Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2019 07:53 - най-голямата тайна
Автор: bven Категория: История   
Прочетен: 1123 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Най-голямата тайна ли? Тя е: Кой си ти? За земния човек няма по-голяма тайна от тази. Все още много човеци идентифицират себе си единствено с физическото си тяло, защото това виждат земните им очи. И най-осезателните нужди са тези на тялото. Извън него не съществува нищо друго. Естествено е, че няма по-голямо заблуждение от това. То е втълпявано съзнателно, за да стои духовната ви същност заключена. Всичките ви грижи и цялото време са заети главно от физическото ви тяло и физическото съществуване. Животът в ниските измерения дълго време е бил забулен от тази измама. Вкопчени във всекидневието и в грижите около тялото, много поколения са преживели безброй прераждания, без да употребят правилно живота, който им е даден на Земята.

Страданието на заключените Души, които са били в стагнация, е оставало неизвестно за ума на физическия човек. Тайната за същността на човека е била известна само на Посветените и на Духовните Учители. Тя вече частично е известна на доста земни хора – знаят я онези, които са усетили, че истинската им същност е друга. Естеството на тази друга същност не е физическо. То е от фина енергия – енергията на Душата, взета от Духа, произтекъл от Първоизвора. Физическо тяло, фини тела, семенен атом, Душа, Дух и Духовно Слънце са компонентите, които съставят земния човек.

Но кой си ти – конкретният човек? Какво съхраняват астралното, менталното, причинното и духовното ти тела? Какво съдържат твоят Висш Аз и семенният атом? През какви светове е преминала Душата ти? Колко е успяла да отключи от Божествения си потенциал? Защо е слязла в ниските измерения? Какво се случва с Душата ти по време на сън? Огромни възможности и информация се съдържат в теб. Ти частично познаваш само физическото си тяло. Дори то в голяма степен ти е непознато и е загадка за непросветените хора и дори за учените.

Предстои ти да узнаеш толкова много за себе си! Странното е, че другите са ти много по-интересни. Какво правят и защо? Какво мислят и защо го мислят? Какво чувстват и коя е причината? Човешките мисли щъкат главно навън. Чуждият двор и чуждото канче са обекти на много голям интерес. Е, може би вече е дошло времето да надникнете в собствения си двор и в собственото си канче. Те са много, много по-интересни. Чуждото богатство си остава чуждо. Узнай какво е твоето богатство. Поискай да узнаеш причините, поради които си този човек, тази личност, тази същност. Дълбочините ти са неизбродими. Остави другите да се занимават със собствения си живот и със собствените си дълбочини. Смисълът на всеки живот се съдържа в познатия призив – „Познай себе си!“. Много често припомняме този древен призив. Задачата ти е грандиозна. Колкото по-дълго отлагаш да се заемеш с нея, толкова по-труден и по-безсмислен ще ти се струва животът.

Ако започнеш да чуваш сигналите на физическото си тяло и правилно да го обгрижваш, ще ти останат време и енергии да се заемеш с контрола над мислите, чувствата и действията си. Животът ще стане по-лесен. Тогава ще забележиш Природата – нейната красота и разумност. Нещата от живота ще проявят своя смисъл. По-често ще си казваш: „Аха, това ли било?!“ Яснотата дава спокойствие. Спокойствието е ключът към същността ти. Дали ще поискаш и дали ще успееш да я отключиш? Може би те е страх от неизвестността? Застанал си пред дверите на най-голямата неизвестност – твоята собствена същност! Това е обширна и много интересна за изследване територия. Пълна е с много тайни. След като си извървял много физически пътища и си застанал пред духовните си двери, се иска кураж, за да пристъпиш в духовната пътека. Тя в началото е тясна и трудно се забелязва, но ако я уцелиш, постепенно ще се разшири и ще те отведе на широкия Духовен друм. Дошло е време да поизоставиш физическите пътища. Дошло е време да направиш първите стъпки към опознаване на собствената си Духовна същност.

Ако досега си си мислил, че си никой, просто си обикновен човек, който се е родил и ще умре, скоро ще узнаеш, че си във велико заблуждение. И първата ти работа, стъпвайки на духовната пътека, е да започнеш да отхвърляш заблудите. Те са много силен и упорит враг. Не отстъпват лесно. Засилват съмненията ти. Опитват се на всяка цена да те върнат на физическата територия, която все пак ти е най-позната. Всяка промяна започва с първата крачка и с първото осъзнато разбиране, че ти е необходима промяна. Промяната изисква усилия. Те обикновено се оказват основната спирачка да внесеш промяна в живота си.

Животът вече ти е показал, че той е усилие. За всяко желано нещо трябва да положиш усилие. То е основният житейски двигател! Нищо не се задвижва, без да има двигател. Човешкият двигател е усилието. Желанието за промяна не е достатъчно. Искаш да узнаеш кой си. Искаш го и си нетърпелив. Изгони нетърпението. То те изтощава. Пречи ти да видиш детайлите, а те са много, много важни. Дай първото място на Смирението!

Според мен най-великото качество, което човек може да има, е смирението. То не е слабост. Смиреният човек е най-еластичният, най-пластичният в света. Всичко, каквото му се сложи да носи, той издържа: и беднотия може да дойде, и болести може да дойдат, и смърт може да дойде (за смирения смърт няма), но казвам, че каквото и да дойде до главата на смирения, той всякога е тих и спокоен, всичко издържа. Това е истинският човек. Той казва: “Бог, който живее в мен, не умира; Бог, който живее в мен, сиромах не става; Бог, който живее в мен, роб не може да стане; Бог, който живее в мен, не може да се обезсили, не може да се обезсърчи, нито да се отчае. И десет пъти да ме връзват, и в затвор да ме слагат, като кажа:”Господи!”, всички тия въжета веднага ще паднат. (Дънов, Петър. Саваат Амон Ра , НБ, 1926 )

Постигането на смирението е дълъг и бавен процес. Чак когато се смириш, започваш да проглеждаш в собствените си тайни. Смирението е първият ти истински приятел – помага ти да се отърсиш от бързането и от безсмислените желания. Оставаш всеки ден в самота и в тишина и светът навън спира да ти е интересен. Ти си този, който е най-интересен. Ти си голямата тайна и неизучената територия. Твоят неизвестен досега свят ще допусне в себе си само теб. Не се надявай някой друг или нещо отвън да ти каже истината за теб самия. Някой ясновидец може да види някаква малка частица от теб, но може и да те обърка.

Защото си започнал да имаш духовни интереси, не означава да пренебрегваш нуждите на физическото си тяло. Повече го заобичай и научавай още и още за него, за да знаеш как да го стопанисваш правилно. И то ще ти служи с Любов – като вярно куче. Тялото ти обича чистотата - чиста вода, чист въздух, чиста растителна храна. То обича движението, разходки в Природата и Слънцето.

Не изпускай юздите на мислите си. Дръж ги в позитивния коловоз. Не им позволявай да обсъждат другите.

Не изпускай юздите и на чувствата си. Забрави завинаги, че можеш да завиждаш, да мразиш, да отмъщаваш, да се гневиш…

Знай, че си нещо велико и стойностно. В теб е вложена същността на Твореца.


http://www.spiralata.net/kratce/index.php/predst-kniga/1061-bagrina7


Тагове:   дух,   душа,   творец,   тайна,   смирение,


Гласувай:
11



1. bven - peperutka, като знаеш толкова много, защо и ти не напишеш нещо подобно,
09.12.2019 11:10
че да те чете целия блог, ами се чудиш каква глупост несвързана да чукнеш?!

Хайде, чакаме с внимание
твоите слова, но с една молба -
гледай да няма много грешки,
че объркваш мислите човешки:)))!

цитирай
2. batogo - !!!:))) Благодаря ти, Бвен, че подсещаш читателите си за основния смисъл на живота!
09.12.2019 14:08
Напълно подкрепям Истината, че най-важната мисия, за която човека е създаден е, да познае и осъзнае божествената си същност и да даде най-доброто от себе си за развитието и благоденствието на Цялото. Останалото са празни илюзии, често с катастрофални последици.
Нека Светлината и Истината са винаги с теб!
цитирай
3. bven - Благодаря за отзива ти, batogo :)))
09.12.2019 17:39
Да се надяваме, че най-сетне всички обръщаме внимание на себе си - физично тяло, както и другите енергийни тела! Да оставим чуждите богатства и да погледнем своите богатства - умишлено скривани от нас хилядолетия. Да погледнем в своята чиния и своето канче - спокойни и балансирани и да вземем живота си в свои ръце. Когато достигнем хармонията на Космоса, да се свържем с Източника на нашето съществуване и да постигнем знанието за това, кои сме!
Хубава вечер желая!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14905505
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39057
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава