Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2014 16:14 - Оризът като храна и лекарство
Автор: krasi08 Категория: Хоби   
Прочетен: 2056 Коментари: 0 Гласове:
23

Последна промяна: 29.03.2014 15:37


 Оризът е култивиран преди повече от 6 хилядолетия в Китай, но най-големият производител в световен мащаб е Индия. Там се засяват повече от 400 млн. декара, което е около 1/3 от световната продукция. Другите водещи производители са Китай, Индонезия, Япония, Бангладеш и Тайланд. В Европа е пренесен през VІІ-ми век от маврите при завладяването на Испания. Испанците пък го популяризирали сред местното население на американските си колонии в началото на ХVІІ-ти век. По време на кръстоносните походи е внесен и във Франция. В България отглеждането на ориз е с над 400 годишна история

Видове ориз
В зависимост от разликите в зърната, видовете ориз са:
късозърнест, среднозърнест и дългозърнест. Оризовото зърно има няколко пласта външни обвивки (те са богати на витамини и минерали) и според степента и методите на отстраняването им се различават няколко типа ориз: кафяв (пълнозърнест), кафяв напарен, бял, бял напарен, бял полиран и бързосваряващ се бял.

Най-полезен е пълнозърнестият ориз, тъй като от него се премахва само люспата и по този начин хранителните му качества се запазват максимално. Белият ориз подлежи на значителна преработка, при която се губят витамините и минералите от състава му

Оризът в диетата
Оризът (но приготвен без сол) в комбинация с пресни плодове и зеленчуци прочиства организма, засища и е лека храна. Отличава се с високи хранителни качества – 75-85% въглехидрати и 5-10% протеини, а те са основните енергийни двигатели на организма. 


image

Както вече споменахме, кафявият ориз е най-полезен. Той е естествен източник на фибри, витамини от групата В и минерали. Освен това е с много нисък гликемичен индекс, т.е. абсорбира се бавно и не води до покачване на нивото на кръвната захар. В 100 грама пълнозърнест ориз се съдържат 362 ккал, 3 г мазнини, 8 г белтъчини и 76 г въглехидрати. Единственият му недостатък в сравнение с белия е далеч по-бавното приготвяне. За да омекне напълно, са необходими поне 45-50 минути.

И още: Ориз. Кафяв и бял ориз
Рецепти_ ориз __ Гответе с Мен

И малко испанска музика и филм за настроение.








Тагове:   ориз,   лекарство,   храна,   рецепти,   бял,   кафяв,


Гласувай:
23



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: krasi08
Категория: Хоби
Прочетен: 978601
Постинги: 239
Коментари: 156
Гласове: 590
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031