Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2009 13:34 - БОГ ОДИН И ХУНИТЕ
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 17216 Коментари: 23 Гласове:
40



                                         БОГ ОДИН И ХУНИТЕ

 

 

“В древността имаше хора, който бяха вещи в магьосничеството. Тор, Один и други бяха в състояние с хитри действия наподобяващи чудеса да смаят простолюдието и да спечелят прозвище на божество. Най-вече бяха заблудени хората от Дания, Норвегия и Швеция. Последиците от измамата бяха такива, че скандинавците бяха искрено убедени в свръхестествената сила на чародеите, молеха им се и им отдаваха голяма чест...

 

Саксо Граматик, “Деяния на Датчаните”, книга първа

 

 

От думите на датския историк може да се отсъди, че Один не е измислено божество, а човек притежаващ изключително високи знания и умения, чрез които той е спечелил  почитта на по-ниско развити хора. Напълно логично е, че когато в някое примитивно общество дойде интилигинтен и запознат с нови технологии пришълец, то той би бил боготворян заради делата си. Трябва да се отбележи, че в древността скандинавците са стояли на много по-ниско ниво на развитие от траки, скити, келти и римляни. Организираното земеделие и скотовъдство пристига в северните германски земи две хиляди години след като се е появило в Тракия. Скандинавската Бронзова Епоха започва повече от хиляда години след тракийската, а желязото навлиза в бита на германските народи, около седем века по-късно отколкото при тракийските халиби.

 

Последната промяна в древното германско общество настъпва през Късната Античност. Появяват се ново изкуство, нови оръжия и погребали ритуали...Неотдавна норвежката изследователка Лоте Хедеагер представи теорията си, че хуните са повлияли до такава голяма голяма степен скандинавците, че  може да се говори за ново германско общество. Независимо от нея Дейвид Фоукс лансира идеята си, че древния бог Один е всъщност хунския благородник Улдин, който е дошъл в Скандинавия през V-ти век заедно с армията си. На това ранно хунско нашествие Фоукс приписва нетипичния за германските народи ген Р1 а1 сред скандинавците. Трябва да се отбележи, че най-стария вариант на този ген се намира на Балканите. Това за съжаление е пропуснато от Фаукс. Той също нарича погрешно жертването на кон в гроба на благородник азиатска традиция. Явно не е осведомен, че най-ранните погребения от този тип са в черноморските степи.

 

Двамата  автори са критикувани заради изявленията си, но опонентите им пропускат ( може би неволно) да споменат редица факти, говорещи в полза на присъствие на източноевропейци в Скандинавия. Странно е, че датчаните не  говорят често за най-древното име на страната си. Римляни и гърци са наричат тази северна държава Cimbrica Chersonesus -Кимбрийски полуостров. Това не е случайно. Дания е обитавана дълго време от кимбрите наречени още кимерии.

Техен е сребърния котел от Гундеструп, чийто стил и технология на изработка доказват, че е направен в Тракия. Иконографията на артефакта показва смайващи прилики със сребърния котел от Борово, сребърната фалера от Ямбол и други тракийски находки. Самите кимерии принадлежат на палеобалканските  етноси. В дълбока древност са обитавали черноморските степи и Тракия, а името им е обяснимо с пеласгийския глагол кимернао-владея, господар съм, т.е. кимерии означава върховни, господари.

 

Някои може би се питат- Какво общо има хунското присъствие в Дания с кимерийците? За тези, които са чели Прокопий е повече от ясно. Стария автор споменава няколко пъти, че хората, които по негово време са наречени хуни в древността са носили името кимерии. Тези, които са запознати с работата на Йордан  Произход и деяния на гетите” знаят, че преди да се разделят по времето на цар Филимир, хуни и гети са били един народ в Скандинавия. А точно там се намира топонима Кимбрийски полуостров. Плиний свидетелства, че кимерийците (кимбри)наричат Северно море Мори Маруса, като значението е мъртво море. Мори отговаря на българската дума море, а маруса на думата мърша. На датски море е hav, а мъртъв -dшd. Виждаме, че кимерийския език е много близък до българския и няма нищо общо с датския. Това не е случайно разбира се. В “Зографска История” българите са отъждествени с кимбрите, а Раковски и Ценов поддържат виждането, че кимериите са неделима част от българския етнос.

 

Хуните-кимерии не са отишли в Северна Европа чак през IV-ти V- ти век както проповядват повечето учени, а много по-рано. Названията Кимбрийски полуостров и Мори Маруса са наложени дълги векове преди 372 година, когато дедите ни стават абсолютни господари на Балканите. Скандинавски торкви, мечове, копия от второто хилядолетие преди Христа показват ясна връзка с торкви, мечове и копия от нашите земи. Освен това имаме свидeтелството на Йордан, че много преди Троянската война хуни и гети са били една общност в Сканза. Хуните-кимерии дават старото име на Дания и Северно море, а гетите са митичните геати от поемата “Беовулф”. Напълно естествено е хуните –кимерии да са искали да запазят старата си северни територии. Тези земи са били считани от предците ни за наши, все пак старото име на Дания е Кимбрийски полуостров, а не датски, английски, или саксонски. А и присъствието на хунски герои в сагите е индикация за продължителен контакт между германи и хуни-кимерии. Хуни са споменавани многократно в “Песента на Нибелунгите”, също в сагите “Волсунга”, “Херварар” и “Еда”.

 

За Один ( хунът Улдин според Фаукс) може да се каже, че е късно божество в пантеона на северните народи. Тацит не го споменава изобщо. Документирани са  имената на Тиусто, Манус и Херкулес. Гай Юлий Цезар, познаващ германите от личен контакт пише, че те боготворят слънцето ( Тиусто-Диу), луната ( Манус) и огъня – Вулкан.

 

Саксо Граматик е бил прав донякъде считайки Один ( хунът Улдин според Фаукс) за чародей, смаял скандинавците с уменията си. Според Йордан хуните са потомци на древни магьосници, така наречените халируни. Разбира се магия  е твърде разтегливо понятие. За примитивните народи всяка непозната технология е чародейство, а тези способни на изключителни деяния са наречени богове. Хунския лък е изпращал стрели на триста метра, за германите това е било истинско чудо. Украсените със злато и скъпоценни камъни хунски мечове са изглеждали като божествени атрибути. Докато германите са живели в схлупени къщурки, украсените с дърворезба просторни хунски домове са будели истинско възхищение(1). Умението на хуните да правят медовина (2) и други питиета непознати на германите също допринасят за високата репутация на предците ни, на които се е гледало като  на богове.  Според Снори градът, от който са дошли боговете се намира там където река Танасквил ( Дон, наричана още Танаис в древността) се влива в Черно Море. Йордан нарича тази област земите на българите. Като богове освен Один са споменати Балдер, Видар, Вали, Ходер. Техните имена напомнят на нашите Балдьо, Видор, Въльо, Едрьо.

 

Между другото градът на боговете в скандинавската митология се нарича Ас-гард. Ас се тълкува като  Бог, дума сродна на етруско-пеласгийските (3 ) думи аисБог, аисна-божествен. И двете са свързани с нашите ясна, ясно, яснота ( светлина). Явно става дума за древно божество на светлината. Самата дума Бог е едно от имената на слънцето (4). Частицата гард се тълкува като град. И тя принадлежи на палеобалкански език. Същата дума е както пеласгийската горт-град и тракийската горд-град.

 

Не само названието Ас-гард е обяснимо на палеобалкански език. Името на Улдин ( Один) е тракийско, сродно е на споменатия от Прокопий Улитей. И двата антропонима имат занчение владетел, властелин, вожд. Свързани са с българските лични имена Владин, Владан, Владей. Скандинавския Один е известен и с името Водан, което е прекрасен еквивалент на българското Водан, идващо от старобългарския глагол водити-водя, продвождам.

 

Това, че хунът Улдин е  приет на почетно място в германския пантеон не трябва да ни учудва. Гърци и римляни почитат обожествените тракийски царе Дионис, Атис, Орфей. Гетския Залмоксис полага основата на келтската религия. Пеласгите са наречени от Омир богоравни. Палеобалканските народи са изпреварили всички европейци със столетия и дори хилядолетия по отношение на технологии, религия и организация. Дедите ни са раздавали знания на много други народи и по този начин са си спечелили име на божествен народ. За съжаление нищо не трае вечно. Дори и най-великия бива застиган рано, или късно от падението.Това е неизбежно, случвало се е често в миналото и ще продължава да се случва.

 

Уникалното за нас българите е способността ни да изправим глава след всяка несполука, да изградим отново разрушената си земя и да създадем нови и благоденстващи държави. Единственото нужно условие да възродим за пореден път отечеството си е да бъдем истински българи. Единни, почтени и силни.

 

 

 

Използвана летература и пояснения:

 

1.Lotte Hedeager, Scandinavia and the Huns: An Interdisciplinary Approach to the Migration Era, Norwegian Archaeological Review, Volume 40, Issue 1, 2007;

2.D.K. Faux, The Genetic Link of the Viking – Era Norse to Central Asia: An Assessment of the Y Chromosome DNA, Archaeological Historical and Linguistic Evidence -http://www.davidkfaux.org/CentralAsiaRootsofScandinavia-Y-DNAEvidence.pdf

3.H.Schreiber, Die Hunnen, ECON VERLAG, Gmbh, Dьsseldorf, 1976; 4.H.Schreiber, De Goten Vorsten en Vazallen, Elsevier Nederland BV, Amsterdam, MCMLXXIX;

5.J. De Vries, Heldensagen, AULA-BOEKEN, Utrecht, 1962;

6.K.Bartsch, Das Neibelungenlied, F.A. Brokhaus, Leipzig, 1940;

5.E.F. Jung, De Germanen, Tirion, Baarn, MCMXCIII;

7. J.Lempriere, Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994;

8.E.Blackney, J. Warrington, Еverymans Smaller Classical Dictionary, J.M. Dent&Sons LTD, London, 1952;

9.P.Lauring, Land of the Tolund man, The Prehistory and Archaeology of Denmark, Lutterworth Press, London, 1957;

10.J.V.S. Megaw, Art of the European Iron Age, Adams&Dart, Bath, 1970;

11.Het Goud der Thraciers, Archeologishce Schatten uit DDR en Bulgarije, Museum Boymans-van Beuningen, Rotterdam, 23 Sept.- 18 Nov. 1984 ( catalogus);

12. Приск - http://www.fordham.edu/halsall/source/priscus1.html

13.Кимбрийски полуостров - http://www.orteliusmaps.com/book/ort_text86.html

14.Зографска История http://ziezi.net/zograf/3.htm

15.Г.Раковски, http://ziezi.net/zograf/rakovski.htm

16. Йордан- http://www.ucalgary.ca/~vandersp/Courses/texts/jordgeti.html

17.Г.Ценов, Кроватова България и покръстването на българите, Златен Лъв, Пловдив;

18.Tacitus, Agricola and the Germania, Penguin Books Ltd, Harmondsworth,1970;

19.G.Iulius Caesar, Bellum Gallicum, Van Goor Zonen, Den Haag, MCMLXIV;

20. American Heritage Dictionary of the English Language, 4th ed. Houghton Mifflin Company, New York , 2000

21.A.J. Van Windekens, Le Pйlasgique, Essai sur une langue indo-europйenne prйhellйnique, Publications Universitaires, Louvain, 1952 ;

22.Н. Иванова, П.Радева, Имената на Българите, Абагар, Велико Търново, 2005;

23.Г.Батаклиев, Антична Митология- Справочник, ДИ, Д-р Петър Берон, София, 1985;

24.Procopius, History of the Wars, Harvard University Press, London, 2000;

25.O. Haas, Die Phrygische Sprachdenkmдler, Academie Bulgare des Sciences, Sofia, 1966

26. Г. Ценов, Праотечеството и праезика на Българите, Хелиопол, София, 2000;

 

(1) Приск описва с подробности резиденцията на Атила и просторните хунски къщи украсени с дърворезба. Домът на хунския цар е имал дори две кули.

(2)Ценов поясни отдавна, че хунското питие медос е медовина. Обърнете внимание, че медовината се прави от мед, а мед в германските езици е хъни, хониг, хонинг...

(3) За пеласгийския произход на етруските прочетете в постинга “Трако-пеласгите и основаването на Рим”.

http://sparotok.blog.bg/politika/2009/09/30/trako-pelasgite-i-osnovavaneto-na-rim.406675

(4) За значението на думата Бог прочетете в постинга “Какво означава думата Бог?”.

 http://sparotok.blog.bg/politika/2009/10/24/kakvo-oznachava-dumata-bog.421876

 



Тагове:   Один,


Гласувай:
40


Вълнообразно


1. tili - Преди години
17.11.2009 17:48
разглеждахме с мои колеги от Швеция експонати в НИМ. И те смаяно извикаха пред някакъв каменен писмен паметник: "Ама това са същите рунически знаци като нашите" !!! Това е от мен като допълнение към материала ;-)))
цитирай
2. анонимен - Помогни да подредим историята
17.11.2009 18:13
Серафиме, благодаря ти за постинга.
Дай ако обичаш, в хронологичен ред трансформациите в именуването на древните траки от/пр./пеласги до днешните българи, сърби, поляци, словаци, словенци, украинци, руси.
Защо не напишеш по дълга студия за гърците. Като знаем кои в същност са, ще е по-лесно да разберем, какво и как са ни го причинили.
Приликата между перачите на идентичност от древността до Оруел е поразителна...нищо ново, но откъде такова познание за методите за затриване на етническото самосъзнание..?!
цитирай
3. sparotok - руни
18.11.2009 00:04
tili написа:
разглеждахме с мои колеги от Швеция експонати в НИМ. И те смаяно извикаха пред някакъв каменен писмен паметник: "Ама това са същите рунически знаци като нашите" !!! Това е от мен като допълнение към материала ;-)))


Здравей Тили!
На Один ( хунът Улдин) се приписва създаването на руните, така че няма нищо за чудене.
Думата руна е преведена от Летъм като сродна на латинската фулхор-бразда, черта. А на руната може да се погледне като на рана, черта върху камък, или дърво.
Снори споменава, че боговете Асир са по произход трояни ( т.е. траки) и са дошли на река Дон от Азия.
Интересното е, че руническата азбука футарк е най-близка до карийската азбука от 5-ти век преди Христа. Карите са съюзници на троянците през Троянската война.
Снори нарича също река Дон Танасквил, като вил, значело вила ( уред на труда). Явно Снори е имал предвид делтата на Дон където реката се разклонява като вила.

За руните е нужен отделен постинг.
цитирай
4. sparotok - хронология
18.11.2009 00:26
анонимен написа:
Серафиме, благодаря ти за постинга.
Дай ако обичаш, в хронологичен ред трансформациите в именуването на древните траки от/пр./пеласги до днешните българи, сърби, поляци, словаци, словенци, украинци, руси.
Защо не напишеш по дълга студия за гърците. Като знаем кои в същност са, ще е по-лесно да разберем, какво и как са ни го причинили.
Приликата между перачите на идентичност от древността до Оруел е поразителна...нищо ново, но откъде такова познание за методите за затриване на етническото самосъзнание..?!


Ако прочетете всичките постинги ще добиете известна представа за трансформациите.
След време ще дам по-подробни данни, но трябва първо хората да се поотърсят от погрешните представи за нашата история.
Не само гърците са изтрили историята ни, а всеки, който нашите деди са владели...става дума за много народи.
цитирай
5. tili - Да нужен е!
18.11.2009 16:51
Аз само правя паралел на база на собствени впечатления. Иначе там, в Северна Швеция хич не тачат Один, а са се побъркали на тема лапландски ритуали и шаманизъм. По-декоративно и загадъчно е ;-)))
цитирай
6. sparotok - Один
18.11.2009 17:01
tili написа:
Аз само правя паралел на база на собствени впечатления. Иначе там, в Северна Швеция хич не тачат Один, а са се побъркали на тема лапландски ритуали и шаманизъм. По-декоративно и загадъчно е ;-)))


Поне от времето на Саксо Граматик се е знаело, че Один е чужденец.
Днес всички германисти знаят как стоят нещата, но по политически причини си мълчат.
Това за лапландските ритуали е интересно. Всъщност това е и оригиналната шведска култура, която се е запазила поради изолираността си.
цитирай
7. konstant7 - Поздравления !
18.11.2009 19:31
Поздравлея !
цитирай
8. sparotok - благодаря!
18.11.2009 19:43
konstant7 написа:
Поздравлея !

Благодаря!
цитирай
9. kobata - Павка,
19.11.2009 00:46
сега имах повече време и влязох в новия блог на човекоподобното. АЗ на твое място искрено бих се радвал на подобни проявленийца. Те показват, че нещата, които правиш постигат целта си и удрят право в сърцето тези извратеняци. Продължавай все така... Нали знаеш: "Кучетата си лаят..."
цитирай
10. sparotok - Антипод
19.11.2009 07:54
Приятелю, прав си - Кучетата си лаят, кервана си върви.

Получих предложения за сътрудничество и от други места, това показва, че хората прозират кой им показва истината.
цитирай
11. tili - Как може някой да нарече траките
19.11.2009 13:07
с такива охулващи имена? Дори Тукидид не си го е позволил!!!
цитирай
12. sparotok - хората се познават по думите
19.11.2009 18:09
tili написа:
с такива охулващи имена? Дори Тукидид не си го е позволил!!!


Напълно права си, дори и Тукидид не е падал толкова ниско.
Тези, които хулят траките само показват, колко са жалки.
Злобата е признак на безпомощност, а и е качество чуждо на истинските българи.

Времето ще покаже кой е прав!
цитирай
13. panazea - Благодаря , Спароток ,
19.11.2009 18:28
Ти си ми 5555 глас ! Хей, Здравей!
цитирай
14. sparotok - Здравей Панацея!
19.11.2009 18:33
panazea написа:
Ти си ми 5555 глас ! Хей, Здравей!


Здравей Панацея!
Щеше ми се да напиша повече неща като поздрав за рождения ти ден, но бях ужасно уморен...и все още съм.
Видях колко хора са те поздравили, ето на това му казвам богатство!
цитирай
15. анонимен - филипините -острови открити от филлипос 2 македонон
19.11.2009 18:56
Ако вулгарите сте тракиотите, тогава трябва да сте най-големите елино-византийски патриоте. Алала вие НЕ СТЕЕЕЕЕЕЕ , ВИЕ СТЕ САМОЗВАНИ КРАДЛИВИ НАГЛИ ТАТАРИ ОТ ВОЛГА, С МНОГО ЦИГАНИ И ТУРКИ. ТРАКИТЕ ПРОСЛАВИХА ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМА , А ВИЕ ТАТАРСКИ ЛАЙНА УБИХТЕ ТРАКИТЕ И ГИ КЛАХТЪЕ ДИО КРАЙ. нА САС ГАМИСО И ОЛИ ПУСТИСИ ВУЛГАРОИ.

кибернао - гръцка дума
цитирай
16. sparotok - гръцки език
19.11.2009 19:21
анонимен написа:
Ако вулгарите сте тракиотите, тогава трябва да сте най-големите елино-византийски патриоте. Алала вие НЕ СТЕЕЕЕЕЕЕ , ВИЕ СТЕ САМОЗВАНИ КРАДЛИВИ НАГЛИ ТАТАРИ ОТ ВОЛГА, С МНОГО ЦИГАНИ И ТУРКИ. ТРАКИТЕ ПРОСЛАВИХА ЕЛЛАДА И ЕЛЛИНИЗМА , А ВИЕ ТАТАРСКИ ЛАЙНА УБИХТЕ ТРАКИТЕ И ГИ КЛАХТЪЕ ДИО КРАЙ. нА САС ГАМИСО И ОЛИ ПУСТИСИ ВУЛГАРОИ.

кибернао - гръцка дума


Мои колеги казват, че гръцкия е просто развален български.
Аз не споделям това мнение, но считам, че в гръцкия има огромно количество български думи.

Елинофилът Джон Чадуик сам призна, че гърците заемат думи от непознат народ, стоящ на по-високо ниво на развитие.( J. Chadwick, The Mycenaean World).

Пак Чадуик признава, че Атина, Коринт и много други са били селища на предгръцки народ.

Сър Артър Еванс доказа, че имена като Ахил, Одисей и др. са не гръцки, а само присвоени от гърците (A. Evans, Scripta Minoa II).

За Ахил проф. Виндекенс писа, че мирмидон - пеласг, а не грък (J. van Windekens, Pelasgiques).

Гръцкия историк Йоан Малала призна, че хуните от неговото време са били наречани миримидони в древността, тези мирмидони, които Ахил е продвождал.

Жертвите от погребението на миримидона Ахил са типични и за старите българи, а погребалните ритуали на гърците са типични за африканските номади ( Херодот, Истории).

Проф. Ян Бест доказа, че повече 80% от територията на днешна Гърция е принадлежала на ТРАКИ ( J. Best, S. von Redenq Auf der Spur der ersten Griechen).

Сър Колин Ренфрю каза преди 32 години, че тракийския език не се е различавал много от езика, който се говори днес в България ( C. Renfrew, Archaeology and Language, The Puzzle of the Indo-European Origins).

Щом кибернао е гръцка дума, дайте етимологията й!

Служете си с аргументи, подкрепени с исторически извори, а не с фанариотска пропаганда.

Некултурното Ви поведение противоречи на претенциите Ви, че елините са създатели на култура.

Ако някой е крал в древността, това са гърците, те откраднаха земите на пеласгите ( Херодот, Истории). Гърците си присвоиха и тракийските богове Арес, Хермес, Аролон, Зевс, Хера и т.н.
цитирай
17. анонимен - ВАНГЕЛЛИС
19.11.2009 19:40
http://en.wikipedia.org/wiki/Cybernetics

WULGAROIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ВВИЕ СТЕ ВУЛГАРИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ (ПРОСТАКИИИИ)
цитирай
18. sparotok - забавно
19.11.2009 19:51
анонимен написа:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cybernetics

WULGAROIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ВВИЕ СТЕ ВУЛГАРИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ (ПРОСТАКИИИИ)


Присъствието на една дума в даден речник не е гаранция за произхода й.
Призовах Ви да ми дадете етимология за кибернао, а не свидетелство за наличието й в гръцкия речник.

Ван Виндекенс определя кибернао-кимернао като пеласгийска дума и това е така.
Кибернао- кимернао и свързана с не гръцкия етноним кимерии-кимбри-цимбри и българските думи цибрее - сияе, кипър-красив, сияен, кипря- украсявам, правя сияен.
Кимерии, кимбри, цимбри означава сияйни и показва семантична връзка с титилите сиятелство, светлост, светлейшество.
Кимерии е вариант на Арии- ярки, сияйни, господари.

Тези зависимости има ли ги в гръцкия език?

Съдейки по коментара Ви - WULGAROIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII ВВИЕ СТЕ ВУЛГАРИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ (ПРОСТАКИИИИ)
... трябва да заключа, че деволюирате и се приближавате до речевото развитие на троглодитите.
Троглодити е гръцка дума, означава пещерни обитатели.

Не срамете народа си, дръжте се културно, ако имате претенции, че гърците са разпространители на култура!

цитирай
19. mglishev - Че боговете са древни владетели е ...
07.12.2009 04:42
Че боговете са древни владетели е старо евхемеристично предположение. То по-скоро е невярно. В 1840 Томас Карлайл го е поддържал, но аргументите му са чисто емоционални. Саксон Граматик и Снори Стурлусон, които говорят за Один като за някогашен магьосник или крал, явно не взимат предвид, че имената на Один (Уоден, Ямнхар, Хримконге) са нарицателни или за природни стихии, или за военни дейности.

"Еда" (коя? Снора Еда или Старата Еда?) не е сага.
цитирай
20. sparotok - обърквате нещата
07.12.2009 10:02
mglishev написа:
Че боговете са древни владетели е старо евхемеристично предположение. То по-скоро е невярно. В 1840 Томас Карлайл го е поддържал, но аргументите му са чисто емоционални. Саксон Граматик и Снори Стурлусон, които говорят за Один като за някогашен магьосник или крал, явно не взимат предвид, че имената на Один (Уоден, Ямнхар, Хримконге) са нарицателни или за природни стихии, или за военни дейности.

"Еда" (коя? Снора Еда или Старата Еда?) не е сага.


Объркате нещата. Аз не твърдя, че Один е бог, а само, че е обикновен човек. Обожествен е в по-късни времена.
Обзалагам се, че не сте си направили труда да прочетете работата на Л. Хадеагер...а е нужно преди да се критикува.
цитирай
21. mglishev - Обърквате нещата. Аз не твърдя, че ...
19.12.2009 23:46
sparotok написа:
Обърквате нещата. Аз не твърдя, че Один е бог, а само, че е обикновен човек. Обожествен е в по-късни времена.
Обзалагам се, че не сте си направили труда да прочетете работата на Л. Хадеагер...а е нужно преди да се критикува.


И аз не твърдя, че Один е бог. Твърдя, че не е дори обикновен човек. А че е митологична фигура. Наистина, чел съм само двете Еди, Саксон Граматик и кралските саги на Снори Стурлусон, като и сагата за Хролф Краки.
цитирай
22. sparotok - похвално
21.12.2009 12:40
mglishev написа:
sparotok написа:
Обърквате нещата. Аз не твърдя, че Один е бог, а само, че е обикновен човек. Обожествен е в по-късни времена.
Обзалагам се, че не сте си направили труда да прочетете работата на Л. Хадеагер...а е нужно преди да се критикува.


И аз не твърдя, че Один е бог. Твърдя, че не е дори обикновен човек. А че е митологична фигура. Наистина, чел съм само двете Еди, Саксон Граматик и кралските саги на Снори Стурлусон, като и сагата за Хролф Краки.


Похвално е, че сте прочели тези произведения.
Какво имате обаче предвид с - митологична фигура?
Защо Один да не е бил най-обикновен протосмъртен? Все пак един мит трябва да има някаква основа.
цитирай
23. анонимен - Самотния вълк
10.10.2012 10:29
В дадения цитат на Саксо Граматик никъде не пише, че Один е чужденец. Да не забравяме, че Саксо Граматик е християнски учен и свещеник, живял през 12-13в. Съвсем естествено е да опише древните езически богове като магьосници и чародеи. Няма как един християнин да им признае божествен произход.
Вярно е само, че за хуните се споменава многократно в скандинавските саги. Дори и присъстват в полулегендарните скандинавски родословия. Макар че, ако беше запознат с тях, щеше да знаеш и какъв е произхода на Один, съгласно родословията. Според тях произхода му е от Троя. Но това са легендарни твърдения, писани през Средновековието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13931844
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104059
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031