Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2017 15:47 - Спор няма - 7-ми ноември загуби научно-техническата надпревара, с важни изключения, но изключения
Автор: krumbelosvet Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12161 Коментари: 30 Гласове:
5

Последна промяна: 17.11.2021 16:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Продължение 6 за 7-ми ноември.

Веднага трябва да уточним, че Съюзът намали изоставането на царска Русия от Запада.

Да припомним най-неприличната мисъл от предния пост: Ленин опроверга веруюто на „материалистите” - „битието определя съзнанието”, но не забеляза това, или поне не го каза. Три думи казани навреме и на място, подчиниха безкрайната империя на едно микроскопично но ОРГАНИЗИРАНО малцинство, наречено "болшевики" - "Власт советам, земля крестянам, мир народам."

Споменамвал съм в блога още, че у Маркс е зародишът на съветските мъки с научно-техническия прогрес – недооценката на ЛИЧНОСТТА в научно-техническото творчество. Тоя ОСНОВЕН проблем, Маркс (юрист, все пак) изчерпва с думите „винаги се намира някой да изобрети нужното” (цитирам по памет). И до край остана тайна за идеолозите на социализма ЗАЩО при капиталистите прогресът върви автоматично, а при тях – насила, с отделни успехи, но винаги в ДОГОНВАЩА ПОЗИЦИЯ, с отделни изключения.

Конкретният СЪВЕТСКИ социализъм има едно противоречие, симетрично на разкритото от Маркс противоречие на капитализма „между обществения характер на производството и частното присвояване”. Това е противоречието между ЛИЧНИЯ характер на интелекта и ОБЩЕСТВЕНАТА собственост на средствата за производство. ПЛАНОВОТО СТОПАНСТВО нямаше как КОНКРЕТНО да планира прогреса. Идеите за иновации възникват ВЕРОЯТНОСТНО и непредвидимо в нечия глава и са високо ефективни ПОСТФАКТУМ и средно-статистически, но носят РИСКОВЕ и множество проблеми във всеки конкретен случай. Тия рискове и проблеми СОБСТВЕНИКЪТ поема за своя сметка и ако сгреши си плаща или фалира, а ако не сгреши печели МНОГО ПОВЕЧЕ от конкуренцията. От което ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА ПЕЧЕЛЯТ!

Социалистическият директор НЯМА ПРАВО на такъв риск, нито би спечелил особено при успех. Изобретателят обикновено е НИСКО ПЛАТЕН като почти всички интелигенти, но ако иска да види идеята си реализирана, трябва да инвестира ЛИЧЕН ТРУД и СТРЕС, срещу МАЛЪК ПРОЦЕНТ от печалбата при успех и загуба на престиж и доверие при неуспех, може и по чужда вина. Цяло чудо е, че при тия условия все пак се намираха хора да творят прогрес.

И още едни тежки окови носеше Съюзът. Той излезе от ВСВ като победител, но и като НАЙ-РАЗРУШЕНАТА страна в историята, С избити мъже в най-цветуща възраст. А САЩ излезнаха от войната събрали златото на света, непокътнати от разрушения. Студената Война беше започнала ПРЕДИ ДА ЗАВЪРШИ Втората Световна. И от позицията на своето богатство и сила, Щатите наложиха НАДПРЕВАРА ВЪВ ВЪОРЪЖАВАНЕТО.

(Един колега изтъква, че Германия е била по-разрушена. Може би, но със значително ПО-МАЛКО ЖЕРТВИ. И след войната ФРГ е подпомаган СЪЮЗНИК на богатите САЩ, ОСВОБОДЕН ОТ ВОЕННИ РАЗХОДИ, а СССР е в студена война, в убийствена ОРЪЖЕЙНА НАДПРЕВАРА със САЩ и в икономическа изолация, и в научно-техническа изолация.)

Обруленият Съюз трябваше да харчи за война колкото цветуща Америка. И ИЗТОЩЕНИЕТО МУ СТАНА Х Р О Н И Ч Н О до самия му край. Всичко освен въоръженията беше пожертвано. Атомът, ракетите и самолетите, подводниците, танковете и оръдията ИЗЯДОХА не само маслото, но изядоха количеството и КАЧЕСТВОТО на колите, телевизорите, пералните, ютиите. Това беше златен шанс за Гласът на Америка, който спечели умовете на част от гражданите на соц страните, особено католиците.

И ДО ДНЕС ПСИХО-ДЕСНИТЕ БЛОГЕРИ ни навират в очите като "съкрушителен аргумент" против социализма това ярко превъзходство на ЦИВИЛНАТА техника на запада.

(Надпреварата във въоръжаването наложена от САЩ, беше камък на шията и за нашата икономика. Но руският народ живееше по-бедно.)

И ето, делото на Октомври погина. И тържествува делото на ГЛОБАЛ-ЛИБЕРАСТИЯТА. И с бързи крачки върви УНИЩОЖЕНИЕТО на Европа и на белия човек изобщо, и най-бързо - нашето унищожение.

Загина "империята на злото" и... ЗЛОТО превзе света. Значи друга е била империята на злото.

ПП: Накрая СССР все пак загина от ИЗОСТАВАНЕ в една тясна област на научно-техническия прогрес.
Наскоро Горби сподели, че ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ защо е гръмнал Чернобил. Бих добавил, че още не се знае и КАК едно немско частно самолетче кацна на Червения площад малко след Чернобил. След което Горби панически изпълни всички искания на Рейгън и всъщност ПОДПИСА КАПИТУЛАЦИЯТА на СССР.
Ами като не знаеш защо ти гърмят АЕЦ и как кацат самолети до Кремъл, какво остава освен капитулация? Електро-управлението на АЕЦ може да бъде унищожено с електромагнитен импулс. Така може да бъде заслепена и ПВО. Практически е сигурно, че СССР беше убит с електромагнитно оръжие.  Т.е. заради недооценката на научно-техническия прогрес от Маркс и Ленин, двама юристи. Семинаристът Сталин се оказа по-прозорлив. Той има ЛИЧНА ЗАСЛУГА както с покровителството на Кошкин, конструирал танка на ВСВ - Т34, така и на Сергей Корольов, геният на съветското ракетостроене, победил немския гений на служба в САЩ -  Вернер фон Браун. След Сталин, и да е имало нови съветски гении на науката и техниката, не е имало кой да им даде криле, както Сталин направи за Кошкин и Корольов. Последният е имал във всеки момент на разположение ЛИЧЕН САМОЛЕТ, за да посещава заводите кооперирани в производството на ракетите.


Тагове:   сащ,   Русия,   СССР,   7-ми ноември,


Гласувай:
6



1. gessos - Гласът на Америка спечели умовете ...
17.11.2017 22:36
Гласът на Америка спечели умовете не само на католиците. И ние ги стигнахме по невежество и това се превърна в национална черта. Мои близки живеят в Америка повече от 20 години. Контактуват предимно с американци, които не могат да посочат на карта нито една държава, не знаят нито една столица. Гордеят се, че Америка е спечелила Втората световна война, даже и Първата. А във Виетнам са освобождавали добрите от лошите / с напалм и бомби/. Ние, казва моят роднина, не можем да спорим, залива ни поток от самонадеяни думи и ако възразим, са готови да извадят оръжие и да стрелят. Внучето ни, казва, го възпитават в безпределна любов към Америка, направо го зомбират. И, ако у нас заплащането беше по-добро, ако нямаше завист, злоба от колеги /той е изобретател/ щяхме отдавна да се върнем...
цитирай
2. krumbelosvet - Ох, комент 1
17.11.2017 22:44
Бпагодаря за сефтето. И за фактите в подкрепа
..."завист, злоба от колеги", това у нас било... Ми да прочетат биография на Хемингуей, да видят кво е завист.
цитирай
3. jelezov - Прочетох цялата поредица пости...
17.11.2017 23:43
Прочетох цялата поредица постинги, посветени на ВОСР. За всички гласувах положително, а за този, последния се подвоумих, но отново гласувах положително, защото се убедих, че авторът им е умен и порядъчен човек, с леви ценностни убеждения, но с повърхностни познания върху Марксовото учение. Доказателството: „Ленин опроверга веруюто на „материалистите” - „битието определя съзнанието”, но не забеляза това, или поне не го каза.”
Това съждение г-н Лозанов повтаря няколко пъти, като сред „материалистите”, поставя и Маркс, и то като негов автор. Оригиналната мисъл на Маркс гласи: „Начинът на производството на материалния живот обуславя процеса на социалния, политическия и духовния живот изобщо. Не съзнанието на хората определя тяхното битие, а, напротив, тяхното ОБЩЕСТВЕНО битие определя съзнанието им. Двете формулировки са несъвместими, различието между тях е фундаментално, въпреки че е изразено с една единствена дума „обществено”. Същността на общественото битие на хората е в системата на всичките социални отношения, водещо сред които е формата на собственост върху условията на общественото производство. Формулировката на господина, споделяна често и от образовани и необразовани, е плод на една банална илюзия: всяка дейност на нормалните индивиди е осъзната, т. е. определена от съзнанието им.
Философите марксисти в СССР и соц. страни цитираха правилно Марксовия текст, но не го разбираха. Това е една от причините за колапса и краха на реалния социализъм. Един от малцината философи които го проумяха бе Жан Пол Сартр. Според него обществено битие и съзнание не са независими феномени, притежаващи реалност независимо един от друг (например като желтъка и белтъка). Съзнанието на индивидите (съзнание притежават единствено индивидите) е елемент от системата на общественото битие. То е осъзнато. Иначе би се превърнало в битие на популация от живи същества, нямащи човешка същност. То влияе върху битието, без да се превръща в определящо.

цитирай
4. krumbelosvet - Знаех си
18.11.2017 09:48
Не мога да се меря с колегата Железов в познаването на Маркс. Признавам си, ЕДИН ПЪТ съм прочел Капиталът, което не е "овладяване", но и не е нищо.
Добре, че е ПОСЛЕДНОТО ИЗРЕЧЕНИЕ в комент 3, което след уговорките на Жан Пол Сартр и Железов ВСЕ ПАК утвърждава, че НЕ съзнанието определя битието.
Излиза, че съветските идеолози НЕ СА РАЗБИРАЛИ Маркс така правилно, както колегата, и ТОВА е довело до колапса. Ето, в това е прав Маркс, по отношение на колегата Железов поне. НЕПРИМИРИМИ са нашите позиции. Или "в начале бе слово", или в начале бе битие. Но това НЕ МЕ ПРАВИ ВРАГ на колегата. Във "Фауст", Гьоте слага в устата на героя си, когато тоя превежда евангелието на св. Йоан, "ах, вдъхновение ме е обзело, и пиша аз без страх - в начале беше дело". Ако Гьоте греши, ще простим и на jelezov. Поздрави.
Но аз помня, как в 1986г. един мъдър доцент от АОНСУ ми показа водещо съветско списание, в което пишеше, че РАБОТНИКЪТ определя техническия прогрес.!!! Пиша го и пак не вярвам на очите си. Такава СЛЕПОТА! Или саботаж? Доцентът е искал да ми покаже, че моите аргументи за ПРОМЯНА в ръководството на Научно-техническия Прогрес, са ПРОТИВ ОФИЦИАЛНАТА наука.
цитирай
5. kolevdobri - Ето и моето мнение по въпроса...
20.11.2017 10:04
Вярно е, че народите от бившия СССР, дадоха най-много жертви по време на ВСВ. Но тези жертви са заради калпавото управление на Сталин и защото преграждаха пътя на куршумите със собствените си тела, изпратени от политкомисарите в атака. Вижте финландската война. Да изпратиш неекипирана армия срещу финландците....След това жертвите били много. След толкова предупреждения, че Хитлер ще започне война срещу СССР, оня тъпак, Сталин, какво е направил? Поне да беше се разпоредил да се снабдят граничните отряди с достатъчно снаряди и патрони. Той в същото време трепе наред висшия офицерски състав, обвиняван в контрареволюционна дейност. За него вътрешният враг е по-значим от външния. Вижте данните за американската помощ, която пристига за армията. Дали СССР щеше да удържи и Ленинград и Москва след това, ако не бяха американските камиони, танкове, самолети, стомана...На какъв изстребител Покришкин е летял, сваляйки 48 от всичките свалени от него 59 самолета? Да не би да е на съветски? Вижте какви са танковете, с които съветската армия влезе в София? Да не би да са Т-34? Ами камионите? Мислите ли, че дървените съветски изтребители могат да се справят с Месершмит и Хайнкел? СССР е внасял дори суровини, за производството на оръжия, толкова са били зле горките хора там, изтерзани от 24 години комунистически репресии. Там са убивани хора, които са си измислили приспособнение за вадене на картофи!!! Били кулаци. Изедници. И това е оправдание, за да им се отнеме живота. Четете Солженицин. Описано е всичко. Кръв и насилие - това е реалният социализъм. Няма нужда да цитираме Маркс, който през целият си живот е чакал, някой от роднините му да умре, че да вземе наследство. Четете неговите писма до Енгелс.
цитирай
6. kolevdobri - За разлика от ВСВ, сега руснаците показват класа в Сирия.
20.11.2017 10:55
Няма как да го отрека. Руският спецназ там наистина показва класа. Един срещу десет. Понаучиха се, след толкова години война. Разбраха, че човешкият живот е най-ценното нещо и че трябва да го пазят. Защото и те намаляват като население.
цитирай
7. kolevdobri - СССР не е "най-разрушената страна в историята".
20.11.2017 11:01
Ако познаваме историята, много държави могат да кандидатстват за този "приз" - като започнем от Волжка България и стигнем до държавите, през които са минали татарите и воините на Тимерлан. Ако става дума за ВВС, Германия е най-разрушената страна след войната, ако се има предвид, разрушената материална база. Има статистика. Но най-голямото разрушение не е физическото разрушение на материалната база. Голямото разрушение е разрушаването на мозъците. Разрушаването на правата за собственост. Германците само 20 години след войната пак станаха номер едно, за разлика от руснаците. Защото дори и Хитлер не посегна на частната собственост. Ако има критерий, кой е по-голяма отрепка в света, то Ленин и Сталин със сигурност щяха да изпреварят Хитлер. СССР си беше разрушена страна и преди войната. Какво по-голямо разрушение може да застигне една държава от това, десетки милиони хора да умрат от ГЛАД и от физически и психически РЕПРЕСИИ? Това е много по-голямо разрушение, от разрушението, причинено от немските бомби.
цитирай
8. kolevdobri - И още...
20.11.2017 11:07
kolevdobri написа:
Ако познаваме историята, много държави могат да кандидатстват за този "приз" - като започнем от Волжка България и стигнем до държавите, през които са минали татарите и воините на Тимерлан. Ако става дума за ВВС, Германия е най-разрушената страна след войната, ако се има предвид, разрушената материална база. Има статистика. Но най-голямото разрушение не е физическото разрушение на материалната база. Голямото разрушение е разрушаването на мозъците. Разрушаването на правата за собственост. Германците само 20 години след войната пак станаха номер едно, за разлика от руснаците. Защото дори и Хитлер не посегна на частната собственост. Ако има критерий, кой е по-голяма отрепка в света, то Ленин и Сталин със сигурност щяха да изпреварят Хитлер. СССР си беше разрушена страна и преди войната. Какво по-голямо разрушение може да застигне една държава от това, десетки милиони хора да умрат от ГЛАД и от физически и психически РЕПРЕСИИ? Това е много по-голямо разрушение, от разрушението, причинено от немските бомби.
През 1911г., Русия е била най-големият производител и износител на зърно в света. Само след 20 години там умират милиони от глад. Правете си изводите сами.
цитирай
9. jelezov - Със сериозно волево усилие проч...
20.11.2017 18:38
Със сериозно волево усилие прочетох трите коментара на колевдобри. Никак не е приятно да се четат глупости, с които си се срещал хиляди пъти; писани като под индиго – едни и същи.
Кой и какъв е авторът им?
Ако не е трол, е за съжаляване, защото и трохите интелект, които му е подарила природата, остават нереализирани поради някаква зоологическа омраза към обикновените хора – лишени от крупна собственост. Точно там го стяга чепикът: „Голямото разрушение е разрушаването на мозъците. Разрушаването на правата за собственост.”
А, ако е трол и аз му бях работодател от „Америка за България”, повече от 85 цента не бих му платил за тази изключително некачествена стока.
цитирай
10. kolevdobri - Г-н Железов, апелирам към остатъците от възпитанието ви...
20.11.2017 21:18
Като не Ви харесват коментарите, защо полагате усилия да ги четете?
Кой и какъв е авторът им? Можехте да попитате или да се поинтересувате, без преди това да давате квалификации, които подхождат за Женския пазар, а не за Блог.бг.
"Зоологическа омраза към обикновените хора" "Ако не е трол"; "Точно там го стяга чепикът"!!! Г-н Железов, наистина, как си позволявате да давате такива епитети за човек, когото не познавате! И все пак - КОЕ ОТ КАЗАНИТЕ ОТ МЕН ИЗРЕЧЕНИЯ НЕ Е ВЯРНО? Но моля ви без лични чувства, емоции, невъзпитани изказвания.
цитирай
11. ramone - Ако не възразявате, колеги,
20.11.2017 23:23
да се включа и аз в спора.
Доколкото схващам (да резюмираме), според Крум, съзнанието определя битието.
Аргументът му е, че "в началото бе словото". Да, но словото обективно съществува (притежава качеството битийност). Малко е сложно за обяснение, но несъмнено е материя. Напълно се абстрахираме от факта, че то винаги е обективирано на материален носител.
Словото обаче, може да влияе на съзнанието (което в прав текст означава, че битието определя съзнанието).
Има дори крайни мнения, че категории като истина или справедливост (например) също обективно съществуват в действителността (демек и те са материя). Не съм много съгласен с това.
И понеже беше споменат Сартр, нека дадем пример и от него - начи, според Сартр "ние сме това, което сме избрали да бъдем" - той вкарва в играта понятието избор. Изборът, обаче винаги е производен на съзнанието (демек тук съзнанието определя битието. Антитезата - дали пък обаче битието не влияе на съзнанието, а оттам на изборът...)
И тук се появява колегата Железов, според който, Сартр твърди, че съзнанието е елемент от общественото битие (къде го твърди това?). Възможно е, но на пръв поглед ми изглежда абсурдно, но все пак трябва да помисля.
Странното е, че Крум, който отначало ми се стори, че е опонент на Железов е казал дословно същото в един от предните си текстове.
Впрочем, няма проблем - напълно е възможно и двете твърдения (че съзнанието определя битието и обратното) да съществуват и едновременно да са верни.
Нещо друго обаче ме изненада - в текста на колегата Железов, оставам с впечатлението, че поставя под съмнение материализма на Маркс. Това е интересно, ако правилно съм разбрал. Но съм мнооого дълбоко несъгласен.

За накрая, трябва да поздравя автора - макар да не съм съгласен с нито една дума от поредицата - адмирирам много горещо, подобен подход към темата.



цитирай
12. jelezov - Преди да отговоря на ramone, сме...
21.11.2017 17:32
Преди да отговоря на ramone, сметнах, че е необходимо да се запозная поне отчасти със знанията и убежденията му, и затова попрочетох някои неща в блога му. Допадна ми, много е начетен, порядъчен, притежава някакви марксистки знания, без да е марксист; нещо като Жак Атали например. Ето моето отношение към материализма на Маркс: към средата на 70-те години, като обучаващ се във Военната академия, а след това и като преподавател по философия в същата, проумях, че в официалния (казионния) марксизъм-ленинизъм Марксовият материализъм е интерпретиран погрешно. Прието е разбирането, че Маркс започва интелектуалното си развитие под влияние на философския идеализъм. По късно, повлиян от Фоиербаховия философски материализъм (натурализъм) става материалист, а гениалната му заслуга се свежда до прибавянето към този „стар” материализъм на Хегеловата диалектика, превърната от него в материалистическа. Това е най-елементарното обяснение на т. нар. „диалектически материализъм”. Кога, как и защо философите-марксисти объркаха марксизма, съм писал на много места. Например в „Какво знаят, желаят и могат комунистите” (http://jelezov.blog/politika/2015/10/25/kakvo-znaiat-jelaiat-i-mogat-komunistite.1402177 ) По-долу, в отделен коментар ще цитирам най-съществената част.
Към разбиранията ми за Марксовия материализъм е потребно да се прибавят и възгледите ми за природата на ИДЕАЛНОТО, изложени в:
http://jelezov.blog/politika/2013/10/26/informaciiata-i-idealnoto-kato-modusi.1197081

http://jelezov.blog/drugi/2012/06/30/syobshtenie-za-nauchno-otkritie.974250

http://jelezov.blog/technology/2009/03/26/bitie-na-ideal-noto.313633
цитирай
13. jelezov - К. Маркс. "ИКОНОМИЧЕСКО-ФИЛОСОФСКИ РЪКОПИСИ ОТ 1844 г."
21.11.2017 17:49
„Тук виждаме, че прокараният натурализъм или хуманизъм се различава както от идеализма, така и от материализма, и същевременно е обединяваща ги истина. Същевременно виждаме, че само натурализмът е способен да разбере акта на световната история.” (КМФЕ. Съч., Том 42, бълг. изд. с. 151, рус. изд. с. 162.
15. Последният абзац е снабден от съветския издател с Ред. бел. № 75, в която четем: “Своите философски възгледи Фойербах наричал натурализъм и хуманизъм, но същевременно е избягвал термина материализъм, очевидно, изразявайки с това своето несъгласие с някои принципи на предишния английски и френски материализъм. В частност с абстрактността, със сенсуализма, виждащ в чувствеността основата и единствения източник на знанието. На това място Маркс говори за дофойербахофските форми на материалистическата философия, споделя неудовлетвореността от тях, която била характерна за Фойербах. Не този стар материализъм, и не идеализмът, а философията на Фойербах – натурализъмът, хуманизъм – е способна да постигне тайните на световната история.” (Пак там. Рус. изд., с. 469)
Официалната марксистко-ленинска философия, пропагандирана, преподавана в различните форми на политическа просвета и във ВУЗ на социалистическите страни, имаше за предпоставка това дълбоко погрешно според мен разбиране на Марксовото решение на хилядолетния Основен въпрос на философията (ОВФ) като истина, обединяваща материализма и идеализма. Погрешно, защото…”
цитирай
14. jelezov - Г-н Колев, Ще използвам оскъдните ...
21.11.2017 19:09
Г-н Колев,
Ще използвам оскъдните си остатъци от възпитание, за да ви отговоря по достойнство. За разлика от дамите, които гледат само харесващи им сериали, аз чета постинги и коментари, които не ми харесват, защото във виртуалното пространство, където се води жестока идейна война, се стремя да участвам като боец срещу капитализма, вече превърнал се в основен противник на човечеството. С това се стремя да се отплатя на обществото, което е похарчило маса средства, за да ме изучи.
Защо смятате, че не ви познавам, след като съм прочел доста от вашите опуси, в резултат на което сте ми ясен, като „бобена чорба”.
Питате „КОЕ ОТ КАЗАНИТЕ ОТ МЕН ИЗРЕЧЕНИЯ НЕ Е ВЯРНО? Отговарям: освен първото от първия ви коментар и оценката за качеството на руския Спецназ, които са очевадни общопризнати истини, всичко останало, без изключение, е СМРАД, изляла се от болен мозък, който, по определение, е неспособен да разбере разликата между себе си и мисленето на марксистите. Те знаят, че капитализмът е НЕОБХОДИМ етап от развитието на човечеството, оценяват всичките духовни и материални благини, които е дал на хората, разбират и злините, които са му иманентни и се борят за минимизацията им, докато камбаните не забият и за него. Когато наричам с най-гадни епитети хора като вас, това не се отнася за капитализма като обществен строй. В неговата революционна замяна със социализъм вече вярват милиарди. А апологетите му с вашите интелектуални и нравствени качества се топят като мартенски сняг.
цитирай
15. ramone - мерси Железов
24.11.2017 09:56
разбрах какво имаш предвид за Маркс.
И за битие-съзнание схванах - това, което казваш е абсолютно вярно.
цитирай
16. krumbelosvet - Времето лети
24.11.2017 19:01
Времето лети, и нашето УНИЩОЖЕНИЕ лети с него. Няма време да тръгваме от Фоербах, Кант, Платон... които не съм чел. Опитях веднъж, но бях на 18 и не повторих.
Статистически най-важен май е коментът на колевдобри, като най-близък до ГОСПОДСТВАЩАТА в света американска пропаганда. Те, янките, лъжат в свой интерес, да ловят шарани. И са наловили милиарди. Евала и Пази Боже.
цитирай
17. krumbelosvet - Благодаря за коментарите.
24.11.2017 19:23
"В начале бе слово" РАЗБИРА СЕ не е буквално. Отнася се само за Човешките дела и делата на Разумните Същества преди Човека. И означава, че за разумните същества МИСЪЛТА предхожда делото. И определя ПРОМЕНИТЕ В БИТИЕТО, откъдето може да се изведе логически (с опора в практиката), че определя самото битие. Щото огънят и стрелата, например, са ИЗОБРЕТЕНИЯ, които са определили битието за стотици хиляди години. А електромагнитното оръжие, и психотронното в т.ч., определиха краха на Съюза. Но пред гения на Кастро не успяха... И Китай устоя. Сега целият огън на Господарите е съсредоточен върху Русия, уж върху Путин...
цитирай
18. litatru - :))) Честит тазгодишен сняг!
28.11.2017 15:10
Красиви предстоящи празници!
Поздрави - Литатру!
цитирай
19. kolevdobri - Жалко за похарчените пари.
28.11.2017 20:42
jelezov написа:
Г-н Колев,
Ще използвам оскъдните си остатъци от възпитание, за да ви отговоря по достойнство. За разлика от дамите, които гледат само харесващи им сериали, аз чета постинги и коментари, които не ми харесват, защото във виртуалното пространство, където се води жестока идейна война, се стремя да участвам като боец срещу капитализма, вече превърнал се в основен противник на човечеството. С това се стремя да се отплатя на обществото, което е похарчило маса средства, за да ме изучи.
Защо смятате, че не ви познавам, след като съм прочел доста от вашите опуси, в резултат на което сте ми ясен, като „бобена чорба”.
Питате „КОЕ ОТ КАЗАНИТЕ ОТ МЕН ИЗРЕЧЕНИЯ НЕ Е ВЯРНО? Отговарям: освен първото от първия ви коментар и оценката за качеството на руския Спецназ, които са очевадни общопризнати истини, всичко останало, без изключение, е СМРАД, изляла се от болен мозък, който, по определение, е неспособен да разбере разликата между себе си и мисленето на марксистите. Те знаят, че капитализмът е НЕОБХОДИМ етап от развитието на човечеството, оценяват всичките духовни и материални благини, които е дал на хората, разбират и злините, които са му иманентни и се борят за минимизацията им, докато камбаните не забият и за него. Когато наричам с най-гадни епитети хора като вас, това не се отнася за капитализма като обществен строй. В неговата революционна замяна със социализъм вече вярват милиарди. А апологетите му с вашите интелектуални и нравствени качества се топят като мартенски сняг.

Дано поне вашите студенти са ви обичали толкова, колкото са ме обичали моите.
цитирай
20. krumbelosvet - Не очаквах
30.11.2017 06:38
Господин Колев, не очаквах, че сте учили студенти с тоя бисер:
"През 1911г. Русия е била най-големият производител и износител но зърно в света. След 20 години там умират милиони от глад. Правете си изводите сами."
Леле мале, на тва ли учихте студентите, горките? Ма пък сте категоричен, да си правим изводите. Т.е. да глътнем сдъвканото от вас. Пази Боже. Ква синя страст! САМО НЕЯ доказват "аргументите" ви. Да, и аз съм ходил чат-пат на митинг, НО НЕ СЪМ ПОДСКАЧАЛ. Щото не от МИСЛИ се подскача, а от силни чувства, ПСИХОТРОННО подгряти. Тва е била "чуждата свирка", коато с уши не се чува, но бърка в мозъка и леко го поврежда.
цитирай
21. krumbelosvet - Колега Колев,
30.11.2017 20:49
ФАКТА за сушата в поволжието не знаете ли, щом искате факти?
Фактите ви, даже ако са факти, НИЩО НЕ ДОКАЗВАТ. Л о г и к а т а ви не издържа критика. Всички знаем, че колхозите не са ефективни като американските фермери. Но благодаретие на ТРАКТОРИТЕ, добивите на царска Русия са далече надминати. Сушата в поволжието е предизвикала глад В ЦЯЛАТА СТРАНА, и аз не се наемам да съдя какво решение е диктувала СИГУРНОСТТА на държавата.
цитирай
22. krumbelosvet - Отбелязвам (главно за себе си)
18.02.2021 03:28
че дълбоко уважаваният от мене колега Железов, уви, е възприел едно отношение към образованието и образованите хора, което в СССР пречеше на научния и техническия прогрес. Излиза, че обществото "харчи пари" и учащите трупат знания, както прасето трупа килограми, грубо казано, но ТАЯ е същността. Учещият трябва да яде, разбира се. Но ученето не е пасивен, а ТВОРЧЕСКИ процес. А ПРИЛАГАНЕТО на наученото ПЛЮС НОВО Т В О Р Ч Е С К О усилие за изобретения и открития,.се удава на малцина, които освен талант влагат и огромен труд. РАЗЛИЧИЯТА в КАЧЕСТВОТО на възприемането и приложението на научните достижения, тия различия между хората са хиляди пъти по-големи от различията при угояване на прасетата. Възприемането на научните достижения, които ПРИНЦИПНО се различават от СЕТИВНИЯ опит, изисква съсредоточаване и способност за АБСТРАКТНО мислене, с които човек НЕ СЕ РАЖДА. А ги придобива с ТЕЖЪК ТРУД, ако е способен на такъв...
Но темата НЕ Е РАЗРАБОТЕНА от науката, и не може да се осветли в един кратък коментар.
Все пак, находчивост и изобретателност притежават В МНООООГО различна степен всички хора, и необразованите в т.ч. Но при последните ВЕРОЯТНОСТТА за постижения с голяма ОБЩЕСТВЕНО значение, е рядко изключение. Например онова момче, което трябвало да управлява РЪЧНО паро-разпределителя на парна машина и след дълго наблюдение се досетило, че ако върже пръта на буталото и разпределителя с канап с определена дължина, управлението става АВТОМАТИЧНО!!! Но тоя пример е едно от редките изключения. Като гения на Калашников, който усъвършенства блестящо изобретени ПРЕДИ НЕГО схеми на действие.
Епохални достижения имат микроскопично-малка част от ОБРАЗОВАНИТЕ хора, които обикновено са оставили на заден план всичко останало в живота си.
цитирай
23. krumbelosvet - 04.11.2019 09:40 - Писмо в бутилка 5Б. Гаусова алтернатива на Парето-разпределение.
08.08.2021 17:32
Писмо в бутилка 5А. Завещание и ПП. от 10-07.2019
Писмо в бутилка 1. Хронология. от 16.01.2016
Писмо в бутилка 2. Салто 09.06.2016
Писмо в бутилка 3. Откритие 01.03.2017
Писмо в бутилка 4. Салто 2 12.03.2017
01.04.2018 18:28 Пожари с ел.магнитно запалване от разстояние в сицилианското село Кането ди Кантилия
06.10.2020 22:40 - Екшън, дий, дей и действие
цитирай
24. krumbelosvet - Избрани заглавия
27.08.2021 17:01
25.07.2017 "Мето Демокрацията... побоища и убийства сега."
цитирай
25. krumbelosvet - Защо е издигната Берлинската стена? Защо падна е по-ясно, но не съвсем.
31.05.2022 22:56
Дълъг ПП :
Тия дни се опитах да намеря в нета нещо по въпроса ЗАЩО Е ИЗДИГНАТА БЕРЛИНСКАТА СТЕНА.
Н И Щ О, НИЩИЧКО не намерих. Но първото което се появи, беше Брежневска целувка в най-едър план. И некъв гледан по целия свят нервак, който бъхти стената с чук. Пропаганда бол, история йок (да напомня езика понятен на прадедите ни, както сега е понятен английският на децата и внуците ни). Който намери нещо ДОКУМЕНТАЛНО-ИСТОРИЧЕСКО по въпоса, да се обади, моля.
Но понеже споменатите психо десни блогери ЗАБРАВЯТ ОЩЕ, че на техните предци дължим ДВЕ НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ И ДЕСЕТИЛЕТИЯ ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, които са отнели още милиони българи и десетилетия прогрес, трябва да помислим тия хора ДЕСНИ ЛИ СА, или са просто ПСИХО.
Щото истинските десни са благодетели като Евлоги и Христо Георгиеви, Борис Априлов и десетки, и стотици безименни ДЕЛОВИ ХОРА, строили фабрики, ЖП-линии, САМОЛЕТИ, а не, НЕ бесни политикани като Стамболов, който е знаме на днешните наши десни политикани. Но според истинския десен, банкера Буров, Стамболов е просто един лаком негодяй.
ЛАКОМ НЕГОДЯЙ Е ИКОНА И ЗНАМЕ НА НАШИТЕ ПСИХО-ДЕСНИ ДО ДНЕС!
Време е да ги оттеглим от обществената сцена и да си живеят частния живот, тия слепци по пладне.
цитирай
26. krumbelosvet - Нютон, Айнщайн, Норберт Винер, и Бог
10.07.2022 03:12
Тая "света троица" на съвременната наука, не са атеисти.
Нютон въз основа на Библията изчислява "края на света', каквото да значи това, около 2062 година доколкото помня. Вярата на Айнщайн е особена, но той казва добри думи за образа на Исус. А Винер разглежда научно въпроса за отношението между Бога и неговото творение човека.
Това ми изглежда важно в нашето апокалиптично днес.
цитирай
27. krumbelosvet - Ще се роди ли в България Теория на прагматичния аспект на информацията
18.03.2023 05:58
Въпрос за ФМИ - учени и студенти на Факултета по Мътематика и Информатика на Софийския Университет.
цитирай
28. krumbelosvet - Май е нужен нов римейк,
24.11.2023 04:12
заедно с коментарите.
цитирай
29. krumbelosvet - Да,
15.12.2023 00:05
Нов римейк.
Или два - втория с избрани части от комевтарите на първото издание.
цитирай
30. krumbelosvet - Практически е сигурно, че СССР беше убит с електромагнитно оръжие.
06.03 10:53
Да, май трябва римейк, може би преработен.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: krumbelosvet
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1945448
Постинги: 1153
Коментари: 3371
Гласове: 3564
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031