Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.03.2010 20:00 - НИМФАТА ТРАКЕ И БИЛКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 25214 Коментари: 101 Гласове:
84

Последна промяна: 11.03.2010 20:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

             НИМФАТА ТРАКЕ И БИЛКИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

 

 Публикува се от името на Спароток.Борбата продължава!

В работата си “История на Витиния”, древният летописец Ариан  разказва за красива тракийска нимфа наречена Траке. Тя притежавала необикновени качества. Можела да омагьоса и подлуди някого ( както правят и самодивите), но също така и да изцели тежко болен човек с билки и заклинания ( Фол.стр 75-76)...

 

Всъщност в облика на чаровната тракийка няма нищо необикновено.  Нашите предци са местно население, обитавали са земите ни хиляди години и са имали възможност да опознаят добре различните видове билки. Лечението с пеене ( баене), повтаряне на особени думи и т.н. е също древна традиция, поддържана  до днес от българските билкарки и баячки. Легендата за нимфата Траке е породена от удивлението на гърците, които са влезли в контакт с красивите и познаващи природата тракийски жени, чията свобода и жизнена сила са били само обект на мечтание за гъркините.

 

Няма много данни за тракийските билки, но названията им показват, че са били създадени от хора говорещи българско наречие. Нашият езиковед В. Георгиев  подлага на етимологически анализ имената на няколко тракийски растения(стр.194-200), но съзнателно, или не прави сериозни пропуски.

АДИЛА бива свързано с гръцкия глагол айто-горя. Пропуснати са българските АД- пъкъл, огнено чистилище и ЯД, които идват от тракийската дума АИД-горя. Ядосвам се означава разгорещявам се, пламвам. Не е споменато и, че наставката ЛА ( в адила)  се среща  в български думи като: мъгла, копрала ( копраля), кошула ( кошуля), мигла.

 

БЕРЗА означава бреза. Сокът, добит от корените на това растение е сладък и се използва за лечение на бъбречени заболявания. Може да се възрази, че думата бреза е твърдо разпространена. Да, така е, но не е важно дали определена дума присъства в даден речник, а дали има обяснение за нея. Бреза е обяснима с българското прилагателно БРЕЗ-бял, докато в много други езици думата виси във въздуха, т.е. заемка е и то явно е дадена от българи. Както много други  важни думи, така и брез не е допусната в новите речници, явно за да се скрие тракийския произход на българите.

 

ДАКИНА е преведено от гърците като вълче сърце. Георгиев търси връзка с тракийската дума ДАУОС- вълк, която на своя страна идва от ДАУА- давя, душа ( това, което прави един вълк). Въпреки, че българския глагол давя е споменат, не е пояснено, че наставката НА
( в дакина) се среща в имената на други наши растения като къпина и малина, а това е граматическа особеност типична за езика ни.

 

ДЕЛА, ЗИЛА се тълкува като зелено, лист. В този случай Георгиев споменава старобългарската успоредица  ЗЕЛИЕ-зеленина, зеленчук.

 

ДИВИСМА е лечебно растение което вирее почти навсякъде в Източна Европа. Билката е считана за свещена защото първият й елемент ДИВИ е тракийската дума за Бог. Нашият езиковед се впуска в дълги обяснения, но забравя най-важното, а именно, че името на това растение е познато на български, чешки, хърватски и сръбски билкари под имена като дивисма, дивизма, дивизна. Гиндин си опитва да даде обясние с ДИВО-ЕСЕ ( дума подобна на чудесе-чудо). Аз лично смятам, че значението на дивизма е Божие растение. В речника на Н. Геров срещаме Див огън, което е равностойно на Божий огън. Друга българска билка, чието име е сродно на Дивисма е Добра Дева ( спомената в речника на Н.Геров).

 

ДИН е древна тракийска дума за коприва. По необясними причини е пропусната нашата билка ДИНЧЕ. Не е направен и задълбочен анализ на името на билката. Дин е свързано с тракийската дума дин-ден, а ден означава яркост, светлина, топлина. При контакт с коприва се получава зачервяване на кожата и се усеща парене, топлина. Ето, изобщо не е трудно да се обясни, но българската етимология май не оттървала на някого.

 

ЗЕНА е име на силно отровно растение. Георгиев търси връзка с персийската дума зян-вреда ( която според него е навлязла чрез турския в езика ни). Нашият езиковед пропуска да отбележи връзката със старобългарския глагол женти – повалям, жъна. Той е сроден на санскритския ханти и староперсийския жанайти-жъна, убивам, унищожавам...точно това, което ще направи едно отровно растение.

 

КОТИЯТА  Георгиев обяснява с чешката дума котятакотенца (котета ) на върба. Растението е имало мъхниста повърхност подобна на котенцата на върбата. Въпреки, че чешката и българска дума са споменати, една важна граматическа подробност е пропусната, а имено образуването на множествено число с ТА. В езика ни има достатъчно съществителни, чието множествено число се образува с ТА: момчета, момичета, дървета, кокичета, камъчета...

 

КУРИНОКУМ  е червеникаво растение .Връзката с българските думи кръвнина, кръвник и червеникав не е могла да бъде отречена.

 

МЕНДРИТА е вид кукуряк. Нашият езиковед посочва сръбската и хърватска дума МЕЗДРА-ципа, мембрана защото листенцата на кукуряка са като мембрана. По необясними причини известният наш езиковед пропуска да добави, че МЕЗДРА е старобългарска дума, чийто насализиран вариант МЕНДРА, МЕНЗДРА показва силна прилика с името на тракийското растение.

 

МИЗУЛА, МОЗУЛА е древното название на мащерката. Тя е известна с пикочогоното си действие. Като сродни думи са предложени арменсата мизем-, хърватската и сръбската мижам със значение уринирам. Пропуснат е старобългарският глагол мочати и диалектнета дума мащам-махам, отделям. Наставката ЛА ( в мизула, мозула)  се среща често в езика ни: мъгла, капрала( копраля), кошула ( кошуля), мигла.

 

СЕВА е вид бъз. Георгиев правилно свързва тракийската дума с българската дума ЦЕВ, защото бъзът е кух и стъблото му фактически е цев.

 

СОПИТИС е название на растение имащо благотворно действие върху нервната система. Нашият учен търси обяснение с помоща на редки гръцки и латински глаголи, което е излишно защото СОПИТИС е чуждото записване на старобългарския глагол СЪПАТИ –спя. Растението е имало успокояващо действие и е помагало за спокоен сън.

 

Понеже имената на тези растения имат обяснение на български, то е повече от ясно, че са дадени от хора говорещи наречие, което след време се е развило в езика, който говорим днес. Не само етимологията на имената на тракийските билки е българска, но дори граматически особености на думите са типични за езика ни. Става дума за бразуването на множествено число с ТА ( в КОТИАТА), наставката НА ( в ДАКИНА), наставката ЛА ( в АДИЛА, МИЗИЛА, МОЗУЛА).

 

Жалко е, че нашият езиковед е бил принуден да премълчи, че дивизма, динче, добра дева  са си български билки, че берза е прекрасно обяснима на български, че мендрита е обяснима не само със сръбска и хърватска дума, но и с нашата мездра...Какво да се прави, такива са били времената. Или слушаш партийните секретари, или те пращат в Белене. Днешните учени нямат извинението на Георгиев и би трябвало да кажат истината. Дано това да стане в скоро време!

 

Направихме още една стъпка в откриването на корените си. Все по-трудно ще става за безсъвестните личности да ни заблуждават, че сме от алтайски, или памирски произход. Малко по малко, всеки логично мислещ човек ще прозре истината. Не е възможно да сме тесноноки пришълци, след като така силно сме свързани с най-старите обитатели на нашите земи. Траке и нейните билки унищожиха  още една част от лъжите засенчващи създанието ни и показаха една преследвана и неудобна истина – БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ТРАКИТЕ!

 

 




Тагове:   България,   нимфата,


Гласувай:
85



Следващ постинг
Предишен постинг

1. magnoliya - Много добре!
11.03.2010 21:17
Истината, макар и по-късно, трябва да излезе. Явно има още много страници да се изпишат, за да осъзнаем какви сме и откъде идваме.
цитирай
2. tirith - -
11.03.2010 21:51
Добре дошъл отново.
цитирай
3. razkazvachka - Много интересно четиво
11.03.2010 22:15
билките са ми слабост, а пък имената и звучат със старата земна сила -- много е хубаво!
цитирай
4. demograph - Браво Спароток
11.03.2010 23:15
Истината е в корените. -В корените на езика, на ценностите, на живота предавани от поколение на поколение. От баба на дъщеря, от дядо на внук.. - та до днес! Това е истинската история. Другото е поза и суета, които времето заплюва.
цитирай
5. tili - Да, езикът е най-консервативната
12.03.2010 00:34
система и в него винаги могат да се открият корените.
Привет, sparotok!!! ;-)))
цитирай
6. umma - Невярно заключение на статията
12.03.2010 01:12
"...и показаха една преследвана и неудобна истина – БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ТРАКИТЕ!"

Всъщност изводът е: всичко произлиза от българите!

В останалата част съм съгласна с всяка дума.
Поздрави!
цитирай
7. umma - Ето нещо интересно
12.03.2010 01:46


Това е снимка на Голямата пирамида и нейната съседка, направена от Сфинкса в деня на Лятното слънцестоене. Както се вижда, Слънцето залязва точно в средата между двете пирамиди. За да направят това, египтяните е трябвало да знаят точната дължината на годината. Това, както знаем не е било така.
цитирай
8. анонимен - Стоянов
12.03.2010 10:44
Яд май беше "отрова". Ние сме патриоти, но искаме да чуваме истината , цялата истина. Да не ставаме смешни като "античните македонци" от западна България.
цитирай
9. анонимен - Стоянов
12.03.2010 10:54
Ние сме наистина потомци на траките. Доказателствата са много. Но не само на траките, а и на римляни , българи, славяни...Защо да се срамуваме от някой прародител?
цитирай
10. breeze - Сок от бреза
12.03.2010 11:29
Добивал съм не от корена а от стъблото. Прави се пролетта малък прорез на кората и в долния му край се закрепва клечка, по която капят капките в бурканчето на земята.
Поздрави!
цитирай
11. mikino - Прекрасен пост, както винаги!
12.03.2010 14:34
razkazvachka написа:
билките са ми слабост, а пък имената и звучат със старата земна сила -- много е хубаво!

Абсолютно съм ЗА билко-лечението на всякакви болежки! Убедила съм се, че силата на природата е много по-ценна от лекарствата и антибиотиците. А българите от време оно, са се лекували с билки.
цитирай
12. boristodorov56 - boristodorov56 …. . . oooO…………. . ...
12.03.2010 14:50
boristodorov56
…...oooO…………....
…..(….)…..Oooo….
……)../…..(….)…..
…..(_/…….)../…..
....…………(_/……...
..… АЗ БЯХ ………..
..………. ТУК ……...
цитирай
13. sparotok - билки
12.03.2010 14:53
mikino написа:
razkazvachka написа:
билките са ми слабост, а пък имената и звучат със старата земна сила -- много е хубаво!

Абсолютно съм ЗА билко-лечението на всякакви болежки! Убедила съм се, че силата на природата е много по-ценна от лекарствата и антибиотиците. А българите от време оно, са се лекували с билки.


Знаеш ли, имаш право за това, че силата на природата е много по-ценна от лекарствата и антибиотиците.Аз също съм ЗА билко-лечението на всякакви болежки.Дано повече хора да осъзнаят, че създаденото от природата не може да се имитира стопроцентово от фармацевтиката.
цитирай
14. sparotok - бреза
12.03.2010 14:54
breeze написа:
Добивал съм не от корена а от стъблото. Прави се пролетта малък прорез на кората и в долния му край се закрепва клечка, по която капят капките в бурканчето на земята.
Поздрави!

Това е най-добрия метод!Някои хора направо режат корени и ги варят.Така се унищожава растението.
цитирай
15. sparotok - срам?
12.03.2010 14:56
анонимен написа:
Ние сме наистина потомци на траките. Доказателствата са много. Но не само на траките, а и на римляни , българи, славяни...Защо да се срамуваме от някой прародител?


Автора никъде не е споменал, че трябва да се срамуваме от приноса в културата ни на който и да е било.
цитирай
16. sparotok - отрова
12.03.2010 15:00
анонимен написа:
Яд май беше "отрова". Ние сме патриоти, но искаме да чуваме истината , цялата истина. Да не ставаме смешни като "античните македонци" от западна България.


Да ЯД означава и отрова.Запитвали ли сте се какво чувства човек при приемане на отрова?Не е ли парене, горене, и остра болка?
Иначе е хубаво, че търсите истината, цялата истина.За да я намерите обаче, трябва да се отърсите от старите знания.Те ни бяха втълпени от хора служещи на чужди интереси.
цитирай
17. mikino - лично мнение:
12.03.2010 15:05
Моята позиция за думата яд - приравнявам я с думи като гняв, злоба, агресия и т.н., а те са много по-силни от отровата, защото те убиват бавно и тихомълком.
цитирай
18. godlieb - БАЛКАНИТЕ - НЕ СА СИБИР!
12.03.2010 17:29
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .
цитирай
19. sparotok - учуден съм
12.03.2010 17:34
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .


Вие сте интелигентен човек, за това нямам ни най-малко съмнение.Учуден съм, че давате такъв коментар.Жалко, че мислите така.
цитирай
20. godlieb - OIL - OIL - OIL . . .
12.03.2010 17:41
sparotok написа:
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .


Вие сте интелигентен човек, за това нямам ни най-малко съмнение.Учуден съм, че давате такъв коментар.Жалко, че мислите така.


НЕ СЪМ ИНТЕЛИГЕНТЕН - ОСЕЛЯНЕН СЪМ - И ТОВА СИ ПРОДЪЛЖАВА . . .
НИМА ИСКАТЕ ДА ПРЕДСТАВИТЕ БЪЛГАРИТЕ ЗА МОНОЛИТНА НАЦИЯ?
АМИ ТОВА СИ Е ЧИСТ НАЦИЗЪМ! ДАЛИ ПО-ЗАДЪЛБОЧЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НЕ ГОВОРЯТ ЗА СКАНДИНАВСКО ПРИСЪСТВИЕ - В НЕ ТАКА КЪСНИ ПЕРИОДИ - НА ПЪТ ЗА ЦАРИГРАД - МУШ-МУШ-МУШ - НА ПУК НА ИСТОРИЧЕСКАТА ДАВНОСТ!?!
цитирай
21. equilibrium - Хм...
12.03.2010 17:57
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .

Сега, искам да пренесете сегашното си семейство в миналото и да си представите, че вашата майка, нейната майка, съпругата ви и всички жени от вашият род са отваряли краката си на всеки срещнат чужденец. Не си мислете, че е било много по-различно от сега. Напротив!
Нашите деди са имали къде по-завидни морални качества от сегашното пололение.

Да, България не е Сибир, но не е и публичен дом!
цитирай
22. анонимен - за ЯДа
12.03.2010 18:38
анонимен написа:
Яд май беше "отрова". Ние сме патриоти, но искаме да чуваме истината , цялата истина. Да не ставаме смешни като "античните македонци" от западна България.

Да, но именно в смисъла на разЯждам, ядвам, т. е предполага киселинност, а киселинноста предполага именно процес на горене. Виждам, че вече са Ви отговорили, но ми се прииска да се включа и аз (заради онзи мил сарказъм, който се улавя лекичко, а аз не считам за полезен)
цитирай
23. анонимен - БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - К...
12.03.2010 18:43
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .

Така модерните днес ДНК анализи твърдят обаче тъкмо противоположното на Вашата теза, на което се учудват и самите учени. Напротив, оказва се, че генетичното разнообразие е доста оскъдно откъм хаплогрупи, още по-малко откъм митохондриални (за жени)... Съжалявам, че Ви разстройвам.
цитирай
24. sparotok - нацизъм???
12.03.2010 21:21
godlieb написа:
sparotok написа:
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .


Вие сте интелигентен човек, за това нямам ни най-малко съмнение.Учуден съм, че давате такъв коментар.Жалко, че мислите така.


НЕ СЪМ ИНТЕЛИГЕНТЕН - ОСЕЛЯНЕН СЪМ - И ТОВА СИ ПРОДЪЛЖАВА . . .
НИМА ИСКАТЕ ДА ПРЕДСТАВИТЕ БЪЛГАРИТЕ ЗА МОНОЛИТНА НАЦИЯ?
АМИ ТОВА СИ Е ЧИСТ НАЦИЗЪМ! ДАЛИ ПО-ЗАДЪЛБОЧЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НЕ ГОВОРЯТ ЗА СКАНДИНАВСКО ПРИСЪСТВИЕ - В НЕ ТАКА КЪСНИ ПЕРИОДИ - НА ПЪТ ЗА ЦАРИГРАД - МУШ-МУШ-МУШ - НА ПУК НА ИСТОРИЧЕСКАТА ДАВНОСТ!?!


Господине, авторът никъде не пропагандира расовата чистота на българите, нито пък се е изказвал против малцинствата в нашата държава.Как може да го обвинявате в нацизъм, това е необосновано твърдение!Нека бъдем обективни!
Обвинявате в екстемистки личност проповядваща опрощение, любов и разбирателство.Ако нападате такъв умерен човек, как мислите ще подейства това на тези, които имат други виждания?Не наливате ли масло в огъня?Кому е нужно това?Мир Вам!
цитирай
25. kostadin - За godlieb
12.03.2010 21:38
Минали, та минали... и ние сме минавали,амо то е ,като да отидеш до друго селище на древните българи.Нас ни помнят и китаиците.Но факта ,че сме ги владели не е променил видът им.Една вълна на нашественици никога не може да промени чертите на живеещият по тези места по- многолюден народ.За географско преселение на народ е необходимо да се намесят силите на земята или силата на държавата завоевател да заеме завладените земи ,когато е подгонена от други касаещия нея причини.
Турците имат добра представа за това от къде и кога са дошли основателите на империята им-от Кримският полуостров са.Знаели са го и бългаските велможи.Ако говориш за русите,то ДНК анализа показва най- голяма близост с ДНК у българите.А ако говориш за набега им през България ,та чак до Константинопол, то това е била родова разправия.Руснаците са търсели дядовото си наследство.
Траките са народ живял в огромен географски район ,езика и вярванията обикновено се предават от майката на децата ,самият факт ,че дошлите Аспарухови българи не водят война с местното населениетрябва да ти говори за родствените отношения между завареното и дошлото с Аспарух население.
цитирай
26. sparotok - УМЕРЕНОСТ
12.03.2010 21:52
ПРИЗОВАВАМ ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В ДИСКУСИЯТА -НЕКА БЪДЕМ КУЛТУРНИ И УМЕРЕНИ В ИЗКАЗВАНИЯТА!ПОНЯКОГА ЛИЧНИ ПРОБЛЕМИ, ИЛИ ПЪК УМОРА МОГАТ ДА НАКАРАТ НЯКОГО ДА КАЖЕ НЕЩА, КОИТО НОРМАЛНО НЕ БИ КАЗАЛ.
ДА ПРОСТИМ НА ТАКИВА ЛЮДЕ! МИР ВАМ!
цитирай
27. анонимен - Слива-афъска
12.03.2010 22:30
Някъде бях чел , че думата aphus /афус/ е тракийска и означава воднисто място т.е. извор , вода. Мина ми през ума , че в България си имаме еин хубав сорт едри и водни сливи /когато узреят/, които наричаме АФЪСКИ. Кой като дете е могъл да им устои !? :)
цитирай
28. sparotok - афъска
12.03.2010 22:45
анонимен написа:
Някъде бях чел , че думата aphus /афус/ е тракийска и означава воднисто място т.е. извор , вода. Мина ми през ума , че в България си имаме еин хубав сорт едри и водни сливи /когато узреят/, които наричаме АФЪСКИ. Кой като дете е могъл да им устои !? :)


Не съм напълно сигурен, но афъска май е турска дума, иначе сливите са много вкусни.Тракийските думи за вода са вода и апа.Втората дума -апа е вариант на пия, опивам.
цитирай
29. анонимен - Височина
12.03.2010 22:47
Някъде в предишните си стати и Спарток беше обяснил и значението на тракийската дума "ВИС", която означава "село , селище" и посочваше , че думата се е използвала и от българите и през Средновековието. Дали пък и съвременната българска дума "ВИСОЧИНА" не е всъщност 100%-ова тракийска дума ?! Може и елементарно и опростенчески да си я тълкувам , но извода го правя от съчетанието на две думи , за които е доказано , че са съществувало в нашия старотракийски език. За "вис" -ясно , а и за "ак, ака"="око" също е ясно. Като добавим в завършек и наставката "-на", получаваме следното описание: "ПОГЛЕД КЪМ СЕЛО" т.е. ВИСОЧИНА. Къде другаде можеш да съгледаш в далечина нещо, освен , ако не се намираш на място , което е с по-голяма надморска височина. Може и да не е така , но нямам претенции за академичност на разсъжденията. "Истината изтънява , но никога не се къса" - иранска поговорка
цитирай
30. sparotok - ВЬСЪ
12.03.2010 22:56
анонимен написа:
Някъде в предишните си стати и Спарток беше обяснил и значението на тракийската дума "ВИС", която означава "село , селище" и посочваше , че думата се е използвала и от българите и през Средновековието. Дали пък и съвременната българска дума "ВИСОЧИНА" не е всъщност 100%-ова тракийска дума ?! Може и елементарно и опростенчески да си я тълкувам , но извода го правя от съчетанието на две думи , за които е доказано , че са съществувало в нашия старотракийски език. За "вис" -ясно , а и за "ак, ака"="око" също е ясно. Като добавим в завършек и наставката "-на", получаваме следното описание: "ПОГЛЕД КЪМ СЕЛО" т.е. ВИСОЧИНА. Къде другаде можеш да съгледаш в далечина нещо, освен , ако не се намираш на място , което е с по-голяма надморска височина. Може и да не е така , но нямам претенции за академичност на разсъжденията. "Истината изтънява , но никога не се къса" - иранска поговорка



Според Спароток българският език е развит тракийски, така казва и Сър Колин Ренфрю.Значи и височина е тракийска дума.Спароток обаче свързваше ВЬСЪ с ВЕЗАТИ - веза, свързвам, понеже в санскритския ВАСА-селище е сродна с ВАСАТЕ - веза, свързвам.Значението на ВЬСЪ-село е свървам се с дадено място, оставам.
цитирай
31. анонимен - да дискутираме
12.03.2010 23:16
"самият факт ,че дошлите Аспарухови българи не водят война с местното населениетрябва да ти говори за родствените отношения между завареното и дошлото с Аспарух население."

Малко много си грешка. Той Теофан го е казал, че Аспарух ПОКОРИЛ северите и седемте славянски племена. В "Повест временых лет" също се казва, че българите били насилници над славяните.

"А ако говориш за набега им през България ,та чак до Константинопол, то това е била родова разправия.Руснаците са търсели дядовото си наследство."

Каква родова разправия бе човек? владетелите на Киевска Рус са скандинавци. Същото е и с тези от Новгород.
цитирай
32. анонимен - да дискутираме
12.03.2010 23:18
sparotok написа:
анонимен написа:
Някъде бях чел , че думата aphus /афус/ е тракийска и означава воднисто място т.е. извор , вода. Мина ми през ума , че в България си имаме еин хубав сорт едри и водни сливи /когато узреят/, които наричаме АФЪСКИ. Кой като дете е могъл да им устои !? :)


Не съм напълно сигурен, но афъска май е турска дума, иначе сливите са много вкусни.Тракийските думи за вода са вода и апа.Втората дума -апа е вариант на пия, опивам.


ако "апа" е варият на пия, то гръцкото "пино" ми звучи доста по близо отколкото "апа"
цитирай
33. demograph - А бе gotlieb, фолк певачките не са българките, бре
12.03.2010 23:24
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Момина кула, Момина крепост, Момин проход, Момина скала..са все топоними свързани с честта на българските жени. Българките са убивали себе си или децата заченати насила..Българите като теб са подлагали задниците си за уважение..Аман от подлоги...
цитирай
34. aqualia - Много добре е представена семантиката
12.03.2010 23:52
на думите с български=тракийски корени! Благодаря за хубавата и полезна информация!
цитирай
35. sparotok - зависи
13.03.2010 00:01
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Някъде бях чел , че думата aphus /афус/ е тракийска и означава воднисто място т.е. извор , вода. Мина ми през ума , че в България си имаме еин хубав сорт едри и водни сливи /когато узреят/, които наричаме АФЪСКИ. Кой като дете е могъл да им устои !? :)


Не съм напълно сигурен, но афъска май е турска дума, иначе сливите са много вкусни.Тракийските думи за вода са вода и апа.Втората дума -апа е вариант на пия, опивам.


ако "апа" е варият на пия, то гръцкото "пино" ми звучи доста по близо отколкото "апа"


Зависи, еолийския вариант е ПОНО, да не забравяме, че след като са дошли от Африка ( Херодот VI- 53) те усвояват езикът на местното население.Според Бест ( стр.166) това са траки.
цитирай
36. анонимен - армънски и румънски т.е. дакийски диалекти на нашия език :)
13.03.2010 00:21
Проблем за думата "апа" всъщностняма! 1. Да не забравяме , че в новогръцката народнст се е вляла много , ама изключително много аромънска /армънска, цинцарска, влашка/ кръв. И до ден днешен има области в Епир и Тесалия , а също така и селища в Серско и Драмско, които са населени с армъни и то пазещи все още латинизирания си език!. Според неофициални данни към момента армънското население /влахи/ е около 1 млн. души в южната ни съседка. А колко ли армънски ген е претопен и елинизиран през последните столетия!!!; 2. Думата "апъ" на съвременен "румънски " език означава ...ВОДА:); На армънски /цинцарски/ език думата се произнася "апъйя".
цитирай
37. анонимен - д
13.03.2010 00:54
нали се сещаш че гърците няма как да идват от Африка. Те не са морски народ, по - късно стават такъв. гърците идват от север. А самият Херодот казва, че лидерите на дорийците са египтяни. нали се сещаш че тук става въпрос за лакедемонската династия, а не за дорийците като цяло. Несъмнено самите лакедемонски царе, както много други по това време си измислят изгодно за тях и престижно родословие. в следващото си изречение Херодот дава и друг вариант - според персите Персей е асириец, който станал елин. и т.нат. съветвам ви да не приемате митологията за чиста монета.
цитирай
38. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 00:55
не можах да си запиша заглавието - постинга за лакедемонците е мой.
цитирай
39. didro - godlieb
13.03.2010 02:28
godlieb написа:
sparotok написа:
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .


Вие сте интелигентен човек, за това нямам ни най-малко съмнение.Учуден съм, че давате такъв коментар.Жалко, че мислите така.


НЕ СЪМ ИНТЕЛИГЕНТЕН - ОСЕЛЯНЕН СЪМ - И ТОВА СИ ПРОДЪЛЖАВА . . .
НИМА ИСКАТЕ ДА ПРЕДСТАВИТЕ БЪЛГАРИТЕ ЗА МОНОЛИТНА НАЦИЯ?
АМИ ТОВА СИ Е ЧИСТ НАЦИЗЪМ! ДАЛИ ПО-ЗАДЪЛБОЧЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НЕ ГОВОРЯТ ЗА СКАНДИНАВСКО ПРИСЪСТВИЕ - В НЕ ТАКА КЪСНИ ПЕРИОДИ - НА ПЪТ ЗА ЦАРИГРАД - МУШ-МУШ-МУШ - НА ПУК НА ИСТОРИЧЕСКАТА ДАВНОСТ!?!



Много ми преличаш по главните букви, изказа и тези повтарящи се ай ай ай, оил оил оил и незнам си още какви, на един анонимен псуващ в миналите публикации с уж гръцко произношение. Сега поне се показа кой си.
Поне за едно съм напълно съгласен с теб, че си селянин.......
цитирай
40. iliada1 - Привет,sparotok!:)
13.03.2010 08:35
Радвам се ,че отново публикуваш интересни неща .Доста любопитни и интригуващи.
Приеми моята благодарност!:)
цитирай
41. анонимен - ТРАКИТЕ СА ГЪРЦИ И ВИЗАНТИЙЦИ.С...Т ЗА ВУЛГАРЯКИТЕ-ИЗЧАДИЯ ТЮРКСКИ КРАДЛИВИ
13.03.2010 09:16
баце ,няма за какво да се гордеете че сте вулгари, просто защото траките се биха и живяха в елинския свят и бяха велики боици на елинизма (а вие сте 681 вулгарос - нов мръсен и азиатски народ) ФАКТ -ДОКУМЕНТИРАНО Е!!!
НАМЕРИМИ ПОНЕ 1 ИЗВОР-НЕ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК КОИТО ДА ОТРИЧА ТОВА,РЕ ВОУЛГАРОС,ДА ЛАМТИШ ЗА ИСТИНСКА ТРАКИА - ЕЛАДСКА ТРАКИА Е ПОВОД ЗА ВОИНА И СЕЧ ЗА ВОУЛГАРИТЕ.
ТРАКИТЕ СА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЕЛЛИНИ И ОТ ПАН ЕЛЛАДА......ТРАКИТЕ СА В НАШАТА ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСТВЕНА ИСТОРИА-ГРАФИА....НЕ НА ВОУЛГАРОИТЕ......КРАДЛИВЦИ НЕЧЕСТИВЦИ-------КРАЖБАТА ОТ ЕЛАДСКИЯ СВЯТ е ИЗВЕСТНА наЦЯЛ СВЯТ--С ТОВА СТЕ ИЗВЕСТНИ И ВОУЛГАРОИТЕ И ТУРКИТЕ----АНАТОЛИА-МИКРА АСИА ИНЕ ЕЛЛАС РОМЕИАС ХРИСТИАНОН ХТОНИА ГИА.
цитирай
42. zaw12929 - Поздравления за постинга!
13.03.2010 10:49
Както винаги интересно и полезно
цитирай
43. kostadin - За № 31-анонимен
13.03.2010 12:09
Не съм сигурен ,че въпросите свързани с произхода на Светослав са дискусиони към днешната дата.Винаги съм считал ,че цялата истина за прабългарите може да се достигне,като се проучват източниците намиращи се на изток от България днес.
Предлагам текст,който зачеква малко оставеният от тебе поблем:
"...В рукописном сборнике XV в. имеется известие, согласно которому Ольга была болгарской княжной из города Плиски и приведена на Русь Олегом Вещим в качестве невесты для кн. Игоря. [вж. и срв. напр. Александров 2009, 1-5; Брайчевский 2009, 78-79; День Памяти 2009, 2; Карташев 2009, 49; Меньшиков 2009; Ольга (княгиня Киевская) 2009, 1-3; Ольга Мудрая 2009, 1-3, подчертано - И.Д.].

Уже к сожалению, забыл то ли Арлин, то ли Ника просветили:

Дело в том, что у ариев (древних персов) наследование шло от царя к сыну сестры (что вполне обосновано и логично!) таким образом по древней традиции (праву) сын Ольги Святослав действительно имел право на болгарский трон по древнему (арийскому) праву, а "христианские" наследники настаивали на "новых" нормах, вытекающих из новой религии.
Но переход к новой религии также привёл к изменению права наследования от отца к сыну.
Отсюда огромное количество проблем при наследовании престола в переходный период в том числе на Руси - столкновение норм права наследования по разным системам.

Так что по арийскому праву наследником царского престола Болгарии был Святослав, сын Ольги - сестры болгарского царя."
цитирай
44. bgpobeda - БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - К...
13.03.2010 12:35
godlieb написа:
sparotok написа:
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .


Вие сте интелигентен човек, за това нямам ни най-малко съмнение.Учуден съм, че давате такъв коментар.Жалко, че мислите така.


НЕ СЪМ ИНТЕЛИГЕНТЕН - ОСЕЛЯНЕН СЪМ - И ТОВА СИ ПРОДЪЛЖАВА . . .
НИМА ИСКАТЕ ДА ПРЕДСТАВИТЕ БЪЛГАРИТЕ ЗА МОНОЛИТНА НАЦИЯ?
АМИ ТОВА СИ Е ЧИСТ НАЦИЗЪМ! ДАЛИ ПО-ЗАДЪЛБОЧЕНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ НЕ ГОВОРЯТ ЗА СКАНДИНАВСКО ПРИСЪСТВИЕ - В НЕ ТАКА КЪСНИ ПЕРИОДИ - НА ПЪТ ЗА ЦАРИГРАД - МУШ-МУШ-МУШ - НА ПУК НА ИСТОРИЧЕСКАТА ДАВНОСТ!?!


Така може да расъждава само един помак (чуждопоклонник) - неразумен юрод , човен който мрази своята Род (Култура/Нация) въпреки етническият си произход, силата на Българската Култура - музика, Народни носии, Народни инструменти, Архитектура - и без да зачита скелетите на целият Балкан и Анатолия (и под дъното на Черно море) от най- малко 200 000г. насам! Ше ми говори за турци, славяни и някави ебачи - като добре се вижда че нямаме абсолщтно никъде примеси на чужда Култура - още по малко на Жълт или Скандинавски ген - каквито са "славяните" скандинавски племена(Словени,Чехи,Поляци,Словаци,Руси,Белоруси,Украинци) които под въздействието и пемането на тримата Българи - Один,Перун и Валхала и поради това че живеят от хиляди години около България > Ура-Ара/АРИА/Балкана са се научили да говорят на развален Български , и жълтурковците (Японци,Китайци,Монголци,Корейци,Виетнамци,Тайландци..) които си падат по Индийската култура и така наречените турци "южно-китайски помаци" които изполват Арабската религия. Тука такива хора няма! И никой не е пускал чужденци - освен циганите кото са се запазили чисти цели 630г. въпреки че живеят при нас цели 15- 20 поколения - защото никой не се е женил за тях.
цитирай
45. sparotok - МОЛБА
13.03.2010 12:55
УМОЛЯВАМ КОМЕНТИРАЩИТЕ И УЧАСТВАЩИТЕ В ДИСКУСИЯТА ДА СЕ ПРИДЪРЖАТ КЪМ УМЕРЕН ТОН!
цитирай
46. demograph - Помак е достойно название на най-чисти българи
13.03.2010 13:01
Когато се хвърлят епитети да се мисли какво се постига с обидата....
цитирай
47. sparotok - ГЪРЦИ
13.03.2010 13:03
анонимен написа:
нали се сещаш че гърците няма как да идват от Африка. Те не са морски народ, по - късно стават такъв. гърците идват от север. А самият Херодот казва, че лидерите на дорийците са египтяни. нали се сещаш че тук става въпрос за лакедемонската династия, а не за дорийците като цяло. Несъмнено самите лакедемонски царе, както много други по това време си измислят изгодно за тях и престижно родословие. в следващото си изречение Херодот дава и друг вариант - според персите Персей е асириец, който станал елин. и т.нат. съветвам ви да не приемате митологията за чиста монета.


Гърците може и по-късно да са станали морски народ, но защо да е невъзможно някой друг да ги е докарал в Европа?Херодот не само споменава идването та гърците от Африка, но допълва също, че древногръцките погребални ритуали са като тези на африканските номади ( Истории, IV –190 ).Съвременно генетично проучване показва, че гърците са роднини на африкански народи, публикацията е от научно списание http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
Никакво уповаване на митология, факт е, че във вените на гърците тече африканска кръв.

цитирай
48. анонимен - Ей, омофилофилос,
13.03.2010 13:03
анонимен написа:
баце ,няма за какво да се гордеете че сте вулгари, просто защото траките се биха и живяха в елинския свят и бяха велики боици на елинизма (а вие сте 681 вулгарос - нов мръсен и азиатски народ) ФАКТ -ДОКУМЕНТИРАНО Е!!!
НАМЕРИМИ ПОНЕ 1 ИЗВОР-НЕ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК КОИТО ДА ОТРИЧА ТОВА,РЕ ВОУЛГАРОС,ДА ЛАМТИШ ЗА ИСТИНСКА ТРАКИА - ЕЛАДСКА ТРАКИА Е ПОВОД ЗА ВОИНА И СЕЧ ЗА ВОУЛГАРИТЕ.
ТРАКИТЕ СА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЕЛЛИНИ И ОТ ПАН ЕЛЛАДА......ТРАКИТЕ СА В НАШАТА ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСТВЕНА ИСТОРИА-ГРАФИА....НЕ НА ВОУЛГАРОИТЕ......КРАДЛИВЦИ НЕЧЕСТИВЦИ-------КРАЖБАТА ОТ ЕЛАДСКИЯ СВЯТ е ИЗВЕСТНА наЦЯЛ СВЯТ--С ТОВА СТЕ ИЗВЕСТНИ И ВОУЛГАРОИТЕ И ТУРКИТЕ----АНАТОЛИА-МИКРА АСИА ИНЕ ЕЛЛАС РОМЕИАС ХРИСТИАНОН ХТОНИА ГИА.

я, чиба у ГЕЙЛАДА! Скилино скато, гейладско!
цитирай
49. анонимен - да дискутираме Киевска Рус 1
13.03.2010 13:09
kostadin написа:
Не съм сигурен ,че въпросите свързани с произхода на Светослав са дискусиони към днешната дата.Винаги съм считал ,че цялата истина за прабългарите може да се достигне,като се проучват източниците намиращи се на изток от България днес.
Предлагам текст,който зачеква малко оставеният от тебе поблем:
"...В рукописном сборнике XV в. имеется известие, согласно которому Ольга была болгарской княжной из города Плиски и приведена на Русь Олегом Вещим в качестве невесты для кн. Игоря. [вж. и срв. напр. Александров 2009, 1-5; Брайчевский 2009, 78-79; День Памяти 2009, 2; Карташев 2009, 49; Меньшиков 2009; Ольга (княгиня Киевская) 2009, 1-3; Ольга Мудрая 2009, 1-3, подчертано - И.Д.].

Уже к сожалению, забыл то ли Арлин, то ли Ника просветили:

Дело в том, что у ариев (древних персов) наследование шло от царя к сыну сестры (что вполне обосновано и логично!) таким образом по древней традиции (праву) сын Ольги Святослав действительно имел право на болгарский трон по древнему (арийскому) праву, а "христианские" наследники настаивали на "новых" нормах, вытекающих из новой религии.
Но переход к новой религии также привёл к изменению права наследования от отца к сыну.
Отсюда огромное количество проблем при наследовании престола в переходный период в том числе на Руси - столкновение норм права наследования по разным системам.

Так что по арийскому праву наследником царского престола Болгарии был Святослав, сын Ольги - сестры болгарского царя."


Сведението е интересно. проблемът е че е доста късно - 15век. Аз обаче не разбрах защо руският автор който цитираш говори за наследяване на властта при древните перси и го свързва с българите, Олга и Светослав? А как тази хипотеза се вързва със скандинавското унаследяване. Факт е че династията е скандинавска. ако ти е интересно можеш да прочетеш Саги за кралете на севера, което е писано от исландеца Снуре Стюрлюсон през 12 или 13 век. Осебено интересна е биографията на Харалд Хардрад (любимия ми норвежки владетел)
цитирай
50. анонимен - да дискутираме Киевска Рус 2
13.03.2010 13:13
(въпреки че се води разорител на България). Та след като е убит баща му, той е принуден да избяга в Новгород при братовчедите си. От там в Киев при другите си родове и после отива в Константинопол. Това е в 11 век. Иначе ако Олга действително е била българка, то Светослав може да поиска българския трон и без да спазва арийските принципи. Но съвременните му извопри показват че той атакува ългария след като е поддикнат отВизантия. В прочем Светослав атакува и волжките българия и нанася тежък удар на хазарите от който те никога не се съвземат, но там няма роднини нали?
цитирай
51. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 13:18
sparotok написа:
анонимен написа:
нали се сещаш че гърците няма как да идват от Африка. Те не са морски народ, по - късно стават такъв. гърците идват от север. А самият Херодот казва, че лидерите на дорийците са египтяни. нали се сещаш че тук става въпрос за лакедемонската династия, а не за дорийците като цяло. Несъмнено самите лакедемонски царе, както много други по това време си измислят изгодно за тях и престижно родословие. в следващото си изречение Херодот дава и друг вариант - според персите Персей е асириец, който станал елин. и т.нат. съветвам ви да не приемате митологията за чиста монета.


Гърците може и по-късно да са станали морски народ, но защо да е невъзможно някой друг да ги е докарал в Европа?Херодот не само споменава идването та гърците от Африка, но допълва също, че древногръцките погребални ритуали са като тези на африканските номади ( Истории, IV –190 ).Съвременно генетично проучване показва, че гърците са роднини на африкански народи, публикацията е от научно списание http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
Никакво уповаване на митология, факт е, че във вените на гърците тече африканска кръв.



Във вените на всеки един човек на земята тече африканска кръв, тъй като всички произлизаме от Африка, нали така? А Херодот както ти писах твърди единствено че спартанските царе идват от Египет, а не че гърците идват от Африка. Нещо си се объркал. За дорийците той има друга хипотеза според която по времето на Девкалион те населяват Фтиотида, после при Оса и Олимп в Хистиотида и т. нат. (Хер. І.56). Сведението му за Африка се отнася за царете и то естествено е измислица с пропагандна цел на самите спартански царе.
цитирай
52. анонимен - Скит.Ганди
13.03.2010 13:37
анонимен написа:
баце ,няма за какво да се гордеете че сте вулгари, просто защото траките се биха и живяха в елинския свят и бяха велики боици на елинизма (а вие сте 681 вулгарос - нов мръсен и азиатски народ) ФАКТ -ДОКУМЕНТИРАНО Е!!!
НАМЕРИМИ ПОНЕ 1 ИЗВОР-НЕ НА ГРЪЦКИ ЕЗИК КОИТО ДА ОТРИЧА ТОВА,РЕ ВОУЛГАРОС,ДА ЛАМТИШ ЗА ИСТИНСКА ТРАКИА - ЕЛАДСКА ТРАКИА Е ПОВОД ЗА ВОИНА И СЕЧ ЗА ВОУЛГАРИТЕ.
ТРАКИТЕ СА ЧАСТ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ЕЛЛИНИ И ОТ ПАН ЕЛЛАДА......ТРАКИТЕ СА В НАШАТА ВРЕМЕ-ПРОСТРАНСТВЕНА ИСТОРИА-ГРАФИА....НЕ НА ВОУЛГАРОИТЕ......КРАДЛИВЦИ НЕЧЕСТИВЦИ-------КРАЖБАТА ОТ ЕЛАДСКИЯ СВЯТ е ИЗВЕСТНА наЦЯЛ СВЯТ--С ТОВА СТЕ ИЗВЕСТНИ И ВОУЛГАРОИТЕ И ТУРКИТЕ----АНАТОЛИА-МИКРА АСИА ИНЕ ЕЛЛАС РОМЕИАС ХРИСТИАНОН ХТОНИА ГИА.

Някак смешно е, потомък на народец , издигнал в култ педерастията,да заплашва държава ,която няма нито едно пленено бойно знаме!За това, пък в нашите музеи е пълно с пленени гръцки,турски,руско има даже,....При Одрин сме ги ползвали за покривки ...Гърците, освен с отрова , лъжи и неграмотност, няма с какво друго да са известни.
цитирай
53. sparotok - Африка
13.03.2010 13:38
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
нали се сещаш че гърците няма как да идват от Африка. Те не са морски народ, по - късно стават такъв. гърците идват от север. А самият Херодот казва, че лидерите на дорийците са египтяни. нали се сещаш че тук става въпрос за лакедемонската династия, а Несъмнено самите лакедемонски царе, както много други по това време си измислят изгодно за тях и престижно родословие. в следващото си изречение Херодот дава и друг вариант - според персите Персей е асириец, който станал елин. и т.нат. съветвам ви да не приемате митологията за чиста монета.


Гърците може и по-късно да са станали морски народ, но защо да е невъзможно някой друг да ги е докарал в Европа?Херодот не само споменава идването та гърците от Африка, но допълва също, че древногръцките погребални ритуали са като тези на африканските номади ( Истории, IV –190 ).Съвременно генетично проучване показва, че гърците са роднини на африкански народи, публикацията е от научно списание http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
Никакво уповаване на митология, факт е, че във вените на гърците тече африканска кръв.



Във вените на всеки един човек на земята тече африканска кръв, тъй като всички произлизаме от Африка, нали така? А Херодот както ти писах твърди единствено че спартанските царе идват от Египет, а не че гърците идват от Африка. Нещо си се объркал. За дорийците той има друга хипотеза според която по времето на Девкалион те населяват Фтиотида, после при Оса и Олимп в Хистиотида и т. нат. (Хер. І.56). Сведението му за Африка се отнася за царете и то естествено е измислица с пропагандна цел на самите спартански царе.


Прочети статията за гръцкия генотип и ми посочи кой ген е общ за африканци и българи ( македонци)!Нямам нищо против тъмнокожите хора, не ги смятам за по-низши от който и да е било, пред Бог всички сме равни.Това обаче не е причина истината за нечий произход да се скрива.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506
цитирай
54. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 14:03
виж не ми се навлиза в темата за генетични изследвания, тъй като те не могат да са доказателство по тези въпроси. В линка намерих например Macedonians belong to the "older" Mediterranean substratum, like Iberians (including Basques), North Africans, Italians, French, Cretans, Jews, Lebanese, Turks (Anatolians), Armenians and Iranians, Ти наистина ли мислиш че турците са от стар медитерански субстрат? Отделно в онова швейцарско генно проучване разликите между днешните македонци и българи са огромни, което би трябвало да означава, че днешните македонци нямат нищо общо с нас.
Иначе това че българите носят част от тракийски гени (ако е така) не означава че българите са траки нали? гените се предават от поколение на поколение независимо от етноса. ако дядо ти по майчина линия преди 300 години е бил не българин, а норвежец например, в твоите гени вероятно ще открият нещо в тази посока, но значи ли това че норвежците са българи?
същото е с траки и българи. докато българите уседнат по тези земи, тук е имало такава смес, че направо да те заболи глава. и съвсем ествествено тази смес от различни гени се предава и в българите и става още по голяма смес. след това идват кумани, печенеги, узи, татари, турци и т.нат. ако не се лъжа според тези изследвания днешните българи имат 17% печенежки гени. и какво от това? значи ли че печенегите са били българи? не нали. и т.нат.
цитирай
55. анонимен - Скит.Ганди
13.03.2010 14:04
Покойния оз.полковник П.Йотов ,който беше един достоен БЪЛГАРИН казваше,че в света има три народа ,родени да бъдат войни - БЪЛГАРИТЕ,РУСНАЦИТЕ и ГЕРМАНЦИТЕ!
цитирай
56. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 14:32
освен това трябва да си наясно, а и всички които четат подобни изследвания, че гените нямат национално самосъзнание. да не говорим, че за да са адекватни подобни изследвания трябват две условия:
1.да се изследва достатъчен брой от даден етнос, а не 100-200 или дори 1000 човека.
2.да има генетичен материал от античен скелет за който със сигурност да знае на какъв етнос принадлежи, което на практика е невъзможно, защото повечето скелети за които се знае на кого принадлежат са на аристократи, които по правило са продукт на смесени бракове и т. нат.
цитирай
57. sparotok - да
13.03.2010 14:56
анонимен написа:
освен това трябва да си наясно, а и всички които четат подобни изследвания, че гените нямат национално самосъзнание. да не говорим, че за да са адекватни подобни изследвания трябват две условия:
1.да се изследва достатъчен брой от даден етнос, а не 100-200 или дори 1000 човека.
2.да има генетичен материал от античен скелет за който със сигурност да знае на какъв етнос принадлежи, което на практика е невъзможно, защото повечето скелети за които се знае на кого принадлежат са на аристократи, които по правило са продукт на смесени бракове и т. нат.


Тук си прав, нужно е масово изследване, за да се стигне до достоверен резултат.
Макар посоченото от мен генетично проучване да няма масов характер, то поне показва, че част от гръцкото население е дошло от Африка.
цитирай
58. sparotok - Мала Азия
13.03.2010 15:03
анонимен написа:
виж не ми се навлиза в темата за генетични изследвания, тъй като те не могат да са доказателство по тези въпроси. В линка намерих например Macedonians belong to the "older" Mediterranean substratum, like Iberians (including Basques), North Africans, Italians, French, Cretans, Jews, Lebanese, Turks (Anatolians), Armenians and Iranians, Ти наистина ли мислиш че турците са от стар медитерански субстрат? Отделно в онова швейцарско генно проучване разликите между днешните македонци и българи са огромни, което би трябвало да означава, че днешните македонци нямат нищо общо с нас.
Иначе това че българите носят част от тракийски гени (ако е така) не означава че българите са траки нали? гените се предават от поколение на поколение независимо от етноса. ако дядо ти по майчина линия преди 300 години е бил не българин, а норвежец например, в твоите гени вероятно ще открият нещо в тази посока, но значи ли това че норвежците са българи?
същото е с траки и българи. докато българите уседнат по тези земи, тук е имало такава смес, че направо да те заболи глава. и съвсем ествествено тази смес от различни гени се предава и в българите и става още по голяма смес. след това идват кумани, печенеги, узи, татари, турци и т.нат. ако не се лъжа според тези изследвания днешните българи имат 17% печенежки гени. и какво от това? значи ли че печенегите са били българи? не нали. и т.нат.


Относно стария средиземноморски субстрат и турците ще ти напомня, че в Мала Азия са живели много траки, които дори да са гърцизирани, латинизирани и вследствие турцизирани си запазват до значителна степен генотипа.Ти нали не си мислиш, че всички жители на Република Турция са дошли от Централна Азия.Пътувал съм из Труция от Одрин до Адана и съм видял рижи, руси, кестеняви турци със сини очи, а също и чернокоси, но с правилни европейски черти.Иди обаче на изток и ще видиш, че хората са съвсем различни.По-мургави, по-ниски, с по-ясно изразени азиатски черти.
цитирай
59. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 15:10
то е ясно че дори повече от 50% от турците не са турци по принцип, но ако говориш за външен тип то това важи в още по голяма степен за българите. тук един с един не си прилича. колкото до траките в мала азия - да там има траки, но техният брой ще зависи от това дали ще приемеш фригите за траки или не. защото никой не може да каже фригите траки ли са. отделно колко фриги е имало в мала азия никой не може да ти каже. тяхното царство е разгромено от кимерийците към 9/8 век. в мала азия има далеч по многобройни народи от траките - лидийци, карийци. сигурните траки в мала азия са битините и мизите, които заемат само североизточния ъгъл на полуострова. халиби и хализони също са със спорен произход.
цитирай
60. sparotok - фриги
13.03.2010 15:33
Павел ми каза, че си много начетен, бил си страшно добре подготвен, познавал си всички извори.Или той се е излъгал, или ти се правиш на луд.Кимерийците били виновни за разпада на фригийската държава, да бе, ще ти повярвам.А Саргончо асириеца защо го забрави?Нали той разказва играта на Каркемиш и Гордион през 715 г. пр.н.н.е.?Кимерийците му рязват главата през 705г. пр.н.н.е. а навлизането на кимерийците в Гордион е чак през 695 г. пр.н.н.е.Страбон бил писал, че заради кимерийците Мидас пил волска кръв и от това умрял.Да, ама Страбон е грък, не кой да е, а точно гърците си присвояват фригийските търговски средища.Нали знаеш как се разбира, кой организира интриги и войни, следвай финансовите интереси и ще разбереш.
Не изключвам възможността Саргон да е разполагал с кимерийски наемници, в това няма нищо странно.Гърци също са си предлагали услугите на персите срещу други гърци, това го знаеш добре.
Не отхвърляй възможността кимерийците, които служат на Саргон да са от Луристан, а тези, които убиват асирийския цар да идват от Тракия заедно с трерите.
Фригите са познати на старите автори като тракийски народ.Херодот, Страбон, Плиний и др. ги определят като траки.Погребенията им са от тракийски тип, нали си запознат с Timber grave culture?Изкуствената черепна деформация при фригите са практикува както от траки, така и от пеласги.Фригийските лични имена Татес, Батес, Атес, Сургастос, Баба и т.н. са тракийски.
Няма да се учудя ако фригите са ферезейците споменавани наред с хетите в Стария Завет.
цитирай
61. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 16:09
в асирийските документи се говори за мушки и никъде за фриги. предполага се че мушките всъщност са известните ни от гръцките документи фриги, което е напълно възможно. в асирийските документи се споменава царят на мушките Мита, който вероятно е херодотовият Мидас. Та този Мидас е разгромен от Саргон ІІ и му става васал. Но фригийската държава не е унищожена. около 20г. по късно кимерийците разсипват царството, както по рано правят това с Урарту, но все пак Урарту оцелява.
Иначе Херодот твърди че фригите са бриги и някога живяли в Европа. В случая той се опитва да си обясни приликата в наименованията между двата етноса единия в Европа, другия в Азия. На тази база някой съвременни автори (Hammond) се опитват да начертят една широкомащабна картина, която няма място тук да бъде препредадена и която се стреми да свърже носителите на Лужичката култура в Македония с фригите. Тя обаче е крайно нестабилна и е отхвърлена (Sams; Василева и т. нат.).
В същност самият Херодот не твърди че фригите и бригите, съответно траките са едно и също. той само казва, че според македоните фригите едно време живеели при тях и се наричали бриги. а тези македони са явно пропагандаторът Александър Филелин, който отново търси родова връзка с всеизвестния Мидас. и тук има опит за впсиване в героичното минало на някой народ. а ако не знаеш има два пъти повече извори които говорят за обратно преселение на фригите - от азия в европа. това са опити на самите антични автори да си обяснят приликите. иначе е напълно възможно фригите да са траки, но е недоказуемо. просто по късните автори вкл. и Страбон преповтарят Херодот, то се вижда и от изворите които използват.
В прочем в същия пасаж Херодот казва и че арменците са преселници от фригия, т. е. и те са фриги. интересно нали?
цитирай
62. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 16:18
а ако прочетеш изследванията на такъв голям лингвист като Brixhe, а също и Woodard ще видиш че според тях фригийския език е най - близък до гръцкия, което естествено не значи че фригите са гърци.
цитирай
63. sparotok - две молби
13.03.2010 16:21
Имам две молби към теб.Едната е да ми дадеш 6 исторически извора, свидетелстващи за това, че фригите са азиатски народ и от Азия мигрират за Европа.
Все пак ти каза "има два пъти повече извори които говорят за обратно преселение на фригите - от азия в европа"
Втората ми молба е, да сравниш фригйските думи с арменски и български.Едва ли ще разполагаш с работата на Ото Хаас за фригийския език, но в нета има други данни.Опитай с Phrygian glossary и Lyubotsky Phrygian data base.
Не е задължително днешните арменци да са потомци древните арменци.Не забравяй, че по отношение на погребални ритуали, облекло, лични имена и т.н. фригите са траки.Несъмнено в Мала Азия са се смесили с други племена, това е неизбежно, важното е, че корените им са тракийски.Фригите напускат Европа твърде рано, доста преди Троянската война, напълно естествено е, че пристигайки в нова среда както езикът, така и културата ще претърпят определени промени.
цитирай
64. sparotok - Brixhe
13.03.2010 16:37
Не е важно какво казва Brixhe, ти сам си направи сравнението!Не ти ли е направило впечатление, че след асирийската агресия спрямо фригите ( 725-715 г.пр.н.е.) в Гърция се появява нова керамика...а и писменост.Последните проучвания показват, че фригите са разполагали с азбука ПРЕДИ гърците,т.е. новите неща в Гърция от VIII-ми век пр.н.е. се дължат на фригийски миграции.ЩОМ ДВА НАРОДА ЖИВЕЯТ ЗАЕДНО Е САМО ВЪПРОС НА ВРЕМЕ КОГАТО И В ДВЕТЕ НАРЕЧИЯ ЩЕ ПРОНИКНАТ ЧУЖДИЦИ. ГЪРЦИТЕ СА АСИМИЛИРАЛИ ФРИГИТЕ, НО ПЪК СА ЗАЕЛИ И МНОГО ФРИГИЙСКИ ДУМИ.
цитирай
65. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 16:38
изпълняваммолбата моментално
1. Апиан гражданските войни ІІ.39 - Со временем этой страной и городом (епидамнос) овладели бриги, пришедшие из Фригии; At a later period the Briges, returning from Phrygia; Бригас ек Фрюгон епанелтонтас (старогръцки).
2.Ликофрон 1397 - 1408;
3.никандър фр. 74
4.Еуфорион фр. 33
последните трима доколкото знам нямат нямат преводи. имам ги на старогръцки.
втората молба сега не ми се знимава, но ти препоръчвам да сравниш фригийското "анар: - мъж, съпруг със гръцкото "анер" - мъж. фригийското "братер" - брат с английското "brother", фригийското матер с английското mother,
цитирай
66. sparotok - извори
13.03.2010 16:52
Апиан пише, че бриги са се връщали от Фригия, а не че АЗИЯ Е ПРАРОДИНАТА НА ФРИГИТЕ!ИМА РАЗЛИКА!
АНЕР Е ФРИГИЙСКА ДУМА СПОРЕД МЮЛЕР!
БРАТЕР Е МИЗИЙСКА ДУМА, СРОДНА Е И НА ЧЕШКАТА БРАТЕР.
цитирай
67. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 17:22
виж тук има разлики в превода - в руския имаш "пришедшие" т. е. дошли от фригия или пристигащи от Фригия. В английския имаш returning завръщаши се. ключът е в старогръцката дума. за съжаление в момента нямам под ръка речник, за да разреша този проблем. кофти нали?
цитирай
68. анонимен - RE: ТРАКАЛОГИЯТЪ . . .
13.03.2010 17:52
sparotok написа:
анонимен написа:
Някъде бях чел , че думата aphus /афус/ е тракийска и означава воднисто място т.е. извор , вода. Мина ми през ума , че в България си имаме еин хубав сорт едри и водни сливи /когато узреят/, които наричаме АФЪСКИ. Кой като дете е могъл да им устои !? :)


Не съм напълно сигурен, но афъска май е турска дума, иначе сливите са много вкусни.Тракийските думи за вода са вода и апа.Втората дума -апа е вариант на пия, опивам.


ТРАКИЙСКИЯТ ЕЗИК - КОЙ БИ МОГЪЛ ДА ГО ВЪЗСТАНОВИ ПОЗИТИВНО? КРАЙ ВАРНА-ГРАД ИМА ЕДНА МЕСТНОСТ "ТРАКАТА" - НЯМА КАК ДА НЕ Е ЗДОКРАЙ ТРАКИЙСКА . . .
цитирай
69. анонимен - да дискутираме
13.03.2010 19:24
ако става въпрос за Ото Мюлер от началото на 20век. трябва да знаеш, че неговото изследване от 1908 той определя македонския език като гръцки, което предполагам не ти е по вкуса
цитирай
70. sparotok - Фредерик Мюлер
13.03.2010 23:23
анонимен написа:
ако става въпрос за Ото Мюлер от началото на 20век. трябва да знаеш, че неговото изследване от 1908 той определя македонския език като гръцки, което предполагам не ти е по вкуса


Става дума за Фредерик Мюлер, работил е в Лайден.
цитирай
71. sparotok - термини
13.03.2010 23:32
анонимен написа:
виж тук има разлики в превода - в руския имаш "пришедшие" т. е. дошли от фригия или пристигащи от Фригия. В английския имаш returning завръщаши се. ключът е в старогръцката дума. за съжаление в момента нямам под ръка речник, за да разреша този проблем. кофти нали?


Знаеш не по-зле от мен, че в дълбока древност дори и гърците са били постояно в движение.Босфора е прекосяван многократно в двете посоки.Запознай се с "Неолитни погребални обреди" на К.Бъчваров, ще се увериш, че в IV-то хил.пр.н.е. се наблюдават идентични погребални обреди в Тракия и Западна Мала Азия.
Апиан свидетелства за поход на фриги от Азия към Европа, но такива походи са правили също мизи и тевкри, а за тях Страбон казва, че са европейци по произход.
Едно движение от Азия към Европа не определя даден народ като азиатски по произход и различен от траките.
цитирай
72. demograph - Мисля дали да ви препоръчам скромно следното
14.03.2010 00:31
От моята гледна точка на неисторик, а скромен "Global Sеcurity Thinker", в спора ви проличава уклон да се вглъбявате в детайлите и авторите.
От това картината която рисувате става все по-сложна и все по-размита. Предпазливо ще кажа, че тя става такава и за някой от вас двамата.
Без да запаметявам десетките автори,които четох повлиян от вас, без да ги деля на достоверни и недостоверни, на западни, източни, гръцки, руски и т.н., на древни и скорошни, в съзнанието ми се оформя моя обща картина за произхода и миналото на българите, която определям като автохтонна.
Това минало не може да се формулира само от източниците, на които вие и който и да е историк или археолог се позовава. То трябва да се постави в контекста и на лингвистиката, и на етнографията, и на митологията, и на генетиката, и на физиката, и на геологията, и на космологията, на климатологията, на демографията, на математиката...на възможно всички науки и методики, даващи възможност да се маркират събития със задна дата.
Същото се отнася и за произхода и делата на българите и на тия около тях.
При един вид анализи, когато сходни или еднакви с обекта на анализ събития се повторят повече от няколко пъти , повторението се счита за "неслучайно" явление.Автохтонните/протракийски/ агрументи за произхода на българите се повтарят/засичат, потвърждават/ под различна форма от множество източници и от множество гледни точки.Аргументите за външен произход/миграционен/ на българите отпадат или се оборват една след друга, което ги прави "случайно явление".На тази основа прогнозата ми е -скорошно отхвърляне на поредната "модерна" теория за българите, като пришълци.Не ми се рови сега да цитирам всичките "извънземни"" теории за пришълците-българи.Прави ми впечатление тенденцията - колкото по-дълбоко и широко е изследването, толкова по-вероятна става автохтонната теория. Тази си теория ще се опитам да подкрепя по-научно в следващите седмици. Желая ви здраве и успех. Всичко си идва на мястото когато му дойде времето.
цитирай
73. divna8 - Ето една новина за размисъл, по повод на това къде, кога и защо са минали българите!!!
14.03.2010 00:56
Струва ми се,че темите се разводняват и се спори от любов към спора, от страна на някои коментиращи!!! Ако няма коментар по същество, по-добре е да си замълчат.
----------------------------------------------------------------------------------------------
неделя, 15 февруари 2009
Откриха още един мадарски конник в Афганистан !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Наложените хипотези за произхода на българите се пропукват, смята иранистът доц. д-р Иво Панов.
Българска експедиция откри "двойник" на Мадарския конник в Северен Афганистан, пише на челно място в. "24 часа" като се позовава на публикация в новия брой на "Списание 8". Едно от шокиращите открития е, че конникът се нарича Мадара.
В Афганистан имало и местности Шумен и Варна, а учените са записали легенди за героя Ходжа Болгар.
Над 800 думи с еднакво звучене и значение са открити в българския и фарси, официалния език на Иран. И до днес в региона за красавиците се казвало, че "са хубави като българки", а фолклористите чертаели паралели между местните ритми и българската народна музика.
Наложените хипотези за произхода на българите се пропукват, смята иранистът доц. д-р Иво Панов. Не можем да твърдим, че са хуни - монголоидността не им е присъща, не би трябвало да ги сродяваме и с тюрките, казва участникът в експедицията "Българи-прародина", проведена в края на 2008 г.
Според доц. д-р Панов планината Памир, в чиито скали е изсечен конникът, вероятно е прародина на българското племе.
цитирай
74. анонимен - КОМПЛЕКСЪТ ВИЕ ОСНОВАТЕЛЕН,ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ДОСТА ОСВАТЕЛЕН, ВУЛГАРОСИ!!!
14.03.2010 01:10
Комплекса на вулгаросите е чудовищен спрямо ЕЛЛАДА И ВИЗАНТИЯ....ПИЯ ЗА ИДВАЩИЯ КРАЙ НА ВРАГОВЕТЕ НА ВИЗАНТИЯ - ТУРКОСИТЕ И ВУЛГАРЯКИТЕ - ЕДИН АЛТАЙСКИ РОД ЕДНА ТАТАРСКА КРАДЛИВА ИСТОРИА....
МАКЕДОНИА - МАКРИ ХТОНИА,ИЛИ ПАК ОТ СЪЩОТО МАКЕДНИА МАКЕДНОС МАКЕДоНОС-''ЗЕМЯ НА ВИСОКИТЕ ХОРА,ЗЕМЯ НА ВИСОКОПЛАНИНЦИТЕ'' КАТО ШОТЛАДЦИТЕ СМЕ РЕ ВОУЛГАРЯКИС- ''ХИГХЛАНДЕРС''-МАКЕДОНЕС - ВЕЛИКАТА ЗЕМЯ НА ДОРИИСКИТЕ ЕЛЛИНИ ЗАЕДНО С ЕПИРОТИ МОЛОССИ,ХИОНИ....ДА ЖИВЕЯТ ЕЛЛИНИЗАТОРИТЕ ДО ОКСУС(СЪРДАРЯ) И ДО ЛАХОР И КАШМИР.....И МЕГАЛЛИ ЕЛЛАДА ЗИТО!!!
цитирай
75. sparotok - ИРАН???
14.03.2010 01:17
divna8 написа:
Струва ми се,че темите се разводняват и се спори от любов към спора, от страна на някои коментиращи!!! Ако няма коментар по същество, по-добре е да си замълчат.
----------------------------------------------------------------------------------------------
неделя, 15 февруари 2009
Откриха още един мадарски конник в Афганистан !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Наложените хипотези за произхода на българите се пропукват, смята иранистът доц. д-р Иво Панов.
Българска експедиция откри "двойник" на Мадарския конник в Северен Афганистан, пише на челно място в. "24 часа" като се позовава на публикация в новия брой на "Списание 8". Едно от шокиращите открития е, че конникът се нарича Мадара.

Над 800 думи с еднакво звучене и значение са открити в българския и фарси, официалния език на Иран. И до днес в региона за красавиците се казвало, че "са хубави като българки", а фолклористите чертаели паралели между местните ритми и българската народна музика.
Наложените хипотези за произхода на българите се пропукват, смята иранистът доц. д-р Иво Панов.
Според доц. д-р Панов планината Памир, в чиито скали е изсечен конникът, вероятно е прародина на българското племе.


Дедите ни са били и в Иран, но това не ги прави автоматично иранци.Англичаните са били в Индия и са оставили много следи там, но никой не би нарекъл албионците индийци.

Иранците, или по-правилно персите са повлияни он медите, това го знаем от Херодот. Плиний твърди, че медите са деди на сарматите, а Прокопий пояснява, че сарматите са част от тракийското семейство на гетите. Ето каква е връзката между българи и иранци.

Иранската теория е просто евтин заместител на туранската.

В Афганистан може да има град Варна, такъв обаче има и в Швеция.

Обзалагам се, че списъкът с 800 общи българо-ирански думи не е толкова уникален и, че иранските думи се срещат също в хърватски и словенски.Представете списъка, аз се наемам да посоча успоредиците от други езици освен българския.
цитирай
76. demograph - А бе гърче. Вие сте пътници..усещаш го и хленчиш, нали?
14.03.2010 02:11
анонимен написа:
Комплекса на вулгаросите е чудовищен спрямо ЕЛЛАДА И ВИЗАНТИЯ....ПИЯ ЗА ИДВАЩИЯ КРАЙ НА ВРАГОВЕТЕ НА ВИЗАНТИЯ - ТУРКОСИТЕ И ВУЛГАРЯКИТЕ - ЕДИН АЛТАЙСКИ РОД ЕДНА ТАТАРСКА КРАДЛИВА ИСТОРИА....
МАКЕДОНИА - МАКРИ ХТОНИА,ИЛИ ПАК ОТ СЪЩОТО МАКЕДНИА МАКЕДНОС МАКЕДоНОС-''ЗЕМЯ НА ВИСОКИТЕ ХОРА,ЗЕМЯ НА ВИСОКОПЛАНИНЦИТЕ'' КАТО ШОТЛАДЦИТЕ СМЕ РЕ ВОУЛГАРЯКИС- ''ХИГХЛАНДЕРС''-МАКЕДОНЕС - ВЕЛИКАТА ЗЕМЯ НА ДОРИИСКИТЕ ЕЛЛИНИ ЗАЕДНО С ЕПИРОТИ МОЛОССИ,ХИОНИ....ДА ЖИВЕЯТ ЕЛЛИНИЗАТОРИТЕ ДО ОКСУС(СЪРДАРЯ) И ДО ЛАХОР И КАШМИР.....И МЕГАЛЛИ ЕЛЛАДА ЗИТО!!!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Сега немците ще ви извадят истинската история. Седи мирен. Франсоя Митеран каза "Българите са в основата на човешката история" Защо не каза гърците са в основата..? Второ - вие сте дребни като всички африканци пигмей.
Какво се сравняваш с Гигантите -траки? Нали вие пискате, че траките са родени от кръвта/или от пепелта/ на убитите от вас Гиганти -роднини на боговете. Сега пък великаните траки от Македония били гърци..Кого сте убили тогава? Тъпак. Паси си трева димотики награмотен.
цитирай
77. demograph - Дивна, благодаря за подадения ми нов аргумент
14.03.2010 02:15
divna8 - Ето една новина за размисъл, по повод на това къде, кога и защо са минали българите!!!
00:56
Струва ми се,че темите се разводняват и се спори от любов към спора, от страна на някои коментиращи!!! Ако няма коментар по същество, по-добре е да си замълчат.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Чете ли коментара ми под номер 72 ? Май да..прав ли съм.
цитирай
78. demograph - МАКРИ ХТОНИА = High land=голямата земя! Брей..
14.03.2010 02:30
И от това следвало, че грък=висок човек...? Тоя е луд. Ми гърците са африкански джуджета. Ето този типичен грък Кикос, дето се мотае по дансингите на София - дребен черен арапин. Само насила погърчените българи по Северна гърция са високи хора. Ама те не са гърци, а насила погърчени българи... А "високите хора от големите планини" - Highlanders са българите от Банско, Смолян София, Пловдив,..Падат ви шапките като ги срещнете на плажа в Аспровалта, нали? Щото са високи.
цитирай
79. анонимен - Oт ВНМ
14.03.2010 11:56
Привет! Новите достижения на науката са приложими и в историята.Под различни научни програми в последните 10-15 години са направени обстоини генетически анилизи в целия свят.РАН (руска академия на науките) въз основа на собствени изследвания(за съжаление с ограничен достъп и не публикувани) постепенно налага становището за нов произход на руския етнос с преобладаващ северно-черноморски (скитски и росалански) генезис. В тези данни са засегнати и други държави.За наличието на тюркски гени в българския народ се споменава цифрата 5%,толкова притежават и турците,а най-много присъстват при унгарците-20%.Славянски произход при нас се потвърждава за 12% от населението.Така,че е въпрос на време да научим истината.
Относно "иранската" теза за произход на Българите и друг път съм подхвърял в коментариите ми при г-н Спарадок същите факти като г- жа Divna8.За съжаление една исторически установена теза не намери коментар тук.А тя е,че при похода на Александър Велики близо 10000 войници и офицери извършват масови бракосъчитания именно в този район на северен Афганистан.И отново исторически установена истина е,че над половината от 55-60000 армия на Александър е от Тракийски произход.Много често "старите" историци и географи описват племена с малоброини популации -1500-2000 души.Т.е. ако хипотетично приемем,че само част от" афганистанската" общност е решила да се върне при корените си преминавайки през ареали на други племена е възможно във времето заедно със запазване на историческата си памет да е приела и известна самобитност с увеличаване на популацията си.Естествено това е само хипотеза.В цялото ми ровене в публикуваните "арабски" и арменски анали по скоро вероятността за конкретност намалява.Например изписването на арабски език на българският етнос се покрива с Venet,но за това друг път.
Благодаря, че сте отново тук.
цитирай
80. анонимен - да дискутираме
14.03.2010 18:48
Относно "иранската" теза за произход на Българите и друг път съм подхвърял в коментариите ми при г-н Спарадок същите факти като г- жа Divna8.За съжаление една исторически установена теза не намери коментар тук.А тя е,че при похода на Александър Велики близо 10000 войници и офицери извършват масови бракосъчитания именно в този район на северен Афганистан.И отново исторически установена истина е,че над половината от 55-60000 армия на Александър е от Тракийски произход.Много често "старите" историци и географи описват племена с малоброини популации -1500-2000 души.Т.е. ако хипотетично приемем,че само част от" афганистанската" общност е решила да се върне при корените си преминавайки през ареали на други племена е възможно във времето заедно със запазване на историческата си памет да е приела и известна самобитност с увеличаване на популацията си.Естествено това е само хипотеза.В цялото ми ровене в публикуваните "арабски" и арменски анали по скоро вероятността за конкретност намалява.Например изписването на арабски език на българският етнос се покрива с Venet,но за това друг път.

И кой го е установил че половината армия е тракийска. стига фантазии. В битката при Гавдамела траки има само на лявото крило и то са само малка част от него (Ариан ІІІ.12.1-6). Браковете за които говориш изобщо не се извършват в този район. Сватбите се състоявт в Суза (ариан 7.4.1-8). и какви племена по 1500-2000 човека? изобщо свободни съчинения и много малко познания. чул не до чул от някъде и той барабар Петко с мъжете.
цитирай
81. анонимен - Траките в Северен Афганистан :)
14.03.2010 19:42
divna8 написа:
Струва ми се,че темите се разводняват и се спори от любов към спора, от страна на някои коментиращи!!! Ако няма коментар по същество, по-добре е да си замълчат.
----------------------------------------------------------------------------------------------
неделя, 15 февруари 2009
Откриха още един мадарски конник в Афганистан !
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Наложените хипотези за произхода на българите се пропукват, смята иранистът доц. д-р Иво Панов.
Българска експедиция откри "двойник" на Мадарския конник в Северен Афганистан, пише на челно място в. "24 часа" като се позовава на публикация в новия брой на "Списание 8". Едно от шокиращите открития е, че конникът се нарича Мадара.
В Афганистан имало и местности Шумен и Варна, а учените са записали легенди за героя Ходжа Болгар.
Над 800 думи с еднакво звучене и значение са открити в българския и фарси, официалния език на Иран. И до днес в региона за красавиците се казвало, че "са хубави като българки", а фолклористите чертаели паралели между местните ритми и българската народна музика.
Наложените хипотези за произхода на българите се пропукват, смята иранистът доц. д-р Иво Панов. Не можем да твърдим, че са хуни - монголоидността не им е присъща, не би трябвало да ги сродяваме и с тюрките, казва участникът в експедицията "Българи-прародина", проведена в края на 2008 г.
Според доц. д-р Панов планината Памир, в чиито скали е изсечен конникът, вероятно е прародина на българското племе.


Разходете се из ЮТУБ например и с изненада ще установите изключително голямо сходство между българския фолклорен /старинен, автентичен/ мелос и ритъм и песните и ритмите на населението от северен Афганистан. Сред тамошнотонаселение има доста светлокожи, светлокоси , а дори и синеоки хора...Иначе "иранската" теория за нашия произход , както казват братята македонци "пада у ладна вода"! Но това сходство е само в Северните планини ...Като за начало вижте това---http://www.youtube.com/watch?v=nfJ0F5b1bDw
цитирай
82. demograph - Hi! - СКОРО, някой умен, широкомислещ и разкрепостен чужденец
14.03.2010 23:09
От приятният ви диалог/Спароток, Анонимен,Дивна8, ВНМ/ печели истината..
Очевидно, както казват вече всички,
Където и да надникнеш - появяват се траки, наричани и българи..!
Това не е умишлено наговаряне на гръцки, руски, френски, немски, американски, английски, турски, ирански, арменски, татарски, български и т.н. историци, етнолози, лингвисти, археолози, генетици.. за да ни направят разногледи нали?
Още повече, че времето в което пишат и което описват разните там неща за южно-европейци /балканци/ траки/ българи, щъкащи в радиус 5000 км от Черно море, варира от 10 000г.BC до 2010г.AC...
Това, че се появява нова версия за произхода на българите, сега " афгано-иранска".., само:
а/потвърждава автохтонния характер на населението на България./Е.., печенеги-баджанаци, татари, турци, какракачани, гърци, евреи, араби, цигани, арменци, китайци и всякъкви други пришълци, има във всяка държава, повече или по-малко смесени с автохтонното население.
б/Следите от траките/българи наоколо потвърждават огромното влияние на този народ върху цяла Евразия.. Светлокожите, светлокоси, кавказки тип черепи и облечени в познати носии мумии на хора "дошли от БАЛКАНИТЕ", намерени в УРУМЧИ, които събраха очите на учените, потвърждават тракийското "миграционно ветрило" и културната мощ на хората от нашия край преди 4-5000г.
в/ Откриването на нови следи от присъствието на предците ни в древността няма да спре. Публукуването на крити до сега факти ще продължи.
г/Следващите лингвистични връзки, материални атрефакти, генетични подсказки и други преки и косвени белези за тяхно присъствие и въздействие, ще водят до възникването на следващи теории за произхода и миграциите на българите -"китайска","пущунска","индийска","ханаанска","египетска","Горнонилска","етиопска","кенийска"..
д/Техни творци, най-вероятно, ще са амбициозни недоучили българи с насаден им от традиционния български псевдоисторизъм, комплекс за малоценност.
е/СКОРО обаче, някой умен, широкомислещ и разкрепостен чужденец, най-вероятно англичанин, ще стъпи на тезата на Павел Серафимов и ще сглоби парчетата от пъзела, които българите, по български, дърпат наляво-надясно и разкъсват, вместо да ги подредят, залепят, реставрират и предложат на готовото за новата си история човечеството..
цитирай
83. анонимен - До дискутиращия
15.03.2010 01:23
Левият фланг на Александър Велики при Гавгамела(а не ГавДамела) се защитава от фалангите под командването на Пермион и точно при него Мазей с бактирската конница извършва пробив.Тогава се включва лично Александър.На десният фланг са разположени 20000 Траки под общото име Беси както и арети и мениди.
А ти навярно имащ някакви психически отклонения,за това ли те изгониха като учител от НГДЕК"Константин-Кирил Философ"
цитирай
84. анонимен - От ВНМ
15.03.2010 07:28
Добър ще е денят г-н Демограф.
цитирай
85. анонимен - да дискутираме
15.03.2010 21:14
анонимен написа:
Левият фланг на Александър Велики при Гавгамела(а не ГавДамела) се защитава от фалангите под командването на Пермион и точно при него Мазей с бактирската конница извършва пробив.Тогава се включва лично Александър.На десният фланг са разположени 20000 Траки под общото име Беси както и арети и мениди.
А ти навярно имащ някакви психически отклонения,за това ли те изгониха като учител от НГДЕК"Константин-Кирил Философ"


Занм че е Гавгамела. просто грешка при бързото писане. иначе тракийските части, които са незначителни на фона на численосста на цялата войска са разположени на втората линия на лявата част на дясното крило. пак не съм уточнил при писането. това обаче няма никакво отношение до глупостите които си писал за числеността на тракийските части, за общата численост на Александровата армия, до свадбите и до племената с 1500 - 2000 човека. Некомпетентен си и то много. Иначе Класическата гимназия изобщо не знам къде се намира и никога не съм бил даскал там. не че не би било добре, но просто не е вярно. Психически отклонения нямам и в моя род който зная от 1830г. никога не е имало. Ако продължа да се занимавам с теб може би аз ще съм първия така че бързо спирам некомпетентни ми приятелю.
цитирай
86. анонимен - да дискутираме
15.03.2010 21:54
между другото сега направих една бърза справка с различните преводи, които имам на Ариан. Оказа се, че според английския на лявото крило на втората линия са разположени траките под командването на Ситалк и близо до тях са съюзническата гръцка кавалерия и одриската конница, а третата част от траките вардят обоза. Така излиза че първия ми постинг е правилен. въпреки че там имах предвид че е на лявата секция на дясното крило. това твърдение идва от руския и македонския превод с които също разполагам. но в тези два превода изобщо не се споменава за одриската конница. изобщо голям хаос. за съжаление не разполагам с гръцкия текст което би разрешило проблема. ще се поровя в мрежата дано го намеря
цитирай
87. demograph - Какво значение има дали са 2000 или 20000 тракийските войни на Александър?
15.03.2010 23:08
Ако самите македонци са траки-македони, то другите траки-беси, бриги/фриги/,меди, сатри..ще са чужденци за тях а и помежду си. Просто от другото племе. Истинските чужденци в армията му са били гърците. Те и го убиват накрая и си поделят завоюваното.
Така ли или не няма значение.
Мумиите от Урумчи/!/ разбиват всички турано-ирано измишльотини.
Спароток е машина на времето...Да е жив и здрав.
цитирай
88. divna8 - Никога не съм твърдяла, че имаме ирански произход...
15.03.2010 23:22
Моля анонимните да внимават с изводите...

Посочих само, че един по един - артефактите излизат на бял свят, колкото и историците-официози да се опитват да ги омаловажават.
Българите, откъдето са минали, са оставили държава... Затова по целият свят ще намираме доказателства, но това не означава, че произходът ни е отдалеч... Ние - днес! - си стъпваме там, дето са ни корените...
С уважение към автора на статията - и всички, които взимат участие в дискусията с умерен тон!!!

цитирай
89. demograph - Позна ВНМ. Денят ми беше хубав.Благодаря.
16.03.2010 01:24
анонимен написа:
Добър ще е денят г-н Демограф.

------------------------------------------------------------------------------
Виж в блога ми една снимка. Не е ли типичен "болгар-болгар", тоя от ляво..сладур.
цитирай
90. demograph - До ВНМ Съжалявам.
16.03.2010 01:30
Не се получи. Исках да закача една фотография.
цитирай
91. анонимен - "CHICHE"
16.03.2010 14:47

НЕ Е ПБ - НО Е ПАТРИОТАРСКИ - НЕ ДАЙ БОГ ДА ВЛЯЗАТ НАШЕСТВЕНИЦИ - ДА НЕ ТИ ГОВОРЯ ПРИ НЕМСКАТА ОКУПАЦИЯ И ОНЕЗИ 0.250 КГ. ЧЕРЕН ХЛЯБ НА ДЕН - КАК РАБОТАТА СТАВАШЕ. МНОГО ЖАЛКО - ЧЕ ТАКА Е БИЛО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. ПЕРФЕКТНО Е - ЧЕ ТВОИТЕ ПРАДЕТКИ СА ОПАЗЕНИ. НО АКО ПОРАЗГЛЕДАШ НОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЩЕ УСТАНОВИШ, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКАТА ГЕНЕТИЧНА СИСТЕМА ПЕРИОДИЧНО БИВА ОБНОВЯВАНЕ ЧРЕЗ ПРИЛИВ ОТ ЮГОИЗТОК!
equilibrium написа:
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .

Сега, искам да пренесете сегашното си семейство в миналото и да си представите, че вашата майка, нейната майка, съпругата ви и всички жени от вашият род са отваряли краката си на всеки срещнат чужденец. Не си мислете, че е било много по-различно от сега. Напротив!
Нашите деди са имали къде по-завидни морални качества от сегашното пололение.

Да, България не е Сибир, но не е и публичен дом!

цитирай
92. equilibrium - :facepalm:
16.03.2010 18:04
анонимен написа:

НЕ Е ПБ - НО Е ПАТРИОТАРСКИ - НЕ ДАЙ БОГ ДА ВЛЯЗАТ НАШЕСТВЕНИЦИ - ДА НЕ ТИ ГОВОРЯ ПРИ НЕМСКАТА ОКУПАЦИЯ И ОНЕЗИ 0.250 КГ. ЧЕРЕН ХЛЯБ НА ДЕН - КАК РАБОТАТА СТАВАШЕ. МНОГО ЖАЛКО - ЧЕ ТАКА Е БИЛО ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. ПЕРФЕКТНО Е - ЧЕ ТВОИТЕ ПРАДЕТКИ СА ОПАЗЕНИ. НО АКО ПОРАЗГЛЕДАШ НОВИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЩЕ УСТАНОВИШ, ЧЕ ЕВРОПЕЙСКАТА ГЕНЕТИЧНА СИСТЕМА ПЕРИОДИЧНО БИВА ОБНОВЯВАНЕ ЧРЕЗ ПРИЛИВ ОТ ЮГОИЗТОК!
equilibrium написа:
godlieb написа:
БЪЛГАРИТЕ СА ПОТОМЦИ НА ВСЕКИ - КОЙТО МИНАЛ - И МУШНАЛ! НАЙ-МНОГО СА МИНАВАЛИ УКРАИНИ И РУСИ, А ТУРКИТЕ НЕ ЩАТ ДА СИ ОТИВАТ . . .

Сега, искам да пренесете сегашното си семейство в миналото и да си представите, че вашата майка, нейната майка, съпругата ви и всички жени от вашият род са отваряли краката си на всеки срещнат чужденец. Не си мислете, че е било много по-различно от сега. Напротив!
Нашите деди са имали къде по-завидни морални качества от сегашното пололение.

Да, България не е Сибир, но не е и публичен дом!


Тц, тц, тц ...
Айнщайн е бил прекалено прав с изказването си за вселената и ...
цитирай
93. kostadin - За всички любители на представления с крака
16.03.2010 19:05
Всичко зависи от гледната точка ,а тя от първите 7 години - те са решаващи...
Хората не са се променили-нито поумняли през хилядолетията.
Лино на мене ми е неприятно ,когато вратовете ни са се вдървили в една посока и не се интересуваме от всякакви източници.
Бях поразен ,когато китаец от Шанхай ми каза ,че китайската стена е правена за предпазване от прабългарите.Тогава на кого да вярвам на устните сведения ли или на ,често пъти нескопосно съчинени истории ,служещи за възхвала на някои цезар,император или крал.От това историята няма да се промени ,само където са си пообъркали собственото летоброене и в наши дни стават за посмесище.
цитирай
94. demograph - Ами китайците са прави..чети всичко от спароток
16.03.2010 22:08
kostadin написа:
Всичко зависи от гледната точка ,а тя от първите 7 години - те са решаващи...
Хората не са се променили-нито поумняли през хилядолетията.
Лино на мене ми е неприятно ,когато вратовете ни са се вдървили в една посока и не се интересуваме от всякакви източници.
Бях поразен ,когато китаец от Шанхай ми каза ,че китайската стена е правена за предпазване от прабългарите.Тогава на кого да вярвам на устните сведения ли или на ,често пъти нескопосно съчинени истории ,служещи за възхвала на някои цезар,император или крал.От това историята няма да се промени ,само където са си пообъркали собственото летоброене и в наши дни стават за посмесище.

цитирай
95. demograph - Откъс от "История на българите" К Иречек www.zahariada.blog.bg
16.03.2010 23:04
"..Захариев описва едно бележито място, което служило за жертвоприношения, при с. Балдьово в Средна гора. Там надясно, на един вулканичен конус, стоят развалини Гюргев град и под тях се отваря вход в една голяма пещера; наляво се издига високата Сънлива могила. Между двете височини в една тясна долина протича поток, при който лежи едно мраморно кълбо, тежко приблизително три центнера (около 150 кг); на него на две места е изсечена ръка с разтворени пръсти. Наблизо се зеленее дъбрава, в сянката на която расте, посветено на самодивите, благовонно синьо цвете (ресен). Там всяка година на празника Росалия (Троица) множество болни прекарват безсънна нощ, като лежат на чудесните цветя под открито небе, за да чуят самодивската присъда за своето здраве. И такива свещени места има твърде много."
цитирай
96. kostadin - Re:demograph
16.03.2010 23:12
До момента, няма теория за развитието на човешката популация във времето.Няма и обобщена хипотеза.На всякъде се боричкат защитници на различни тези...
Да се открие итината в Историята е много сериозно нещо и не би трябвало да се оставя само на историците.
Ясно е,е бялата раса е произлезла от едно място.Колкото по назад във времето отиваме ,толкова повече ще нараста силата на кръвната връзка.Всички бяли народи могат да си търсят общият корен,различните раси -също.
Да произлизаш от организиран в девността род има своите предимства и недостатъци.Дали можем да преодолеем недостатъците- не вярвам това да стане.
цитирай
97. анонимен - DO KOSTADIN -AKO MOZE
16.03.2010 23:34
AZ SAWO BIAH,PORAZEN -PREDI -18g.-BIAH V 4EHOSLOVAKIIA - SPOMENAVAIKI - 4E KIRIL I METODII SA BALGARI - WIAHA DA MI IZDERAT O4ITE -TE BIAHA OBEDENI 4E SA -4EHI-SLOVAZI..? ISTINNSKATA ISTORIIA E SVIATO NEWO ! SMESELI SE SAS POLITIKA stava GEOPOLITIKA MRASNO NEWO
цитирай
98. demograph - нУЖНО Е МАЛКО СЕБЕУВАЖЕНИЕ И ВСИЧКО МОЖЕ
17.03.2010 00:46
kostadin написа:
До момента, няма теория за развитието на човешката популация във времето.Няма и обобщена хипотеза.На всякъде се боричкат защитници на различни тези...
Да се открие итината в Историята е много сериозно нещо и не би трябвало да се оставя само на историците.
Ясно е,е бялата раса е произлезла от едно място.Колкото по назад във времето отиваме ,толкова повече ще нараста силата на кръвната връзка.Всички бяли народи могат да си търсят общият корен,различните раси -също.
Да произлизаш от организиран в девността род има своите предимства и недостатъци.Дали можем да преодолеем недостатъците- не вярвам това да стане.

----------------------------------------------------------------------------
Познавам много хора от много националносто отблизо. Всички са еднакви. Но не всички са минали през вършачката на русофилизма и комунизма. Те са ни смазали себеуважението. Спароток се опитва да коригира това,давайки ни повод за основателна гордост. Обобщени теории има-гръцко-немската властва, за сега. Появяват се контурите на нова теория на заселването и културния възхд на човечеството. Всички народи се борят за мястото си в нея, съсредоточавайки ресурси и обединен интелект. Българите, които са в основата на новата теория са се рзединили в желанието си да чуят от чужденци своята велика история...Няма да я чуят, ако САМИ не я напишат и то преди другите. И гръмко и гордо да я защитават, защото тя е необорима в случай, че не бъде продадена отвътре.
цитирай
99. kostadin - Теорията- може да обясни, всичко ...
17.03.2010 20:42
Теорията- може да обясни, всичко открито до момента, даже- предвижда и неоткрити явления.-такава теория още не е създадена от историците.
Хипотезата е предположение чакащо доказване или отхвърляне ,като при успех става теория
А тезата ,може да бъде всяка хрумнала ни идея ,която се опитваме да защитим или не.Всички Ние се намираме още на този етап.
Не знам колко веме е неободимо да мине за да разберат хората ,че човек не се е променил от времето на първите хора.
Трябва да си доста преуспял човек през последните 20 години за да твърдиш ,че сме били смачкани...Сега направо си гинем!
Днес ролята на партията се играе от хората, които управляват печатенето на пари.Поради лакомията на 4% от населението на земята , сега човечеството трябва да се бори с замърсяването на природата и т .н. Бил Гейт е вложил 30 милиарда за разработване на ваксина против увеличението на населението на земята.Той участва и в създаването на ГМО...Кога ще се усетите ,че ни водят за носовете с веригата на икономическата принуда и все по- яростната експлоатация на единствената ценност, която всеки притежава по рождение -животът.
Дошли сме на много хубаво и доста интересно място да живеем и заради това ни е тудно.
На успехите на дедите ни гледам единствено, като на качества заложени генетично - придобити в дългата ни история,но в едни условия те са полезни,а в дуги вредни...А историята на хората е нещо общо
Гордостта има две променливи ,които я определят: качеството на извършените деяния и броя на тези,които са ги сторили.Земите на нашите редци все още чакат своите откриваели ,но земите им не са на наша територия.Така е и с милиони хора с българска кръв...
Индиянците в Америка, не са с по- малко величава история от нашата...Кел файда ,ако и с нашата история започнат да се гордеят други народи.Годостта и религиозние им представи не им е помогнала.
Разкриването ,в наше време ,на тракийската история по нашите земи -дали името на племената "траки" ,както и световното им признаване е съществен момент ,който внася корекция в развитието на човешката история.Ясно е ,че утвърдилите в света представи ,на тези които са подправяли летоброенето и са създавали фалшиви литературни източници, много трудно ще признаят пряката ни кръвна възка с тракийските народи. Хубаво и приятно е ,че ние сме част от историята и живота им.
цитирай
100. demograph - Хубаво и приятно е ,че ние сме част от историята и живота им
19.03.2010 14:50
Kostadin: "....Разкриването ,в наше време ,на тракийската история по нашите земи -дали името на племената "траки" ,както и световното им признаване е съществен момент ,който внася корекция в развитието на човешката история.Ясно е ,че утвърдилите в света представи ,на тези които са подправяли летоброенето и са създавали фалшиви литературни източници, много трудно ще признаят пряката ни кръвна възка с тракийските народи. Хубаво и приятно е ,че ние сме част от историята и живота им."
--------------------------------
ХУбаво и точно казано....
цитирай
101. анонимен - Как са казвали траките на вареното ...
25.03.2010 20:17
Как са казвали траките на вареното жито за задушница.Баба ми му викаше булгур.Това наименование се среща и в Средна Азия и пак за изварени зърна,клас пшеница.Бихте ли направили някакви сравнения и в старите кулинарни ястия от тая епоха,може и там да има сродство или прилика в различните епохи и преселения.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13969402
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031