Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2013 11:54 - Авторитетно генетично изследване потвърди, че българите са тук от поне 10 000 г. Антибългарският мит за ‘смесения народ’ отива в небитието
Автор: prarodinata Категория: История   
Прочетен: 86757 Коментари: 25 Гласове:
38

Последна промяна: 20.09.2013 23:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

По принцип избягвам да публикувам резултати от генетични изследвания, касаещи произхода на българите. Причината за това е, че различните изследвания досега даваха взаимно противоречащи си резултати и не успяваха да убедят в достоверността си. Макар последните проучвания да сочеха, че над 20% от българските мъже са потомци на местно население на Балканите отпреди 8000 години, неясната методология на изследванията, както и терминологичната бъркотия с понятията ‘прабългари’, ‘славяни’, ‘траки’, че и най-новото –  ‘особени славяни’  – не помагаше на любознателния българин да бъде сигурен в произхода на гените си. Не на последно място фактът, че тези изследвания стигаха до нас чрез родните медии, които обикновено компенсират отсъствието на качествена журналистика със сензационни и повърхностни материали, не ни помагаше особено да им се доверим.

За разлика от досега, данните от това изследване черпим от самия извор без посредничеството на родните СМИ. Изследването е направено с най-съвременна технология и методика от българо-италиански научен колектив. Изпъкват имената на директора на Института по експериментална морфология и антропология проф. Йордан Йорданов и директора на Института по микробиология при БАН акад. Ангел Гълъбов. Статията е публикувана в реномирана научна онлайн платформа и е преминала научна редакция (Peer reviewed); може да се види тук: Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestry

Резултатите от изследването вече са дискутирани в българското интернет пространство: тук и тук .

За съжаление авторите на тези статии се влияят твърде много от лишената от всякакво научно основание мантра за ‘славяни’, ‘траки’ и ‘прабългари’ и това значително изкривява техния анализ на резултатите от изследването. Затова моят подход ще бъде да преведа най-важните пасажи от научната статия и да оставя самите автори на изследването да говорят. А те имат да кажат изключително важни неща.

За да спестя на читателите, които нямат времето и възможността да проследят тежкия на места научен жаргон, първо ще изброя накратко най-съществените изводи от изследването, а след това ще дам и своя превод на основните моменти:

 
*  Изследвани са различията в Y-хромозомите на 808 български мъже;

2.   * В генофонда на българите преобладават характерни за европейците хаплогрупи;
  * 40% от днешните българи принадлежат към хаплогрупите E-V13 и  I-M423, които най-вероятно са възникнали в нашата Прародина на Балканите и оттук са били разпространени в цяла Европа от нашите предци при тяхната демографска експанзия  след овладяването на земеделието;
* За българите са характерни "автохтонни, почти ендемични, редки и уникални" генни комбинации (Българският ген?)  

image

Карта с разпространението на хаплогрупа E-V13

*    *  Българите заемат междинно място между източноевропейските и средиземноморските популации и са много далеч от тюркските народи – едва 1.5% от българите носят генетични маркери, характерни за тюрките. 

1.  * Противно на широко разпространените и лишени от всякакво основание (антибългарски) тези, че българите са ‘смесен народ’ и ‘който не е минал оттук, той не е оставил гените си’, резултатите от това изследване убедително показват, че българският народ е изключително хомогенен в генетичен план. Изследователите, занимаващи се с истинската българска история, отдавна твърдят това на базата на консерватизма и устойчивостта на българския език, на духовната и материална култура на народа ни. Един ‘смесен’ народ не би могъл да съхрани език и обичаи в продължение на толкова хилядолетия. За това е нужна чиста кръв, която дедите ни са пазили ревностно. Днес вече имаме научното потвърждение на тези изводи и отровната заблуда, че българите са мелези, поема по пътя към небитието. Време е да поискаме официално извинение (а защо не и съдебна отговорност) от всичките поръчкови "учени", на които десетилетия наред плащахме заплати, за да ни лъжат, че сме: тюрки, номади, мелези, а в по-ново време и иранци. Най-старият европейски народ, създателят на съвременната цивилизация преглъщаше твърде дълго тези унижения, но всяка лъжа има край...
 

Превод на откъси от оригиналната публикация 

"За да дефинираме по-добре структурата и произхода на генофонда на българските мъже, ние разгледахме различията в Y-хромозомата на 808 българи. Установихме, че генетичният фонд на Y-хромозомата у съвременните българи се представлява предимно от западно-евразийски хаплогрупи (около  40% принадлежат към хаплогрупите E-V13  и I-M423 и 20% – към R-M17 ). Хаплогрупите, разпространени в Близкия изток (J и G) и в Югозападна Азия (R-L23 *), се срещат в честоти съответно от 19% и 5%. Хаплогрупите C, N и Q, характерни за алтайски и централноазиатски тюркски популации, се срещат в пренебрежима честота от само 1.5%. Анализите на основните компоненти дава на българите място сред европейските народи, генетично далеч от тюркскоезичните групи от Центр. Азия и популации от югозападна Азия. В рамките на страната генетичните вариации са обособени в западна, централна и източна България, което сочи, че Стара планина не е била преграда за придвижването на хора. Анализът на генетичното потекло дава следните интересни резултати:

1.    * R-L23 се среща в Източна България от края на ледниковия период;

2.  * Хаплогрупа E-V13 има мезолитна (ок. 10 000 г. пр. Хр., б.м.) възраст в България, откъдето се разпространява след пристигането (?) на селското стопанство;

3.  * Хаплогрупа J-M241 вероятно отразява неолитната експанзия в западна посока на най-ранните земеделски общества  по Черноморието. Като цяло, в светлината на последните исторически изследвания, които показват значителен прабългарски генетичен принос в съвременните българи, нашите данни показват, че общо наследство по мъжка линия между прабългарите и алтайски/централноазиатски тюркскоезични групи или не е съществувало, или е било пренебрежимо малко."

"От генетична гледна точка, последните анализи на митохондриална ДНК, както и анализите на автозомите, хромозомните вариации на съвременните българите попадат между източноевропейските и средиземноморските популации. В частност, почти целият фонд от митохондриална ДНК на българите има западно-евразийски произход и включва отличителни генетични маркери от всичките европейски популационни вълни от късно-палеолитната колонизация на Европа до по-скорошната ‘неолитизация’ на Европа (която разбира се започва от нашите земи, б.м.)"

Методология

"Проведохме анализ на генотипа на 808 ДНК проби от български мъже без роднински връзки помежду им. Всички дадоха информирано съгласие и предоставиха лична генеалогическа информация преди събирането на пробите. В изследването бяха включени само лица с бащи от български произход."

 

"В съответствие с едно задълбочено антропологическо проучване на българите класифицирахме пробите според предишното (преди 1999 г.) административно деление на страната. Така, на база информацията за родното място на бащата, 739 от пробите бяха по категоричен начин причислени към една от деветте области на България, а именно: Бургас (N = 45), Хасково (N = 41), Ловеч (N = 62), Монтана (N = 80), Пловдив (N = 159), Разград (N = 21), гр. София (N = 59), София област (N = 257), Варна (N = 15)."

Резултати и дискусия

"Най-разпространените хаплогрупи сред българите са I-M423 (20.2%) и E-V13 (18.1%). Те представляват АВТОХТОННИТЕ И ПОЧТИ ЕНДЕМИЧНИ подгрупи I-P37 и E-M78 в югоизточна Европа. На трето място е общата евразийска хаплогрупа R-M17,  която се среща при 17.5% от българите, от които 42,9% принадлежат към специфичната за Европа подгрупа R-M458. Хаплогрупа R-L23, източният клон на западно-евразийската хаплогрупа R-M269 присъства в генетичното наследство по бащина линия на 5,2% от българите (…) На следващо място е Hg I-M253 (4.3%), която е харктерна за индивиди от северна Европа. Тя е последвана от две подгрупи на J-M172, а именно J-M241 и J-M530 (Средиземноморска/Егейска), наблюдавани с честота от 3.8% и 2.4%  респективно. Останалите хаплогрупи са с  честота по-малко от 2%.
Тези открития показват, че съвременният български генофонд е ПОДЧЕРТАНО ХОМОГЕНЕН, а Стара планина вероятно не е представлявала сериозна преграда пред генетичния обмен."


image

"Схематичното представяне на спектъра на подгрупите в хаплогрупа I-M423 се характеризира със звездовидна форма с център – най-често срещания хаплотип, характерен за всички балкански популации. Топологията на хаплогрупната мрежа съответства на предишни заключения, че ХАПЛОГРУПА I-M423 Е ГЕНЕТИЧНО НАСЛЕДСТВО ОТ ЛОВЦИТЕ И СЪБИРАЧИТЕ, ОБИТАВАЛИ БАЛКАНИТЕ ПРЕЗ МЕЗОЛИТА И ТЯХНАТА ЕКСПАНЗИЯ СЛЕД ОВЛАДЯВАНЕТО НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО. СТРУВА СИ ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ БЪЛГАРСКИТЕ ПРОБИ СА РАЗПРЪСНАТИ ПО ЦЕЛИЯ СПЕКТЪР И ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ РАЗРАСНАЛИ СЕ ВПОСЛЕДСТВИЕ, РЕДКИ И УНИКАЛНИ ХАПЛОТИПОВЕ. ТОВА РАЗНООБРАЗИЕ Е ЛЕСНО ОБЯСНИМО С ОГЛЕД НА ГОЛЯМАТА ДРЕВНОСТ НА I-M423 В БЪЛГАРИЯ."

image

 Карта с разпространението на хаплогрупа I-M423

 "Изключвайки босненските хървати и македонските гърци, за които стандартната грешка е твърде голяма, най-старите образци на E-V13 на Балканите, датиращи от времето на мезолита, се срещат в проби от ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ (9.3±3 хиляди г.) Тази стойност, която се припокрива с тази, регистрирана в Турция (10.6±3 хиляди г.), показва, че E-V13 ВЕЧЕ Е БИЛА НАЛИЦЕ (ОСВЕН АКО НЕ Е ВЪЗНИКНАЛА) ПРЕЗ МЕЗОЛИТА В ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ, ОТКЪДЕТО Е ПРЕТЪРПЯЛА ЕКСПАНЗИЯ ЗАЕДНО С ПРЕХОДА КЪМ ЗЕМЕДЕЛИЕ."


Литература

Йорданов, Йордан и колектив. Антропология на населението на България в края на XX в. Акад. издателство „Проф. Марин Дринов” към БАН, 2006. 

Попов, Методий. Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите. БАН, 1959.

Karachanak, S., et.al. Y-Chromosome Diversity in Modern Bulgarians: New Clues about Their Ancestry. 

Battaglia, et. al. Y-chromosomal evidence of the cultural diffusion of agriculture in southeast Europe. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_E-V68#E-V13_and_ancient_migrations

http://en.wikipedia.org/wiki/Haplogroup_I-M438

http://dienekes.blogspot.com/2008/12/expansion-of-e-v13-and-i-m423-from.html

http://akademika.bg/2013/03/%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D0%B4-%D0%B0%D0%BD%D0%B3%D0%B5%D0%BB-%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D1%8A%D0%B1%D0%BE%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5/

https://www.bulgarianhistory.org/%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B2%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80/

http://zdravgr.blog.bg/history/2013/08/07/dnk-i-bylgarite-zashto-ne-sme-doshli-ot-pamir.1137351

http://gepard96.blog.bg/history/2011/09/07/quot-harakterizirane-na-antropo-genetichnata-identichnost-na.815553

http://www.desant.net/show-news/20780/

http://www.mediapool.bg/balgarite-sa-osobeni-slavyani-sas-sredizemnomorska-zhilka-news183796.html



Тагове:   България,   Азия,   БАН,   народ,   Мелез,   лъжа,   Генетика,   македонци,   тюрки,   неолит,   Селско стопанство,   антропология,   Балкански полуостров,   уникални,   българи,   земеделие,   европейски,   Европа,   Земя,   българин,   Балкани,   генофонд,   гени,   Близкия изток,   албанци,   експанзия,   хървати,   сърби,   ДНК,   прабългарски,   босненци,   Спектър,   прародина,   популация,   генетичен код,   хаплогрупа,   Йордан Йорданов,   древнобългарски,   генотип,   генетичен материал,   праистория,   Палеолит,   смесен,   люлка на цивилизацията,   прародината на българите,   автохтонен,   автохтонност,   акад Ангел Гълъбов,   генетично изследване,   люлка на българската цивилизация,   хомогенен,   e-v13,   i-m423,   r-m17,   r-l23,   хаплогрупи j,   ендемични,   мезолит,   тюркски,   генетичен маркер,   Българският ген,   най-старият народ,   европейски народи,   генетични вариации,   неолитизация,   неолитна експанзия,   хиляди години,   генетично наследство,   бащина линия,   хаплотип,   митохондриална,   особени славяни,   късен палеолит,


Гласувай:
38



1. vestitelkata - Благодаря ти, че сподели това из...
04.09.2013 12:42
Благодаря ти, че сподели това изследване! Сега остава само въпросът ще предприемем ли нещо, след като знаем тази информация. Аз ще съм доволна на официално признание и извинение от тези "учени", както и пълна корекция в учебниците! После защо сме нямали самочувствие... Действително е много обидно!
цитирай
2. prarodinata - Благодаря ти, че сподели това из...
04.09.2013 16:54
vestitelkata написа:
Благодаря ти, че сподели това изследване! Сега остава само въпросът ще предприемем ли нещо, след като знаем тази информация. Аз ще съм доволна на официално признание и извинение от тези "учени", както и пълна корекция в учебниците! После защо сме нямали самочувствие... Действително е много обидно!

Йоана, радвам се, че намираш публикацията за интересна! Възмущението ти е напълно оправдано. Няма друг народ на света, чиято история да е дотолкова изкривена и манипулирана. Всеки се напъва да се изкара по-велик, отколкото е, само ние се мъчим всячески да се принизим...
И това продължава вече дълги години, ще са нужни титанични усилия да се измъкнем от това унизително положение, в което сами (е, и с немалко чужда 'помощ') се поставихме. Най-сериозният пример е това: 'На кръстопът сме и който не е минал оттук, той не е оставил семето си'. Тази гнусотия съм я чувал десетки пъти и от най-свестни и искрени, но безкрайно заблудени хора. Наред със 'земя като една човешка длан', това са две от най-отровните и перфидни манипулации, с които погубват достойнството и честта ни.
Истините за Българското трябва да се разпространяват с всички сили, защото тук вече говорим не просто за борба за чест и достойнство, а за самото оцеляване на българския 'уникален, автохтонен, рядък и ендемичен' ген. Той явно пречи на някои и то не от вчера...
А тези, които смятат, че прабабите и майките им с готовност са приемали чуждото семе и тези, които са готови заради 'лек и щастлив' живот или пък 'от любов' да го приемат и днес, умишлено се самоотделят от българската нация с всички последици от този акт. Не че някои от тях ще четат някога в този блог, но все пак да предупредя, че последиците ще бъдат убийствени - за тях и за обърканото им потомство.
Поздрави и извинения за мрачните мисли...!



цитирай
3. prarodinata - Българският ген
04.09.2013 17:18
Преди време Андрей Киряков запита в блога си кои са двете най-ценни неща в България. Без колебание отговорих: 'българският език и българският ген'. И до днес твърдо стоя на това мнение. И двете са дар от Създателя не само за нас, привилегированите, но и за цялото човечество. Скоро всички ще разберат това. Един ден, когато България отново се управлява от българи, защитата на тези нематериални съкровища ще бъде първостепенна национална задача, а поругаването им... ще бъде просто немислимо.
Истината и само Истината ще ускори идването на този ден. Затова, не просто я споделяйте, крещете я от покривите, както казват тези недоносени бебета, англичаните :)
цитирай
4. vestitelkata - Аз в такива моменти много обичам да ...
04.09.2013 19:52
Аз в такива моменти много обичам да си припомням припева на песента на Емил Димитров "Ако си дал" - "Ти закъсняваш, понякога истино, но винаги идваш, идваш при нас!" И една наша поговорка " Шило в торба не стои!" Запазили сме се, не сме се размили генетично и това явно подлудява някой! :))) Дано не изчезнем сега от глупост! А ти не се ядосвай, то всичко се връща! Поздрави и лека вечер! ;)
цитирай
5. dinkov - Динков
05.09.2013 00:00
От хаплогрупи признавам си не разбирам, но винаги съм се интересувал от произхода ни. А това, че по тези земи (Балканският полуостров) е една от най-ранните форми на живот си има съвсем логично обяснение. Икономическо.
Балканския полуостров има като даденост, едни от най-добрите природо - климатични условия за живеене. Четири сезона, планини, равнини, низини, две морета Егея и Черно (уникално вътрешно море, с отлични показатели за поселение), че е съвсем нормално още от най-древни времена да има население. Това население няма как да се изпари. Може да се разсели, когато вследствие на добрите условия на живот се размножи( не напразно през Средните векове са казвали, че раят започва след като се преминат "Траянови врати"), а в последствие част от него да се завърне в родината на предците си (680 г.). Тя винаги ще е привлекателна от разказите на народа и се предава от поколение на поколение, а и всеки търси по-добро място за живеене, а ако е и принуден от чужди военни сили да си търси нова Родина, няма нищо по-естествено от това да потърси Родината на предците си. Ако тя е владение на друга държавна организация (Източната Римска империя), освен с бой няма как по-друг начин да се настани там. И кого ще потърси за помощ и съюзник. Естествено, че местното население. А ако те са им много близки роднини ( запазили са си сходен език и обичай), разбира се, че ще направят съюз против окупатора.
А на генетичните изследвания ако не вярваме...на какво друго да вярваме.
Икономическата логика, познатите ни исторически факти и генетиката не се изключват.
Поздрав за статията.
Ицко
цитирай
6. apostapostoloff - Да, така е, но
05.09.2013 05:45
българите по принцип са си траки.
цитирай
7. prarodinata - От хаплогрупи признавам си не ра...
05.09.2013 07:58
dinkov написа:
От хаплогрупи признавам си не разбирам, но винаги съм се интересувал от произхода ни. А това, че по тези земи (Балканският полуостров) е една от най-ранните форми на живот си има съвсем логично обяснение. Икономическо.
Балканския полуостров има като даденост, едни от най-добрите природо - климатични условия за живеене. Четири сезона, планини, равнини, низини, две морета Егея и Черно (уникално вътрешно море, с отлични показатели за поселение), че е съвсем нормално още от най-древни времена да има население. Това население няма как да се изпари. Може да се разсели, когато вследствие на добрите условия на живот се размножи( не напразно през Средните векове са казвали, че раят започва след като се преминат "Траянови врати"), а в последствие част от него да се завърне в родината на предците си (680 г.). Тя винаги ще е привлекателна от разказите на народа и се предава от поколение на поколение, а и всеки търси по-добро място за живеене, а ако е и принуден от чужди военни сили да си търси нова Родина, няма нищо по-естествено от това да потърси Родината на предците си. Ако тя е владение на друга държавна организация (Източната Римска империя), освен с бой няма как по-друг начин да се настани там. И кого ще потърси за помощ и съюзник. Естествено, че местното население. А ако те са им много близки роднини ( запазили са си сходен език и обичай), разбира се, че ще направят съюз против окупатора.
А на генетичните изследвания ако не вярваме...на какво друго да вярваме.
Икономическата логика, познатите ни исторически факти и генетиката не се изключват.
Поздрав за статията.
Ицко

Логиката Ви е безупречна! Единствено автохтонната Истина за българите позволява да се наредят всички парчета на пъзела, без да се налага белите полета да запълваме с измислици-премислици и зле скалъпени басни.
Поздрави!
цитирай
8. prarodinata - Аз в такива моменти много обичам да ...
05.09.2013 08:05
vestitelkata написа:
Аз в такива моменти много обичам да си припомням припева на песента на Емил Димитров "Ако си дал" - "Ти закъсняваш, понякога истино, но винаги идваш, идваш при нас!" И една наша поговорка " Шило в торба не стои!" Запазили сме се, не сме се размили генетично и това явно подлудява някой! :))) Дано не изчезнем сега от глупост! А ти не се ядосвай, то всичко се връща! Поздрави и лека вечер! ;)

Йо, няма да изчезнем, подобен вариант просто не съществува, но опитите в тази посока продължават и за съжаление предстои да ескалират...
Оцеляването никак няма да е лесно, то ще си е истинско пречистване...
цитирай
9. syrmaepon - Протоиталийците, 800 г. пр. н.е. – 7 скелета с “балканската” I-2, 1 със R1b, и 2 със “славянската” R1a.
05.09.2013 10:55
http://anthropologyreviews.com/?p=668
цитирай
10. evalten - Както всички маски в българския ...
05.09.2013 12:20
Както всички маски в българския политически живот вече падат и са към своя край, така започналото разбулване на митовете, свързани с българския произход и история постепенно продължава и както множеството поточета по дългия си път се превръщат в огромна, преодоляваща всичко пред себе си водна маса, така и информацията, съдържаща се в множеството артефакти, документи, изследвания, публикувани до момента и по податките, които съществуват за бъдещи такива, ще се превърне в мощен информационен поток, който ще преобърне предстаите не само за нас, но и за света като цяло. И това ще стане въпреки настоящите последни напъни на разни титулувани историци и подобни специалисти по патриотични и други медии, които отклоняват и манипулират вниманието и съзнанието на българите по тези въпроси и го тикат в друга, далечна от истината посока. Един пример: същите с лека ръка отхвърлят тезата, застъпена в трудовете на проф. д-р Ганчо Ценов от преди век като основоположник на теорията автохтонния произход на българите, която се потвърждава от резултатите в това генетично изследване.
цитирай
11. krisdimaryana - Истината излиза наяве!
05.09.2013 12:28
Поздравления за добрия пост! Това е самата истина!
Истината започна да излиза наяве, лека полека! Слава Богу!
цитирай
12. genefan - Български генетичен проект
06.09.2013 01:15
Пореден постинг при който авторът изобщо не споменава за Българския Генетичен Проект, нито за основния форум Генетика в България, където се водят дискусии по въпроса.
Писала съм връзките под горните препратки, както и под разни подобни публикации на Блог.бг, та едва ли ще е от незнание.
http://www.familytreedna.com/public/bulgariandna/default.aspx
http://clubs.dir.bg/postlist.php?Board=genetics

Иначе е похвално, че се е заел да даде кратък превод и коментари, но след като не е следил най-новото в генетиката, не знае, че I-M423 отдавна е отречена да е автохтонна на Балканите от палеолита, а се свързва с разпоространението на славяните едва преди 1500 години.
Друго, което създава грешно впечатление от статията е, че като не сме тюрки, трябва да сме "иранци". Историческия пълнеж на наши мастити академици насочва точно към това. Индоевропейци за тях изглежда не са също славяни и траки, а някакви надошли откъм Иран и Средна Азия. Ако разгледате внимателно таблиците става ясно, че ние сме почти толкова далеч от подобни народи, колкото от тюрките.
цитирай
13. antivlaks - Български ген ?
06.09.2013 20:26
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BB%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%8F

ИЗПРАЗНЕТЕ ДЖОБОВЕТЕ ! КОЙ ОТКРАДНА ИЛИРИЯ !?
цитирай
14. prarodinata - http://anthropologyreviews. ...
07.09.2013 12:03
syrmaepon написа:
http://anthropologyreviews.com/?p=668

Благодаря за линка, интересни сведения!
цитирай
15. prarodinata - Лавина
07.09.2013 12:08
evalten написа:
Както всички маски в българския политически живот вече падат и са към своя край, така започналото разбулване на митовете, свързани с българския произход и история постепенно продължава и както множеството поточета по дългия си път се превръщат в огромна, преодоляваща всичко пред себе си водна маса, така и информацията, съдържаща се в множеството артефакти, документи, изследвания, публикувани до момента и по податките, които съществуват за бъдещи такива, ще се превърне в мощен информационен поток, който ще преобърне предстаите не само за нас, но и за света като цяло. И това ще стане въпреки настоящите последни напъни на разни титулувани историци и подобни специалисти по патриотични и други медии, които отклоняват и манипулират вниманието и съзнанието на българите по тези въпроси и го тикат в друга, далечна от истината посока. Един пример: същите с лека ръка отхвърлят тезата, застъпена в трудовете на проф. д-р Ганчо Ценов от преди век като основоположник на теорията автохтонния произход на българите, която се потвърждава от резултатите в това генетично изследване.

Точно така е, лавината от нови сведения неизбежно ще доведе до коренна промяна в разбирането ни за нашата история. Тя вече се случва, а крайната цел е в учебниците на новите българчета всяка страница да разказва за Истината, която жалки и страхливи престъпници скриха от милиони от нас в детските ни години...
Тогава всичко ще започне да си идва на мястото...
Поздрави!
цитирай
16. prarodinata - Genefan, най-напред да Ви благо...
07.09.2013 12:27
Genefan, най-напред да Ви благодаря за информацията, която давате, и за това, че споделихте това изследване в друга тема, та и аз научих за него. Предполагам, че критиките Ви относно непознаването на най-новото в генетиката са основателни, наистина не съм се задълбочавал много в тази област и именно затова Ви помолих за съдействие, за да е максимално обективна публикацията. Ще се радвам да разкажете на всички нас за най-новото около Българския ген. проект.
Напълно необяснимо за мен обаче е как достигнахте до извода, че застъпвам някакъв различен от местния произход на българите, бил той и ирански ...
Ще Ви помоля да четете по-внимателно :)
И един съвет – лека-полека започнете да се отърсвате от понятието 'славяни'. Освен (евентуално) в сферата на сравнителното езикознание, нелепо е толкова ненаучен и силно политически изманипулиран термин да се употребява в който и да е научен отрасъл. Хеле пък в генетиката...
Още веднъж благодаря за консултациите и информацията. Ако имате още интересни сведения за гените на българите, винаги сте добре дошла да ги споделите с читателите.
Поздрави!
цитирай
17. prarodinata - Поздравления за добрия пост! Това е ...
07.09.2013 13:18
krisdimaryana написа:
Поздравления за добрия пост! Това е самата истина!
Истината започна да излиза наяве, лека полека! Слава Богу!

Благодаря Ви! Разкриването на истинската българска история е неизбежно, също като изгрева на Слънцето. Никой не е в състояние да го спре.
Поздрави!
цитирай
18. genefan - Иранска теория
08.09.2013 03:34
Може би не съм се изразила ясно, не ставаше въпрос, че вие застъпвате иранската теория, а оригиналната научна статия на Карачанак. Там определено се говори, че 60% от българите са наследници на "прабългарите". Няма как това да е вярно, ако прабългарите са били не само с тюрски, но и с "ирански" произход.
Относно "славяните", всичко сочи, че имаме връзка с народи, които няма как да се отрекат като славянски като поляци, белоруси и украинци. Освен по хаплогрупи, аз работя и по новите методи, където се сравнява целия геном по всички хромозоми, а не само У хромозома и митохондриева ДНК. Всеки българин, който се е тесвал на 23андМе ще се убеди, че родствениците им са основно други балканци и източноевропейци. Това става въз основа на общи блокове, наречени IBD (identity by descent), т,е. части от ДНК, които не са се още омесили достатъчно при рекомбинациятя и показват общ произход. Това се проследява, обикновено до няколкло стотин години назад. т.е не е връзка още от неолита и бронза, както може да сев опитат да го обяснят някои.
Ето какво пише в изследването The Geography of Recent Genetic Ancestry in Europe:

http://www.plosbiology.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pbio.1001555

One of the striking patterns we see is the relatively high level of sharing of IBD between pairs of individuals across eastern Europe, as high or higher than that observed within other, much smaller populations. This is consistent with these individuals having a comparatively large proportion of ancestry drawn from a relatively small population that expanded over a large geographic area.
This evidence is consistent with the idea that these populations derive a substantial proportion of their ancestry from various groups that expanded during the “migration period” from the fourth through ninth centuries.
The eastern populations with high rates of IBD are highly coincident with the modern distribution of Slavic languages.
цитирай
19. sparotok - логично
08.09.2013 12:23
syrmaepon написа:
http://anthropologyreviews.com/?p=668


Логично е да се срещат наши гени по Апенините. Все пак някой трябва да е построил градовете с тракийски имена - Сатриакум, Пирги, Калис, Калетра, Брентесиум, Руселе, Висентиум, Скаптия, Сетия :)
цитирай
20. prarodinata - За иранците и славяните
09.09.2013 19:30
genefan написа:
Може би не съм се изразила ясно, не ставаше въпрос, че вие застъпвате иранската теория, а оригиналната научна статия на Карачанак. Там определено се говори, че 60% от българите са наследници на "прабългарите". Няма как това да е вярно, ако прабългарите са били не само с тюрски, но и с "ирански" произход.
One of the striking patterns we see is the relatively high level of sharing of IBD between pairs of individuals across eastern Europe, as high or higher than that observed within other, much smaller populations.
This evidence is consistent with the idea that these populations derive a substantial proportion of their ancestry from various groups that expanded during the “migration period” from the fourth through ninth centuries.
The eastern populations with high rates of IBD are highly coincident with the modern distribution of Slavic languages.


Да, разбрах те за иранците. За съжаление дори и добросъвестни учени са в плен на измамната парадигма 'траки-славяни-прабългари', което изкривява анализа на иначе коректните им емпирични данни. Точно такъв е случая и с 60% 'прабългари', както правилно забелязваш. По въпроса за славяните даваш много интересна нова информация, за която благодаря!
А от твоите данни може ли да се направи извод откъде са тръгнали да 'мигрират' популациите, определени като славянски? Защото славянските езици безспорно възникват на базата на старобългарския (църковнославянски) език. Би било наистина чудно, ако нямахме и генетична връзка с останалите народи, говорещи сродни езици. Дали обаче тя е по линията на 'славянската' демографска експанзия и преселение от фиктивна прародина към други земи, включително нашата (нещо, за което няма сигурни доказателства, ако не броим научните догми със статут на свещени крави в нашата история), засега според мен е рано да се каже.
Ако имаш предвид и други информативни изследвания по въпроса за българите и славяните, за всички тук ще е много полезно, ако ги споделиш.
Поздрави!

цитирай
21. genefan - Славянски езици
11.09.2013 03:17
Напоследък се понашите форуми се разнасят абсурдни теории, че даже траките и прабългарите уж са говорели славянски, само така може да се обединят всички теории за произхода на българите - т.е трябва да станем "тракедоинисти".
Сега пък излиза на мода друго - че всички славяни са научили славянски от бъклгарите.
Разбира се, старият църковнославянски книжовен език е може би създаден въз основа да диалект на славяни/българи, живели около Солун. Но това не значи, че по това време той не се е говорил и по други места. Да не забравяме, че той е първо приложен в земите на Западните славяни в Моравия именно с цел да имат богослужения на собствения си език.
От всички славянски езици само за руския може да се говори, че е повлиян пряко от църковно славянския. Това е по причина, че повечето руснаци не са били първоначално славяни, а угро-фини, татари и пр. Те са възприели новия, донякъде изкуствен език точно от официалния.
Останалите славяни са си имали простонародни диалекти и литературен език на тази основа се създава по-късно. Да не забравяме, че поляци и всички Запдни славяни са католици, т.е никога не са ползавли църковнославянския като книжовен език, откъдето може да има обратно влияние на простолюдието.
Археологични, както о генетични доказателства за произхода на славяните поазват, че те би трябвало да са тръгнали от Закарпатието и Южна Полша. Северна Полша и Източна Украйна се заселват със славяноговоряши много по-късно.
цитирай
22. sparotok - археологични доказателства?
12.09.2013 15:10
genefan написа:
Напоследък се понашите форуми се разнасят абсурдни теории, че даже траките и прабългарите уж са говорели славянски, само така може да се обединят всички теории за произхода на българите - т.е трябва да станем "тракедоинисти".
Сега пък излиза на мода друго - че всички славяни са научили славянски от бъклгарите.
Разбира се, старият църковнославянски книжовен език е може би създаден въз основа да диалект на славяни/българи, живели около Солун. Но това не значи, че по това време той не се е говорил и по други места. Да не забравяме, че той е първо приложен в земите на Западните славяни в Моравия именно с цел да имат богослужения на собствения си език.
От всички славянски езици само за руския може да се говори, че е повлиян пряко от църковно славянския. Това е по причина, че повечето руснаци не са били първоначално славяни, а угро-фини, татари и пр. Те са възприели новия, донякъде изкуствен език точно от официалния.
Останалите славяни са си имали простонародни диалекти и литературен език на тази основа се създава по-късно. Да не забравяме, че поляци и всички Запдни славяни са католици, т.е никога не са ползавли църковнославянския като книжовен език, откъдето може да има обратно влияние на простолюдието.
Археологични, както о генетични доказателства за произхода на славяните поазват, че те би трябвало да са тръгнали от Закарпатието и Южна Полша. Северна Полша и Източна Украйна се заселват със славяноговоряши много по-късно.


Прощавайте, но твърдението, че прародината на старите славяни е в Южна Полша и Закарпатието не почива на истината.

Керамиката на старите славяни не се отличава от тази на старите гети - тракийски народ.

Погребалните обреди на старите славяни са като тези на траките, при които съпругата доброволно напуска живота.

Титлите на Мизок и Пирагаст са рега, рекс, а това е тракийската дума за цар.
Никой не е отговорил на въпроса – защо славянските племена берзити, езерити, сагудати, милинги, ваюнити не са споменати на север от Дунава?

Къде изчезва тракийското племе берзеи и как така мистериозно се появава славянско племе берзити?

Къде изчедва тракийското племе сгауди и как така мистериозно се появява славянско племе сагудати?

Къде изчезват дарданските съсези – озериатите и как така мистериозно се появават славяните езерити?

За милингите Ф. Малингудис спомевава, че са наречени така заради цвета на косите си, милинги е калка на меди – имащи коси с звят на мед.

Ваюнити означава войни, а Войнес е тракийско лично име.

Старите славяни са тракийски народ, който е сроден, но е и идентичен с племената на венетите, от които произлизат руснаци, поляци, чехи, словени, словаци.

Названието славяни се налага по същият начин както и названието германи. Първоначално това е име на едно племе, а в последствие се налага над всички народи говорещи сродни езици.


цитирай
23. prarodinata - 'Славянски езици'
12.09.2013 15:54
Genefan, тези теории са абсурдни само за този, който все още не се е отърсил от щампите и матриците, налагани вече над столетие. На територията на България, Гърция и съседните страни са документирани стотици тракийски топоними, които имат чудесно обяснение чрез 'славянските' езици (просто изпиши в Гугъл 'славянски топоними гърция'). Повечето записани тракийски лични имена и думи са безспорно обясними в най-висок процент чрез българския, но и чрез другите 'славянски' езици... Това какво ти говори? Надписи на Линеар А също крият 'славянски' думи, да не говорим, че много от знаците на линеарните писмености имат своите аналози в Кирилицата и Глаголицата.
Ето фактите, които след време ще бъдат признати за неоспорими (и очевидни) и които ще съставляват истинската история не само на българите, но и на много други народи:
1.Траките са говорили на един език с много различни наречия, диалекти и дори разновидности. Този език е АРХАИЧНА ФОРМА НА ДНЕШНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК. Още в Античността тракийският започва прехода от аналитизъм към синтетизъм и постепенно губи падежите си.
2. След завладяването на Тракия от римляните големи групи от тях се изтеглят на север от Дунав.
3. Изминава повече от половин хилядолетие (според Именника 515 години, в които петимата владетели -Авитохол, Ирник, Гостун, Курт и Безмер - управляват „ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА ДУНАВА“!!!), през което те определено не забравят родината си и не пропускат възможности за набези в изгубените земи (потърси инфо напр. за тракийското Боспорско царство и изключително интересната теория на Андрей Киряков, публикувана в 3 статии на блога му: http://andorey.blog.bg/history/2013/01/17/zashto-deistvitelno-avitohol-ot-imennika-e-antioh.1043115) Аспаруховите българи, които възстановяват българската държавност на Балканите, са именно тези траки. Те разбира се говорят същия език, но „консервиран“ на ниво, да речем 600 години по-рано (естествено и той е претърпял някакво развитие, но имаме основание да смятаме, че не е загубил падежите си). През това време тракийският език продължава естествения ход на развитието си.
цитирай
24. prarodinata - Продължение 1
12.09.2013 15:55
И тъй като управленската върхушка на Аспарухова България съвсем естествено се състои предимно от дошлите от север българи-траки, нормално е те да наложат за официален език своето наречие. И така, къде стигнахме? Не друг, а именно „прабългарите“ са носители на т. нар. „църковнославянски език“! Бре! Това не може да е истина, ами нас нали ни учеха...
4. Да видим какво става по-нататък. В България вече има два езика – единият официален (ползва се от администрацията, духовенството и книжовниците), а другият – този на простолюдието. Това е причината след дългите векове на османско владичество (през които се полза само народният език) само за няколко десетилетия българският език (единствен от славянските!) да загуби ВСИЧКИТЕ си падежи с изключение на звателния и отделни реликти от дателен и винителен падежи. За сметка на това той съхранява изключителното разнообразие от диалекти, регионални лексикални и граматични особености, характерни за тракийския език. Дори много по-големи народи от днешния български имат по-малко на брой диалекти, фолклорни области и езикови вариации (напр. руснаците).
Затова ти казвам – изхвърли всичките измислени термини като ‘прабългари’, ‘славяни’ и ‘траки’ в кофата за боклук. Те затова са създадени – да ни отклонят от Истината и да я обраснат с гора от противоречия, парадокси, недоказуеми твърдения и безкрайно нелогични съждения.
цитирай
25. prarodinata - Продължение 2
12.09.2013 15:55
Толкова за славянските езици. Гените са друга бира, там информацията е по-специфична и наистина трябва да се следят най-новите разработки (като че ли немалък недостатък на генетичните изследвания е, че всяко е предпоследно?) затова и оценяваме твоя принос. Ще ми се да вярвам, че генетичните изследвания не подлежат на манипулации, но това едва ли е така … засега, още повече, докато емпиричните резултати се интерпретират чрез ръждясалия исторически инструментариум, съдържащ безумни анахронизми от рода на ‘прабългари’, ‘славяни’ и ‘траки’. Това не го казвам, за да отричам данните за славянските гени, които даваш, те са интересни и заслужават да бъдат коректно интерпретирани, но аз засега не се наемам 
Пеласги (пелгари, българи), траки (дръзки?), мизи (мъже?), скити (скитащи се), словени (словещи Бога), славяни (славни), прабългари, че и хуни и още какви ли не – многото имена на един и същ народ, най-старият от днес съществуващите. БЪЛГАРИТЕ.
Забрави за миг за щампите, погледни на нещата в логическата им свързаност и ще видиш, че съм прав. Никоя друга теория не дава логическата нишка, която да свърже безбройните противоречия в една смислена история… Всички останали хипотези дават малко сигурни отговори, а пораждат много повече парадокси.
Поздрави!
цитирай
26. nedovolen - !
17.05.2017 09:46
Чудесен пост. Българите, според Деян Колев - кн."Аурата на България", са населявали от Атлантическия до Тихия океан. Според източник, който не помня, 1,5 млрд. от свет. население е с български гени. Само в Индия 300 млн. се самоопределят като българи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: prarodinata
Категория: История
Прочетен: 1534731
Постинги: 49
Коментари: 896
Гласове: 2105