Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2012 08:38 - Антоновден в народните обичаи
Автор: elika Категория: Хоби   
Прочетен: 8638 Коментари: 1 Гласове:
2



Честито на всички именници: Антон (в превод от гр.  ценен или „който увеличава цената"), Антоан, Тони, Андон, Андонко, Анто, Анко, Анчо, Тоню, Тончо, Доне, Донко, Дончо, Антоанета,  Антония, Антонина, Антонка, Тона, Тонка,  Дона, Донка и др.

  Преподобният монах  Свети Антоний Велики завещава на човечеството  много мъдрости и истини за праведен живот: „Умната душа се старае да се избави от безпътството, надменността, гордостта, прелестта, завистта, грабителството и други подобни, каквито са делата на демоните и злата воля. Всичко това, при грижливо старание и внимателно обмисляне, успява да извърши човек, чиито пожелания не са устремени към низките удолствия”. „Моля се с всички сили на Бога за вас – Той да вложи във вашите сърца огън, който нашият Господ Иисус Христос дойде да донесе на земята (Лук. 12:49), и да можете да направлявате правилно вашите намерения и чувства, и да различавате добро от зло” . „Не запазвай нищо повече от това, което ти е нужно”. „Старай се да придобиеш това- всички хора да те благославят”. „Скърби заедно със своя брат, и прояви състрадание към него”. „Не завиждай на този, който се е отправил към върха: но по-добре е дано  да считаш всички хора за по-издигнати от теб, за да бъде с теб Сам Бог”. „Пустинята е удобно място за размишления за смъртта и прибежище против плътските страсти.” Онзи, който живее в пустинята е спокоен от три вида духовна борба – кавги, караници и изкушения.”
В народната обредна практика Антон и Атанас (чества се следващия ден) са двама братя (според някои близнаци) ковачи, които първи изобретили ковашките клещи. Затова са обявени за покровители на ковачи, железари, ножари, налбанти (които подкопават коне), точилари и др.
Освен като покровител на ковачите и налбантите, Св. Антоний Велики се приема и като патрон на кошничарите (плетачите на кошници). Има агиографски свидетелства, че той изкарвал прехраната и чрез ръчна работа, като плетял от палмови клони кошници, които разменял за хляб. В същото време бил  лечител, който прогонвал болестите и развалял магии.
Според народните вярвания Антоновден е един от лошите, тежки празници: на този ден светецът гони лудостта, но често не успява да я хване и се сърди.  
В българската традиция празникът е свързан с предпазването на хората и животните от болести – чума, мор, холера. На този ден не се подхваща никаква нова работа. Още преди изгрев слънце младите невести приготвяли  обреден хляб – чомини, който обилно намазвали с мед (петмез, маджун). По стар обичай погачата се раздавала на близки и съседи за здраве.  Една питка   оставяли  на тавана за белята, за лелята, т.е. за чумата. Затова и Антоновден е известен още като Лелинден.
Има поверие, че за да се прогонят завинаги болестите, на Антоновден не се готви боб, леща, жито, за  да не разсърдят чумата, шарката и синята пъпка. Жените не вършат никаква къщна работа -  не шият, не предат, не плетат, не перат, не чистят. Само готвят.   Празничната трапеза   Тъй като празникът е в средата на зимата, още повече и средата на „свинския месец", за празника на именника на трапезата задължително трябва да има печено свинско, свински ребра със зеле, луканка, баница, орехи, мед и др. През тази година празникът се пада в понеделник, който не е от седмичните дни за пости (сряда и петък), трапезата може да бъде отрупана с ястия с месо и месни деликатеси. В някои южнородопски селища вечерта на Антоновден стопанката кади хляба и гозбите на трапезата, като нарича:”Както сме се събрали на куп сега, така догодина пак да ни завари!”.   Богословите препоръчват една икона на Св. Антоний е  чудесен подарък за имен ден,  за сватба или юбилей. Подходяща е  за нов дом - като пазител на семейството.  Свети Антоний е  покровител и на децата.   Източници:
Симеон Дочев, Честит Имен Ден, ИК „Християнин”, С. 2002 Томислав Дочев, Народният календар – празници и вярвания на българите, ИК „Анубис”, С. 1993 Елена Огнянова, „Традиции и празници в България", 2003 Най-българските празници, 2011 Жития на светиите, Синодално издателство, С.1991 Православие.RU Подготвиха: Елена Колева и Ивелина Колева

© Copyright 2012  All Rights Reserved  



Гласувай:
2



1. veselinka - Честит Имен Ден на всички именници!
17.01.2012 15:37
Честит Имен Ден на всички именници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: elika
Категория: Хоби
Прочетен: 3666180
Постинги: 856
Коментари: 1260
Гласове: 2402
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031