Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.11.2009 20:06 - НЕПОЗНАТИЯТ АТИЛА
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 20150 Коментари: 36 Гласове:
51

Последна промяна: 14.11.2009 16:09


                                 

                                  НЕПОЗНАТИЯТ АТИЛА

 

 

Атила е безспорно най-ярката личност в Късната Античност. Не случайно той е наречен Flagellum Dei -бич Божий. От 450-та  година до наше време този велик владетел е благославян, но и  проклинат от милиони. Хунският цар успява да извърши това, което не се е отдало на германите цели седем века, а именно да отнеме силата на опорочената Римска империя. Поради това славния пълководец често е обрисуван с черни краски. На портрети той е представян с рога и дълъг нос, а повечето историци го описват като кръвожаден варварин с кожени дрехи, по-скоро ръмжащ, отколкото говорещ...

 

Истината обаче е съвсем друга, тя е пълната противоположност на това, което сме чували за най-славния хунски владетел. Атила е всичко друго, но не и груб, недодялян сатрап. Хунския предводител е бил изключително добре образован за времето си. Говорел е латински и гръцки, бил е запознат с римската история и култура, а също и с християнството. Детството и юношеството си бъдещия бич Божий прекарва не в опърпана юрта, а в луксозна вила, намираща се в Рим.

По това време баща му Мундук е в приятелски отношения с император Хонорий и в знак на доверие предоставя обучението на  Атила на римските философи и стратези. За охрана на младия принц, а и за поддържане на реда в имперската столица Мундук дава елитен корпус от хунски бойци. Присъствитето на Атила във Bечния град обяснява защо, когато Аларик обсажда Вечния град с огромната си армия, хунския благородник Улдин ( Вълдан) се притичва на помощ на Стилихон. Бързата намеса на Улдин ( Вълдан) не е била толкова от любов към потомците на Ромул, отколкото от загриженост за безопасността на младия хунски принц.

 

За външния вид на Атила може да се каже, че е бил едър и широкоплещест, както го описва Приск. Косата му е била кестенява, или рижа, а очите сини.  Така са изглеждали хуните. Изображения от Късната Античност, данни от погребения и исторически извори потвърждават това. Амиан Марцелин свидетелства, че аланите са едри хора със светли коси и сини очи, като се различават от хуните само по това, че са по-цивилизовани. На килими от Нойн Ула хуните са изобразени с правилни европейски черти, руса-рижа коса и сини очи.

 

Самото име Атила е присъщо на траки и скити. Вариант е на Атий и Атис. Атий е скитски цар, воювал с Филип Македонски, а Атис е обожествен фригийски благородник. Фактът, че хунския господар носи име типично за палеобалкански народи не би трябвало да учудва никого. Приск, който е лично запознат с Атила и поданниците му постоянно използва за тях думата скити. Атила е наречен скитски цар, хората му носят скитски дрехи, жените правят повезки по скитски обичай, чашата с вино се пие до дъно, както е прието при скитите. А от Страбон знаем, че в дълбока древност гърците са наричали дори и траките скити.

 

Трябва да бъде казано нещо и за характера на хунския цар. Очевидецът Приск дава изключително ценни сведения. Западноримския дипломат описва Атила като вежлив, умерен и изключително скромен. Докато дрехите на хунските благородници били окичени със златни украшения, тези на Атила се откроявали само с ослепителната си чистота. Чашата и блюдото на великия владетел били от дърво, а останалите гости и приближени се хранили с прибори от благороден метал.
В старогерманските саги ( Песента на Нибелунгите) Атила е описан като миролюбив, снизходителен към германите, дори прекалено доверчив по характер, което става и причина да бъде оплетен в отмъщението на Гримхилда.

 

Една друга непозната черта на характера на Атила е неговата вярност към първата му любов. До края на живота си той не я забравя. Става дума за красивата римска благородничка Юста Грата Хонория. Десетки  години след срещата им из улиците на Вечния град Атила и Хонория продължават да изпитват силни чувства един към друг. Когато Валентиан  превръща сестра си в пленница в златна клетка, Хонория праща своя пръстен на Атила с молба да я освободи и да се омъжи за нея. Получил посланието й, хунския цар се отзовава веднага и отправя ултиматум на  римския император...

 

Ето какъв  е Атила – човек на честта, благороден мъж с високи морални качества. Добре образован и възпитан, умерен във всичко освен в отношението си към предателните. Към тях хунския цар е изпитвал безкрайно презрение и и правел всичко възможно да бъдат наказани. За да може да владее земи от Галия до Персия, Атила е бил дълбоко уважаван от поданниците си. Това искрено преклонение пред великия цар е била спойката на многонационалната хунска империя. Стоящ начело й, с образцовото си поведение Атила показва, как се управлява огромна държава. Не блясъка на златото и силата на меча събират хората под едно знаме, а примера на един духовно извисен водач, който е носител на чистия идеал, че всички хора са свободни и равни.

 

 

 

Използвана летература:

 

1.H.Schreiber, Die Hunnen, ECON VERLAG, Gmbh, Dьsseldorf, 1976;

2.J. De Vries, Heldensagen, AULA-BOEKEN, Utrecht, 1962;

3.K.Bartsch, Das Neibelungenlied, F.A. Brokhaus, Leipzig, 1940;

4. J.Lempriere, Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994

5.E.D. Philips, The Royal Hordes, Nomad Peoples of the Steppes, Thames & Hudson, London, 1965;

6.H.Schreiber, De Goten Vorsten en Vazallen, Elsevier Nederland BV, Amsterdam, MCMLXXIX;

7. Приск - http://www.fordham.edu/halsall/source/priscus1.html

8.А. Marcelinus, History, Harvard University Press, London, 2001;

9. Strabo, Geography, Harvard University Press, London, 1995;

 

 

 



Тагове:   Атила,


Гласувай:
51


Вълнообразно


1. sparotok - Атила
10.11.2009 21:15
danailvdimitrov написа:
Каква е връзката между името Атил и Ахил ?

За мен това е гръцки вариант на Атил (на мекият гръцки език "т" се произнася като х или ф близко до англ.the - от там и в рyския се казва Афина не Атина,Фраки не Траки и т.н)
Името на река Волга (Болга) е со така Итил (т.е Атил но както биха го произнесли нашите най источни диалекти "а" минава в "и" -което само потвърждава версията че е "скит" )

Според мен Атила е бил христианин . Потвърждение на това е самото описание на Приск за дрехите и дървената чаша. Всъщност това е разказ за дадена вечеря на римски посланици на която всички присъстващи демонстрират светска суета и пищно благополучие. Най важния човек който е поканил всички на тази вечеря обаче е облечен като Христос и пие от дървена чаша.
След като влиза в Италия -той се среща с един от 4-5 те папи по това време показвайки съвърчено познаване на борбите в църквата. След беседа с него каквато подобава само на ученик и духовен отец се оттегля .
В годината след смъртта му германското племе вандали разрушава Рим и заравя всички езически идоли (това са статуи на езически богове ) натрошени ,разрушава капища и стадиони на които са извършвани жертвоприношения с христиани.

Атоила никога не е наричан нечестивец или езичник.

Сам си дава името " Бич Божии " с което е известен и до днес и никога не напада Константинопол (въпреки че географски му е по близо ) .


Аз също считам Атила за християнин, но неговото християнство е било наречено арианство, макар да няма нищо общо с учението на Арий. Тракийското християнство на Атила е заклеймено като ерес.

Не мога да коментирам подробно връзката между имената Атила и Ахил, но ще спомена, че Ахил е погребан в Скития, Атила е наречен цар на скитите...така, че има логика двете имена да са родствени.
цитирай
2. tota - Мисля, че такъв водач трябва днес ня България ...за да я има!!
10.11.2009 22:32
"Не блясъка на златото и силата на меча събират хората под едно знаме, а примера на един духовно извисен водач, който е носител на чистия идеал, че всички хора са свободни и равни."
Поздрави!!
цитирай
3. sparotok - водачи
10.11.2009 23:53
tota написа:
"Не блясъка на златото и силата на меча събират хората под едно знаме, а примера на един духовно извисен водач, който е носител на чистия идеал, че всички хора са свободни и равни."
Поздрави!!


Да, нужни са ни духовно чисти водачи милеещи за народа си.
Днешните са ...............нямам думи.
цитирай
4. анонимен - A KAKVA E VRAZKATA
11.11.2009 04:09
MEJDU ATILA , AHIL I AVITOHOL . I DA , TAKIVA VELIKI DRAZKI BALGARI , TRQBVAT DNES , NA VELIKA BALGARIQ , ZA DA SE OTARVE OT 65 GODI6NOTO SLAVQNSKO ROBSTVO .
цитирай
5. sparotok - познах Ви по запетаите
11.11.2009 12:00
анонимен написа:
MEJDU ATILA , AHIL I AVITOHOL . I DA , TAKIVA VELIKI DRAZKI BALGARI , TRQBVAT DNES , NA VELIKA BALGARIQ , ZA DA SE OTARVE OT 65 GODI6NOTO SLAVQNSKO ROBSTVO .


Господине, не знам каква е причината за тази Ваша неистова омраза към славянството.
Между другото това е омраза и към българското защото само българите имат историческото право да се нарекат славяни.

Руснаци, украинци, словенци, поляци и др. нямат изконно право над този етноним.

САМО част от старите гети са наречени славяни. Същите гети, които влизат в съюз с мизите и обединяват България през 681-ва година.

Поради това, че българите дават писменост и култура на други сродни народи, то названието славяни започва да се използва също за руснаци, словенци и т.н.

В случай, че разполагате със сведения, че други хора освен гетите са наречени славяни през 6-ти и 7-ми век ще Ви бъда благодарен ако ме снабдите с тях.
цитирай
6. sparotok - Йоан Малала
11.11.2009 15:33
danailvdimitrov написа:
Каква е връзката между името Атил и Ахил ?

За мен това е гръцки вариант на Атил (на мекият гръцки език "т" се произнася като х или ф близко до англ.the - от там и в рyския се казва Афина не Атина,Фраки не Траки и т.н)
Името на река Волга (Болга) е со така Итил (т.е Атил но както биха го произнесли нашите най источни диалекти "а" минава в "и" -което само потвърждава версията че е "скит" )

Според мен Атила е бил христианин . Потвърждение на това е самото описание на Приск за дрехите и дървената чаша. Всъщност това е разказ за дадена вечеря на римски посланици на която всички присъстващи демонстрират светска суета и пищно благополучие. Най важния човек който е поканил всички на тази вечеря обаче е облечен като Христос и пие от дървена чаша.
След като влиза в Италия -той се среща с един от 4-5 те папи по това време показвайки съвърчено познаване на борбите в църквата. След беседа с него каквато подобава само на ученик и духовен отец се оттегля .
В годината след смъртта му германското племе вандали разрушава Рим и заравя всички езически идоли (това са статуи на езически богове ) натрошени ,разрушава капища и стадиони на които са извършвани жертвоприношения с христиани.

Атоила никога не е наричан нечестивец или езичник.

Сам си дава името " Бич Божии " с което е известен и до днес и никога не напада Константинопол (въпреки че географски му е по близо ) .


Забравих да спомена сведението на Йоан Малала, че хуните от неговото време са древните мирмидони, чийто предводител е Ахил Пелеев. А мирмидоните са пеласгийско племе, т.е. принадлежат на най-старите обитатели на Юго-Източна Европа.
цитирай
7. boristodorov56 - Интересно ми е да знам
11.11.2009 17:25
"...гетите са наречени славяни през 6-ти и 7-ми..."

Като название - откога е датирано това - словени - и в какъв източник?

Чудесен материал!
цитирай
8. sparotok - славяни-склавини
11.11.2009 19:05
boristodorov56 написа:
"...гетите са наречени славяни през 6-ти и 7-ми..."

Като название - откога е датирано това - словени - и в какъв източник?

Чудесен материал!


Здравейте господин Тодоров!

Прокопий ( История на войните), Йордан ( Произход и деяния на гетите) и Симоката ( История) използват термина склавини. Много хора ще възразят, че то няма нищо общо със славяни, но тогава би трябвало да се отговори защо склавинските топоними в Тракия, Македония и Гърция са типични за българския говор, а не за руски, словенски, словашки...
Става дума за Българец, Търново, Къпиново, Мъглен, Пищява и много други ( А. Чилингиров, Готи и Гети, Зиези екс куо Вулгарес, София, 2008, стр.47).

Руснаците не са славяни, те са росс-алани.
Украинците не са славяни, те са анти.
Словаци, словенци, поляци, венди...не са славяни, те са венди-венети.
Хърватите са старите харависки-хравичи-хървати.

Описвайки земите на склавините Йордан описва старата гетска държава.
Симоката нарича само дунавските траки- склавини.
Прокопий също използва думата склавини за дунавските поселници.

Ако се анализира гетската ономастика ще стане ясно, че гетския език е най-близък до българския.
Анализира ли се склавинската ономастика получаваме същия резултат.

Така, че само българите имат изконното право да се нарекат славяни, но поради това, че сме оказали голямо влияние върху руснаците след време и те са класифицирани като славяни.

Англичаните са класифицирани като германи, макар да нямат нищо общо със старите германи.

Уелсци и ирланци са класифицирани като келти, но са само келтизирани. Луид и Бюканън са тези нарекли уелсци и ирландци келти, а не Цезар, Страбон, Дион Касий и др.

Има голяма разлика между древно и модерно название на един народ, понякога се налагат погрешни дефиниции.


цитирай
9. ivana59 - Благодаря! Много интересно четиво отново!
11.11.2009 22:00
Преди време четох "Коренът на короната" от Яни Янев и Александър Чакъров - киносценарий, посветен на исторически факти и събития от най-старата история на българите. Там открих за първи път непознатия Атила... Книгата е издадена през 2004 година и не зная каква е съдбата на сценария.
цитирай
10. prado - Представляя разноплеменную см...
12.11.2009 19:02
Представляя разноплеменную смесь, скифы, кроме своего варварского языка, легко изучают и унский или готский, а также и авсонский(латински) 66, если у кого из них есть сношения с римлянами, но мало кто из них говорит по-эллински, кроме пленников, уведенных из Фракии и иллирийского побережья. Но этих последних встречные легко узнавали по изорванным одеждам и нечесанным головам, как попавших в худшую участь; а этот был похож на богатого скифа, так как бил хорошо одет и острижен в кружок.
Приск - любопитно , нали?
цитирай
11. sparotok - сценарий
12.11.2009 20:24
ivana59 написа:
Преди време четох "Коренът на короната" от Яни Янев и Александър Чакъров - киносценарий, посветен на исторически факти и събития от най-старата история на българите. Там открих за първи път непознатия Атила... Книгата е издадена през 2004 година и не зная каква е съдбата на сценария.


Дано бъде направен филм, нека българите да знаят корените си!
цитирай
12. sparotok - Приск
12.11.2009 20:27
prado написа:
Представляя разноплеменную смесь, скифы, кроме своего варварского языка, легко изучают и унский или готский, а также и авсонский(латински) 66, если у кого из них есть сношения с римлянами, но мало кто из них говорит по-эллински, кроме пленников, уведенных из Фракии и иллирийского побережья. Но этих последних встречные легко узнавали по изорванным одеждам и нечесанным головам, как попавших в худшую участь; а этот был похож на богатого скифа, так как бил хорошо одет и острижен в кружок.
Приск - любопитно , нали?


Приск е най-компетентния що се отнася до хуните.
Все пак очевидец е.
Жалкото е само, че работата му е почти невъзможно да се набери в пълен вид и нередактирана.
цитирай
13. tili - Много интересно е за мен
12.11.2009 20:36
това, че мирмидонците на Ахил са приравнени към хуните. Интересна връзка става чрез Омир с неговите грамадни коне на Резос. Всъщност - епосът дава по-точни сведения от учените-историци, май.
цитирай
14. sparotok - Илиада
12.11.2009 20:58
tili написа:
това, че мирмидонците на Ахил са приравнени към хуните. Интересна връзка става чрез Омир с неговите грамадни коне на Резос. Всъщност - епосът дава по-точни сведения от учените-историци, май.


Тили, забелязала ли си, че в Илиада не е употребена думата варварин нито един път?
Това ще рече, че войната е била между сродни етноси, а не между трако-трояни и гърци.

Ахейците не са гърци, те са от групата на палеобалканските народи.
Херодот определя ахейците като местни, а данайците гърци като пришълци от Африка.
Когато гърците асимилират ахейците си присвояват и историята им.

Хелени е пеласгийското селени - заселени.
Ранните хелени не са гърци, а пеласгийско племе.

Ако езиковедите ни си бяхя направили труда да изучат омерическия гръцки щяха да забележат доста екзотични думи:
текос- потекло
хромиос-хром
Хрусес- Хръсъ ( Владимир Хръсъ)
ситос-жито
мету-мед, медовина
пеиро-пера, бия

На никого обаче не му се занимава, иначе щяха да забележат, че троянските погребални ритуали са практикувани от българите поне до 9-ти век...докато гърците забравят обичаите на "дедите си" още през 5-ти век преди Христа.
цитирай
15. prado - Браво, Павле, поне няма да напуснем ...
12.11.2009 21:27
Браво, Павле, поне няма да напуснем този свят с отворени очи, задето не знаем кои сме и какви сме . Трябва с Боцмана някога да се обедините и да издадете ..
Ще ти пратя Приск обилно, но на руски - ти си четеш..
Поздрави!
цитирай
16. tili - Ами да!
12.11.2009 21:49
Иначе какво пречеше да е казано "Що на елини докара беди многобройни" ? А се казва "ахейци", нали? Като знаем, че Омир вече си е бил грък.
Какви варвари - описанията на Хектор, на Приам, Хекуба, Андромаха, на тракийците и всички останали са равнопоставени по изтъкване на достоинства, равни и дори превъзхождащи понякога ахейските. Само боговете им помагат за победата, не собственото превъзходство!!!
цитирай
17. sparotok - обединени усилия
13.11.2009 14:03
prado написа:
Браво, Павле, поне няма да напуснем този свят с отворени очи, задето не знаем кои сме и какви сме . Трябва с Боцмана някога да се обедините и да издадете ..
Ще ти пратя Приск обилно, но на руски - ти си четеш..
Поздрави!


Напълно прав си, откриването на истинската ни история не е задача за един човек, а за колектив.
Боцмана не казва нищо без да се е опрял на древен извор, от това по-хубав подход няма.

Благодаря за Приск!
цитирай
18. sparotok - Троянските войни
13.11.2009 14:13
tili написа:
Иначе какво пречеше да е казано "Що на елини докара беди многобройни" ? А се казва "ахейци", нали? Като знаем, че Омир вече си е бил грък.
Какви варвари - описанията на Хектор, на Приам, Хекуба, Андромаха, на тракийците и всички останали са равнопоставени по изтъкване на достоинства, равни и дори превъзхождащи понякога ахейските. Само боговете им помагат за победата, не собственото превъзходство!!!


Троянската война всъщност не е една.
Много сблъсъци между азиатски и европейски палеобалкански етноси са споени в работата на Омир.
А това, че не гърците са победители в Троянската война от 13-ти век може да се види от таласокрацията. Протоците са владени от траки и пеласги поне до 992 година, когато родосците извоюват доминантна позиция за 23 години, но скоро пък са изместени от фригите.
Не е възможно гърци да са спечелили войната щом като може да се говори за кратко гръцко владичество три века след падането на троянските стени, които между другото са разрушени от земетресение, а не от човешки ръце.
цитирай
19. voinov50 - Добре ми дойде и тази статия ;))))
13.11.2009 18:17
Във втората книга на нещо което работя, героят търси корените (си) на кръвна група В с Атила...
Има някакви податки, че кр. група В идва от Азия с Атила...
Имаш ли някаква информация за това:)))
цитирай
20. sparotok - кръвни групи
13.11.2009 18:29
voinov50 написа:
Във втората книга на нещо което работя, героят търси корените (си) на кръвна група В с Атила...
Има някакви податки, че кр. група В идва от Азия с Атила...
Имаш ли някаква информация за това:)))


Не смятам, че кръвна група В е типична за азиатските народи.
Днес много се спекулира и с генетични изследвания. Хаплотрупата Р1 а1 има най-древен вариант на Балканите, но това не пречи на някои изследователи, да я определят като азиатска.
Интересното е, че 20% от датчаните са носители на Р1 а1, но не са ниски, тъмнокожи, чернокоси и с тесни очи. Не следва ли от това, че Р1 а1 си е чисто европейски ген, който е разпространен между 3-то и 1-во хилядолетие преди Христа от племена, чиято древна родина са Балканите.
Хуните наречени още кимерии са палеобалкански народ. Името им е обяснимо с пеласгийския глагол кимернао- управлявам, господар съм.
Всичко типично за хуните кимерии е типично и за трако-пеласгите, но тази информация се укрива.

Подготвям два нови постинга за хуните, дано да ти послужат.
цитирай
21. voinov50 - Очаквам ги...
13.11.2009 19:34
Очаквам ги с нетърпение :)
цитирай
22. sparotok - хуни
13.11.2009 19:51
voinov50 написа:
Очаквам ги с нетърпение :)


Постинга за хуни и скандинавци е готов, но търся алтернативни извори, които са лесно достъпни до всички. Литературата, която ползвам е трудно достъпна.
цитирай
23. zaw12929 - Днес ние пък често се кланяме на ...
14.11.2009 23:36
Днес ние пък често се кланяме на
"кръвожаден тъп после че чудим защо децата ни са груби и насилници варварин с кожени дрехи, по-скоро ръмжащ, отколкото говорещ..."
и после че чудим защо децата ни са груби и насилници
цитирай
24. sparotok - поведение
15.11.2009 16:32
zaw12929 написа:
Днес ние пък често се кланяме на
"кръвожаден тъп после че чудим защо децата ни са груби и насилници варварин с кожени дрехи, по-скоро ръмжащ, отколкото говорещ..."
и после че чудим защо децата ни са груби и насилници


Днес децата се учат предимно от телевизията.
А няма програма, която да представи поведение достойно за подражание. Отговорността затова е на върху правителството и средствата за масова информация. Те създават чудовищата.
цитирай
25. inel379 - Чета блога с интерес!
15.11.2009 16:47
Написаното е обилна храна за размисъл.
Разглеждането под лупа дори на една дума, понякога може да взриви традиционното мислене по много въпроси. В това е смисъла на човешкия напредък. Да се достига до нови истини. Да се навлиза отново и отново там, където някой може би е решил, че всичко е казано от последна инстанция. Знаем, че такава в науката няма.

Благодарение на този пост, виждам Атила в нова светлина!
В интерес на истината, не само него, за което искрено благодаря!

цитирай
26. kontrasti - Сравнението е по мой вкус,
15.11.2009 17:16
заключвайки по следното, може да се каже че Атила е бил по това време един вид мутра.
Аз не съм съгласен с това, че част от народа не уважава днес този вид бързомислещи и завоевателени сънародници и ги нарича така. Аз съм за да ги подпомагаме.
цитирай
27. sparotok - нова информация
15.11.2009 20:55
inel379 написа:
Написаното е обилна храна за размисъл.
Разглеждането под лупа дори на една дума, понякога може да взриви традиционното мислене по много въпроси. В това е смисъла на човешкия напредък. Да се достига до нови истини. Да се навлиза отново и отново там, където някой може би е решил, че всичко е казано от последна инстанция. Знаем, че такава в науката няма.

Благодарение на този пост, виждам Атила в нова светлина!
В интерес на истината, не само него, за което искрено благодаря!



Благодаря Ви и аз!

Написах този постинг не толкова поради хулите по адрес на Атила от страна на западноевропейските учени, а заради статията на наш журналист, чието име не желая да споменавам. Този сънародник бе нарекъл Атила и хуните носещи разруха и бедствия варвари. Стана ми обидно и реших да покажа истинското лице на човека, благодарение на когото ние българите имаме държава.
цитирай
28. sparotok - тълкуване
15.11.2009 21:00
kontrasti написа:
заключвайки по следното, може да се каже че Атила е бил по това време един вид мутра.
Аз не съм съгласен с това, че част от народа не уважава днес този вид бързомислещи и завоевателени сънародници и ги нарича така. Аз съм за да ги подпомагаме.


Всеки има право на лично мнение и лично тълкуване, но е добре да ги подкрепи със солидни аргументи.
Прав сте, че родолюбците и защитниците на българското трябва да се подкрепят.
цитирай
29. smani - Филмът
16.11.2009 12:56
"Атила" ни представя по малко по различен начин хунския вожд.
цитирай
30. sparotok - филми
16.11.2009 13:23
smani написа:
"Атила" ни представя по малко по различен начин хунския вожд.


Холивуд е машина за забавления, а и за заблуди.
Некомпетентността на холивудските сценаристи по историческите въпроси е пословична.

Орфей е представян като негър.
Траките бяха напълно изтрити от Троя.
Смело Сърце е жалка пародия на действителността. Уолас е бил богат благородник, а не опърпан фермер, а и по времето му шотланците са носили панталони, а не килт. Тази дреха е въведена от Т. Роулинсън през 1730 година.

Нито англичани, нито американци имат интерес да представят истинския облик на Атила.
цитирай
31. ivoberov - Предпочитам Аеций Флавий
17.11.2009 00:32
Аеций Флавий, или както иначе го наричат - последният римлянин. Роден е в българските земи, на брега на Дунав, май беше в Никопол.
Разгробява Атила някъде към 453-та година.
цитирай
32. sparotok - Аеций
17.11.2009 00:42
ivoberov написа:
Аеций Флавий, или както иначе го наричат - последният римлянин. Роден е в българските земи, на брега на Дунав, май беше в Никопол.
Разгробява Атила някъде към 453-та година.


Аеций е роден в Силистра.
Баща му е тракиец, а майка му знатна римлянка.
Прекарва детството си в двореца на хунския цар Мундук.
Битката на Каталонските полета не е спечелена от Аеций иначе защо последния римлянин щеше да гледа как Атила опожарява Северна Италия и заплашва дори Рим.
Вечния град не е опустошен само защото папата умолява Атила да пощади града, в който е пораснал.
Атила не довършва Аеций по няколко причини.
Много от хунските съюзници са подкупени от римляни и гърци, така армията отслабва и дори и да се стигне до победа тя ще е пирова. Самите хунски земи са били застрашени от римската черноморска флота и платени от гърците наемници.
цитирай
33. saia - ;)
14.12.2009 22:36
gledah naskoro strahoten film za Atila
цитирай
34. sparotok - Атила
14.12.2009 22:41
saia написа:
gledah naskoro strahoten film za Atila


Дано да са представили Атила, ако не рус, то поне синеок...
цитирай
35. анонимен - USPEH PRIIATELIU
08.02.2010 21:09
BLAGODARIA TI-I PO PATEN VIATAR..
цитирай
36. анонимен - + ВАНДАЛИте са СЛОВЕНИ!!!
13.09.2010 16:44
+ Данаил Димитров да види ВАНДАЛСКИ РЕЧНИК от Мавро Орбини!
http://www.spiralata.net/bb/viewtopic.php?t=605
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13969437
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104068
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031