Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.07.2020 22:02 - Хорезм през античността и Средновековието
Автор: barin Категория: История   
Прочетен: 4965 Коментари: 11 Гласове:
60


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                      В средна Азия е съществувала една дърбжава Хорезм. През различните периоди от историята се е наричала по различен начин, но си е била на мястото. Имала е разцвет за кратко време преди монголското нашествие на Чингиз хан. За техни наследници се смятат таджиките, но връзката им е още от Бактрия и Согдиана. Последните две държави се споменават още от времето на другият голям завоевател, почитан в Азия- Александър Велики. За Хорезм няма много материали и писано в блога не съм срещал. Ето какво пише в документите, по обясними причини предимно руски:

"Хорезм е историческа област и древната държава в Централна Азия, в долното течение на реката. Аму Даря. Първото споменаване на X. намерено в бехистунския надпис на Дарий I и Авеста ; освен това много учени се идентифицираха с X. Авестан Арянам-воивач - първата зороастрийска държава. Значителен принос за изучаването на историята на X. направиха руските ориенталски учени от края на XIX и началото на 20 век. - В. В. Бартолд , Н. И. Веселовски , съветският историк А. Ю. Якубовски . Нов етап в изучаването на историята на X. започва през 30-те години. XX век творбите на Хорезмската археологическа и етнографска експедиция на Академията на науките на СССР под ръководството на С. П. Толстов, Най-старите археологически обекти от X. датират от епохата на неолита. На територията на древната делта на Акчадария на Амударья са открити лагери за ловци и рибари, принадлежащи към културата на Келтеминар (4–3 хиляди пр.Хр..). В епохата на енеолита (началото на 2 хил. Пр. Н. Е.) Населението, очевидно, вече е било запознато с примитивно напоеното селско стопанство и с наченките на скотовъдството (ранен етап на т. Нар. Култура Суярган). В резултат на смесването на местната култура на населението на дървената гробово -андроновска култура на новодошлите от степите на южния Урал се развива археологическа тазабагябская култура , т.е.Принадлежност към кръга на културите от степния бронз. В средата на II хил. Пр.н.е. д. по каналите на делтата на Акчадария, носителите на тази култура - фермери и скотовъди са напуснали много селища и могили ( Кокча-3 ) . В селищата са запазени останките на полуизкопани къщи, следи от развита напоителна мрежа, полета; сред находките са зърномелачки, бронзи, сърпове, ножове. В края на II хил. Пр.н.е. д. Амирабадската култура се развива(ІV - VІІ в. пр.Хр.). Подобрява се напоителното земеделие, развива се скотовъдството, заселените селища се превръщат в големи села. За големи села тогава са се смятали тези, които имат повече от 20 къщи. В същото време в степите към S.-V. от оазис, в долното течение на Сирдарья, се формира култура с главно животновъдни ферми, чиито превозвачи все пак са били тясно свързани със земеделските оазиси [виж Tagisken (Северна)]. Въз основа на тази култура от късната бронзова епоха, в степите на района на Аралско море се е развила култура на сакомасажанските племена [вж. Tagisken (Юг), Uygarak ] , от векове културно-исторически свързан с X. Смята се, че през VII-VI век. пр.Хр. Хорезмяни, приписвани на Страбон към народите Сако-Масататан, те оглавиха конфедерацията на племена, които обитаваха почти цяла Централна Азия и част от Източен Иран, но може би най-развитите центрове на тази асоциация (т. нар. Голям Хорезм) лежат в басейна на Мургаб и Герируда.
image

               В оазиса Хорезм по-нататъшното усъвършенстване на техниката на напоителното земеделие, което вече се основаваше на изграждането на големи главни канали, беше един от решаващите фактори за последващото формиране на древната Хорезмска държавност. В средата на VІ век пр.Хр. е., вероятно при Кир II, X. става част от държавата Ахеменид . На прага на VI и V век. пр.Хр.  за "град Хорасмия" и страната на Хорезмия за първи път съобщава древногръцкият автор - Хекатей от Милет. Към това време принадлежат селището Кузели-Гир и редица други селища. Според Херодот ,X. заедно с Партия, Согд и Арея е била част от XVI сатрапията на държавата на Ахеменидите. Анализ на древни произведения предполага, че при Артаксеркс II (404–358) X. се превръща в отделна сатрапия. Центърът му, вероятно, е била голяма крепост (укреплението на Калали-Гир). По времето на източната кампания на Александър Велики, X. вече е независим: през пролетта на 328 г. пр.н.е. д. цар Хорезм Цар Фарасман или Фратаферн пристигна в централата на Александър за преговори. В изкуството на древния X., което през периода на Ахеменидите е било подложено на влиянието на близкоазиатската художествена традиция, някои характеристики на културата Сак се запазват постоянно .Въз основа на синтеза на местни и заимствани елементи през IV-III век. пр.Хр. се формира отличителната художествена култура на X. В изобразителното изкуство от първите векове. н д. Появиха се елинистични влияния, проявени чрез партианците и кушаните. Отличителните особености на архитектурата на древния X. - масивността и сбитостта на обемите, парсингията на външния декор - се дължат на преобладаването на строителни материали, изработени от льосова глина (картон, кална тухла). Наред с арките бяха използвани таванни греди на колони. Каменните основи във формата на саксия на квадратна основа с 3 стъпки са традиционни. Градовете, обикновено правоъгълни в план, с редовно тримесечно развитие от страните на осовата улица, са укрепени със стени със стрелбища и кули (Kuzeli-Gyr; виж болен.) В отделни квартали или дворцови комплекси са издигнати храмове и светилища с павирана зона за свещен огън. Дворците  включваха церемониални дворове с ававани, зали и множество стаи, свързани с коридори. Дворецът Топрак-Кала е издигнат на високи цокли (около 15 и 25 м ) . Погребалните структури са представени от сгради във формата на кула с кръстовидна форма на мястото на Кюзели-Гир (V в. Пр. Н. Е.) И цилиндричен храм-мавзолей на Кой-Крилган-Кала (IV-III в. Пр. Н. Е. Виж ил. ) , Селските къщи, обикновено селскостопански къщи, имаха жилищни и помощни помещения, разположени отстрани на коридора или двора.
image

         Художествената живопис и скулптура, разработени в синтез с архитектура, бяха пропити с идеите за прославяне на плодотворните сили на природата и обожествяване на царската сила (Топрак-Кала, статуи и барелефи, рисувани с глина, многоцветни картини с минерални бои). Керамичните костници под формата на статуи са уникални (V в. пр. Хр. - първите столетия пр. Хр.) - условно обобщени изображения на мъртвите. Теракотовите фигурки са широко разпространени: богинята на плодородието, изобразена в традицията на близкоазиатската коропластика, конски фигурки, мъжки герои в дрехите „скит“ са по-рядко срещани. През IV-III век. пр.Хр направени са керамични буркани с барелефи с митологично съдържание.
image

       Бируни обявява царуването на цар Африг  през 305 г. и основаването на нова династия с изграждането на цитадела-резиденция в град Киат (близо до съвременния град Бируни). Той нарича имената на 21 хорезмски царя (нумизматичните данни и някои писмени източници потвърждават точността на неговия списък за края на VII - VIII век). 4-6 века - времето на започналата феодализация и формирането на нова, афригидна култура ,характерно за ранния феодален Xорезм до VIII век. Формирането му е повлияно значително от околните степни племена. Напоителната мрежа рязко е намаляла, доминиращите типове селища по това време са феодалното имение, замъчното имение (укрепено, с кули донджони върху пирамидалните цокли, с „гофрирани” стени) и общинската къща, които са групирани около сравнително големи феодални центрове. Серия от сребърни купи от Хорезм от VI-VIII век е известна от произведенията на изкуството на това време. с изображения на царе, богове, ритуални сцени.
            През 712 г. арабите завладяват Хорезм. Арабският командир Кутейба, според Бируни, прехвърлил властта на своя протеже. Но в Киат до 10 век. представители на династията на Афригидите продължиха да управляват. Столицата на Северен Хорезм. - Ургенч , чийто владетел Мамун ибн Мохамед обедини  през 995 г. става все по-важен . Под него и неговия наследник Мамун II, ибн Мамун нов разцвет на Xорезм .; По това време в Ургенч са работили такива изтъкнати учени като Бируни и Ибн Сина (Авицена). През 1017 г. султанът Махмуд Газневи завладява Хорезм., през 1043 г. - селджуците.
image
             В края на XI век в Ургенч на власт дойде нова династия - т.нар великите Хорезмши, чийто представител Ациз (1127–56), продължавайки политиката за събиране на земя, започната от неговите предшественици, подчини цялата северозападна част на Централна Азия. Внукът муТекеш ибн ил-Арслан (1172-1200 г.) освободил Хорезмот селджуците (1194 г.). При сина на Текеш Мохамед II Алаад -дин (1200–20) държавата на великите Хорезмшахи достигна най-голямата си сила. Границите й се простираха от северните брегове на Каспийско море до Персийския залив и от Кавказ до Индуисткия куш.

        В изкуството на Хорезм след арабското завладяване, общите черти за страните от халифата, постепенно започват да преобладават (виж арабската култура ) . Наред с мътеното мляко, сурови и дървени (рамкови сгради) започнаха да се използват изгорели тухли (в монументално строителство). Средновековните архитекти Хорезм. разработват оригиналните конструкции с куполни шатри (мавзолеи от XII век в древен Ургенч), използват тухлена зидария, резбована теракота, ганч в архитектурния декор. Поливната керамика на Xорезм се отличава с високи художествени достойнства.
image

  През 1220, в резултат на нашествията на войските на Чингис хан, състоянието на Khorezmshahs Сгънатият, Хорезм. стана част от Джучи Улус , а след това на Златната орда . През втората половина на XIV век Xорезм. преживявал нов разцвет, столицата му Ургенч била обогатена с великолепни сгради с богат керамичен декоративен полив (резбовани мозайки от типа), например мавзолеят на суфийската династия, т.нар. Тюрабек-Ханум (виж болен.) и други владетели от X. придобиха фактическа независимост. Към това време, очевидно, процесът на тюркизация на хорезмския език е приключил. През 1388 г. Тимур унищожава Ургенч и подчинява целия X. Почти цял век борбата между Тимуридите и ханове от Златната Орда продължава за притежанието на Xорезм. През 1505 г. Xорезм. попада под контрола на Шейбани хан. През 1512 г. узбекска династия дойде на власт през Xорезм., като се възкачи на Джочи; тя управлявала до края на 17 век. По-късно действителните владетели на Хорезм. са били военните водачи от узбекския клан Кунграт, като правило номинално издигащи един от Чингизидите на трона. От началото на XVII век Хива става столица на Хорезм.Архитектурните му ансамбли дават най-ярката представа за архитектурата и декоративно-монументалното изкуство на къснофеодалния Хорезм. Терминът „Хива ханат“ се използва обаче само в руската и западноевропейската литература; в местната официална терминология Хорезм продължи да се нарича Хорезмската държава, което обяснява името на Хорезмската народна съветска република, образувана през 1920 г.".
image
                Хорезм е исторически регион в долното течение на Амударья. Селище - от късния палеолит. В неолита - част от културата на Келтеминар . В бронзовата епоха тук е имало тазабагябская култура , една от основите на Амирабадската култура. Появата на ново население ок. мошеник. 8 в. пр.н.е. д. Това доведе до формирането на kuyusayskoy култура . Въз основа на това и традицията на Сако-Масагет ( Сакар-Чага и др.), Включваща култури на юг Ср. Азия, до края на VII и VI век. културата на Хорезм се формира, с напояване, развита керамика и други занаяти, монументално изграждане на кална тухла, гл. център в Кузели-Гир, В средната или третата четвърт VI в. Хорезм е бил подчинен на Ахеменидската държава (в Бехистун за първи път се споменава Хорезм), като тази конструкция е  завързана Kalaly-gyr 1 . Съобразно. През 328 г. цар Фарасман (Фратаферн) предлага на Александър Велики съвместно пътуване до Черно море. За 4–2 века. пр.Хр. и 1 в.сл. Хр.. има периоди на просперитет на древна Xорезм, с държавна религия зороастризма, собствен писмен език , календар и хронология (не по-късно от I в. сл. Хр .; според Бируни, с референтна точка от 13 век. пр.Хр.). изграждане на нови емблематични центрове През I в. пр.Хр.  през Xорезм започва освобождаването и сеченето на  собствени. монети (с образа на тамга и конник), просъществували до края на VIII, началото на IX  в.

 

              По време на криза, причинена от промяна на водния режим на Амударья, включително изсушаване на делтата на Сарикамиш, вх. неприятности, нашествия на изток и др., в Й. властта дойде династия Афригиди (305-995 г.), свързана с местния елит. Влиянието на пасторалистите от Средна и Долна Сир Дария нараства, като същевременно се поддържат редица стари традиции и контакти с юг. Към VII век ситуацията в Хабаровск се стабилизира, селското стопанство процъфтява. оазиси Pravoberezhny H. (Livoberezhya нямаше Obvodny) формира брави  подземия (Keshk) феодали ( фермери ) също увеличава въздействието kerderskoy arheologich. култура от сеитба. части от делтата на Амударья.

            По време на арабските завоевания от VIII век е  време на управлението на халифата , а след това - страни, които са разработили въз основа на нея: като Газневидите . Промените постепенно се натрупват в културата Хорезм ( Джигербент и др.), Свързана с тюркизацията и ислямизацията в т. З. Под влияние на отношенията с Бухара, Самарканд Огузес , селджуците към 1123 г.. Към средата на Х в. Гурганг стаwа столица на Хорезм  Към 1157 г., при ил Арслан, Хoрезм се освобождава напълно от Селджукските турци от сина си Текеш (1172-1200 г.) и внука Ала ал-Дин Мохамед II (1200-20 г.) от държавата Хорезмшахи, превземащи  част от средна Азия се разшири на югозапад към Каспийски, Персийски залив.
image
                 Древнее государство Хорезм - YouTube
              На посоченото с връзката място ще намерите още информация за Хорезм.




Гласувай:
60



1. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
06.07.2020 08:58
Много хубав постинг си написал!
Тези зечи, до Индия са покорени от Александър Македонски След смъртта му империята се разпада на няколко части, ръководени от негови пълководци Най- източната е Согдийската империя Тя съществува няколко века, управлявана е от македонски/ не гръцки/ царе! Хронологията им я има и е известна Столица е Согдиана- най- големият град на света тогава Роксана е согдийска принцеса Дъщеря е на Оксиарт / от Окс- Аму- даря идва името му/ Има масово преселение на хора от Балканите в посока -Согдия Това е започнало при Александър, по негово нареждане, продължило е и след това Империята е македонска След разпадането и, на нейно място се създава Кушанската империя- със същите действащи лица След нейното разпадане, започва великото преселение/ което е реално завръщане/ И там има Българи/ за гърци не се говори/
Това е между другото, ти не коментираш този момент!

Хубав ден, Адаш!
цитирай
2. barin - Благодаря, Адаш. Полезна инфор...
06.07.2020 11:42
Благодаря, Адаш. Полезна информация. Пишат го Гръко-бактрийско царство, но по-правилно е Македоно-бактрийско. В този регион се сменят народите и новият взема по нещо от предишните. Има приемственост. Не коментирах, че там са старите български земи и държави, защото на други места съм писал за това.
Поздрави!
цитирай
3. kolevdobri - Много информация.
06.07.2020 13:16
Аз също чета история и по-скоро историята на по-известните държавни образувания. Признавам, че тази информация ми беше полезна. Дали таджиките учат в училищата тази история? Централна Азия е пълна с много народи и народности, племена, езици и култури. Понякога се хващам сам, че им губя края, но така е, когато го правя заради простото любопитство, а не като професия. Плюс от мен.
цитирай
4. barin - Здравей, Добри. Таджиките са на...
06.07.2020 13:20
Здравей, Добри. Таджиките са наследници на Бактерия и Согдиана, но са преминали през арабска и монголска власт. Освен това по-късно има и Бухара, откъдето имам монета преди, когато бях колекционер. Имам някаква представа каква история учат в Тюркменистан от баща на мой приятел, който работеше доста години.
Поздрави!
цитирай
5. rosiela - БАРИН,
08.07.2020 07:48
ти мълчиш, мълчиш, търсиш, търсиш, пък ни отведеш нанякъде по света с много интересен постинг. Поздравления.
цитирай
6. barin - Малко по-дълга пауза имаше, Роси. ...
08.07.2020 08:01
Малко по-дълга пауза имаше, Роси. Обикалях из България да видя някои неща.
Поздрави!
цитирай
7. karpis - Бащата на Алгебрата е хорезмиец.
08.07.2020 20:23
Ал Хорезм е бил един от най-големите математически умоее за времето си!Не знам дали имаш инфо по темата или да пусна една малйа публикация по темата!
Поздрави!
цитирай
8. barin - Нямам достатъчно информация, К...
08.07.2020 20:35
Нямам достатъчно информация, Кристина. Ако ти можеш да публикуваш го направи. Аз обикновено търся много информация и темите ми са малко дълги, но според повечето читатели изчерпателни.
Поздрави!
цитирай
9. emi1ts - Поздрави Иво!
15.07.2020 11:05
Винаги много интересни публикации и с изобилие от информация!Благодаря!
Хубави,вдъхновени дни!
цитирай
10. barin - И аз благодаря, Еми. Темите трябва ...
15.07.2020 11:12
И аз благодаря, Еми. Темите трябва да се четат от повече хора. Засега популяризирането върви добре, но тази е по-отдалечена от нас и затова не се чете много.
Поздрави!
цитирай
11. bubetom - Много интересна тема.
17.07.2020 17:31
Винаги научавам нещо ново от теб! :)
Благодаря за което! :)
Поздрави.
цитирай
12. barin - Здравей, Бубе. Тази тема я отчитам, ...
18.07.2020 09:32
Здравей, Бубе. Тази тема я отчитам, че е за по-малко известно място. Затова са малко прочитите досега. Доволен съм, че ти харесва.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: barin
Категория: История
Прочетен: 3626733
Постинги: 423
Коментари: 5974
Гласове: 67309
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031