Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2010 06:00 - (не)Най-вкусната тиква
Автор: diso Категория: Хоби   
Прочетен: 22197 Коментари: 17 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
"А готов ли си да признаеш пред целокупното блог общество, че печената ти тиква не е била всъщност вкусна."
Този въпрос ми зададе наскоро известен блогър.

Отговорът ми беше по-скоро положителен.

Поводът беше разговор помежду ни за тиквата на тази снимка:
image
В хода на разговора споменах, че точно тази не е била най-вкусната тиква, която съм ял - по-скоро впечатляваща на вид, отколкото особено вкусна, повече водниста и по-малко сладка и ароматна.
Тогава той ми зададе горецитирания въпрос.
Отговорих му следното:
"Аз май съм го споменавал в коментари, че точно тази не е била най-вкусната. Мога да посоча и друга - най-невкусната.
Пак казвам:
1. това за мен е по-добрият начин на печене на тиква
2. накрая вкусът зависи и от сорта."


Е, човекът си получи "признанието", а аз да ви разкажа малко за тиквите.

Всичко започва от едни...семена - едри семена, от които се получават едри тикви.
image
Това едро семе е от едра бяла тиква (балка), невинаги е жълто - при някои е снежнобяло.

image
В тази тавичка има три вида семена:
едрите бели са от една портокаловооранжева едра тиква - красавица;
дребните бели са от "цигулка;
маслинените са "голо семе" - ядат се без да се налага да се белят.


image
Тази - зелената е тиквата от тавата. После узря и стана оранжева - типична цигулка. И по-красива - някой би могъл да я използва за модел на каляската на Пепеляшка.

image
Тази портокалова красавица е доста лъжовна. Както е казал народът:
"По вида посрещат, по вкуса изпращат".
Тази печели конкурса за "най-гадна" - водниста, с "тревист" вкус и "аромат".


image
Оранжевите тикви с различна форма са все тип "цигулка" - чудесни отвсякъде.
Бялата е перфектна - месеста, сладка, съха и ароматна.
Жълтите са тип "фуражни", но са по-добри от "красавицата". Мнооого по-добри... и семето им е "голо".

image

image
Това е нашата "героиня" от тавата - долната половина. Като се изпиче, получи се същата прекрасна форма. На вкус не е лоша. Казвам само, че не е нищо особено, но при друга рецепта би била по-зле.

image
Това е идеалната тиква! Виждате ли напуканата кора?
Търсете бяла тиква с напукана кора или "цигулка" с класическата удължена форма и няма да съжалявате!
Защото за резултата има значение не само рецептата, а и продуктите, с които се изпълнява тя.




Тагове:   снимка,   рецепта,   тиква,


Гласувай:
14



1. venercheto - баси, кво се превземаш толкова не ...
03.02.2010 06:51
баси, кво се превземаш толкова не знам.
Приличаш ми на главния герой от един разказ на Елин Пелин.
цитирай
2. diso - :))
03.02.2010 06:57
Разликата е, че той не си признава слабостта към печените тикви:)
цитирай
3. venercheto - верно е :)
03.02.2010 14:17
верно е :)
цитирай
4. panazea - Това е лекция за тиквата!
03.02.2010 16:09
Толкова подробна, че чак със слюнки ми се напълни устата! Немой така!
Как ще дочакам изпичането на истинската тиква?
Поздрав за теб!
цитирай
5. inel379 - Благодаря за пространната информация!:)
03.02.2010 18:20
Аз, като абсолютен тикволюбител, ти споделям искрено и лично, че изглежда съм голяма късметлийка и може би затова невкусна тиква не съм яла!:)
Усмихната вечер за теб!:)
цитирай
6. diso - верно е :) Хубава вечер ти жела...
03.02.2010 19:30
venercheto написа:
верно е :)

Хубава вечер ти желая!
цитирай
7. diso - Толкова подробна, че чак със слюнки ...
03.02.2010 19:31
panazea написа:
Толкова подробна, че чак със слюнки ми се напълни устата! Немой така!
Как ще дочакам изпичането на истинската тиква?
Поздрав за теб!

Да ти донеса ли от моята? :))
цитирай
8. diso - :)))
03.02.2010 19:32
inel379 написа:
Аз, като абсолютен тикволюбител, ти споделям искрено и лично, че изглежда съм голяма късметлийка и може би затова невкусна тиква не съм яла!:)
Усмихната вечер за теб!:)

Браво на теб!
цитирай
9. teachme - Аз знам...
03.02.2010 22:46
от зелена тиква семе не се взема:)
много обичам тиквени семки, полезни са и вкусни:)
ей...ще си купя 1/2 тиква от бабите вече:) дано не са замръзнали обаче при тези студове.
цитирай
10. diso - Понякога не успяват да узреят "на корен"
03.02.2010 23:08
Но после си наваксват:))
цитирай
11. tili - Фотограф, разказвач
04.02.2010 12:39
изследовател, хроникьор - какво ли още криеш в цилиндъра, Маестро??? ;-)))))))))))) Оранжево тиквено цвете - красота! Очаквам и снимки на истинските цветове през лятото!
цитирай
12. diso - И аз не съм сигурен :))
04.02.2010 13:06
Някой каза, че му приличала на пълнени чушки!?
цитирай
13. bizcocho - :) Обичам пекана тиква :))) Пекана с ...
04.02.2010 13:40
:) Обичам пекана тиква :))) Пекана с дюли и компот от кисели сливи:))
цитирай
14. gothic - е това си е нагледен урок....
04.02.2010 15:54
е това си е нагледен урок....
цитирай
15. diso - :) Обичам пекана тиква :))) Пекана с ...
04.02.2010 18:05
bizcocho написа:
:) Обичам пекана тиква :))) Пекана с дюли и компот от кисели сливи:))

Това го чувам за пръв път, но не е късно да опитам.
Баба ми правеше "комбастъ" - тиква, варена със сушени сливи или дренки.
цитирай
16. diso - е това си е нагледен урок. . . . Е, поне ...
04.02.2010 18:05
gothic написа:
е това си е нагледен урок....

Е, поне се опитвам:))
цитирай
17. jivi93 - ***
10.03.2010 17:03
Май ще изтичам да купя една тиква и да я изпека ;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: diso
Категория: Новини
Прочетен: 3298390
Постинги: 249
Коментари: 6662
Гласове: 18433
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031