Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.02.2010 18:28 - ТРАКИЙСКИЯТ ЦАР СИТАЛК И НЕГОВАТА ПОЛИТИКА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 34255 Коментари: 108 Гласове:
56

Последна промяна: 04.02.2010 18:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

        ТРАКИЙСКИЯТ ЦАР СИТАЛК И НЕГОВАТА ПОЛИТИКА

 

 

 

Всички ние сме свидетели, че до неотдавна траките бяха считани за войнолюбиви варвари нямащи писменост и непознаващи високата култура. Оказа се обаче, че този облик на дедите ни ( обрисуван най- вече от гърците) изобщо не отговаря на истината. Безпристрастни изследвания показаха, че най-старите жители на земите ни са създатели на първата писменост, а също и, че са били духовни водачи на гърците. Златните съкровища от Варна, Дъбене, Вълчитрън, Панагюрище и др. са ясна индикация, че траките са били майстори на металообработката дълги векове преди южните ни съседи да добият подобни умения. Намирането на най-древният европейски град в земите на България бе поредното солидно доказателство за неоспоримото превъзходство на нашите предци [1]. Да, те са били действително безпощадни в битките, не случайно са нареченеи богове на войната [2] стр.24-25, но  при възможност са избягвали кръвопролития и са избирали мира. Политиката на цар Ситалк показва това изключително добре.

 

Ситалк е син на Терес – основателят на Одриската империя, която според Тукидит няма равна на себе си в Европа, що се касае до богатство и мощ [3] II-97. В тази първа, крупна тракийска държавна организация влизат  пеони, агриани, гети, лаеи. Доста други племена ( като диите ) са били независими, но са поддържали съюзнически отношения с владетелите на Тракийската империя [3] II-96..

 

Войската, с която Ситалк е разполага е огромна – 150 000 души, от които една трета са били конници [3] II-98. Тази внушителна армия е причина македонци, атиняни, спартанци и др. постоянно са се опитват да спечелят по един, или друг начин благоволението на тракийският владетел. Неговите симпатии са на страната на атиняните по поради факта, че в Атина е имало тракийско културно средище*, а и  през V-ти век преди Христа  все още е било известно, че атиняните са пеласги по произход [4] I-57, VII-95, VIII- 44 ( т.е. тракийски роднини). Може би това е карало елините** да се страхуват, че армията на Ситалк може да бъде използвана срещу тях. Той е бил силна личност, несъмнено е  притежавал изключителни качества. И приятели и врагове са били повлияни от необикновеното му излъчване. Древен летопис на Тит Ливий, ( коментиран от Н. Макиавели ) предава интересна случка... Група съзаклятници решили да убият Ситалк. Уточнили кога да извършат това и всички се събрали на уговореното място където бил пристигнал и тракийският цар. Въпреки, че били много, никой от тях не дръзнал да го нападне и след аудиенцията заговорниците започнали да се обвиняват един друг за това, макар никой от тях да не можел да обясни сам на себе си защо не е посегнал на Ситалк. Същата тази история се повторила неколкократно, но всеки път заговорниците се вцепенявали и опитът им за убийство се провалял. Накрая всичко станало толкова явно, че те били заловени и разбира се наказани за намисленото деяние, което така и не успели да извършат...[4] стр.160.

 

Тракийският владетел е бил едър и силен, но не това е спряло убийците. Явно Ситалк е притежавал обаяние, а със спокойното си  поведение е влияел на събеседниците си. Тези негови качества му помагат да предотврати кръвопролитна,  братоубийствена война между траки и скити ( 431 година преди Христа). Херодот разказва за бунт на скитите срещу техният цар Скил и за избирането на нов владетел – Октамасад [5] IV -78-80. От страх за живота си Скил избягва в Тракия и това става причина  Октамасад да потегли на война срещу траките, които по това време са управлявани от Ситалк. Двете армии се срещат на брега на Дунава, но преди да се стигне до сблъсък тракийският цар праща послание на скитския владетел – “Защо да мерим сили в битка, в твоите вени тече моя кръв, ти си син на родната ми сестра (1). Нека аз ти доставя твоят брат бежанец, а ти ми дай моят (2), който отдавна вече се крие в държавата ти. По този начин никой от войниците ни няма да пострада ”...

Октамасад се съгласява и доставя братът на Ситалк, тракийският цар също довежда Скил на уреченото място на размяна. Попаднал в ръцете на Октамасад Скил е обезглавен веднага, докато Ситалк отвежда брат си обратно на юг от Стара Планина [5] IV 80...

 

Поведението и делата на тракийският владетел показват, че дедите може да въртели майсторски копието и меча, но са избягвали конфликтите със своите роднини и са търсели мирно разрешение на проблемите. Едва когато не са имали друга възможност, предците ни са показвали силата на оръжието си. За съжаление са правели това често по южната граница и  поради тази причина се създава погрешна представа за траките. Те само са бранели родна земя, нещо което е напълно естествено, просто се е реагирало на действията на елините. Бавното завземане на тракийски територии е било постоянна гръцка политика. Понякога обаче, когато съседите ни са ставали брутални и са използвали насилие срещу траки, се е стигало дори до пълното унищожение на колонии от 10 000 души [3] IV-102. Който меч вади – от меч умира! Гневът и ответният удар на траките са били напълно справедливи и оправдани. Та кой не би бранил род и Родина!

 

Многото стълкновения по южната ни граница създават войнолюбивият облик на траките. Стига се до там, че за гърците нашите деди стават олицетворение на бога на войната, затова не се е считало за срамно, ако някой грък изостави въоръжението си и побегне да спаси живота си от атакуващ го тракиец [2] стр. 24.

 

Бойната слава на дедите става причина те да бъдат желани съюзници и да е правено всичко възможно да се спечели тяхното благоволение. С намерение да осигури спокойствие по южната си граница Ситалк взема страната на атиняните и замесен в гръцките междуособици той взема участие в доста битки. Превзема македонските градове Идомене, Гортиния и Аталанта, а също и областите Халкидика, Ботиеа [3] II-100...Походът му на юг не трае дълго защото подтикнат от племенника си Сефт (3), тракийският цар се завръща в  Тракия [3] II-101. Не след дълго обаче е въвлечен в нов конфликт със съседите си трибали (4). Според Тукидит славният тракийски цар загива в битка с тях ( 424 година преди Христа), а Сефт сяда на престола [3] IV-101...Тъгата на поданиците е била огромна. Ксенофон свидетелства как народът  сътворил песни за любимият си цар Ситалк, които се пеели по време на тържества [6] стр. 305. Преклонението на поданниците се е дължало на личните качества на тракийският владетел. Диодор Сикулски го нарича способен пълководец, храбър войн и справедлив господар, третиращ хората си хуманно и справедливо....

 

Вече се уверихме, че траките не са живели от война и грабежи както се опитваха да ни внушат доскоро. Напротив, мирът е бил главна цел на тракийските владетели, защото само при условия на мир може да се постигне благоденствие. Огромното богатство на дедите ни е натрупано благодарение на уменията им в земеделието и скотовъдството, в обработката на металите, да не забравяме и господството им над протоците. Данъците за минаването на Хелеспонта и Босфора събирани от гърци и др. са допринесли съществено за благосъстоянеието на траките.... През V-ти век преди Христа  приходите на Одриската империя от са възлизали на 800 таланта злато и сребро ( около 20 800 кг. ) [3] II- 97 .

 

Това богатство е предизвиквало завист, която от своя страна става и причина да бъдат фабрикувани лъжи за траките. Късните автори премълчават Херодот и Страбон пишещи за справедливостта и духовната извисеност на нашите деди. Безсъвестни личности нарекоха религиозни водачи като Орфей и Евмолп гърци, а благородството на тракийските царе бе оставено да потъне в забравата. Споменаваха се само войните и разрушенията...

 

Лъжите на гърците обаче не бяха в състояние да унищожат благородният дух на дедите ни. Добротата и духовната извисеност на Ситалк се проявява и при Тервел, който въпреки елинското вероломство е в състояние да прости и даже се притичва на помощ на обсаденият от арабите Константинопол. Това обаче не променя южните ни съседи. Тяхната неблагодарност  е вечна както разбираме от горчивите думи на живелият по-късно княз Пресиян - “Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини. И християните ги забравиха, но Бог вижда.... [8]

 

Прав е бил Пресиян, Бог вижда! Нека бъдем честни и добри хора и по този начин да почетем паметта на нашите велики деди! Да бъдем въздържани като Ситалк и благородни като Тервел, да бъдем Българи!

 

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.Първият град в Европа - http://www.infotourism.net/story.php?storyid=4320

2.A.Fol, I. Marazov, Thrace & Thracians, Cassel, London, 1977;

3.Thucidides, The Peloponnesian War, Penguin Books, Harmondsworth, 1972;

4. The discourses on Livy, N. Maciavelli, tranl. N. Hill Thompson, Digiread.com Publishing, Stilwell, 2008;

5. Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

6.A. Cooper, The Whole works of Xenophon, Jones & Co Publ. London, MDCCCXXXII;

7. Диодор Сикулски –

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Diodorus_Siculus/12c*.html

8.Надпис Пресиян от Филипи-

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D0%B4%D0%BF%D0%B8%D1%81_%D0%BE%D1%82_%D0%A4%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%B8

 

 

 * Тракиецът Евмолп е този, който основава култа  на елевсийските мистерии в Атина. Трябва да се спомене, че в дълбока древност земите на север от този град са били обитавани от траки. Даулис е дом на поданниците на тракийският цар Терей. Да обърнем внимание и на това, че гърците почитат тракийските божества Бендида ( Вендис), Дионис, Арес...това означава, че е имало трайно тракийско присъствие в земите, които по-късно са наречени Гърция.

 

** Тук Тукидид прави разлика между жителите на Атина и останалите елини. Явно атиняните са помнели все още, че са потомци на траки и пеласги.

 

(1) Октамасад е син на дъщеря на тракийският цар Терес, а това го прави и племенник на Ситалк.

 

(2) Братът на Ситалк избягва в Скития при своите роднини – сестра си и племенникът си Октамасад. Херодот не обяснява причината, нито пък споменава името на благородният тракийски изгнанник.

 

(3)  Пердика обещава дъщеря си Стратоника за жена на Сефт, ако той успее да накара Ситалк да се оттегли обратно в Тракия. След смъртта на Ситалк Пердика удържа на думата си.

 

(4) До този момент няма стълкновеня между трибали и одриси. Тракийските племена живеят в много по-голям мир отколкото други народи....Демостен признава – Траките не се избиват един друг ...(A.Fol, I. Marazov, Thrace & Thracians, стр. 59).

Явно гръцката “дипломация” е изиграла важна роля в организирането на конфликта между Ситалк и северните му съседи...

 



Тагове:   траки,


Гласувай:
58


Вълнообразно


1. veninski - Радвам се все повече и повече, пр...
04.02.2010 19:19
Радвам се все повече и повече, приятелю!

Поздрави от Родопите!
цитирай
2. sparotok - траки
04.02.2010 20:18
veninski написа:
Радвам се все повече и повече, приятелю!

Поздрави от Родопите!


Благодаря приятелю!
Колкото повече информация за траките излиза, толкова по-ясно ще става, че ние сме техни наследници.
цитирай
3. breeze - Попътен вятър на делото
04.02.2010 23:40
Със здраве!
цитирай
4. razkazvachka - Това е интересно
04.02.2010 23:59
ще го чета утре пак на светло.

цитирай
5. sparotok - сила
05.02.2010 00:03
breeze написа:
Със здраве!


Попътен вятър ще ми трябва, нещо взех да се уморявам:)))
цитирай
6. sparotok - дано
05.02.2010 00:06
razkazvachka написа:
ще го чета утре пак на светло.



Дано и утре да е интересно:)))
цитирай
7. анонимен - Похвално !
05.02.2010 02:08
Гласувам с две ръце...
цитирай
8. cerise - И на мен
05.02.2010 02:32
ми беше страшно интересно. Поздравления за постинга! :)
цитирай
9. анонимен - prikazki ot andersonÇETI AMA TOVA SA PRIKAZKİ VSİÇKOE İZMİSLENA VIE NYAMATE NİKAKVA
05.02.2010 09:33
razkazvachka написа:
ще го чета утре пак на светло.


цитирай
10. анонимен - Не зная защо, но ми избива Кулеко...
05.02.2010 09:37
Не зная защо, но ми избива Кулековото "имаме си земя, имаме си и вода, и си правиме... кал!".
Нашата история не отстъпва на гръцката, а паметниците по земята ни са не по-малко от техните, но гръцката история е признатат част от световното наследство и те я предлагат и продават по възможно най-добрия начин. А нашата..., нашата продължава да се разграбва и това, че тук-там има по някоя реставрирана гробница или разкопки, споменавани мимоходом в туристическите брошури, е нищо в сравнение с масираното набиване в главите на евро/американските туристи за произхода на света от камънаците по тоя или ония остров. Там е разликата и проблема! Гърците наложиха и продадоха своето минало по възможно най-добрия начин, а ние продължаваме да се почешваме и да съсипваме. Въпрос на манталитет!
цитирай
11. анонимен - Тракийски конник
05.02.2010 09:51
sparotok, чудесно е това което правиш. Успех ! не си сам !
цитирай
12. анонимен - ха сега де...
05.02.2010 11:20
Ако видите някой дрипав и беден човек да върви по улицата и да се хвали гръмогласно - колко е бил едно време богат прачичото на леля му? Какво ще си помислите?
цитирай
13. lado - Колко лесно и безконфликтно се п...
05.02.2010 11:22
Колко лесно и безконфликтно се подрежда историята, ако не изнасилваш източниците!
Поклон, Павле!
цитирай
14. tili - И от тогава - та до
05.02.2010 11:46
ден днешен! Виждаме и сега какво става на южната ни граница. Някои неща май никога не се променят!
Благодаря, sparotok !!!
цитирай
15. анонимен - ?
05.02.2010 11:46
"Добротата и духовната извисеност на Ситалк се проявява и при Тервел..."

Можете ли да се проследи в историята кои са били владетелите от Ситалк до Тервел?
цитирай
16. анонимен - ха сега де...
05.02.2010 11:51
да на гръцката граница елините спорят с траките
глям смях!!!
цитирай
17. sparotok - реакции
05.02.2010 11:56
starbuck69 написа:
Гласувам с две ръце...


Благодаря, интересно ми е как ще реагират гърците. В блога се подвизава един потомък на Данай:)))
цитирай
18. sparotok - постинг
05.02.2010 11:57
cerise написа:
ми беше страшно интересно. Поздравления за постинга! :)


Повярвай ми, следващият постинг е много по-интересен, но май след публикацията ще трябва да нося кевларена жилетка:)))
цитирай
19. sparotok - гърци
05.02.2010 11:59
анонимен написа:
Не зная защо, но ми избива Кулековото "имаме си земя, имаме си и вода, и си правиме... кал!".
Нашата история не отстъпва на гръцката, а паметниците по земята ни са не по-малко от техните, но гръцката история е признатат част от световното наследство и те я предлагат и продават по възможно най-добрия начин. А нашата..., нашата продължава да се разграбва и това, че тук-там има по някоя реставрирана гробница или разкопки, споменавани мимоходом в туристическите брошури, е нищо в сравнение с масираното набиване в главите на евро/американските туристи за произхода на света от камънаците по тоя или ония остров. Там е разликата и проблема! Гърците наложиха и продадоха своето минало по възможно най-добрия начин, а ние продължаваме да се почешваме и да съсипваме. Въпрос на манталитет!


Гърците бяха подпомогнати от тези, които пречат на нас. Това е проблемът.
цитирай
20. sparotok - доказателства
05.02.2010 12:00
анонимен написа:
Ако видите някой дрипав и беден човек да върви по улицата и да се хвали гръмогласно - колко е бил едно време богат прачичото на леля му? Какво ще си помислите?


Ако има доказателства добрите и честни хора ще му повярват...
цитирай
21. sparotok - извори
05.02.2010 12:02
lado написа:
Колко лесно и безконфликтно се подрежда историята, ако не изнасилваш източниците!
Поклон, Павле!


Благодаря приятелю!
Наистина трябва да благодаря на тебе и на Боцмана, защото вашите забележки ме накараха да споменавам изворите все едно не се касае за блог, а за научно издание...
цитирай
22. анонимен - От ВНМ
05.02.2010 12:15
Г-н Спарадок относно произхода на Атиняните бих добавил по скоро I-58 Херодот:Что до эллинского племени, то оно, по-моему, с самого начала всегда

говорило на одном и том же языке. До своего объединения с пеласгами эллины

были немногочисленны. Из такого довольно скромного начала они численно

возросли и включили в себя множество племен, главным образом оттого, что к

ним присоединились пеласги и много других чужеземных племен. Итак, по

крайней мере до соединения с эллинами, как я думаю, племя пеласгов, пока

оно было варварским, так никогда и не стало значительной народностью.
*Тракийските царе , освен самодържавци, са и също върховни духовни водачи-жреци.Така ,че предателсвото към царя се тълкува като предателство към народ, семейство и Бог.В историята има примери за смяна на племенните божества при изгубване на воини от славни царе и попадане под чуждо владичество.Пример може би е замяната Дионисий,Аполон и Арес с Херос при нас. *За войната,погледнато без емоции,трябва да се даде определението,че тя е СТОПАНСКО НАЧИНАНИЕ.А обяснението за липсата на войни между Траките освен почти пълната им битова и обществена единтичност трябва да се посочи и общите за всички племена светилища и храмове. *Племето ТРИБАЛИ е единсвеното тракийско племе,с което воюват останалите тракийски племена.Дори Александър Велики има интересни преживявания с тях.Интересно е,че в сръбският печат се появиха исторически аспирации към тях,макар да са населявали ивицата между остров Белене и Хемус(Стара планина)С Уважение.
цитирай
23. sparotok - владетели
05.02.2010 12:16
анонимен написа:
"Добротата и духовната извисеност на Ситалк се проявява и при Тервел..."

Можете ли да се проследи в историята кои са били владетелите от Ситалк до Тервел?


Тракийското царство става римска провинция през 45 -та година след Христа. Около век по-късно дедите ни полагат основа на нова държава на север от Дунав, в свободните територии.

Прекъсването на господството не е прекъсване на историята. Манетон свидетелства, че хиксите влядеят Египет векове, но периодът на чуждо господство е вси още считан за част от египетската история.... Макар династията след господството на хиксите да няма родствена връзка с династията преди хиксите.

Същият този процес на прекъсване на господството се среща и при други народи, но всеки път чуждото владичество си остава като часто от историята на страната.

От краят на царуването на Иван-Срацимир до началото на властването на А. Батенберг има около 480 години...те обаче са си част от българската история, независимо дали в този период има български владетели, или не.
цитирай
24. анонимен - Това казахме за българите и техните ...
05.02.2010 12:17
Това казахме за българите и техните царе и за гърците, как гърците и българите са имали непрестанна война. Тук се писа, за да се похвалят българите, а гърците да се похулят, но забележи, читателю, както се намериха техните деяния, така се написа. Гърците в началото не са писали подред, а сега нямат писано за всичко, което се знае за българите и за храбростта, която имали известно време. И не вярват, което у тях не е писано. У тях е писано по тяхна угода. В много наши ръкописи, книги и грамоти се намира писано от предишно време така, както и тук се написа отначало. Българите имали и други крале и царе в съседство с България - татари, маджари, немци, латини, сърби; рядко водели война и бой с тях; а с гърците - непрестанно. Рядко някога имали мир, но все война, бой и вражда имали помежду си. Гърците смятали българите за прости и глупави, укорявали ги със своята мъдрост и култура и всякога се стараели да ги покорят под своята влест. Но българите, ако и да се били прости и глупав за гръцката мъдрост и култура, на война и бран били силни и храбри. Никак не се боели от гърците в сражение, но толкова години се съпротивлявали на гърците. Гърците имали мъдрост и култура и много церемонии, а българите пък – неуклонна храброст и съгласие в боя. Така никак не били сговорни едни с други, докато привлекли върху себе си божия гняв, погубили своето царство и държава и станали най-долни турски роби - и до тоя ден. Ако гърците и българите бяха имали любов и съгласие, турците не биха могли да ги надвият по никакъв начин, но самите гърци ги викали на помощ и сами се предавали в техните ръце. Турците ги оградили отвсякъде и ги покорили под своята власт и иго.
цитирай
25. анонимен - ?
05.02.2010 12:20
Защо ни е да знаем историята, ако не си вадим поука от нея, а само се бием по гърдите - колко сме били велики!!!
цитирай
26. lado - Колко лесно и безконфликтно се п...
05.02.2010 12:22
sparotok написа:
lado написа:
Колко лесно и безконфликтно се подрежда историята, ако не изнасилваш източниците!
Поклон, Павле!


Благодаря приятелю!
Наистина трябва да благодаря на тебе и на Боцмана, защото вашите забележки ме накараха да споменавам изворите все едно не се касае за блог, а за научно издание...


Така е ,защото дебнат всяка грешчица, запетая, или двусмислие,за да продължават да държат хората в неведение - току-виж населението придобило самочувствие и започне да се държе като общество.
А червените и гърците как четат и превеждат - както дяволът евангелието.
Примерно аз не знаех за омразата на Раковски към данайците, но тя е по-голяма от тази към поробителите ни. По-късно разбах защо.
цитирай
27. sparotok - данайци
05.02.2010 12:29
lado написа:
sparotok написа:
lado написа:
Колко лесно и безконфликтно се подрежда историята, ако не изнасилваш източниците!
Поклон, Павле!


Благодаря приятелю!
Наистина трябва да благодаря на тебе и на Боцмана, защото вашите забележки ме накараха да споменавам изворите все едно не се касае за блог, а за научно издание...


Така е ,защото дебнат всяка грешчица, запетая, или двусмислие,за да продължават да държат хората в неведение - току-виж населението придобило сачочувствие и започне да се държе като общество.
А червените и гърците как четат и превеждат - както дяволът евангелието.
Примерно аз не знаех за омразата на Раковски към данайците, но тя е по-голяма от тази към поробителите ни. По-късно разбах защо.


Римляните са били смели хора, но все пак тяхна е поговорката Timeo Danaos et dona ferentes - Страхувам се от данайците дори когато носят подаръци.
цитирай
28. sparotok - знания
05.02.2010 12:30
анонимен написа:
Защо ни е да знаем историята, ако не си вадим поука от нея, а само се бием по гърдите - колко сме били велики!!!


Проблемът се състои в това, че ние нито знаем историята си, нито се бием по гърдите...
Напротив - точно обратното е действителност.
цитирай
29. breeze - Приятели
05.02.2010 12:31
Естествено е обикновените гърци /и не само те/, да реагират по този начин, защото изненатата е ГОЛЯМА.
Но приятели, ние, не вземаме! Ние даваме, просветлявайки тъмните петна от историята си.
Необръщайки внимание на обидите, те ще ни подминат и изгорят в далечното ни могъщо минало. Ние уважаваме не само нашето минало и бъдеще.
Здраве на нас и съседите ни!
цитирай
30. sparotok - война
05.02.2010 12:38
анонимен написа:
Г-н Спарадок относно произхода на Атиняните бих добавил по скоро I-58 Херодот:Что до эллинского племени, то оно, по-моему, с самого начала всегда

говорило на одном и том же языке. До своего объединения с пеласгами эллины

были немногочисленны. Из такого довольно скромного начала они численно

возросли и включили в себя множество племен, главным образом оттого, что к

ним присоединились пеласги и много других чужеземных племен. Итак, по

крайней мере до соединения с эллинами, как я думаю, племя пеласгов, пока

оно было варварским, так никогда и не стало значительной народностью.
*Тракийските царе , освен самодържавци, са и също върховни духовни водачи-жреци.Така ,че предателсвото към царя се тълкува като предателство към народ, семейство и Бог.В историята има примери за смяна на племенните божества при изгубване на воини от славни царе и попадане под чуждо владичество.Пример може би е замяната Дионисий,Аполон и Арес с Херос при нас. *За войната,погледнато без емоции,трябва да се даде определението,че тя е СТОПАНСКО НАЧИНАНИЕ.А обяснението за липсата на войни между Траките освен почти пълната им битова и обществена единтичност трябва да се посочи и общите за всички племена светилища и храмове. *Племето ТРИБАЛИ е единсвеното тракийско племе,с което воюват останалите тракийски племена.Дори Александър Велики има интересни преживявания с тях.Интересно е,че в сръбският печат се появиха исторически аспирации към тях,макар да са населявали ивицата между остров Белене и Хемус(Стара планина)С Уважение.


Прав сте, че войната е стопанско начинание, а дали сърбите са потомци на трибалите ще покажат бъдещите изследвания.
цитирай
31. sparotok - добро
05.02.2010 12:40
анонимен написа:
Това казахме за българите и техните царе и за гърците, как гърците и българите са имали непрестанна война. Тук се писа, за да се похвалят българите, а гърците да се похулят, но забележи, читателю, както се намериха техните деяния, така се написа. Гърците в началото не са писали подред, а сега нямат писано за всичко, което се знае за българите и за храбростта, която имали известно време. И не вярват, което у тях не е писано. У тях е писано по тяхна угода. В много наши ръкописи, книги и грамоти се намира писано от предишно време така, както и тук се написа отначало. Българите имали и други крале и царе в съседство с България - татари, маджари, немци, латини, сърби; рядко водели война и бой с тях; а с гърците - непрестанно. Рядко някога имали мир, но все война, бой и вражда имали помежду си. Гърците смятали българите за прости и глупави, укорявали ги със своята мъдрост и култура и всякога се стараели да ги покорят под своята влест. Но българите, ако и да се били прости и глупав за гръцката мъдрост и култура, на война и бран били силни и храбри. Никак не се боели от гърците в сражение, но толкова години се съпротивлявали на гърците. Гърците имали мъдрост и култура и много церемонии, а българите пък – неуклонна храброст и съгласие в боя. Така никак не били сговорни едни с други, докато привлекли върху себе си божия гняв, погубили своето царство и държава и станали най-долни турски роби - и до тоя ден. Ако гърците и българите бяха имали любов и съгласие, турците не биха могли да ги надвият по никакъв начин, но самите гърци ги викали на помощ и сами се предавали в техните ръце. Турците ги оградили отвсякъде и ги покорили под своята власт и иго.


Не се нуждае от дълъг коментар...
цитирай
32. анонимен - ?
05.02.2010 12:46
а интересно как от траки се преименуват българи?
елините ... все са си елини ;-)

ПС: проблема в момента на българите е че на кв.м. най-много се лъже и краде...
а историята...историята, колкото историци толкова истории :-)
цитирай
33. анонимен - Тракийски конник
05.02.2010 13:11
Темата се разраства, нека да добавя. Трябва обстойно да се проучат следните факти:
- Византион е стар Тракийски град. т.е. и жителите му. а Византия доколко е част от нашата история, като наша история, а не вражеска
- Константин Велики е Тракиец/Трибал. Той е ли част от нашата история
- в youtube намерих един турчин, наричащ себе си Тракиеца, който говори много интересно за произхода си, като казва - ето ние съществуваме ! и дава няколко материала от турски села и градчета, където се пеят и танцуват наши хора и ръченици. а много се говори за "български Тракийци, изгонени от турците. като как така, Тракийците са станали български
- Траките са поХристиянени още в началото на Християнството. а Константин го утвърждава като религия на Империята, с което ние трябва да се гордеем. след това се говори за покръстване от Борис, в 8-9 век. кого е покръствал той и кои са тези 50 рода, които е избил ? 50 рода по 500 човека в род = 25 000 човека. ми това са си всички българи, дошли от някъде-си
- и един грък намерих в youtube, наричащ себе си Тракиец. той говори за най-красивия Тракийски град Александруполис.
някой трябва да седне и да пише Нашата история, наново.

http://empireofthrace.net/
цитирай
34. sparotok - неточно
05.02.2010 13:49
анонимен написа:
а интересно как от траки се преименуват българи?
елините ... все са си елини ;-)

ПС: проблема в момента на българите е че на кв.м. най-много се лъже и краде...
а историята...историята, колкото историци толкова истории :-)


Това, което казвате не почива на истината. Между 16-ти и 9-ти век преди Христа хети, египтяни и асирийци споменават тракийски етноними, антропоними, теоними и топоними...а етноним елини никъде не е документиран.

Поправете ме, ако се бъркам!

Самите елини са се самоопределяли като спартанци, коринтци, еолийци и т.н. Клали са се здраво и за национално самосъзнание, или пък за национално единство изобщо не може да се говори. Гърция не познава един върховен владетел...преди македонецът Александър Велики да ги завладее.
Поправете ме, ако се бъркам!

Колкото да кражбите, наивно е да смятате, че в България се краде най-много. Това, че определени медии съсредоточават вниманието върху негативното в България не означава, че в страната ни няма добро, или, че на други места не е по-зле.

Посетете Южна Италия и ще се уверите сам!
цитирай
35. sparotok - византия
05.02.2010 13:55
анонимен написа:
Темата се разраства, нека да добавя. Трябва обстойно да се проучат следните факти:
- Византион е стар Тракийски град. т.е. и жителите му. а Византия доколко е част от нашата история, като наша история, а не вражеска
- Константин Велики е Тракиец/Трибал. Той е ли част от нашата история
- в youtube намерих един турчин, наричащ себе си Тракиеца, който говори много интересно за произхода си, като казва - ето ние съществуваме ! и дава няколко материала от турски села и градчета, където се пеят и танцуват наши хора и ръченици. а много се говори за "български Тракийци, изгонени от турците. като как така, Тракийците са станали български
- Траките са поХристиянени още в началото на Християнството. а Константин го утвърждава като религия на Империята, с което ние трябва да се гордеем. след това се говори за покръстване от Борис, в 8-9 век. кого е покръствал той и кои са тези 50 рода, които е избил ? 50 рода по 500 човека в род = 25 000 човека. ми това са си всички българи, дошли от някъде-си
- и един грък намерих в youtube, наричащ себе си Тракиец. той говори за най-красивия Тракийски град Александруполис.
някой трябва да седне и да пише Нашата история, наново.

http://empireofthrace.net/


Понятието Византийска империя е измислица от ново време. Правилното е Източна Римска Империя, а още по-правилно е да се признае, че е основана от тракиец, в древно тракийско селище - Висанте. Чак в Ранното Средновековие гърците се докопват до властта...
цитирай
36. анонимен - Ами така като продължим да се ровим ...
05.02.2010 14:40
Ами така като продължим да се ровим назад, назад.... и ще разберем,
че всички по произход сме от Адам и Ева!

Е все някога са се нарекли "елини" щом го има името до сега.

По интересен е въпроса защо траките са се преименували на българи
т.е. сега си казваме, че сме българи /така ни знаят/, а не ни викат тракийци?

А горните въпроси ги задавам с една цел, историята е добре да се изследва и изучава,
и ако можем да си вземем поука от нея, а не да се насажда междусъседска омраза....
Като спорим с елините да не се окаже накрая, че всичкото народ е македонски ;-)

Медиите ги оставете, огледайте се около себе си....
А че има добро има, защото при цялата тази помия,
която се излива върху народа ни, не знам и аз как оцелява.Чудо!
цитирай
37. анонимен - Въпрос
05.02.2010 15:55
Това, което побликувате е наистина интересно.Аз също много пъти съм се питал какво е станало с траките - един многоброен народ от древността.Сигурно вие, по-добре от мен, защото не съм историк, знаете позицията на официалната историография за тях.А тя е , доколкото знам, че те са изчезнали в периода 4-5 век след н.е., вследствие на многоброините нашествия на варварски племена.Малката част от оцелелите древни траки са се елинизирали, те и без това са били близки народности.Не мога да обясня тази позиция на нашшите и световните видни историци само с някакъв заговор срещу България.Явно, че те имат много аргунmenти, исторически данни, атртефакти и т.н.
И все пак основният ми въпрос е трябва ли да приемем траките и държавата им като наша, на съвременна България.Т.е. дали историята ни почва през 681 г. или столетия назад. Нещо подобно се опитват да направят едни други българи в република Македония, смятайки се за наследници
на древните македонци.Имат ли основание те, или ги тресе мания за величие?Тъй като те са си чисти българи, не трябва ли и ние да се смятаме наследници и на древните македоци, още повече че 1/4 от население в България има корени от там.
А славяните? Защо е останал езикът им ако те не са основополагащият елемент на нашата нация?
Много въпроси, моля за вашето мнение!
цитирай
38. анонимен - гърци - 2
05.02.2010 15:57
sparotok написа:
анонимен написа:
Не зная защо, но ми избива Кулековото "имаме си земя, имаме си и вода, и си правиме... кал!".
Нашата история не отстъпва на гръцката, а паметниците по земята ни са не по-малко от техните, но гръцката история е признатат част от световното наследство и те я предлагат и продават по възможно най-добрия начин. А нашата..., нашата продължава да се разграбва и това, че тук-там има по някоя реставрирана гробница или разкопки, споменавани мимоходом в туристическите брошури, е нищо в сравнение с масираното набиване в главите на евро/американските туристи за произхода на света от камънаците по тоя или ония остров. Там е разликата и проблема! Гърците наложиха и продадоха своето минало по възможно най-добрия начин, а ние продължаваме да се почешваме и да съсипваме. Въпрос на манталитет!


Гърците бяха подпомогнати от тези, които пречат на нас. Това е проблемът.


Може би, но като се вгледаме в близкото си, а и в по-далечното минало, самоучастието ни в процеса не е за пренебрегване!
Липсата на наченки на елементарна държавност и последователност у "първите" ни люде през годините след Освобождението и неистовия ламтеж за прилагане на личното местоимение само в 1-во лице, ед. число, са си казали думата. Най-напред низвергнахме националните си герои, сетне им отнехме и правото да съществуват в историята ни. И ако сме се нацелили в няколко лица, донякъде удобно набедени за националните ни катастрофи, без свян подминаваме рушителите на съвремемнна България и извършените политико-икономически предателства - от Кремиковци и промишлена България, до разграбването на създаденото от предишните поколения през последните години; от гоненията и ликвидирането на интелигенцията ни, до съзнателното и целево деформиране на ценностите в обществото и още много други. Там някъде е, пропиляната от държавниците ни възможност да заемем полагащото ни се място в световната история.
Може би не е важно, но само надгробните могили в Южна България са > 3000!
цитирай
39. sparotok - въпрос
05.02.2010 16:19
анонимен написа:
Ами така като продължим да се ровим назад, назад.... и ще разберем,
че всички по произход сме от Адам и Ева!

Е все някога са се нарекли "елини" щом го има името до сега.

По интересен е въпроса защо траките са се преименували на българи
т.е. сега си казваме, че сме българи /така ни знаят/, а не ни викат тракийци?

А горните въпроси ги задавам с една цел, историята е добре да се изследва и изучава,
и ако можем да си вземем поука от нея, а не да се насажда междусъседска омраза....
Като спорим с елините да не се окаже накрая, че всичкото народ е македонски ;-)

Медиите ги оставете, огледайте се около себе си....
А че има добро има, защото при цялата тази помия,
която се излива върху народа ни, не знам и аз как оцелява.Чудо!


Питате - По интересен е въпроса защо траките са се преименували на българи
т.е. сега си казваме, че сме българи /така ни знаят/, а не ни викат тракийци?

Траки не е името, което дедите ни използват за себе си, а название използвано първоначално от гърците като обозначение на всички племена на север от Егейско море....тъй както немци не е собственото название на този народ, а име използвано от съседите им славяни.

Промяна в етнонимите има и при немците. Германи, алемани, тевтони, дойчер...са названия за един и същ народ през различни периоди от време, като политическата обстановка е определяла кое име ще се наложи.

Според мен в Ранното Средновековие българите са били най-известното племе от групата на мизите и поради тази причина всички сродни нему племена се наричат със същотото име...Нали само Паисий пише - от всите славяни българите бяха най-славни и чуени...
цитирай
40. sparotok - данни и артефакти
05.02.2010 16:26
анонимен написа:
Това, което побликувате е наистина интересно.Аз също много пъти съм се питал какво е станало с траките - един многоброен народ от древността.Сигурно вие, по-добре от мен, защото не съм историк, знаете позицията на официалната историография за тях.А тя е , доколкото знам, че те са изчезнали в периода 4-5 век след н.е., вследствие на многоброините нашествия на варварски племена.Малката част от оцелелите древни траки са се елинизирали, те и без това са били близки народности.Не мога да обясня тази позиция на нашшите и световните видни историци само с някакъв заговор срещу България.Явно, че те имат много аргунmenти, исторически данни, атртефакти и т.н.
И все пак основният ми въпрос е трябва ли да приемем траките и държавата им като наша, на съвременна България.Т.е. дали историята ни почва през 681 г. или столетия назад. Нещо подобно се опитват да направят едни други българи в република Македония, смятайки се за наследници
на древните македонци.Имат ли основание те, или ги тресе мания за величие?Тъй като те са си чисти българи, не трябва ли и ние да се смятаме наследници и на древните македоци, още повече че 1/4 от население в България има корени от там.
А славяните? Защо е останал езикът им ако те не са основополагащият елемент на нашата нация?
Много въпроси, моля за вашето мнение!


Не съм запознат с данни и артефакти потвърждаващи идване на ново население на юг от Дунава пред 5-ти - 7-ми век.
Просто се манипулират понятията. Находка от 4-ти век, се класифицира като тракийска, а подобна на нея, но от 6-ти век се определя като славянска.
Съди се за късното идване на славяните по характер на топоними и хидроними, но се скрива, че топоними от славянски характер има в Тракия, Троя, Гърция още през второто хилядолие преди Христа.
Скриват се сведенията, че славяни е новото име на гетите.
Скрива се, че славянската религия е и тракийска.
Скрива се, че славянските обичаи са и тракийски.
Скрива се, че славянската носия е тракийска.
Скрива се, че славянските оръдия на труда са тракийски.
Скрива се и това, че антропологично траки и славяни са идентични. Траките са описани като едри хора с рижо-кестенява коса. Същото определене се дава за славяните - едри, изключително силни хора с рижо-кестенява коса.

Ето какви са методите на австро-унгарската, руската и българска историческа школа.
цитирай
41. анонимен - Без отговор
05.02.2010 16:57
[quote=sparotok]

И все пак не разбрах вашата позиция по въпросите ми.Трябва ли да приемем, че сме наследници на траките и македонците?Доколкото разбирам вие слагате знак за равенство между славяни и траки???Това сигурно е нещо ново в световната историческа наука.
А що се отнася за племената преминали през Балканите през 4-5 век те са многобройни, като се почне от келтите, германските племена, хуните и т.н. А след 5 век започва нахлуването и на славяните, после на прабългарите и други.
Не съм сигурен, че има много находки от славяните, особено като урбанизация, за разлика от прабългарите.
Не казвате нищо и за езика, който говорим.Досега мислехме, че е славянски, да не би да сме тотално "заблудени" и това да си е тракийски език? Но тогава ,защо разновидности на славянските езици се говорят в цяла източна Европа от Прибалтика до Бяло море и от Германия до Урал?
Нещо се получава пълно объркване.Традиционната историография струва ми се подрежда много по-логично фактите.
цитирай
42. анонимен - Тракийски конник
05.02.2010 17:02
има един институт http://www.igenea.com
там казват : Половината от гените на българите идват от траките. Това научно твърдение твърди швейцарския Институт по генетика “Игенеа”.
“Анализирали сме генетични, а не политически или исторически племена, които могат да се различават генетично”, посочва директорката на института Ирна Пасос. “Много е важно да се прави разлика между генетика, история и антропология. Всички тези научни клонове могат да са свързани помежду си, но чрез генетиката не могат да се обосноват всички теории”, казва тя.
Освен 49 на сто тракийска, във вените на българите тече по 15 процента славянска и елинска кръв, 11 на сто от гените ни идвали от античните македонци и 8 процента - от финикийците.
Във вените на нашите събратя край Вардара все пак тече и друга кръв. Според “Игенеа” 20 на сто се падат на тевтонците, по 15 процента - на славяните и елините, и по 5 на сто - на хуните и финикийците.
В генетичния профил на гърците имало едва 5 на сто от кръвта на Александър Велики. Елинският дял в нея бил 35 на сто, а славянският и финикийският - по 20 процента. По 5 на сто имало тевтонска и илирийска кръв, твърдят швейцарските генетици.
Във вените им тече коктейл от 30 процента славянска кръв, 21 на сто илирийска, 18 процента тевтонска, 14 на сто келтска, 9 на сто финикийска, 6 на сто елинска, както и 2 процента викингска.
Хърватите дължат 34 на сто от генетичния си профил на илири, 20 процента - на славяните, 18 на сто на келтите, 12 на сто - на тевтонците, по 8 процента - на финикийците и елините. От персийците, каквато връзка се опитваше да доказва покойният хърватски президент Франьо Туджман, няма и следа.
При днешните обитатели на Босна и Херцеговина, които швейцарските учени за удобство не са разделили на бошняци, сърби и хървати, тече 40 на сто илирийска кръв, 20 процента тевтонска, и по 15 на сто келтска и славянска. В генетичната им карта фигурират 4 процента тракийска и 6 процента хунска кръв.
цитирай
43. анонимен - Тракийски конник
05.02.2010 17:03
Изненади има и при унгарците, които минават за угрофински народ. Преобладаващата част от кръвта, която тече във вените им, според швейцарските учени, е славянска, но също и тевтонска, еврейска и финикийска.
Албанците, които претендират да са наследници на илирите, имат една трета илирийски гени. Цели 20 процента от кръвта им е славянска, 18 на сто тракийска, 15 процента финикийска, 14 на сто елинска и 2 процента викингска.
Турска мешавица
Най-голяма е мешавицата в кръвта на турците, излиза от изследването на “Игенеа”. В нея има гени на турци, финикийци, бербери, елини, тевтонци, славяни, араби, илири и евреи.
Най-славянският народ са руснаците, сочи изследването.
В същото време кръвта на днешните германци, заради чиято чистота загинаха милиони през Втората световна война, е смес от 45 на сто келтски гени, 25 тевтонски, 20 на сто славянски и 10 на сто еврейски.
“Това са генетични статистически данни. Става дума са сравнителни стойности, а не за качествени изследвания”, каза г-жа Фелбер. За да изготвят статистиката си, генетиците са взели слюнчени проби от представителна група българи. Изследвани били по бащина линия. Фелбер обаче отказа да назове точната бройка на изследваните. Категорична бе обаче, че учените работят по изпитани методики.
цитирай
44. sparotok - традиционна историография
05.02.2010 17:05
анонимен написа:
[quote=sparotok]

И все пак не разбрах вашата позиция по въпросите ми.Трябва ли да приемем, че сме наследници на траките и македонците?Доколкото разбирам вие слагате знак за равенство между славяни и траки???Това сигурно е нещо ново в световната историческа наука.
А що се отнася за племената преминали през Балканите през 4-5 век те са многобройни, като се почне от келтите, германските племена, хуните и т.н. А след 5 век започва нахлуването и на славяните, после на прабългарите и други.
Не съм сигурен, че има много находки от славяните, особено като урбанизация, за разлика от прабългарите.
Не казвате нищо и за езика, който говорим.Досега мислехме, че е славянски, да не би да сме тотално "заблудени" и това да си е тракийски език? Но тогава ,защо разновидности на славянските езици се говорят в цяла източна Европа от Прибалтика до Бяло море и от Германия до Урал?
Нещо се получава пълно объркване.Традиционната историография струва ми се подрежда много по-логично фактите.


Според Вас традиционната историография подрежда много по-логично фактите...Смаян съм, каква логика намирате в лъжи и манипулации???

Скрива се съществуването на топоними от славянски характер в Тракия, Троя и Гърция още през второто хилядолие преди Христа.
Скриват се сведенията, че славяни е новото име на гетите.
Скрива се, че славянската религия е и тракийска.
Скрива се, че славянските обичаи са и тракийски.
Скрива се, че славянската носия е тракийска.
Скрива се, че славянските оръдия на труда са тракийски.
Скрива се, че полуземлянките на славяните са типични за много тракийски племена.
Скрива се и това, че антропологично траки и славяни са идентични. Траките са описани като едри хора с рижо-кестенява коса. Същото определене се дава за славяните - едри, изключително силни хора с рижо-кестенява коса.

Това ли е по-логичното подреждане фактите!!!!
Да пази Господ!
цитирай
45. анонимен - Тракийски конник
05.02.2010 17:07
а Цани Гинчев казва :
Търново, 8 юли 1891 г.
... „Мене ми се чини, че моето пророчествувание все ще се изпълни, че потомците на старите траки не е възможно да са потънали в земята!... Потомците на Ситалка са живи! ... Когато Велизарий е събирал от тях войска, след него не можеше да ги глътне Тракия. Аз съм предчувствително убеден, че като се отделят шопите, но не македонските шопи, а тия от Искъра на запад със Софийско, които са дакийски тракославяни, като се отделят нашите поленци от Търновското поле, Свищовското край реката Янтра до Дунава Русчушко, Разградско и Шуменско с Добруджа, гдето са същите пришедши от Буг българи, другото на юг от Балкана с цяла Тракия до Македония, всичкото население с черните дрехи е тракийско, чак до Сер (Серес) и е най-голямото на Балк. полуостров, каквото си е било и в старо време и още преди да са се явили гърците на света, когато са се били с египтяните, но върху това нещо трябва да се работи и да се копае земята и могилите ... Всичката тайна тук състои в това, че траките, същи славяни, под римляните са се звали със своето име, дадено им от гърците траки (северни), а по-интелигентните римляни (ромеи), докато им дойде помощ от братята българи-славяни и ги подбуди и принуди да съставят нова държава, да ги отърват от Византия и гърците. Тогава взеха да бележат в историите си, че дошли славяни или по-добре траките станали славяни. Това нещо е било, както аз си представлявам, както с решението на черковния ни въпрос: реши се въпросът и се явиха всичките жители на Тракия българи, а гърците где отидоха?...
Преди всичко идеята, че траките не са изтребени окончателно, че те живеят още, е идея, която се споделя от всички по-сериозни историци и траколози. "Немислимо би било - казва и Томашек, най-личният сега живущ познавач на тракийските племена и диалекти, такъв един голям и важен народ като тракийският да загине съвсем безследно." (Die altern Thraker. I, в Извест. на Виенск. акад., истор.-фил. отд., СХХІІІ т., 1893, стр. 11.)
цитирай
46. equilibrium - Поздравления!
05.02.2010 17:29
Изключително интересна информация за Ситалк и много докосваща статия, приятелю.
Благодаря!
цитирай
47. анонимен - Без отговор отново
05.02.2010 18:07
Е добре, докага ще повтаряте едно и също?Най-добронамерено исках да обсъдим въпроси от историята ни, но не намирам разбиране.Жалко.
цитирай
48. анонимен - Да
05.02.2010 18:38
"Оброчните плочи с "тракийски" конници" може би са датировки по Българския календар http://www.facebook.com/group.php?gid=138830043878
цитирай
49. анонимен - От ВНМ
05.02.2010 18:40
Г-н Спарадок май се появиха и други личности,които не приемат славянското присъствие в нашият етнос.Забелязвам ,че са нови за вашия постинг и с удоволствие бих ги посъветвал да прегледат предишните Ви материали и коментари.За да се изяснят някои от причините за прикриване на истината в науката история,ще цитирам Макс Вебер:"Доминираните се подчиняват на един ред,който се смятат за установен-те действат както АКО господството е ЗАКОННО.В такъв случай държавата е тази институция,която използва господството в пространството(една територия) и във времето(ИСТОРИЯТА),това е монопол над легитимното физическо насилие".С Уважение. *П.П. Дано го прочете и г-н Политолог.
цитирай
50. анонимен - http://grobarq. blog. bg/lich...
05.02.2010 18:46
http://grobarq.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/02/04/izkustvoto-da-vi-haresvat.486495
цитирай
51. sparotok - анонимен
05.02.2010 19:17
анонимен написа:
Е добре, докага ще повтаряте едно и също?Най-добронамерено исках да обсъдим въпроси от историята ни, но не намирам разбиране.Жалко.


Жалко е, че нямате доблест да се регистирате в блога и да ме опонирате аргументирано. Кой точно от многото анонимни сте? Aз не се занимавамс ясновидство !
цитирай
52. sparotok - ново
05.02.2010 19:29
анонимен написа:
[quote=sparotok]

И все пак не разбрах вашата позиция по въпросите ми.Трябва ли да приемем, че сме наследници на траките и македонците?Доколкото разбирам вие слагате знак за равенство между славяни и траки???Това сигурно е нещо ново в световната историческа наука.
А що се отнася за племената преминали през Балканите през 4-5 век те са многобройни, като се почне от келтите, германските племена, хуните и т.н. А след 5 век започва нахлуването и на славяните, после на прабългарите и други.
Не съм сигурен, че има много находки от славяните, особено като урбанизация, за разлика от прабългарите.
Не казвате нищо и за езика, който говорим.Досега мислехме, че е славянски, да не би да сме тотално "заблудени" и това да си е тракийски език? Но тогава ,защо разновидности на славянските езици се говорят в цяла източна Европа от Прибалтика до Бяло море и от Германия до Урал?
Нещо се получава пълно объркване.Традиционната историография струва ми се подрежда много по-логично фактите.


Упреквате ме, че не съм ясен в отговорите си, докато аз съм дал предостатъчно информация в старите си постинги. Вие не представяте никакви аргументи опровергващи твърденията ми.

Казвате, че слагам равен знак между славяни и траки, цитирам Ви - "това сигурно е нещо ново в световната историческа наука".

Изобщо не е ново. Ценов, Гинчев, Лесной, Сотиров и др. отдавна посочиха тази връзка. Но докато има хора, които да си затвярят очите ( както правите и Вие) и даже налагат цензура на неудобните научни работи, то все още ще има заблуди по отношение на нашата история.

цитирай
53. sparotok - славяни
05.02.2010 19:36
анонимен написа:
Г-н Спарадок май се появиха и други личности,които не приемат славянското присъствие в нашият етнос.Забелязвам ,че са нови за вашия постинг и с удоволствие бих ги посъветвал да прегледат предишните Ви материали и коментари.За да се изяснят някои от причините за прикриване на истината в науката история,ще цитирам Макс Вебер:"Доминираните се подчиняват на един ред,който се смятат за установен-те действат както АКО господството е ЗАКОННО.В такъв случай държавата е тази институция,която използва господството в пространството(една територия) и във времето(ИСТОРИЯТА),това е монопол над легитимното физическо насилие".С Уважение. *П.П. Дано го прочете и г-н Политолог.


Първо да Ви благодаря, че се легитимирате като ВНМ:)))
Поне ми става ясно кой точно от многото анонимни сте. Има господа, които явно мислят, че светът се върти около тях и дори и като анонимни трябва да бъдат разпознавани:)))

Понятието славяни е много объркано. Точно затова пуснах няколко постинга на тази тема. Сега пак държа да поясня - само българите имат право над историческото название славяни! Руснаци, украинци, чехи и т.н. не са славяни в смисъла, в който Симоката, Марцелин и др. използват тази дума.
Днес, поляци, руснаци и др. са наречени славяни заради нас, тъй както англичани, норвежци, фламандци и др. са наречени германи заради старите германи, въпреки, че норвежците изобщо не са обитавали земите на описаната от Цезар Германия.
Надявам се да съм ясен.
цитирай
54. sparotok - Ситалк
05.02.2010 19:39
equilibrium написа:
Изключително интересна информация за Ситалк и много докосваща статия, приятелю.
Благодаря!


Ситалк приятелю, е пример за подражание. Истината за него трябваше да бъде разказана.
цитирай
55. sparotok - Цани Гинчев
05.02.2010 19:41
[quote=анонимен]а Цани Гинчев казва :
Търново, 8 юли 1891 г.
... „Мене ми се чини, че моето пророчествувание все ще се изпълни, че потомците на старите траки не е възможно да са потънали в земята!... Потомците на Ситалка са живи! ... Когато Велизарий е събирал от тях войска, след него не можеше да ги глътне Тракия. Аз съм предчувствително убеден, че като се отделят шопите, но не македонските шопи, а тия от Искъра на запад със Софийско, които са дакийски тракославяни, като се отделят нашите поленци от Търновското поле, Свищовското край реката Янтра до Дунава Русчушко, Разградско и Шуменско с Добруджа, гдето са същите пришедши от Буг българи, другото на юг от Балкана с цяла Тракия до Македония, всичкото население с черните дрехи е тракийско, чак до Сер (Серес) и е най-голямото на Балк. полуостров, каквото си е било и в старо време и още преди да са се явили гърците на света, когато са се били с египтяните, но върху това нещо трябва да се работи и да се копае земята и могилите ... Всичката тайна тук състои в това, че траките, същи славяни, под римляните са се звали със своето име, дадено им от гърците траки (северни), а по-интелигентните римляни (ромеи), докато им дойде помощ от братята българи-славяни и ги подбуди и принуди да съставят нова държава, да ги отърват от Византия и гърците. Тогава взеха да бележат в историите си, че дошли славяни или по-добре траките станали славяни. Това нещо е било, както аз си представлявам, както с решението на черковния ни въпрос: реши се въпросът и се явиха всичките жители на Тракия българи, а гърците где отидоха?...
Преди всичко идеята, че траките не са изтребени окончателно, че те живеят още, е идея, която се споделя от всички по-сериозни историци и траколози. "Немислимо би било - казва и Томашек, най-личният сега живущ познавач на тракийските племена и диалекти, такъв един голям и важен народ като тракийският да загине съвсем безследно."

Задавали ли сте си въпроса защо работите на Гинчев не са популярни? Всъщност Вие го знаете, но много други -не.
цитирай
56. анонимен - хм...
05.02.2010 19:50
Афет имал един син, наричали го Мосхос. На Неговото племе и род се паднал и от него се отделил нашият славянски език и се наричал Мосхосов род и език. Тоя род и език отишъл на север, гдето е сега Московската земя, и по онзи свой прадед Мосхос нарекли Москва реката, гдето най-напред се заселили, а по нея и селището. После постепенно го превърнали в град, там поставили царския престол и поради това всички се нарекли московци - и до днес. В Московската земя има една страна, нарича се Скандавия. Както се разпръснали най-напред, ония, които били в тая страна, нарекли ги скандавлани. Тия скандавлани след много години и време, като се умножили в оная земя, дигнали се от нея, отишли на запад и намерили там земя покрай Окиан-море. Това море се нарича Балтско и Помариско. И се заселили тия скандавлани там покрай Брандибур, а по това име сандавлани после нарекли тоя род славяни - и до днес. Ония, които останали там, се зоват славяни. Кръстили ги свети Кирил и Методий и заради тях нарекли нашите книги и целия род и език славянски род. Те говорят славянски език най-правилно и най-чисто и говорят много думи, подобни на българските, но сега държат римска вяра и воюват на страната на немския цар. Римляните ги подчинили под властта и вярата на папата. Тия славяни са от един род и език с българите. Когато се населили в оная земя край немците и брандебурите, по едно време се подигнал много народ от тях и отишли пак в Московската земя, но москалите и русите не ги пуснали в своята земя и станала голяма война и бран. Тук във войната славяните победили, отново влезли в оная земя и се заселили край голямата река Болга, която тече от юг към север през Московската държава и се влива в Окиан-море. Поради тая река Болга, славяните се нарекли болгари - и до днес - и били в оная земя много години и времена до 328 г. от рождество Христово.
цитирай
57. zagrey - ...продължение
05.02.2010 20:19
анонимен написа:

4.>>>Не съм сигурен, че има много находки от славяните, особено като урбанизация, за разлика от прабългарите.
Отг.<<<Няма находки на славяни защото няма разлика между тях и местното население. Търси се грешна археологична идентификация, а такава няма. С т.нар. находки на "прабългари" също се прави грешна идентификацията - те са от по-късен период, и са предимно в Малка Скития. Там са нахлували на много пъти малобройни групи, чак до 13-ти век. На кои от тези пришълци да се припишат находките не е от значение за формирането на българският етнос. Около 550-та година и след това процесът на формиране на населението от нашите територии е почти завършен (в биологичен аспект). Следват още доста столетия за да можем да кажем, че това е български етнос. Не е може с две думи да се каже тук.

5.>>>Не казвате нищо и за езика, който говорим. Досега мислехме, че е славянски, да не би да сме тотално "заблудени" и това да си е тракийски език? Но тогава, защо разновидности на славянските езици се говорят в цяла източна Европа от Прибалтика до Бяло море и от Германия до Урал?
Нещо се получава пълно объркване. Традиционната историография струва ми се подрежда много по-логично фактите.
Отг.<<<Прочетете новите теории за индо-европейските езици (включително и на Колин Ренфрю, който вече защитава Балканската теория) и отговорът ще ви се стори много ясен и логичен.
цитирай
58. sparotok - данни
05.02.2010 20:20
zagrey написа:
анонимен написа:

1.>>>Трябва ли да приемем, че сме наследници на траките и македонците?
Биологически по-скоро, да. Но нещата са по-сложни. Минали са поне 5 века по време на РИ и местното население вече е не са траки, а просто местно население с различен граждански статут. Но можем да направим проста сметка за броя на това население - 2.6 млн. в Мизия, 2 млн. в Македония и почти 4 млн. в Тракия към 550 г. По същото време населението на цяла Скития е 200 хил. Така че цяла Скития да се пресели в днешните ни земи пак няма как да окажат някакво въздействие. Всички документирани нападения през Дунав, по време на посочения от вас период, са от групи с максимален брой 9 хил.

2.>>>Доколкото разбирам вие слагате знак за равенство между славяни и траки??? Това сигурно е нещо ново в световната историческа наука.
Вече не е новост. Науката се развива и за разлика от нашите историци на запад почнаха да отхвърлят старите от 19-ти век примордиални възгледи. За буквално равенство не става дума, но за произхода на славянския език от тракийския прочетете тук: http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=93179&view=findpost&p=1434990 и свързаните с поста публикации. Ще дам още много материал по въпроса - просто не стига време да обработя нопопоявилите се изследвания.

3.>>>А що се отнася за племената преминали през Балканите през 4-5 век те са многобройни, като се почне от келтите, германските племена, хуните и т.н. А след 5 век започва нахлуването и на славяните, после на прабългарите и други.
Ако имате предвид под "германски племена" готите, то трябва отделна тема по въпроса. Но накратко - не са германски, а гети, тоест пак славянски. Броят им наистина е много - 200 хил. и почти половината остават да живеят тук. Но ако съберете отговорите ми на 2. и 3. сам ще прецените влиянието им.

За повече няма място...


Искрено Ви умолявам да ме уведомите откъде намерихте споменатите от Вас данни - " Но можем да направим проста сметка за броя на това население - 2.6 млн. в Мизия, 2 млн. в Македония и почти 4 млн. в Тракия към 550 г. По същото време населението на цяла Скития е 200 хил. Така че цяла Скития да се пресели в днешните ни земи пак няма как да окажат някакво въздействие. Всички документирани нападения през Дунав, по време на посочения от вас период, са от групи с максимален брой 9 хил.""

Как се докопахте да такава прецизна статистика, особено за населението на обширната Скития? Дори днес си е сериозна задача да се направи прецизно демографско проучване. Кой в Ранното Средновековие е бил такъв невероятен гений, че е успял да го направи?
цитирай
59. zagrey - Искрено Ви умолявам да ме увед...
05.02.2010 20:27
sparotok написа:

Искрено Ви умолявам да ме уведомите откъде намерихте споменатите от Вас данни - " Но можем да направим проста сметка за броя на това население - 2.6 млн. в Мизия, 2 млн. в Македония и почти 4 млн. в Тракия към 550 г. По същото време населението на цяла Скития е 200 хил. Така че цяла Скития да се пресели в днешните ни земи пак няма как да окажат някакво въздействие. Всички документирани нападения през Дунав, по време на посочения от вас период, са от групи с максимален брой 9 хил.""

Как се докопахте да такава прецизна статистика, особено за населението на обширната Скития? Дори днес си е сериозна задача да се направи прецизно демографско проучване. Кой в Ранното Средновековие е бил такъв невероятен гений, че е успял да го направи?

Знам че избързах с данните и така звучи голословно. Има данни в литературата. Има и нови сметки. Ще ги публикувам в следващите дни във форума на АБВ.
цитирай
60. sparotok - сведения
05.02.2010 20:31
zagrey написа:
анонимен написа:

4.>>>Не съм сигурен, че има много находки от славяните, особено като урбанизация, за разлика от прабългарите.
Няма находки на славяни защото няма разлика между тях и местното население. Търси се грешна археологична идентификация, а такава няма. С т.нар. находки на "прабългари" също се прави грешна идентификацията - те са от по-късен период, и са предимно в Малка Скития. Там са нахлували на много пъти малобройни групи, чак до 13-ти век. На кои от тези пришълци да се припишат находките не е от значение за формирането на българският етнос. Около 550-та година и след това процесът на формиране на населението от нашите територии е почти завършен (в биологичен аспект). Следват още доста столетия за да можем да кажем, че това е български етнос. Не е може с две думи да се каже тук.

5.>>>Не казвате нищо и за езика, който говорим. Досега мислехме, че е славянски, да не би да сме тотално "заблудени" и това да си е тракийски език? Но тогава, защо разновидности на славянските езици се говорят в цяла източна Европа от Прибалтика до Бяло море и от Германия до Урал?
Нещо се получава пълно объркване. Традиционната историография струва ми се подрежда много по-логично фактите.
Прочетете новите теории за индо-европейските езици (включително и на Колин Ренфрю, който вече защитава Балканската теория) и отговорът ще ви се стори много ясен и логичен.


Посочете ми един автор ( линвист, а не икономист като П. Добрев), който да е доказъл, че езикът ни не е славянски.

Какъв е тогава?????

Разликите в днешните славянски езици са напълно нормални. Трябва да сте детски наивен, за да си мислите, че 300 000 000 души, разпръснати на милиони квадратни километри ще говорят един език. Събудете се! Разсъдете трезво!

Та в коя езикова група няма разнообразие на езици.
Германския е от същата група както холандския, но въпреки, че са съседи холандци и гермаци трудно могат да се разберат...

Изяснете си някои неща преди да дискутирате!

цитирай
61. анонимен - ХРИСТО
05.02.2010 20:32
а интересно как от траки се преименуват българи?
елините ... все са си елини ;-)

ПС: проблема в момента на българите е че на кв.м. най-много се лъже и краде...
а историята...историята, колкото историци толкова истории :-)БАХ ТЕЯ ТЪПИЗМИ...ХАХАХА
цитирай
62. sparotok - данни
05.02.2010 20:39
zagrey написа:
sparotok написа:

Искрено Ви умолявам да ме уведомите откъде намерихте споменатите от Вас данни - " Но можем да направим проста сметка за броя на това население - 2.6 млн. в Мизия, 2 млн. в Македония и почти 4 млн. в Тракия към 550 г. По същото време населението на цяла Скития е 200 хил. Така че цяла Скития да се пресели в днешните ни земи пак няма как да окажат някакво въздействие. Всички документирани нападения през Дунав, по време на посочения от вас период, са от групи с максимален брой 9 хил.""

Как се докопахте да такава прецизна статистика, особено за населението на обширната Скития? Дори днес си е сериозна задача да се направи прецизно демографско проучване. Кой в Ранното Средновековие е бил такъв невероятен гений, че е успял да го направи?

Знам че избързах с данните и така звучи голословно. Има данни в литературата. Има и нови сметки. Ще ги публикувам в следващите дни във форума на АБВ.


Ако успеете да ми представите такива данни ще получите от мен бутилка Джони Уолкър.
Страхувам се обаче, че тя ще си остане в мен, понеже споменатите от Вас данни не съществуват в исторически извори. Най-много да са ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ НА СЪВРЕМЕННИ УЧЕНИ.

Хайде помислете малко! "Нискоразвитите славяни" прегазват римските гарнизони по река Дунав, прелитат над старопланинските проходи, които са лесни за отбрана, опожаряват римските гарнизони в Тракия и помитат всеки по пътя си чак до Пелопонес!!!!
Господине, милионната организирана армия на Дарий не е била в състояние да направи подобно нещо, а да не забравяме, че "недоразвитите славяни" се бият срещу най-добрата армия на света по онова време - римската.
Как стават тия чудеса?

Дали няма да се окаже, че "недоразвитите славяни "са освобождавали свои събратя, които са се включили в борбата против римският окупатор???

Така всичко става лесно за обяснение...е поне от моя гледна точка.
Ако не сте съгласен с мен обяснете парадоксите тогава, защото аз на чудеса не вярвам!

Чудно ми е защо тракийските етноними добери, другери и тн. са обясними със славянски думи като добер ( добър на словенски) другар....и т.н. ???

Доберите са споменати от Херодот около хиляда години преди "идването на славяните". Как става този фокус???

Как е възможно имената на древните Илиос, Зелея и Гордус да са обясними със славянските думи ИЛЪ -кал, ЗЕЛИЕ- зеленина, и ГОРОД, ГРАД????
цитирай
63. razkazvachka - един анонимен страхлив и заядлив невежа под номер 9
05.02.2010 20:56
както и още под няколко номера - защото анонимният си е анонимен - всъщност показва колко са жалки хапливите слуги на чужди интереси - онези, които презират бедните и гладните и са готови да хвърлят камъни върху страдащите и болните: За лешоядите в историята българска ми е думата, за неграмотниците, продажниците и предателите - независимо от това колко богати са техните господари.

Вчера повозих на стоп един дребен, с чист, но стар и измачкан костюм възрастен човечец, който не се хвалеше гръмогласно, но ми показа прекрасен миниатюрен предмет, изкопан от него в една от нивите - запустели напоследък. Човекът, който знаеше за тракийски могили и археологически находища - съзнателно премълчавани и ограничавани за достъп до само тесен кръг от "ценители", които имат право да ги продават зад граница за собствено обогатяване.
Трябва ли този вид престъпление да стои извън държавната политика - и да чакаме още години, за да могат децата на децата ни някой ден да ги видят в музеи далечни като "дарения" от семейства, на които са омръзнали вече?

Заедно с дребните предмети, разпродаваме и наследството си на дребно - онова, на което е модерно да се казва "културна идентичност" - ако някой се чувства елин - прав му път към онова, което лъжливият Одисей и другите данайци са дарили на Троя - кухия кон: това е същността на лъжливото понятие - единствената земя, която елините са имали на Балканите, напоявани с кръвта на другите, които са си ги бранели защото са били дом за децата им.
цитирай
64. zagrey - Относно: данни
05.02.2010 20:59
Съжалявам, стана смесване между моите отговори и въпросите на анонимен. Неправилно сте ме разбрали. Защитавам точно вашите тези. Мога да посоча още много паралели между двата езика.
цитирай
65. zagrey - Паралелите между двата езика са ...
05.02.2010 21:03
Паралелите между двата езика са много повече. С ограничението 2000 думи не могат да се изредят. Но накратко - както латинския е станал основа на романските езици, така и тракийския от първото хил. п.н.е. е основа за славянските езици.
цитирай
66. sparotok - ИЗВИНЕНИЯ
05.02.2010 21:03
zagrey написа:
Съжалявам, стана смесване между моите отговори и въпросите на анонимен. Неправилно сте ме разбрали. Защитавам точно вашите тези. Мога да посоча още много паралели между двата езика.


ПОДНАСЯМ ИЗВИНЕНИЯТА СИ ЗА НЕДОРАЗУМЕНИЕТО!
цитирай
67. sparotok - Тъжно
05.02.2010 21:05
razkazvachka написа:
както и още под няколко номера - защото анонимният си е анонимен - всъщност показва колко са жалки хапливите слуги на чужди интереси - онези, които презират бедните и гладните и са готови да хвърлят камъни върху страдащите и болните: За лешоядите в историята българска ми е думата, за неграмотниците, продажниците и предателите - независимо от това колко богати са техните господари.

Вчера повозих на стоп един дребен, с чист, но стар и измачкан костюм възрастен човечец, който не се хвалеше гръмогласно, но ми показа прекрасен миниатюрен предмет, изкопан от него в една от нивите - запустели напоследък. Човекът, който знаеше за тракийски могили и археологически находища - съзнателно премълчавани и ограничавани за достъп до само тесен кръг от "ценители", които имат право да ги продават зад граница за собствено обогатяване.
Трябва ли този вид престъпление да стои извън държавната политика - и да чакаме още години, за да могат децата на децата ни някой ден да ги видят в музеи далечни като "дарения" от семейства, на които са омръзнали вече?

Заедно с дребните предмети, разпродаваме и наследството си на дребно - онова, на което е модерно да се казва "културна идентичност" - ако някой се чувства елин - прав му път към онова, което лъжливият Одисей и другите данайци са дарили на Троя - кухия кон: това е същността на лъжливото понятие - единствената земя, която елините са имали на Балканите, напоявани с кръвта на другите, които са си ги бранели защото са били дом за децата им.


Чак ми стана тъжно от коментара ти, но си права...
цитирай
68. sparotok - Тракия
05.02.2010 21:06
zagrey написа:
Паралелите между двата езика са много повече. С ограничението 2000 думи не могат да се изредят. Но накратко - както латинския е станал основа на романските езици, така и тракийския от първото хил. п.н.е. е основа за славянските езици.


Съгласен съм напълно! Тракия е изворът!
цитирай
69. анонимен - Тракийски конник
05.02.2010 21:42
братко sparotok, какво ще кажеш за това от Иван Дуриданов - http://www.kroraina.com/thrac_lang/index.html
а пък следващото е изумяващо и то го е писал съвременен Румънски автор
http://kogaionreview.com/romanian-history/the-thracian-origin-of-byzantine-and-romanian-sacred-music-by-george-alexe/
за тези, които английския ги затруднява, автора говори за Трако - Римска империя, а също и за корените на Румънците. Моите уважения към автора, затова го пиша с главна буква.
а още по-интересно, той е музиковед и твърди, че грегорианското пеене произлиза от Тракия и то е именно духовната връзка между Изтока и Запада
Често във форума се споменава Троя. Троянците имат Тракийски корени. Не случайно Резос им се притичва на помощ, но Одисей го побеждава с хитрост. С риск на скандал ще кажа - миналата година бях там и видях дупката, през която е избягал Тракиеца Еней от елинското клане. оттам бяга и с кораба си се установява край ботуша. Дали някой знае, че Еней е дядо на Ромул и Рем...
очаквам хора на нихилистите !
цитирай
70. sparotok - Тракия и Троя
05.02.2010 21:49
анонимен написа:
братко sparotok, какво ще кажеш за това от Иван Дуриданов - http://www.kroraina.com/thrac_lang/index.html
а пък следващото е изумяващо и то го е писал съвременен Румънски автор
http://kogaionreview.com/romanian-history/the-thracian-origin-of-byzantine-and-romanian-sacred-music-by-george-alexe/
за тези, които английския ги затруднява, автора говори за Трако - Римска империя, а също и за корените на Румънците. Моите уважения към автора, затова го пиша с главна буква.
а още по-интересно, той е музиковед и твърди, че грегорианското пеене произлиза от Тракия и то е именно духовната връзка между Изтока и Запада
Често във форума се споменава Троя. Троянците имат Тракийски корени. Не случайно Резос им се притичва на помощ, но Одисей го побеждава с хитрост. С риск на скандал ще кажа - миналата година бях там и видях дупката, през която е избягал Тракиеца Еней от елинското клане. оттам бяга и с кораба си се установява край ботуша. Дали някой знае, че Еней е дядо на Ромул и Рем...
очаквам хора на нихилистите !


Тракия и Троя принадлежат на една и съща етно-културна общност. Троя- Илиос идва от тракийскта дума ИЛ- кал, която е и старобългарската ИЛЪ- кал.
Известно е, че Троя се намира в блатиска местност, от там и името кал...
цитирай
71. simpeon - Дълбок поклонІ
05.02.2010 22:50
Поклон, искрено уважение и благодарност за Вашия самоотвержен, благороден труд, за да я има Свещена България вовеки! Прилагам долното от Ваш отговор с моя добавка:
:"Благодаря приятелю!
Наистина трябва да благодаря на тебе и на Боцмана, защото вашите забележки ме накараха да споменавам изворите все едно не се касае за блог, а за научно издание" Пожелавам Ви нови успехи с нови постинги, след което всичко - в електронна книга, а след това и в книжно тяло, а текста - преведен на всички основни езици, вкл.японски, китайски и пр., та да ни узнае света най-сетне по достойнство! Дай Бог повече светли Българи като Вас, с уважение, Симеон
цитирай
72. demograph - Благодаря ти за Ситалк Спароток!
05.02.2010 22:50
До "анонимен" - Въпрос/ и другите под "анонимен"...Присъединявам се към призива към новите участници във форума на спароток.
- Българи! Преди да влезете в дискусия, прочетете всички постинги на спароток, а ако имате време и коментарите по тях, и тогава започвайте с оборването. Прочетете и някой друг източник, като Цанов, Дуриданов, Херодот, Йорданес, Страбон,..и тогава оспорвайте или питайте.
МОЛЯ ВИ.
Иначе, като влизате на края на историята, трябва да ви се обясняват неща от минали постинги и се губи ВРЕМЕ!...А нямаме време за губене!
Тук се пише Новата ИСТОРИЯ НА България и Света, която трябва напишем преди да са затрили България..
цитирай
73. demograph - Какво още бре братя..?
05.02.2010 23:11
“А пеонци са българите. Не вярвай на глупците, да смяташ, че пеонците са различни от тях. Те [глупците] смятат, че Аксиос е различен от Вардара,.." Йоан Цеца

Грамотните са силни.
И не питат много, защото не са глупци.
Друго.
Коя е тази тъпа империя, която е унищожавала производителите си, данъкоплатците и войниците си?..
- Няма такава.
Рим и Трако-римската империи не са изтребвали населението на завладяните територии, а са правили от поданиците си производители, данъкоплатци и войници.
И Отоманската империя е оставяла българите да си гледат българските си дела, но да си плащат данъците.
Англичаните са умножавали територии и население, а не са изтребвали жителите на тези територии.
За това те са били и са велики империи.
Само гръцките и някой друг селски режими, са се стремили да унищожат физически българите и да ги асимилират, заради комплекса си за малоценност пред тях..
И понеже не могат да са велики поради низостта на духа си, са присвоявали и присвояват величието на българите/траките.
цитирай
74. sparotok - благодаря
06.02.2010 00:48
simpeon написа:
Поклон, искрено уважение и благодарност за Вашия самоотвержен, благороден труд, за да я има Свещена България вовеки! Прилагам долното от Ваш отговор с моя добавка:
:"Благодаря приятелю!
Наистина трябва да благодаря на тебе и на Боцмана, защото вашите забележки ме накараха да споменавам изворите все едно не се касае за блог, а за научно издание" Пожелавам Ви нови успехи с нови постинги, след което всичко - в електронна книга, а след това и в книжно тяло, а текста - преведен на всички основни езици, вкл.японски, китайски и пр., та да ни узнае света най-сетне по достойнство! Дай Бог повече светли Българи като Вас, с уважение, Симеон


Благодаря Ви!
цитирай
75. анонимен - УНИЩОЖЕЕНАТА АРХЕОЛОГИЯ И ИНФОРМАЦИЯТА, КОЯТО НИ ОСТАВИ
06.02.2010 01:57
Примери, за тези безобразия са прекалено много, затова ще се спрем само най-фрапиращите и то от град Пловдив.
Първо ще разгледаме съдбата на разкопаната в цялост крепост Евмолпия, разположена на Небет тепе от Трихълмието. Чрез системни археологически разкопки, извършени през втората половина на XX век от нея са разкрити следните съоръжения:
1) Крепостни стени-тип циклопски градеж, датирани от преди 3 хиляди години. Тук трябва да отбележим, че според античните автори циклопите са тракийско племе, откъдето достигаме до извода за приемственост в строителната култура между местните траки и споменатото им родствено племе. По-голямата част от стените са запазени, независимо, че част от тях са заляти с бетон.
2) Два вида порти – тип Микена и тип Троя. Над тях е открит равнораменен царски кръст, релефен образец, изписан в две окръжности.
3) Разкрит е храма в култовия център и култовия олтар от него. Последният е имал формата четиристенна, пресечена пирамида със съответните знаци символизиращи царските регалии. (днес е напълно унищожен)
4) Стълбището,което достига от подножието на тепето до северната му порта е изпълнявало двояка функция. От една страна чрез него се осъществява идеята за връзката между подземния свят с божеството, отъждествявано с храмовия комплекс. От друга – има чисто прагматична функция. Хората от крепостта са я използвали да стигнат до реката. Водите й имали и стопански функции. През този период Марица е била плавателна. (стълбищата са почти запазени, единствено поради факта, че са издялани в скалите, които е нямало как да бъдат взривени)
5) Разкрити са множество цилиндрични и конусовидни ями за ритуални цели.
6) Вградени стълбища.
7) Улици с каменна настилка и канали под тях.
Всичко отбелязано от тези археологически разкопки в комплекса е в окаяно състояние, а повечето дори са заличени. Документацията за находките е напълно унищожена, а самите находки изхвърлени.
http://bg.netlog.com/groups/plovdiv_1/forum/messageid=2000
цитирай
76. sparotok - Пловдив
06.02.2010 10:42
[quote=анонимен]Примери, за тези безобразия са прекалено много, затова ще се спрем само най-фрапиращите и то от град Пловдив.
Първо ще разгледаме съдбата на разкопаната в цялост крепост Евмолпия, разположена на Небет тепе от Трихълмието. Чрез системни археологически разкопки, извършени през втората половина на XX век от нея са разкрити следните съоръжения:
1) Крепостни стени-тип циклопски градеж, датирани от преди 3 хиляди години. Тук трябва да отбележим, че според античните автори циклопите са тракийско племе, откъдето достигаме до извода за приемственост в строителната култура между местните траки и споменатото им родствено племе. По-голямата част от стените са запазени, независимо, че част от тях са заляти с бетон.
2) Два вида порти – тип Микена и тип Троя. Над тях е открит равнораменен царски кръст, релефен образец, изписан в две окръжности.
3) Разкрит е храма в култовия център и култовия олтар от него. Последният е имал формата четиристенна, пресечена пирамида със съответните знаци символизиращи царските регалии. (днес е напълно унищожен)
4) Стълбището,което достига от подножието на тепето до северната му порта е изпълнявало двояка функция. От една страна чрез него се осъществява идеята за връзката между подземния свят с божеството, отъждествявано с храмовия комплекс. От друга – има чисто прагматична функция. Хората от крепостта са я използвали да стигнат до реката. Водите й имали и стопански функции. През този период Марица е била плавателна. (стълбищата са почти запазени, единствено поради факта, че са издялани в скалите, които е нямало как да бъдат взривени)
5) Разкрити са множество цилиндрични и конусовидни ями за ритуални цели.
6) Вградени стълбища.
7) Улици с каменна настилка и канали под тях.
Всичко отбелязано от тези археологически разкопки в комплекса е в окаяно състояние, а повечето дори са заличени. Документацията за находките е напълно унищожена, а самите находки изхвърлени.
http://bg.netlog.com/groups/plovdiv_1/forum/messageid=2000[/quote

Пловдив ми е болна тема, унищожаването на културното богатство на този прекрасен град си е престъпление. Отношението на министри на културата, а и на археолози показва ясно, че тези хора изобщо не ги е грижа за българското минало...
цитирай
77. анонимен - От ВНМ
06.02.2010 12:08
Г-н Спарадок, а чрез Вас и към всички,които не само се интересуват,но и копнеят да научат истината за нашият автохтонен произход е наложително да се започне с отговор на въпросът:КОЙ Е ПОПРЕЧИЛ И ПРОДЪЖАВА ДА ПРЕЧИ ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ.Забелязвам,че във всички форуми и в почти всички официални публикации прозира този въпрос,но отговорът се заобикаля като АНАТЕМА.Дали наистина не е АНАТЕМА.Да ми прости Господ(защото съм вярващ),но забулината истина се крие именно в мисионерската дейност на Православната църква през 8-9век.Защо ясно не се изрече---войните срещу съседите на ИРИмперия след IVвек са първите кръстоносни походи.Приемането на христианството през 866г. в Киев от княз О(А)скольд се разглежда като откриване на нова гръцка епархия.Михаил Сирийски е този който потъпква предишните богове.Това предизвиква Олек да убие Оскольд.Давам този пример,за да е нагледно,че не само към България,църквата се е отнесла по този начин.Колкото и трудно да е, трябва да премем,че Кирил и Методи са също мисионери на православната църква.За съжаление след 9в. църквата притежава пълен монопол върху историческите документи,както наследените така и новосъздаващите се.Имали някой ,който да отрече,че в голямата си част античната литература идва до нас чрез преводи от арабски език на запазени документи и литературни произведения.През турското владичество наследник на ИРИмп. и изразител на православието остава единствено Русия т.е. тя продължава имперската политика.Според Арнолд Тойби,когато религията на угнетените стане религия и на господстващите, тя се превръща в политика.Дано повече хора се замислят защо в една призната за цивилизована империя не са запазени(а може би унищожени) анали за народите,които я съставляват.
цитирай
78. panazea - Мога ли и аз да се намеся?
06.02.2010 16:12
Съгласна съм , че има мотиви да се скрие истината за нашия произход и култура и да ни се внуши , че сме малък и необразован народ!
И затова трябва да разделим приятелите от враговете Български!
Мисълта ми е за Кирил Философ!
Братята са българи по род , което се е криело.
Техният дядо е бил близък до Българския Кан , но заради гонения е избягал в Солун.Кирил казва :
Той отиде в изгнание и тук ме роди!
Целият си живот братята посвещават на България, покрустват българите по река Брегалница, учат българите в Моравия .
За да защити българските букви , Кирил отива във Венеция и там се бори срещу триезичната ерес- да се проповядва на славянски,разбирай български/още тогава ни казват че Климент е от мизите,т е българите.В древността са били наясно , че мизи, българи , славяни е едно и също!
Ако Кирил беше мисионер на гърците , за какво ще тръгне срещу Константинопол и ще защитава правото на българите да възхваляват Господ на своя си език?
Нашите възрожденци са знаели много подробности , които ние не знаем! И затова са започнали честване на братята , като щит срещу гърцизма!
Това е дълга тема и ще напиша пост за братята !
Нека разделим приятелите си от неприятелите!
Кирил и Методий издигат българското племе като учител на другите славянски народи!Не може те да са гръцки оръдия!И умират далеч от Византия , защото дългът им го налага!
Поздрав!И когато пишете за братята , първо прочетете кой и защо им се възхищава! Това ще води до изясняване на неясни и затъмнени моменти от нашата история!
цитирай
79. анонимен - въпрос
06.02.2010 18:35
"Траки не е името, което дедите ни използват за себе си, а название използвано първоначално от гърците като обозначение на всички племена на север от Егейско море..."

А кое е името, което те използват за себе си....?
Няма ли исторически данни /освен гръцкото название - траки /, кое точно име те самите са използвали за себе си?
цитирай
80. анонимен - "Тракийците. . . използват ...
06.02.2010 18:42
"Тракийците... използват жените си, за да им обработват земите, да им пазят и отглеждат добитъка и всякак да им слугуват, като че ли са им роби", твърди Платон
------------------------------
цитирай
81. sparotok - имена
06.02.2010 20:44
анонимен написа:
"Траки не е името, което дедите ни използват за себе си, а название използвано първоначално от гърците като обозначение на всички племена на север от Егейско море..."

Всяко племе е наричало себе си с отделно име. Дерзики, мизи, гети, веси, одриси....
Когато едно племе е добиело доминантна позиция, всичките му подчинени са получавали името му...През 5- век преди Христа доминантни са одрисите, а след 5-ти век след Христа са българите...

Същото можем да идим и при германите. Алеманите са представители само на едно единствено племе, но поради позицията им името алемани става нарицателно за всички други сродни на тях племена. Французите вси още използват името Алман за немците...
А кое е името, което те използват за себе си....?
Няма ли исторически данни /освен гръцкото название - траки /, кое точно име те самите са използвали за себе си?

цитирай
82. sparotok - връзка
06.02.2010 20:46
анонимен написа:
"Тракийците... използват жените си, за да им обработват земите, да им пазят и отглеждат добитъка и всякак да им слугуват, като че ли са им роби", твърди Платон
------------------------------


Това каква връзка има със Ситалк???

Ако ще си играем със цитати, нека и аз да Ви дам нещо от Херодот - "Гърците научиха персите как да правят секс с момчета"....
цитирай
83. анонимен - ами цитатите, каквито и да са те, са ...
06.02.2010 20:57
ами цитатите, каквито и да са те, са все от гърци...
няма ли други източници?
цитирай
84. sparotok - източници
06.02.2010 21:09
анонимен написа:
ами цитатите, каквито и да са те, са все от гърци...
няма ли други източници?


Не сте чели внимателно, споменати са също сведения на Тит Ливий, коментирани от Николо Макиавели. Освен това Тукидит е от тракийски произход, потомък е на тракийският цар Олор.
цитирай
85. анонимен - За толкова хилядолетия
06.02.2010 21:17
съседството с Гърция не ни е донесло нищо положително, напротив - винаги е било в наш духовен, търговски, териториален и национален ущърб.
цитирай
86. sparotok - горчива реалност
06.02.2010 21:19
harvi написа:
съседството с Гърция не ни е донесло нищо положително, напротив - винаги е било в наш духовен, търговски, териториален и национален ущърб.


Това е горчивата реалност. Нали знаете поговорката - Няма ненаказано добро...
А ние сме направили прекалено много добрини на гърците...
цитирай
87. анонимен - Кой език използва Тукидит, за да ...
06.02.2010 21:35
Кой език използва Тукидит,за да пише, след като е потомък на тракийския цар Олор?
цитирай
88. sparotok - език
06.02.2010 21:48
анонимен написа:
Кой език използва Тукидит,за да пише, след като е потомък на тракийския цар Олор?


Тукидид е писал на гръцки, това проблем ли е?
цитирай
89. анонимен - NE SPIRAI..
06.02.2010 22:33
USEWAWLI 4E IMAW VE4E HILIADI ZAD SEEBESI-NO NE SPIRAI SAS ITINATA-;ZEMIA OSTANALA KATO EDNA 4OVEWKA DLAN;---MOZE BI NA TEB SE PADA 4ESTA DA GI NAPRAVIW MILIONI..KAKVATO E I ISTINATA.--BALGARIIA SE NUZDAE OT HORA KATO TEB-ZATOVA NESPIRAI.-USPEH.
цитирай
90. анонимен - Тракийски конник
06.02.2010 22:36
я да се върнем на темата - миналата година като ходих отново да видя гробницата на Ситалк в Старосел, археолозите ми казаха, че са открили нещо ново и ще затварят за една година, за да го разкрият изцяло. Някой знае ли нещо по въпроса ?
цитирай
91. sparotok - докато мога
06.02.2010 22:38
анонимен написа:
USEWAWLI 4E IMAW VE4E HILIADI ZAD SEEBESI-NO NE SPIRAI SAS ITINATA-;ZEMIA OSTANALA KATO EDNA 4OVEWKA DLAN;---MOZE BI NA TEB SE PADA 4ESTA DA GI NAPRAVIW MILIONI..KAKVATO E I ISTINATA.--BALGARIIA SE NUZDAE OT HORA KATO TEB-ZATOVA NESPIRAI.-USPEH.


Докато мога ще продължавам да показвам истината!
цитирай
92. sparotok - ново
06.02.2010 22:41
анонимен написа:
я да се върнем на темата - миналата година като ходих отново да видя гробницата на Ситалк в Старосел, археолозите ми казаха, че са открили нещо ново и ще затварят за една година, за да го разкрият изцяло. Някой знае ли нещо по въпроса ?


Има много нови неща, но къде ще се появят, в музей, или частна калекция оставям на Вашето въображение:)))
цитирай
93. анонимен - Тракийски конник
06.02.2010 23:11
а пък в Старосел правят най-хубавото вино в нашата Тракия....
а може би и в целия свят....
цитирай
94. анонимен - От ВНМ
06.02.2010 23:11
Относно Старосел -Четиньовската могила още г-н Китов предполагаше за неразкрити помещения (камери).За нея няма доказателства,че е гробница на Ситалк.С Уважение.
цитирай
95. equilibrium - Информационно затъмнение
06.02.2010 23:17
анонимен написа:
я да се върнем на темата - миналата година като ходих отново да видя гробницата на Ситалк в Старосел, археолозите ми казаха, че са открили нещо ново и ще затварят за една година, за да го разкрият изцяло. Някой знае ли нещо по въпроса ?

Колкото се чу и за неолитната плочица с писменост, намерена в Бургас през 2008г.
Глас в пустиня.
цитирай
96. анонимен - "Гърците бяха подпомогнати ...
07.02.2010 07:40
"Гърците бяха подпомогнати от тези, които пречат на нас. Това е проблемът."

Koi sa tezi, koito podpomagat na gyrtsite?
цитирай
97. анонимен - Тракийски конник
07.02.2010 13:02
sparotok, предлагам ти да направиш постинги на велики Тракийци. това би било добре заради конкретни факти, а изключва многото предположения, касаещи генерални неща по историята.
Предлагам ти да помислиш, и се извинявам, ако вече си правил за някои от тях, тъй като аз съм нов във форума, за :
Демокрит, Херодикус, Протагорас, Спартак, Константин Велики, Папа Конън, Папа Дионисий, Максимин Трак и може би ти знаеш много повече такива.
Виждам, че създаваш хубави неща и нека те не са основани на негативи срещу други народи, а с позитиви за нашия народ. Трябва нашия народ да се почувствува горд от историята си, но с гордостта на силните - без да унижава другите. Аз самия не се интересувам много от това какво зло са сторили българи, елини, турци или араби на моята Тракия, а по скоро от неизчерпаемите и богатства - и човешки и материални. Успех !
Горд съм, че съм Тракиец !
цитирай
98. sparotok - Ситалк
07.02.2010 13:06
анонимен написа:
Относно Старосел -Четиньовската могила още г-н Китов предполагаше за неразкрити помещения (камери).За нея няма доказателства,че е гробница на Ситалк.С Уважение.


Верно е, че не доказано староселската могила да е гроб на Ситалк...
цитирай
99. sparotok - надписи
07.02.2010 13:08
equilibrium написа:
анонимен написа:
я да се върнем на темата - миналата година като ходих отново да видя гробницата на Ситалк в Старосел, археолозите ми казаха, че са открили нещо ново и ще затварят за една година, за да го разкрият изцяло. Някой знае ли нещо по въпроса ?

Колкото се чу и за неолитната плочица с писменост, намерена в Бургас през 2008г.
Глас в пустиня.


В близост до Бургас са намирани и линеарни надписи, но само тесен кръг хора знае за това.
цитирай
100. sparotok - адрес
07.02.2010 13:09
анонимен написа:
"Гърците бяха подпомогнати от тези, които пречат на нас. Това е проблемът."

Koi sa tezi, koito podpomagat na gyrtsite?


Анонимни господине ( госпожо), дайте си адреса и ще Ви пратя данните.
цитирай
101. sparotok - статии
07.02.2010 13:11
анонимен написа:
sparotok, предлагам ти да направиш постинги на велики Тракийци. това би било добре заради конкретни факти, а изключва многото предположения, касаещи генерални неща по историята.
Предлагам ти да помислиш, и се извинявам, ако вече си правил за някои от тях, тъй като аз съм нов във форума, за :
Демокрит, Херодикус, Протагорас, Спартак, Константин Велики, Папа Конън, Папа Дионисий, Максимин Трак и може би ти знаеш много повече такива.
Виждам, че създаваш хубави неща и нека те не са основани на негативи срещу други народи, а с позитиви за нашия народ. Трябва нашия народ да се почувствува горд от историята си, но с гордостта на силните - без да унижава другите. Аз самия не се интересувам много от това какво зло са сторили българи, елини, турци или араби на моята Тракия, а по скоро от неизчерпаемите и богатства - и човешки и материални. Успех !
Горд съм, че съм Тракиец !


Имаш право да се гордееш, че си тракиец!
цитирай
102. demograph - Ето ви списъка на тия дето подпомагат гърците
08.02.2010 18:11
anonimen: ..."Koi sa tezi, koito podpomagat na gyrtsite?"
www.demograph.blog.bg
- "Списъкът на глупците"



цитирай
103. aqualia - ". . . траките не са живели от ...
09.02.2010 15:32
"...траките не са живели от война и грабежи както се опитваха да ни внушат доскоро. Напротив, мирът е бил главна цел на тракийските владетели, защото само при условия на мир може да се постигне благоденствие." Колко са били мъдри, и умни, разсъдливи, какъвто впрочем е и народът ни, той, макар и да е воювал по принуда, никога не е бил военолюбив. Това затвърждава убеждението ми, че във вените ни и сега тече достатъчно тракийска кръв.
цитирай
104. sparotok - мир
09.02.2010 15:37
aqualia написа:
"...траките не са живели от война и грабежи както се опитваха да ни внушат доскоро. Напротив, мирът е бил главна цел на тракийските владетели, защото само при условия на мир може да се постигне благоденствие." Колко са били мъдри, и умни, разсъдливи, какъвто впрочем е и народът ни, той, макар и да е воювал по принуда, никога не е бил военолюбив. Това затвърждава убеждението ми, че във вените ни и сега тече достатъчно тракийска кръв.


Невероятният подем на Тракия се дължи на мир, а не на войни. Търговията носи богаство, не грабежите.
цитирай
105. karambol5 - Бог вижда !!!
15.02.2010 19:36
Бог вижда !!!
цитирай
106. sparotok - Бог вижда!
15.02.2010 20:03
karambol5 написа:
Бог вижда !!!


Да, Бог наистина вижда!
цитирай
107. анонимен - Я събери
15.11.2010 14:24
Я събери и малко материали за времето между 4-7 век след Христа и тогава расъждавай колко тракийска кръв има във вените ни........Иначе с горе написаното съм съгласен особенно с вековната гръка борба за затриване на всичко което не е тяхно и присвояване на чуждото.
цитирай
108. pepso - праксител,
27.10.2011 13:27
платон, аристотел, фидий...пък траките само на пиене и песни/дионисий, орфей/ и малко модерен петобой за сваляне на напрежението и да изкарат някоя кинта

като са били толкова велики траките що няма нещо останало като партенона...освен златни съкровища от де и как намерени по земите ни и гробници нищо ли не остана
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13927720
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031