовете на орела"?
Кой ще тръгне да оформя от скала образ на орел ако не го почита..........
цитирай
114. sparotok - соколите
19.04.2010 09:30
анонимен написа:
Благодаря за уточнението Д.Д.
Вече си обясних защо има такова разминава в годните, когато става въпрос за Яфет и Тир.
Колкото до "синовете на орела" я виж какво има изобразено на тези уникални снимки.
http://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=3&t=297&sid=65377b82c62bba00115077bd204dd06e
Авторът е снимал каменни орли! Нима това не е факт, че е имало народ от Балканите нарекъл себе си "синовете на орела"?
Кой ще тръгне да оформя от скала образ на орел ако не го почита..........


Когато Приск ( той е тракиец между другото) посещава хуните, той ги нарича скити и царски скити. А според Херодот царските скити са се наричали соколоти.
Поне за мен това означава соколета - соколи.
Соколът и орелът са свещени животни на траки и скити и се ползват в тракийската и скитска хералдика много по-рано отколкото при римляни и германи.
цитирай
115. mglishev - "Странджа" в Египет?
19.04.2010 09:38
анонимен написа:
Чувал ли си как е наименувана долината на египетските царе? Долината се казва Странджа!!!


Долината днес се нарича Уади Бибан ал-Мулук, тоест "Долина на царските врати".
По време на Новото царство, когато долината е използвана, са я наричали Та Сехет Маат, тоест "Великата долина на Справедливостта." Това е поне според Theban Mapping Project, големия проект на Фордъмския университет за картографиране на долината. Не знам откъде идва тая глупост за "Странджа", но е очевидна партенка за неграмотни.

Не, сериозно, не може всичко интересно да е българско и тракийско :) По всеки параграф всяко подобно твърдение може да бъде отхвърлено с много малко усилия. Иска се труд и адски много четене, за да се сглоби някоя що-годе прилична хипотеза. Автохтонците "разчитате" надписи и давате "паралели" с древни народи без никаква подготовка. Най-малката прилика ви е достатъчна, да не говорим, че нито един от вас - нито един! - не е учил някой от старинните езици и не е ходил на разкопки. То е смешно даже.
цитирай
116. sparotok - подготовка
19.04.2010 09:52
mglishev написа:
анонимен написа:
Чувал ли си как е наименувана долината на египетските царе? Долината се казва Странджа!!!


Долината днес се нарича Уади Бибан ал-Мулук, тоест "Долина на царските врати".
По време на Новото царство, когато долината е използвана, са я наричали Та Сехет Маат, тоест "Великата долина на Справедливостта." Това е поне според Theban Mapping Project, големия проект на Фордъмския университет за картографиране на долината. Не знам откъде идва тая глупост за "Странджа", но е очевидна партенка за неграмотни.

Не, сериозно, не може всичко интересно да е българско и тракийско :) По всеки параграф всяко подобно твърдение може да бъде отхвърлено с много малко усилия. Иска се труд и адски много четене, за да се сглоби някоя що-годе прилична хипотеза. Автохтонците "разчитате" надписи и давате "паралели" с древни народи без никаква подготовка. Най-малката прилика ви е достатъчна, да не говорим, че нито един от вас - нито един! - не е учил някой от старинните езици и не е ходил на разкопки. То е смешно даже.


Маноле, остави Странджа настрана, но как ще обясниш факта, че се премълчава чуждият произход на първите три династии, защо го знаят само специалисти?
Защо само специалисти знаят за странната писменост на Египет, която изчезва в края на трета династия?
Защо не се споменават никога приликите между тракийската неолитна керамика и египетската от същия период?

За разкопките не позна, ти си бил още дете, когато аз съм присъствал за първи път на разкопки.
За старинните езици също не позна, но хайде...

Да, разчитаме на надписи, но само когато данните са подкрепени с археологически находки и топоними.

Други пък разчитат на мнения, отхвърлят неудобните стари автори и тълкувате неудобните факти като осъвременяване:)))

А колкото до смеха, най-добре се смее този, който се смее последен:)))
цитирай
117. анонимен - Сакар в Тракия и Сакара в Египет!!!
19.04.2010 12:26
Тъй като стана дума за Египет...
В планината Сакар в Тракия са долмените свързани с религиозната обредност на Траките. В Египет е долината Сакара също свързана с религиозната обредност на египтяните там са погребани фараоните.
Очевадно има връзка между двата топонима байно Маноле!
цитирай
118. анонимен - Иво
19.04.2010 13:00
Извинявам се Глишев. В бързината съм се объркал. Не става въпрос за топонима "Странджа", а за топонима "Сакар".
цитирай
119. анонимен - Най екзотичните теории по принцип ...
19.04.2010 13:17
Най екзотичните теории по принцип са дело на хора които нямат връзка с историята или археологията.
Когато прочетете някакво бомбастично заглавие на книжле или статия от типа "Древните траки- прародители на египтяните и ацтеките!" веднага проверете професията на автора, по всяка вероятност е водопроводчик, но историята и етногенетиката му е хоби от няколко години насам.

Всички съвременни по интересни теории за произхода на прабългарите които се нацвъкаха в последните двадесетина години имат за автори икономисти, поети, бояджии, фармацевти и прочие интересни и несвързани с историята професии.
Имам предвид авторите на арийската, египетската, автохтонната и прочие теории, корифеи като Петър Добрев например- бидейки икономист по образование той чете свободно прабългарски език и на базата на тази си своя способност е доказал връзката на прабългарите с шумерите, Стефан Гайд също- професионален аптекар той владее тракийски език и свободно превежда библия Бесика,за Боно Шкодрев и неговата теория за извънземно египетският произход на прабългарите не ми се говори, Шкодрев е бояджия и като хоби художник.

Тези автори на теории обаче публикуват книжле след книжле и печелят нелошо от това, Добрев е нацвъкал барем тридесетина книжлета с неговите иранско шумерски дивотии.

Автохтонната теория има същата съществена специфика- защитниците и никога не са учени историци, археолози или лингвисти.
А и няма как да бъде иначе, никой нормален образован учен не би приел доводите на автохтонците сериозно.
цитирай
120. sparotok - дела
19.04.2010 16:58
анонимен написа:
Най екзотичните теории по принцип са дело на хора които нямат връзка с историята или археологията.
Когато прочетете някакво бомбастично заглавие на книжле или статия от типа "Древните траки- прародители на египтяните и ацтеките!" веднага проверете професията на автора, по всяка вероятност е водопроводчик, но историята и етногенетиката му е хоби от няколко години насам.

Всички съвременни по интересни теории за произхода на прабългарите които се нацвъкаха в последните двадесетина години имат за автори икономисти, поети, бояджии, фармацевти и прочие интересни и несвързани с историята професии.
Имам предвид авторите на арийската, египетската, автохтонната и прочие теории, корифеи като Петър Добрев например- бидейки икономист по образование той чете свободно прабългарски език и на базата на тази си своя способност е доказал връзката на прабългарите с шумерите, Стефан Гайд също- професионален аптекар той владее тракийски език и свободно превежда библия Бесика,за Боно Шкодрев и неговата теория за извънземно египетският произход на прабългарите не ми се говори, Шкодрев е бояджия и като хоби художник.

Тези автори на теории обаче публикуват книжле след книжле и печелят нелошо от това, Добрев е нацвъкал барем тридесетина книжлета с неговите иранско шумерски дивотии.

Автохтонната теория има същата съществена специфика- защитниците и никога не са учени историци, археолози или лингвисти.
А и няма как да бъде иначе, никой нормален образован учен не би приел доводите на автохтонците сериозно.


Всеки отделен човек трябва да бъде преценян по своите дела, а не по тези на другите. Авторът на този постинг не е твърдял и никога няма да твърди подобна глупост като - Древните траки- прародители на египтяните и ацтеките!"

Някои индивиди представящи се да приятели се опитаха да направят подобно внушение, но номера им не мина.

Смятам, че сравнения с Добрев, Гайд и др. са неумесни понеже тези хора не работят по методиката на Серафимов.

Посочете къде Добрев, или Гайд изполват комбинативните методи на Серафимов: исторически извор- данни от ономастика- археологически находки- обичаи- антропология.

Вместо сляпо да отричате и да клеветите честни хора, седнете и помислете върху това, което е поднесено тук в този блог.
цитирай
121. анонимен - Абе, кой ги разнася тези топоними по такива отдалечени земи?
19.04.2010 17:46
Байно Маноле, предполагам вече провери в интернета за топонима Сакара в Египет, този път няма грешка! То и един българин-археолог копае там в Сакара, ама не е от БАНята...
Същия топоним го има и в Тракия, свещената планина Сакар!!!
цитирай
122. анонимен - Иво
19.04.2010 17:54
Само един факт ще ти кажа Глишев.
На 20 км. от Кайро се намира Сакара. Точно там е построена първата стъпаловидна пирамида -„Пирамидата на Джосер”. Джосер (Нетджерихет) е най-известния владетел от 3-тата династия в Египет. Живял е някъде към 2700-2600 г.пр.н.е.
Преди Джосер, фараоните били погребвани в ниски постройки с полегати стени, наречени “Мастаба”.
Много интересна е тази дума „мастаба”. Защо ли ми звучи познато? На теб случайно да ти е някакси позната?
(не държа на отговор)
цитирай
123. sparotok - сакар и мастаба
19.04.2010 18:25
анонимен написа:
Само един факт ще ти кажа Глишев.
На 20 км. от Кайро се намира Сакара. Точно там е построена първата стъпаловидна пирамида -„Пирамидата на Джосер”. Джосер (Нетджерихет) е най-известния владетел от 3-тата династия в Египет. Живял е някъде към 2700-2600 г.пр.н.е.
Преди Джосер, фараоните били погребвани в ниски постройки с полегати стени, наречени “Мастаба”.
Много интересна е тази дума „мастаба”. Защо ли ми звучи познато? На теб случайно да ти е някакси позната?
(не държа на отговор)


Иво, аз не бих разчитал на Сакар и мастаба, ако трябваше да се установи връзка между Тракия и Египет.
По-трудни за обяснение ( за някои хора) са странната писменост на първите три династии, тракийската керамика, най-ранните мумии с рижа и кестенява коса, изображенията на дръжката на нож от Джебел ел Арак, технологията на направа на каменни съдове ( първите са от варненския некропол) и някои особени староегипетски думи засягащи кон, колесница, меч...
Нека тези неща да обяснят...ако не се направят, че не знаят нищо по въпроса разбира се:))
Д.Д.
цитирай
124. анонимен - Иво
19.04.2010 18:59
Аааа съгласен съм с теб Д.Д.! Аз също не съм "стъпил" здраво в теорията за сакар и мастаба, но все пак знаеш, че отделните камъни са важни. Тук камъче, там павенце, утре керемидка, в други ден долменче...... Та така лека полека ей тия сбрана цяла пирамида. Дали ще я наречем "пирамидата на Спароток" или на Д.Д., засега няма значение. Но за в бъдеще може би ще има..... но сега да не се занимаваме с прозаични неща.
Поздрави!
цитирай
125. sparotok - до юлиус
19.04.2010 19:51
Юлиус, първо трябва да се извиниш за клеветите, иначе няма да бъдеш допуснат.

За Сакар и мастаба виж какво съм писал по-горе -Иво, аз не бих разчитал на Сакар и мастаба, ако трябваше да се установи връзка между Тракия и Египет...

Та да сменим темата.
цитирай
126. анонимен - DO GLIWEV
19.04.2010 23:04
IMALI GO TOZI TOPONIM V EGIPED -OTGOVORI MI SAS -DA ILI NE -BLAGODARIA VI . WO WTE TAM -MOZE DA NE OTGOVARIATE......-DOKATO NE POLU4ITE UKAZANIIA ZA MANIPOLAZIONNATA SI DEINOST OT;VIWWESTOIAWETE;...SPAROTOK -NAI WE TI E TRUDNO DA SE PREBORIW SAS......IANI4ARITE.........; EPA TAKOVA ZIVOTNO NEMA..;BALGARITE; - USPEH....
цитирай
127. demograph - Хималайската теория за българите се пръкна! Очаквано, но чак пък толкова бързо..??!! .
20.04.2010 02:21
анонимен - за хетите е доказано много отдавна, че са потомци на древните българи мигрирали към Мала Азия….
....................................................................................................................
Заглавието ви е вярно и от там нататък следват доказателства за пропуски в знанията ви за хети, траки= българи и за техните общи предци. Другото от вас са заклинания. Което вероятно е довело и до обърканото неразбиране на анонимен-БАН за произхода на славяните. Както и на безпомощността на Манолис да вдене мултидисциплинарния характер на съвременната история - Да трако-българите са творили култура и история и доста преди 2000 BC. - от поне 8000г.BC . и проблемът в тезата ви не е, че българите са разпръсвали култура, а че са го правили чак "от района на „хималаите", вместо по-простичкото „и до хималаите”, което си е записано в похода на Дионисий до Индия.. Ама не. - Българите са „хималайци”..!?/предсказах скоро, че и тази теза ще се пръкне след разгрома на монголо-турано-алтайско-иранските версии/. Тук ви се казва, че трако-българите са се нароили по нашите земи и от тук са разнесли култура и ред по света. Заболяването ви не е изолирано явление сред историците по света. Но те започват да се излекуват, докато тия от БАНята още сополят историята ни с вирусите на амбициозни измислици и идеологическите нахлузки.
........................................................СЛЕДВА.....................................................
цитирай
128. demograph - Хималайската теория за българите се пръкна! Очаквано, но чак пък толкова бързо..??!! На Манолис с усмивка.
20.04.2010 02:46
2. А ето какво си пишат хората по света:
"В началото,когато всички вярват, че те/плочките от Тартария,плочката от Градешница, печата от Караново/ са по-късни от от шумерското писмо, никой не възразява те да бъдат интерпретирани като възможна писмена система. Когато обаче се установява, че те в същност предхождат цивилизацията на Шумер, това се оказва достатъчно, за да накара изследователите да се откажат от тази си теза."...
"Съществуват убедителни доказателства, че цялата конвенционална хронология на на различните културни открития на човечеството е тотално объркана."...
"Сегашните общоприети представи за човешката история са изцяло погрешни"
"Идеята за съществуването на стара европейска писменост/Тартария, Винча,Градешница, Караново........./ влиза в конфликт с много от дълбоко вкоренените възгледи на археологията и с традиционните представи за развитието на цивилизацията. Последиците биха били огромни. Ако съществуването на една такава писмена система се приеме от всички, много основни положения ще бъдат поставяни под въпрос. Това ще означава отхвърляне на идеята, че появилите се преди 5000г. "високи" цивилизации(използвам думата в по-традиционния и "общоприет смисъл) на Близкия изток първи са изобретили писмеността. Напротив, те са били изпреварени в това си постижение, и при това-нещо, което е още по-страшно - от "варварските" праисторически племена на Европа.................Това ще възвести ни повече, ни по-малко сриването на настоящите ни представа за цивилизацията."
Richard Rudgley-The lost civilizations of the stone age. Изд. Бард 2005г.
Да ви напиша ли имената на още /колко?/ западни, китайски, бразилски и прочие историци?
Стига. Само още едно като апотеоз на спароток: "Колин Ренфю е първият който включва откритията на езиковедите в областта на археологията. Той ясно показва, че тяхното пренебрегване е равнозначно на отказ от един напълно нов инструмент за изследване на праисторията"/Пак там.
цитирай
129. анонимен - Позоваването на такова семантично ...
20.04.2010 10:11
Позоваването на такова семантично сходство на две думи без никаква връзка между тях е много профанско.
Това че Сакара звучи еднакво на два различни езика не означава нищо особено щом не е подкрепено от никакви други факти.

Ако се напъна мога да извадя безброй думи от днешният и архаичният български език звучащи сходно на произволен съвременен или древен език навсякъде по света.
Какво от това?
Това е просто елементарно съвпадение на глоси, на базата на което се градят сложни теории.

По тази логика мога да намеря думи звучащи като "потури" или "цървули" в който и да е език по света, и какво означава това?

Няма никакви научни и археологически доказателства доказващи връзки между траките и древен Египет.
цитирай
130. sparotok - четете внимателно
20.04.2010 12:44
Четете внимателно!
Аз написах- Иво, аз не бих разчитал на Сакар и мастаба...

Давате странно изявление - Позоваването на такова семантично сходство на две думи без никаква връзка между тях е много профанско.
Господине, не е възможно две думи са семантично сходни и същевременно да няма никаква връзка между тях, наистина е невъзможно, дори и госпожа Снежана Серафимова ще се съгласи с мен в този случай:)))))

Съмнявам се, че с напъване ще извадите безброй думи от днешния и древния български език имащи едно и също звучене и смисъл с произволен език от друга група...но пък щом желаете напъвайте се:)))

Казвате - Няма никакви научни и археологически доказателства доказващи връзки между траките и древен Египет...
Археологическото доказателство е и научно доказателство, не знаехте ли това?
Това, че вие не сте запознат със специализирана литература, не означава, че няма данни в полза на твърдението за тракийско присъствие в Египет.
цитирай
131. sparotok - Тартария
20.04.2010 12:49
Плочиците от Търтария, Градешница, Караново и т.н. унищожават остарялото виждане за историята на Европа, затова и не се говори много по този въпрос.

Факт е, че знаците изписани на тези артефакти са сродни, но и доста по-стари от критската писменост. Да се каже обаче, че траки са създали минойската култура ще е кощунство за някои хора, които са получили титли твърдейки, че българите са дошли от Азия.
цитирай
132. sparotok - Африка
20.04.2010 12:50
demograph написа:
анонимен - за хетите е доказано много отдавна, че са потомци на древните българи мигрирали към Мала Азия….
....................................................................................................................
Заглавието ви е вярно и от там нататък следват доказателства за пропуски в знанията ви за хети, траки= българи и за техните общи предци. Другото от вас са заклинания. Което вероятно е довело и до обърканото неразбиране на анонимен-БАН за произхода на славяните. Както и на безпомощността на Манолис да вдене мултидисциплинарния характер на съвременната история - Да трако-българите са творили култура и история и доста преди 2000 BC. - от поне 8000г.BC . и проблемът в тезата ви не е, че българите са разпръсвали култура, а че са го правили чак "от района на „хималаите", вместо по-простичкото „и до хималаите”, което си е записано в похода на Дионисий до Индия.. Ама не. - Българите са „хималайци”..!?/предсказах скоро, че и тази теза ще се пръкне след разгрома на монголо-турано-алтайско-иранските версии/. Тук ви се казва, че трако-българите са се нароили по нашите земи и от тук са разнесли култура и ред по света. Заболяването ви не е изолирано явление сред историците по света. Но те започват да се излекуват, докато тия от БАНята още сополят историята ни с вирусите на амбициозни измислици и идеологическите нахлузки.
........................................................СЛЕДВА.....................................................


Само Африка остана да бъде обявена за Родина на българите:)))))
цитирай
133. анонимен - Иво
20.04.2010 13:11
Аааа и Северния полюс, Спароток остана...... Чудя се още как не се се сетили да ни нарекат "чукчета".... Че то като се замисля не е голяма философия -
Топонима "чук" се превърнал на "пук".... от "пук" - "п-то" преминало в "б" и така се родил "бук"... заради географската ширина "бук" станал на "бък".. от "бък" фъфлещия гутурал "к" станал на "л"... Ей го де на как се е образувал нашия корен "бъл". От този корен и българи.
Извод - българите са чукчета.
Проста работа.... само за професори.
цитирай
134. sparotok - ужас
20.04.2010 13:15
анонимен написа:
Аааа и Северния полюс, Спароток остана...... Чудя се още как не се се сетили да ни нарекат "чукчета".... Че то като се замисля не е голяма философия -
Топонима "чук" се превърнал на "пук".... от "пук" - "п-то" преминало в "б" и така се родил "бук"... заради географската ширина "бук" станал на "бък".. от "бък" фъфлещия гутурал "к" станал на "л"... Ей го де на как се е образувал нашия корен "бъл". От този корен и българи.
Извод - българите са чукчета.
Проста работа.... само за професори.


Иво, пепел ти на езика, защо им даваш идеи?
Като нищо ще спретнат и такава теория, чукчите облечени с кожи- българите облечени с кожи...и готово:))))
цитирай
135. анонимен - СОКАР-САКАР-САКАРА
20.04.2010 13:31
В планината Сакар в Тракия са долмените свързани с религиозната обредност на Траките. В Египет е долината Сакара също свързана с религиозната обредност на египтяните там са погребани фараоните.
Очевадно има връзка между двата топонима, защото и двете места имат еднакво религиозно предназначение, свързано с погребални обичаи.
цитирай
136. sparotok - езици
20.04.2010 14:28
mglishev написа:
би ли ми казал (може и на лична, за да не се пенкаме публично, а може и тук, ако искаш) по кои точно старинни езици имаш изпити, къде и кога си ходил на разкопки. И аз ще ти отвърна със същата информация. За да е ясна квалификацията ни поистория, филология и археология.

А, Saqqara не е точно Долината на царете, но наистина е египетски топоним. Не смятам, че има общо с нашата Сакар, но всички автохтонисти, разбира се, обожават съвпаденията :)

В много страни първите владетели не са от местен произход, не е само в Египет.


Маноле, отговарям ти тук, не се срамувам от познанията си.
Нямам диплома по латински, старгръцки и т.н. това обаче не означава, че не знам нищо за тези езици. Когато имам нужда от помощ се обръщам към приятели, които имат диплома:)))

Имам дипломи за английски, немски, руски, холандски и фризийски. Да, последният е отделен език, а не диалект на холандския. Фризите се вбесяват като чуят това и казват- Вот ън нювере улевапер!

За да получа дипломата си по уелски ( кимришки) трябва да ходя до Британия, имам си достатъчно други ангажименти и няма да стане скоро.

На разкопки ходя от 1985 година, но подробности не мога да дам защото не искам да създавам проблеми на хората, които са ми имали доверие.
Бил съм в депата на нашите музеи, но няма да кажа кога, за да не компрометирам определени личности.

Изчел съм Херодот, Страбон, Тукидид, Ксенофон, Цезар, Павзаний, Плиний, Дион Касий, Тит Ливий, Йосиф Флавий, Ариан, Амиан Марцелин, Прокопий, Теофилакт Симоката, Зосим и много други.

Изчел съм също М.Вентрис и Дж.Чадуик, Д.Пакард, Дж.Каратели, В.Георгиев, А.Еванс, Б.Брайс, Б. Хрозни, Д.Хамлин, М. Бор, Й. Савли, И. Томажич, Т. Риджуей, Р.Гиршман, А.Монгаит, А.Смирнов, М.Фос, Ф.Трипит, В.Георгиев, И. Дуриданов, Д.Дечев, К.Влахов, И.Маразов, А.Фол, О.Хаас, М.Душек, Ф.Ваудхойзен, Я. Бест, С.Хайнц, Д. Агре, Г.Китов, С. Йорданов, К.Порожанов, Я.ван Виндекенс, Р. Тантау, A.Холдер, С. Джеимс, М.Дж. Грийн, Т.Дж. Е. Пауъл, Дж. Хейууд,
П. Бересфорд, К.Матюс, В.Крута, В. Форман, В. Харбисън, Я. Филип, С. Пигот, М. Шабо, Ф.Курта, М.Барфорд, Ф.Финке, Р.Дж. Летъм, С.Станилов и много други.

цитирай
137. анонимен - Иво
20.04.2010 14:44
Хайде сега да видим Глишев колко е научил. Ти нали още студентстваш?
Я да ти припомня твоята визитка, че нещо ако се объркаш в отговора на Спаротока да имаш предвиш какво си писал.

"Роден в София, на незабравимия дванадесети юли 1983. Имам няколко хайку в единствения брой на блаженопочившето списание "Кислород" и още няколко в "Литературен вестник". В "Капитал Light" публикувах стихотворението си "Кестени". В hulite.net и endorion.org се намира преводът ми на част от англосаксонската поема "Беоулф"; пак в hulite е и останалият ми преводачески архив - все средновековна западноевропейска поезия. Преводите ми са от английски, френски и руски."
цитирай
138. анонимен - Иво
20.04.2010 18:32
Глишев, аз от няколко години чакам твоето продължение на стихотворението ти "Кестени".
Мислех си, че през годините на твоето творческо узряване ще направиш продължение и ще озагравиш новите си стихове "Падналите Кестени".
Но не би.
Тръпнех с вопиуща наслада и милеех за сетния час, когато ще се потопя във твоите "Цъфнали Кестени".
Уви.
Горест и мъка.
В устата ми само печал.
А в душата ми лежи изтръпнал бухал.
цитирай
139. анонимен - Иво
20.04.2010 20:39
Глишев: „Слушал съм лекционния курс по староанглийски на проф. Шурбанов.”

Аааа.. значи само си слушал. И що не кажеш какво си запомнил?

Глишев: „Преводи от староанглийски имам публикувани в университетския сборник в чест на проф. Тъпкова”

А въй тя не беше ли медиавист-контактьор?
Иначе Тъпкова откъде ще знае какво е КАЗАЛ император Михаил ІІІ на Кирил и Методи в частен разговор: „Вие двамата сте солунчани, а всички солунчани говорят чисто по славянски”.
Леля Ванга /лека и пръст/ ряпа да яде пред Тъпкова.

Глишев: "Преподавал съм история на старогерманската литература и култура в Класическия лицей."

Думата „лицей“ е гръцка и се свърза с маслинената горичка край храма на Аполон, в която Аристотел е обучавал студентите си.
В съвременния вариант „лицей“ означава място, където се събират хора и обсъждат философията, образованието и въобще това, което ги интересува.
Чрез твоята визитка всички видяхме какво те интересува – поезия. И то не каква да е, а средновековна западноевропейска поезия.
Ти си поет, Глишев. И то какъв.... Виж се:
„Ще ми направиш, зная,
свирка и кафе
от бач като се върна.
Ще ти направя аз дете,
на мач ще ида.”

Не си пилей таланта, поете. Що се мъчиш с тая пуста история?

Глишев: "Не мога да изброя всичко, което ми се е налагало да изчета по история, езикознание, история на културата и археология - от изворите и от научната литература."

Ами то трябва акъл, за да помниш.
Виж Спаротока как се е справил с тази задача. Всичко ти е изброил.
цитирай
140. mglishev - Иво,
20.04.2010 22:32
скрий се някъде да учиш. Нямам работа с неграмотни.
цитирай
141. анонимен - Полуинтелигентът е голяма напаст
20.04.2010 23:25
Всичко във визитката на Глишев е "полу". Полумагистър, курсчета тук -там, писал в стенвестника на Тъпкова, превеждал в нета, преподавал история но го махнали/да не си сбъркал и там нещо в историята?/..бла бла.
Най-значимото е, че "ползва "английски,френски, италиански и руски"!
У наше село, един също ползва' английски,френски, италиански и руски, че и гръцки и португалски, ама го вънале оти е малко циганин. И вече ги не ползва.

Полуинтелигентът е полуобразован, сиреч полуграмотен. Полуграмотните историци пишат полуистория - хем вълка да е сит, хем агнето цяло. Затуй си нямаме българска, а полубългарска история. Сиреч, хем да сме българи-хем да не сме.

Следват логично полуграмотните полузаключения:
.....................................................................................................................
Полуфабрикат1:
"Така или иначе, без да се съмнявам в ерудицията ти, Спароток, виждам пропуските в методичността на знанията ти. Дотук нищо от прочетеното не ме е убедило и на йота във възможността българите да са нещо друго освен потомци на много рехав трако-гръко-влахо-романски субстрат, сериозно представен славянски адстрат и различни тюркски суперстрати, сред които епонимният български, печенежки, кумански, татарски и османски." - Тюрлюгювеч.
.....................................................................................................................
Полуфабрикат2:
"След общото, индоевропейското и романското езикознание при покойните проф. Риков и проф. Бояджиев няма какво да ме убеди, че днешният български не принадлежи на славянската индоевропейска група, а езикът на ранните българи - към тюркските езици."
.....................................................................................................................
Полуфабрикатите, както е известно са Тъпкани с бухватели, подобрители, овкусители и едни шифърчета- отровни стабилизатори, но храната в тях я няма!
цитирай
142. анонимен - Иво
20.04.2010 23:31
ХАХАХАХА
Аз ако ти изкарам моите дипломи трябва да ходиш да се давиш.
Аз с пишман поети работа нямам.
Пиши си хайку-то и остави Историята за историците.
Всъщност, ето ти малко хайку за довиждане:
На скалата мръв
Скучен пъпеш
Кълвач от дупка се подава

Авторски права няма да ти искам, затова преведи си го на староанглийски и ходи да се пъчеш пред колегите на лицея.
Много ще ти пляскат.
цитирай
143. анонимен - - Въй! Въй!..много е учило момчето, казал ходжата.
20.04.2010 23:34
Аз, от ден до пладне учих и ме уважиха пет пъти..а то минало бакалаврии, курсове, езици..Въй Въй Въй..
цитирай
144. sparotok - МОЛБА
20.04.2010 23:54
Умолявам участващите в дискусията да се придържат към културен тон.
цитирай
145. mglishev - Спароток,
21.04.2010 02:49
като те чета, не се съгласявам с нищо написано, защото виждам, че е чисто любителско. Все пак, типоне си четящ човек. И това е нещо. Внимателно си огледай поддръжниците. Виж точно какви хора убеждаваш в това, което пишеш. После виж и какви не успяваш.

Останалите анонимници ще си останат винаги на опашката на знанието.
цитирай
146. анонимен - Иво
21.04.2010 12:53
Абе, Глишев, що си изтри поста с личната автобиография? На шефовете ти нещо май не им хареса какво си завършил, а? О, Боже.

Да знаиш не се притеснявай, Глишев, защото още вчера копирах твоята автобиография. Така че винаги можеш да разчиташ на мен, ако нещо забравиш за себе си. Когато ни потрябва, за да си припомним ерудитните ти знания пак ще я покажа.

Само да допълня още нещо към твоята автобиография, че беше пропуснал да напишеш последния път, за:
Любимото ти занятие: „Преводач, преподавател, църковен певец, драскач.”
Твоите интереси: „Добра литература, кадърно писана историография, добро ядене и пиене.”

Браво, Глишев, брависимо.
Продължавай с "кадърното" си писане.




цитирай
147. sparotok - поддръжници
21.04.2010 13:33
mglishev написа:
като те чета, не се съгласявам с нищо написано, защото виждам, че е чисто любителско. Все пак, типоне си четящ човек. И това е нещо. Внимателно си огледай поддръжниците. Виж точно какви хора убеждаваш в това, което пишеш. После виж и какви не успяваш.

Останалите анонимници ще си останат винаги на опашката на знанието.


Маноле, аз не мога да повлияя поддръжниците си. Предлагам данни, които други са укрили.

Мисля, че е справедливо българите да получат алтернативна информация, все пак Златарски и школата му имаха монопол върху представянето на информация десетилетия наред.
цитирай
148. mglishev - Не, разбира се
21.04.2010 13:37
Не бива и да им влияеш. Както виждам, тези от тях, дето имат повечко свободно време, си копват инфо от нета и си го кътат за черни дни. Така че продължавай в тоя дух :) Знаеш, в научната стойност се съмнявам, но поне създаваш радост на читателите, което не е малко.

Абе, ужас. Курта, дето и ти, и аз не го долюбваме, е набарал някакви грантове и скоро пак ще зарадва читателите с поредната доза неясно откъде изсмукани твърдения.
цитирай
149. sparotok - съмнения
21.04.2010 16:00
mglishev написа:
Не бива и да им влияеш. Както виждам, тези от тях, дето имат повечко свободно време, си копват инфо от нета и си го кътат за черни дни. Така че продължавай в тоя дух :) Знаеш, в научната стойност се съмнявам, но поне създаваш радост на читателите, което не е малко.

Абе, ужас. Курта, дето и ти, и аз не го долюбваме, е набарал някакви грантове и скоро пак ще зарадва читателите с поредната доза неясно откъде изсмукани твърдения.


Маноле, твое право е да се съмняваш. Градим мнения и виждания въз основа на данните, с които разполагаме, но сме зависими и от средата, в която сме израстнали. Това се преодолява много трудно.

Флорин Курта би трябвало да се съсредоточи върху румънската история. Според В. Стивънсън 51% от румънския език е от български произход. Само от статистическа гледна точка Курта се изправя пред сериозен проблем.

Да не говорим, че румънската народна носия и шевици са сродни с българските, а също и много обичаи.

Най-странното е, че ние имаме легенди и предания за Траян, а румънците не.
Друго странно е, че старолатинските игнис-огън, агнис-агне и много други показват връзка с българския, но отсъстват в румънския.

Горкия Флорин:))))
цитирай
150. анонимен - Иво
21.04.2010 16:47
Глишев: „Както виждам, тези от тях, дето имат повечко свободно време, си копват инфо от нета и си го кътат за черни дни. Така че продължавай в тоя дух”

Ами да продължа тогава..... Заповядай:
„Ще готвиш вкусно,
почти тъй, както е
при майка ми.
И като стана дума,
не ще ни идва майка ти на гости,
защото ще е минала в Албания.”

А ето и част от любимите ми „Кестени”:
„Когато в София напролет дъждът се извали добре,
изпълват кестените нощите.”

Значи ако не вали и то добре - няма кестени.

Глишев: „Знаеш, в научната стойност се съмнявам”

Нормално е да се съмняваш. Ти си пишман поет, а такъв разбира от пишман поезия, а не от наука.

Глишев: „Абе, ужас.”

И аз тъй викам.

цитирай
151. mglishev - Иво,
22.04.2010 12:45
накратко: глупав си.
цитирай
152. sparotok - предупреждение
22.04.2010 14:06
Господа дискутиращи, помолих на няколко пъти за културен тон в дискусията, за съжаление без особен успех.

Разбирам, че даден спор може да доведе до разгорещяване на страстите, но нека не забравяме, че сме българи. Можем и трябва да се държим добре.

Уповестявам, че коментари извън границите на приличието няма да бъдат допускани.
цитирай
153. анонимен - Иво
22.04.2010 17:11
Значи според хайку поета съм глупав. Сигурно е така, защото не съм поет.

Я сега да видим Глишев как сам определя себе си: „Драскач”.

Аз нищо не казвам. Просто цитирам.

цитирай
154. анонимен - Ива
10.06.2010 12:43
Здравей, похвално начинание, дотук почетох доста от постовете Ви, но за да се приемат насериозно не бива да си служите с непроверени факти, ето и произходът на името Венелин в България: Венелин

Венелин празнува имен ден на Цветница. Всяка година Цветница е на различна дата, празникът се пада една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Венелин има славянски произход и означава “венец”, за това и празнува имен ден на Цветница. Името е навлязло в България покрай руския писател Юрий Иванович Венелин.
Това също като да се казваш Сталин, Сталинка или Ленин, името Венелин е славянско, освен това фамилно, ние сме го приели като собствено в България като благодарност към Юрий Венелин и не е било известно или използвано по нашите земи преди това...Успех Ви желая иначе!
цитирай
155. sparotok - имена
10.06.2010 12:53
анонимен написа:
Здравей, похвално начинание, дотук почетох доста от постовете Ви, но за да се приемат насериозно не бива да си служите с непроверени факти, ето и произходът на името Венелин в България: Венелин

Венелин празнува имен ден на Цветница. Всяка година Цветница е на различна дата, празникът се пада една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Венелин има славянски произход и означава “венец”, за това и празнува имен ден на Цветница. Името е навлязло в България покрай руския писател Юрий Иванович Венелин.
Това също като да се казваш Сталин, Сталинка или Ленин, името Венелин е славянско, освен това фамилно, ние сме го приели като собствено в България като благодарност към Юрий Венелин и не е било известно или използвано по нашите земи преди това...Успех Ви желая иначе!


Ива, официалната версия не винаги е правилната. Имена като Венел, Венелин, Венко, Веньо идват от глагола вензати - свързвам, събирам. Тези лични имена са сродни на тракийския теоним Вензис, познат още като Вендис, Бендида, Мендис, Уендис.

Както виждаш името има тракийска основа, а траки са ходили до Алпите, до изворите на Висла, до Крим...

Винаги проверявам фактите, винаги! Никога не се доверявам на официални версии, особено, ако са от периода 1944- 2010.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13924303
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031