Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2009 23:33 - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
Автор: sparotok Категория: Политика   
Прочетен: 22490 Коментари: 50 Гласове:
33



 

            ТРАКИЙСКИТЕ  ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС

 

 

 

Древните вакханки са смайвали римляни и гърци със своята буйност и нескончаема енергия. Всеки човек, видял празнуващите поклоннички на Дионис е запомнял гледката до края на живота си. Невероятните танци и проглушаващите викове на красивите тракийки са били  страхотен спектакъл. Дръзкият огнен поглед на младите жени е приковавал и плашел южните ни съседи, които са имали възможността да станат свидетели на дионисовото шествие. Комбинацията на запленяваща красота, гордо поведение и излъчване на сила е  била шокираща.

 

След време култът на бога на виното бива пренесен в Атина и Рим, но там нито са били в състояние за пресъздадат напълно атмосферата на вахканалиите, нито пък тази нова религия е била приета напълно.

Въпреки това, днес много учени определят Дионис като гръцки бог, а за тракийския му произход само малцина се осмеляват да говорят. Направи ли се обаче анализ на терминологията на древния култ веднага ще стане ясно, че вакханките са били българки, последователки на религия основана преди повече от 3800 години.

 

Названието вакханки идва от това, че участничките в шествието се провиквали- Йакос, йакос ! От Йакос непросветените правят бакхус-вакхус. Думата йакос е българската якост-здравина. Както сурвакарите казват – Сурва ! ( означаващо здрав, як на тракийски и арийски), така и празнуващите жени са пожелавали- Якост! -Бъдете здрави! Сродната гръцка дума ( най-вероятно тракийска заемка ) е ийгис здраве.

 

Буйните вакханки са изобразявани често с арпе в ръка. Арпе е просто

малък сърп, чието име гърците преиначават (тъй както цървули е променено на арвули). Напълно е възможно с тези малки сърпове ( косери) вакханките да са рязали лозите. Нашия празник на виното - Трифон Зарезан е едно ехо на древната тракийска традиция. Ние може да сме били принудени да забравим миналото си, но и най-фанатичното преследване не е премахнало старите ни обичаи. 

 

Освен йакос и арпе са съществуват и други термини на дионисовия култ, които показват съвсем ясно, произхода на хората, които са го практикували. През 50-те години на XX-ти век фламандският учен Ян Ван Виндекенс предложи тълкуване на глоси от пеласгийския език. Някои от тях засягат религията на най-древните обитатели на Балканите. Става дума за религиозните понятия турсос, тиясос, атембо.

 

ТУРСОС е тирсът, вакхански атрибут. Това е украсен прът, който е бил размахван и  тръскан от водачката на шествието. Ван Виндекенс свързва турс с арийските глаголи трасати- треса, трасайти-треса, но пропуска да добави, че българските думи треса, тръс, тръстика са също прекрасни еквиваленти. Да не забравяме, че на старобългарски тръстие означава  прът, тояга, тръстика. Някои български народни хора ( танци) все още се водят от човек държащ украсена гега, тояга, което не е нищо друго освен модерния вариант на дионисовия тирс. Подобен обичай на водене на хоро с украсена тояга съществува също в Украйна.

 

ТИAСОС ( твиасос) е  определение за участниците на вакханалиите- движението на Дионис. Фламандския учен свързва тиасос с арийските глаголи твисати- движа се, тваешати-движа се, но отново пропуска старобългарския глагол двисати- движа се. Шествието е просто движение, а ние и до днес наричаме последователите на определено вярване – движение.

 

ТАМБОС е следващия религиозен термин. Ван Виндекенс го тълкува като дивя се,( като) ударен съм от възхищение и го свързва с латинския глагол ступео- смаян съм, стоя неподвижно, литовския тепу-търпя, словенския тепем-тепам, чешкия тепу-тепам, но пропуска да отбележи най-точния еквивалент, а именно старобългарската дума томпание- тупкане на сърцето, забравени са също и тепам ( удрям),  тъпча, отъпквам...

 

Друг важен елемент на дионисовия  култ са сатирите. Интересното е, че имената на най-известните сатири се срещат и до днес в България. Силен, Кротос и Ойстрос са по-старите варианти на нашите лични имена Силен, Кротуш и Острьо.

Традиционно гърците изобразяват мъжете последователи на Дионис с рога и кози крака. Явно южните ни съседи са се поизплашили здраво от древните  кукери, които често са били облечени с кози кожи и са носили кози рога. Траколозите признават, че кукерските игри са от тракийски произход, само където не уточняват, че при нас българите се наблюдава една непрекъсната традиция от 3800 години. Нещо, което е без прецедент у други народи. Факт, доказващ нашия автохтонен произход и високата ни култура.

 

Етимологията на думата сатир е също българска. Древната форма е била суатур- сватур, а значението е член на група, обединение, общество. Сватур е свързана със санскритската дума свасурасвекър, сват, имаща първично значение – този, който събира, обединява в едно. Свекърът е този, който дава благословията си за сватбата- обединението на двама влюбени.  Латинската дума за свекър има същата семантична постройка. Socer pater-свекър е свързана със societasобщество, socio-съюз, правя общ, свързвам.

 

Сатирите са били религиозно общество, съюз  на хора с една вяра.

Тракийския етноним сатри означава точно същото- (религиозно) общество. Херодот свидетелства, че не кой да е, а точно сатрите пазели светилището на Дионис в Родопите. За самия Дионис се казва, че бил син на Зевс и Земеле. Тези богове не са гръцки. Омир нарича Зевс пеласгийски бог, а траколозите макар и неохотно признават, че Земеле- Земла принадлежи на тракийския пантеон. Това е и почитаната до Средновековието славянска богиня Земля ( Мати Сира Земля).

 

Преди края трябва да бъде направено едно уточнение. Може би има хора, които са чели, че някои от служителите на Дионис са наричани демони (в десета книга на Страбон). Днес тази дума има отрицателно значение, но в древността е било точно обратното.

Ван Виндекенс обяснява, че пеласгийската дума даймон ( демон)  означава орисница, божество, което предопределя съдбата на простосмъртните, като етимологията е обяснима с глагола даймедавам, разпределям. За съжаление фламандския учен пропуска да каже, че съществуват също и прекрасни еквиаленти в нашият език. Това са старобългарските дати, даяти- давам, даяниедаване, дар.
Виждаме, че демоните не са чудовища, а само почитаните в народните ни вярвания орисници, които при раждане на дете са му давали определена съдба.

 

 

Колкото повече се задълбочаваме в култа на Дионис, толкова по-ясно става, че това е древна тракийска религия, чиито традиции са все още живи сред българите. Всеки непредубеден човек би разбрал, че сатирите са всъщност кукери, а вакханките не са  никой друг, а сладкопойните българки, в които са съчетани по един уникален начин нежността на майката и бурната сила на природата. Ако гъркинята е течаща спокойно река, то българката е сияен водопад, който дори и най-суровата зима не може да застави да спре. Ехото от песните на древните вакханки отеква все още в магията на българските гласове, омаяла милиони хора по света.

 



Тагове:   траки,   Дионис,


Гласувай:
33


Вълнообразно


1. enige - така нещата си идват по местата!
10.10.2009 01:08
Знаехме много от тези факти, но някак несвързано и признавано от учените с половин уста - все трябваше ние да си правим изводите! Дионис и Орфей - винаги съм смятал, че сме техни наследници! И други богове, не знам какво остава за гърците.
А за демоните:
На индийски дева е бог, на персийски - демон.
асурите в индия са лошите, в Персия - добрите /ашури/. Така често съседни народи имат разменено тълкуване на едни и същи думи.
цитирай
2. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
10.10.2009 01:24
enige написа:
Знаехме много от тези факти, но някак несвързано и признавано от учените с половин уста - все трябваше ние да си правим изводите! Дионис и Орфей - винаги съм смятал, че сме техни наследници! И други богове, не знам какво остава за гърците.
А за демоните:
На индийски дева е бог, на персийски - демон.
асурите в индия са лошите, в Персия - добрите /ашури/. Така често съседни народи имат разменено тълкуване на едни и същи думи.


Да, така е, едно название на божество може да се използва от друг народ като определиние за демон.

Велзевул е тракийкия бог на слънцето Бал Сбул, но повечето хора го познават като дявола.

Колкото до гръцките богове...те по-скоро са набедени като гръцки. Зевс, Хера, Атина, Деметра, Хефест, Аполон, Афродита, Арес, Хермес, Посейдон...са трако-пеласгийски божества.
цитирай
3. voinov50 - ТУРСОС е тирсът, вакхански атрибут. Това е украсен прът...
10.10.2009 07:34
По българските хора наистина се използва такъв прът със знаме.
В Пиринско сватбеното хоро се води с подобно знаме - за случая се изпозва кърпа с червени цветове или цветя, отгоре пръта е украсен с ябълки и китка чемшир, който в предишните години е боядисван с варак (златна боя), нарича се "ФРУГЛИЦА".
Пръта е от здраво дърво или тръстика.
Това иде да подскаже, че тракийските обичаи от дълбока древност за запазени в Северозападен Пирин, предполагам разбира се.
А кукерите (бобугерите) са представени най-силно в общините Разлог и Симитли...

http://voinov50.blog.bg/izkustvo/2009/02/15/s-m-i-s-y-l-y-t-n-a-s-y-sht-e-s-t-v-u-v-a-n-e-t-o.291239

http://www.vbox7.com/play:b47230cc

http://vbox7.com/play:9580b552
цитирай
4. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
10.10.2009 12:40
voinov50 написа:
По българските хора наистина се използва такъв прът със знаме.
В Пиринско сватбеното хоро се води с подобно знаме - за случая се изпозва кърпа с червени цветове или цветя, отгоре пръта е украсен с ябълки и китка чемшир, който в предишните години е боядисван с варак (златна боя), нарича се "ФРУГЛИЦА".
Пръта е от здраво дърво или тръстика.
Това иде да подскаже, че тракийските обичаи от дълбока древност за запазени в Северозападен Пирин, предполагам разбира се.
А кукерите (бобугерите) са представени най-силно в общините Разлог и Симитли...

http://voinov50.blog.bg/izkustvo/2009/02/15/s-m-i-s-y-l-y-t-n-a-s-y-sht-e-s-t-v-u-v-a-n-e-t-o.291239

http://www.vbox7.com/play:b47230cc

http://vbox7.com/play:9580b552


Не знаех за фруглицата, предполагам, че във всяка област названието е различно. Това, че се полза и тръстика е още едно потвърждение колко здрава е традицията ни.
цитирай
5. prado - Да напомня за Марс - също местен бог, ...
10.10.2009 12:44
Да напомня за Марс - също местен бог, обитаващ облачния Хем ....- не е римски, не е..
цитирай
6. анонимен - копеле безродно!
10.10.2009 12:49
Умри бе изрод! Тангра да те убие, гръм да те удри, на пепел да станеш!
цитирай
7. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
10.10.2009 12:49
prado написа:
Да напомня за Марс - също местен бог, обитаващ облачния Хем ....- не е римски, не е..


Така е, не случайно гърците го наричат намръщения чужденец от север.
цитирай
8. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
10.10.2009 13:17
анонимен написа:
Умри бе изрод! Тангра да те убие, гръм да те удри, на пепел да станеш!


Бихте ли ме просветлили в кой старобългарски надпис владетелите казват - В името на Тангра!
Няма нито един такъв епиграфски паметник.
Няма и нито един исторически извор потвърждаващ, че българите почитат Тангра.

Бешевлиев пуска твърдението за култа към Тангра, като ДОБАВЯ БУКВИ в повреден старобългарски надпис. По този метод може да се изкара и Кетцалкоатъл български бог.

В разговора си с гъркът Кинамон княз Омуртаг казва - НЕ ОБИЖДАЙ НАШИТЕ БОГОВЕ!
Забележете - БОГОВЕ, а не туранския Тенгри хан.

Ако имате други данни, представете ги и се дръжте като българин, а не като фанатик!
цитирай
9. enjoy6 - Да прекрасно е това, за което пишеш
10.10.2009 18:21
и похвално, изпълва с гордост поумачканото ни самочувствие на велик български народ!
И традициите са живи или оживяват тук при нас в тронната зала на свещения град Перперикон в навечерието на Еньов ден вече за пореден път на хепанинга на празниците, организирани от фондация"Перперикон Мелпомена" млади момичета -вакханки изпълняват вълшебни танци във възхвала на Дионис!
Наистина е вълнуващо!
Заповядайте на следващия ни празник!:)))
цитирай
10. ivesa - След това сравнение със...
10.10.2009 19:38
сияен водопад,не мога да не изкажа възхищението си от написаното.
Поздрави!:))).
цитирай
11. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
10.10.2009 19:59
enjoy6 написа:
и похвално, изпълва с гордост поумачканото ни самочувствие на велик български народ!
И традициите са живи или оживяват тук при нас в тронната зала на свещения град Перперикон в навечерието на Еньов ден вече за пореден път на хепанинга на празниците, организирани от фондация"Перперикон Мелпомена" млади момичета -вакханки изпълняват вълшебни танци във възхвала на Дионис!
Наистина е вълнуващо!
Заповядайте на следващия ни празник!:)))


Благодаря за поканата!
При първа възможност ще дойда.
цитирай
12. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
10.10.2009 20:01
ivesa написа:
сияен водопад,не мога да не изкажа възхищението си от написаното.
Поздрави!:))).


Благодаря!
цитирай
13. antisparotok - Даааа, виж, как добре ти се получ...
10.10.2009 21:56
Даааа , виж , как добре ти се получава , като изключиш , измислиците за някакви си " славяни " . Поздравления
цитирай
14. enige - анонимен6
10.10.2009 21:57
Toзи с Тангра да не е небезизвестният Елтимир?
Що толкоз се пали?
цитирай
15. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
10.10.2009 22:19
enige написа:
Toзи с Тангра да не е небезизвестният Елтимир?
Що толкоз се пали?


Не ми е известен Елтимир, но който и да е анонимния коментатор, аз съм готов да дискутирам с него. Стига само само да отправя аргументите си културно и възпитано, точно както би направил един истински българин.
цитирай
16. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
10.10.2009 22:26
antisparotok написа:
Даааа , виж , как добре ти се получава , като изключиш , измислиците за някакви си " славяни " . Поздравления


Преди доста време спорих с македонски и италиански колеги, как точно би трябвало да бъдат наречени всички сродни тракийски племена, включително илирите и пеласгите, но не успях да стигна до консенсус с никого.
Моето предложение за название на тази голяма общност беше - древнопонтийски народи, поради фактът, че в Неолита те обитават земите около Черно море.

Какво е вашето мнение?
цитирай
17. анонимен - Клеветници
11.10.2009 12:28
Анонимковците да не клеветят Елтимир, в неговия сайт има връзка към този блог:

Интересни български сайтове
http://eltimir.ucoz.ru/forum/8-204-1
цитирай
18. antisparotok - Българи
11.10.2009 14:32
Преди доста време спорих с македонски и италиански колеги, как точно би трябвало да бъдат наречени всички сродни тракийски племена, включително илирите и пеласгите, но не успях да стигна до консенсус с никого.
Моето предложение за название на тази голяма общност беше - древнопонтийски народи, поради фактът, че в Неолита те обитават земите около Черно море.

Какво е вашето мнение?
=================================

Просто , трябва га ги наричаме с тяхното собствено име с което , те сами са се наричали , БЪЛГАРИ , БЕЛГАРИ , БОЛГАРИ . И понеже в гръцкия няма Б , белги е станало пелги , т.е. ПЕЛАСГИ .
цитирай
19. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
11.10.2009 14:57
анонимен написа:
Анонимковците да не клеветят Елтимир, в неговия сайт има връзка към този блог:

Интересни български сайтове
http://eltimir.ucoz.ru/forum/8-204-1


Ще Ви помоля да не употребявате думи като клеветници. Всеки има собствено мнение и само времето ще покаже кой е прав.
цитирай
20. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
11.10.2009 15:02
antisparotok написа:
Преди доста време спорих с македонски и италиански колеги, как точно би трябвало да бъдат наречени всички сродни тракийски племена, включително илирите и пеласгите, но не успях да стигна до консенсус с никого.
Моето предложение за название на тази голяма общност беше - древнопонтийски народи, поради фактът, че в Неолита те обитават земите около Черно море.

Какво е вашето мнение?
=================================

Просто , трябва га ги наричаме с тяхното собствено име с което , те сами са се наричали , БЪЛГАРИ , БЕЛГАРИ , БОЛГАРИ . И понеже в гръцкия няма Б , белги е станало пелги , т.е. ПЕЛАСГИ .


Да, древната традиция определя пеласги, траки и илири като три клона на една и съща общност, но да се нарекат всички те с името пеласги-българи е малко пресилено и никога няма да бъде прието. Ние сме в сърцето на Пеласгия, живеещите в периферията илири са се смесили и с други народи, същото важи и за скитите, чиято най-стара земя са Балканите.
Проблемът е сложен и няма да бъде разрешен скоро.
цитирай
21. antisparotok - Да, древната традиция определя ...
11.10.2009 16:05
Да, древната традиция определя пеласги, траки и илири като три клона на една и съща общност, но да се нарекат всички те с името пеласги-българи е малко пресилено и никога няма да бъде прието. Ние сме в сърцето на Пеласгия, живеещите в периферията илири са се смесили и с други народи, същото важи и за скитите, чиято най-стара земя са Балканите.
Проблемът е сложен и няма да бъде разрешен скоро.
=================================

Ако примеме , тази логика , тогава трябва да наричаме жителите на сегашния италиански регион Veneto със столица Venezia , венетианци и венецианци и това да означава , отделен , неиталиански народ , или жителите на българската област Тракия - тракийци или жителите на Мизия - мизийци и това да означава , отделен , небългарски народ . Просто , траките са били , наи-богатото и голямо българско племе , защото са живели на наи-богатата и плодородна българска земя и тяхното име се е споменавало наи-често и с времето , се е възприело , като име нарицателно за българския род , т.е. за всички български племена от чужденците , небългари . И естествено , гръцките дезинформатори , първи се опитват да отделят , траките от българския род , но тяхното оръжие са само думите и нищо друго .
цитирай
22. antisparotok - Същото, се е случило и с гърците. ...
11.10.2009 16:20
Същото , се е случило и с гърците . Всички , негърци , ги наричат гърци , REPUBLIC OF GREECE , а самите те се наричат елини и Hellenic Republic името на държавата им , според тях самите .
цитирай
23. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
11.10.2009 18:03
antisparotok написа:
Същото , се е случило и с гърците . Всички , негърци , ги наричат гърци , REPUBLIC OF GREECE , а самите те се наричат елини и Hellenic Republic името на държавата им , според тях самите .


С гърците кашата е по-голяма. Грайки-гърци им е дадено от римляните, а понятието елини е документирано едва през 8-ми век преди Христа, като няма гаранция, че елините от 8-ми век преди Христа са и тези от наше време.
Според Херодот дошлите от Африка данайци са дедите на гърците, но и тук има проблем защото аристокрацията на данайците със сигурност не е от гръцки произход. Това са древните хикси, които владеят Египет 500 години. Хиксите докарват гърците в Европа.
цитирай
24. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
11.10.2009 18:09
antisparotok написа:
Да, древната традиция определя пеласги, траки и илири като три клона на една и съща общност, но да се нарекат всички те с името пеласги-българи е малко пресилено и никога няма да бъде прието. Ние сме в сърцето на Пеласгия, живеещите в периферията илири са се смесили и с други народи, същото важи и за скитите, чиято най-стара земя са Балканите.
Проблемът е сложен и няма да бъде разрешен скоро.
=================================

Ако примеме , тази логика , тогава трябва да наричаме жителите на сегашния италиански регион Veneto със столица Venezia , венетианци и венецианци и това да означава , отделен , неиталиански народ , или жителите на българската област Тракия - тракийци или жителите на Мизия - мизийци и това да означава , отделен , небългарски народ . Просто , траките са били , наи-богатото и голямо българско племе , защото са живели на наи-богатата и плодородна българска земя и тяхното име се е споменавало наи-често и с времето , се е възприело , като име нарицателно за българския род , т.е. за всички български племена от чужденците , небългари . И естествено , гръцките дезинформатори , първи се опитват да отделят , траките от българския род , но тяхното оръжие са само думите и нищо друго .


Става още по-сложно. Траките не са едно племе, а обобщаващо название за хора говорещи близко наречие и имащи подобна култура на дерзиките.
От дерзики ( дръзки) гърците правят терейки-траки.
Обаче въпреки общото наименование траки, одрисът е назовавал себе си одрис, а пеонът пеон.
Затова и българите се отъждествяват ту с мизи, ту с пеони, ту с кимерии и мирмидони. Националното самосъзнание е нещо, което изисква вековно развитие. Налагането на едно обобщаващо име донякъде помага, донякъде обърква.
цитирай
25. antisparotok - И като се има в предвид разчетените ...
11.10.2009 18:41
И като се има в предвид разчетените плочки от с.Градешница / врачанско / и други подобни от този линк http://www.institutet-science.com/bg/discovb.php , е ясно , че поне , грамотната аристокрация на древия Египет е с трако-български произход , какъв ли извод , да направим за пройзхода , на дошлите от Египет , негърци Данайци и Хикси .
цитирай
26. antisparotok - Става още по-сложно. Траките не са ...
11.10.2009 18:58
Става още по-сложно. Траките не са едно племе, а обобщаващо название за хора говорещи близко наречие и имащи подобна култура на дерзиките.
От дерзики ( дръзки) гърците правят терейки-траки.
Обаче въпреки общото наименование траки, одрисът е назовавал себе си одрис, а пеонът пеон.
Затова и българите се отъждествяват ту с мизи, ту с пеони, ту с кимерии и мирмидони. Националното самосъзнание е нещо, което изисква вековно развитие. Налагането на едно обобщаващо име донякъде помага, донякъде обърква.
=======================================================================



Но по тази логика жителите на Атина са атиняни , жителите на Спарта , спартанци , жителите на о.Крит , критяни , т.е. те са атиняни , спартанци , критяни а не елини , а в България , жителите на софийско - шопи а тези на Пиринска Македония - македонци , но това прави ли ги , небългари .
цитирай
27. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
11.10.2009 20:28
antisparotok написа:
Става още по-сложно. Траките не са едно племе, а обобщаващо название за хора говорещи близко наречие и имащи подобна култура на дерзиките.
От дерзики ( дръзки) гърците правят терейки-траки.
Обаче въпреки общото наименование траки, одрисът е назовавал себе си одрис, а пеонът пеон.
Затова и българите се отъждествяват ту с мизи, ту с пеони, ту с кимерии и мирмидони. Националното самосъзнание е нещо, което изисква вековно развитие. Налагането на едно обобщаващо име донякъде помага, донякъде обърква.
=======================================================================



Но по тази логика жителите на Атина са атиняни , жителите на Спарта , спартанци , жителите на о.Крит , критяни , т.е. те са атиняни , спартанци , критяни а не елини , а в България , жителите на софийско - шопи а тези на Пиринска Македония - македонци , но това прави ли ги , небългари .


Явно говорим за различни неща. Обърнете внимание, че аз винаги търся връзка между етноним, език и култура.

Ако съдим за народ само по названието ще бъдем подвеждени, точно роради това аз предложих нова дефиниция - древнопонтийски народи.
По този начин гърци и всички късно дошли племена автоматично се изключват.
цитирай
28. antisparotok - А аз, не виждам смисъл в това, и не ...
11.10.2009 21:06

А аз , не виждам смисъл в това , и не виждам причина , да се измися ново име на българския народ , след като той , си има гордото име БЪЛГАРИ и съзирам опит , да се откъснат части от българския народ и да се присъединят към някакви , си други групи , народи " древнопонтийски " , като по този начин , се превърнат БЪЛГАРИТЕ в някакъм малък народ , част от някаква си " понтийска " група народи , т.е. незначителен народ . Не е възможно това да се , направи и защото , вече доказах , че българите са много , много по стар , народ от гърците и очевидно техни праотци , до известна степен и няма , как сега да наричаме българите с гръцки имена .
цитирай
29. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
11.10.2009 21:15
antisparotok написа:

А аз , не виждам смисъл в това , и не виждам причина , да се измися ново име на българския народ , след като той , си има гордото име БЪЛГАРИ и съзирам опит , да се откъснат части от българския народ и да се присъединят към някакви , си други групи , народи " древнопонтийски " , като по този начин , се превърнат БЪЛГАРИТЕ в някакъм малък народ , част от някаква си " понтийска " група народи , т.е. незначителен народ . Не е възможно това да се , направи и защото , вече доказах , че българите са много , много по стар , народ от гърците и очевидно техни праотци , до известна степен и няма , как сега да наричаме българите с гръцки имена .


Пак се разминаваме. Вие пишете -вече доказах , че българите са много , много по стар , народ от гърците и очевидно техни праотци , до известна степен и няма , как сега да наричаме българите с гръцки имена .

Названието Понтос, понтийски е пеласгийска и българска дума. ПОНТЪ означава път на старобългарски. Черно море е наречено Понт защото пеласгите са били най-добрите мореплаватели и за тях морската шир е била един огромен път.

Не мога да разбера по какъв начин аз откъсвам части от българския народ и ги присъединявам към други.
Трако-пеласгите са живели около Черно море- Понтът още докато то е било сладководно езеро.
цитирай
30. antisparotok - ОК, сгреших за думата ПОНТЬ, но ...
11.10.2009 21:32

ОК , сгреших за думата ПОНТЬ , но мисля вече изяснихме , че пеласгите това са българите , а тракийците са пак българите , наречени на преиначената на гръцки , българска дума дерзики ( дръзки) / От дерзики ( дръзки) гърците правят терейки-траки. / . Обаче трако-българите не са живели , само по бреговете на Черно море , ами и покраи Мраморно , Егейско , Средиземно , Адриатическо , Тиренско , Каспийско , че дори и покрай , някой океани , и затова защо , точно Черно море пък и повтарям - А аз , не виждам смисъл в това , и не виждам причина , да се измися ново име на българския народ , след като той , си има гордото име БЪЛГАРИ , име което е запазил и до днес и с това , също е уникален в света .
цитирай
31. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
11.10.2009 21:41
antisparotok написа:

ОК , сгреших за думата ПОНТЬ , но мисля вече изяснихме , че пеласгите това са българите , а тракийците са пак българите , наречени на преиначената на гръцки , българска дума дерзики ( дръзки) / От дерзики ( дръзки) гърците правят терейки-траки. / . Обаче трако-българите не са живели , само по бреговете на Черно море , ами и покраи Мраморно , Егейско , Средиземно , Адриатическо , Тиренско , Каспийско , че дори и покрай , някой океани , и затова защо , точно Черно море пък и повтарям - А аз , не виждам смисъл в това , и не виждам причина , да се измися ново име на българския народ , след като той , си има гордото име БЪЛГАРИ , име което е запазил и до днес и с това , също е уникален в света .


Верно е, че трако-пеласгите са обитавали също бреговете на Мраморно и Каспийско море. Траки се заселват и в Индия, но там вече те се смесват с местното население.

Използвам термина древнопонтийски за да наблегна за Пра-Родината, т.е. Юго-Източна Европа.
Когато трако-пеласгите са обитавали този регион те са били етнически чисти ( да ме простят някои за израза) т.е. не са се били смесили с никого.
цитирай
32. antisparotok - А защо, просто, не наречем родината ...
12.10.2009 02:38
А защо , просто , не наречем родината си БЪЛГАРИЯ , ЗЕМЯТА НА ДРЪЗКИТЕ БЪЛГАРИ , а трябва да използваме прейначени , български думи , като Трако-Пеласги и древнопонтийски . На всички е ясно , че ние сме Трако-Пеласгите - ДРЪЗКИТЕ БЪЛГАРИ , най-старите граждани на света , срещнали се и се били с де що има , по тоя свят , зверове и в животинска и в човешка кожа и пак , оцелели . Де що е имало , велика империя , ние сме я преживели , но те са отишли , на бунището на историята , а нас ни има , тук сме , на мястото , което винаги сме били , и ще ни има в БЪЛГАРИЯ , ЗЕМЯТА НА ДРЪЗКИТЕ БЪЛГАРИ .
цитирай
33. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
12.10.2009 10:43
antisparotok написа:
А защо , просто , не наречем родината си БЪЛГАРИЯ , ЗЕМЯТА НА ДРЪЗКИТЕ БЪЛГАРИ , а трябва да използваме прейначени , български думи , като Трако-Пеласги и древнопонтийски . На всички е ясно , че ние сме Трако-Пеласгите - ДРЪЗКИТЕ БЪЛГАРИ , най-старите граждани на света , срещнали се и се били с де що има , по тоя свят , зверове и в животинска и в човешка кожа и пак , оцелели . Де що е имало , велика империя , ние сме я преживели , но те са отишли , на бунището на историята , а нас ни има , тук сме , на мястото , което винаги сме били , и ще ни има в БЪЛГАРИЯ , ЗЕМЯТА НА ДРЪЗКИТЕ БЪЛГАРИ .


Причината е следната. В определен период от време различните етноси са носили различни имена, защото и малко или много са различни по състав. Днешна България е амалгама от около 50 трако-пеласгийски племена. В дълбока древност те не са били обединени, но са били етнически чисти (отново се извинявам за израза). Със създаването на Дунавска България през 2-ри век, а после и с обединението й през 7-ми век в състава на държавата вече влизат и други племена. Някои родствени, някои не. Етническата картина се променя. Не може да наречеш трако-пеласги хора, които само живеят в държава основана от трако-пеласги.

Според Вас названието Българи произлиза от Пеласги. Възможно е, но се иска много проучване.
По времето, когато пеласгите се споменават все още като древен европейски народ, наред с тях са споменати и ПУРОГЕРИТЕ. А ПУРОГЕРИ е равностойно на БУРОГЕРИ- БУЛГЕРИ-БЪЛГАРИ.
Плиний дава съвсем малко информация за тях, били съседи на кабилетите ( някъде по течението на Марица).

По принцип пеласги и българи има един и същи смисъл- светли, сияйни, благородни.
И двата етнонима са свързани с арийските глаголи
пласате, бражате - блестя, светя.
Сродна са и латинската пулхер-красив, етруската пулумшва- звезда, сияние, гръцката флегро- горя, блестя...
Има още толкова много за изследване....
цитирай
34. tili - Благодаря и за
12.10.2009 19:38
постинга и за коментарите към него! много полезна дискусия и железни аргументи.
цитирай
35. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
13.10.2009 00:20
tili написа:
постинга и за коментарите към него! много полезна дискусия и железни аргументи.


Благодаря за интереса ти!

Права си, че дискусията е полезна, само чрез добра дискусия и представяне на солидни аргументи ще се стигне до истината.
цитирай
36. kosara2008 - :) sparotok,
13.10.2009 13:03
чувствам се уютно в този блог,

гостоприемно,
достойно,
защитено с факти,
преди всичко - гордо,
памет и аристократичен дух,

благодаря ти!
цитирай
37. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
13.10.2009 14:43
kosara2008 написа:
чувствам се уютно в този блог,

гостоприемно,
достойно,
защитено с факти,
преди всичко - гордо,
памет и аристократичен дух,

благодаря ти!


Благодари на себе си Косара!

Вдъхновен съм българите, които не свеждат смирено глава, а показват истинския си характер- бурен, неподправен и пълен с живот.


цитирай
38. palisandar - Не намирам логика за идентифици...
13.10.2009 15:08
Не намирам логика за идентифициране чрез характерови качества. При все това, далеч по-значимо и достойно е целеното, а несъмнено и постиганото с предоставянето на малкоизвестна фактология и нейната динамична интрпретация. Маркер за път към познание - достойно ест !
цитирай
39. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
13.10.2009 15:55
palisandar написа:
Не намирам логика за идентифициране чрез характерови качества. При все това, далеч по-значимо и достойно е целеното, а несъмнено и постиганото с предоставянето на малкоизвестна фактология и нейната динамична интрпретация. Маркер за път към познание - достойно ест !


Имате право, че не е правилно да се идентифицира чрез характерови качества.

От друга страна, аз съм си позволил да спомена за качествата на българката едва когато етимологическия анализ на Йакос, арпе, тирс, тиясос, тамбос и др. е показал, че те са създадени от хора говорещи българско наречие.

Поднасям Ви извиненията си, ако не съм Ви разбрал правилно.
цитирай
40. palisandar - sparotok
13.10.2009 23:56
Несръчният опит за умозаключение е реплика на Вашето "Вдъхновен съм българите, които не свеждат смирено глава, а показват истинския си характер- бурен, неподправен и пълен с живот."
Преекспонирането ме подръпна за десния ръкав в този ветровит вторник, подменил сезоните.
цитирай
41. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
14.10.2009 00:48
palisandar написа:
Несръчният опит за умозаключение е реплика на Вашето "Вдъхновен съм българите, които не свеждат смирено глава, а показват истинския си характер- бурен, неподправен и пълен с живот."
Преекспонирането ме подръпна за десния ръкав в този ветровит вторник, подменил сезоните.


О.К.
цитирай
42. tili - Аз малко ще опонирам
14.10.2009 17:58
на скъпата ми palisandar. Характеровите особености се дължат на генетични такива и (според мен) могат да се ползват донякъде за идентификация. Преекспонирането понякога осветява тайни и скрити кътчета и истината блесва. Sorry за лекото високопарие на изказа, но чета тези материали с възторг. Някакви атавизми се събуждат... почти ще започна да цитирам "Изворът на белоногата" ;-)))
цитирай
43. palisandar - И повече би било добре, Тили ! :)))
14.10.2009 21:03
Бих приела безрезервно аргуменит/и за генетичо обусловени неподправеност и достойнство, разграничаващи, българин/българка от уелсец, дакота, фин. *

----------------------------
* Извинете за отклонението !
цитирай
44. sparotok - ТРАКИЙСКИТЕ ВАКХАНКИ И КУЛТЪТ КЪМ ДИОНИС
15.10.2009 00:34
tili написа:
на скъпата ми palisandar. Характеровите особености се дължат на генетични такива и (според мен) могат да се ползват донякъде за идентификация. Преекспонирането понякога осветява тайни и скрити кътчета и истината блесва. Sorry за лекото високопарие на изказа, но чета тези материали с възторг. Някакви атавизми се събуждат... почти ще започна да цитирам "Изворът на белоногата" ;-)))


Тили, ти каза това, което аз не посмях, приеми моите благодарности!
Имал съм възможност да общувам с хора от 25 националности и мога да кажа, че българките се открояват ярко във всяко отношение. Това безспорно се дължи на гените, за мене няма друго обяснение.
цитирай
45. анонимен - НИЕ СМЕ ТРАКИ!!!
27.10.2009 19:48
Е на какво се основава това мое мнение! ами 4е не сам чувал някой народ като завладее друг го унищожава да крак!!! Преди да дойдат българите тук са идвали келти, римляни, македонци, елини! след българите са идвали турците! и на какво се основава това ние да се казваме българи, като истиските българи са в Татарстан! айде да земе ДНК от Татарстан и т.нар. България и да видим да ли ще съвпаднат! Все пак българите са татари-монголи или тюрско племе! всеки е виждал какво представляват те и какво ние, всеки моге да види каква е тяхната култура и каква нашата! май нямаме нищо общо с тях! И това е защото сме траки а се наричаме българия най-вероятно за заради гръцкото господство в римската империя и византия след това, защото са видели начин да изобличат най-големите си врагове- траките! а нека да не забряваме кои са първите заселници в европа, кой владя гърция,македония и илирите! нека също не се забравя факта че гърците крадат тракийската култура и си я приписват за своя (т.нар. гръцка митология е създадена много преди гърците да дойдат на балканите - не случайно много от боговете са били почитани от траките, тай като те са техни богове). така че ако наитина сме българи защо не се определяме за татрско племе, и културата ние изцяло тракийска! тва че някой идва да си прави държава тук не означава че кулцал и резал наляво надясно! мислите си че през 681г е стана технологичната революция, ама НЕ! тай като кой 6те се грижи за държавата ( да оре нивите и тем подобни) и кой ще защитава границата на тази държава! е това което се иска от вас да помислите малко по разсъдливо!
цитирай
46. sparotok - Да, ние сме траки!
31.10.2009 23:34
анонимен написа:
Е на какво се основава това мое мнение! ами 4е не сам чувал някой народ като завладее друг го унищожава да крак!!! Преди да дойдат българите тук са идвали келти, римляни, македонци, елини! след българите са идвали турците! и на какво се основава това ние да се казваме българи, като истиските българи са в Татарстан! айде да земе ДНК от Татарстан и т.нар. България и да видим да ли ще съвпаднат! Все пак българите са татари-монголи или тюрско племе! всеки е виждал какво представляват те и какво ние, всеки моге да види каква е тяхната култура и каква нашата! май нямаме нищо общо с тях! И това е защото сме траки а се наричаме българия най-вероятно за заради гръцкото господство в римската империя и византия след това, защото са видели начин да изобличат най-големите си врагове- траките! а нека да не забряваме кои са първите заселници в европа, кой владя гърция,македония и илирите! нека също не се забравя факта че гърците крадат тракийската култура и си я приписват за своя (т.нар. гръцка митология е създадена много преди гърците да дойдат на балканите - не случайно много от боговете са били почитани от траките, тай като те са техни богове). така че ако наитина сме българи защо не се определяме за татрско племе, и културата ние изцяло тракийска! тва че някой идва да си прави държава тук не означава че кулцал и резал наляво надясно! мислите си че през 681г е стана технологичната революция, ама НЕ! тай като кой 6те се грижи за държавата ( да оре нивите и тем подобни) и кой ще защитава границата на тази държава! е това което се иска от вас да помислите малко по разсъдливо!


Умолявам Ви да прочетете постингите ми внимателно. Вие пишете -Преди да дойдат българите тук са идвали келти, римляни, македонци, елини!...
Българи ни са идвали от чужда земя, а само са освобождавали своята от римското господство.

Не проумявам на какви исторически извори се уповавате, за да направите следното изявление- Все пак българите са татари-монголи или тюрско племе! всеки е виждал какво представляват те и какво ние, всеки моге да види каква е тяхната култура и каква нашата! май нямаме нищо общо с тях!

Хората, които обединиха България през 681година принадлежат на най-старото население на Балканите!

Не се определяме като татари понеже такива никога не сме били. Татаро-монголския произход на българите съществува само в извратеното съзнание на една група учени.

Призовавате ме да мисля по-разсъдливо, благодаря за това!
Аз пък Ви призовавам да се запознаете добре с историческите извори, а не да четете мненията на лъже-учени.
цитирай
47. nikikm - Анонимковците да не клеветят Ел...
09.06.2010 13:34
анонимен написа:
Анонимковците да не клеветят Елтимир, в неговия сайт има връзка към този блог:

Интересни български сайтове
http://eltimir.ucoz.ru/forum/8-204-1

Присъединявам се!Идеални хора няма,а Елтимир е блестящ журналист и смел при това!Това,че е Тенгрианин,нищо не доказва.Прав е Спароток да иска полемика-това е пътят,а не противопоставянето.Националистите не са чак толкова много,за да се делят и разцепват по всевъзможни причини!
цитирай
48. nikikm - А защо, просто, не наречем родината ...
09.06.2010 13:48
antisparotok написа:
А защо , просто , не наречем родината си БЪЛГАРИЯ , ЗЕМЯТА НА ДРЪЗКИТЕ БЪЛГАРИ , а трябва да използваме прейначени , български думи , като Трако-Пеласги и древнопонтийски . На всички е ясно , че ние сме Трако-Пеласгите - ДРЪЗКИТЕ БЪЛГАРИ , най-старите граждани на света , срещнали се и се били с де що има , по тоя свят , зверове и в животинска и в човешка кожа и пак , оцелели . Де що е имало , велика империя , ние сме я преживели , но те са отишли , на бунището на историята , а нас ни има , тук сме , на мястото , което винаги сме били , и ще ни има в БЪЛГАРИЯ , ЗЕМЯТА НА ДРЪЗКИТЕ БЪЛГАРИ .

А защо не просто СТАРИТЕ БЪЛГАРИ? Или ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ?!
цитирай
49. анонимен - По българските хора наистина се ...
01.01.2011 20:24
voinov50 написа:
По българските хора наистина се използва такъв прът със знаме.
В Пиринско сватбеното хоро се води с подобно знаме - за случая се изпозва кърпа с червени цветове или цветя, отгоре пръта е украсен с ябълки и китка чемшир, който в предишните години е боядисван с варак (златна боя), нарича се "ФРУГЛИЦА".


според мен наименованието фруглица е по-скоро свързано с "фаргам, хвърлям" + "лиз" ласкав, блестящ, блясък, блесък и обозначава "обузданата мълния, светкавица; хвърлям светлина, осветявам".
това е един от аспектите на турсоса, допълващ го така да се каже както грам и мълния, грам и трясък ;).

pozdravi

calendula

цитирай
50. spartaktrakieca - браво адаш пак много интересна с...
27.03.2012 18:58
браво адаш пак много интересна статия :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: sparotok
Категория: Политика
Прочетен: 13926657
Постинги: 250
Коментари: 30026
Гласове: 104058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031