Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 21:15 - ДРЕВНИ ТРАКИЙСКИ СЕЛИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 45828 Коментари: 105 Гласове:
57

Последна промяна: 15.02.2010 22:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

ДРЕВНИ ТРАКИЙСКИ СЕЛИЩА НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГЪРЦИЯ

Постингът за основателят на Атина предизвика негативни реакции у някои хора.
Бях укорен, че пресилвам нещата и, че приписвам на българите роля, която те никога не са изпълнявали, т.е. възвеличавал съм незаслужено нашия народ. Всъщност,  единственото, което направих е това, че показах слабоизвестни данни. За всяко твърдение съм цитирал стар автор, както и подобава в такъв случай. Като подкрепа на предишната си работа реших да предложа допълнителна информация за повече селища изградени от трако-пеласги в земите между Халкидика и остров Крит. Правя това не, за да дразня гърците, а за да покажа колко много е скрито от нас и колко сериозно е ощетена историята ни...

Голямо количество информация е манипулирана, касае се не само за древността, но и за събития от XX-ти век. Преди да представя данни за най-древните трако-пеласгийски селища, желая да обърна вниманието ви на един факт, който все повече потъва в забрава. Преди по малко от сто години южните ни съседи промениха хиляди български топоними от Егейска Тракия, за да заличат спомена за нашите сънародници обитавали тази територия. Представям кратък списък на гърцизираните  селищни наименования от една единствена община. Можете сами да си направите заключение кой праави опити за манипулация и кои заличава следи.

 

Блг.топоним            Гърцизиран топоним

 

Белен -                       Silli
Белотинци-              
Lefkogia

Берчища -                  Ptelea

Бичово-                     Petropos

Борен-                        Agios Athanasios

Борово-                      Potami

Бук-                            Oxya

Височани-                 Delta

Владиково-               Oropedion

Водовища-                 Valtochori

Волково-                   Chrysokefalos

Голак-                        Perihora

Горенци-                    Kali Vrysi

Горново-                    Vounoplagia

Гроздел-                     Magnsion

Доброшул-                 Xsilokops

Долно Броди-            Kato Vrontou

Дреново-                    Monsteriaki

Зърновица-                Kastanochoma

Явор-                          Diameson

Коница -                    Pevki

Костен-                      Psichron

Ловчища-                  Kalikarpo

Осеница-                   Sidironeri

Плевна-                     Petrusa

Прибойна-                 Vounochorion

Равна-                        Makriplagio

Русово-                       Mavrolithion

Странен-                    Perasma

Черешово-                 Thisavros

Чернак-                     Strofes

 

 

Пълният списък трябва да се изучава в училище, за да стане ясно на младежта до къде може да доведе политическата безотговорност и служенето на чужди интереси. Не предявиш ли навреме справедливи претенции за автохтонност, то земята ти рано, или късно ще ти бъде отнета. Всичко е само въпрос на време. Ето затова повтарям постоянно, че трябва да опознаем корените си, ако искаме да продължим да живеем в своята Родина.

 

Българинът заслужава високо самочувствие и гордост, а и по-добро бъдеще. В нашият дом, в Тракия е изворът на европейската цивилизация, но постиженията на дедите ни бяха приписани на други хора. Не можем да поправим това, което е станало в миналото, но можем да се погрижим да спасим настоящето и да си върнем уважението, което заслужаваме. Трябва да покажем на модерна Европа, че сме местен народ, обитавал от хилядолетия не само днешните си земи, но и много други територии.


                    image 

Трако-пеласгийските средища са маркирани с триъгълник


Да отправим поглед към историческите извори. Херодот е наречен баща на историята, но не е обичан от гърците, които му дават името бащата на лъжите. Явно старият летописец е разсърдил потомците на Данай с данните, които се e осмелил да даде. Следното свидетелство е трън в очите на елините  почти две хиляди и петстотин години – В древността цяла Гърция бе обитавана от други народи... [1] II- 56.

 

Разбира се никое твърдение не бива да се приема безусловно. Необходимо е да се установи дали има и други автори поддържащи херодотовото твърдение. Оказва се, че съществуват доста уважавани историци, които подкрепят бащата на историята. Страбон [2] V-2.4, VII. 7.1, Павзаний [3] VIII-1.4, Плиний [4] IV.III. 8-IV,  IV. V. 19 –vi, IV,  VII. 27-viii-29,  Ефор и Хезиод  ( цитирани от Страбон) [2] V-2.4 считат, че не гърците, а траки  и пеласги са най-старите обитатели на земите между Олимп и Крит....

 

Не само древните  летописи определят нашите предци като автохтонно население на Гърция. В ново време археолози и езиковеди установиха, че действително един чужд на елините народ е обитавал  Тесалия, Олимп, Пелопонес, Пиерия и т.н.. Учени като Еванс [5] стр.67, Ваудхойзен [6] стр.93, Чадуик [7] стр.1,  Бест и фон Реден [8] стр. 18, стр. 31 и др. са единодушни, че всички древни градове имащи суфикс инт, ент, инд  ( Саминт, Тиринт, Каминд...) не са създадени от гърци. За този суфикс В. Георгиев споменава, че е същият като старобългарския суфикс ен, срещащ се в телен(т)теленце [9] стр. 95 ( а също и в жребен-жребче, козлен-козле, ослен-магаренце ). Странното е, че откритието на нашият езиковед остава “незабелязано” и некоментирано от чуждите изследователи, макар то да е ключ към разгадаването на етимологията на  древни топоними и премахването на някои бели петна от историята. Ако беше възникнал дебат, щеше веднъж завинаги да се реши въпросът с произхода на нашия народ, защото на всекиго щеше да стане ясно, че най-древните имена на селища от територията на Гърция са прекрасно обясними с помощта на българският език. Ето един кратък списък на острови, планини, реки, области и градове, носещи тракийски, т.е. български названия:

 

Саминт показва връзка със сам, самин, а също и с тракийските Самос ( Сами) и Самотраки.

 

Зеринт означава богат на зверове, животни. Зер е  тракийската дума за звер, звяр.

Тъй като езикът на дедите ни е имал съвсем друго звучене, гърците преиначават Зверинт на Зеринт.

 

Каминд е свързано с българската дума камен, камък.

 

Туринт  идва от туръбик.

 

Коринт означава горист, показва връзка с тракийските думи кар, гаргора, планина, тракийският етноним кари ( горяни) и пеонският топоним Гариск.

 

Сроден на Коринт е и Карист, чието име също означава горист.

 

Трикоринт означава просто три гори, три възвишения.

 

Тулисос е свързан със старобългарската дума тулъколчан.

 

Препесинт е препасан, заобиколен, ограден.

 

Според Г.Сотиров Тарне и Олен са свързани с българските думи тръни и елен.

Същият автор пояснява, че топонима Нестане няма смисъл на гръцки, за сметка на това името е прекрасно обяснимо с българското– На Стане ( в станът – местен падеж). [10] стр. 9-10.

 

Друг топоним съдържащ българската дума стан е Волустана, смисълът е волски стан. Явно мястото е ползвано от говедари заради благоприятното си разположение.

 

Волисос е име на град от цикладските острови, Волисос означава волски, град, в който има много волове.

 

Кносос показва връзка с българският топоним Книшава, чийто тракийски произход е признат отдавна.

 

Лукастос е наречен от Омир лъчист, светъл. Най-добро обяснение за името му е старобългарската дума лучълъч, светлина.

 

Сетоя се намира в края на Крит, името е лесно обяснимо със старобългарската дума сетьнъ – последен, на края.

 

Рутиасос означава рид, рътвисоко място.

 

Аминисос е пристанище на  Крит. Пристанището е място за заминаване, точно глаголът минавам, заминавам дава обяснение за името.

 

Гуртон означава градина, град, показва връзка с критската Гортиния и фригийския Гордус. Това разбира се не е случайно, Гуртон е град на перхебите – тракийско племе.

 

Гомфи е гърцизираната старобългарска дума гомбъгъба.

 

Леса е селище недалеч от Туринт. На гръцки Λέςςα няма смисъл, но за сметка на това старобългарската дума лесъ- лес, гора дава добро обяснение.

 

Диме ( Думе) е ахейски град носещ абсобютно същото име както и тракийският Диме ( Думе).  Най-добрият кандидат да етимологията е старобългарската дума дымъ- дим.

 

Метоне е название на град в Тесалия, но Страбон обяснява, че това е име и на тракийско селище. Метоне показва връзка с арийската дума маетанажилище, вендишката местно-место, град също и с нашата место ( град).

 

Теменион е разположен в Пелопонес, повече от ясно е, че Теменион идва от темен, тъмен.

 

Както вече бе отбелязано, не само отделни градове имат чисто български имена, но също и цели области, реки и планинини.

 

Тесалия е равнина, чието име е обяснимо със старобългарският глагол тесати-тесам т.е.  изравнявам. Това разбира се не трябва да ни учудва защото Страбон събщава, че тази област е обитавана от пеласги, дори е наричана пеласгийски Аргос. [4] V. 5-2-4.

 

Палене е алтернативното име на Флегра, което пък значи палена, горяща, сияйна. Фрапиращо е, че това не е направило впечатление на изследователите. Сотиров бе първият, който обърна внимание, че цял полуостров на територията на Древна Гърция носи чисто българско име.

 

Областта Пиерия е наречена така по името на тракийското племе пиерии.

 

Олимп, домът на боговете няма гърцка етимология. Най-древният вариант на този ороним е О-ЛУ-ПИ-ЙО. Олимп означава разбит, място с отломки, скалист. Името е свързано с арийските глаголи лупати, лумпати –лупам, ломя. Коментарът е излишен, нали?

 

Връх Олимп има и в азиатска Мизия, а също и на остров Карпатос, чието име е обяснимо с нашата дума карпа- скала. Въпреки, че тя присъства в литературата ни ( най-вече в работите на Иван Вазов) и се използва понастоящем в пиринско, езиковедите ни от времето на тоталитаризма отказват да й дадат място българските речиници. Това е сериозна грешка понеже с карпа се обяснява и името на Карпатите, чиито южни части за обитавани от гети и мизи.

 

Оса е название на тесалийска планина с остър връх....като жило на ОСА.

 

Пеней e река течаща в равнините на Тесалия, но друга със същото име има  и Пелопонес, чието най-древно име е Пеласгия. Пеней показва ясна връзка с нашата дума пена, пяна.

 

Неда също тече в пеласгийският Пелопонес. Георгиев смята, че името на тази река е сродно с това на тракийската Нестос. Името на Нестос е обяснимо със старобългарският глагол нести-нося. Новото й име Места е свързано отново с глагол изразяващ движения – местя.

 

Списъкът може да се удължи значително, но това не е нужно. Фактът, че не само градове, но дори реки,  острови, планини и обширни области носят тракийски ( български) имена показва убедително, че Херодот, Страбо и Плиний са били прави. Нашите деди трако-пеласгите наистина са стари обитатели на  Елада.

 

Безспорно гърците са променили много топоними, но не са успели да изтрият всички следи оставени от нашите деди защото дори археологическите находки показват, че още от най-дълбока древност земите между Карпатите и Пелопонес са населявани от един етнос – тракийският. Типичната за неолитните балкански култури линеарна керамика се среща в по-късни времена в континентална Гърция, Цикладите и Крит. В. Хрозни свърза нейното разпространение с тракийските миграции [11] стр. 219-220.


                           image

 Лявата колона предстявя тракийска керамика, срещу нея е "гръцката".

 


                      image
Сравнение на тракийско и гръцко "въоръжение" от Бронзовата Епоха.

Лявата колона представя тракийски артефакти, срещу тях са "гръцките".

Важно доказателство за присъствие на траки в егейската област е фактът, че на плочици с Линеарен А ( XVIII-ти  век преди Христа) от Крит са докуметирани няколко тракийски имена, а на плочици с Линеарен Б тракийските имена са десетки [12] стр.19-22. Трябва да се уточни, че линеарните писмености имат прототип в Тракия. Става дума за най-старата писменост на света, тази от Градешница и Караново [13] стр. 152-158.  

 

Това, че елините “заемат” в историята си множество тракийски богове и герои, им е помогнало да се възвеличават векове наред. Днес обаче, езиковеди и историци са единодушни, че Орфей, Линей, Тезей, Арес и Дионис принадлежат по право на тракийската култура.

 

Новите разкрития ще ни помогнат да променим мнението на останалите народи за нас. Ако тази информация се популяризира, България ще измести Гърция като дестинация за културен туризъм. Най-важното разбира се е, че ще изясним веднъж и завинаги произходът си и ще пресечем решително опитите на безсъвестни манипулатори да ни откъснат от родната земя. Не можем да затваряме очите си за тази заплаха. Изкривяването на истината не бе случайно, не случайно траките изчезнаха от историята, а на нас – техните наследници бе лепнат етикета азиатци. Отдавна някой ламти за България. Поради тази причина се правят толкова опити да ни подтиснат и обезверят, да ни накарат да гледаме на българското като на лошо и по този начин голяма част от нас да избяга в чужбина. Нека погледнем реално на нещата, днес два милиона българи са извън граница. Слава Богу все още сме мнозинство, но променили се демографската картина, то със сигурност ще изпитаме на собствен гръб косовския сценарии.

 

За да не се налага да демонстираме след време, нека днес да просветляваме. За да не се стига до бедствено положение, нека бъдем будни и да показваме истината на тези от нас, които не са в състояние да я видят. Да събудим заспалата си гордост, да си припомним, че дедите ни коваха историята на Европа. Направиха го с воля и решителност, споени от единство и любов. Няма малки и незначителни хора, всички сме звена от една здрава верига, трябва само да го осъзнаем.

 

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

2.Strabo, Geography, Loeb, London, 1923;

3.Pausanias, Guide to Greece, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1985;

4.Pliny, Natural History, Loeb, London, 1942;

5. A. Evans, SCRIPTA MINOA II, The written documents of Minoan Cretan with special reference to the archive of Knossos, Vol. II, Oxford, Clarendon Press, 1952;.

6.F. Woudhuizen, Thracians, Luwians and Greeks in Bronze Age Central Greece, Thracians and Mycenaens, Proceeding of the Fourth International Congress of Thracology, Rotterdam, 24-26 September, 1984, E.J. Brill, Leiden, 1989; 

7.J. Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, Cambridge, 2005;

8.S. von Reden, J.P. Best, Auf der Spur der ersten Griechen, DuMont Verlag, Kцln, 1981;

9.В. Георгиев, Българска етимология и ономастика, БАН, София, 1960; 

10. G.Sotiroff, Slavonic Names in Greek and Roman Antiquities, Canadian Institute of Onomastic Science and Ukrainian Free Academy of Science, Quebec, 1969;

11.B.Hrozny, Ancient History of Western Asia India and Crete, Artia, Prague, 1952;
12.К.Порожанов, Общество и




Гласувай:
58


Вълнообразно


1. drakulla - Те ( гърците)
15.02.2010 21:29
доколкото знам, не само топоними променят, а и имената върху надгробните паметници на българите. Същите, изключително вярващи гърци. Сега се чудя, какво ли са ни замислили след блокадата?
цитирай
2. iliada - :)
15.02.2010 21:43
Искренно ти се възхищавам!Неуморим борец за истината си.!:)
Поздравления от мен
цитирай
3. sparotok - истина
15.02.2010 21:55
iliada написа:
Искренно ти се възхищавам!Неуморим борец за истината си.!:)
Поздравления от мен

Благодаря ти!
Жалко само, че този път нещо се обърка с изображенията, бях приготвил карти, сравнения на керамика, но сървъра май не е наред.
Утре ще опитам пак.
цитирай
4. sparotok - данайци
15.02.2010 21:56
drakulla написа:
доколкото знам, не само топоними променят, а и имената върху надгробните паметници на българите. Същите, изключително вярващи гърци. Сега се чудя, какво ли са ни замислили след блокадата?


Защо мислиш, че римляните са казвали- Страхувам се от данайците, дори когато носят подаръци...
цитирай
5. анонимен - хипотеза
15.02.2010 21:57
и какво излиза - че гърците са едни дегенерати- българи. Български дегенерати, също като фиромците!!!
цитирай
6. анонимен - С риск да се повторя,но....
15.02.2010 21:58
Нямам какво да кажа, освен, че съм благодарен за безкрайно ценната информация, която намирам след всеки постинг на Павел!
Ето ТОВА Е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ! С неуморния си труд, тихо и скромно, ред по ред, буква по буква, ни прави съпричастни към ИСТИНАТА !
цитирай
7. sparotok - хипотеза???
15.02.2010 22:16
анонимен написа:
и какво излиза - че гърците са едни дегенерати- българи. Български дегенерати, също като фиромците!!!


Бихте ли изложили по-подробно доводите си. Как и защо стигате до подобно странно заключение?Вие лично като какъв се самоопределяте?
цитирай
8. sparotok - благодарност
15.02.2010 22:19
starbuck69 написа:
Нямам какво да кажа, освен, че съм благодарен за безкрайно ценната информация, която намирам след всеки постинг на Павел!
Ето ТОВА Е ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ! С неуморния си труд, тихо и скромно, ред по ред, буква по буква, ни прави съпричастни към ИСТИНАТА !


Всъщност трябва за благодарим на Ценов, Гинчев, Сотиров и много други, които не се изплашиха от нападките на противниците си, а продължиха до края да отстояват истината, че ние българите сме потомци на най-древното цивилизовано население на Европа.
цитирай
9. анонимен - ..;O NERAZUMNII IURODE..;-KOGATO FAKTITE GOVORIAT.
15.02.2010 22:40
EDIN FUNDAMENTALEN VAPROS NA KOITO PARVO TRIABVA DA SE OTGOVORI ! PRA BALGARSKIIAT KALENDAR. -KOGA E SAZDADEN ? MOZE LI NIAKOI DA MI OBIASNI - BEZ-A-B-V+ZIFRI-TOVA MOZELI DA SE SATVORI ?-NIAKOI DA MI OBIASNI, SPAROTOK,MOZE BI TI.? BLAGODARIA TI.-4AKAM...
цитирай
10. sparotok - спекулации
15.02.2010 22:51
анонимен написа:
EDIN FUNDAMENTALEN VAPROS NA KOITO PARVO TRIABVA DA SE OTGOVORI ! PRA BALGARSKIIAT KALENDAR. -KOGA E SAZDADEN ? MOZE LI NIAKOI DA MI OBIASNI - BEZ-A-B-V+ZIFRI-TOVA MOZELI DA SE SATVORI ?-NIAKOI DA MI OBIASNI, SPAROTOK,MOZE BI TI.? BLAGODARIA TI.-4AKAM...


За съжаление, не мога да Ви дам отговор, а и се съмнявам, че някой може да го направи...без да спекулира.
цитирай
11. aqualia - Благодарение на такива упорити и прецизни като теб, българи, това може наистина да стане достояние!
16.02.2010 07:50
Не можем да поправим това, което е станало в миналото, но можем да се погрижим да спасим настоящето и да си върнем уважението, което заслужаваме. Трябва да покажем на модерна Европа, че сме местен народ, обитавал от хилядолетия не само днешните си земи, но и много други територии.
цитирай
12. lado - Здравей, Павле! Искам да добавя ...
16.02.2010 08:59
Здравей, Павле!
Искам да добавя само едно число - 70 000.
Това е броят на известните на българските археолози тракийски могали, намиращи се в днешните ни територии.
Който може, нека си направи бегла сметка - кои са погребвани в тях, по какъв повод - не всички имат погребения вътре, каква популация е могла да осъществи това грандиозно дело и колко време се е извършвало, как толкова голямо население се претопява или изчезва, с толкова силни корени и културни , непрекъсвани натрупвания, цитирани във всички древни епоси..
цитирай
13. breeze - Този път Паисий не е сам
16.02.2010 09:31
И дедите ни ще почиват в мир!
цитирай
14. анонимен - Браво. Още едно стъпало в историята ни.
16.02.2010 09:50
Това приемам като напълно необходимо и истинно. Но въпросът за родството на Сарматите и Траките остава открит. Защото езиците са сходни. Българският език е доминрал не само в Траките, но и всред Сарматите ( разбирай Скити, Саки, Хунори - което е едно и също със Сармати). Някога в дълбоката древност Траките и Сарматите вероятно са се разделили за да се съберат отново след Първото хилядолетие след Христа. Странствуващата група от ТракоСарматите са Сарматите. Нека историците да насочат усилията си да изяснят родството и историческата истина за тяхното разделяне и събиране. Аз лично считам, че Траките са населявали Северен Египет преди 14 хиляди години. - Танев
цитирай
15. анонимен - древни тракийски селища на тириторията на Гърция
16.02.2010 10:10
Благодаря Ви за това , че защитавате нашата древна история и не се съмнявам тъй като се интерисувам от всички излезли до сега от различни автори /хипотези/ че ние сме една от най-древните цивилизации в света.Не може да се твърди , че имаме само 1300 години държава.Време е вече светът да заговори за нас и да не се скриват истините за нашата култура.Но за гърците е известно тяхното чувство за "Величие".
Не току тъй не разрешават да се намесваме в тяхните разкопки за да не откриеме отново следи от нашата древна цивилизация.
Вярно ли е, че и баварците са с подобен произход от древните българи.
По времето на царуването на Петър и Асен нашата държава е била Българо румънска-това ми го каза моята майка, която е учила в румънската гимназия в Добрич.
цитирай
16. анонимен - въпрос, който ми изглежда ключов
16.02.2010 10:36
Доказването, че гърците са нагли и безпардонни нашественици, извършили ганоцид и асимилация на трако-пеласгите изглежда осъществимо.
Но, ключов ми се вижда въпросът с доказването, че ние, днешните българи, сме основните наследници/(право)приемници на трако-пеласгите. Вие го правите през пълно отъждествяване на траки и славяни, което е спорно.
Тази логическа верига трябва да се изчисти. Може ли тя да се съгласува с теорията за иранския произход на прабългарите и как?
цитирай
17. анонимен - Траките в древността
16.02.2010 10:39
Поздравления! Това, което правите, е много необходимо за самочувствието на българите в настоящия момент. Чудесно е, че намирате време и влагате толкова труд по въпроси, които ни вълнуват. За съседите няма какво да говорим. Правят това, което им позволяваме. Виждам, че интересът към Вашите публикации се увеличава. Надявам се, че не само професионалисти, но и много други четат с интерес. Особено важно е за младите хора у нас да знаят кои сме / защото нито гените, нито следите от културата на траките могат да се заличат/,откъде идваме и какво сме дали на света. Колкото и банално да звучи. Трябва да се гордеем с миналото си. И не може всеки, опознал - неопознал ни, да ни поучава и да се присмива. Трудно ни е, но ако сме единни и мислим за общото, а не за паницата си, няма да изчезнем като народ и култура! Чудесно е и това, че благодарите на учителя си. А аз искам да добавя нещо, което сигурно ще Ви заинтересува, и то е в труда на проф. Христо Данов / от големия пловдивски род/- "Траки". Издаден е у нас през 1979г., от издателство "Народна просвета". Проф. Данов посочва свидетелства на антични автори, не само на историци и философи, но и на ранни гръцки поети и прозаици, в които е запазена информация за миграцията и заселването на траки от края на III и особено през II и I хилядолетие пр.н.е. както на Балканския полуостров, така и на островите в Егейско море, Мраморно море и в северо-западните части на Мала Азия. Книгата е много интересна за четене, дори и от неспециалисти, и горещо я препоръчвам. Тук открих любопитни факти. Например, известният древногръцки историк Тукидид, който дава много сведения за политическото и стопанското развитие на траките, наполовина е бил трак. Чувствал се е грък и атинянин, но в жилите му тече кръвта и на този древен народ. Свързан е с богат род от тракийската аристокрация и е наследил голямо имение, включващо и златна мина, в югоизточна Тракия. Тук е прекарал годините на емиграция и е писал трудовете си.
цитирай
18. divna8 - Най-древният БЪЛГАРСКИЯТ КАЛЕНДАР
16.02.2010 10:47
залегнал в основата на т.н. Източен календар, но не го повтаря едно към едно, е създаден преди повече от 12 000 години!!!
Древните българи винаги са съобразявали своя социален и ритуален живот с него.
Зимното Слънцестоене е първият ден от Новата година, винаги е определян по астрономичен път още тогава...
БЪЛГАРИН означава ПОСВЕЩЕНИЕ в ДУХОВЕН РАНГ ! - не само народност и нация. Имат МИСИЯ - да посеят семената на духовността и познанието по цялата Земя, затова във всеки един Епос, включително и Библията, има закодирано послание от ДРЕВНИ БАЛГ-УРИ - висш духовен ранг сред КОЛОБРИТЕ, свещенослужителите на ТАНГ-РА.
За да се приеме християнството по нашите земи бяха избити 52 ЕЛИТНИ БЪЛГАРСКИ РОДА... От Библията са премахнати САКРАЛНИ ЗНАНИЯ, за да се омаловажи ролята на българи и траки, а и за да се държи в страх и духовно робство паството на църквите. Папа Йоан-Павел ІІ получи като "дар" от невеж "български" управник Ковчеже със САКРАЛНИ ЗНАНИЯ за ВЕЛИКОТО МИНАЛО на БЪЛГАРИТЕ... Дали някога ще позволят да погледнем и светът да узнае Истинската История?! Историците в нашата страна трябва да се събудят най-сетне и се поразровят - както го прави авторът на този блог, за да дадат на нацията ни основа за самочувствието, което заслужава. НО БЕЗ ВЪЗГОРДЯВАНЕ: Свещен Завет за БАЛГ-УРИте е да зачитат всяка душа - и физически, и духовно и да има право на свободен път на развитие!!!
За повече информация се отнесете към книгите на Спас Мавров. Има и много други автори, но който търси - намира!!!
Светли мисли желая на всички, а най-вече - на sparotok, на когото се възхищавам за мисията и делото, с коет се е заел!!! Доказателство, че има и БУДНИ сред нас...
цитирай
19. demograph - Бъркаш на дълбоко и болезнено
16.02.2010 11:11
Спароток, но за да се излекува една рана, тя трябва да се изчегърта до дъното. Затова си прав. Не им щем нито даровете нито измислиците. Нека всеки си се величае колкото си иска, но колкото Истината му позволява, и не за сметка на другите. Където и в традиционната история да надникне човек, навсякъде се сблъсква с митовете на гърците. Историята все повече заприличва на проядена от молците дреха, която е за изхвърляне.
Драги, ти тъчеш новата дреха на голия цар-гръцката версия за миналото.
Като те чете, човек вижда все-повече и повече несъответствията и странните прескачания и премълчавания на историците по света.
Те нека си се гушат гузно. Нашите историци не трябва да мълчат. Сега е момента да се наместят плочките. Тракийско-българската плочка от мозайката на древността е ако не централният, то водещ красив елемент.
Благодарение на Спароток и предходниците му, Истинската История на света се открива пред очите ни, както изпод четката на археолога блясва съкровище. Пестеливите ти и точни постинги са методология към тайните на миналото. Браво.
Ето един пример за написана с традиционната гръко-немска методика история. Oткрийте сами истината, следвайки трако-българска методика на Спароток и учителите му:
"...Little is known of the Phrygians, other than brief references in Greek and Persian sources and from archaeological excavations. It appears that the Phrygians originated from the west coast of the Black Sea but migrated south into Anatolia. Settling in central Anatolia, they obliterated/изтрили, унищожили../ the Hittites, slaughtering/изклали../ most of the population and driving the rest into exile. They built their settlements over the ruins of Hittite cities such as Hattusas, Alacahoyuk, Pazarli and Alisar. At the beginning of the eighth century BC they made their capital at Gordion.The Phyrgians were a war-like people ruled over by aristocrats. Their language was Indo-European but as it has not been deciphered/дешифриран/ yet , our knowledge of the Phrygians is still limited.
Така ли е?
цитирай
20. анонимен - Древните траки
16.02.2010 11:12
Още малко факти за военните и тактическите умения на древните траки от книгата на проф. Христо Данов "Траки", които ми се струват прелюбопитни. Те са прилагали в битките си нетрадиционни и изненадващи врага методи. Например Ксенофонт споменава, че в отбраната на днешния Шипченски проход в Стара планина срещу фалангата на Александър Македонски по време на неговите завоевателни походи, тракийските племена, населяващи земите наоколо, са събрали много колесници и всякакъв инвентар с цел да преградят пътя на напредващата вражеска войска. Когато противникът се появил, траките започнали да хвърлят колесниците надолу по най-стръмните склонове върху форсиращите прохода воини. В края на краищата тази отбрана била преодоляна от Александър Македонски, но му коствала доста време и усилия. Колко много ни напомня това за Шипченската епопея по време на Руско-турската война! И как се повтарят в историята различни събития.
цитирай
21. demograph - Сега е още по въздействащо
16.02.2010 11:21
Спароток, знам, че Хитите/Hittite/ са ти слабост.
Клиновидното им писмо пишат, че идвало от Асирия през шумерската писменост. Пиши нещо по-подробно за "чертичките" на които са писали предците ни, според Черноризец Храбър. Имат ли общо с плочките от ония земи и ония времена.
цитирай
22. анонимен - Поздравления
16.02.2010 11:28
Следя "критично" всичко в блога. Това ме "принуждава" да попрочитам поне това, до което мога да се добера. Очаквам с нетърпение всеки следващ материал.
Жалкото е, че обструкции се правят от анонимни, а за мен е интересно да се запозная и с тяхните "извори".
цитирай
23. miaa - Приеми моята подкрепа и разбиране, ...
16.02.2010 11:42
Приеми моята подкрепа и разбиране, Sparotok!
Истински боец за справедливост!
цитирай
24. demograph - Изворите на анонимците са анонимни...
16.02.2010 11:46
И да не ги прочетете не губите. Поздрав.
цитирай
25. sparotok - заедно
16.02.2010 11:49
aqualia написа:
Не можем да поправим това, което е станало в миналото, но можем да се погрижим да спасим настоящето и да си върнем уважението, което заслужаваме. Трябва да покажем на модерна Европа, че сме местен народ, обитавал от хилядолетия не само днешните си земи, но и много други територии.



Иска се само да сме единни и да изискаме своето по мирен и почтен начин.
цитирай
26. анонимен - до Автора - въпрос, който ми изглежда ключов
16.02.2010 11:55
Доказването, че гърците са нагли и безпардонни нашественици, извършили ганоцид и асимилация на трако-пеласгите изглежда осъществимо.
Но, ключов ми се вижда въпросът с доказването, че ние, днешните българи, сме основните наследници/(право)приемници на трако-пеласгите. Вие го правите през пълно отъждествяване на траки и славяни, което е спорно.
Тази логическа верига трябва да се изчисти. Може ли тя да се съгласува с теорията за иранския произход на прабългарите и как?
цитирай
27. sparotok - станата на царете
16.02.2010 11:57
lado написа:
Здравей, Павле!
Искам да добавя само едно число - 70 000.
Това е броят на известните на българските археолози тракийски могали, намиращи се в днешните ни територии.
Който може, нека си направи бегла сметка - кои са погребвани в тях, по какъв повод - не всички имат погребения вътре, каква популация е могла да осъществи това грандиозно дело и колко време се е извършвало, как толкова голямо население се претопява или изчезва, с толкова силни корени и културни , непрекъсвани натрупвания, цитирани във всички древни епоси..


България е страната на царете защото всяко могилно погребение е и царско погребение.
За да има такъв огромен брой могили, то съществува и непрекъснато обитаване от един и същ народ - нашият.
цитирай
28. sparotok - Паисий
16.02.2010 11:58
breeze написа:
И дедите ни ще почиват в мир!


Жалко само, че навремето властимащите не се вслушаха в Пасисий - Българино, знай своя род и език!

Дано сега да слушат!
цитирай
29. sparotok - сармати
16.02.2010 12:17
анонимен написа:
Това приемам като напълно необходимо и истинно. Но въпросът за родството на Сарматите и Траките остава открит. Защото езиците са сходни. Българският език е доминрал не само в Траките, но и всред Сарматите ( разбирай Скити, Саки, Хунори - което е едно и също със Сармати). Някога в дълбоката древност Траките и Сарматите вероятно са се разделили за да се съберат отново след Първото хилядолетие след Христа. Странствуващата група от ТракоСарматите са Сарматите. Нека историците да насочат усилията си да изяснят родството и историческата истина за тяхното разделяне и събиране. Аз лично считам, че Траките са населявали Северен Египет преди 14 хиляди години. - Танев


Сарматите са траки, скити, сармати и траки са само групи на един и същ етнос.
Прокопий свидетелства, че сарматите принадлежат на семейството на гетите.
цитирай
30. sparotok - баварци
16.02.2010 12:28
анонимен написа:
Благодаря Ви за това , че защитавате нашата древна история и не се съмнявам тъй като се интерисувам от всички излезли до сега от различни автори /хипотези/ че ние сме една от най-древните цивилизации в света.Не може да се твърди , че имаме само 1300 години държава.Време е вече светът да заговори за нас и да не се скриват истините за нашата култура.Но за гърците е известно тяхното чувство за "Величие".
Не току тъй не разрешават да се намесваме в тяхните разкопки за да не откриеме отново следи от нашата древна цивилизация.
Вярно ли е, че и баварците са с подобен произход от древните българи.
По времето на царуването на Петър и Асен нашата държава е била Българо румънска-това ми го каза моята майка, която е учила в румънската гимназия в Добрич.


Въпросът с баварците е сложен. По принцип Бавария е била обитавана от траки през Ранен Халщат, но колко от тези траки оцеляват е трудно да се определи.
цитирай
31. sparotok - иранци
16.02.2010 12:36
анонимен написа:
Доказването, че гърците са нагли и безпардонни нашественици, извършили ганоцид и асимилация на трако-пеласгите изглежда осъществимо.
Но, ключов ми се вижда въпросът с доказването, че ние, днешните българи, сме основните наследници/(право)приемници на трако-пеласгите. Вие го правите през пълно отъждествяване на траки и славяни, което е спорно.
Тази логическа верига трябва да се изчисти. Може ли тя да се съгласува с теорията за иранския произход на прабългарите и как?


Древните иранци не са днешните иранци.
Преди да се разделят на две основни групи арийците са обитавали Тракия, затова българският флоклор има както индо-арийски, така и ирано-арийски божества.
Сварог и Белобог са индо-арийски, а Хръс и демонът Куцулан са ирано-арийски.

Днес обаче се спекулира с понятията, само и само да се изкарат българите азиатци, а истината е толкова проста...
цитирай
32. denijane - А номер 13?
16.02.2010 12:38
Липсва май 13тата точка в литературата ти (вероятно с право, ако е тази за която си мисля- въпреки че според мен човека е надушил нещо голямо, но връзките с християнството поне на мен не ми понасят в този вид).

А по темата - на мен винаги ми е изглеждало очевидно след като дори и самите гърци признават, че са дошли сравнително късно на Балканите и известно време са живели само в най-южната част, че останалото население е било траки/пеласги. Това те оспорват ли го исторически? (смяната на имената има връзка по скоро с новата история и възможни териториални претенции от наша страна).

Освен това, започвам да се питам редно ли е да говорим толкова "изключително" за траките, след като очевидно става въпрос за 1 много голямо население, което може би по-късно се е диференцирало на траки, келти, минойци, може би и арийци (с риск да обидя почитателите им), и вероятно още доста, които не знам. Защото според мен всичко което се открива за траките и техните общи черти с много други етноси(?), много по-добре се обяснява с 1 общо население на Евразия, което постепенно се диференцира и различните етноси запазват каквото им се струва за важно за оцеляването.

Примерно келтския празник на плодородието през февруари,Имболк, св. Валентин (сходен), Тр. Зарезан (сходен), и подобния зороастрийски празник по същото време и пак с огньове. Такова широко почитане на 1 и също е много по-лесно обяснимо с общ остатък от стар празник, отколкото със завладяване или възприемане. Вярно че римската империя вероятно е изиграла много сериозна роля специално в празниците, но все пак, дали е само тя или има и повече? И не само това, имаше 1 статия за едно племе някъде из океаните, което имаше забележително сходни погребални ритуали с траките, доколкото ги познавам разбира се (а то не е много). И това беше МНОГО странно.
цитирай
33. lado - Професор Фрицлер - немски лингвист, етимолог.
16.02.2010 12:54
.. Пълно обяснение обаче, дава родовото име на баварците. В хода на времето то е претърпяло различни превращения. Всички тези различни форми стигат назад до двете основни такива - “боугар” (bougar) или “баугар” (baugar), от които последната е още съхранена. Както показват следните образувания, те са можели да звучат и “поугар” (pougar) или “паугар” (paugar), “поукар” (poucar) или “паукар” (paucar). Тези следващи образувания възникват най-напред поради това, че заднебният звук г (g) или к (c) при висока говорна позиция на езика получава едно приплъзнато у (u) или о (о), което води до формите “боугуар” (bouguar), “боугоар” (bougoar), “поугоар” (pougoar), “баугуар” (bauguar), “баукуар” (baucuar) или “баугоар” (baugoar). От тях писмено са засвидетелствани последните три в “баугуарии” (bauguarii), “баукуери” (baucueri) и “баугоарии” (baugoarii). Но ако така възникналото у (u) или о (о) се произнася със заострено огръгление на устните, то това води до едно последващо приплъзнато в (w): “боугувар” (bouguvar), “боуговар” (bougovar), “баугувар” (bauguvar) или “бауговар” (baugovar). До по-нататъна поредица от форми се стига поради това, че двойният звук (дифтонг) оу (ou) или ау (au), от една страна, вследствие на настойчиво уподобяване става оо = о или аа = а: “богар” (bogar), “богуар” (boguar), “богоар” (bogoar), “погоар” (pogoar), “богувар” (boguvar) или “багар” (bagar), “пагар” (pagar), “багуар” (baguar), “багоар” (bagoar), “пагоар” (pagoar) или “багувар” (baguvar). От друга страна, дифтонгът оу (ou) или ау (au) пред г (g) или к (c), като преднонебен и при изпреварващо уподобяване се превръща в ою (oь), аю (aь) и по-нататък в ои, ой (oi), аи, ай (ai) или еи, ей (ei): “бойгар” (boigar), “байгар” (baigar), “пайгар” (paigar), “пейгар” (peigar), “байкар” (baicar) или “пайкар” (paicar). Към това се добавя и преобразуването на г (g), което първо става на фрикатива гх (gh), който от своя страна отново може да се измени в две посоки. И то, от една страна, той става на фарингалния звук х (h), който вследствие на настойчиво уподобяване се слива в едно с предходния о (о). Така “богар” (bogar) става “богхар” (boghar), “бохар” (bohar) и “бооар” (booar) = “боар” (boar), последната която форма е народностната в Бавария. От друга страна, фрикативът гх (gh) става на преднебния звук й (j) и по-нататък на и (i), с което “богоар” става на “биоиоар” (bioioar), “багоар” (bagoar) - на “байоар” (baioar), “багуар” (baguar) - на “баюар” (baiuar), “баговар” (bagovar) и “багувар” (baguvar) стават “байовар” (baiovar) и “бааувар” (baauvar) или, с уподобяване на у (u) към следващия в (v) - “баивар” (baivar), “богар” (bogar) става “бояр” (boiar), “багар” (bagar) - на “баиар” (baiar) или “беиар” (bеiar), “байгар” (baigar) - на “баияр” (baiiar) или баяр (bayar) или беяр (beyar). Накрая промяната от а (a) към е (e) или и (i) в крайната сричка на формите “баигар” (baigar), “паигар” (paigar) или “пеигар” (peigar) води до “баигир” (baigir), “паигир” (paigir) или “пеигир” (peigir), на формите “пеиар” (peiar), “беиар” (beiar), “баиар” (baiar) или “байар” (bayar) - до “пеиер” (peier), “беиер” (beier), “баиер” (baier) и “байер” (bayer).
Но двете основни форми “боугар” (bougar) и “баугар” (baugar) не представляват най-старата форма. Първата “боугар” (bougar) е налице в старофренското “б(о)угр” (bougre), където тя е възникнала от чуждото име “болгар” (bolgar), при което l, като задноезичен звук, образуван на задното (мекото) небце, се е променило на у (u). Същото е станало и в немския, така че първоначалната форма не е “боугар” (bougar) или “баугар” (baugar), а “болгар” (bolgar) или “балгар” (balgar). Тази последната форма наистина е засвидетелствата чрез името на баварския цар Балгер. Това означава, че в своята първоначална форма баварското родово име съвпада с името на българите. Но не само в своята първоначална форма. И българското народностно име проявява допълнителни форми. Така например, в устата на македонските българи то звучи между другото и “богар-ин” (bogar-in) или бугар-ин (bugar-in). А в Румъния, със залеза на някогашната българска владетелска прослойка в румънската народност, където българското народностно име се е превърнало в съсловно име на благородничеството, то гласи “бояр” (boiar). Но ако първоначално баварците и българите са имали едно и също име, то тук е налице или една своеобразна случайност, или общност на произхода.
цитирай
34. sparotok - Спароток, но за да се излекува една ...
16.02.2010 12:55
[quote=demograph]Спароток, но за да се излекува една рана, тя трябва да се изчегърта до дъното. Затова си прав. Не им щем нито даровете нито измислиците. Нека всеки си се величае колкото си иска, но колкото Истината му позволява, и не за сметка на другите. Където и в традиционната история да надникне човек, навсякъде се сблъсква с митовете на гърците. Историята все повече заприличва на проядена от молците дреха, която е за изхвърляне.
Драги, ти тъчеш новата дреха на голия цар-гръцката версия за миналото.
Като те чете, човек вижда все-повече и повече несъответствията и странните прескачания и премълчавания на историците по света.
Те нека си се гушат гузно. Нашите историци не трябва да мълчат. Сега е момента да се наместят плочките. Тракийско-българската плочка от мозайката на древността е ако не централният, то водещ красив елемент.
Благодарение на Спароток и предходниците му, Истинската История на света се открива пред очите ни, както изпод четката на археолога блясва съкровище. Пестеливите ти и точни постинги са методология към тайните на миналото. Браво.
Ето един пример за написана с традиционната гръко-немска методика история. Oткрийте сами истината, следвайки трако-българска методика на Спароток и учителите му:
"...Little is known of the Phrygians, other than brief references in Greek and Persian sources and from archaeological excavations. It appears that the Phrygians originated from the west coast of the Black Sea but migrated south into Anatolia. Settling in central Anatolia, they obliterated/изтрили, унищожили../ the Hittites, slaughtering/изклали../ most of the population and driving the rest into exile. The Phyrgians were a war-like people ruled over by aristocrats. Their language was Indo-European but as it has not been deciphered/дешифриран/ yet , our knowledge

Фригийският е тракийски език, но поради това, че фригите мигрират за Мала Азия още през 2-ро хил. пр. Христа, езикът се развива по-различно отколкото този на траките в България.
цитирай
35. lado - Относно съвпадението в изначал...
16.02.2010 12:56
Относно съвпадението в изначалното име на българи и баварци - има теза ,че това име е произлязло от служебни задължения в Римската империя, и впоследствие става и име на етноси.
цитирай
36. анонимен - българи - иранци
16.02.2010 12:57
sparotok написа:
анонимен написа:
Доказването, че гърците са нагли и безпардонни нашественици, извършили ганоцид и асимилация на трако-пеласгите изглежда осъществимо.
Но, ключов ми се вижда въпросът с доказването, че ние, днешните българи, сме основните наследници/(право)приемници на трако-пеласгите. Вие го правите през пълно отъждествяване на траки и славяни, което е спорно.
Тази логическа верига трябва да се изчисти. Може ли тя да се съгласува с теорията за иранския произход на прабългарите и как?


Древните иранци не са днешните иранци.
Преди да се разделят на две основни групи арийците са обитавали Тракия, затова българският флоклор има както индо-арийски, така и ирано-арийски божества.
Сварог и Белобог са индо-арийски, а Хръс и демонът Куцулан са ирано-арийски.

Днес обаче се спекулира с понятията, само и само да се изкарат българите азиатци, а истината е толкова проста...


Не разбирам, за миграция на арийци от Тракия към Иран и Индия ли говорите. Преди време гледах предаване по една от научно-популярните англоговорящи телевизии, в което основният миграционен път на древните хора от прародината Африка се чертаеше като път към Средна Азия и оттам - на запад, към Европа. Не знам, колко добре се ориентирам, но, моля ви, обяснете.
цитирай
37. sparotok - Даниленко
16.02.2010 12:58
demograph написа:
Спароток, знам, че Хитите/Hittite/ са ти слабост.
Клиновидното им писмо пишат, че идвало от Асирия през шумерската писменост. Пиши нещо по-подробно за "чертичките" на които са писали предците ни, според Черноризец Храбър. Имат ли общо с плочките от ония земи и ония времена.


Валентин Даниленко споменава в свои работи, че протошумерска писменост съществува в Източна Европа много преди да се появи в Месопотамия.
За съжаление, плочиците с тази писменост, а и работите на Даниленко са недостъпни. Той работи по времето на Сталин, коментарът е излишен.
цитирай
38. sparotok - извори
16.02.2010 12:59
andreshko написа:
Следя "критично" всичко в блога. Това ме "принуждава" да попрочитам поне това, до което мога да се добера. Очаквам с нетърпение всеки следващ материал.
Жалкото е, че обструкции се правят от анонимни, а за мен е интересно да се запозная и с тяхните "извори".


И на мене ми се иска да се запозная с изворите на анонимните, но те не благоволяват да ги дадат.
Явно още не са напечатани:)))
цитирай
39. sparotok - Данов
16.02.2010 13:00
анонимен написа:
Поздравления! Това, което правите, е много необходимо за самочувствието на българите в настоящия момент. Чудесно е, че намирате време и влагате толкова труд по въпроси, които ни вълнуват. За съседите няма какво да говорим. Правят това, което им позволяваме. Виждам, че интересът към Вашите публикации се увеличава. Надявам се, че не само професионалисти, но и много други четат с интерес. Особено важно е за младите хора у нас да знаят кои сме / защото нито гените, нито следите от културата на траките могат да се заличат/,откъде идваме и какво сме дали на света. Колкото и банално да звучи. Трябва да се гордеем с миналото си. И не може всеки, опознал - неопознал ни, да ни поучава и да се присмива. Трудно ни е, но ако сме единни и мислим за общото, а не за паницата си, няма да изчезнем като народ и култура! Чудесно е и това, че благодарите на учителя си. А аз искам да добавя нещо, което сигурно ще Ви заинтересува, и то е в труда на проф. Христо Данов / от големия пловдивски род/- "Траки". Издаден е у нас през 1979г., от издателство "Народна просвета". Проф. Данов посочва свидетелства на антични автори, не само на историци и философи, но и на ранни гръцки поети и прозаици, в които е запазена информация за миграцията и заселването на траки от края на III и особено през II и I хилядолетие пр.н.е. както на Балканския полуостров, така и на островите в Егейско море, Мраморно море и в северо-западните части на Мала Азия. Книгата е много интересна за четене, дори и от неспециалисти, и горещо я препоръчвам. Тук открих любопитни факти. Например, известният древногръцки историк Тукидид, който дава много сведения за политическото и стопанското развитие на траките, наполовина е бил трак. Чувствал се е грък и атинянин, но в жилите му тече кръвта и на този древен народ. Свързан е с богат род от тракийската аристокрация и е наследил голямо имение, включващо и златна мина, в югоизточна Тракия. Тук е прекарал годините на емиграция и е писал трудовете си.


Благодаря!
Ще се постарая да си набавя работата на Данов.
Трябва да е ценна.
цитирай
40. lado - Павле, може да ти стане интересно, затова ти го пращам
16.02.2010 13:03
Ето какъв гигантски кукер си открих в Корнуол и тамошната митология . Казва се Болстер .
A bolster (etymology: Middle English, derived from Old English, and before that the Germanic word *ƀulstraz)
Етимологията води началото си от (до) германското "булстраж". Изглежда ми интересно .
http://www.sacred-texts.com/neu/celt/swc1/swc107.htm
В легендата за него има доста кръв

Old Norse: bolstr



Meaning (German): Polster, Kissen

Compare: belgr, bulstr

Proto-Germanic: *bulstra-, *bulstraz, *bulhstra-, *bulhstraz

Etymology: germ. *bulstra-, *bulstraz, *bulhstra-, *bulhstraz, st. M. (a), Polster; s. idg. *bhelgґh-, V., Sb., schwellen, Balg, Kissen, Polster, Pk 125; vgl. idg. *bhel- (3), V., aufblasen, aufschwellen, schwellen, sprudeln, strotzen, Pk 120

Literature: Vr 49b; (urgerm. *bulhstra-)
цитирай
41. анонимен - Видов ден за българовредителите
16.02.2010 13:10
Възхищение от родолюбието и неуморния изследователски дух на автора! Имената на такива хора трябва да се изписват на видно място със златни букви.
П.П. Моля сменете шрифта с по-обемен и лесно четлив.
цитирай
42. анонимен - От ВНМ
16.02.2010 13:14
Г-н Спарадок ,добре е наистина в материалите да са изложени повече изображения на артефакти.Да приемем действителността се обосноваваме на визуалното възприятие ,което е 96% от всички останали.Аз бих препоръчал на тези, които се съмняват в тракийското начало на Гърция, да обърнат внимание на запазените древни надписи по гръцките архитектурни паметници.Много често,дори да не знаят гръцки език,само да заместите фонемите се получават интересни познати думи(абстрахирам се за личните имена).На някои пояснителни табели е точно написано-НАДПИСА Е НА ТРАКИЙСКИ ДИАЛЕКТ С ГРЪЦКИ БУКВИ.За пример давам древния тракийски град Месемврия до село Микри-Александрополис.На остров Самотраки има надписи съдържащи бъквата Б,които са датирани към Vвек пр.хр..Трябва да се подчертае,че през IVв.пр.хр. гърците имат един единствен град-колония в Северна Егея и това е Амфеполис при устието на Струма.Вярно е,че гърците са имали градове-колонии в тракийските земи по бреговете на Черно море(Пойнта),но за тях са плащали такси на Тракийските царе приблизително 400 таланта сребро годишно,като сравнение за опеката на Атина са плащали 240 таланта(1талант е малко повече от 26кг).Бих препоръчал на любителите на историята, в два последователни дни, да посетят гробницата на Филип II Mакедонски във Виргина и нашият НИМ в Бояна-тракийската експозиция.Аналогийте са поразителни.
С Уважение.
цитирай
43. sparotok - залегнал в основата на т. н. Източен ...
16.02.2010 13:14
divna8 написа:
залегнал в основата на т.н. Източен календар, но не го повтаря едно към едно, е създаден преди повече от 12 000 години!!!
Древните българи винаги са съобразявали своя социален и ритуален живот с него.
Зимното Слънцестоене е първият ден от Новата година, винаги е определян по астрономичен път още тогава...
БЪЛГАРИН означава ПОСВЕЩЕНИЕ в ДУХОВЕН РАНГ ! - не само народност и нация. Имат МИСИЯ - да посеят семената на духовността и познанието по цялата Земя, затова във всеки един Епос, включително и Библията, има закодирано послание от ДРЕВНИ БАЛГ-УРИ - висш духовен ранг сред КОЛОБРИТЕ, свещенослужителите на ТАНГ-РА.
За да се приеме християнството по нашите земи бяха избити 52 ЕЛИТНИ БЪЛГАРСКИ РОДА... От Библията са премахнати САКРАЛНИ ЗНАНИЯ, за да се омаловажи ролята на българи и траки, а и за да се държи в страх и духовно робство паството на църквите. Папа Йоан-Павел ІІ получи като "дар" от невеж "български" управник Ковчеже със САКРАЛНИ ЗНАНИЯ за ВЕЛИКОТО МИНАЛО на БЪЛГАРИТЕ... Дали някога ще позволят да погледнем и светът да узнае Истинската История?! Историците в нашата страна трябва да се събудят най-сетне и се поразровят - както го прави авторът на този блог, за да дадат на нацията ни основа за самочувствието, което заслужава. НО БЕЗ ВЪЗГОРДЯВАНЕ: Свещен Завет за БАЛГ-УРИте е да зачитат всяка душа - и физически, и духовно и да има право на свободен път на развитие!!!
За повече информация се отнесете към книгите на Спас Мавров. Има и много други автори, но който търси - намира!!!
Светли мисли желая на всички, а най-вече - на sparotok, на когото се възхищавам за мисията и делото, с коет се е заел!!! Доказателство, че има и БУДНИ сред нас...


Съгласен съм,
цитирай
44. sparotok - подкрепа
16.02.2010 13:54
miaa написа:
Приеми моята подкрепа и разбиране, Sparotok!
Истински боец за справедливост!


Благодаря!
Подкрепа е нужна, защото хората, които създадоха лъжите за нашето минало няма да се дадат лесно.
цитирай
45. sparotok - шрифт
16.02.2010 13:56
анонимен написа:
Възхищение от родолюбието и неуморния изследователски дух на автора! Имената на такива хора трябва да се изписват на видно място със златни букви.
П.П. Моля сменете шрифта с по-обемен и лесно четлив.


Явно материалът, който се публикува в блога има лимит като дължина, изполваната литература не излезе напълно, а и линкове към интересни страници. Явно това, че съм над лимита си е и причината шрифта да е дребен.
цитирай
46. sparotok - Самотраки
16.02.2010 13:59
анонимен написа:
Г-н Спарадок ,добре е наистина в материалите да са изложени повече изображения на артефакти.Да приемем действителността се обосноваваме на визуалното възприятие ,което е 96% от всички останали.Аз бих препоръчал на тези, които се съмняват в тракийското начало на Гърция, да обърнат внимание на запазените древни надписи по гръцките архитектурни паметници.Много често,дори да не знаят гръцки език,само да заместите фонемите се получават интересни познати думи(абстрахирам се за личните имена).На някои пояснителни табели е точно написано-НАДПИСА Е НА ТРАКИЙСКИ ДИАЛЕКТ С ГРЪЦКИ БУКВИ.За пример давам древния тракийски град Месемврия до село Микри-Александрополис.На остров Самотраки има надписи съдържащи бъквата Б,които са датирани към Vвек пр.хр..Трябва да се подчертае,че през IVв.пр.хр. гърците имат един единствен град-колония в Северна Егея и това е Амфеполис при устието на Струма.Вярно е,че гърците са имали градове-колонии в тракийските земи по бреговете на Черно море(Пойнта),но за тях са плащали такси на Тракийските царе приблизително 400 таланта сребро годишно,като сравнение за опеката на Атина са плащали 240 таланта(1талант е малко повече от 26кг).Бих препоръчал на любителите на историята, в два последователни дни, да посетят гробницата на Филип II Mакедонски във Виргина и нашият НИМ в Бояна-тракийската експозиция.Аналогийте са поразителни.
С Уважение.


Браво! Малцина знаят, че в тракийските надписи от Самотраки има буква Б. Всъщност надписите са много по-стари, датировката 5-ти век преди Христа е направена, защото в миналото се мислеше, че гърците са дали писменост на траките през 5-ти век преди Христа. Новите проучвания показаха, че траките са притежавали азбука много преди гърците.
цитирай
47. sparotok - тези
16.02.2010 14:02
lado написа:
Относно съвпадението в изначалното име на българи и баварци - има теза ,че това име е произлязло от служебни задължения в Римската империя, и впоследствие става и име на етноси.


Признавам, че подобно нещо е възможно. Както вече отбелязах иска се още доста проучване по този въпрос.
цитирай
48. анонимен - OI TRAKI EINAI VIZANTINO ELLADA. EISAI ISASTE WOULGAROUS,DEN ISASTE OI TRAKIOTES
16.02.2010 14:03
тракия е част от еллада, и еллада е част от тракия. АМА ВИЕ СТЕ ЕДНИ ТЪПИ ВУЛГАРЯКИ И НЯМАТЕ НИЩО ОБЩО С НАС-НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ТРАКОЕЛЛАДА.ВИЕ СТЕ ИЗБИЛИ ТРАКИТЕ И СТЕ ОКРАЛИ НАШАТА ЗЕМЯ ОТ НАШАТА МАИКА ЕДИНОДЪРЖАВА - ВИЗАНТИЯ..ДОКАТО НЕ НАПУСНЕТЕ ОТВЪД ДУНАВ, ВИЕ ТЪПИ ТАТАРОВУЛГХАРИ НЕ ЩЕ ИМАТЕ НИЩО ОСВЕН ОТМЪЩЕНИЕ ЗА ТОВА КОЕТО СТОРИХТЕ НА ТРАКИА И ВИЗАНТИЯ..ОТИВАИТЕ СИ УДОМА В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ..ТАТАРО ТЮРКО СЛАВЯНИ..НИЕ СМЕ ТРАКИЯ И СЕ ГОРДЕЕМ ЧЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ХЕЛЛАС.АНЕ ОТ НЯКАКВИ ГНУСНИ ВУЛГАРОСИ--НАШИ МЪЧИТЕЛИ..ВУЛГАРОС НАММИН МЕНИ!!!
цитирай
49. анонимен - миграция арийци-траки
16.02.2010 14:09
анонимен написа:
sparotok написа:
анонимен написа:
Доказването, че гърците са нагли и безпардонни нашественици, извършили ганоцид и асимилация на трако-пеласгите изглежда осъществимо.
Но, ключов ми се вижда въпросът с доказването, че ние, днешните българи, сме основните наследници/(право)приемници на трако-пеласгите. Вие го правите през пълно отъждествяване на траки и славяни, което е спорно.
Тази логическа верига трябва да се изчисти. Може ли тя да се съгласува с теорията за иранския произход на прабългарите и как?


Древните иранци не са днешните иранци.
Преди да се разделят на две основни групи арийците са обитавали Тракия, затова българският флоклор има както индо-арийски, така и ирано-арийски божества.
Сварог и Белобог са индо-арийски, а Хръс и демонът Куцулан са ирано-арийски.

Днес обаче се спекулира с понятията, само и само да се изкарат българите азиатци, а истината е толкова проста...


Не разбирам, за миграция на арийци от Тракия към Иран и Индия ли говорите. Преди време гледах предаване по една от научно-популярните англоговорящи телевизии, в което основният миграционен път на древните хора от прародината Африка се чертаеше като път към Средна Азия и оттам - на запад, към Европа. Не знам, колко добре се ориентирам, но, моля ви, обяснете.


Досега няма отговор?
цитирай
50. sparotok - учтивост
16.02.2010 14:27
анонимен написа:
тракия е част от еллада, и еллада е част от тракия. АМА ВИЕ СТЕ ЕДНИ ТЪПИ ВУЛГАРЯКИ И НЯМАТЕ НИЩО ОБЩО С НАС-НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ТРАКОЕЛЛАДА.ВИЕ СТЕ ИЗБИЛИ ТРАКИТЕ И СТЕ ОКРАЛИ НАШАТА ЗЕМЯ ОТ НАШАТА МАИКА ЕДИНОДЪРЖАВА - ВИЗАНТИЯ..ДОКАТО НЕ НАПУСНЕТЕ ОТВЪД ДУНАВ, ВИЕ ТЪПИ ТАТАРОВУЛГХАРИ НЕ ЩЕ ИМАТЕ НИЩО ОСВЕН ОТМЪЩЕНИЕ ЗА ТОВА КОЕТО СТОРИХТЕ НА ТРАКИА И ВИЗАНТИЯ..ОТИВАИТЕ СИ УДОМА В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ..ТАТАРО ТЮРКО СЛАВЯНИ..НИЕ СМЕ ТРАКИЯ И СЕ ГОРДЕЕМ ЧЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ХЕЛЛАС.АНЕ ОТ НЯКАКВИ ГНУСНИ ВУЛГАРОСИ--НАШИ МЪЧИТЕЛИ..ВУЛГАРОС НАММИН МЕНИ!!!


Господине, сигурен съм, че са Ви учили, че Вашите деди са местен народ, а българите - нашественици.
Теорията за чуждият произход на българите идва най-вече от писанията на Теофан, но той е недостоверен източник, Теофан изобличава самият себе си, явно е бил възрастен човек и паметта му е изневерявала.
Сведенията на Г. Кодин, Св. Йероним, Й. Никиуски, Орозий Павел са в пълно противоречие със съчиненията на Теофан и понеже последният е писал доста по-късно, то е повече от явно, че се е заблудил.

Как ще обясните, че Св. Йероним, Лъв Дякон, Димитър Хоматиян, Йоан Малала, Йоан Цеца, Иоан Канаткузин и др. отъждествяват българите с тракийски етнос.

Не съществува нито едни исторически извор, в който гърците да са наречени тракийски народ.
А и вече знаете, че Атина и Висанте нямат обяснение на гръцки, а на български.

Не българите са чужденци в Европа, а гърците. Признато е от Херодот, Страбон и Плиний.

Това, че африканските данайци асимилират част от пеласги и ахейци не прави данайците автоматично европейски народ.
цитирай
51. анонимен - Dragi Sparotok,
16.02.2010 15:12
tezi "etimologicheski" dokazatelstva sa bezsporni samo za avtora si.
Osobeno onova za Olimp, kadeto komentara bil izlishen.
Dori i traki da sa naseliavali Elada, kakvo ot tova?
Za kakav patriotizam i rodoliubie tuk stava duma?
Za kakvo sa vsichki tezi napani? Savremennia bg chovek da se predstavi trakiiski potomak???
Neeee! Vnucite na Ganio Balkanski ne moje da sa traki!
Priemi dumite mi priatelski, makar i na latinica. Niamam kirilica, zashtoto jivea i rabotia v elinska darjava. A trakiiskata drevnost e v sarceto mi, kakto celia antichen mir, no za bg notki tam niama miasto!

цитирай
52. sparotok - етимологически доказателства
16.02.2010 15:25
анонимен написа:
tezi "etimologicheski" dokazatelstva sa bezsporni samo za avtora si.
Osobeno onova za Olimp, kadeto komentara bil izlishen.
Dori i traki da sa naseliavali Elada, kakvo ot tova?
Za kakav patriotizam i rodoliubie tuk stava duma?
Za kakvo sa vsichki tezi napani? Savremennia bg chovek da se predstavi trakiiski potomak???
Neeee! Vnucite na Ganio Balkanski ne moje da sa traki!
Priemi dumite mi priatelski, makar i na latinica. Niamam kirilica, zashtoto jivea i rabotia v elinska darjava. A trakiiskata drevnost e v sarceto mi, kakto celia antichen mir, no za bg notki tam niama miasto!



Бъркате се господине!
Това, че Атина, Коринт, Кносос и т.н не са гръцки е признато отдавна от Еванс, Чадуик, Бест, Ваудхойзен и др.
Това, че поради политически причини беше премълчано и все още се премълчава българското обяснение е друг въпрос.

Може Вие да не се вълнувате от българското минало, но това не означава, че всички българи са като Вас.

Точно внуците на Ганьо Балкански манипулираха българската история и продължават да отричат истината. Ганьо Балкански не милее за род и Родина, а за келепира...Ганьо Балкански не символ на българина, той е по-скоро изключение. Защо забравихте Вазов, Паисий, Левски, Владимир Димитров- Майстора и многото други художници, поети и писатели. Те не са внуци на Бай Ганьо!

Като потомък на Ганьо може да се определи само този, който се подиграва с българското минало и търси келепира...
цитирай
53. анонимен - Mr.Sparotok,
16.02.2010 15:55
ne kelepir, a po-dobar jivot sme potarsili i namerili niakade. Niama "chujda"darjava za onzi, koito se chuvstva kosmopolit. Nima migraciite ne sa prisashti i na trakite :-)
Tova, che Athens i dr elinski gradove, kazvate ne sa elinski, ne gi pravi avtomatichno bg! Vaobshte modernia patriotizam v BG e tolkova mnogolichen, ta chak bezlichen. Otkrie li se trakiisko zlato - nie sme traki; doide li 24 Mai, nie sme slaviani; v sashtoto vreme sme aziatski tataro-mongoli, onogonduri, kotriguri i vsekakvi selianduri... I nai-krasivi, nai-umni...
Koi bi priel vsichki tezi pretencii seriozno?
цитирай
54. breeze - Браво за отговора на внука на бай Ганя
16.02.2010 16:00
Той след време ще се изметне като мокра дъска, само келепир да усети...
цитирай
55. sparotok - миграции
16.02.2010 16:04
анонимен написа:
ne kelepir, a po-dobar jivot sme potarsili i namerili niakade. Niama "chujda"darjava za onzi, koito se chuvstva kosmopolit. Nima migraciite ne sa prisashti i na trakite :-)
Tova, che Athens i dr elinski gradove, kazvate ne sa elinski, ne gi pravi avtomatichno bg! Vaobshte modernia patriotizam v BG e tolkova mnogolichen, ta chak bezlichen. Otkrie li se trakiisko zlato - nie sme traki; doide li 24 Mai, nie sme slaviani; v sashtoto vreme sme aziatski tataro-mongoli, onogonduri, kotriguri i vsekakvi selianduri... I nai-krasivi, nai-umni...
Koi bi priel vsichki tezi pretencii seriozno?


Тракийските мигрdции нямат нищо общо с днешният гурбет. Траките са мигирали не да служат на чужденци, а за да осигурят нова земя за новото поколение. Когато са отивали на ново място, не са плюели тези, които са останали в Родината, а са защитавали и поддържали културата си.
Ако траките бяха космополитни люде, то тяхната култура щеше да се разводни и изчезне в небитието, но тя все още съществува в Трифон Зарезан, Лазаруване, Гергьов ден, Тодоров ден, кукерските игри, нестинарството и т.н.

Обидно ми е, че наричате българите татаро-монголи. Като се огледате в огледалото татаро-монгол ли виждате?




цитирай
56. sparotok - келепир
16.02.2010 16:09
breeze написа:
Той след време ще се изметне като мокра дъска, само келепир да усети...


Много от внуците на Бай Ганя ще се отметнат и ще започнат да славят тракийската култура. На Запад вече се говори за преразглеждане на етногенезиса на българите, а това означава, че в скоро време истината ще бъде призната!
цитирай
57. анонимен - ama molia vi se,
16.02.2010 16:45
azslavia trakiiskata kultura, samo ne razbiram zashto pri vas vav vsiako izrechenie sled "trakiiska" sledva i prilagatelno "bg"? Naprimer Istoria na italiancite (v tova izdanie, koeto imam), zapochva ot 10 vek i bez nikakvi pretencii da sa etruski naprimer.
Nishto protiv trakite niamam, naprotiv! Ne odobriavam smesvaneto im s bg kultura na vsiaka cena, dori go namiram obidno.
Nie sashto sme namerili po-dobro miasto za pokolenieto si po novite zemi, a dali slujim na chujdenci niama smisal da komentiram, vajnoto e prilichnoto zaplashtane, dokolkoto vseki raboti za pari, ne za slava...
цитирай
58. enjoy6 - Поздрави и благодарности за
16.02.2010 16:54
поредната порция истинска история!:)
Бих искала да споделя, това, което научих скоро от писателя Димитър Недков, който на представяне на книгата си "Заплахата Дан Браун" в моя град съобщи, че на запад предстои да се открият 6 университета по тракология, докато в България тенденцията е да няма такъв.
много жалко и за българските историци и за всички нас!
цитирай
59. sparotok - eтруски
16.02.2010 17:04
анонимен написа:
azslavia trakiiskata kultura, samo ne razbiram zashto pri vas vav vsiako izrechenie sled "trakiiska" sledva i prilagatelno "bg"? Naprimer Istoria na italiancite (v tova izdanie, koeto imam), zapochva ot 10 vek i bez nikakvi pretencii da sa etruski naprimer.
Nishto protiv trakite niamam, naprotiv! Ne odobriavam smesvaneto im s bg kultura na vsiaka cena, dori go namiram obidno.
Nie sashto sme namerili po-dobro miasto za pokolenieto si po novite zemi, a dali slujim na chujdenci niama smisal da komentiram, vajnoto e prilichnoto zaplashtane, dokolkoto vseki raboti za pari, ne za slava...


Италианците не считат етруските за свои деди и с право. Етруските са съвсем друг народ. Доналдсън определя етруските като амалгама от пеласги и местно население. Пеласгийско присъствие на Апенинският полуостров е засвидетелствано от Плутарх, който споменава легендата, че Рим ( Рома) идва от пеласгийската дума роме-сила на оръжие ( сродна на старобългарската раменъ-силен). Плиний твърди, че пеласгите са тези, които занасят азбуката в Лациум.

Ето Ви и етруски думи, звучат ли Ви познато?
ан- онъ ( той)
мад-мед
ту-ту ( тук)
дин-ден
зина-чиня, правя
талмите-тълмачъ ( преводач)
килен-кален, силен
земла-земля ( земя)

Донълсън добавя, че съдейки по-най-древните заемки в латинския, трябва да се отсъди, че продължението на пеласгийския език е в славянския. Тук държа да добавя, че само българите имат право да се наричат славяни.

Говорите за нови земи на българите! Господине, никой не е доказал, че е имало идване на българи от Азия!
Векове преди 681 година се споменават българи както в Тракия, така и в алпийските региони. Лошото е, че тези извори бяха и все още са укривани.

Не всеки работи само за пари господине, нито само за слава. Отделям от малкото си свободно време повече от 20 години, не за пари и слава, а единствено и само от любов към България. Има и такива хора както виждате.
цитирай
60. анонимен - бълГАРИя
16.02.2010 17:05
<<и какво излиза - че гърците са едни дегенерати- българи. Български дегенерати, също като фиромците!!!>>
Не е вярно. Гърците идват от Етиопия и са чернилки и хомосексуалисти.
http://lh6.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S2VS3Cn83FI/AAAAAAAABDo/dx_p4Nv6-4Q/Fuckin%27_greeks.jpg
http://lh3.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S2VS260-0pI/AAAAAAAABDk/VevbOeGonx4/fags2.jpg
http://lh3.ggpht.com/_-UoPqbrfTlI/S2VS19V-D1I/AAAAAAAABDY/XiLUa9IGIro/fags1.jpg
Те са родственици на библейските (ако такива въобще са съществували преди "вавилонския плен" дето никога не се е състоял) евреи. ЕЛ е бог при евреите (при мюслитата е Ал). ЕЛини=евреи.
<<Херодот - "Гърците научиха персите как да правят секс с момчета"....
За гърците старите автори казват, че са дошли от Африка . Херодот [3] VI- 53, Страбон [4] VII- 7- 1>>
Sparotok, би ли направил анализ на името бълГАРИя?
И още нещо - Макците и Едонците са племена. Е ли са македонците смесица между тях? И каква е връзката на древните македонци с албанците?
Като стана въпрос за Крит (бил съм там многократно) - фолклорните мотиви в Крит са много близки до днешната тракийска музика. Може да ги намерите в тюбата и да се уверите сами (много са в дорийски лад).

:) Прекрасна статия.
цитирай
61. анонимен - От ВНМ
16.02.2010 17:05
Ако позволите г-н Спарадок реплика до" kosmopolit"
Г-н "космополит" БЕЗЛИЧЕН е не патриотизмът ,а лице като Вас.Космополитът във Вас е стигнал до задължителната програма в училище и съм сигурен,че не сте запомнили друг литературен герой.Ако космоса за Вас се открива и закрива с Кипър явно сте бил много подтиснат в България.Защо не контактувате с вашите съседи(защото съм сигурен,че нямате приятели) или и те са прочели само задължителния "Омир".А може би самотата Ви заставила да се изявите тук.
цитирай
62. zaw12929 - Забавлявам се и научавам нови неща
16.02.2010 17:34
Забавлявам се и научавам нови неща
цитирай
63. анонимен - etruschi
16.02.2010 18:08
Otkakto otkrih Vashija blog cheta s interes statiite VI.Tova na koeto ste se posvetili naistina iziskva mnogo trud,no sashto i zdravi nervi,kakto izglezhda.Ne se otkazvajte,mnogo hora sa s Vas.Po povod na etruskite,bih iskala da si izjasnja njakoi neshta.Az sashto bjah chela za pelasgijskija im proizhod.No chetejki Alinei,kogoto Vie chesto preporachvate,popadnah na goljama iznenada.Vie sigurno znaete za kakvo stava duma.Ne bjah chuvala za nego,da ne bi i toj da prinadlezhi kam taka narechenite alternativni istoritsi i glotolozi? Vazmozhno li e da ima njakakva istina v tova,koeto toj tvardi?
цитирай
64. sparotok - Алинеи
16.02.2010 18:32
анонимен написа:
Otkakto otkrih Vashija blog cheta s interes statiite VI.Tova na koeto ste se posvetili naistina iziskva mnogo trud,no sashto i zdravi nervi,kakto izglezhda.Ne se otkazvajte,mnogo hora sa s Vas.Po povod na etruskite,bih iskala da si izjasnja njakoi neshta.Az sashto bjah chela za pelasgijskija im proizhod.No chetejki Alinei,kogoto Vie chesto preporachvate,popadnah na goljama iznenada.Vie sigurno znaete za kakvo stava duma.Ne bjah chuvala za nego,da ne bi i toj da prinadlezhi kam taka narechenite alternativni istoritsi i glotolozi? Vazmozhno li e da ima njakakva istina v tova,koeto toj tvardi?


Съгласен съм с Алинеи за това, че днешното население на Източна Европа не е напускало родните си места още от времето на Палеолита.

За други неща, по отношение на етруския произход на унгарците мисля, че д-р Алинеи се бърка. Той не държи сметка с българското влияние върху унгарците по време на Ранното Средновековие, а също и за миграцията на шекелите в Унгария. Шекелите са херодотовите соколоти ( соколът е свещеното животно на царските скити), наречени още Василеи и Царски скити. Тези соколоти повлияват унгарското общество значително, дават и първата писменост - Шекелеш роваш ( соклотски рабош).

Да не забравяме, че куполните етруски гробници са абсолютно същите като тези на скити и траки, бойните игри на етруските са непознати на унгарците, но пък се практикуват от траки и скити.
Етруските богове Дин ( Тин), Земла и Таркун са тракийските Дин, Земела и Перкун.

Фибули, керамика, оръжие на етруските са неразличими от тези на траките.

Явно Алинеи не е запознат с тези данни.
цитирай
65. didro - За теб АНОНИМНИ ми "приятелю"
16.02.2010 20:21
Аз виждам наистина кой търси келепира и кой е бай Ганю. Дават ти гърците трошици, и се хвърляш като теле пред майка си, готов и нея да продадеш за 5 гръцки евро. Това че нямаш топки да си напишеш и името показва каква страхлива, лицемерна душица се крие зад авторството на твоя текст.
Като говориш за космополитност, няма да е лошо да обясниш на твоите братя ЕЛИНИ какво означава това понятие, но се съмнявам че ще те разберат, не съм мн сигурен че и ти си мн наясно по въпроса.
Ако пък пишейки се успокояваш, не е нужно непременно да го публикуваш тук, пробвай с писма в бутилка, хем и морето ти е под ръка. Пък туко виш някой твой събрат елин попадне на него и го ползва в нужда вместо тоалетна хартия, поне ще знаеш че си бил някому полезен.
(съжалявам , че на места поста ми излиза извън границите на културния диалог, но от такива дупедавци вече ми се повръща )
цитирай
66. анонимен - didro,
16.02.2010 21:21
spesti savetite si za toiletni hartii, che sa v ocheviden asinhron s temite v bloga. Chovek jivee tam, kadeto se chuvstva dobre. Grajdanin e na onzi grad, na koito plashta mestnite si danaci. Paradiram s individualnost, a ne s "bulgar, bulgar", horata oceniavat truda mi pak po individualni kachestva, a ne po etnichska prinadlejnost i mi plashatat "troshici" malko poveche ot oficialnata zaplata na bg prezident Goce!
I vsichko tova ne mi prechi da obicham trakite.
цитирай
67. breeze - didro
16.02.2010 21:33
Това место заслужава да бъде по-уютно.
Не бива атаките да ни смущават.
Лека вечер!
цитирай
68. didro - Anonimus
16.02.2010 22:29
Виж анонимен, не ми се изпада в полемика с теб.
Единственото нещо което е в асинхрон с темите, това си ти и твоята анонимност.
Айде спри се вече, че само пълниш темите с простотия. Намери си друг начин за разтоварване, различен от избиване на комплекси и самоизтъкване, преориентирай се към някой секс сайт и вярвам че ще се поуспокоиш малко.
цитирай
69. demograph - анонимен - българи - иранци
16.02.2010 23:09
Да ви насоча. И аз гледах филма за миграциите на хората от Африка през Иран- Каспий - Украйна и към Германия.
Това са отгласите на старата историческа школа.
Вече широко се пише за "ветрилобразните" мащабни миграции на околочерноморския народ /под общо за нас име ТРАКИ/, които са населили и образовали половината Евразия по времето и след Потопа..Преди 10 000 години. В този смисъл ИРАН е колонизиран и култивиран от хора говорили и писали архибългарски/трако-български/.
Днес картинката е друга, разбира се. Става дума за истинската история. Не става дума да претендиране за нечия територия.
В коментарът си аз пуснах извадка от статия за фригите от западен традиционалист историк.
Ето го превода:
"..Малко се знае за фригите. Освен кратки споменавания в гръцки и персийски източници и от археологическите разкопки. Изглежда, че фригийците произхождат от западните брегове на Черно море и са мигрирали в Анатолия. Заселвайки се в Анатолия, те са унищожили хитите, изклали са почти цялото заварено население, а останалите прогонили в изгнание. Фригийците са били военнолюбиви хора управлявани от аристокрация.
Езикът им е бил индо-европейски, но тъй като още не е дешифриран познанията ни за фригите си остават ограничени."
I taka:
1. За фригите се знае категорично, че са траки от земите на днешна България.- Защо не се казва?
2.Езикът на фригите е още недешифриран.- Защо не се казва, че е тракийски?3. Фригите били военнолюбиви касапи, които изклали заварените там, а после ги управлявали мъдро и с любов.
После в статията на дълго и широко се пише за Гордион, бежанец от Македония, фригийците направили цар,който управлявал "осиновените" си поданници с мъдрост и обич..За синът му Мидас и неговите "магарешки" уши, за "златното" докосване на Мидас добито чрез молба до Аполон, за гордиевият възел разплетен/разсечен от Александър Велики...
За тракийският произход на фригийците обече няма данни...? - Разбирате ли какво ни дава Спароток? Умение да различаваме истината и лъжата.
цитирай
70. drakulla - Толкова
17.02.2010 00:07
старателно се избягва на запад думата българи, че чак стават смешни. Мисля си за нещо друго сега - атлантите. Според някои източници са живели в древността заедно с хората, по едно и също време. В Библията, както знаем също пише за тях: В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже.
Числа 13:33
Там видяхме исполините, Енаковите синове, от исполинския род; и пред тях нам се виждаше, че сме като скакалци; такива се виждахме и на тях.
Дали траките, живели хилядолетия назад във времето са имали някакви отношения с тях?
цитирай
71. анонимен - Българското гостоприемство
17.02.2010 04:14
Известно е по цял свят. Да, в последно време кризите от следващите една след друга болезнени промени засегнаха съзнанието на много хора и в България.
Съседите гърци не бива да си вадят заключение за цял един народ от поведението на негови малцинствени групи.
Да, покълването на "забравена" история по един или друг начин ще боли, най-вече нашите южни съседи. Обикновено който не мрази, него често го мразят повече. Но и много повече го обичат.
Време е българите да покажем, че и да се съвземаме, още го можем. Да сме гостоприемни, още го можем. Да сме трудолюбиви и талантливи, още го можем.
Хайде, на Хорото!
цитирай
72. sparotok - Атланти
17.02.2010 12:10
drakulla написа:
старателно се избягва на запад думата българи, че чак стават смешни. Мисля си за нещо друго сега - атлантите. Според някои източници са живели в древността заедно с хората, по едно и също време. В Библията, както знаем също пише за тях: В ония дни се намираха исполините на земята; а при това, след като Божиите синове влизаха при човешките дъщери, и те им раждаха синове, тези бяха ония силни и прочути старовременни мъже.
Числа 13:33
Там видяхме исполините, Енаковите синове, от исполинския род; и пред тях нам се виждаше, че сме като скакалци; такива се виждахме и на тях.
Дали траките, живели хилядолетия назад във времето са имали някакви отношения с тях?


Гигантите са наречени още пелагони, същото това име е използвано за пеоните, които според Цеца са българи.
Името Атлантида е тракийско:

at(u) ‘current, stream’ [Latv. RN Adula, German Attel, Avest. adu- ‘current, stream, channel’]. (И. Дуриданов)
Според Гоергиев тракийска дума за течение е АТЛА-С...

И двамата Автори пропускат да отбележат, че АТУ, АДУ е всъщност ВАДУ - вода...
Атлантис означва град до вода, тъй както Одесос ( Водесос) - Варна означава град до вода, град заливан от вода.
Атлантис е било най-обикновено селище погълнато от Черно море. Няма мистерии, но за да се разясни всичко трябва да бъде признато, че името е тракийско, т.е. българско, а това не оттърва на някои. Те предпочитат да съчиняват фантастични теории, отколкото да признаят елементарната истината.

цитирай
73. sparotok - точно
17.02.2010 12:12
анонимен написа:
Известно е по цял свят. Да, в последно време кризите от следващите една след друга болезнени промени засегнаха съзнанието на много хора и в България.
Съседите гърци не бива да си вадят заключение за цял един народ от поведението на негови малцинствени групи.
Да, покълването на "забравена" история по един или друг начин ще боли, най-вече нашите южни съседи. Обикновено който не мрази, него често го мразят повече. Но и много повече го обичат.
Време е българите да покажем, че и да се съвземаме, още го можем. Да сме гостоприемни, още го можем. Да сме трудолюбиви и талантливи, още го можем.
Хайде, на Хорото!


Не мога да добавя нищо, казано е много точно.
цитирай
74. didro - :)
17.02.2010 15:03
Като се заговори за Атлантите и боговете, които са се смесвали с хората. Много е интересно, какви са тези богове за които има мн сведения и писания в различните култури, както и в шумерската. Явяващи се като учители на хората както и техни създатели. Някой знае ли нещо по въпроса?
цитирай
75. sparotok - Прометей
17.02.2010 15:52
didro написа:
Като се заговори за Атлантите и боговете, които са се смесвали с хората. Много е интересно, какви са тези богове за които има мн сведения и писания в различните култури, както и в шумерската. Явяващи се като учители на хората както и техни създатели. Някой знае ли нещо по въпроса?


Хрозни отдавна обясни, че Прометей
не е просто бог, а е символ на древен народ раздаващ познания. Прометеевият баща, гигантът Апет е и библейският Яфет.
Гигантите са древни траки, наречени са пелагони, а същото име е използвано за пеоните, наречени по-късно българи.
Да не забравяме, че пеласгите са наречени богоравни, всъщност божествени, защото е употребена думата Диои....това обаче днес се тълкува като...древни...
Мисля, че ти става ясно защо няма пеласги в историята ни и защо българите трябваше да се изкарат на всяка цена нашественици в Тракия.

Приниципът Няма човек-няма проблем е прилаган доста преди Сталин.
цитирай
76. didro - още нещо...
17.02.2010 16:36
Можеби сега като заговори за гиганти, доста от хората ще си помислят, че навлизаме вече в сферата на фантазията, измислена от някой за да бъде по интересно.
Но уви, доста гигантски човешки скелети са открити, има съвременни учени които са имали досег до тях, но всичко бива покривано и игнорирано, и не случайно.
Много ми е интересно от каде идва култа към влечугите, по точно змиеподобните, както и производните от тях птицеподобни.
Има го навсякаде по света, от драконите в китайската митология до изкуството на маите както и на мн други места.
При нас често срещано в приказките за лами и змейове в борва с принцове и тн. Дори да влезнеш в една църква, орнаменриката около иконостаса е задължително украсена с дракони. На пръв поглед нелогични с християнството.
Не е само това, отдава се и в днешно време голямо значение на тази символика, една от темите ми показва точно такъв пример- емблемата на марката за коли алфа ромео, където почетно място е отредено на змиеподобно захапало човек, същото носи корона символ показващ роялност.
Ако някой не е сигурен или не му се вижда убедително че това е човек в устата на змията, нека потърси в гугъл предходните варянти на емблемата, там ясно си личи, дори Берлускони има същият символ в голям мащаб направен от каменни контури в двора на имението си.
не твърдя нищо, просто си задавам въпрос спрямо наличните факти. Съжалявам ако се откъсвам от темата, но това е част от историята ни и не само нашата , но и човешката. Ако някой сподели нещо по въпроса ще се радвам да науча нещо повече.
цитирай
77. анонимен - ПРОМИТИОС
17.02.2010 18:06
АХ АХ АХ ЗАВИСТЛИВИ ЖАЛКИ И КОМПЛЕКСИРАНИ ВУЛГАРЯКИ....НЯМАТЕ ОПРАВИЯ С ВАШИА КОМПЛЕКС СПРЯМО НАС ЕЛИНИТЕ...ЗАЩО ТАКА БРЕ, ОИ ВОУЛГАРОИ...ПРИ НАС ВСИЧКО Е ПЕРФЕКТНО И СЪВЪРШЕНО ИЗПИПАНО И ДОКУМЕНТИРАНО ОТ 5000 ГОДИНИ...А ПРИ ВОУКЛГАРОИТЕ КАК Е ---УУУПППССССС..ЗАБРАВИХ... ЧЕ ПАК НИЕ СМЕ ИМ ПИСАЛИ ДАННИ ЗА ТЯХНТОТО БИТИЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ...АХА АХА АХ КОМПЛЕКСЧЕТА--- ОИ ВОУЛГАРОУС
цитирай
78. equilibrium - Като се заговори за Атлантите и б...
17.02.2010 18:56
sparotok написа:
didro написа:
Като се заговори за Атлантите и боговете, които са се смесвали с хората. Много е интересно, какви са тези богове за които има мн сведения и писания в различните култури, както и в шумерската. Явяващи се като учители на хората както и техни създатели. Някой знае ли нещо по въпроса?


Хрозни отдавна обясни, че Прометей
не е просто бог, а е символ на древен народ раздаващ познания. Прометеевият баща, гигантът Апет е и библейският Яфет.
Гигантите са древни траки, наречени са пелагони, а същото име е използвано за пеоните, наречени по-късно българи.
Да не забравяме, че пеласгите са наречени богоравни, всъщност божествени, защото е употребена думата Диои....това обаче днес се тълкува като...древни...
Мисля, че ти става ясно защо няма пеласги в историята ни и защо българите трябваше да се изкарат на всяка цена нашественици в Тракия.

Приниципът Няма човек-няма проблем е прилаган доста преди Сталин.

Здравейте!

Първо искам да поздравя автора за пореднага интересна статия. Благодаря ти, приятелю.

Второ, по повод на казаното горе, ще вмъкна един цитат на "древногръцкия" писател-поет Пиндар, който се е ползвал с огромно уважение в целия древен свят. За него римския Хораций възкликва " Моите произведения не струват нищо, сравнение с тези на Пиндар". За произхода му може да се спори много, защото неговият род може да се проследи назад във времето до основаването на града Тива от Кадъм. Тъй като се счита, че Кадъм е от пеласгийски произход, съм склонен да вярвам, че самия Пиндар е бил от такъв род. Както и да е, това не е толкова важно.

Вижте какво казва въпросния Пиндар:
“Bringing a beautifull gift, the earth made the first human being, the "Divine pelasgus", be born in arcadia, long before making the moon”
демек
"Давайки прекрасен подарък, земята направи първото човешко същество," Божествения Пеласг ",да се роди в Аркадия, дълго преди да се направи луната"

Pindar (Carminia, Fragmenta Selecta, I, 240)

Поздрави!
цитирай
79. sparotok - уредена Гърция?????????????????????????????
17.02.2010 20:19
анонимен написа:
АХ АХ АХ ЗАВИСТЛИВИ ЖАЛКИ И КОМПЛЕКСИРАНИ ВУЛГАРЯКИ....НЯМАТЕ ОПРАВИЯ С ВАШИА КОМПЛЕКС СПРЯМО НАС ЕЛИНИТЕ...ЗАЩО ТАКА БРЕ, ОИ ВОУЛГАРОИ...ПРИ НАС ВСИЧКО Е ПЕРФЕКТНО И СЪВЪРШЕНО ИЗПИПАНО И ДОКУМЕНТИРАНО ОТ 5000 ГОДИНИ...А ПРИ ВОУКЛГАРОИТЕ КАК Е ---УУУПППССССС..ЗАБРАВИХ... ЧЕ ПАК НИЕ СМЕ ИМ ПИСАЛИ ДАННИ ЗА ТЯХНТОТО БИТИЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ...АХА АХА АХ КОМПЛЕКСЧЕТА--- ОИ ВОУЛГАРОУС


Вие ме смайвате!
Гърция била уредена и всичко било изпипано???

В моментта гръцката икономика е най-голямата заплаха за еврото, от деня на създаването му.
Гърция е практически фалирала държава, която заплашва да повлече България и останалите европейски държави със себе си. Не четете ли вестници, не гледате ли телевизия?

Всичко било уредено в Гърция, но потъпквате европейските закони и блокирате незаконно границата с България нанасяйки загуби за милиони.
Това ли е признакът на вашата цивилизованост?

Какво и кога е било уредено в Гърция? Клали сте се един друг и преди и след пелопонеските войни!
Добре, че беше Александър Македонски да завладее Елада, че да си имате най-сетне единна държава и един владетел.

Признавам едно, можете да се внедрите навсякъде и да извъртите нещата на 180 градуса. Първите европейски християни бяха българите, а първите гонители на европейските християни бяха гръцките прозелити. Прочетете Новият Завет!

Кой оттърва Гърция от арабската заплаха през 717-718 година, не беше ли българина Тервел? Нали за това му дадохте титлата кесар!

Удивлявам се на селективната памет на Вашият народ! Ето, това са комплекси господине!
Кой ще изпадне толкова ниско да възвеличи един завоевател - Александър Македонски, докато преди падането на Гърция Демостен нарича Филип II варварин.
Кой ще падве толкова ниско и ще говори за византийска школа в иконописта, когато гърците бяха най-ревностните иконоборци!!!

И ако това не са комплекси!
цитирай
80. sparotok - пеласги
17.02.2010 20:27
equilibrium написа:
sparotok написа:
[quote=didro]Като се заговори за Атлантите и боговете, които са се смесвали с хората. Много е интересно, какви са тези богове за които има мн сведения и писания в различните култури, както и в шумерската. Явяващи се като учители на хората както и техни създатели. Някой знае ли нещо по въпроса?


Хрозни отдавна обясни, че Прометей
не е просто бог, а е символ на древен народ раздаващ познания. Прометеевият баща, гигантът Апет е и библейският Яфет.
Гигантите са древни траки, наречени са пелагони, а същото име е използвано за пеоните, наречени по-късно българи.
Да не забравяме, че пеласгите са наречени богоравни, всъщност божествени, защото е употребена думата Диои....това обаче днес се тълкува като...древни...
Мисля, че ти става ясно защо няма пеласги в историята ни и защо българите трябваше да се изкарат на всяка цена нашественици в Тракия.

Приниципът Няма човек-няма проблем е прилаган доста преди Сталин.

Здравейте!

Първо искам да поздравя автора за пореднага интересна статия. Благодаря ти, приятелю.

Второ, по повод на казаното горе, ще вмъкна един цитат на "древногръцкия" писател-поет Пиндар, който се е ползвал с огромно уважение в целия древен свят. За него римския Хораций възкликва " Моите произведения не струват нищо, сравнение с тези на Пиндар". За произхода му може да се спори много, защото неговият род може да се проследи назад във времето до основаването на града Тива от Кадъм. Тъй като се счита, че Кадъм е от пеласгийски произход, съм склонен да вярвам, че самия Пиндар е бил от такъв род. Както и да е, това не е толкова важно.

Вижте какво казва въпросния Пиндар:
“Bringing a beautifull gift, the earth made the first human being, the "Divine pelasgus", be born in arcadia, long before making the moon”
демек
"Давайки прекрасен подарък, земята направи първото човешко същество," Божествения Пеласг ",да се роди в Аркадия, дълго преди да се направи луната"

Прекрасно!
цитирай
81. demograph - Но това за Пиндар е върховно!
17.02.2010 20:49
Напишете го в постинг с позовавания и поетичния си изказ. Време е за малко поезия в делника ни, макар че постингите ви са поезия за ограбваните ни души...
Аз ще преглътна и превод от гръцки, стига да е such "a beautifull gift"
цитирай
82. demograph - Докато Ние творяхме великите дела гърците ги записваха на свое име
17.02.2010 20:55
анонимен написа:
АХ АХ АХ ЗАВИСТЛИВИ ЖАЛКИ И КОМПЛЕКСИРАНИ ВУЛГАРЯКИ....НЯМАТЕ ОПРАВИЯ С ВАШИА КОМПЛЕКС СПРЯМО НАС ЕЛИНИТЕ...ЗАЩО ТАКА БРЕ, ОИ ВОУЛГАРОИ...ПРИ НАС ВСИЧКО Е ПЕРФЕКТНО И СЪВЪРШЕНО ИЗПИПАНО И ДОКУМЕНТИРАНО ОТ 5000 ГОДИНИ...А ПРИ ВОУКЛГАРОИТЕ КАК Е ---УУУПППССССС..ЗАБРАВИХ... ЧЕ ПАК НИЕ СМЕ ИМ ПИСАЛИ ДАННИ ЗА ТЯХНТОТО БИТИЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ...АХА АХА АХ КОМПЛЕКСЧЕТА--- ОИ ВОУЛГАРОУС

..........................................................................
Е, СЕГА ИДВА ЧАСЪТ НА ИСТИНАТА....!
Какво да се прави. Така пише дори и в изопачената от вас Библия .
цитирай
83. denijane - За атлантите
18.02.2010 00:48
Ами то всичко много хубаво, но митът за потопа се появява още при шумерите и във Ведите. Което дърпа автоматично епохата с няколко хиляди години назад. По това време тракие наричали ли са се траки или са се наричали по друг начин. Това е продължение на предишния ми коментар, който беше подминат.

Та въпросът е от коя година започваме да наричаме траките траки и какви основания изобщо имаме за да твърдим, че хората преди това са били също траки и че има приемственост. Аз си мисля, че са били. Или добре, били са атланти, ако така ви звучи по-хубаво. На мен ми звучи доста добре, въпреки че не съм съгласна да се свързват със змиите. Но това си е фантастика.
Какви са доказателствата? Освен това има ли гигантски скелети открити на територията на България?
цитирай
84. breeze - ано-нимния противник на Историята ни е неграмотен...
18.02.2010 07:46
И не заслужава достойните ви отговори, приятели.

цитирай
85. sparotok - постинги
18.02.2010 11:30
denijane написа:
Ами то всичко много хубаво, но митът за потопа се появява още при шумерите и във Ведите. Което дърпа автоматично епохата с няколко хиляди години назад. По това време тракие наричали ли са се траки или са се наричали по друг начин. Това е продължение на предишния ми коментар, който беше подминат.

Та въпросът е от коя година започваме да наричаме траките траки и какви основания изобщо имаме за да твърдим, че хората преди това са били също траки и че има приемственост. Аз си мисля, че са били. Или добре, били са атланти, ако така ви звучи по-хубаво. На мен ми звучи доста добре, въпреки че не съм съгласна да се свързват със змиите. Но това си е фантастика.
Какви са доказателствата? Освен това има ли гигантски скелети открити на територията на България?


Отговори на Вашите въпроси са дадени вече в постингите ми.
цитирай
86. breeze - хрумване
18.02.2010 15:08
За бъдещето на историята ни...
Да, ВИЕ, компетентните в изследванията на историята ни сте патриоти, трудите се , творите, вдъхновявате. Ще ви се присмиват, ще ви обиждат, вас и народа ни. Но дори и тези достоверни и смело изложени факти за историята ни да не бъдат признати международно, народа ни и България ще имат полза от вашия труд. Ако всичко се систематизира, подреди, публикува, изучава...отзвука ще предизвика любопитство.
А това вече е туризъм. Чужденците ще минат през красивата Гърция, ще се отбият и при нас, за да надникнат и видят с очите си българския вариант на нова история.. А какво ще решат си остава техен избор. А ние вече си имаме цел, да се зглоби историята ни. Задачата е трудна.
Мисля и че не бива да обвиняваме,освен когато ни обвиняват и обиждат. По-силно оръжие от доказателствата няма. Силата винаги е играла разпределяща роля в обществата.
Но нищо не може да ни спре твърдо да заявим::
ИСКАМЕ СИ ИСТОРИЯТА!!!
цитирай
87. анонимен - Само такива материали ще ни събудят...
19.02.2010 10:57
Приветствам автора, защото най-достойният народ на Балканите от ВОИНИ е бил манипулиран от всеки търгаш, който е имал интерес да ни преспи и...зароби духовно
цитирай
88. sparotok - методи
19.02.2010 12:44
анонимен написа:
Приветствам автора, защото най-достойният народ на Балканите от ВОИНИ е бил манипулиран от всеки търгаш, който е имал интерес да ни преспи и...зароби духовно


Ако не не преспят и заробят, как ще ни грабят, нали ще бъдат пернати през ръцете!
цитирай
89. sparotok - правилно
19.02.2010 12:45
breeze написа:
За бъдещето на историята ни...
Да, ВИЕ, компетентните в изследванията на историята ни сте патриоти, трудите се , творите, вдъхновявате. Ще ви се присмиват, ще ви обиждат, вас и народа ни. Но дори и тези достоверни и смело изложени факти за историята ни да не бъдат признати международно, народа ни и България ще имат полза от вашия труд. Ако всичко се систематизира, подреди, публикува, изучава...отзвука ще предизвика любопитство.
А това вече е туризъм. Чужденците ще минат през красивата Гърция, ще се отбият и при нас, за да надникнат и видят с очите си българския вариант на нова история.. А какво ще решат си остава техен избор. А ние вече си имаме цел, да се зглоби историята ни. Задачата е трудна.
Мисля и че не бива да обвиняваме,освен когато ни обвиняват и обиждат. По-силно оръжие от доказателствата няма. Силата винаги е играла разпределяща роля в обществата.
Но нищо не може да ни спре твърдо да заявим::
ИСКАМЕ СИ ИСТОРИЯТА!!!


Точно така - Искаме си историята!
цитирай
90. demograph - ИСКАМЕ СИ ИСТОРИЯТА!!!
19.02.2010 14:11
Хиляди са интелигентните българи, които чувстват Истината с разума, душата и българското си сърце.
Заедно ще напишем Истинската история на българския род. И това ще е Нашата история!Напред Спароток!
Супер си breeze!
Нека твоя зов да се разпространява навсякъде.
ИСКАМЕ СИ ИСТОРИЯТА!!! СЕГА!
цитирай
91. анонимен - Тракийски конник
19.02.2010 15:39
странни са опитите да се даде равнозначност на Траките и дошлите българи. Днешното име българи означава жители на държавата България, но нищо повече. българите никога не са били Тракийско племе. Съжалявам Спароток, труда който хвърляш е за похвала, но трябва да казваме нещата с истинските имена. Ако някой е възмутен от моите думи да иде в Националния Исторически музей и да наблюдава внимателно - невиждана красота на Тракийските произведения, постепенно красотата избледнява и през " българския период " се виждат семпли, незапомнящи се неща.
а пък и тези сайтове са интересни :
http://www.kaminata.net/viewtopic.php?f=133&t=19993
http://www.sarakt.org/letopisi.htm
цитирай
92. sparotok - избледняване на културата
19.02.2010 15:55
анонимен написа:
странни са опитите да се даде равнозначност на Траките и дошлите българи. Днешното име българи означава жители на държавата България, но нищо повече. българите никога не са били Тракийско племе. Съжалявам Спароток, труда който хвърляш е за похвала, но трябва да казваме нещата с истинските имена. Ако някой е възмутен от моите думи да иде в Националния Исторически музей и да наблюдава внимателно - невиждана красота на Тракийските произведения, постепенно красотата избледнява и през " българския период " се виждат семпли, незапомнящи се неща.
а пък и тези сайтове са интересни :
http://www.kaminata.net/viewtopic.php?f=133&t=19993
http://www.sarakt.org/letopisi.htm


Това избледняване на културата, за което говориш е напълно нормално явление. Тракийската култура започва да запада бавно още през първите векове на римската окупация.

Късната Античност и Ранното Средновековие са изпълнени с войни и конфликти, които довеждат до всеобщ упадък в Европа, не самo в Тракия.

Сравни римските статуи и сгради от времето на Марк Аврелиx с тези от 7-ми-9-ти век!
Римляните са откривателите на цимента, но след пазането на Западната Римска империя тези знания биват забравени.

Упадъкът на една култура в последсjвие на войни не е индикация за поява на нов народ.

Виж само как избледня България в последните години, не се е появил нов народ, нали:)))
цитирай
93. mglishev - Според мен
19.02.2010 16:38
тракийски селища могат да бъдат търсени главно в днешна северна Гърция - по-точно между устията на Вардар и Марица. Но то това географски си е Тракия с изключение на най-западната зона - между Вардар и Струма. Там зоната вероятно е преходна между тесалийските фили и племената на македони и траки.
В днешен гръцки Епир ще попаднеш на много илирийски селища, а в зоната около Лерин - на македонски.
За тракийски селища южно от линията Амбракия - Лариса изобщо не смятам, че може да се говори.

Дай някой и друг предполагаемо тракийски топоним от Беотия или Пелопонес. Сиреч индоевропейски, но не гръцки (и не славянски като Глареница и Каменица примерно, които са от ХV в.). Антични топоними биха свършили идеална работа.

А, да не забравя. Беше казал нещо за келтология. Потърси си келтска топонимика в Мала Азия. Според мен много ще се забавляваш.
цитирай
94. mglishev - Извинявай
19.02.2010 16:41
чак сега виждам, че си дал топоними. Но тези, които си дал, са от обезбългарените зони в днешна северна Гърция. Това са следи от събития от 1912 нататък. Всъщност по-интересни биха били антични топоними, при това от централна и южна Гърция. Дай нещо такова.
Ако искаш, слей двата ми постинга.
цитирай
95. sparotok - Южна Гърция
19.02.2010 17:40
mglishev написа:
чак сега виждам, че си дал топоними. Но тези, които си дал, са от обезбългарените зони в днешна северна Гърция. Това са следи от събития от 1912 нататък. Всъщност по-интересни биха били антични топоними, при това от централна и южна Гърция. Дай нещо такова.
Ако искаш, слей двата ми постинга.


Реките Пеней и Неда, град Метоне и остров Карпатос са в Южна Гърция.
Тракийският Метоне е в днешната Северна Гърция, има друга река Пеней в Тесалия, Нестос- Места е в Южна България, а Карпатите в Румъния.
цитирай
96. sparotok - келтска топонимика
19.02.2010 17:42
mglishev написа:
тракийски селища могат да бъдат търсени главно в днешна северна Гърция - по-точно между устията на Вардар и Марица. Но то това географски си е Тракия с изключение на най-западната зона - между Вардар и Струма. Там зоната вероятно е преходна между тесалийските фили и племената на македони и траки.
В днешен гръцки Епир ще попаднеш на много илирийски селища, а в зоната около Лерин - на македонски.
За тракийски селища южно от линията Амбракия - Лариса изобщо не смятам, че може да се говори.

Дай някой и друг предполагаемо тракийски топоним от Беотия или Пелопонес. Сиреч индоевропейски, но не гръцки (и не славянски като Глареница и Каменица примерно, които са от ХV в.). Антични топоними биха свършили идеална работа.

А, да не забравя. Беше казал нещо за келтология. Потърси си келтска топонимика в Мала Азия. Според мен много ще се забавляваш.


Прав си, забавлявах се с келтските топоними в Мала Азия. Жалко е, че са малко. Друнеметон, Песин, Тавия....
цитирай
97. анонимен - Тракийски конник
19.02.2010 17:50
като заговорихте за келтските топоними се сетих, Спароток направи отделен постинг за Келтската държава по нашите земи, нищо не се знае, а това е част от нашата история.
цитирай
98. mglishev - :)
19.02.2010 18:21
@97: То ако нищо не се знае, откъде и горкият Спароток да измисли данни за келтското царство? Не, сигурно все пак има някаква информация по изворите.

Спароток, малко хаотично ти отговарям. Келтските топоними в Мала Азия никак не са малко. В житието на св. Теодор Сикеот от VІІ в. се изреждат сума ти топоними, които просто не са нито гръцки, нито арменски. Спокойно, и тракийски не са :)
Артикниакон, Екобрига, Виндия/Винда, Еригоброгис, Блукион, Икотарион, Петоброген, Болекаскос, Конкарзтиакотон... Има едно книжле, което се нарича: "The Galatian Language: A Comprehensive Survey of the Language of the Ancient Celts in Greco-Roman Asia Minor", много полезно.

За о-в Карпатос за първи път чувам. Метоне или Модон е една от най-южните точки на Пелопонес. Всъщност това е крепост на Месенския полуостров.
Пеней, Алфей, Сперхей и други такива определено са гръцки имена. Не са тракийски. Можеш евентуално да се опиташ да отчетеш суфикса като тракийски заради името на бога Загрей, но в гръцкия правопис формите определено се различават. Съжалявам.
цитирай
99. sparotok - келти
19.02.2010 18:49
mglishev написа:
@97: То ако нищо не се знае, откъде и горкият Спароток да измисли данни за келтското царство? Не, сигурно все пак има някаква информация по изворите.

Спароток, малко хаотично ти отговарям. Келтските топоними в Мала Азия никак не са малко. В житието на св. Теодор Сикеот от VІІ в. се изреждат сума ти топоними, които просто не са нито гръцки, нито арменски. Спокойно, и тракийски не са :)
Артикниакон, Екобрига, Виндия/Винда, Еригоброгис, Блукион, Икотарион, Петоброген, Болекаскос, Конкарзтиакотон... Има едно книжле, което се нарича: "The Galatian Language: A Comprehensive Survey of the Language of the Ancient Celts in Greco-Roman Asia Minor", много полезно.

За о-в Карпатос за първи път чувам. Метоне или Модон е една от най-южните точки на Пелопонес. Всъщност това е крепост на Месенския полуостров.
Пеней, Алфей, Сперхей и други такива определено са гръцки имена. Не са тракийски. Можеш евентуално да се опиташ да отчетеш суфикса като тракийски заради името на бога Загрей, но в гръцкия правопис формите определено се различават. Съжалявам.


Прав си, за келтите в Тракия има малко данни.
Благодаря ти за данните относно галатските топоними! Ще си набавя книгата.

Отвръщам на жеста ти с кратко сравнение на галски и български:
Галски Български
био- бия
итао-идя, идвам
станио-стена
виду-ведети ( зная)
кейо-кая се
люби! – люби! ( обичай!)
дордо-дърдоря
гало-глаголати ( говоря)
реиго-верига
седлон-седло
серо-сърп
неска-нишка
сегно-сукно
капия-копач
горка-горичка
дерво-дърво
йесин-ясен
бел-бел, бял
люто-лют
бруос-бърз
крепо-крепък
татос-тате
генти-чендо ( чедо)
бебер-бебер ( родопски диалект – бобър)
елантия-елен
яро-ярка ( кокошка)
овио-овца
йоркос-яре
гаранос-гарван
меду-мед
кремо-кромид
каланаца-кланица
ейми-есми ( аз съм)
еси-еси ( ти си)
ести- естъ ( той е)
имес – есме ( ние сме)
есте- есте ( вие сте)
сонт-сонти ( те са)
не си – не си
не сте – не сте

Интересно, нали?
цитирай
100. mglishev - Ми да, днешният български е индо...
19.02.2010 20:51
Ми да, днешният български е индоевропейски. Келтските езици също са индоевропейски. Нормално да има сходства.
цитирай
101. sparotok - странно
21.02.2010 20:15
mglishev написа:
Ми да, днешният български е индоевропейски. Келтските езици също са индоевропейски. Нормално да има сходства.


Защо тогава сходствата на галския с българския са по-големи отколкото с кимришкия? Нещо не се връзва.

Галската дума за врана е брано, тя отговаря на кимришката бран. Обяснение на кимришки обаче няма, докато българката дума врана идва от вранъ- черен ( цветът на птицата).
цитирай
102. анонимен - bialo konche
27.02.2010 03:27
Pozdravlenia za truda i postoianstvoto na SPAROTOK
Kraino vreme e ISTINATA za BULGARIA i BULGSKIA narod da IZLEZNE na bial sviat !!!
Jiveia i raboria v sev. Amerika . Tuk razbrah istinskata sila na BULGASKOTO slovo , negovata kodova sashtnost , mudrost , zapazvashta dostijeniata na bugaskata kutura : duhovna , materialna !!!!!!!!!!!!!! Tova se znae i ot vsichki " dobrojelateli "...ta zatova taka iarostno , postoianstvuvat ot VEKOVE da unishtojavat , izipachavat nashite dostijenia !!!!!!!!!!!! Amerikanizmite sa NAI-GROZNATA krapka kam nashia duhoven ezik !!! Otpraviam PRIZIV ( za malko da napisha apel ...vijte sami razlikata mejdu :
PRIZIV ( kolko e vzuchna , silna energiino , podkanva za deistvie !!!! ) i kolko e bezzvushna APEL ????????????????????

Pozdravlenia za avtora i PODKREAPA v tova blago-RODNO , BLAGO-sloveno delo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ot lichen opit , bideiki za 5 dni v selishteto OLIMPIADA ( Halkidiki ) vatreshnoto mi useshtane (bez spezialni poznania biah togava ) behe , che sam na RODNA zemia......grazkoto ( nedrujelibno prisastvie ) po osobeno chudo za mene lichno,
proosto LIPSVASHE , vse edno fizicheski gi niamashe !!! Kolkoto i stranno da zvuchi.....tova useshtah ........
A tuk v Sev Amerika ( Canada ) stapih na krakata si , kogato zadeistva tvardoto BULGARSKOTO mi sebesaznavane . GORDEIA se ,che sam rodena , obrazovana v BUGARIA i to s palno osnovanie . Polzuvam se s uvajenieto na umnite , chestnite tuk i s zavistta na ogranichenie duhom kolegi .
S radost i valnenie sledia ISTINITE za BUGARITE !
Kraino vreme e da se obarnem bulgarite kam izvora = rodovite ni koreni !!!! PREMNOGO ima s kakvo da se gordeem , dali sme i davame mnogo na sveta...i SAMO , kogato SAMI UVAJAVAME sebe si kato BULGARI ! shte imame uvajenieto na dgurite narodi ,prodajnizite sa prezirani
цитирай
103. анонимен - Траките са Българи
03.03.2010 19:15
Първо - "Оброчните плочи на "тракийски" конници са датировки по българския календар http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878 и това е доказателство че става въпрос за Българи - траки са наричани ат гърците.
Второ - Във Веда словена пише за преселение от крайна земя на Дунав, то ест ходили сме до края на земята и сме се преселили обратно на Дунав където ни е центъра
Трето - Едно писание близко до етруското http://www.wdl.org/en/item/2895 и интересно име на народа в Северна Суматра, а календара също е близък до българския ( с ЛАМЯ )
Интересно ще е да се види какво е писмото в Златната книга http://www.lds.bg/newsroom/facts.html
цитирай
104. анонимен - XAXAXA
23.03.2010 13:35
SMESHNO!!!! KAKTO VSITSKI TEMI KOITO MOJE DA IMAT ZAGLAVIE ''BALGARSKA ISTORIA''
цитирай
105. анонимен - ax podli elini
19.06.2010 11:12
po skoro v tvoite dumi prozira bezsilie da dokashesh nedokazuemoto...za vas....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13970157
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031