Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2016 22:22 - Аспургите и Аспарух
Автор: andorey Категория: История   
Прочетен: 10153 Коментари: 8 Гласове:
9

Последна промяна: 01.02.2016 07:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

В споменатите по горе аспургиани, редица автори виждат военна дружина или партия на политически поддържници, последователи на боспорския цар Аспург. Именно от редиците на аспургианите се формирала новата боспорска аристокрация. Аспургианите са точно такива, каквито са нашите представи за  дружината на Аспарух. Те са тежковъоръжени воини-конници, представители на елита на ранното средновековие, опитни във военното дело и умеещи да повеляват и управляват. Разполагаме и с автентични изображения на боспорската войска и боспорските конници, открити в царски гробници, датиращи от началото на новата ера.

Названието „аспургиани” е засвидетелствано и в боспорските каменни надписи от 3 век като независима политическа или административна единица, начело на която стоял началник на аспургианите (обозначен и с гръцката титла хилиарх).

image

Стенопис на тежковъоръжен конник, от гробница в Керч, І-ІІ век


      В един от най-консервативните обичаи, които служи на археолозите за доказване на културно-историческа приемственост – погребалния обичай, също наблюдаваме твърде показателна близост. Представители на аспургианите били погребвани в правоъгълни гробни ями, покрити с земен насип, или казано иначе могилни ями. Много често в гробната яма, или непосредствено до нея, археолозите откриват и глава от кон или цял цял конски скелет, заедно със снаряжението, принесен в жертва при извършване на погребалния обред. Наред със скелета на погребания воин, в тези погребения се откриват и дълги мечове, части от защитно въоръжение, глинени купи и стъклени римски чаши. Характерното поставяне на глинена паница или купа до главата на починалия воин е също нещо характерно и за погребенията от Дунавска България в по късния период 7-9 век.

Керамиката е друг много важен елемент, служещ на археолозите за датиране на даден паметник и за доказване на връзки и приемственост между една археологическа култура и друга. В този смисъл също намираме много сходни керамични форми от южните земи на Таманския полуостров и земите на Дунавска България.

Аспургианите се упоменават чак до края на 6 век от н.е., от древните хронисти като Птолемей, Херодиан, Стефан Византийски и др.

Един от най-късните каменни надписи, свидетелстващ за съществуването на Боспорското царство, отбелязва изграждането на защитна кула по време на цар Тиберий Юлий Дуптун (Τιβερίου Ἰουλίου Δουπτούνο). Поради спорове при четенето на годината, някои изследователи на паметника го датират в началото на 5 век, а други в края на същия век. Този надпис показва, че първоначалното хунско нашествие от 4 век, не е успяло да унищожи боспорската държава. Името на владетеля Дуптун също предизвиква интерес, както и споменатите по горе лични имена. Името Дуптун е във връзката с подобните тракийски и български имена - Тохун, Негун, Славун, Корсун, Белгун, Вардун, Вихтун, както разбира се и името на наместника Гостун, който е споменат в Именника на българските владетели, след Авитохол и Ирник и преди Курт и Безмер.

 image

     Страница от сборник от края на 15 век, с т.нар. Именник на българските князе


      Макар и далеч не изчерпателни историческите сведения и археологическите данни свързани с историята на Боспорското царство от 1- 6 век дават основания за следните заключения. Историята на това северночерноморско царство е неоснователно пренебрегвана от българските историци и археолози. Неправилната представа, че българите са едни сравнително късни нашественици в земите по долното течение на река Кубан е попречила да се установят редица културни и исторически сходства. Или по-точно казано, те са били търсени в една неправилна посока. Изнесените по горе данни очертават  картината на една приемственост между старите боспорски родове и дошлите в края на VІІ век край дунавската делта българи на Аспарух. Тези наследствени родове на висшата аристокрация, участвали в управлението на Боспорското царство в продължение на няколко столетия, още от първи век преди и първи век след новата ера. Те преживяват в старите си земи последователно няколко нашествия - на готи, хуни, авари. Въпреки това историческите и археологическите данни показват, че голямата част от боспорската военна аристокрация успява да преживее смутните и размирни времена на нашествията. Във втората половина на VІІ век обаче, една част нея е принудена да отстъпи пред натиска на хазарите и се оттегля на запад към делтата на Дунав. Заселването тук не е лесно поради съпротивата на византийците. Същевременно както споменават ранносредновековните автори, воините на Аспарух влизат в сблъсък и с една час от аварите, настанили се по рано край делтата на Дунав. Но така или иначе, в крайна сметка следващите Аспарух успяват да се наложат, благодарение на своите управленски, стопанско-икономически и военни традиции и полагат тук началото на държавността на Първо българско царство.

 

 

 

 

 

 

 


 

 





Гласувай:
9


Вълнообразно


1. marknatan - Аспургианите-"мръсен и н...
01.02.2016 02:27
Аспургианите-"мръсен и нечист народ настанил се в ... Онгъла" са локализирани отдавна м/у Аланите и Лазите на Табула Певтингерия от Везд Ист Анарх и то не с бабини деветини
виж тук:

http://marknatan.blog/history/2011/12/27/aspurgite-quot-mrysen-i-nechist-narod-nastanil-se-v-ongyla-q.872967

глава " 27.12.2011 13:55 - Аспургите-"мръсен и нечист народ настанил се в ... Онгъла" локализирани м/у Аланите и Лазите на Табула Певтингерия "
цитирай
2. andorey - Привет
01.02.2016 07:43
Да, чел съм всичко свързано с аспургите (аспургианите), което се намира в мрежата... А то не е много... Давам линк към картата, която си качил -
http://marknatan.blog/photos/108589/original/tabpevt.jpg
(Аспургиани - горен десен ъгъл, на изток от Меотида...)

Ами там ще да е връзката - между Аспарух и аспургианите...!
цитирай
3. shtaparov - Има резон в тези твърдения, има и ...
02.02.2016 00:32
Има резон в тези твърдения,има и логика а съвпаденията не са случайни.
цитирай
4. andorey - Точно така Щапаров, открихме на...
02.02.2016 19:42
Точно така Щапаров, открихме най-сетне храста, от който ще изскочи зайчето...!
цитирай
5. atil - Между aспургите и Aспaрух общото е в ...
06.02.2016 13:09
Между aспургите и Aспaрух общото е в думaтa. Нa тaзи плоскост също толковa общо имa и със Спaртa и Спaртaк. Aспaрух е прозвище дaдено нa третия син нa Куртбaт от сaмия него в пaмет нa връщaнето в бългaрските предели нa селището Aспaк. То се нaмирaло нa териториятa нa днешен Кубaн и било първaтa столицa-лaгер нa хуните в Европa. Зaтовa събитието било пaметно.
Гостун е слaвянското име-длъжност нa Бу Юргaн("Оргaнa"), ознaчaвaщо- регент.
Боспорския aдaш нa Aспaрух имaл дружинa, която кръстили нa името му? И той и нaшия цaр Aтил Мaджaр("Aспaрух") освен дружини сa имaли и войскa. Нaродно опълчение и т.н.
Тежкaтa конницa се излъчвaлa от aристокрaциятa. От тях били и дружинниците- джури. По-късно те обрaзувaли съсловието нa военнaтa aристокрaция. Джурa - военен феодaл, рицaр.
Никaкви хaзaри не сa притискaли Aспaрух през 679 г., по товa време той вече е зaбрaвил зa тези съюзници нa брaт си. Те нa десния бряг нa Днепър вообще не сa минaвaли. Седaлището нa Aспaрух било в днешнa Молдовa нa р. Прут. Aтaкувaли с брaт си Кубер Бaлкaните, зaщото Aспaрух не се чувствaл спокоен тaм след кaто Бaян се върнaл в Киев... Кубер му помогнaл. С aвaрите не сме били във врaждебни отношения.
Нaродa с Aспaрух бил " безчисленно множество" кaкто свидетелствa бългaринa преводaч нa Мaнaсиевaтa хроникa от 14 век. И нaселил цялaтa зaвлaдянa земя до Дрaч.
цитирай
6. andorey - Атил, добре че си един обикновен ...
15.03.2016 04:09
Атил, добре че си един обикновен псевдоисторик...
цитирай
7. marriam - Завета на Кубрат
27.07.2016 16:53
Винаги съм се чудила на тази история с Кубрат и стрелите. Бащата завещававана синовете си да са заедно, а те хукнали през глава да се спасяват кой на където му видят очите.... нещо не се връзва.
Мися, че това е по-скоро план за разширение на територия, в който братята трябва да помнят, че са едно и да се подкрепят.
цитирай
8. andorey - Винаги съм се чудила на тази история ...
29.12.2016 15:39
marriam написа:
Винаги съм се чудила на тази история с Кубрат и стрелите. Бащата завещававана синовете си да са заедно, а те хукнали през глава да се спасяват кой на където му видят очите.... нещо не се връзва.
Мися, че това е по-скоро план за разширение на територия, в който братята трябва да помнят, че са едно и да се подкрепят.


Просто тази басня е стара, за бащата, снопа пръчки и синове, които не трябва да се разделят - още от времето на Езоп...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: andorey
Категория: История
Прочетен: 2141542
Постинги: 353
Коментари: 2326
Гласове: 5588
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031