Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2015 13:23 - България в Еврозоната? Къде са позитивите и къде са негативите?
Автор: blogvalna Категория: Новини   
Прочетен: 10819 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 19.01.2015 14:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Уважаеми блогъри, и този понеделник спазваме традицията и сменяме блог вълната. Ние няма да спрем да търсим вашето мнение по въпросите, които най-силно вълнуват обществото ни. Тази седмица провокираме вашето внимание по темата за бъдещото влизане на България в Еврозоната и ви питаме:”България в Еврозоната? Къде, според вас са позитивите и къде са негативите?”


Тагове:   блог,   Bulgaria ON AIR,


Гласувай:
3


Вълнообразно


1. freeoldmen - Вземете си оправете първо блога!
19.01.2015 14:52
Всяко трето-четвърто сменяне на страница води до "Няма връзка с тази уеб страница".
Ако си четяхте блога щяхте да знаете...
цитирай
2. tres1 - Държавата
20.01.2015 11:19
Държавата е замислена и създадена като структура, чието предназначение е да определи и гарантира определени правила на живот в социума от който е създадена. Приоритетно в тази област се поставят проблемите възникващи от външни въздействия към социума и след това проблемите възникващи в самия социум. На кратко казано сега се формулират като сигурност /било то национална или друга/. Основните фактори, като инструменти в тази схема са така наричаните силови системи /войска и полиция/. Без каквото и да било желание да коментирам или агитирам ще опитам да огледам фактите. На първо място имаме ли войска? - отговора със сигурност няма да е положителен. На второ - имаме ли полиция? - веднага възниква подвъпрос КАКВА ? /годна или не/ Сами можеда си отговорите. С кои вътрешни проблеми на социума се е справила в последните десетина години : - организирана престъпност, битова престъпност или гарантиране нормални условия за живот на гражданите в социума? Няма да се спирам на системата за правораздаване /имахте вече такава блогвълна/ само мога да доуточня, че тя е всичко друго, но не и за правораздаване /може да е криво, изкривено, изопачено, опорочено и т.н./ ...Опитал се човек да се защити от крадци и.....осъдили го него, но не и крадците /фантастика случваща се само тук и никъде другаде/. Освен тези структури има и "самостоятелни" в този сектор, които трябва да знаят какво и защо става извън държавата и вътре в нея самата. Та те за този период неуморно продължиха да си търсят мястото и предназначението /без да са успели все още окончателно/ и го раздават "па де дьо" /за тези които не знаят какво е това - то е крачка напред и две назад/. Най-кратко казано държава ли - какво беше това. Относно ползите от членството ни в обединена Европа - те са неизброими, както и средствата необходими, за да се възползваме от тях /пътуване свободно, но ако има с какво, обмен на идеи - ако имаш най-добре да ги подариш преди да ти ги откраднат, свободно да избереш къде да живееш, НОоо...
цитирай
3. emodim - България в Еврозоната? Къде са позитивите и къде са негативите?
20.01.2015 11:58
Позитивите ще бъдат за тези 1000-2000 богати финансисти и висши чиновници и политици.
Останалите,ще платят негативите.....А именно по-големи такси в Еврозоната,механизми за солидарност за фалирали държави като Гърция,Испания,Португалия и Италия.
Странно,защо като бяха отдавна в тази еврозона тези южни държави-фалираха?
Целият механизъм в еврозоната е насочен към едно.
Просперитет на северните и по-конкурентни държави в евросъюза.....и фалит и плащане на пасивите от южните и по-слабо конкурентноспособни държави в Евросъюза от южните държави.
За съжаление и ние сме към тях,така че дълбоко съм скептичен от ползите за влизане в Еврозоната.
Ще си делим само скъпите сметки с богатите държави,които те ще правят на вечеря....:-)))
цитирай
4. tres1 - Държавата /продължение/
20.01.2015 12:03
....като гаст арбайтер/ Друго какво - а, да "добронамерено" размахване на пръст и "доверчиво" наблюдение как всичко това се случва не къде да е ... ами някъде там на .. исток в ориента. След толкова много и "положителни" реалности как да не се чустваме горди, достойни и уверени граждани на Юропата ? Освен това :
- Лишихме се от армия, за да намалимразходите за нея, та да се облекчи живота ни /дали?/
- Дадохме бази за "общо" ползване /но безплатно/
- Унищожихме /с известна помощ/ военно-промишленият комплекс с който разполагахме
- Превъоръжихме останалата част "като почетна рота" от армията с възможно най-старите модели въоръжение от световния пазар
- Изпратихме представителни части от няколкото военни такива - за съучастие в различни мисии по света /като пушечно месо/ с неизвестна цел и полза.
- разградихме двора /свалихме граничните ограждения/, за да покажемколко сме демократични /нищо, че сега ги строим отново - глупака си е глупак/
- Разпродадохме или унищожихме де що имаше годно оръжие и боеприпаси останали от предишните негодяи /за сметка на сегашните разбира се/
- ликвидирахме всички сектори в които нещо се произвеждаше / и сега юнашки изкупуваме всички световни боклуци/ и нарекохме това просперитет /ще просперираме докато се хербаризираме/ така де. И така в останалите животоопределящи сектори на социума здраве /фатално/, образование /трагично/, култура /изродена/ и .... навсякъде все "позитивни" резултати.
Да не пропусна - голяма част от "отпусканите" от Европа пари за инфраструктура отидоха /голяма част в нечии джобове/ за закупуването на 100-200 луксозни возила на "избранниците" и довършването на едно междуселско шосе състоящо се от двулентови еднопосочни пътища обявено гръмко и гордо за магистрали /де да знаеха що е това магистрала/, а защо ли пък не и автобани.
Сигурен съм, че списъка с оптимистични резултати е много по-дълъг, но нека и друг да се възползва от възможността да сподели.
цитирай
5. andrei - Позитивите са,че
20.01.2015 13:01
сега българските граждани могат да напуснат страната,без да се страхуват,че ще бъдат застреляни на границата.Негативите са толкова много,че е трудно изброяването им в един коментар.
цитирай
6. mar866 - ...
20.01.2015 14:48
freeoldmen написа:
Всяко трето-четвърто сменяне на страница води до "Няма връзка с тази уеб страница".
Ако си четяхте блога щяхте да знаете...


е нали затова беше профилактиката, да го направят още по-тромав:(((
като влизаш по десетина пъти за да напишеш един коментар, генерираш десетократно повече трафик.
(така новоназначените, ще се "докажат" пред господарите си, пък нас, кучета ни яли.)

пп. писах им вече - "ПОВЕЧЕ КОНТАКТ С ПОТРЕБИТЕЛИТЕ", иначе скоро и те ще изтекат в канала при предишните.
цитирай
7. christotamarin - Не виждам негативи ..
20.01.2015 17:05
Ако става дума за "членският внос", то и сега левовото парично обращение изисква съизмерими средства за поддръжка.

Ако става дума за депозитът за солидарност, ами това е вид застраховка. В цивилизованите държави хората се застраховат за какво ли не.

То няма и кой знае какви позитиви.

Просто влизането ни в еврозоната ще протече гладко.
цитирай
8. christotamarin - В България при приемането на еврото очаквам цените леко да спаднат ..
21.01.2015 10:39
Да приемем, че сегашните цени в левове са закръглени. Търговците ще предпочетат да ги превърнат в евро, като разделят на две - пак ще се получи закръглено число.

Например, ако нещо в супермаркетът сега струва 19.99BGN, търговците ще предпочетат нова цена 9.99EUR вместо точно съответстващата цена 10.25EUR.

Следователно, преминаването от левове към евро в България по-вероятно ще доведе до лека дефлация, отколкото до инфлация.
цитирай
9. tres1 - бил ли си
21.01.2015 12:37
christotamarin бил ли си търговец ? По коя теория на невероятностите допускаш, че търговците са големи идиоти и смятането им е последна грижа. За цифрите, които предлагаш забравяш, че се плаща ДДС 20 %. И така за 19,99 това са 3,99 лв./спечелват стотинка, за да не са 4 лв/ По твоите сметки ще загубят 26 евроцента, а ще спечелят 6 и.... какво ще изберат? По същата логика както протече гладко преминаването ни от СИВ в ЕС /за което по-горе говорих/ и вече сме демократична държава с пазарно стопанство /за икономика няма да говоря/. Така и след евентуалното влизане в еврозоната ще се "нагушиме" с едни придобивки та от най-бедната страна в евросъюза ще станем най-бедната в света. Защо бе ликвидирана банка КТБ - за да няма нито една българска банка в този еврокюп. По същата логика ако има още нещо останало, което да е българско - трябва да се ликвидира или продаде - та да са на чисто новите собственици на район България или както там ще го нарекат.
цитирай
10. christotamarin - Относно загубените от принудителната дефлация евроцентове
21.01.2015 15:21
tres1 написа:
christotamarin бил ли си търговец ? По коя теория на невероятностите допускаш, че търговците са големи идиоти и смятането им е последна грижа. За цифрите, които предлагаш забравяш, че се плаща ДДС 20 %. И така за 19,99 това са 3,99 лв./спечелват стотинка, за да не са 4 лв/ По твоите сметки ще загубят 26 евроцента, а ще спечелят 6 и.... какво ще изберат?

Намесата на ДДС-то е само мътене на водата за лов на шарани, ама нека да смятаме и ДДС-то.
Ако сега цената е 19.99BGN, то за една бройка търговецът получава "чисти" 15.99BGN, а 4.00BGN внася като ДДС.
И тъй, преминаваме към евро. Ако цената се запази без промяна, тя ще бъде 10.20EUR, от които 2.04EUR ще са ДДС и 8.16EUR ще останат за търговецът.
Обаче търговецът едва ли ще остави на етикетът цена на дребно 10.20EUR - тя няма приличен вид. Търговецът най-вероятно ще я намали на 9.99EUR, за да придобие тя по-добър външен вид. При намалената цена за една бройка 2.00EUR ще отидат за ДДС и 7.99EUR ще останат за търговецът. Да, търговецът ще се лиши от 17 евроцента за бройка. Това той ще го избие от средствата, предвидени за маркетинг и реклама, както и от оборот. Понеже самото "привеждане на цената в приличен вид" (9.99, 39.99, 99.99) е вид маркетинг. Съобразете бе, и сега търговците така правят, избягват цени от видът 10.20, заменят ги със 9.99, защото конкуренцията им диша във вратът.

tres1 написа:
По същата логика както протече гладко преминаването ни от СИВ в ЕС
Не е същата логика. Първо, както сме си във валутен борд, приемането на еврото има само технически измерения почти за всички в България (освен служителите на БНБ и Министерството на финансите). Второ, ние не сме преминавали от СИВ в ЕС. Най-напред ни изгониха от СИВ, понеже СИВ първо го суспендираха (1987), а после (1991) го закриха, и чак след 20-ина години имахме късметът да влезем в Евросъюзът. България не е имала никаква възможност да спре разпадът на СИВ.

tres1 написа:
Така и след евентуалното влизане в еврозоната ще се "нагушиме" с едни придобивки
Писах вече: почти нищо няма да се промени. Не трябва да се очакват придобивки.

tres1 написа:
Защо бе ликвидирана банка КТБ
Не знам. Това си беше явно престъпление, но тъй като явно беше, че и прокуратурата е замесена, то няма кой да разследва престъплението и да се добере до истината.

Във всеки случай, това си е вътрешно българска работа и няма отношение към еврото.

tres1 написа:
По същата логика ако има още нещо останало, което да е българско - трябва да се ликвидира или продаде - та да са на чисто новите собственици на район България или както там ще го нарекат.
Логиката е такава: всякакви пречки трябва да се слагат пред възможността прословутата тъпотия на милият наш народ в бъдеще да донесе вреди. Някой например може да си мисли да излиза от валутният бирд и да девалвира левът. На такъв трябва да се отнеме възможността да нанесе такава вреда. С други думи, една от целите на влизането ни в еврозоната е повишаване на дуракоустойчивостта на българската икономика, което би трябвало да се отчете с повишаване на кредитният ни рейтинг, ама може би няма да се отчете, понеже едва ли ни мислят за толкова прости, колкото сме.
цитирай
11. tres1 - christotamarin - "мъдрецо"
21.01.2015 17:12
....прословутата тъпотия на милият наш народ не е нанесла вреди повече от предателите и тъпаците които го управляват. От позицията на какъв "знайко" си позволяваш да даваш оценка на цял народ? Имаш ли прeдстава колко "умно" звучи това? Може да е лъган, угнетяван, предаван и какво ли не още, но не е тъп, защото колкото той е дал на човечеството никой не може да оцени, камо ли ти. Може да е наивен, може да е търпелив , но тъп може да си само ти !
цитирай
12. mihailts - Позитивите и негативите са в управлението на България
21.01.2015 19:20
Ако Господ вкара България в Рая и остави тези, които четвърт век я управляват, да разпределят между нейното население отредените за нея райски благини, за нейните райски жители няма да има промяна спрямо земния им начин на живот. Малцинството , живяло райски на Земята , ще продължи да живее райски, а останалите няма да почувстват, че са в Рая.
********************
През четвърт вековното управление на България, тя бързо стигна последно място по жизнен стандарт в Европа и уверено стои там.
Девета година България е в Европейския съюз. Начинът на живот на малцинството нейни богати граждани и на останалите е практически непроменен.
*******************
Ако досегашният начин на избиране на управляващите България- при които партийните лидери определят депутатите и президентите, като ги включват в партийните листи на кандидатите за власт- продължи, в него са негативите. Това управление практически зависи от желанията на партийните лидери и не зависи от желанията на мнозинството избиратели. Позитиви може да има при нов начин за избиране на управляващи България, при който тяхната зависимост от мнозинството избиратели е силна и включващ тяхното гарантирано отзоваване при неизпълнение на обещаното.
цитирай
13. starotomagare - Няма да се силя да правя анализи. ...
21.01.2015 20:57
Няма да се силя да правя анализи .Тази вечер идеално ми върви греената ракийка а и очаквам едно мило и нежно същество на гости но все пак ще направя едно сравнение .България в еврозоната е все едно да седнем на масата на която останалите отдавна са яли и пили и са си прекарвали чудесно но е дошло време да се плащат сметките и всеки гледа да прецака другите .Работата сериозно мирише на скандал и размяна на подли удари под масата прикрити с изкуствени усмивки .В края на краищата по-силните и нахалните ще защитет позициите си за сметка на уж справедливото поделяне на отговорностите а ние с нашите управници -продажни отличници -подлизурковци,чуждопослушковци само ще приглъщаме гладни и жадни и ще трябва да плащаме чуждите борчове .Поне 2години цените на дребно ще лудуват и ще прецакват хората а колко измамници ще се облажат от хорската наивност и незнание ...
цитирай
14. christotamarin - .. където народът, там и ние ..
23.01.2015 13:04
tres1 написа:
....прословутата тъпотия на милият наш народ не е нанесла вреди повече от предателите и тъпаците които го управляват. От позицията на какъв "знайко" си позволяваш да даваш оценка на цял народ? Имаш ли прeдстава колко "умно" звучи това? Може да е лъган, угнетяван, предаван и какво ли не още, но не е тъп, защото колкото той е дал на човечеството никой не може да оцени, камо ли ти. Може да е наивен, може да е търпелив , но тъп може да си само ти !

То че аз съм тъп - тъп съм си. Едно време имаше "бонсистки" лозунг - "където народът - там и ние!". Та така - милият наш народ е затънал в блатото на тъпотията, и аз при него в същото блато.

Израз на тъпотията е да се мисли, че "тъпотия на милият наш народ не е нанесла вреди повече от предателите и тъпаците които го управляват". Напротив, тъпотия на милият наш народ означава и това, че няма откъде да се намерят умни и честни да го управляват. Няма надежда, нито акъл ще ни дойде, нито на управници някога ще случим.
цитирай
15. atil - ЩЕ СЕ ЗАТРИЕ ОЩЕ ЕДНО БЪЛГАРСКО Н...
23.01.2015 16:21
ЩЕ СЕ ЗАТРИЕ ОЩЕ ЕДНО БЪЛГАРСКО НЕЩО, КОЕТО НИ ИДЕНТИФИЦИРАШЕ - ЛЕВА. НО МОЖЕ ДА ПАДНЕ ВАЛУТНИЯ БОРД, КОЙТО СЕ СЛАГА НА МАЛОУМНИ ДЪРЖАВИ ЗА ДЪЛГО ВРЕМЕ. НА ОСТАНАЛИТЕ СЕ СЛАГА ЗА КРАТКО, АКО СЕ НАЛАГА.
Тук обратните хора, които са господарите и стопаните на републиката, традиционно постъпват по обратен начин. Например развиват енергетика без икономика, или пък от държавните ТКЗС правят частни, вместо демокрация правят олигархия, вместо пазар - монопол и т.н. и т.н.
Когато почнат да се нормализират нещата у нас и се заприказва за възстановяване на Търновската конституция и Царството, които ще са гаранция че капитализма и демокрацията са се върнали в България, може да помислим и за други нормални неща, хем от нас измислени...Не само за общоевропейските.
цитирай
16. tres1 - Да christotamarin
23.01.2015 21:47
Израз на тъпотията е да се мисли, че няма откъде да се намерят умни и честни да го управляват, но не в това е проблема. Проблема е там,че докато едните мислят другите за излишни, каквито и да са управниците - няма шанс дабъдат реализирани. Те трябва да се опрат на нещо и някой и този някой да работи заедно с тях, иначе сме си в блатото без право на мърдане.
цитирай
17. zlika - Ето къде се криела
24.01.2015 03:57
на блога вЪлната :-D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: blogvalna
Категория: Новини
Прочетен: 532488
Постинги: 42
Коментари: 550
Гласове: 190
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031