Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2020 10:13 - Сьомгата като еволюция на ума
Автор: nav Категория: Изкуство   
Прочетен: 2559 Коментари: 7 Гласове:
9

Последна промяна: 05.02.2020 19:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

„Историята на всяка велика галактическа цивилизация преминава през три различни и ясно очертани периода: Оцеляване, Любознателност и Изтънченост, известни също и като периодите "Как?", "Защо?" и "Къде?".

Например първият период би могъл да се характеризира с въпроса "Как да се нахраним?", вторият с въпроса "Защо се храним?", а третият с въпроса "Къде ще обядваме?"“
                          Дъглас Адамс, „Пътеводител на галактическия стопаджия“

„Беднякът жадува да бъде почитан. Той не е напълно уверен, че принадлежи към човешката общност. Ами ако е само животно? Оттук иде и потребността да се издокарва, да носи шапка, да заеме някакво място - колкото и скромно да е то - в социалната система.“
                                                               Мишел Турние, „Метеорите“

Когато някой се пробуди от примитивния си сън на работещ човек („Хомо Фабер“, Макс Фриш), открива сьомгата. Сьомгата е висш символ на еволюцията на разума, вселенска алфа-омега на възприятието. Или иначе казано, сьомгите не са това, което са.

В началото се минава през квази-съзнанието на еснафа и сноба, който имитира аристократа на повърхностно ниво. Конти се, ходи на театър, яде сьомга за закуска, но за него това са само празни действия. Той не разбира, че всяко от тях е проекция на вътрешни качества – чувствителност, изисканост, благородство и вкус – и сами по себе си тези действия са безмислени. Затова и снобът не се свени да бъде зъл и дребнав, когато никой не гледа, да се държи грубо с прислугата и да мачка зависещите от него. Неговото високомерие е пропорционално на неувереността му. Всичко се измерва в привидности.

Точно както снобът не вижда отвъд повърхността на нещата и бърка формата със съдържание, така и сьомгата, която си купува е менте. Той не разбира от качество и дава луди пари за боядисана сьомга от развъдници, която е тъпкана с антибиотици и кофти фураж. Ако пък го попиташ какво са полиненаситени мастни киселини, най-вероятно ще ти се ядоса.

На втория етап на развитие, еснафът от гъсеница се превръща в пеперудата на мислещия човек. Той за всичко си има причина и яде сьомга, защото е полезна. Купува си само диво хваната и гледа да е от Норвегия, а не от Аляска, за да не се поощряват вредните емисии за транспорт.

Накрая е етапът на играещия човек („Хомо Луденс“, Хьойзинха). Той до такава степен е усвоил правилата, че знае как да ги нарушава креативно. Импровизира и изригва в спонтанни и екстазни жестове, като същевременно е загрижен и внимателен към околните.

На този етап сьомгата придобива съвсем нов смисъл, недостъпен за обикновеността. Човек започва да пътува със сьомга (Умберто Еко, „Пътуване със сьомга“) и дори открива „Сьомгата на съмнението“ (Дъглас Адамс). Разбира, че е измислен, и още повече, че е измислящият. И започва да се смее и играе с онази сериозност, с която си е играл като дете*.
 

* „Човешката зрелост се състои в това,
отново да намерим онази сериозност,
с която сме играли като деца.“
                                                    Ницше



Тагове:   книги,


Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - :-)))) за много години,нав..здраве и късмет,ти пожелавам..
04.01.2020 10:26
и все пак..
Първи Закон:
не се тревожи за ..глупости..
и, втори: всичко е ..глупости..

поздрави.Джули
цитирай
2. zarenkow - Пъзел от различни пъзели, може само ...
04.01.2020 10:46
Пъзел от различни пъзели, може само да повдига въпроси, но не и да създаде картината, мирогледа. Гледните точки са само мироглед с радиус нула. От тях не може да се създаде мироглед. Мирогледа се създава от пъзели взаимно обосноваващи се, произлизащи един от друг. Не, че очаквам от едно забавно и приятно четиво, на което си майстор, да има тази цел. Само в известен смисъл илюстрира убеждението ми за това.
цитирай
3. nav - :)
04.01.2020 11:07
Баш така. И трети закон - наслаждавай се на глупостите и ги превърни в забавление :)
цитирай
4. nav - zarenkow
04.01.2020 11:41
Какво е картината, ако не пъзел от различни пъзели, интегрирани в по-висш ред :) Както казваш, интегрирането на пъзелите/гледни точки е в основата на всичко.
Зрялото съзнание съзира взаимовръзките във всичко. И превръща дори въпросите без отговори в съзидателен път.
Реалността е конструкция, но си има закономерна траектория на еволюция на съзнанието, която е отразена в текста, колкото и повърхностно.
Поздрави :)
цитирай
5. yohnny - "Не съм във възрасттта,
21.01.2020 07:17
в която се вършат глупости.
В тази възраст съм, в която се вършат
осъзнато и с удоволствие."

от някого, естествено, но не помня от кого,
лекичко изменено...

Много вкусна сьомга!
Ще си го прочитам пак,
за удоволствие.
цитирай
6. yohnny - Бях дете и останах.
21.01.2020 07:26
Това зрялост ли е от самото начало
или незрялост завинаги?

Умен си, кажи!
цитирай
7. nav - yohnny
05.02.2020 11:33
Много як цитат. И аз имам подобен и съм напълно съгласен с казаното. Човек никога не спира да върши глупости и единственият начин да е по-голям от тях е като е съвсем наясно с процеса и му се наслаждава. Аз в последните години осъзнах колко съм абсурден, нелеп и противорчив. Фактът че и другите са такива не е голяма утеха. Но в това всъщност има толкова много космически смях, че е по-добро от всякакъв театър. Забавлявам се на собствен гъз със страшна сила.

От гледна точка на психология на развитието, зрелият човек интегрира спонтанността и игривостта на детето с рационалността и морала/отговорността на възрастния. Децата, по които много се захласват, са аморални, импулсивни/хаотични и често жестоки. Трябва да вземем най-доброто от детското и да го възвисим в съзнателност и целенасоченост.

Поздрави и мерси за включването :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nav
Категория: Изкуство
Прочетен: 2358936
Постинги: 319
Коментари: 2999
Гласове: 8046
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031