Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2009 16:30 - НАКРАТКО ЗА СЛАВЯНИТЕ -II
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 31813 Коментари: 73 Гласове:
32


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                              НАКРАТКО ЗА СЛАВЯНИТЕ -II

 

 

 

Предишният постинг хвърли светлина върху смисъла на термина славянин и истинският му произход. Бе обяснено, че името е древно понеже показва връзка с ведически санкрит където слава, славана означават слава и славене. Споменато бе също, че според Дънлап и Доналдсън пеласгийският език е най-древният вариант на така наречения склавонски ( славянски ). А характерът на най-древните склавонски топоними показа, че те са ставени от хора говорещи българско наречие. Напълно естествено е да се очаква, че и в древният пеласгийски ( трако-пеласгийски) би трябвало да намерим основа за терминът славянин. Такава съществува разбира се, макар да не е лесна за откриване, а и разбиране защото думите се променят много за период от три хилядолетия.

 

Първо трябва да бъде напомнено, че пеласгите са най-древният народ на Юго-Източна Европа. Обитавали са Тракия, Крит, Гърция и части от Апенинския полуостров, като навсякъде са оставили следи от присъствието си. В постинга Траките и тяхната писменост  (1) бе обяснено, че Кадъм ( основателят) на Тива е от трако-пеласгийски произход. Самият град Тива ( произнасяно в древността Тева) е трако-пеласгиска дума отговаряща на деваселище, която от своя страна е свързана с българският глагол девам т.е. слагам основите на селище. Един известен тиванец е Етеоклес, което е гърцизирания вариант на Естиоклевес Истиоклевеснаистина славен. Естио, Истио отговаря на нашата дума истовъ- истина, а клевес е стар вариант на славещ. Истиоклевес е просто най-древното произношение на българското лично име Истислав.

 

Клевес, кле(в)ос е кентум (2) вариант на славещ, слава. Елементът клевес,  кле(в)ос славещ, славен се среща в имена като Клеопатра(с) -славеща Патрас и Патроклес ( Патрокъл). Патрас е име на пеонски цар, а да не забравяме, че Йоан Цеца отъждествява старите българи с пеоните. Пеонската столица носи българско име. Била зора е гърцизираното Бяла Зора...Колкото до Патроклес ( Патрокъл) ще пропомня, че той е син на мирмидонът Ахил. Артур Еванс и Ван Виндекенс определят мирмидоните като пеласгийско племе, а според Малала българите принадлежат на същият етнос както и мирмидоните. Това означава, че Дънлап и Донадън са били прави дефинирайки славянският ( старо-българският) език като продължение на пеласгийския.

 

Трябва да се отбележи, че   елементът клевес-славещ се среща не само в древни трако-пеласгийски имена, но същeствува и като етноним. Става дума за пеласгийското племе клувени ( слувени-славени-славяни) населявало Апенинския полуостров през първото хилядолетие преди Христа. Тяхното име е документирано на плочките от Пирги. Спомент Велин, водач на клувените. Велин е българско име, което е свързано със следните думи: веление- заповед, велетизаповядвам. Велин одначава буквално  този, който заповядва, т.е. вожд, предводител, господар. Клувени е по-старият вариант на слувени, славени-славяни.

 

Тъй като древната земя на пеласгите е България, то пеласгийското племе клувени (славяни) е тръгнало от Родината ни за Апенинския полуостров. Не е задължително цялото племе да се е преселило, обикновено една част мигрира, а друга остава. Мизи има в България, Анатолия и Египет ( там са наречени мешуе). Синтите са обитавали Лемнос, Тракия и Индия, така че не е за чудене, ако пеласгийското племе клувени-словени-славяни е обитавало както Тракия, така и Италия.

 

Може да се възрази, че клувени-словени-славяни в Тракия не са споменавани преди Ранното Средновековие. Така е, но и много други названия на племена са премълчани. Пурогерите живеещи по бреговете на Марица са описани само от Плиний, а за угрите, обитаващи Добруджа не знае почти никой. Да не забравяме изказването на Страбон – “Що се отнася до ранната история на гетите, то тя трябва да остане неразказана”.

 

Става дума за същите гети, които Симоката нарече славяни. Ако пеласгийското племе славяни ( наречени в древността клувени) нямаше активно участие в изграждането на римската култура, защо е трябвало да се укрива древната му история? Защо в България почти никой не знае за пеласгите, които са основатели на най-древната европейска цивилизация? Крият се само важни неща, които са неудобни на силните на деня изпитващи неистов страх от възраждането и възхода на старите си гоcподари.

 

Поради тази причина се сеят заблуди и се фабрикуват лъжи. Двадесет и първи век обаче е ерата на пробуждането на тези, които в древността бяха наречени горди и богоравни. Българите ще се върнат при корените си и ще осъзнаят с каква сила разполагат. Златото може да се покрие с кал, но за да се види истинският му блясък е нужно мръсотията да се избърше. За да станем отново велики трябва само да го пожелаем!

 

 

 

Използвана литература и пояснения:

 

1.A.J. Van Windekens, Le Pйlasgique, Essai sur une langue indo-europйenne prйhellйnique, Publications Universitaires, Louvain, 1952 ;

2.A. Evans, J. Myres, INSCRIPTION IN THE MINOAN LINEAR SCRIPT OF CLASS A,  edited by W.C. Brice from the notes of Sir A.Evans and Sir J. Myres, Oxford University Press, London, 1961;

3.S. von Reden, J.P. Best, Auf der Spur der ersten Griechen, DuMont Verlag, Kцln, 1981;

4..Г. Ценов, Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;

5.Г. Ценов, Праотечеството и праезика на Българите, Хелиопол, София, 2000

6..Д.Иванова-Мирчева, А. Давидов, Малък речник на старобългарския език, Слово, В.Търново, 2001;

7.R.G. Latham, The Germania of Tacitus, Taylor, Walton and Marbely,

London, 1851;

8. http://www.ewtn.com/library/MARY/THEOCENO.HTM

9. S.F. Dunlap, Vestiges of the Spirit of Man, D.Appleton and Co, New York, 1858;

10. J. W. Donaldoson, Varronianus, A Critical and Historical Introduction to the Ethnography of the Ancient Italy and to the Philological Study of the Latin language, John Parker and Son, London, 1852;

11.V. Duruy, The World of the Legendary Greece, Leon Amiel Publ.Edition Minerva, Geneve, 1975;

12.Plutarchus, Grondvesters van Athene en Rome, De Haan-Standaard, Antwerpen, MCMLXIV;

13.  Dyonisius of Halicarnassus, Roman Antiquities, Loeb, London, 1937;

14. Herodotus, Histories, Wordsworth Editions Limited, Hertfordshire, 1996;

15. Strabo, Geography, Loeb, London, 1923;

16.J.Lempriere, Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994;

17.E.Blackney, J. Warrington, Еverymans Smaller Classical Dictionary, J.M. Dent&Sons LTD, London, 1952;

 

* Алтернативните имена са понякога доста объркващи понеже в нашите училища не се преподава история както би трябвало, а именно със задължителен прочит на старите автори. По такъв начин всеки би знаел, че в древността едно племе се е състояло от няколко групи понякога носещи различни имена. Страбон свидетелства, че мизи, мези, меони, олимпени, витини са едни и същи хора, макар да обитават различни земи. Страбон обяснява също и, че мизите са от един род с гетите и, че говорят същият език както и останалите траки.

Понятията гети, пеласги и славяни  се отнасят за един и същи етнос от който произлизаме ние българите. Днес народът ни може да се раздели на добруджани, родопчани, странджалии и т.н. Различните названия не означават непременно различен произход. В дълбока древност са съществували около петдесет названия на племена, които са спадали към тракийският етнос. Едни са били добре познати, а други не. След време, когато става укрупняване на племената някои названия изчезват и на тяхно място идва името на най-силното племе. Така, с течение на времето едни имена се се губели, а други са се появявали.

 

**Споменатият руски е всъщност староукраински. Да не забравяме, че най-старата Русия е Киевска Русия, а Киев е столицата на Украйна.

 

*** Обърнете внимание, че медите, от които произхожда Заратустра – Зартошт носят име идентично на медите, от които произхожда Спартак – вождът на робското въстание.

 

(1) http://sparotok.blog.bg/politika/2009/09/25/trakite-i-tiahnata-pismenost.403712

 

 

(2) Кентум и Сатем са всъщност неправилни понятия. Използват се за разграничаване на езици, като термините са изведени от латинската и авестийска дума за сто. Тя е кентум на латински и сата, сатем на авестийски. Като кентум езици са определени латински, германски, келтски, а като сатем тракийски, славянски, арийски. Главната разлика се състои в това, че ако в кентум езика една дума започва с К то в сатем тя трябва да започне със С. Изключенията обаче са повече от правилата. Следните български думи са от кентум тип – кова, коса, ключ, клепам, копа. Истината е, че правилото сатем и кентум не е разграничение между различни езици, а само между фази на развите, като кентум варианта е по-стар. След време при някои думи настъпва сатемизация. Първичният смисъл на българският глагол кова е удрям, бия, сатем варианта на кова е сова- удрям, бия.

В този случай кентум и сатем вариант на думи съществуват паралено, но в повечето случаи кетум вариантта бива заменен със сатем както става с клевес-славещ. Този процес се наблюдава и при други езици. Френското санк пет идва от латинското кинке-пет. Английското шорт къс е сродно с холандското корт-къс и немското курц-къс.

 



Тагове:   Славяни,


Гласувай:
32


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ?
21.12.2009 16:33
Няма връзка с поста ,но имам един такъв въпрос.Среща ли ли сте средната възраст на славяните във времето, когато се е основала българската държава или малко по преди тези години.
цитирай
2. sparotok - формулировка
21.12.2009 16:36
gen написа:
Няма връзка с поста ,но имам един такъв въпрос.Среща ли ли сте средната възраст на славяните във времето, когато се е основала българската държава или малко по преди тези години.


Не съм сигурен, че разбирам въпроса Ви. Бихте ли формулирали различно, с малко повече подробности.

цитирай
3. анонимен - ?
21.12.2009 16:44
Въпроса е такъв Сега казват ,че средната продължителност на живот при мъжете в България е около 68 години .При разкопки и установяване възрастта на намерите кости сигурно има някаква датировка на смърт и на колко години е умрелия.Та колко години са живели славяните ,имате ли някакви сведения?
цитирай
4. monarchism - Въ "Речника" на Григ...
21.12.2009 17:03
Въ "Речника" на Григорий Дьяченко, на страница 614 автора пише, че "славяни" се наричатъ поклонниците на богинята Слава. Сиречъ, славяни=поганци=езичници.
цитирай
5. sparotok - живот
21.12.2009 18:14
gen написа:
Въпроса е такъв Сега казват ,че средната продължителност на живот при мъжете в България е около 68 години .При разкопки и установяване възрастта на намерите кости сигурно има някаква датировка на смърт и на колко години е умрелия.Та колко години са живели славяните ,имате ли някакви сведения?


Сведенията са оскъдни защото Средновековните славяни практикуват кремацията. По данните на летописците обаче може да се отсъди, че в сравнение с гърци, германи и римляни...славяните са живели по-дълго и са били по-здрави.

Прокопий пише, че славяните са едри и изключително силни хора. Псевдомаврикий споменава, че славянските щитове покривали цялото тяло, но били неудобни за носене ( от гърците). Явно това, което е било тежко за гърците е било леко и удобно за славяните.

Славянската диета е включвала млеко, месо, риба, просо, жито, пшеница, мед, зеле, леща, моркови...
Общо взето полезни и важни храни.

С налагането на християнството кремацията бива изоставена и се започва практикуване на трупополагане. Барфорд дава следните сведения за славянските погребения- Скелетните останки показват, че древните славяни са страдали от същите болести както и днешните - артрит и рак. Сериозни фрактури показват изключително добро заздравяване без изкривявания, което свидетелства за добре развита медицина.
Крайниците показват изключително добре развита мускулатура.
Състоянието на зъбите на древните славяни е било по-добро от днешното. При доста черепи на древни славяни зъбите са напълно здрави, като изключения правят някои женски скелети, явно причината е отеопороза, причинена от няколко бременности.

За древните жители на Моравия и Полша е известно следното: Около 40% от мъжете и 60% от жените са умирали преди 40-тата година.

Както отбелязах обаче истинските славяни са само гетите, поляци и моравци са само роднини.
цитирай
6. sparotok - богове
21.12.2009 18:27
monarchism написа:
Въ "Речника" на Григорий Дьяченко, на страница 614 автора пише, че "славяни" се наричатъ поклонниците на богинята Слава. Сиречъ, славяни=поганци=езичници.


Никой от старите автори- Йордан, Прокопий, Симоката, Псевдомаврикий не споменава за богиня Слава. Напротив, твърди се, че славяните почитали само богът на гръмотевицинте и на него принасяли в жертва бикове.
За да могат славяните да получат името си от някаква богиня Слава, то тя трябва да е била доста известна иначе не би била почитана от целия народ, който се нарича по името й.
Щом няма древен исторически извор свидетелстващ за богиня Слава и почитането й от древните славяни, то написаното от Григорий Дьяченко не е нищо повече от необосновано лично мнение.
цитирай
7. анонимен - !
21.12.2009 18:54
Благодаря за отговора.Потвърди се точно това, което знаех за възрастта на славяните.Някъде го бях чел и винаги го давам като пример за продължителността на живот ,когато стане дума.Не че съм някакъв специалист ,просто съм го запомнил.
цитирай
8. sparotok - данни
21.12.2009 18:59
gen написа:
Благодаря за отговора.Потвърди се точно това, което знаех за възрастта на славяните.Някъде го бях чел и винаги го давам като пример за продължителността на живот ,когато стане дума.Не че съм някакъв специалист ,просто съм го запомнил.


За мен П.М. Барфорд е един от най-добрите археолози. Даните, които той представя са ценни, но за съжаление засягат предимно древните жители на Моравия и Полша. Гети са обитавали и тези земи, но сърцето е България. А информацията предоставяна от нашите учени е безполезна. Търсете британски автори, тъжно е, че така трябва, но такава е реалността.
цитирай
9. strannica - :))
21.12.2009 19:24
Трябваше да прочета втората част за славяните, за да видя забележката за староукраинския :)
Всъщност в руската филологическа наука е прието източнославянските езици да се разделят на руски, украински, белоруски от 14 век нататък. Дотогава се смята, че всички т.нар. източни славяни са говорили на "староруски".
Но да не задълбавам :)
цитирай
10. sparotok - термини
21.12.2009 19:34
strannica написа:
Трябваше да прочета втората част за славяните, за да видя забележката за староукраинския :)
Всъщност в руската филологическа наука е прието източнославянските езици да се разделят на руски, украински, белоруски от 14 век нататък. Дотогава се смята, че всички т.нар. източни славяни са говорили на "староруски".
Но да не задълбавам :)


За съжаление термините, с които се работи са меко казано неточни. Не се обяснява, че едно понятие от древността не е непременно тъждествено на друго подобно от наше време.
цитирай
11. анонимен - Следим те ,следим те татарино!!!
21.12.2009 19:46
еи вулгхаряк , ако наистина искаш да разбереш нещо ценно и скрито , бъди по-освободен мисловно...освободи се от рамката че си вулгарос--това е просто една конюктюра рамка...Мога да ти пиша толкова много неща които несии ичувал.....но ти си си един прост кон с капаци, и мъкнеш вода от 10 планини и кладенци за да оформяш някакво твое си виждане.....което Е БЕЗУМИЕ И БОЛЕСТ...НЕ СЕ ВЪЗПРИЕМАИ ЗА МЕСИЯ С ТОВА ТВОЕ МЕСИАНСКО ПИСАНЕ НА ГЛУПОСТИ....едва ли не цялта планета абе от 20 000 години иска да убие вас вулгарякате - хахаха...............ИМАААААААААА ТОЛКОВА РАБОТИ КОИТО НЕ ЗНАЕШ , че няма смисъл да пиша друго....

П.С. ЗАЩО ВИЕ ВОЛГИ , КАЗВАТЕ НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - КОЛЕДА...НИЕ ЕЛИНИТЕ-РОМЕЙ КАЗВАМЕ КАЛА ХРИСТУ-ГЕННА (РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО)....абе как аджаба коледа казвате на иисус хрисос..ТАТАРСКИ ПРИВИЧКИ,
като дядо ви Коледа (АГИОС НИКОЛАОС).
Има и дно друго - така вие сте арийци....а коза-арите арийци лиса,,,кои са сега - швеицарците - и те с арийци нали...а дърв-арите...свин-арийте.....ТЪПИ ВОЛГИ-САМОЕДИ.....вие не сте вулгарос,вие сте просто волги

p.s. - Според официалната теософия...микенските елини се категоризират и считат за бръмка от КЕЛТИТЕ...които най-рано 1600пр.хр. идват в ХАИМОН, а както знаеш от АРГОС произлизат всички управляващи и царе на ЕЛИНСКАТА ГЕНЕАЛОГИА...Прометеус и Дефкалион и надолу

http://en.wikipedia.org/wiki/Root_race
цитирай
12. sparotok - Култура
21.12.2009 20:13
анонимен написа:
еи вулгхаряк , ако наистина искаш да разбереш нещо ценно и скрито , бъди по-освободен мисловно...освободи се от рамката че си вулгарос--това е просто една конюктюра рамка...Мога да ти пиша толкова много неща които несии ичувал.....но ти си си един прост кон с капаци, и мъкнеш вода от 10 планини и кладенци за да оформяш някакво твое си виждане.....което Е БЕЗУМИЕ И БОЛЕСТ...НЕ СЕ ВЪЗПРИЕМАИ ЗА МЕСИЯ С ТОВА ТВОЕ МЕСИАНСКО ПИСАНЕ НА ГЛУПОСТИ....едва ли не цялта планета абе от 20 000 години иска да убие вас вулгарякате - хахаха...............ИМАААААААААА ТОЛКОВА РАБОТИ КОИТО НЕ ЗНАЕШ , че няма смисъл да пиша друго....

П.С. ЗАЩО ВИЕ ВОЛГИ , КАЗВАТЕ НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - КОЛЕДА...НИЕ ЕЛИНИТЕ-РОМЕЙ КАЗВАМЕ КАЛА ХРИСТУ-ГЕННА (РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО)....абе как аджаба коледа казвате на иисус хрисос..ТАТАРСКИ ПРИВИЧКИ,
като дядо ви Коледа (АГИОС НИКОЛАОС).
Има и дно друго - така вие сте арийци....а коза-арите арийци лиса,,,кои са сега - швеицарците - и те с арийци нали...а дърв-арите...свин-арийте.....ТЪПИ ВОЛГИ-САМОЕДИ.....вие не сте вулгарос,вие сте просто волги

p.s. - Според официалната теософия...микенските елини се категоризират и считат за бръмка от КЕЛТИТЕ...които най-рано 1600пр.хр. идват в ХАИМОН, а както знаеш от АРГОС произлизат всички управляващи и царе на ЕЛИНСКАТА ГЕНЕАЛОГИА...Прометеус и Дефкалион и надолу

http://en.wikipedia.org/wiki/Root_race


Господине, ако цялата гръцка култура е като вашата, Бог да пази страната Ви!

Рано или късно ще трябва да приемете африканските си корени и да ни върнете всичко, което сте си присвоили.

Аз не търся вода от девет извора, за да доказвам небивалици. Херодот е този, който писа, че гърците са африканци по произход. Херодот спомена, че обичаите на гърците са като на африканските номади. Херодот би трябвало да знае.
Аз не мога да си измисля, че гръцките статуи от 8-ми и 7-ми век преди Христа показват, че Гърция е била населена и с негроиди, на които и Вие сте потомък. Няма защо да се срамувате от това. Дори трябва да се гордеете с африканските си корени. Днес президентът на най-могъщата страна - САЩ е от африкански произход. Обама обаче е много по-интелигентен от предшественика си.

Казвате, че елините били брънка от келтите. Ето това вече е страхотна комедия! Кой древен извор споменава такова нещо? Май Вие сте този, който изсмуква информация от пръстите. Нито Хезихий, нито Херодот, Страбон, Лукан, Ливий, Дио, Ариан, Цезар, Плиний, Тацит или който и да е било друг твърди подобно нещо. За сметка на това Диодор Сикулски казва, че кимериите са били доминантното племе на Галия, а гръцкият хронист Прокопий на няколко пъти споменава, че хуно-българите са били наричани в миналото кимерии.

Ако знаете други извори дайте ги, или просто приемете истината. Историята се гради с факти, а не с желания и лични мнения.
Не е възможно гърците хем да са африканци, хем европейци. Щом гените, историческите извори и материалната култура говорят в полза на африканският произход на гърците, Вие господине, трябва да мълчите !
цитирай
13. dbi - Поздрав!
21.12.2009 20:29
За постинга и диалога!:)
цитирай
14. sparotok - благодаря!
21.12.2009 20:37
dbi написа:
За постинга и диалога!:)


Истината трябва да се отстоява независимо от това, че на някои хора определени факти са неудобни.
цитирай
15. анонимен - !
21.12.2009 20:44
Аз понеже малко поразбирам от скулптура ще ми е интересно да покажете скулптури от 7 и 8 век преди Христа с негроидни черти.Интересно ще ми е.
цитирай
16. sparotok - скулптури
21.12.2009 21:09
gen написа:
Аз понеже малко поразбирам от скулптура ще ми е интересно да покажете скулптури от 7 и 8 век преди Христа с негроидни черти.Интересно ще ми е.


Никога не ползвам изображения без разрешение, поради тази причина и нямам снимки в постингите си.
Препоръчвам Ви следната литература:
G.M. A. Richter, Greek Art, Phaidon, London, 1959;
J.G.Pedley, Greek Art and Archeology, Koneman Verlaggeselschaft mbH, Koln, 1999;

Разгледайте раздела 8-ми и 7-ми век преди Христа.

Има и виртуални музеи. Пробвайте с Гугъл - the Mycenaean woman scuptute.
цитирай
17. truden - Микенската жена
22.12.2009 00:10
http://www.mlahanas.de/Greeks/LX/MycenaeanWoman.html

В тази скулптура няма нищо негърско или африканско. Дълъг нос, тънки устни, права коса.

Не че защитавам гърците, но е смешно да им се поставят негърски корени.
Имай пред вид, че местното африканско население не е само негърско.
цитирай
18. анонимен - !
22.12.2009 09:48
Не открих такива скулптури.
Не влизам в глупав спор, а когато нещо, което ме интересува трябва да си го изясня,за това питам за точни ако може линкове. Имам доста литература с репродукции от това време и не намирам подобни негродни изображения.
цитирай
19. monarchism - Никой от старите автори- Йордан, ...
22.12.2009 10:39
sparotok написа:
Никой от старите автори- Йордан, Прокопий, Симоката, Псевдомаврикий не споменава за богиня Слава. Напротив, твърди се, че славяните почитали само богът на гръмотевицинте и на него принасяли в жертва бикове.
За да могат славяните да получат името си от някаква богиня Слава, то тя трябва да е била доста известна иначе не би била почитана от целия народ, който се нарича по името й.
Щом няма древен исторически извор свидетелстващ за богиня Слава и почитането й от древните славяни, то написаното от Григорий Дьяченко не е нищо повече от необосновано лично мнение.

Напротивъ, Григорий цитира писанията на князъ Оболенски, който е приетъ за голямъ капацитетъ в руско-славянската историческа наука. Какви източници е разглеждалъ Оболенски можемъ да проверимъ, но по-важното е, че именно руснакъ (използвамъ този терминъ фриволно) оборва митовете, които рускиятъ царски дворъ и придворните му историци съчиняватъ.
цитирай
20. sparotok - не това е статуята
22.12.2009 12:29
truden написа:
http://www.mlahanas.de/Greeks/LX/MycenaeanWoman.html

В тази скулптура няма нищо негърско или африканско. Дълъг нос, тънки устни, права коса.

Не че защитавам гърците, но е смешно да им се поставят негърски корени.
Имай пред вид, че местното африканско население не е само негърско.


Това не е статуята, която имах предвид. Тази микенка е наистина с европейски черти, но има и други статуи с подобно име. Статуя на жена с негроидни черти има в Лувъра и носи името Микенката.
Опитайте се да си набавите литературата, която препоръчах на колегата gen. Вижте и това
http://www.makedonika.org/processpaid.aspcontentid=ti.2001.pdf
цитирай
21. sparotok - благодаря
22.12.2009 12:31
stefbelchev написа:
MNOGO POLEZNI POU4ENIA ZA NUJDITE NI OT POZNANIA,MERCIE


Благодаря и аз!
цитирай
22. sparotok - анонимни
22.12.2009 12:33
andrei написа:
на анонимници да не се отговаря.За хора,които се срамуват от рожденното си име,и които използуват обидата,като аргумент,най-им прилича-забравата!!!
Поздрави от мен.


Донякъде сте прав, че на анонимни не трябва да се обръща внимание, но пък отговаряйки на анонимният грък му давам възможност да научи нещо да историята си.
цитирай
23. sparotok - Оболенски
22.12.2009 12:36
monarchism написа:
sparotok написа:
Никой от старите автори- Йордан, Прокопий, Симоката, Псевдомаврикий не споменава за богиня Слава. Напротив, твърди се, че славяните почитали само богът на гръмотевицинте и на него принасяли в жертва бикове.
За да могат славяните да получат името си от някаква богиня Слава, то тя трябва да е била доста известна иначе не би била почитана от целия народ, който се нарича по името й.
Щом няма древен исторически извор свидетелстващ за богиня Слава и почитането й от древните славяни, то написаното от Григорий Дьяченко не е нищо повече от необосновано лично мнение.

Напротивъ, Григорий цитира писанията на князъ Оболенски, който е приетъ за голямъ капацитетъ в руско-славянската историческа наука. Какви източници е разглеждалъ Оболенски можемъ да проверимъ, но по-важното е, че именно руснакъ (използвамъ този терминъ фриволно) оборва митовете, които рускиятъ царски дворъ и придворните му историци съчиняватъ.


Оболенски ми е непознат като историк. Моля Ви, ако имате възможност да проверите какъв древен извор е използвал, за да направи такова сериозно твърдение.
цитирай
24. sparotok - обичам споровете
22.12.2009 12:39
gen написа:
Не открих такива скулптури.
Не влизам в глупав спор, а когато нещо, което ме интересува трябва да си го изясня,за това питам за точни ако може линкове. Имам доста литература с репродукции от това време и не намирам подобни негродни изображения.


Признавам, че в интернет е трудно да се намери нещо. Все пак гърците не са глупави да парадират с африканският си произход.
Намерете литературата, която препоръчах и ще се убедите сам, че има статуи показващи, че древните гърци са имали негроидни черти.
Прочетете и тази статия http://www.makedonika.org/processpaid.aspcontentid=ti.2001.pdf
цитирай
25. sparotok - ето малко данни
22.12.2009 13:18
gen написа:
Не открих такива скулптури.
Не влизам в глупав спор, а когато нещо, което ме интересува трябва да си го изясня,за това питам за точни ако може линкове. Имам доста литература с репродукции от това време и не намирам подобни негродни изображения.


Вижте тези изображения, за съжаление най-интересните ги няма, но и тук могат да се видят ясно негроидните черти. Ситната къдрава коса, широките нозри. Обърнете внимание, че минойци и микенци от второто хилядолетие преди Христа изглеждат съвсем различно.
http://www.louvre.fr/llv/oeuvres/detail_notice.jsp?CONTENT%3C%3Ecnt_id=10134198673225816&CURRENT_LLV_NOTICE%3C%3Ecnt_id=10134198673225816&FOLDER%3C%3Efolder_id=9852723696500782&fromDept=false&baseIndex=45&bmLocale=en

http://www.ancientgreece.com/s/Sculpture/

http://www.ancientgreece.com/gallery/v/360_degree_view/sculpture_360_view/

http://ancient-greece.org/images/art/kouros/pages/04klebis-biton1_jpg.htm

http://ancient-greece.org/images/art/kouros/pages/05kleobis-biton2_jpg.htm

Сравнете горните изображения с минойските фрески по-долу, те показват хора от друг антропологичен тип. Минойските младежи са с бръсната глава и кика, а това е старобългарски обичай, не гръцки.
http://i72.photobucket.com/albums/i165/ckii96/Greece/Greece_029_National_Arch_Museum.jpg

http://www.artfromgreece.com/Frescoes/MF04.jpg



Минойките са с права коса, светла кожа и правилни европейски черти
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Akrotiri-lady-with-papyri.jpg

Микенските жени са също със светла кожа и права коса. Носията прилича повече на българската отколкото на гръцките хламиди, хитони и химатиони.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Mycenaean_Woman.jpg


цитирай
26. lado - Здравейте, Оболенски е апокрифен и ...
22.12.2009 13:20
Здравейте, Оболенски е апокрифен и много трудно ще го намерите - поради естеството на изводите му . Чел съм го и от днешна гледна точка е лесно оборим в много от тезите си.Истината е ,че е боравил с много оригинални документи, които вече не са налични за учените и обществеността.
ОТносно Рус - правото на древната Рус е на Киевска Рус, а това което днес за нас е Русия - това е Московитското княжество - пославянчени един куп екзотични племена с топоними Москва - племе мокша, и да не изброявам. И езика им - български в средните векове, сега се приближава отново към корените си в граматическо отношение - падежите вече са им 8, а фините и угрите имат 16, 18 падежа.
Много лесно се четат документи на уж руски език, от 16,17 век - цалата лексика е чист български ,макар и архаичен. Докато русите не вдяват от уж майчиния си език от това време..
цитирай
27. lado - Относно африканския произход на ...
22.12.2009 13:22
Относно африканския произход на протогърците - той е безспорен - те са пришълци, даже не е обществена тайна...
цитирай
28. sparotok - Лаханас
22.12.2009 13:24
truden написа:
http://www.mlahanas.de/Greeks/LX/MycenaeanWoman.html

В тази скулптура няма нищо негърско или африканско. Дълъг нос, тънки устни, права коса.

Не че защитавам гърците, но е смешно да им се поставят негърски корени.
Имай пред вид, че местното африканско население не е само негърско.


Не може да очаквате от Лаханас да покаже истинският произход на гърците. Той обясняваше африканските гени на гърците със смесването на чернокожи роби и гърци по време на Отоманското владичество. За мен това е наивно, та нима гръцките мъже са били импотентни, че са оставяли негри да оправят жените им!!!
Освен това, през 8-ми и 7-ми век преди Христа не е имало отоманци, които да вкарват насила в Гърция чернокожи роби от Африка.

Разгледайте внимателно следните изображения и обърнете внимание на огромната разлика между минойци, микенци и гърците от тъмният период - 8-7-ми век преди Христа.
http://www.louvre.fr/llv/oeuvres/detail_notice.jsp?CONTENT%3C%3Ecnt_id=10134198673225816&CURRENT_LLV_NOTICE%3C%3Ecnt_id=10134198673225816&FOLDER%3C%3Efolder_id=9852723696500782&fromDept=false&baseIndex=45&bmLocale=en

http://www.ancientgreece.com/s/Sculpture/

http://www.ancientgreece.com/gallery/v/360_degree_view/sculpture_360_view/

http://ancient-greece.org/images/art/kouros/pages/04klebis-biton1_jpg.htm

http://ancient-greece.org/images/art/kouros/pages/05kleobis-biton2_jpg.htm

Сравнете горните изображения с минойските фрески по-долу, те показват хора от друг антропологичен тип. Минойските младежи са с бръсната глава и кика, а това е старобългарски обичай, не гръцки.
http://i72.photobucket.com/albums/i165/ckii96/Greece/Greece_029_National_Arch_Museum.jpg

http://www.artfromgreece.com/Frescoes/MF04.jpg



Минойките са с права коса, светла кожа и правилни европейски черти
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Akrotiri-lady-with-papyri.jpg

Микенските жени са също със светла кожа и права коса. Носията прилича повече на българската отколкото на гръцките хламиди, хитони и химатиони.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Mycenaean_Woman.jpg


цитирай
29. sparotok - Истинската Рус
22.12.2009 13:30
lado написа:
Здравейте, Оболенски е апокрифен и много трудно ще го намерите - поради естеството на изводите му . Чел съм го и от днешна гледна точка е лесно оборим в много от тезите си.Истината е ,че е боравил с много оригинални документи, които вече не са налични за учените и обществеността.
ОТносно Рус - правото на древната Рус е на Киевска Рус, а това което днес за нас е Русия - това е Московитското княжество - пославянчени един куп екзотични племена с топоними Москва - племе мокша, и да не изброявам. И езика им - български в средните векове, сега се приближава отново към корените си в граматическо отношение - падежите вече са им 8, а фините и угрите имат 16, 18 падежа.
Много лесно се четат документи на уж руски език, от 16,17 век - цалата лексика е чист български ,макар и архаичен. Докато русите не вдяват от уж майчиния си език от това време..


Да, истинската Рус е Украйна, няма спор за това.
Езикът на древните руси е различен от този на днешните.

Жалко, че изворите на Оболенски са трудни за намиране. Йордан, Прокопий, Псевдомаврикий, Маркелин, Симоката не дават данни за някаква богиня Слава. Чудя се кой още може да е писал за старите славяни с подробности.
цитирай
30. sparotok - да
22.12.2009 13:32
lado написа:
Относно африканския произход на протогърците - той е безспорен - те са пришълци, даже не е обществена тайна...


На едно мнение сме по този въпрос. Щом исторически извори, материална култура и генетични изследвания показват, че гърците идват от Африка то наистина е така.
Добили са европейски вид благодарение на асимилацията на траки и пеласги.
цитирай
31. monarchism - Никой от старите автори- Йордан, ...
22.12.2009 13:33
sparotok написа:
monarchism написа:
sparotok написа:
Никой от старите автори- Йордан, Прокопий, Симоката, Псевдомаврикий не споменава за богиня Слава. Напротив, твърди се, че славяните почитали само богът на гръмотевицинте и на него принасяли в жертва бикове.
За да могат славяните да получат името си от някаква богиня Слава, то тя трябва да е била доста известна иначе не би била почитана от целия народ, който се нарича по името й.
Щом няма древен исторически извор свидетелстващ за богиня Слава и почитането й от древните славяни, то написаното от Григорий Дьяченко не е нищо повече от необосновано лично мнение.

Напротивъ, Григорий цитира писанията на князъ Оболенски, който е приетъ за голямъ капацитетъ в руско-славянската историческа наука. Какви източници е разглеждалъ Оболенски можемъ да проверимъ, но по-важното е, че именно руснакъ (използвамъ този терминъ фриволно) оборва митовете, които рускиятъ царски дворъ и придворните му историци съчиняватъ.


Оболенски ми е непознат като историк. Моля Ви, ако имате възможност да проверите какъв древен извор е използвал, за да направи такова сериозно твърдение.

Това ще бъде трудно, най-малкото защото голяма частъ отъ трудовете на Оболенски са цензурирани отъ руските власти. Ето обаче сканирания текстъ от "Речника" - http://www.slavdict.narod.ru/_0614.htm
цитирай
32. lado - Ето и от Херодот малко манипулации, и той не е от най - честните
22.12.2009 13:35
“1.146. Йонийците си направили дванайсет града по горните съображения и би било голяма глупост да се твърди, че тези йонийци са повече йонийци от останалите или че са от по-благороден произход: абантите от Евбея са една немалка част от тях, а не са йонийци дори по име; сред тях били и минийци от Орхоменос, и кадмейци, и дрюопи, и фокейци отцепници, и молосци, и аркадски пеласги, и дорийци от Епидавър и много други народи. Дори ония, дошли от притания на Атина, смятащи се за най-чисти йонийци, не отвели в колонията жени, а се оженили за карийки, чиито родители убили. Поради това престъпление тези жени си създали обичай и се обвързали с клетви — обичая предали и на дъщерите си - „да не се хранят заедно с мъжете си, нито да ги извикват по име”. Понеже йонийците убили бащите, мъжете и синовете им и след всички тези злодеяния заживели с тях. Това станало в Милет.”

Нека да проследим нашия първи сюжет в тази криволица от описания на т.нар. йонийци. В дъното на цялото това описание стои едно древно и трудно за разбиране сведение за т.нар. преселване на йонийците от Пелопонес и Атика към малоазийското крайбрежие. Оказва се, че сред “йонийците” абантите от Евбея, както правилно забелязва Херодот, “не били никакви йонийци”, но били една голяма част от онези по-сетнешни йонийци, които основали градове по малоазийското крайбрежие. И добавя още по-интересното сведение – че към тази голяма маса имало смесица от древни обитатели, сред които “минийци от Орхоменос, и кадмейци, и дрюопи, и фокейци отцепници, и молосци, и аркадски пеласги, и дорийци от Епидавър и много други народи”. Най-абсурден мотив се явява твърдението му за преселването на атински първенци към Йония, което се опира на пъстра картина от различни етноси. Ако проследим структурата на сюжета, може да я представим в следния вид: древни сведения (предания) за етноси, мигриращи от Атика, Пелопонес, Тесалия, Беотия и Евбея към Мала Азия. Тук ясен е стремежът на Херодот към използване на друг похват – да се представи оправдание за значително, но трудно за обяснение събитие, което изследвачите наричат “етиология”. Съставни части на етиологията са “айтионите”, по-къси разкази, които по-експресивно описват и предлагат обяснения за причините, довели до големи и важни събития.


За да завършим с този първи сюжет, нека очертаем една първична схема на историческата панорама на Елада, където най-древният хоризонт не отива по-далеч от разпокъсани сенки на спомени за онова, което най-вероятно се е случило след 12 век с изчезването на крито-микенските центрове.
Херодот очертава митологии, които умишлено не развива. Като че ли “онова” време е тъмно (по-късно и модерните историци на Древността ще нарекат тази важна епоха “тъмни векове”). Изглежда причината е идеологическа: той не е сигурен, че критяните и микенците, създали цивилизация и култура, която трудно се улавя във “високата” арахаика и класика, следва да се причислят към собствено елинската традиция. Само да вметнем един щрих от този сюжет – в микенските таблички, написани с линейното писмо “Б”, има един Хектор, като троянския герой, който е обаче служител в храм, има Ахилеус (Ахил), който пък не се бие за Бризеида, ами е скромен микенец, държи и той на свой ред като Хектор службичка в администрацията. Не върти меч и не е страшилище за троянците, т.е. не-елините.

Като че ли забравяме за тези сведения и за факта, че Херодот, както и Омир, са елини от ново време (Омир може би е живял през 8-7 век, а Херодот – още по-късно, през 5 век пр.Хр.). Къде са изчезнали тези времена? Защо няма разкази за тях? Още по времето на Омир крито-микенските центрове, макар и силно пострадали, са съществували. Много по-реални от запазените реликви в археологическите места на 20 и 21 век, които могат да се видят. Такива уникални постройки, дворци и храмове, произведения на пластичните изкуства, фрески, писмени паметници (глинените таблички, изписани със знаците на линейното писмо “Б”), каквито са днешна реалност в места като Кносос, Малиа, Хиерапетра, Файстос - на Крит, Микена, Пилос, Епидаврос, на Пелопонес, Тива, в Бетия, Атина - в Атика, и пр. несъмннено са били достъпни за елините, мореплаватели и търговци от времето след 12 век.

Струва ни се, че причината е и в огромни маси от не-елини, населявали Елада от праисторически (?) времена, каквито са траките от о. Евбея, абантите. Омир ги нарича “акрокоми”, което ще рече “с коси на високо”, само по върха на скалпа. Те са чужденци, не са никакви елини, но се преселват в Йония. Сиреч играят важна роля, очертават отвъделински хоризонти. Тукидид в своята “История” говори за същото и също като Херодот дава наивно обяснение как елините от Пелопонес и Атика били по-развити, по-многобройни, по-богати и поискали повече пространство, за да живеят по-добре.
цитирай
33. sparotok - благодаря за данните!
22.12.2009 13:37
monarchism написа:
sparotok написа:
monarchism написа:
sparotok написа:
Никой от старите автори- Йордан, Прокопий, Симоката, Псевдомаврикий не споменава за богиня Слава. Напротив, твърди се, че славяните почитали само богът на гръмотевицинте и на него принасяли в жертва бикове.
За да могат славяните да получат името си от някаква богиня Слава, то тя трябва да е била доста известна иначе не би била почитана от целия народ, който се нарича по името й.
Щом няма древен исторически извор свидетелстващ за богиня Слава и почитането й от древните славяни, то написаното от Григорий Дьяченко не е нищо повече от необосновано лично мнение.

Напротивъ, Григорий цитира писанията на князъ Оболенски, който е приетъ за голямъ капацитетъ в руско-славянската историческа наука. Какви източници е разглеждалъ Оболенски можемъ да проверимъ, но по-важното е, че именно руснакъ (използвамъ този терминъ фриволно) оборва митовете, които рускиятъ царски дворъ и придворните му историци съчиняватъ.


Оболенски ми е непознат като историк. Моля Ви, ако имате възможност да проверите какъв древен извор е използвал, за да направи такова сериозно твърдение.

Това ще бъде трудно, най-малкото защото голяма частъ отъ трудовете на Оболенски са цензурирани отъ руските власти. Ето обаче сканирания текстъ от "Речника" - http://www.slavdict.narod.ru/_0614.htm


Благодаря Ви много за данните!
Надявам се скоро да ме снабдят с антикварни книги- писанията на Прокопий, Симоката и др.
Да се надяваме, че не са цензурирани.
Намеря ли данни за богинята Слава ще Ви уведомя веднага, а и ще напиша постинг на тази тема.
Новите данни водят до нови заключения.

Ще Ви бъда благодарен, ако и в бъдеще ме снабдявате с алтернативна информация!
цитирай
34. lado - Оболенски не ни трябва - трябват ни ...
22.12.2009 13:37
Оболенски не ни трябва - трябват ни оригиналите , скрити по бибилиотеки , Ватикана , частни колекции - ще си направим изводите по-добре от него - гаранция!
цитирай
35. sparotok - Херодот и преписи
22.12.2009 13:51
lado написа:
“1.146. Йонийците си направили дванайсет града по горните съображения и би било голяма глупост да се твърди, че тези йонийци са повече йонийци от останалите или че са от по-благороден произход: абантите от Евбея са една немалка част от тях, а не са йонийци дори по име; сред тях били и минийци от Орхоменос, и кадмейци, и дрюопи, и фокейци отцепници, и молосци, и аркадски пеласги, и дорийци от Епидавър и много други народи. Дори ония, дошли от притания на Атина, смятащи се за най-чисти йонийци, не отвели в колонията жени, а се оженили за карийки, чиито родители убили. Поради това престъпление тези жени си създали обичай и се обвързали с клетви — обичая предали и на дъщерите си - „да не се хранят заедно с мъжете си, нито да ги извикват по име”. Понеже йонийците убили бащите, мъжете и синовете им и след всички тези злодеяния заживели с тях. Това станало в Милет.”

Нека да проследим нашия първи сюжет в тази криволица от описания на т.нар. йонийци. В дъното на цялото това описание стои едно древно и трудно за разбиране сведение за т.нар. преселване на йонийците от Пелопонес и Атика към малоазийското крайбрежие. Оказва се, че сред “йонийците” абантите от Евбея, както правилно забелязва Херодот, “не били никакви йонийци”, но били една голяма част от онези по-сетнешни йонийци, които основали градове по малоазийското крайбрежие. И добавя още по-интересното сведение – че към тази голяма маса имало смесица от древни обитатели, сред които “минийци от Орхоменос, и кадмейци, и дрюопи, и фокейци отцепници, и молосци, и аркадски пеласги, и дорийци от Епидавър и много други народи”. Най-абсурден мотив се явява твърдението му за преселването на атински първенци към Йония, което се опира на пъстра картина от различни етноси. Ако проследим структурата на сюжета, може да я представим в следния вид: древни сведения (предания) за етноси, мигриращи от Атика, Пелопонес, Тесалия, Беотия и Евбея към Мала Азия. Тук ясен е стремежът на Херодот към използване на друг похват – да се представи оправдание за значително, но трудно за обяснение събитие, което изследвачите наричат “етиология”. Съставни части на етиологията са “айтионите”, по-къси разкази, които по-експресивно описват и предлагат обяснения за причините, довели до големи и важни събития.


За да завършим с този първи сюжет, нека очертаем една първична схема на историческата панорама на Елада, където най-древният хоризонт не отива по-далеч от разпокъсани сенки на спомени за онова, което най-вероятно се е случило след 12 век с изчезването на крито-микенските центрове.
Херодот очертава митологии, които умишлено не развива. Като че ли “онова” време е тъмно (по-късно и модерните историци на Древността ще нарекат тази важна епоха “тъмни векове”). Изглежда причината е идеологическа: той не е сигурен, че критяните и микенците, създали цивилизация и култура, която трудно се улавя във “високата” арахаика и класика, следва да се причислят към собствено елинската традиция. Само да вметнем един щрих от този сюжет – в микенските таблички, написани с линейното писмо “Б”, има един Хектор, като троянския герой, който е обаче служител в храм, има Ахилеус (Ахил), който пък не се бие за Бризеида, ами е скромен микенец, държи и той на свой ред като Хектор службичка в администрацията. Не върти меч и не е страшилище за троянците, т.е. не-елините.

Като че ли забравяме за тези сведения и за факта, че Херодот, както и Омир, са елини от ново време (Омир може би е живял през 8-7 век, а Херодот – още по-късно, през 5 век пр.Хр.). Къде са изчезнали тези времена? Защо няма разкази за тях? Още по времето на Омир крито-микенските центрове, макар и силно пострадали, са съществували. Много по-реални от запазените реликви в археологическите места на 20 и 21 век, които могат да се видят. Такива уникални постройки, дворци и храмове, произведения на пластичните изкуства, фрески, писмени паметници (глинените таблички, изписани със знаците на линейното писмо “Б”), каквито са днешна реалност в места като Кносос, Малиа, Хиерапетра, Файстос - на Крит, Микена, Пилос, Епидаврос, на Пелопонес, Тива, в Бетия, Атина - в Атика, и пр. несъмннено са били достъпни за елините, мореплаватели и търговци от времето след 12 век.

Струва ни се, че причината е и в огромни маси от не-елини, населявали Елада от праисторически (?) времена, каквито са траките от о. Евбея, абантите. Омир ги нарича “акрокоми”, което ще рече “с коси на високо”, само по върха на скалпа. Те са чужденци, не са никакви елини, но се преселват в Йония. Сиреч играят важна роля, очертават отвъделински хоризонти. Тукидид в своята “История” говори за същото и също като Херодот дава наивно обяснение как елините от Пелопонес и Атика били по-развити, по-многобройни, по-богати и поискали повече пространство, за да живеят по-добре.


Херодот е "редактиран" доста от гърците. Това се знае понеже в Египет бяха намерени части от неговата история показващи отклонения.

Абантите са признати за пеласгиййско племе от учените. Плутарх съобщава за тях, че бръснели темето си и оставяли косата да расте отзад на главата. Така правели и мизите...

Аркадци и йонийци са също от пеласгийски произход.
цитирай
36. sparotok - първоизвори
22.12.2009 13:52
lado написа:
Оболенски не ни трябва - трябват ни оригиналите , скрити по бибилиотеки , Ватикана , частни колекции - ще си направим изводите по-добре от него - гаранция!


Първоизворите дават най-достоверната информация, но са и трудни за намиране.
цитирай
37. анонимен - !
22.12.2009 14:22
Малко ми е трудно да се съглася от показаните скулптури и фрески , че гърците са изобразявали себе си .Защо изобразения да не е персонаж ,който да е например роб или слуга, в Гърция.Защото това са изключения като брой скулптури и не мисля че от частен случай трябва да се прави обобщение.
И като се спомена скулптура в Гърция Цикладката скулптура за мен е загадка.
цитирай
38. truden - Това не е статуята, която имах ...
22.12.2009 14:47
sparotok написа:

Това не е статуята, която имах предвид. Тази микенка е наистина с европейски черти, но има и други статуи с подобно име. Статуя на жена с негроидни черти има в Лувъра и носи името Микенката.
Опитайте се да си набавите литературата, която препоръчах на колегата gen. Вижте и това
http://www.makedonika.org/processpaid.aspcontentid=ti.2001.pdf

Бих искал да кажа нещо, което мисля, че е много важно в твоята работа, Sparotok.

Първо: даже да е истина, че цялата бяла раса произлиза от Българите, никой няма да го приеме сериозно, дори Българите.
Следователно, тази истина не би била полезна.

Мисълта ми е, че историците трябва да ползват определена мярка в своите трудове и твърдения.

Второ: историята може да се опира на културното наследство, но не може да се гради върху него.
НАПРИМЕР - Гърците от най-древни времена са имали тесни културни и търговски връзки с Египет.
Нормално е Гръцката култура да е заимствала от Египетската и естествено нормално е да се срещат гръцки скулптури с египетско влияние (това, което показваш в представените Интернет връзки).

Та, с подобни статуи нищо не се доказва, освен културно влияние.

Бъди по-умерен и ще си по-полезен.
цитирай
39. monarchism - Намеря ли данни за богинята Слава ...
22.12.2009 15:06
sparotok написа:

Намеря ли данни за богинята Слава ще Ви уведомя веднага, а и ще напиша постинг на тази тема.
Новите данни водят до нови заключения.

Дано намерите нещо. Успех!
цитирай
40. sparotok - виждания
22.12.2009 15:12
truden написа:
sparotok написа:

Това не е статуята, която имах предвид. Тази микенка е наистина с европейски черти, но има и други статуи с подобно име. Статуя на жена с негроидни черти има в Лувъра и носи името Микенката.
Опитайте се да си набавите литературата, която препоръчах на колегата gen. Вижте и това
http://www.makedonika.org/processpaid.aspcontentid=ti.2001.pdf

Бих искал да кажа нещо, което мисля, че е много важно в твоята работа, Sparotok.

Първо: даже да е истина, че цялата бяла раса произлиза от Българите, никой няма да го приеме сериозно, дори Българите.
Следователно, тази истина не би била полезна.

Мисълта ми е, че историците трябва да ползват определена мярка в своите трудове и твърдения.

Второ: историята може да се опира на културното наследство, но не може да се гради върху него.
НАПРИМЕР - Гърците от най-древни времена са имали тесни културни и търговски връзки с Египет.
Нормално е Гръцката култура да е заимствала от Египетската и естествено нормално е да се срещат гръцки скулптури с египетско влияние (това, което показваш в представените Интернет връзки).

Та, с подобни статуи нищо не се доказва, освен културно влияние.

Бъди по-умерен и ще си по-полезен.


Умолявам Ви да не ми преписвате неща, които никога не съм твърдял, а именно - че цялата бяла раса произлиза от Българите...
Къде успяхте да намерите това в работите ми?

Нека приемем, че се бъркам относно индивидите с негроидни черти ( от статуите). Херодот и той ли се е объркал твърдейки, че гърците идват от Африка, че погребалните им обичаи са като на африканските номади...
Гърците сами признават, че имат африкански гени, но отдават това на заселване на чернокожи роби в Гърция по време на Отоманската империя.

Благодаря Ви, че ме призовавате към умереност, но не виждам в какво се изразяват моите ексцеси.
Уповавам се на надежден исторически извор ( Херодот) и на генетично изследване ( нека да забравим за статуите).

Би трябвало да призовете и гърците към умереност. Те ни наричат мазни татари, дошли чак през 681 година.
цитирай
41. sparotok - Цикладска култура
22.12.2009 15:20
gen написа:
Малко ми е трудно да се съглася от показаните скулптури и фрески , че гърците са изобразявали себе си .Защо изобразения да не е персонаж ,който да е например роб или слуга, в Гърция.Защото това са изключения като брой скулптури и не мисля че от частен случай трябва да се прави обобщение.
И като се спомена скулптура в Гърция Цикладката скулптура за мен е загадка.


Цикладската култура не е гръцка. Възникнала е около 2000 години преди идването на гърците.
Разгледайте неолитните идоли от Дуранкулак и Хаманджия и ще разберете кой е създал цикладските пластики.

Това, че се представя малък брой статуи на хора с не европейски черти не означава, че броят на такива статуи е малък.

На какво се дължи различният антропологичен тип на минойци, микенци и гърци от тъмният период?

цитирай
42. sparotok - книги
22.12.2009 15:22
monarchism написа:
sparotok написа:

Намеря ли данни за богинята Слава ще Ви уведомя веднага, а и ще напиша постинг на тази тема.
Новите данни водят до нови заключения.

Дано намерите нещо. Успех!


Вярвам, че в старите издания има повече данни, дано да е така!
цитирай
43. truden - По принцип...
22.12.2009 15:24
Не казвам, че ти твърдиш, че от Българите произлиза бялата раса.
Казвам "дори, ако това е така" (говоря по принцип, примерно положение)

Апелът ми към умереност е също принципен.
Забелязвам тенденция в новите исторически твърдения да се облягат на езикови съпоставки и културно наследство.
Не съм историк, но този стил не вдъхва доверие.
Още по-малко вдъхва доверие твърдение като "в миналото се е произнасяло така".
Няма начин как да знаем и докажем подобно твърдение. Можем само да докажем как е било написано, ако го имаме "черно на бяло" :))

Та, нищо лично.
Просто коментирах по принцип.
Моля за извинение, ако написаното е прозвучало двусмислено.

цитирай
44. sparotok - пояснения
22.12.2009 15:35
truden написа:
Не казвам, че ти твърдиш, че от Българите произлиза бялата раса.
Казвам "дори, ако това е така" (говоря по принцип, примерно положение)

Апелът ми към умереност е също принципен.
Забелязвам тенденция в новите исторически твърдения да се облягат на езикови съпоставки и културно наследство.
Не съм историк, но този стил не вдъхва доверие.
Още по-малко вдъхва доверие твърдение като "в миналото се е произнасяло така".
Няма начин как да знаем и докажем подобно твърдение. Можем само да докажем как е било написано, ако го имаме "черно на бяло" :))

Та, нищо лично.
Просто коментирах по принцип.
Моля за извинение, ако написаното е прозвучало двусмислено.



Понякога изпадам в дилема. Дали да дам допълнителни пояснения, или не. От една страна е добре, защото скептицизмът на някои хора ще намалее, но от друга страна с многото обяснения материалът се затормозява.
Относно - "в миналото се е произнасяло така" ...това не е моя фантазия, или само лично мнение.
Уповавам се на езиковедски изследвания, данните за тях могат да се намерят в посочената литература.

Не наблягам само на езикови съпоставки и културно наследство, а също и на прилики в материалната култура. Мисля, че подходът е добър.

Дълбокоуважаваният Дж. Чадуик е този, който изгради цяла теория за произхода на микенците единствено и само върху езикови прилики.
Чадуик премълча приликите на микенската материална култура с тракийската. Премълча и, че продължение на микенската традиция виждаме при траки и скити докато гърците "забравят" всичко типично за дедите си. Британският учен не спомена и за връзката на микенската култура с по-старата андроповска, а и ямната от нашите земи.
Чадуик премълча също, че прототипите на линеарните писмености се намират в Тракия.

Дж. Чадуик е признат за велик учен, интересно ми е обаче Вие как ще дефинирате методите му
цитирай
45. анонимен - Най-доброто
22.12.2009 15:42
Най-доброто е, че се развенчава СЛАВЯНИЗМА. Аз съм изложил друг произход на думата Славяни, свързана с СкитоСакоСарматите. Самите, така наречени уж славяни са племе, живяло в Припетските блата. Но по обичаите прилича на Келтите или Хунорите. По-вероятно на Хунорите. Само ще спомена, че някои от съвременните Руски историци търсят произхода си отпреди 5-то хилядолетие пр.Христа, на дъното на Северното причерноморие. Що се отнася за Киевска Рус - до 13 век се е наричала Оногурска България. Три са Българиите . Дунавска, Волжка и Оногурска. Московска Рус, наследница на Суздалското княжество, е основана от Рюрюковичите ( Българи ) от Оногурска България. Бедата за истинската история на Българите е, че твърде много сведения са унищожавани, включително и от натрапеното ни Християнство. Съвременната Българска азбука има първоначалните си корени от Пеласгите, познати като филистимяни в Библията. Танев
цитирай
46. анонимен - Този
22.12.2009 16:07
грък откъде се изкопа!?Искам да го попитам може ли да ми каже дали знае колко века гърците са писали своите 24 букви от азбуката!?
И още искам да го попитам,ако изобщо отново погледне постовете:Би ли ми обяснил,господине,как се случи така,че аз съм с българско самосъзнание,а вторите ми братовчеди родени в Гърция са гърци!Още по-лесно ,елементарно,недоносено и достъпно ще ти го обясня-ние сме от една кръв,а сме с различно самосъзнание.Ей това ми обясни как става..!?
Уффф,изпаднах в потрес..Моля да ме извините,че се отклоних от конкретиката на темата..
цитирай
47. truden - Дълбокоуважаваният Дж. Чадуик е ...
22.12.2009 17:59
sparotok написа:

Дълбокоуважаваният Дж. Чадуик е този, който изгради цяла теория за произхода на микенците единствено и само върху езикови прилики.

Теорията е предположение.
Предположенията на Чадуик относно микенците са основани на езиков анализ и ще си останат предположения (ТЕОРИЯ)

Лично на мен подходът на Чадуик ми се струва доста плитък.
Със същият успех някой би могъл да ни постави при индийците или тях при нас.

Езикови групи и езикови заемки винаги е имало. Те са белег за културни, икономически и религиозни взаимоотношения, но едва ли биха били добра основа за определяне на родова принадлежност.
При силно културно и икономическо влияние в условия на добронамерени приятелски взаимоотношения (не робство), езикът се променя за няколко столетия.
(Казвам "не робство", защото при него, езикът е основно средство за съпротива и оцеляване на рода.)

Апропо, при историческо теоретизиране се изисква голяма доза познание в областта на психологията.

цитирай
48. анонимен - Стига с тази "езикова история"?
22.12.2009 18:09
За съжаление пак чета история писана от езиковеди. Без факти, само с някакви Веди и прочие. Хайде, като сте мвого умни, кажете кога за пръв път се появява името славянин, славяни? Говоря за славяни, а не за склавини и пр., Въпросът е дали тези, които днес наричаме славяни, са се наричали така преди 14 век?
цитирай
49. sparotok - теории
22.12.2009 18:27
truden написа:
sparotok написа:

Дълбокоуважаваният Дж. Чадуик е този, който изгради цяла теория за произхода на микенците единствено и само върху езикови прилики.

Теорията е предположение.
Предположенията на Чадуик относно микенците са основани на езиков анализ и ще си останат предположения (ТЕОРИЯ)

Лично на мен подходът на Чадуик ми се струва доста плитък.
Със същият успех някой би могъл да ни постави при индийците или тях при нас.

Езикови групи и езикови заемки винаги е имало. Те са белег за културни, икономически и религиозни взаимоотношения, но едва ли биха били добра основа за определяне на родова принадлежност.
При силно културно и икономическо влияние в условия на добронамерени приятелски взаимоотношения (не робство), езикът се променя за няколко столетия.
(Казвам "не робство", защото при него, езикът е основно средство за съпротива и оцеляване на рода.)

Апропо, при историческо теоретизиране се изисква голяма доза познание в областта на психологията.



Аз също считам трудът на Чадуик за твърде плитък, но за съжаление, неговото виждане е това, което се изучава в университетите.

Заемки наистина има във всички езици, но те са лесни за откриване. Няма ли обяснение за една дума в езика ни, то тя е заемка независимо, че се ползва от векове.
Тъст ( свекър) е важна дума, но не е обяснима на български. Според мен е от латински произход и първоначалното й значение е свидетел ( на бракосъчетание).

цитирай
50. sparotok - въпроси
22.12.2009 18:29
анонимен написа:
За съжаление пак чета история писана от езиковеди. Без факти, само с някакви Веди и прочие. Хайде, като сте мвого умни, кажете кога за пръв път се появява името славянин, славяни? Говоря за славяни, а не за склавини и пр., Въпросът е дали тези, които днес наричаме славяни, са се наричали така преди 14 век?


Отговорът на Вашите въпроси е даден пределно ясно в първа и втора част на постинга, просто четете спокойно и внимателно!
цитирай
51. sparotok - скити, саки и сармати
22.12.2009 18:32
анонимен написа:
Най-доброто е, че се развенчава СЛАВЯНИЗМА. Аз съм изложил друг произход на думата Славяни, свързана с СкитоСакоСарматите. Самите, така наречени уж славяни са племе, живяло в Припетските блата. Но по обичаите прилича на Келтите или Хунорите. По-вероятно на Хунорите. Само ще спомена, че някои от съвременните Руски историци търсят произхода си отпреди 5-то хилядолетие пр.Христа, на дъното на Северното причерноморие. Що се отнася за Киевска Рус - до 13 век се е наричала Оногурска България. Три са Българиите . Дунавска, Волжка и Оногурска. Московска Рус, наследница на Суздалското княжество, е основана от Рюрюковичите ( Българи ) от Оногурска България. Бедата за истинската история на Българите е, че твърде много сведения са унищожавани, включително и от натрапеното ни Християнство. Съвременната Българска азбука има първоначалните си корени от Пеласгите, познати като филистимяни в Библията. Танев


Скити, саки и сармати спадат към един и същи етнос според Страбон. Ще Ви бъда благодарен, ако ми дадете етимология на понятието ОНОГУРИ. Точно на тази тема пиша в моментта.
цитирай
52. demograph - Наслаждавам се на дискусията Ви
22.12.2009 22:32
Сигурен съм, че в такава културна среда ще избуи истината, каквато и да е тя, и със сигурност ще е много по-достойна от простакизмите на робовладелския строй, национализма и идеолого-религиозните смехотвории..
Но, логиката на Спароток е трудно оборима.
Поздравления Павеле.
Поздравления за форумците.
Искайте от нас помощ феновете.
Ние можем да се ровим в мрежата да търсим всевъзможни единични неща, които биха отнели времето ви.
Демограф
цитирай
53. sparotok - помощ
22.12.2009 23:00
demograph написа:
Сигурен съм, че в такава културна среда ще избуи истината, каквато и да е тя, и със сигурност ще е много по-достойна от простакизмите на робовладелския строй, национализма и идеолого-религиозните смехотвории..
Но, логиката на Спароток е трудно оборима.
Поздравления Павеле.
Поздравления за форумците.
Искайте от нас помощ феновете.
Ние можем да се ровим в мрежата да търсим всевъзможни единични неща, които биха отнели времето ви.
Демограф


Помощ ще ми трябва наистина.
Търся отдавна голям старобългарски речник. По-точно този на В.Георгиев.
Ако някой може да каже в коя антикварна книжарница мога да го намеря, ще съм изключително благодарен.
цитирай
54. demograph - Ще търся и други неща от този род
22.12.2009 23:05
Ако нещо спецефично ще ти е от полза, пиши ми на личния маил. Да ти дава Бог светлина и късмет!
цитирай
55. sparotok - Ако нещо спецефично ще ти е от полза, ...
22.12.2009 23:18
demograph написа:
Ако нещо спецефично ще ти е от полза, пиши ми на личния маил. Да ти дава Бог светлина и късмет!


Ще потърся помощ, ако се наложи.
Предварително благодаря!
цитирай
56. demograph - Имате развитие съседе
23.12.2009 00:32
анонимен писа:
- Следим те ,следим те татарино!!!
21.12 19:46
еи вулгхаряк , ако наистина искаш да разбереш нещо ценно и скрито , бъди по-освободен мисловно...освободи се от рамката че си вулгарос--това е просто една конюктюра рамка...Мога да ти пиша толкова много неща които несии ичувал.....но ти си си един прост кон с капаци, и мъкнеш вода от 10 планини и кладенци за да оформяш някакво твое си виждане.....което Е БЕЗУМИЕ И БОЛЕСТ...НЕ СЕ ВЪЗПРИЕМАИ ЗА МЕСИЯ С ТОВА ТВОЕ МЕСИАНСКО ПИСАНЕ НА ГЛУПОСТИ....едва ли не цялта планета абе от 20 000 години иска да убие вас вулгарякате - хахаха...............ИМАААААААААА ТОЛКОВА РАБОТИ КОИТО НЕ ЗНАЕШ , че няма смисъл да пиша друго....

П.С. ЗАЩО ВИЕ ВОЛГИ , КАЗВАТЕ НА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - КОЛЕДА...НИЕ ЕЛИНИТЕ-РОМЕЙ КАЗВАМЕ КАЛА ХРИСТУ-ГЕННА (РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО)....абе как аджаба коледа казвате на иисус хрисос..ТАТАРСКИ ПРИВИЧКИ,
като дядо ви Коледа (АГИОС НИКОЛАОС).
Има и дно друго - така вие сте арийци....а коза-арите арийци лиса,,,кои са сега - швеицарците - и те с арийци нали...а дърв-арите...свин-арийте.....ТЪПИ ВОЛГИ-САМОЕДИ.....вие не сте вулгарос,вие сте просто волги

p.s. - Според официалната теософия...микенските елини се категоризират и считат за бръмка от КЕЛТИТЕ...които най-рано 1600пр.хр. идват в ХАИМОН, а както знаеш от АРГОС произлизат всички управляващи и царе на ЕЛИНСКАТА ГЕНЕАЛОГИА...Прометеус и Дефкалион и надолу

http://en.wikipedia.org/wiki/Root_race
........................................................................
А защо следите татарина, не ми е ясно?
Като са измишльотини неговите писания, защо трябва да го следите? Така си харчите пари за шпиони.
цитирай
57. анонимен - До автора
23.12.2009 15:25
Не съм историк но това е много интересно и най вероятно вярно.Ако се събере всичко подробно в една книга сигурно ще надхвърли 1000 страници.Това трябва да влезе в задължително изучаваните предмети в училище от 1 до 12 клас , че даже и във ВУЗ - вете.Разни гръцки и други подобни плазмодии тук газ пикаят , че историята е такава и не могат да я променят.
цитирай
58. sparotok - история
23.12.2009 16:54
анонимен написа:
Не съм историк но това е много интересно и най вероятно вярно.Ако се събере всичко подробно в една книга сигурно ще надхвърли 1000 страници.Това трябва да влезе в задължително изучаваните предмети в училище от 1 до 12 клас , че даже и във ВУЗ - вете.Разни гръцки и други подобни плазмодии тук газ пикаят , че историята е такава и не могат да я променят.


Опитвам се да покажа истинската история на разбираем език, без излишни терминологии, без обременяване с пре много обяснения. Надявам се да съм успял.
цитирай
59. voinov50 - Павле, време за празници...:))))))
23.12.2009 17:38
Приказна Коледа (Божик, Божич) и здрава и щастлива Нова година!!!
Поздрави от Пирин!
цитирай
60. sparotok - весела Коледа
23.12.2009 17:57
voinov50 написа:
Приказна Коледа (Божик, Божич) и здрава и щастлива Нова година!!!
Поздрави от Пирин!


Весела Коледа и на тебе!
Какво съвпадение! Бог означава слънце, а Коледа е празникът на раждащото се отново слънце!
цитирай
61. lado - Малко ми е трудно да се съглася от ...
23.12.2009 18:12
sparotok написа:
gen написа:
Малко ми е трудно да се съглася от показаните скулптури и фрески , че гърците са изобразявали себе си .Защо изобразения да не е персонаж ,който да е например роб или слуга, в Гърция.Защото това са изключения като брой скулптури и не мисля че от частен случай трябва да се прави обобщение.
И като се спомена скулптура в Гърция Цикладката скулптура за мен е загадка.


Цикладската култура не е гръцка. Възникнала е около 2000 години преди идването на гърците.
Разгледайте неолитните идоли от Дуранкулак и Хаманджия и ще разберете кой е създал цикладските пластики.

Това, че се представя малък брой статуи на хора с не европейски черти не означава, че броят на такива статуи е малък.

На какво се дължи различният антропологичен тип на минойци, микенци и гърци от тъмният период?



До София, в местността Окол глава,с. Гниляне, преди около 25 години се намери идол, идентичен на цикладските. Пред очите ми.
Тогавашният директор на археологическия музей, Сашо Бонев (бог да го прости) го видя впоследствие . Енеолит, V-то хил. преди Хр.
цитирай
62. sparotok - ценно
23.12.2009 18:26
lado написа:
sparotok написа:
gen написа:
Малко ми е трудно да се съглася от показаните скулптури и фрески , че гърците са изобразявали себе си .Защо изобразения да не е персонаж ,който да е например роб или слуга, в Гърция.Защото това са изключения като брой скулптури и не мисля че от частен случай трябва да се прави обобщение.
И като се спомена скулптура в Гърция Цикладката скулптура за мен е загадка.


Цикладската култура не е гръцка. Възникнала е около 2000 години преди идването на гърците.
Разгледайте неолитните идоли от Дуранкулак и Хаманджия и ще разберете кой е създал цикладските пластики.

Това, че се представя малък брой статуи на хора с не европейски черти не означава, че броят на такива статуи е малък.

На какво се дължи различният антропологичен тип на минойци, микенци и гърци от тъмният период?



До София, в местността Окол глава,с. Гниляне, преди около 25 години се намери идол, идентичен на цикладските. Пред очите ми.
Тогавашният директор на археологическия музей, Сашо Бонев (бог да го прости) го видя впоследствие . Енеолит, V-то хил. преди Хр.


Ценна ипформация, благодаря!
Не знаех, че дори и в Западна България е процъфтявала същата култура както в Дуранкулак и Варна от V-то хил. преди Христа.

Интересното е, че дори в Италия ( Монте Мороне ) са намерени подобни идоли изписани с пеласгийският Линеарен А.
Нито обаче някой е датирал тези идоли, нито е направен превод, а тракийските имена Ати и Арей се разчитат лесно.
цитирай
63. lado - Дали е същата култура - вече нямам ...
23.12.2009 19:38
Дали е същата култура - вече нямам материал за сравнение - далече съм от разкопките. Тогава Дуранкулак още не бяха го разкрили , но мога да потвърдя ,че най-голямото неолитно селище 7-5 хил се намира в София,под кв, Слатина - има разкрито жилище със 140 кв жил площ
цитирай
64. lado - http://www. ancienttouch. com...
23.12.2009 19:43
http://www.ancienttouch.com/neolithic-bronze-age%20pottery.htm

Виж тук как се търгува здраво с наши артефакти от това време и какви вреди са нанесени - само мога да се досещам..
цитирай
65. sparotok - ???
23.12.2009 20:13
lado написа:
Дали е същата култура - вече нямам материал за сравнение - далече съм от разкопките. Тогава Дуранкулак още не бяха го разкрили , но мога да потвърдя ,че най-голямото неолитно селище 7-5 хил се намира в София,под кв, Слатина - има разкрито жилище със 140 кв жил площ


Не знаех за това, а колко ли още неща се крият?
цитирай
66. sparotok - геноцид
23.12.2009 20:15
lado написа:
http://www.ancienttouch.com/neolithic-bronze-age%20pottery.htm

Виж тук как се търгува здраво с наши артефакти от това време и какви вреди са нанесени - само мога да се досещам..


Унищожаването на българското културно наследство си е геноцид. Лошото е, че влиятелни хора са замесени, а тях не ги съдят.
цитирай
67. sparotok - статуи
23.12.2009 20:16
danailvdimitrov написа:
gen написа:
Малко ми е трудно да се съглася от показаните скулптури и фрески , че гърците са изобразявали себе си .Защо изобразения да не е персонаж ,който да е например роб или слуга, в Гърция.Защото това са изключения като брой скулптури и не мисля че от частен случай трябва да се прави обобщение.
И като се спомена скулптура в Гърция Цикладката скулптура за мен е загадка.




А бе кой ще прави статуи на робите и слугите си !??? Вижте .....христианството и човеколюбието се появяват доста по късно пък и нямат такива странни проявления.....:)


Тук сте напълно прав, статуите и в древността, и днес са си скъпо нещо и няма никаква логика да се хвърля цяло състояние, за да се изобрази роб.
цитирай
68. анонимен - The civilzation in the lands of today's Bulgaria is the oldest in the world
26.12.2009 18:08
The srk of Noah landed on Mount Ararat of theother side of the Black Sea. In the lands of today's Bulgaria there was a triving civilization 25-30 centuries older than the Egyptiian pyramids. Homer describes the weapons of the Thracians who took part in the war of Troy as the best. It is a shame that today we are in this shape.
цитирай
69. анонимен - istinata ste izlezne naqve
28.12.2009 15:35
az mnogo dobre prochetoh napisanite nesta i ako iskam da buda chesten, dosta se dopirat s realnostta, zastoto i az sum si zadaval vuprosa kak se pravi durjava za edna godina (Asparuhova Bulgariq), kak taka ne se znae pochti nisto za slavqnite, koito neznaino kak sa obitavali zemite severno ot karpatite i se spekulira s redica teorii za prouzhoda im, kato ima mnogo po prosti obqsneniq, kato naprimer sled voinata na traqn s trakite, ili neka gi narichame pelasgi, zastoto trakiec nali znachi varvarin, ta sled voinata s trakite 110 godina, ot dakiq i getika se izselvat nepokornite pelasgi nasever otvud karpatite i produlavat da vodqt voina s rimlqnite, a i drugoto, koeto potvurjdava kazanoto ot avtora na statiite, che imalo golqma getska obstnost v centralna, iztochna evropa i izobsto skitskite zemi, to tova e dokazano ot naselqvaneto na plemenata masageti, tisageti, alani, goti(geti), daki. ta sledovatelno tezi skiti i pelasgite sa sustite ili nai malkoto rodstveni. slavqnite ne sa bili na balkanite, zastoto prez 4-5 vek ima zaselvane na celiqt poluostrov s bulgari kutriguri, ako moje da se vqrva na antichnite avtori, koito ne sa nikakvi slavqni. prilikite mejdo suvremennite bulgari i pelasgite ot antichnosta sa porazitelni, kato se otmie gurciziraneto i latiniziraneto na kulturata na pelasgite se poqvqva istinata, koqto e taka dobre prekrita i zatova dobre se prikriva istinata i se stremqt nedai si boje bulgarite bili suzdali durjava koqto po nqkakuv si kusmet ocelqla mnogo vreme. ami mnogo qsno che ste ocelee, stoto chergarsko pleme ne pravi "bqlgrad", a iurti, kak taka ako sme bili chergari sme napravli v minaloto pliska, kak taka se poqvqva imeto bulgari v dokument opisvast zemite na balkanite i na mqstoto na mizite stoqt bulgarite prez kusnata antichnost, oste kogato rim ne e padnal.
pohvala na avtora!!!
цитирай
70. sparotok - българи и пеласги
28.12.2009 15:57
анонимен написа:
az mnogo dobre prochetoh napisanite nesta i ako iskam da buda chesten, dosta se dopirat s realnostta, zastoto i az sum si zadaval vuprosa kak se pravi durjava za edna godina (Asparuhova Bulgariq), kak taka ne se znae pochti nisto za slavqnite, koito neznaino kak sa obitavali zemite severno ot karpatite i se spekulira s redica teorii za prouzhoda im, kato ima mnogo po prosti obqsneniq, kato naprimer sled voinata na traqn s trakite, ili neka gi narichame pelasgi, zastoto trakiec nali znachi varvarin, ta sled voinata s trakite 110 godina, ot dakiq i getika se izselvat nepokornite pelasgi nasever otvud karpatite i produlavat da vodqt voina s rimlqnite, a i drugoto, koeto potvurjdava kazanoto ot avtora na statiite, che imalo golqma getska obstnost v centralna, iztochna evropa i izobsto skitskite zemi, to tova e dokazano ot naselqvaneto na plemenata masageti, tisageti, alani, goti(geti), daki. ta sledovatelno tezi skiti i pelasgite sa sustite ili nai malkoto rodstveni. slavqnite ne sa bili na balkanite, zastoto prez 4-5 vek ima zaselvane na celiqt poluostrov s bulgari kutriguri, ako moje da se vqrva na antichnite avtori, koito ne sa nikakvi slavqni. prilikite mejdo suvremennite bulgari i pelasgite ot antichnosta sa porazitelni, kato se otmie gurciziraneto i latiniziraneto na kulturata na pelasgite se poqvqva istinata, koqto e taka dobre prekrita i zatova dobre se prikriva istinata i se stremqt nedai si boje bulgarite bili suzdali durjava koqto po nqkakuv si kusmet ocelqla mnogo vreme. ami mnogo qsno che ste ocelee, stoto chergarsko pleme ne pravi "bqlgrad", a iurti, kak taka ako sme bili chergari sme napravli v minaloto pliska, kak taka se poqvqva imeto bulgari v dokument opisvast zemite na balkanite i na mqstoto na mizite stoqt bulgarite prez kusnata antichnost, oste kogato rim ne e padnal.
pohvala na avtora!!!


От доста учени е признато, че топоними като Кносус, Пергамос, Перинт, Коринт и още стотина други не са от гръцки произход.
Никой обаче не си прави труда да потърси обяснение на смисъла на топонимите с помощта на български език.
Георгиев признава, че пеласгийския суфикс инт е сроден на старобългарския ен(т), който намираме в думи като жребен, агнен, козлен...
Коринт всъщност е било Горинт- Горист. В действителност градът е на скалисто място.

Автори като Дънлап и Доналдсън отдавна споменаха, че славянският ( българският) език е продължение на пеласгийския, но никой не цитира тези автори, или пък прави опит да опровергае твърденията им.

Рано, или късно обаче истината ще излезе наяве.
цитирай
71. анонимен - Най-големия кокал
28.12.2009 16:17
врящ в гърнето /Черно море/ на протоевропейската етническа манджа са българите/траки-пеласги-склавини-скити-готи/гети-даки-меди-мизи-фриги-кумани хуни.../.
Черно море е центърът от който, след като им станало тясно, се разселват, като слънчевите лъчи, във всички посоки на света.
През 2012г. историята на майте свършва, за да започне истинската история на света.
цитирай
72. анонимен - Поздравления!!
07.03.2011 13:24
Безкрайно Ви благодаря за Вашите постинги!

Имам само един въпрос относно траките, обитавали Гърция, и днешните гърци. Сещам се, че сте писали за това, че съвременните гърци нямат никакво отношение към елините, с които се отъждествяват. Въпросът ми е следния: кои са били елините, и имали ли са някаква връзка с траките?

Благодаря Ви за вниманието.
цитирай
73. sparotok - истинските елини
07.03.2011 15:51
анонимен написа:
Безкрайно Ви благодаря за Вашите постинги!

Имам само един въпрос относно траките, обитавали Гърция, и днешните гърци. Сещам се, че сте писали за това, че съвременните гърци нямат никакво отношение към елините, с които се отъждествяват. Въпросът ми е следния: кои са били елините, и имали ли са някаква връзка с траките?

Благодаря Ви за вниманието.


Истинските елини не са гърци, а пеласгийското племе СЕЛИ, чието име гърците изкривяват като ХЕЛИ. Селите са пеласги, които са се грижели за храмът на Зевс в Додона, затова и Омир възкликва - Зевс Пеласгийски, Додонски...

След троянската война гърците асимилират пеласгите и понеже името сели е било престижно гърците си го присвояват.

Сели означава за-селени, т.е. стоящи на едно място ( по това време повечето племена са скитали...като скитите например)

Пеласги и траки принадлежат на една и съща общност - палеобалканската, може би държавата Палаша в Мала Азия е била на пелазгийски племена - васали на хетите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13969463
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031