Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
15.11.2008 13:14 - Вегетариански ястия с гъби - многонационална кухня
Автор: gastronom Категория: Хоби   
Прочетен: 22307 Коментари: 0 Гласове:
0



Охлюви по моряшки с гъби

Измиват се, сваряват се и се изваждат от черупките 1 кг. охлюви. 1 чаша дребни лукчета се попарват с вряла вода и се отцеждат. Лукчетата и 1 ситно нарязана чаша гъби (около 150-200 г) се запържват с 4 лъжици мазнина. Отделно се запържват 2 глави лук, нарязани на филийки, с 3-4 лъжици мазнина. Прибавят се охлювите и се посоляват. Заливат се с 1 чаша червено вино и 1 чаша от водата, в която са врели. Като заврят охлювите, гъбите и лукчетата се пускат в ястието, заедно с 15-20 зърна черен пипер.

Похлупва се плътно и се сварява на слаб огън, като трябва да остане малко сос. Преди да се свали от огъня се поръсва с магданоз.

 

Гъби на скара

Изберете по-едри гъби, отрежете пънчетата им, а гугличките измийте добре и ги обърнете да се отцедят. Наредете ги върху скара, посолете ги и ги изпечете /10-15 мин./. Наредете ги в чиния, полейте ги с разтопено масло и ги поръсете с черен пипер и по желание с лимонов сок и малко ситно нарязан магданоз.

 

Гъби на фурна

Измиват се и се нарязват само гуглите на около 600 г гъби. Всяка гугла се поръсва със сол и в нея се поставя малко масло. Пекат се на фурна 15-30 минути в зависимост от вида на гъбите.

След като се разпределят на порции, гъбите се заливат със соса, получен при печенето им. Поръсват се със ситно смлян черен пипер.

 

Печени рижики

За една порция са необходими 6-8 гъби със средна големина. На рижиките се почистват

внимателно пластинките, след което се нарязват на големи парчета, поръсват се със сол и черен пипер на вкус, овалват се в брашно и се пекат за късо време, за да не станат твърди.

 

Гъби с масло

400 гр. гъби, 1/2 чаша масло, счукан сухар, чер пипер, лимон. Изчистете и измийте гъбите.

Нарежете ги на филийки и ги сварете в подсолена вода. Отцедете ги и ги запържете в с 1/2 ч. масло и 3-4 л. счукан сухар. Поръсете ги с черен пипер и ги поднесете с лимонови резенчета.

 

Задушени гъби

Изчистете и измийте 300 гр. печурки. Нарежете ги на филийки и ги задушете с малко вода и 4-5 лъжици мазнина. Когато омекнат, прибавете 1/2 чаша бяло вино, сол, черен пипер и ситно нарязан магданоз. Оставете ястието да ври още няколко мин. Поднесете го с лимонови резенчета

 

Задушени гъби /втори вид/

300 гр. гъби, 50 гр. краве масло, 1/2 връзка копър, 1 с.л. бяло вино, 1 ч.л. брашно, 1 каф.ч. гъбен бульон /вода/, 1/2 ч.л. смлян чер пипер, сол на вкус.Гъбите се почистват, измиват и се нарязват на филийки. Задушават се с маслото, докато останат почти на мазнина, добавя се брашното и се запържва до светло златисто. Прибавя се сол, вино, бульон, половината от копъра и чер пипер.След отстраняване от огъня се слага и останалия копър.

 

Задушени гъби с картофено пюре

400 г гъби се измиват, нарязват се на ивици и се задушават с 4 лъжици масло и малко вода.

Посоляват се и се поръсват с черен пипер. Измиват се 3/4 кг. домати, нарязват се, като се отстраняват семките, и се запържват с 3-4 лъжици масло.

Приготвя се картофено пюре и се изсипва на пръстен в по-голяма чиния. В средата на пръстена се изсипват гъбите, а около тях се оформя тънък пръстен от изпържените домати. Поръсва се със ситно нарязан магданоз. Поднася се топло.

 

Гъби с лук

300 гр. гъби, 2 главички лук, 100 гр. краве масло, 8 яйца, червен пипер, сол. Яйцата се разбиват заедно със сол и чер пипер. Прибавя се разтопеното масло, разбърква се добре и получената смес се изсипва в намазнен тиган. Пържи се на силен огън и щом се хване по краищата в средата се изсипват гъбите и лукът, нарязани на ситно и задушени предварително в малко масло. Прегъва се и се слага в чиния.

 

Каша от гъби с вино

Изчистете 200 гр. пресни гъби, измийте ги, нарежете ги на ивици и ги пуснете в 3 ч. вряща вода, в която сте прибавили 1 ч. вино, сол и черен пипер на вкус. Оставете ги да врат около 1/2 час.

Запържете 5 равни л. брашно с 5-6 л. масло. Разредете го с бульона от гъбите, а след това прибавете и самите гъби. Оставете кашата да ври на слаб огън 8-10 мин. В случай, че се сгъсти много, прибавете малко гореща вода.

 

Гъби - фрикасе

Изчистете, измийте и нарежете на филийки 300 гр. пресни гъби. Сварете ги в подсолена вода заедно с 2-3 моркова, 1 глава лук и 15-20 зърна черен пипер. Прецедете ги и след това отделете подправките. Запържете 3 равни л. брашно с 3-4 лъжици масло и го разредете на умерено гъст сос с бульона от гъбите. Прибавете 2 яйца, разбити с 1 ч. кисело мляко, и отцедените гъби.

Оставете ястието да ври 3-4 минути на слаб огън, като го бъркате, за да не се пресекат яйцата.

 

Яхния от гъби

300 гр. гъби, 75 гр. лук, 1 домат, 1-2 зелени чушки, 30 гр. брашно, 75 гр. масло, 100 гр. олио, 1 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус. Лукът и чушките се нарязват на дребно и се запържват. Слагат се и нарязаните на филийки гъби и се задушават 10-15 мин. Прибавят се обеления домат, нарязан на кубчета. Поръсва се със сол и черен пипер, долива се малко вода и се оставя да ври на тих огън. Яхнията се сгъстява с изпърженото в маслото брашно и се подправя със ситно нарязания магданоз

 

Яхния от гъби /втори вид/

400 г пресни гъби, 50 мл растително масло, 50 г прясно масло, 200 г кромид лук, 100 г моркови, 200 г пресни домати, 20 г брашно, 1/2 връзка магданоз, 5 г червен пипер, 2 дафинови листа, сол на вкус.

Гъбите се нарязват на ивици и се задушават в маслото и малко вода. Отделно в растителната мазнина се задушават лука, нарязан на филийка, и морковите, нарязани на кубчета. Към тях се прибавят дребно нарязаните домати, а след десетина минути и запеченото брашно, подправите и гъбите. Ястието се залива с малко гореща вода и се вари или се запича във фурна.

 

Яхния от гъби, лапад и витабел

Продукти: 2 буркана консервиран лапад или 1 кг. пресен, 6 с.л. олио, 2-3 глави лук, 400 гр. гъби, малко оцет, 2 с.л. ориз, 3-4 домата от консерва, половин връзка магданоз, червен пипер, сол, витабел на кубчета, няколко сушени сливи, чер пипер по желание.

Лапада се задушава с лука и олиото. Добавят се изкиснатите 10 мин. в оцет и вода гъби, нарязани на кубчета, ориза, доматите, магданоза, пипера и солта. Вари се на умерен огън и накрая се прибавя витабела, който предварително се накисва във вряла вода и сините сливи. При поднасянето се поръсва с магданоз.

 

Картофена яхния с гъби

Запържете леко 3-4 стръка зелен лук с 1/2 ч. мазнина, като по желание може да прибавите и 1 ч.л. червен и 1/2 ч.л. чер пипер. Сложете 300 гр. гъби, нарязани на филийки и ги задушете, като доливате от време на време по 1 каф.ч. вода. След това нарежете на филийки 1/2 кг. картофи и ги прибавете към гъбите.Покрийте с гореща вода, посолете на вкус и сварете ястието на слаб огън. Преди да го свалите от огъня поръсете с 1 ситно нарязана връзка копър.

 

Гъби магданозлия

Изчистете 300 гр. пресни гъби. Дребните оставете цели, а по-едрите нарежете на филийки.

Пуснете ги в подсолена вода и ги варете около 1/2 час. Пригответе запръжка от 5-6 л. олио, 4-5 стръка ситно нарязан зелен лук, 1 л. брашно, 1 л. доматена салца или 2-3 червени домата и 1 лъжичка черен пипер. Прибавете гъбите заедно с водата, в която са врели. Щом сместа заври, прибавете 2 едро нарязани връзки магданоз. Оставете ястието да ври на слаб огън 15-20 м. По желание след свалянето му от огъня можете да го застроите с 2 яйца, разбити с 1 чаша кисело мляко.

 

Гъби с лимонов сос

300 гр. пресни гъби се измиват няколко пъти в студена вода, след като дръжките им се подрежат. Нареждат се в съд за готвене, слага им се хубаво прясно масло, сок от един лимон, малко кромид лук, малко вода и се оставят да врат на слаб огън. Когато са вече сварени се прибавя лъжица брашно, разбъркано с вода, малко сол, завират заедно и след това се снемат, като се застройват с един жълтък.

 

Гъби с бяло вино

300 гр. гъби, 2 с.л. олио, 3 скилидки чесън, 2 с.л. брашно, 3-4 с.л. бяло вино, сол, чер пипер, магданоз, малко вода. Гъбите нарежете на парчета. Задушете в олиото чесъна, магданоза, поръсете с чер пипер и сол и добавете гъбите. Преди да са готови напълно полейте с брашното, разтворено във виното и водата.

 

Гъби - плакия

Изчистете и измийте 500 гр. гъби. Нарежете ги на филийки, залейте ги с 1/2 ч. олио и 1 ч. вода и ги сложете на огъня. Щом заврат, ги посолете. Варете ги, докато омекнат и останат само на мазнина /при нужда долейте малко гореща вода/. Прибавете 1 равна л. брашно, размито с вода на рядка каша, и оставете ястието да ври 5-6 мин. Преди да го свалите от огъня, поръсете го с по 2 л. копър и магданоз, нарязани на ситно.

 

Гъби - плакия /втори вид/

Продукти за 5 порции: 1 кг пресни гъби, 100 мл. растително масло, 50 г прясно масло, 60 г моркови, 60 г целина, 200 г домати, 150 г лук, 15 г брашно, 1 глава чесън, 1 лимон, магданоз и сол на вкус.

След като се почистят и измият, гъбите се нарязват на парчета, морковите, целината, лукът и чесънът - на филийки, а част от доматите - на дребни кубчета. В олиото се задушават до омекване нарязаните зеленчуци, а отделно в маслото се задушават гъбите. Изсипват се в тава за печене, посоляват се и се поръсват с магданоз. Отгоре се нареждат филийки от лимона, останалите домати и чесъна. Ястието се залива със заливка от леко припечено брашно и малко гореща вода и се пече в умерена фурна. Поднася се студено.

 

Плакия от печурки

400 гр. гъби, 100 гр. олио, 50 гр. моркови, 1 глава целина, 1-2 глави лук, 1 голям домат, 2-3 скилидки чесън и 1 лъжица брашно, лимон, връзка магданоз, сол на вкус. Измитите гъби, моркови, целина, чесън и лук се нарязват на филийки, както и част от домата. Зеленчуците се задушават заедно до омекване. Изсипват се в тава, посоляват се и се поръсват с магданоз.

Отгоре се нареждат филийки от лимона и останалия домат. Приготвя се заливка от леко

запържено брашно и чесън с малко гореща вода. Пече се в умерена фурна до зачервяване.

 

Кюфтета от гъби

Пресни гъби 300 г., бял хляб 75 г., прясно масло 50 г., растително масло 150 г., 2-3 яйца, брашно 50 г., сол, галета 50 г., черен пипер, магданоз. Гъбите се задушават с малко вода, докато омекнат. Нарязват се на дребно или се смилат през машинка за месо на по-едра решетка. Към получената каша се прибавя накиснатия хляб, яйцата и подправките. От добре омесената смес се оформят кюфтета, които се овалват в брашно, яйца и галета и се пържат в гореща мазнина.

 

Кюфтета от гъби /втори вид/

Продукти: 300 гр. пресни гъби, 2-3 яйца, 1 к.ч. ориз, 1 глава лук, чер пипер, магданоз, сол, галета, олио, зеленчуков бульон, малко брашно.

Измитите и нарязани на дребни парчета гъби се задушават. Ориза се сварява в зеленчуковия бульон и като изстине се омесва с гъбите, ситно нарязания лук, магданоза, сол и чер пипер на вкус. Оформят се кюфтета, които се панират в брашно, яйце и галета. Изпържват се в сгорещено олио и се поднасят топли.

 

Кюфтета от гъби /трети вид/

Продукти: 200 г. сушени или пресни гъби, 1 глава кромид лук, 2 яйца, 2 филийки бял хляб, 100 г. галета, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.ч. растително масло, 500 г. кисело мляко, чер пипер, сол.

Гъбите се почистват и измиват. Ако са сушени предварително се накисват в студена вода, където да престоят поне 8 часа. Гъбите се нарязват на ситно и към тях се прибавя настъргания кромид лук, предварително накиснат в прясно мляко. Прибавят се изцеден хляб, два жълтъка, сол и черен пипер на вкус. Получената смес се разбърква добре и от нея се оформят топчета с големина по желание. Овалват се в галетата, а след това в леко разбитите белтъци и се пържат в предварително загрятата мазнина. Кюфтетата се поднасят с кисело мляко или салата според сезона.

 

Кюфтета от рижики

В зависимост от количеството гъби, кюфтета могат да се направят само от рижики или в смес с месо. Също така рижиките могат да се омесят със смляно месо от риба. 1 кг. гъби се смила на месомелачка, прибавя се 1/4 кг. месо, 1 яйце, много ситно нарязан лук, сол, черен пипер, малко хляб. Сместа се омесва и с брашно се оформят кюфтета, след което се пържат.

 

Сарми от гъби с ориз

Изчистете и измийте 500 гр. печурки. Сварете ги цели в подсолена вода и ги отцедете. Отделете 5-6 гъби с хубава форма, а останалите нарежете на ситно. Свaрете в подсолена вода 1 1/2 ч. Ориз /използвайте и отварата от гъбите/. Разбъркайте половината ориз с нарязаните гъби и със ситно нарязаните гъби и ситно нарязан магданоз, чер пипер и сол на вкус. Попарете млади лозови листа и увийте с тях малки сарми от сместа Изпържете ги внимателно, като при обръщането внимавате да не се развият. Полейте отделения ориз с 3-4 лъжици запържено масло и го изсипете в чиния. Върху него наредете сармите, а между тях сложете целите гъби.

Поднесете ястието топло.

 

Гъби като плънка

Добре попарени гъби се смесват с нарязан лук, малко чесън, магданоз и бяло вино. С тази смес се напълват домати, на които вътрешността е изчистена. За пълнене могат да се използват и други зеленчуци - едри глави лук, сварена тиква, целина, които след напълване се задушават и пекат.

 

Гъби като плънка /втори вид/

Малко ситно нарязана сланина, сол, черен пипер и добре сварени и смлени с месомелачка гъби се смесват със сметана, нарязан магданоз и малко сирене. Плънката е подходяща за пълнене на домати.

 

Пълнени гъби

300 гр. едри гъби. 100 гр. среда от хляб, потопен в мляко и изстискан, 2 яйца, 2 с.л. мляко на прах, 1 скилидка чесън, 1 с.л. магданоз, сол, черен пипер, настъргано индийско орехче, 100 гр. настърган кашкавал. Гъбите се почистват, като се отстраняват пънчетата и се измиват. Пекат се 10 мин. във фурната. През това време се приготвя плънката, като се омесват хлябът, разбитите яйца, млякото на прах, настърганият чесън, магданозът и ситно нарязаните пънчета от гъбите.

Наръсва се със сол и чер пипер и се обърква добре. С тази смес се пълнят гъбите. Наръсват се със стрития кашкавал и се запичат в гореща фурна за 15 минути.

 

Домати пълнени с гъби

Изберете еднакви средно големи червени домати. Разрежете ги на две половини и ги издълбайте. Наредете ги в тавичка, намазана с олио и поръсена със счукан сухар или брашно и ги посолете.Запържете 2-3 ситно нарязани глави лук с 1 к.ч. олио. Прибавете нарязаната вътрешност на доматите и запържете. Сварете 1 ч.ч. ситно нарязани гъби в подсолена вода, отцедете ги и ги прибавете към запръжката. Поръсете с чер пипер. Напълнете доматите, поръсете със счукан сухар и печете около 1/2 час. Поднесете ги като изстинат.

 

Домати пълнени с гъби и майонеза

800 г пресни домати, 150 г майонеза, 150 г гъби, 100 г шунка, 50 г лук, половин връзка магданоз, сол на вкус. Избират се твърди домати с еднаква големина. Измиват се, издълбават се, посоляват се и се оставят да се отцедят. Гъбите се нарязват на филийки, задушават се в малко вода и се прибавят в майонезата, заедно с шунката и лука, нарязани на кубчета и ситно нарязания магданоз. Сместа се разбърква и с нея се напълват доматите. Украсяват се с майонеза с помощта на шприц и клончета магданоз и се поднасят като студено предястие.

 

Домати пълнени с гъби и ориз на фурна

1,500 кг пресни домати, 350 г пресни гъби, 100 г ориз, 150 г кромид лук, 100 мл растително масло, 2 яйца, 300 мл прясно мляко, 30 г брашно, 5 г червен пипер, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Лукът се обелва, измива и се нарязва на дребни кубчета. Гъбите се нарязват на филийки и се задушават с лука в част от растителното масло до полуомекване. Прибавя се вътрешността да издълбаните домати, червеният пипер, малко вода и сол и се задушава, докато набъбне.

Поръсва се със ситно нарязания магданоз и чер пипер и се разбърква. Със сместа се напълват издълбаните и оцедени домати. Затварят се с капачките, предварително поръсени с брашно, подреждат се в тава, настлана с останалата част от издълбаната вътрешност, поливат се с останалото масло и се пекат в умерена фурна. Заливат се със смес от разбитите яйца и прясното мляко и се допича.

 

Домати пълнени с гъби и ориз на фурна /втори вид/

1,200 кг пресни домати, 50 мл растително масло, 100 мл прясно масло, 200 мл прясно мляко, 150 г пресни гъби, 100 г ориз, 150 г кромид лук, 1/2 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.

Доматите се измиват и издълбават. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в растително масло до омекване, след което се прибавят гъбите, нарязани на дребно и задушаването продължава. Прибавят се оризът, сол и малко гореща вода. Като набъбне ориза, сместа се сваля от огъня, разбърква се с част от прясното масло и нарязаният магданоз, подправя с с чер пипер и се разпределя в доматите. Те се нареждат в тава, поръсват се с останалото разтопено масло и се пекат във фурна почти до опичане, заливат се с разбитите яйца и прясното мляко и се допичат.

 

Пълнени картофи с гъби

Продукти: 400 гр. гъби, 8-10 големи картофа, 50 гр. сирене, 30-40 гр. кашкавал, 1-2 моркова, 1 орех, 150 гр. готвено месо, олио, 2 яйца, магданоз, чер пипер, сол на вкус.

Обелват се няколко големи картофа. Издълбава се вътрешността им и се слагат да се запекат леко в намазана с олио тава.

Плънка: Сърцевината на издълбаните картофи се настъргва на едро ренде. Измиват се и се задушават гъбите. Нарязват се на дребни кубчета и се прибавят към картофите. Към сместа се добавя малко натрошено сирене, настъргания морков, сготвеното и нарязано на дребно месо, 1/4 ядка от орех, натрошена на ситно, чер пипер, сол и магданоз на вкус.

Картофите се напълват със сместа и се пекат в умерена фурна. Непосредствено преди изваждането им по желание се поръсват с настърган кашкавал.

 

Пълнени картофи с гъби /втори вид/

1 кг картофи, 200 г пресни гъби - печурки, 100 г прясно масло, 100 г кашкавал, 1 връзка магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Избират се гладки картофи със средна големина, измиват се, полусваряват се в подсолена вода и се обелват. Отрязват се от едната страна до 1 см, за да могат да се закрепват и се издълбават до дебелина 6-8 мм. Издълбаната вътрешност на картофите се нарязва на дребни кубчета и се задушава в част от маслото, заедно с гъбите, нарязани на филийки. Сместа се подправя със сол, чер пипер и дребно нарязания магданоз и се разпределя в издълбаните картофи. Картофите се поръсват с настърган кашкавал и се нареждат в намазана с масло тава, заливат се с останалото масло и малко гореща вода и се пекат във фурна. Поднасят се с кисело мляко или салата.

 

Пиперки пълнени с ориз и гъби

Опечете леко 1 кг. пиперки или вземете готови. Запържете 2 ситно нарязани глави лук с 1/2 ч. мазнина, прибавете 1/2 ч. ориз, 2-3 ситно нарязани червени домата и 1 пълна чаша ситно нарязани гъби. Запържете отново всичко, залейте сместа с 1 ч. вода, посолете я, поръсете с черен пипер и оставете да поври на слаб огън. Напълнете пиперките с готовата смес и ги наредете в плитка широка тенджера. Нарежете 3-4 домата и запържете с 4-5 лъжици мазнина и разредете с 1 чаша гореща вода. Залейте пиперките с тях. Поръсете ястието със ситно нарязан магданоз и доварете на слаб огън или опечете на фурна.




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gastronom
Категория: Рецепти
Прочетен: 2358395
Постинги: 391
Коментари: 457
Гласове: 11263