Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2019 14:10 - Цветанов изнудвал “Артекс” дни преди да купи евтино от тях?
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 6357 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 23.03.2019 10:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image   About this website     image

Цветанов изнудвал “Артекс” дни преди да купи евтино от тях?

Публикувано на 22.03.2019  в България  

https://bultimes.com/%D1%86%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D1%83%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BB-%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B5%D0%BA%D1%81-%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B4/

Цветан Цветанов е знаел за сериозен казус свързан с “Артекс Инженеринг” и е инициирал проверка срещу тях. Четири дни по-късно той се сдобива с луксозен апартамент в сградата “Летера” на ул. “Латинка” 8. който преди това е на собствениците на “Артекс” – Пламен Мирянов и Весела Мирянова. Така проверяващият и проверяваните експресно си прехвърлят едни имоти, а преписката, проверката и резултатите от нея потъват неизвестно къде.

 

 

На 08 юни 2018 г. като председател на парламентарната вътрешна комисия, Цветан Цветанов изпраща писмо до Йорданка Фандъкова, в което иска от нея да направи проверка на небостъргача, който “Артекс Инженеринг” строи на улица “Златен Рог”, след което да му докладва резултатите. На 12 юни той прави сделката с Мирянови.

image

Проверката е поискана в сигнал на Инициативен комитет “Лозенец”, който от години се бори срещу високата 120 метра сграда, никнеща в квартала. За това, че казусът е сериозен и има активни задкулисни действия около този проект говори многозначително главният архитект на София Здравко Здравков във видео, датирано от 2 май 2018 г., “СМС-те, които съм получил от семейство Мирянови мога да ви ги покажа… убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес” – заявява той.

Видеото е от публична среща с граждани на “Стрелбище” и пълната версия може да бъде видяна на сайта  Actualno.com. Здравков уточнява oще, че срещите с Мирянови са били при Йорданка Фандъкова и на тях са водени преговори за намаляване на височината на сградата на ул. “Златен рог”. В крайна сметка такова намаление има от 120 м. до 98 м., колкото е съседният хотел “Маринела”.

Скандалът “Апартаментгейт” започна от разследване на Антикорупционния фонд и Свободна Европа, които разкриха как апартамент от над 200 кв. м. с частен “ВИП асансьор” е заменен от “Артекс” срещу два апартамента на Цветанов и доплащане 100 000 лв. или общо 387 438,8 лв. Това прави по 630 евро на кв. м. площ и е четирикратно по-малко от пазарните цени в този район.

Проучване на Биволъ показа, че в един и същи ден – 12.06.2018 този апартамент е прехвърлен от собствениците Мирянови на тяхната си фирма “Артекс Инженеринг 2000-5” за 560 000 лв. След това фирмата прави заменката с Цветанов. Заменените от Цветанов имоти веднага (в същия ден) са продадени бившия IT специалист на ГЕРБ Симеон Велков, който сега е трудоустроен в РВД. Той плаща за двата апаратамента на ул. Елемаг 470 000 лв.

Има няколко обяснения за тези странни имотни врътки с поне един ясен бенефициент – Цветан Цветанов. Едното от тях е езотерично. Според собственичката на Артекс Весела Мирянова Цветанов получил преференциална цена, защото много харесал архитектурата и най-вече оценил “енергийната защита” на сградата “Летера”, в която бил вграден псалм 91.

Има обаче и друго обяснение и то е, че след като Цветанов е натиснал Фандъкова да проверява Мирянови, те спешно са потърсили извънинституционално решение на техните проблеми и са го намерили в тази сделка.

Изнудване, фаворитизъм, или и двете, но в такава сделка няма как да няма скрита цена, обобщава Капитал в статия, която припомня за сложните взаимоотношения между “Артекс” и местната власт в София, която е на ГЕРБ.

 

За “Артекс” законите важат и с обратно действие

За “Инициативен комитет Лозенец” обяснението е, че над Мирянови има властови чадър. Още от края на 2017 година сдружението алармира, че “Артекс Инжинеринг” строи небостъргач на улица “Златен Рог” № 10 с изтекло строително разрешение.

Тук е мястото да припомним, че проблемната сграда получава разрешението си за строеж по времето, когато кмет на София е Бойко Борисов. Проектът е одобрен в последният момент, непосредствено преди влизането в сила на ОУП на София, който ограничава строежите в тази част на София до 28 метра.

Строителите обаче не бързат да започнат мащабния строеж на 34 етажната сграда. Първото разрешение изтича 2012 г. и е подновено до 2017.  Ноември 2017 година изтича и подновеното разрешение, което няма как да бъде подновено за втори път по действащия ЗУТ. А небостъргачът не е готов.

На помощ се притичва самия парламент, който прави промени в закона. С тях срокът за завършване на подобни проекти се удължава на 10 години от “започване на строителството на елементи на техническата инфраструктура”. Свободна Европа разяснява, че без тези поправки строежът на сградата “Златен Век” е можело и да не се случи. Цветан Цветанов е гласувал ЗА, както и парламентарната група на ГЕРБ. 

Но дори и след поправките в закона, строежът остава проблемен, защото те нямат обратно действие.  Главният архитект на София и ДНСК обаче намират вратичка, като се позовават върху неформална кореспонденция със зам.-министъра на МРРБ Валентин Йовев. Той мотивира становището си на база измененията направени в ЗУТ, като заема учудващата правна позиция, че те важат и назад във времето. По-късно министър Петя Аврамова заявява, че тази кореспонденция няма правна стойност и задължителен характер. Но пък е произвела ефект и сградата се достроява с усилени темпове. 

Жалби до арменския поп и огромен финансов интерес

“Инициативен комитет Лозенец” е подал няколко жалби и сигнали и до прокуратурата. Сред тях е и жалбата до Комисията по вътрешни работи на Парламента, която се оглавява от Цветанов, и която след неговото писмо до Фандъкова заглъхва без следа. 

Последният сигнал на сдружението е срещу зам. министър Йовев, за превишаване на служебни му правомощия. По него Софийската градска и Софийската районна прокуратури не могат да решат коя е компетентна. Гражданите на Лозенец не са оптимисти, защото проверката по предходния сигнал на инициативния комитет е прекратена. Сега от сдружението искат съдебен контрол на административния акт, уреждащ строителството на сградата. 

Докато се множат жалбите и върви публичен дебат по темата, архитект Здравков дори намеква, че е получавал заплахи от собствениците на “Артекс Инженеринг” в устен и писмен вид.

“СМС-те, които съм получил от семейство Мирянови мога да ви ги покажа, убеден съм, че този разговор и преговорите, които водим, са изключително тежки и неприятни, защото зад всеки един квадратен метър седи огромен финансов интерес” – заявява той във видео, датирано от 2 май 2018, месец преди Цветанов да инициира проверка и да си напазарува апартамента.

Какви именно СМС-и е получавал арх. Здравков, имало ли е заплахи и дали са взети управленски решения вследствие на нерегламентиран натиск би следвало да провери и прокуратурата. Очевидно е, че казусът с небостъргача на “Артекст” влиза в уравнението, а преписката, инициирана от Цветанов, заслужава особено внимание, защото няколко дни по-късно проверяващият и проверяваните влизат в сложни имотни взаимоотношения.

Източник: “Биволъ”




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
1. bojinkata - И на края сигур е попитал- ся ко ши ...
22.03.2019 20:09
И накрая сигур е попитал- ся ко ши праим? И Артекс с клекнали!
цитирай
2. rosiela - А бе Коста,
23.03.2019 09:19
направо са викали Захарчо за свидетел.
цитирай
3. bojil - Проверката е много показателна- тя ...
23.03.2019 20:45
Проверката е много показателна- тя означава че той е имал вече предложение от фирмата но не е знаел що за фирма е това и дали не е собственост на руснаци,изпратени да го подведат. Проверката показала,че фирмата е "чиста" и може да пазарува от нея. Е,излъгали са го- фирмата не е била чиста а била точно онова,от което се е страхувал!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743130
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031