Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.10.2017 13:22 - Нормалната държава
Автор: laval Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1650 Коментари: 6 Гласове:
7

Последна промяна: 14.10.2017 13:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Много бих искал да сме просто една нормална европейска държава. Нямам предвид партията на Георги Кадиев, разбира се. Навремето Филип Димитров издигна призива, България да стане нормална държава. Ето защо ще опитам да обясня как виждам аз нормалната държава.

В нормалната държава хората живеят спокойно и без страх от бъдещето. Работят за нормални заплати, които им осигуряват добър живот. Ако пък случайно останат без работа, те получават такива обезщетения за безработица, които им позволяват да живеят достойно.

В нормалната държава икономиката функционира добре благодарение на създадената бизнес среда. Затова няма голяма безработица. Хората намират работа според специалността си и не са принудени да емигрират в други страни в търсене на работа и по-добър живот.

В нормалната държава бизнесът, особено малкият и средният, се подкрепя от държавата. Той е защитен от закона. Не е подложен на никакъв натиск от никого, не е принуден да плаща рекет. Собствеността и на бизнеса, и на хората е гарантирана, свещена и неприкосновена.

В нормалната държава законът е над всички и се прилага еднакво спрямо обикновените хора и спрямо властимащите. Корупцията в правосъдието се наказва сурово. Престъпниците, когато ги хванат, не могат да се измъкнат от закона. Те биват осъждани и отиват в затвора.

В нормалната държава образованието е най-важния приоритет. Достъп до него имат всички. В университетите се създават кадри, необходими на икономиката и обществото.

В нормалната държава здравеопазването е напълно достъпно за всички със система от здравни осигуровки и застраховки. Здравните услуги и лечебните заведения са на ниво.

В нормалната държава администрацията е поставена в услуга на хората. Тя си има електронно правителство, а повечето от административните услуги се предоставят онлайн.

В нормалната държава електоратът си гласува свободно и по съвест според своите политически пристрастия. Не съществуват явления като купен и корпоративен вот.

В нормалната държава има нормални десни, леви и центристки партии, които са представени в парламента и общините. Крайнолевите и крайнодесните партии са маргинализирани.

В нормалната държава се полагат специални грижи за културата и за културно – историческото наследство. Паметниците на културата се поддържат и са обект на туризма.

В нормалната държава има добре уреден масов транспорт, който достига до всички населени места. Изградена е висококачествена пътна инфраструктура, която покрива страната.

В нормалната държава се гарантират отбраната на страната, нейната сигурност, обществен ред и спокойствието на гражданите. Това всъщност са и основните функции на държавата.

В нормалната държава всички граждани са равни пред закона. Всички видове малцинства имат същите права и задължения. Те нито биват дискриминирани, нито имат привилегии.

В нормалната държава се провежда последователна външна политика за защита на интересите на страната и нацията. Именно затова тази държава бива уважавана от всички.

В нормалната държава няма такива хора, които да защитават и да бъдат проводници на чужди национални интереси. Ако случайно се появят такива, те биват преследвани от закона.

Вероятно би могло да се каже още много за това каква би трябвало да бъде една европейска нормална държава, член на Европейския съюз и НАТО. Вероятно мнозина биха казали, че това е една идеална държава. Не, това не е идеална, а една съвсем нормална държава. Това не е и държавата Утопия на Томас Мор. Много от елементите на нормалната държава ги има и днес в добре уредените страни в Западна Европа. Ако обаче погледнем какво от всички тези неща го има у нас, съответно трябва и да попитаме: ние нормална държава ли сме?

image




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Лазаре!
15.10.2017 13:22
Да, това е нормална държава, съществуваща и в момента , от рода на Норвегия, Швеция, Канада и с малка забележки-Германия, Швейцария, Люксембург.....
За Кувейт и емиратите да не говорим, там си е комунизъм, реален, ако се изключи отношението към жените Но и в това има напредък!
Какво ни пречи да сме нормална държава?! !2-те милиарда кредити?! Това е утопия! На Гърция не и пречат 700 ! Да, имат огранимчения ,но дори и с тях, можем да мечтаем да получаваме техните заплати и пенсии! беше просто повод да се разграби наличното
Назначиха се капиталисти, без конкурс естествено
Просто навсякъде се демонстрираше, как нещата могат да са различни от тези в нормалната държава
Е, с ненормални методи и средств няма как да се получат нормални неща!

Хубав ден!
цитирай
2. deathmetalverses - Привет!
15.10.2017 14:14
Моите представи за една НОРМАЛНА държава се покриват напълно с Вашите размисли. Нормални държави има, не и идеални, утопични общества. И по силите на всеки народ е да създаде нормална държава, в която институциите не са врагове на суверена, гражданското общество. В България, докато има "-фили" и "-фоби", агенти на чуждестранните геополитически и икономически интереси, но не и РОДОЛЮБЦИ, хм - БЪЛГАРОФИЛИ..,, не може да бъде изградено едно нормално функциониращо гражданско общество.
цитирай
3. didanov - здравейте, какво означава нормално?
15.10.2017 23:33
според тълковния речник :
нормална, нормално, мн. нормални, прил.
1. Който е съобразен с нормата. Нормално тегло.
2. Който е здрав психически.
по първата точка имахме навремето норми, петгодишни, също и държавата се грижеше за физическото и психическо здраве на гражданите. Но нормална държава ли беше НРБ?
Според мен няма такава държава каквато си пожелавате нито на запад нито на изток...може някои държави да отговарят на някои от нормалните условия,но няма държава която изпълва всичките посочени точки. За това нормалната държава в дългосрочен аспект е една утопия. Което не означава, че не трябва да се стремим към нея и тя да бъде идеал за всички.
Може да се каже, че ние сме една държава на крайностите и при нас нормалния цвят или бял или черен, няма "нормални" цветове. Поздрави
цитирай
4. laval - Идеални държави няма.
16.10.2017 00:14
Нормални обаче има. Напоследък писах за малките държави в Европа. Те са си съвсем нормални, поне според мен. Леон тук спомена и други. И аз ще Ви кажа една такава: например Дания. Утопия е идеала, а не нормалността. Вижте и днешния ми постинг, ако Ви е интересно. И в него става дума за нормалността.
цитирай
5. ganini - ???
24.10.2017 19:06
Избройте сега характеристиките на мутренската държава...
цитирай
6. laval - Защо да го правя?
24.10.2017 19:49
Според мен би трябвало всички сами да ги виждат и дори да ги знаят наизуст. Та тези характеристики са просто навсякъде около нас, просто на всяка крачка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4101545
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21967