Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2011 17:01 - Маслините и всичко за тях
Автор: kiwi Категория: Хоби   
Прочетен: 14214 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 29.03.2011 17:12


Здравейте, много е писано и в същото време нищо не е казано по темата из разни сайтове и сайтчета, всеки търси информация , но навсякъде една и съща, копи и паст. Нека споделя и аз моето мнение относно най благородното дърво маслината и това какво направих с него. Преди 6 години засадих 3 дръвчета двугодишни , понеже работата ми е свързана с постоянни пътувания из Средиземноморието та реших да експериментирам със сорта Халкидики който има няколко явно под сорта или там както се казва подвидове или разклонения не съм вещ по темата. Но след като ги засадих късно наесен , забих 4 дървени кола около всяка една от тях и зачаках студовете, януари се падаше доста студенко и нахлузих по един чувал дебел найлонов с отрязано дъно до долу загърлих го с пръст и над него нахлузих още един но вече с цяло дъно да му служи за похлупак захванах ги двата на свръзката с тиксо и така две зими. На 3 тата година маслините цъфнаха юни месец и наесен брах първите две шепи маслинки . От тогава не съм завивал с нищо дръвчетата. Тази изминалата година събрах по около 3 кг доста едри маслини от дръвчетата които приготвих по указанията на един грък които станаха за 25 дни готови за консумация. Консервирал съм си около 1 кг който мисля да отворя за Великден. Плодовете са доста едри ще кача снимки в този пост като отворя буркана. Понеже съм максималист и оптимист може да се каже се снабдих преди около месец с 45 фиданки от същия сорт които зарових в градината до есента , които смятам да засадя в големи съдове и да ги съхраня в подходящо помещение с постоянна температура до около 5-6 градуса през зимата и така живи и здрави на пролет догодина да засадя и пак по същия начин колове , найлонови чували и да видим какво ще стане . При желание мога да публикувам снимки в отделен пост. Единственото нещо което не мога да направя е качествената резитба и красиво оформената корона на дръвчетата както правят братята византийци. Някъде по горе беше публикувана една снимка на маслина пред една къща пазарджишко и някой беше казал че имало окапали листа на земята - това е нормално листата не са вечни те се подменят периодично проблема е ако остане без листа , значи нещо не е наред . Маслината показва учудващо бързо стабилизиране и адаптация към нашия климат. За което можем само да се радваме.
6 годишно дръвчеimage

Подрязването на младите маслинови дървета насърчава растежа както и за по-високи добиви на маслини. Младите дръвчета не трябва да се подрязват, докато дървото достигне 4 годишна възраст. Целта въобще е да се отвори вътрешността на дървото, така слънчевата светлина да достига до всички части. Това води до равномерно зреене на плода по време на вегетацията. Младите маслинови плодчета ще са от външната страна и по върха, а не от вътрешната страна на клона. Подрязването се прави през пролетта или най късно началото на лятото.
Какво ни е необходимо: Ръчни лозарски ножици:
Основни правила:Премахване на всички счупени клонки както и мъртвите. Оставете основните клони с дължина 30 до 45 см, ако са по къси ще има по малки добиви (по малко плод). Отворете вътрешността на малкото маслиново дръвче, така че да получи формата на ваза за цветя. Изберете 3-4 основни клона, излизащи от единичния долен ствол. Така се създава вазоподобната форма на вътрешността на дръвчето. Отрежете останалите стебла, израстнали вертикално от дънера . Трябва да се получи нещо такова :
image
Ето и снимки от домашно приготвения деликатес. Много хора казват , че берат маслини от дръвчетата си, добре е и да се качват реални снимки на домашно приготвени - за мен няма по голяма наслада от това. Това зеленото в което плуват е зехтин и лимон. След като им изкарах горчивината само със сол за 25 дни , после им направих доста солена саламура с лимон за около седмица и накрая готовия продукт напълних в буркани със зехтин малко лимон , малко сол и скилидка чесън и запечатах. Дано тази година реколтата да е по добра за да се насладим по дълго време на тази вкусотия. И както винаги съм казвал от домашното по убаво нема image.
image

Допълнителна информация за това как и от къде да се снабдим с качествен посадъчен материал на най - ниските цени в България,  на тел. 0886 98 11 22 , Стелла Фрут ЕООД , гр. Куклен




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kiwi - Болесто по маслината
04.04.2011 13:03
Болести
Най-важните болести по маслината са вертицилиум, бактериоза, листни петна и мумифициране на плодовете.

А) Вертицилиум
Среща се почти във всички страни и се причинява от гъбата (Verticillium dahliae). Гъбата мое да преживее в почвата с години в засегнати тъкани на растения или склероции. Тя се разпространява по време на почвообработки, поливане и замърсени сечива. Симптомите са завяхване на листата по средата на вегетативния сезон, после може да се засегне и цялото дърво и да изсъхне. Предпазните мерки включват избягване на засаждането на млади маслинови дръвчета на площи,на които сасе отглеждали дълги години чувствителни на вертицилиум растения като памук, патладжан,пипер, домати или картофи. Може да се използва фумигация на почвата, соларизация (поливане с вода и покриване с полиетилен за няколко дни на слънце), наводняване на площите през вегетационния сезон, отглеждане на покривни треви за няколко години и др. Могат да се подберат и устойчиви сортове (ако съществуват разсадници за това) – сорта Асколано е отчетен като устойчив.

Б) Бактериоза
Това е единствената бактериална болест по маслините и се причинява от бактерията Pseudomonas syringae pv savastanoi. Върху първичните и вторични разклонения на клоните се образуват възли с неправилна форма. Тя се разпространява чрез неправилните операции при беритбата на маслините, като има различни щамове от бактерията, които засягат различни части на дървото (главно по-старата дървесина).
Обикновенно мерките за контрол са превантивни – резитби и унищожаване на засегнатата дървесина, беритби, които не повреждат клонките, пръскане с медни фунгициди (бордолезов разтвор при био-земеделието), покриване на раните след резитби чрез обливане с бордолезов разтвор, и др.

В) Листни петна
Причинява се от гъбата Cycloconium oleaginum, която се открива в Средиземноморскаа област и Калифорния. Тя е патогенна само към култивираните дръвчета. Зони с висока влажност са много чувствителни на зараза. Конидиите обаче не се запазват по време на летните месеци (с висока температура). Тяхното разпространение е главно с дъждовете (за да има влага) – по листата се появяват хлоротични (бледо-жълти) петна. Долната страна на някои листа се обезцветява иможе да се покрие с черен прах;после листата окапват; плодчетата могат да се покрият с малки кафяв петънца и да не узреят дружно.
Инфекцията се развива между Ноември и Февруари, и не се виждат никакви забележими признаци до ранна пролет, а след това идват малките кафяви петънца (за няколко седмици) – на този етап има най-голямо количество дъждове и влага.
Мерките за борба включват културални практики – селективни резитби за просветляване и намаляване на влажността в короната), и третиране със защитни фунгициди като Бордолезов разтвор в началото на есента преди първата инфекция или през ранна пролет. Високо-чувствителни сортове към листните петна да се избягват – като Manzanilla, Frantoio, Arbequina, Moroccan Picholine.

Г) Мумифициране на плодове
Причинява се от гъбата Gleosporium olivarum. Тя може да проникне през кожата на плодовете – засегнатите плодове показват кафеникави кръгли петна, които се разширяват постепенно. Тя се появява в края на плодовете, където водата остава след дъжд или роса. Разпространението става с дъждовете, като инфекцията може да се запази до 1 година в мумифицираните плодове дори при ниски температури.
Заболяването е характерно за Средиземноморските страни, като първите атаки се появяват през Септември, когато плодовете са все още зелени. Комбинацията от дъжд и висока относителна влажност стимулират разпространението на гъбите, което довежда до опадване на маслините и получаване на горчив вкус на зехтина.
Използват се превантивни методи на борба като третиране с фунгициди в началото на Септември преди дъждовния период, като то може да се повтори по-късно ако се появи вторична зараза.
цитирай
2. kiwi - Аз завивам маслините в първата си ...
20.04.2011 20:49
Аз завивам маслините в първата си година от как са при мен за да си вържа коня както се вика доде са млади, след 3 тата година никакво увиване, ама добре де , нито откриваме топлата вода нито тепърва ще изследваме маслините. Можем спокойно да коментираме кой сорт се развива най добре в дадения микроклимат. Аз нямам оранжерия , нито найлонов тунел, просто си ги уча любимците. Ок точка по темата щом успяват да се развиват идеално бих казал значи ок.
Така сега малко инфо .......
Дъртата маслина се е натряскала с леторасти никнат като мравки, очаквам до края на май да цъфне. Младите тези които ми са в саксии и не са студоустойчиви полудяха - прехвърлих ги вече в 12 литрови саксии като отгоре им добавих торф примесен с пясък 25% , а отдолу чиста торф . Подхранването стимулира цветообразуването. Имат вече над 20 см млади клонки пуснати от началото на март месец, абе растат все едно ги гониш. Тези другите младите дето ми презимуваха заровени в контейнери предварително още есента ги окастрих едно хубаво с цел да направят корона. В смисъл това им е втора резитба за сега короните им са гъсти , обаче чак днес забелязах че започват да се събуждат. Имат вече по 0.5 см млади леторстчета. Обаче какво стана с тях някъде февруари забелязах къдрави листа , жълтенеят , та викам си аз тва ще е от студа , да капят , обаче след месец забелязвам седят си листата клонките доста жилави , а листата все по зле и бавно капят. Попрочетох тук там и ги напръсках с фунгицид смесих малко топсин с тирам - ефект незнам дали е имало , но след 2 седмици пак ги пръснах този път с бордолезов разтвор. Записах датата 1 април. Сега ги гледам едни тъмни листенца в долния край, явно съм стопирал болеста, малко ги запекох като че ли но така се калява стоманата :). Днес ги разглеждах всичките до една са си добре и тръгват горките. Растенията са втора година от как са ашладисани , подложката е костилкова маслинена. Ами това е за сега
Тук се вижда ясно как листата на зимувалите от вън млади маслинки вече са по добре от лечението
[img]http://www.prikachi.com/images/511/3247511N.jpg[/img]
Тук се вижда пак ясно старата дворна маслина как пуска тазгодишните си клони
[img]http://www.prikachi.com/images/535/3247535o.jpg[/img]
А тук са младите листа на нежната Каламона зимувала разбира се вътре
[img]http://www.prikachi.com/images/550/3247550X.jpg[/img]
Айде със здраве.
цитирай
3. анонимен - Новый Женский форум
24.10.2012 11:11
Пользователи форума <a href="http://forum.justlady.ru/index.php?showtopic=2975">здесь</a> расскажут о лучших новинках и трендах из мира красоты и моды, помогут выбрать собственный индивидуальный стиль, поделятся секретами молодости и здоровья. www.justlady.ru – это крупнейший в Рунете женский форум, где ежедневно обсуждаются более 100 000 тем. Наш форум дарит уникальную возможность поделиться своими проблемами и радостями, откровенно поговорить о сокровенном, спросить совета и рассказать о своем опыте, пообщаться со старыми друзьями и приобрести новых.
цитирай
4. анонимен - умные статьи на тему здоровья
01.11.2012 02:33
на вышеприведенном веб-сайте <a href="http://www.justlady.ru/articles-148517-kak-ostatsya-interesnoy-muzhu">http://www.justlady.ru</a> подобран большой ассортимент умных статей на тему моды. на вышеприведенном интернет-портале все новости выложены бесплатно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiwi
Категория: Хоби
Прочетен: 174036
Постинги: 10
Коментари: 48
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031