Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2012 21:55 - КРАСАВИЦИТЕ НА ДРЕВНОСТТА
Автор: krysy Категория: Хоби   
Прочетен: 9121 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.04.2012 09:47


I. ПРАИСТОРИЧЕСКИТЕ КРАСАВИЦИ.

Образците на праисторическото изкуство отразяват каноните за женска красоти в онази толкова далечна епоха. Намерени са множество доисторически статуетки на жени, които притежават общи художествени характеристики. Най-много са ромбовидните, стесняващи се към главата и краката, и широки в средната част (корема и бедрата).  У някои забележимо са подчертани определени анатомични особености на тялото: корем, бедра, бутове, гърди, вулва. Другите части на тялото, напротив, често са пренебрегвани или липсват, особено ръцете и краката. Главата също е относително малка и лишена от детайли.
   Археолозите са ги нарекли "палеолитни  Венери". Разбира се, с известна доза шега, тъй като според нашите мерки тези "Венери" изглеждат доста непривлекателни.
Срещат се основно в Евразия от Пиренеите до езерото Байкал и са датирани от епохата на горния палеолит. Първите са открити към 1864 година на територията на Франция.
Във връзка с тези особености на статуетките възникнали спорове дали може да се употреби понятието
  стеатопигия  по отношение на "палеолитните Венери». Част от изследователите разглеждат тези характеристики като реални физиологични черти, подобни на тези, които се наблюдават у представителите на койсанските народи от Южна Африка.  Други изследователи оспорват тази гледна точка  и ги обясняват като символ на плодородието и изобилието. Необходимо е да се отбележи, че не всички палеолитни Венери са толкова пищни и с хиперболизирани форми. Също не всички  фигурки са лишени от лицеви черти. Въпреки това, появата на стауетки, които си приличат по стил и по определени пропорции, позволява да се говори за формиране на единен художествен канон: гърдите и бедрата се вписват в кръг, а цялото изображение  – в ромб.

Най-прочута е Вилендорфската Венера. image     Статуетката е дълга 11 см, датирана отпреди около 22-21 хиляди години. 
   
                                                            image       
Венера Лоселска
. Варовиков барелеф, датиран към 25 000 години пр.н.е.







 

image
Венера от Холе-Фелс. Открита в Германия през 2008 година. Към сегашния момент тя е най-древното признато произведение на изкуството от горния палеолит и доисторическото фигурално изкуство изобщо.Тя е на възраст между  35 000 и 40 000 години преди нашата ера. Направена от бивни на мамут, висока е 6 см. 

Жена със стеатопигия.
image
  
    Венера Вестоницка — открита в Моравия през 1925 година, Чехия. Най-древната известна на науката керамична статуетка. Висока 111 мм.                                                                            image   















  Палеолитните Венери се появиха и на съвременни монети.

image

Правоъгълна монета на Беларус от 2011 година, отсечена в Литовския монетен двор. Дизайн . С.Некрасов
Аверс: релефно изображение на държавния герб на Република Беларус, в центъра - изображение на бик от пещерата Ласко във Франция.
Реверс: в центъра - изображение на палеолитна Венера, намерена във Воронежка област, надпис ПАЛЕОЛИТНА ВЕНЕРА.


image 


Монета от Франция с изображение на палеолитна Венера в дясната част на реверса.










Има и други изображения - скалната живопис, която разкрива различен  тип жена, твърде различна от палеолитните Венери - стройна, мускулеста, подвижна.

image 
Жена събира див мед.Валенсия, Испания. Неолит.

image

Три жени. Скална рисунка , Кастелон,Източна Испания, 6000-4000 в. пр.н.е.

 



image



  

  Група жени с поли танцуват ритуален танц.   Въпреки стилизацията на фигурите сцената е изпълнена с голяма енергия и динамизъм. Неолит.





       Следва продължение.

   По материали от интернет
http://crossmoda.narod.ru/CONTENT/containt/HistoryArt.html






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krysy
Категория: Хоби
Прочетен: 2306716
Постинги: 210
Коментари: 695
Гласове: 5377
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930