Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
21.01.2016 19:02 - Размисили за Горската върбовка и Иван чай.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 23435 Коментари: 8 Гласове:
19

Последна промяна: 21.05.2016 00:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Отмина Ивановден по нов и стар стил, но тези празници ме подсетиха за една много интересна билка, от която руснаците правят Иван-чай. Това е Горската върбовка(Chamaenerion angustifolium), известна още като теснолистна, заради формата на листата и едроцветна, заради големината на цветовете й.     
В България вирее по високите полета на Рила и Витоша, понеже обича по-студен климат.


Доскоро не си и помислях да бера тази билка, за която Мария Требен бе написала в своята книга " Здраве от аптеката на господа", че е много отровна. Но в групата за "Билки-събиране и използване" разбрах, че това не е точно така. Тази билка е основна съставка на прословутия "Иван чай". Прочетох, че в древните ръкописи се споменава като чай, който “просветлява ума и повдига духа” (и не само). Наричат го още чай за мъжка сила. Този чай е бил традиционната напитка на северните славяни, известна още от 13 век. Често членове на групата я снимаха през лятото, но аз само им съсках да не я берат и пият, за да не се отровят. Затова даже и не съм я снимала и тук снимките са техни.


image

Снимка Занко Станойков.

  Един светъл ден се реших да проуча този чай. Прочетох че, според традиционната технология на древността, приготвянето на Иван чай отнемало около 8 месеца труд от момента на събирането до крайния продукт. Събраната реколта претърпявала редица специални обработки, като попарване с вряла вода, съхраняване върху парчета лед в мазета няколко месеца, след това, върху дъбови маси с дъбови точилки листата са се стривали за да започне ферментация, след което листната маса се сушила в руски пещи при строго определена температура. Брането започва на пролет с появата на първи листенца. Горните 3-4 листа се събират и от тях се приготвя чай от най високо качество.
Начин на приготвяне на чая: 2 чаени лъжици на чаша вода, или 2-3 супени лъжици на 1 л гореща  вода (до 80 С-85 С), да престои 30-40 минути. Може да се запари повторно.
Не съдържа танини, за това по-продължителното запарване само допринася за подобряване на качествата му. Лятно време като студен чай може да се съхранява в хладилника. Готовата напитка запазва чудесните си качества до 3 дни. Когато престои няколко часа в чая се образуват слузести вещества, които облекчават раздразнената от възпаления чревна и стомашна лигавица и я предпазват.
Поради липса на кофеин няма ограничения в количество на изпитите чаши през деня, но особено благоприятно се отразява, ако изпиете чаша от иван-чай вечер преди лягане.

image

Снимка Занко Станойков

Основното нещо, което прави от изсушеното растение истински чай - това е процесът на ферментация. За целта, събраното количество се разстила за около 6-12 часа, за да се изпари излишната влага, след което се стрива докато се намокри от собственият сок и потъмнее. След това трябва да се наредят стритите  листа в затворен съд или в целофанов пакет за 24 часа . Появата на приятна плодова миризма е знак, че е време да се премине към сушенето.
Съдържа:
Флавоноиди-кверцетин, кемферол, стимулират жлъчката, оказват диуретично въздействие;
Дъбилни вещества - до 20% от пирогаловата група, оказват противовъзпалително, съсирващо въздействие;
Слуз - до 15%- омекотява, успокоява болката, спазмите, възпалението на лигавицата;
В малки количества алкалоиди, които подобряват обмяната на в-вата, кървообращението, стабилизират нервната с-ма и обезболяват;
Хлорофил-подобрява затягането на раните и засилва метаболизма;
В суровите зелени листа има много витамини, особено каротин (провитамин А) и витамин С (до 200-388 мг – 3 пъти повече отколкото в портокала);
Микроелементи, стимулиращи образуването на кръв- желязо, мед, марганец, подобряващи обмяната - никел, титан молибден, бор и др., почти 2/3 от таблицата на Менделеев;
Ханеролът в цветовете притежава противоракова активност;
Високо съдържание на белтъчини, 17-18 вида аминокиселини, които засищат със енергия.
Със своето противовъзпалително и транквилизиращо (намаляване на напрежение, болка, страх, успокояващо) въздействие превъзхожда много видове лечебни билки. Силен антисептик, нямащ аналог в растителния свят.

image

Снимка Занко Станойков

Горната информация ме накара сериозно да се замисля и в един момент реших, че отровните качества на билката, за които говори Мария Требен, вероятно изчезват в процеса на ферментация и тоава донякъде обяснява големият лечебен ефект от прилагането му. Но не би.....
В нашата група има една дипломирана биоложка-Елионора Недялкова, която се занимава с билколечение и билкосъбиране, има си своя аптека босилек и работилница "Магическо биле".  Един ден и тя бе снимала тази върбовка и като се почна един спор между двете ни за това, дали трябва да се употребява или не.....не си мислете, че е хвърчал чак огън и жупел, беше на високо интелектуално ниво, защото и двете сме скорпи и бързо се разбрахме:))))
Та тази госпожа накрая извади един стар тефтер на нейният дядо, пълен със старинни негови и чужди рецепти, в който имаше и за използването на тази върбовка. За него тя ми написа следното: "В старите тефтери на дядо има много рецепти с тази билка, като най - ползвана е тази против безплодие. Отне ми много време докато разбера коя билка е тази горска върбовка. Благодарение на Интернет днес знам, че това е така прословутия Копорски чай - Иван чай."  И още: "Ние заменихме кафето с чай от кипрей - Иван чай. Много е ароматен и приятен. Дава ни тонус. Освен това става за прекрасен лосион за коса. Всъщност има много приложения, но за сега го ползваме като тонизираща напитка, топла или студена."
Да отбележа само, че руснаците наричат горската върбовка кипрей.



image

Снимка Занко Станойков.

Съвсем се усмирих, като ми разказа и какво прави тя в своята работилничка "Магическо биле":
Тинктура от горска върбовка - кипрей (Epilobium Angustifolia L.) - 0.20 мл
Приложение: В народната медицина се използва за лечение на рак, язви на стомаха и дванадесетопръстника, болки в гърлото, главоболие, нервни разстройства, простатит, псориазис, женски заболявания, менопауза. Облекчава главоболието, намалява сърцебиене, премахва отоци. Като помощно средство при простатит; аденом на простатата; рак на простатата; бъбрек и инфекции на пикочните пътища (нефрит, пиелонефрит, цистит, уретрит, задържане на урина).
Тинктурата от горска върбовка - кипрей се използва в лечението на хепатит, цироза на черния дроб, стомашно-чревни язви, ентерит, както и за нормализиране на активността на стомаха и червата, метаболитни нарушения, главоболие, безсъние, болки в гърлото, отит на средното ухо, при радиация, рак и др.


image

Ето и нейна снимка на горската върбовка. Накрая тя ми сподели, че нейна преподавателка - Доц. Кожухарова, ботаник от Аграрния Университет Пловдив, счита, че билката се ползва от преди освобождението на България и притежава противовъзпалително и диуретично действие.
Елионора се е заела с една много трудна задача, да пренесе цялата информация от тефтера на дядо си на електронен носител, за да може да се ползва от всички. Тя е човек с широка душа, като мен не пази знанията само за себе си и във фейса непрекъснато разпространява разни негови рецепти.
Повече за  Тефтера:

image

Снимка на Burn-Burn.

Ето и една рецепта на Николай Драганов, член на групата ни: "Ако добавиш Котешка стъпка става чудодеен лек при затруднено уриниране . Преди да се започне трябва да се пие чай 5 дни от Усойниче (Echium vulgare), другото му име е Чудодейче, ЗАЩО ЛИ..рецептата е изнамерена от покойният Димитър Кръстев "ДИКРАСИН"."

Ето и как изглежда това усойниче, наричано още обикновено, щото има и италианско, но него сега няма да Ви го показвам, за да не Ви прегрее кошницата:)))

image

Снимката е на Геновева Владимирова. "Аз също имам снимка на тази билка и съм я пускала в друг постинг, но нейната е по-хубава. Ето какво сподели тя за Иван-чай: "Да, аз съм пила. Правех го 2 години, но миналата не успях. Много бързо изсъхва и трябва да се направи веднага, почти след бране. Вкусен е наистина. Но не съм го пила редовно все още, че да мога коректно да потвърдя неговите лечебни качества. Имам и много хубава колекция от снимки на билката, ще я кача като дойде време за бране. Пробвала съм какъв ли не начин на приготвяне. Ако не ферментира, не става нищо. Понеже лично аз не мога да си представя да използвам месомелачката и после тази билка да е лечебна...ги намачквам листата на ръка и с движение на дланите ги правя на масурчета. Покривам ги добре за 24 часа, след което развивам масурчетата (наистина имат един много хубав цитрусов аромат), не ги режа и на тънко ги разтилам в тава и се изпичат внимателно във фурната с разбъркване до придобиване на специфичния черен цвят на чая. Издържа в хартиени пликове с години."

image

Снимка на Георги Врачев
Тук се вижда горската върбовка в близък план.

image

Снимка Георги Врачев.

Този мъж напоследък редко идва в групата, защото си е купил един немски генератор и прави биорезонансна диагностика и лечение на хората в гр.Пловдив и околността. Съвместява с билково лечение и си е много зает човека. Някой ден ще напиша и за този вид лечение, много е актуално напоследък и върши работа.
Доста хора от билкарската ни група споделиха, че са пили чай от теснолистната върбовка и без да го ферментират, вероятно не е така вкусен, но пък  си има лечебните свойства, описани в този постинг.


image
Снимка на Burn-Burn

Както разбирате, когато човек има доводи и ги подкрепя с добри доказателства, може да промени мисленето на другите, без да сипе обиди, както често тук се случва в блога. Намислила съм да разширя асортимента на браните от мен билки тази година с горската върбовка.

Може да се каже, че повлиях и аз с нещо добро на Елинора Недялкова и тя си направи тук блог. Жалко, че малко от Вас го посещават, а ме питате на лични, как да намерите тази или онази билка, как да се лекувате.... Аз за сега бера само за лични нужди и ако нещо ми е в повече раздавам на близки приятели. От нея обаче можете да закупите интересни билкови продукти и билкови комплекси по ваша рецепта, праща ги по Еконт.
Просто посетете блога й за повече информация.
elionoranedyalkova.blog.bg/



Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624







Гласувай:
19


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
21.01.2016 19:42
Да ти кажа, че щом просветлява ума, сигурно съдържа цианиди, вероятно не в по-големи количество от горчивите бадеми и ядките на вишневите костилки
Косерите са много умни птици Случайно разбрах защо Чупят кокичките на вишните, като папагали и ядат ядката Пробвах, горчива е, но за тях може да е сладка
Иначе за отровност и доматите дълго са смятани за отровни, до преди 250 години
Приемам постинга ти като подарък за Иванов ден и си го прехвърлям в блог вълни

Хубава вечер!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Да ти кажа, че щом просветлява ума, ...
21.01.2016 20:54
leonleonovpom2 написа:
Да ти кажа, че щом просветлява ума, сигурно съдържа цианиди, вероятно не в по-големи количество от горчивите бадеми и ядките на вишневите костилки
Косерите са много умни птици Случайно разбрах защо Чупят кокичките на вишните, като папагали и ядат ядката Пробвах, горчива е, но за тях може да е сладка
Иначе за отровност и доматите дълго са смятани за отровни, до преди 250 години
Приемам постинга ти като подарък за Иванов ден и си го прехвърлям в блог вълни

Хубава вечер!


Радвам се, че си го приел като подарък, нека така да бъде. Винаги съм искала да ти бъда полезна в нещо, защото ти винаги си се отнасял изключително добре с мен и моя съпруг. И защото си умен и добър човек!!! Днес малкият ми син ме попита, дали има полезни свойства костилката на авокадото. Имаш ли някаква представа за това, все пак не е наше растение. Поздрави!!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Благодаря ти, Невена!
21.01.2016 22:00
За бадемите знам от осемдесетте години
В Каблешково , на десетина километра от Поморие имаше огромен бадемов масив-сега го няма вече
Та имаха по едно време проблем с горчивите ядки Иизведнаж намериха страхотен пазар -в Англия Търсили само тях
Оказало се, че горчивите бадеми били супер лекарство срещу атеросклероза
С кайсиевите ядки пък се подсилва имунната система
За авокадото не знам, иначе противно на лошото мнение за растителните мазнини, неговите са изключително полезни и се препоръчват
Поздрави, на тебе и на съпруга ти!
цитирай
4. donchevav - Много красива билка! Не знаех нищо ...
21.01.2016 22:30
Много красива билка! Не знаех нищо за нея. Благодаря ти, Невенче - информацията ти е толкова пълна и така хубаво поднесена - като приказка! Много се страхувам да използвам билки, за които има опасност от предозиране и изобщо - от токсичност. Според мене трябват много знания, преди да посегне човек сам да бере и обработва билки - като бране на гъби е, че и по-отговорно. А и трябва да се знае коя част на растението се събира, точно в кой момент и т.н. Например плодчетата от бъз са толкова сочни и ароматни, но съм чела, че ако се оберат зелени, са силно отровни. Правя справка в книгите – но пак се притеснявам за някои растения, които ползвам, например против кашлица – подбел, бръшлян, магарешки бодил, жиловлек, сапунче и даже жълт кантарион – всичките май са опасни при предозиране. Използването на Иван-чай също не изглежда безобидно, но щом са го изпробвали толкова хора и са сигурни…Благодаря ти за информацията! Хубава вечер, скъпа Неви! Поздрави!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Много красива билка! Не знаех нищо ...
21.01.2016 22:50
donchevav написа:
Много красива билка! Не знаех нищо за нея. Благодаря ти, Невенче - информацията ти е толкова пълна и така хубаво поднесена - като приказка! Много се страхувам да използвам билки, за които има опасност от предозиране и изобщо - от токсичност. Според мене трябват много знания, преди да посегне човек сам да бере и обработва билки - като бране на гъби е, че и по-отговорно. А и трябва да се знае коя част на растението се събира, точно в кой момент и т.н. Например плодчетата от бъз са толкова сочни и ароматни, но съм чела, че ако се оберат зелени, са силно отровни. Правя справка в книгите – но пак се притеснявам за някои растения, които ползвам, например против кашлица – подбел, бръшлян, магарешки бодил, жиловлек, сапунче и даже жълт кантарион – всичките май са опасни при предозиране. Използването на Иван-чай също не изглежда безобидно, но щом са го изпробвали толкова хора и са сигурни…Благодаря ти за информацията! Хубава вечер, скъпа Неви! Поздрави!

Иван-чай е използван още от древността, така че няма причина да се съмняваме в неговата полезност, има доста сайтове, в които се говори за него, това съм го проучила основно. Въпросът е дали ще може човек сам да го направи или е по-добре да си го купи. А иначе, видно е, че и само чай от тази върбовка се е пиело и у нас от прадедите ни, след като има такива рецепти. Ако се притесняваш, пий от дребноцветната върбовка, за която Мария Требен няма забележки. По принцип тя работи само с такива билки, около 50 вида, които не съдържат алкалоиди и си няма грижи. Специално за подбела в последните 30 г. учените откриха някакви отровни вещества, които водят до ракови образувания и в курса за билки ни казаха да не го употребяваме дълго, нито за профилактика. Аз от тогава съм го изключила от списъка на браните от мен билки. Поздрави!!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - За бадемите знам от осемдесетте ...
21.01.2016 22:52
leonleonovpom2 написа:
За бадемите знам от осемдесетте години
В Каблешково , на десетина километра от Поморие имаше огромен бадемов масив-сега го няма вече
Та имаха по едно време проблем с горчивите ядки Иизведнаж намериха страхотен пазар -в Англия Търсили само тях
Оказало се, че горчивите бадеми били супер лекарство срещу атеросклероза
С кайсиевите ядки пък се подсилва имунната система
За авокадото не знам, иначе противно на лошото мнение за растителните мазнини, неговите са изключително полезни и се препоръчват
Поздрави, на тебе и на съпруга ти!

Да, така е, неговите протеини са много полезни, то и затова често купуваме от него, но се чудим дали и ядките му съдържат полезни вещества. Гугнах го преди малко и се оказа, че от тях става и чай, направо си е като билка: http://www.az-jenata/a/4-za-doma/25345-za-kakvo-da-izpolzvame-iadkata-na-avokadoto/
цитирай
7. eli23 - Здравей, Невена!
25.01.2016 20:27
Тази върбовка я има в по-високите части на Средна гора - цели полета от нея. Благодарна съм ти за този пост. Коя е групата във ФБ, моля? Да се включа.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Тази върбовка я има в по-високите ...
25.01.2016 20:47
eli23 написа:
Тази върбовка я има в по-високите части на Средна гора - цели полета от нея. Благодарна съм ти за този пост. Коя е групата във ФБ, моля? Да се включа.

Ами аз съм я написала горе-"Билки-събиране и използване" . Заповядай при нас, нямаш проблеми.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15320110
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031