Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2014 19:33 - За Япония като за България
Автор: gora Категория: Поезия   
Прочетен: 2051 Коментари: 0 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Искам да благодаря на Розалия Максимова, председател на сдружение АРКА "БУЛГАРИ", за прекрасната вечер, посветена на  културните връзки между Япония и България. Подобни събития създават свързаности с магичната сила да се възпроизвеждат във времето, защото се опират на духа на сърцето и на неговите чувства.
Благодаря!

image

За Япония като за България  (Публикувано в In LIFE) 17 октомври 2014

Сдружение за култура АРКА „БУЛГАРИ“ представи -  „Единство – Две култури в един свят. За Япония като за България“ в  рамките на 25-те юбилейни дни на японската култура в България, която  бе представена през сърцето на българските творци.
Събитието бе включено в културния календар на Посолство Япония и бе под патронажа на японския посланик.
Инициативата имаше за цел да представи  български творци свързани с японската култура в един междукултурен диалог.
Вечерта „За Япония като за България“ беше приветствана от г-н Сусуму Уеда, съветник при посолство Япония и г -ца Мивако Токумици, културно аташе на посолство Япония. Г-н Уеда изказа благодарности към българските творци, които са вдъхновени от културата на Япония. Благодари на Сдружение  АРКА“БУЛГАРИ“ с председател Розалия Максимова за различният поглед и популяризиране на японската култура, чрез българските творци и многообразието от различни изкуства, които са представени.
Водещ на събититето бе Проф. д-р Емил Митрополийски. Видният японист и преподавател Братислав Иванов запозна гостите с културната идентичност на Япония.

Изявиха се редица  поети, певци, художници, сред които:  Роси Рос с авторски песни, поезия и музика за Япония, Олга Михайлова – Динова, мецосопран, с изпълнение на японска песен
Александър Василев и Христо Илиев – музиканти, с изпълннение на рок балади на японски,
Георги Ханджиев – певец, с японска песен.
Художникът Румен Статков – с посланието си от „Слънчевия диск“, изложба и мултимедия „Между земята и небето“
Поетите: Ивайло Диманов и Роси Рос изпълниха свои стихове за Япония. Роси Рос представи и своята песен за България.
С рецитал изпълнен от Проф. д-р Емил Митрополийски бяха представени хайку поетите - Петър Чухов, Владислав Христов, Илиана Илиева,  Весислава Славова, Станислава Василева Немска, Валентин Стамов.
Силвия Стефанова – автор на „Сенки от копнеж“ – Ехо от класическата японска поезия представи свои поетични творби.
Иванка Узунова представи книгата си „Япония –  реалност и загатка“, пътеписи.
Детелина Тихолова – художник, автор на афиша.
Композиторът Валентин Стамов изпълни ипресия на пиано, „Под цъфналата японска вишна“. Мултикурното събитие беше и с присъствието на художникът Албино Пити, който направи на живо пърформънс с множество картини рисувани под звуците на пиано в изпълнение на маестро Валентин Стамов.
Ботаническа градина към БАН – София показа в мултимедия и с изложба красотата на японския клен и дейността по селекцията му в Ботаническата градина.

Многообразието от изкуства и творци вдъхновени от японската култура премина в мултикултурен празник на единството.
Розалия Максимова председател на Сдружение за култура АРКА „БУЛГАРИ“ закри вечерта с посланието – „Единствено изкуството може да бъде мост за всички нацоналности, раси и държави в еднинен свят, в който езикът на разибрателството е творческият полет на творците. Тази вечер „За Япония като за България“ има своето продължение в проектите на сдружението за мултикултурен диалог, в който българските творци са част от  световната култура.
Да бъдем по – единни и хармонични, както японскят народ и нека изкуството да ни обединява и прави по-добри.“

Организатор и автор на проекта бе Сдружение за култура АРКА „БУЛГАРИ“. Събитието се проведе в Общински културен институт – „Дом на културата Красно село“

http://inlife.bg/%D0%B7%D0%B0-%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/






Тагове:   България,   Япония,


Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gora
Категория: Поезия
Прочетен: 433370
Постинги: 65535
Коментари: 39
Гласове: 1032
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031