Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2012 16:29 - От къде произлиза Коледа (Рождество Христово) и какво наистина символизират традициите за този празник
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 8357 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 09.12.2012 16:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Много хора възприемат заобикалящия ни свят такъв какъвто е и живеят по течението, но аз лично си задавам въпроси и предпочитам да проверявам нещата. Така преди години започнах да си разследвам различни области прочетох около или над 100 000 страници специализирана литература1 и открих много неща. В резултат от това преди няколко години започнах да пиша книги и да обяснявам истинското положение по различни теми и въпроси. Повечето хора отбелязват Коледа (или още "Рождество Христово") в нощта на 24-25 декември и Нова година на 1 януари, но аз вече от години не приемам тези дни и те не означават нищо за мен.

 След като в края на IV век християнството става официалната и единствена религия в Римската империя от по-раншни езически времена  продължава да се отбелязва времето за Нова година започваща на 1 януари. Но Господ е дал времето в Библията, когато да започва годината и то никак не отговаря на римската година въведена от Юлий Цезар през 46 г. пр. Хр.

Преди да се заема по-сериозно с въпроса за така наречената Коледа ще включа един цитат от първите редове на книгата ми "Измамата за Коледата":

"Вече векове наред християнството страда от различни езически измами, навлезли в традициите и бита на хората, считащи се за християни. Повечето от така наречените християни не познават историята, а още по-малко – скритата й страна, което се отразява цялостно върху живота им. В тази книга съм отделил внимание само на една от многото измами, известна в България като „Коледа” или сред християните повече като „Рождество Христово”. 
Още със самото започване на декември и наближаването на датата за честването на „Рождество Христово” милиарди хора тръгват като луди да пазаруват по магазините – истинска радост и празник за търговците. Милиони от купувачите изпадат в истинска треска за кого какъв подарък да купят. Продава се какво ли не. Всяка година специално за Коледните и Новогодишни празници биват отглеждани милиони елхи, които потребителите купуват и украсяват. В САЩ благотворителни организации и фондации раздават прясно отсечени елхи на бедните. Под елхите се пеят коледни песни, хората си разменят подаръци, млади и стари се забавляват и въобще всичко е много хубаво. Само една – две седмици по-късно колeдните елхи биват захвърлени като вече непотребни на сметищата. Празникът на „Рождество Христово” е отминал и ще дойде отново на следващата година по същото време. Но малцина се замислят откъде произлиза всичко това и дали въобще има нещо общо с християнството."   
 
Божият син Исус Христос не е роден на 24 или 25 декември. Абсолютно нищо не се е случило през това годишно време с Исус Христос. Никъде в Библията не пише Исус да е роден в деня, когато се честват празниците на езическите божества на слънцето. Според езическата митология Митра се е родил на 25 декември, Тамуз се е родил на 25 декември, Sol Invictus (или Ваал във Вавилон) се е родил на 25 декември, но не и Исус Христос! Не! В Новия завет дори не пише Исус да се е родил през зимния период, който започвал след така наречения "ранен дъжд" споменат на много места в Божието слово:

"Който дава ранния и късния дъжд във времето му" (Еремия 5:24)

Ранният дъжд падал през последната седмица на октомври или първата на ноември и съответно през ноември и декември никой в Израел повече не е изкарвал добитъка на паша. Това ставало едва през пролетта след "късния дъжд".

 "тогава Аз ще давам дъжда на земята ви на времето му, и ранния, и късния дъжд, за да събираш житото си и новото си вино, и маслото си" (Второзаконие 11:14)

В Евангелие от Лука се казва съвсем ясно, че по времето когато Исус се ражда овчарите са спели на открито в полето:

  „И на същото място имаше овчари, които живееха в полето, и пазеха нощна стража около стадото си.” (Лука 2:8)

 Това е малка подробност, която обаче няма как да бъде подмината. Проучванията показват, че Исус Христос е роден през края на август или началото на септември. Включвам един цитат от работния вариянт на предстоящата ми в близко бъдеще книга "Езическите празници и чествания в християнството":

"На базата на изчисления от някои отправни точки дадени в Евангелие от Лука първа глава можем да определим месеците на раждането на Йоан Кръстител и Исус. Йоан Кръстител е роден през март, а Исус някъде около септември. За да не бъда голословен ще обясня това. Захария отбивал служението си в храма:

„В дните на юдейския крал Ирод имаше един свещеник от Авиевата смяна, на име Захария” (Лука 1:5)

 Той е от Авиевите потомци и неговия ред (Авиевата смяна) се пада през месец сиван (трети месец от годината, през май-юни). Израелският крал Давид разделя служенията на потомците на Аарон на 24 групи, които да служат в точно определено време от годината в Божия храм. В книгата Летописи е отбелязано, че Авиевата смяна е осмата смяна:

„И писарят Семая, синът на Натанаил, от левитите, ги записа в присъствието на царя и на началниците, и на свещеника Садок, и на Ахимелех, сина на Авиатар, и на главите на бащините домове на свещениците и левитите, като се вземеше един бащин дом от Елеазар и един от Итамар. И първият жребий излезе за Йоярив, вторият – за Едая, третият – за Харим, четвъртият – за Сеорим, петият – за Мелхия, шестият – за Меямин, седмият – за Акос, осмият – за Авия” (1 Летописи 24:6-10)

Докато Захария се намира на смяната си ангел Господен му се явява за да му извести, че съпругата му Елисавета ще роди в напреднала възраст и след завършването на службата му тя зачева:

„След като се изминаха дните на службата му, той се върна у дома си. След тия дни зачена жена му Елисавета” (Лука 1:23-24)

От това можем да си направим извода, че някъде около началото или средата на юни Елисавета е заченала Йоан Кръстител. Шест месеца по-късно ангел се явява на Мария (Лука 1:26) и от там след още 9 месеца се ражда Божия син Исус Христос. Включвам и стихът говорещ ясно, че по това време роднината на Мария – Елисавета е бременна шести месец:

„Чуй и това – твоята роднина Елисавета е бременна въпреки възрастта си. Всички мислеха, че е безплодна, но тя е бременна вече шести месец и ще роди син.” (Лука 1:36)

Следователно Елисавета е била бременна в шестия месец през ноември или евентуално началото на декември и като се добавят девет месеца се получава приблизителното време на раждането на Исус около  края на август или началото на септември."

Първите християни не са чествали "Рождество Христово". Никой освен гностичните култове възникнали от магьосничеството не е отбелязвал раждането на Исус и не го е чествал. В Библията няма заповед това да се прави. Едва около 1000 години след възникването на християнството постепенно започва да се чества "Рождество Христово" от падналата езико-християнска църква и сe превръща в масово явление.

Голям брой езически народи са чествали умирането на слънцето на 24 декември и неговото раждане на 25 декември, което се свързвало с увеличаването на деня. Българският термин Коледа произлиза също от слънцето и слънчевия кръг. На старобългарски "коло" означава "кръг", "кръгъл", "колело" и произлиза от обожествяването на слънцето при славяните под названието "Коледо". А не както си мислят някои хора от римските календи означаващи "начало на месеца". В миналото по юлианския календар "Рождество Христово" действително се падало в началото на месеца (януари) и думите за хвалебствените песни в чест на Божия Син на някои езици са наричани с производни от латинското "calendae". През четирите сезона слънцето носело различни имена, а малкото новородено слънце през декември при южните славяни било наричано "Коледо". Така с почитането на тези дни от християните всъщност се отдава почит на слънцето, на вавилонския Ваал, който в Рим приел името Sol Invictus или падналия ангел на светлината - Луцифер. С една дума - на дявола. 

В езичеството, окултизма и сатанизма времето на равноденствието при различните сезони плюс-минус два-три дни разлика е играело специална роля. Така например в сатанинската библия по този въпрос в раздела "РЕЛИГИОЗНИ ПРАЗНИЦИ" пише:

"Слънцестоенията и Равноденствията също се честват като празници, тъй като възвестяват първите дни на сезоните. Разликата между Слънцестоене и Равноденствие е семантична и определя взаимоотношението между Слънцето, Луната и неподвижните звезди. Слънцестоенето се отнася за лятото и зимата, а Равноденствието за есента и пролетта. Лятното Слънцестоене е през Юни, а зимното Слънцестоене през Декември. Есенното Равноденствие е през Септември, а пролетното Равноденствие е през Март. И равноденствията и слънцестоенията варират с ден-два от година на година, но обикновено се падат на 21-ия или 22-ия ден от месеца. Пет до шест седмици след тези дни се празнуват легендарните Сатанински пиршества." (Сатанинска библия)
 

image

Коледна елха или по-точно ашера


  През ХIX век се разпространило правенето на коледни елхи, което произлиза от култа към Астарта. На върховете на ашерите (елхите) започнали да поставят и символа на свещената женственост разпространен в магьосничеството и сатанизма. Подготвяйки се за празниците навсякъде по улиците, магазините, заведенията и дори учрежденията е пълно с украси, а в това число и на пентаграми. Направо не е за вярване, че в съвременните църкви е пълно през това време на годината с магьоснически пентаграми. Пентаграмата е магьоснически символ, който служи за викане на демони. Какво прави тя в църковните сгради? В Църквата на Сатаната основният символ е пентаграмата.
 

image

Украса на коледна елха (ашера), в която са включени гирлянди, пентаграма и топки олицетворяващи слънцето

image

Рисунка на магьосническа пентаграма за призоваване на духове от книгата-учебник по магия "Учение и ритуал на висшата магия" (стр. 65 и стр. 219 към Бг. изд. от 2000 г.) на Елифас Леви от XIX век
 

В сатанинската библия написана от Антон ЛаВей и публикувана през  1969 г. също се споменава пентаграмата. Ще цитирам две места:

 "По време на бело-магьосническите ритуали, практикуващите стоят в пентаграма, за да се защитят от „злите“ сили, които призовават за помощ. За Сатанистьт това изглежда малко двулично - да призоваваш тези сили за помощ, докато в същото време се защитаваш от самите тях. Сатанистът съзнава, че само като влезе в съюз с тези сили, той може пълноценно и нелицемерно да използва Силите на Мрака с оптимална полза за себе си." (Сатанинска библия)

"В Сатанизма също се използва пентаграма, но тъй като Сатанизмът изразява плътските инстинкти на човека, или противоположността на духовната природа - пентаграмата е обърната, за да побере идеално козята глава - рогата, символизиращи двойственост, стърчащи предизвикателно нагоре, а другите три лъча - обърнати надолу - отрицанието на светата троица. Староеврейските букви около външния кръг на символа, които произлизат от магическите учения на Кабалата, се четат като „Левиатан“, Змеят на Водната Бездна, отъждествен със Сатаната. Тези знаци съответстват на петте лъча на обърнатата звезда. Символът на Бафомет се поставя на стената над олтара." (Сатанинска библия)
 

image

Създателят на Църквата на Сатаната правещ сатанинския знак, а отзад се вижда ритуална сатанинска пентаграма
 

image
Коледни сладки с формата на пентаграма

Подобно на езичниците в Рим, които си разменяли подаръци по време на Сатурналиите съвременните езико-християни си разменят подаръци. И казват, че правят това в името на раждането на Исус. Но в Библията никъде не пише да се вършат подобни неща. Защо го правят? Традиция. - Но тя не е от Бог, а идва от езичеството. На 25 декември много от езическите народи извършвали човешко жертвоприношение в чест на гнусните си богове. В миналото в някои протестантски региони в Англия и САЩ е било забранено на 24-25 декември да се чества "Рождество Христово", както и да се правят дори характерните идващи от езически времена сладки.
 
Днес месец декември се е превърнал в празник на търговците. А глупавите хора пазаруват като полудели. Всеки може да прави каквото си поиска, но християните трябва да живеят според Библията - в противен случай те вече не са християни, но някакви си там сектанти, независимо от името с което се наричат.

"И оставиха всичките заповеди на ГОСПОДА, своя Бог, и си направиха излян идол, две телета, и направиха ашера и се кланяха на цялото небесно множество и служеха на Ваал." (4 Царе 17:16)
"Онези, които се освещават и очистват за градините след една ашера в средата, които ядат свинско месо и гнусотии и мишки, заедно ще се довършат, заявява ГОСПОД" (Исая 66:17)

В Библията се споменава, че народите са се опивали от Вавилон, тоест от езическите ритуали и традиции на Вавилон и са полудели пред Бог:

"В ръката Господна Вавилон беше златна чаша, която опиваше целия свят; от виното му пиеха народите, затова народите обезумяха." (Еремия 51:7)

За съжаление вече и повечето от така наречените "християни" са полудели и са се опили от вавилонските традиции. Господ мрази всякакви езически традиции останали от поклонението към техните богове:

"и да не разпитваш за боговете им, като казваш: Как служат тези народи на боговете си, за да направя и аз така? Да не постъпваш така спрямо Господа твоя Бог; защото те са извършили за боговете си всяка мерзост, която Господ мрази" (Второзаконие 12:30-31) 

"Не се впрягайте заедно с невярващите; защото какво общо имат правдата и беззаконието или какво общение има светлината с тъмнината?  И какво съгласие има между Христос и Велиал?  Или какво съучастие има вярващият с невярващия? И какво споразумение има Божият храм с идолите? Защото ние сме храм на живия Бог, както рече Бог: "Ще се заселя между тях и между тях ще ходя; и ще им бъда Бог, и те ще Ми бъдат люде". Затова, "излезте изсред тях и се отделете", казва Господ, "и не се допирайте до нечисто", и: "Аз ще ви приема, и ще ви бъда Отец, и вие ще Ми бъдете синове и дъщери“, казва всемогъщият Господ." (2 Коринтяни 6:14-18)
 
За повече информация по темата прочетете книгата ми "Измамата за Коледата". Все още има около 300 броя от първото издание на книгата ми и цената е направо смешна, само 5-6 лв при 144 страници и около 50 цветни илюстрации.
 

image

За поръчки на книгата можете да се обърнете на e.h.books@abv.bg

----------------------------------

1 За седем години прочетох на четири езика около или над 200 книги целите, около 50-60-70 книги в части, което е около 90 - 100 000 страници. Освен това изчетох голям брой раннохристиянски писания, текстове, книги и тн., както и части от различни древни исторически книги. Плюс това и различни енциклопедични статии и материали в интернет, което е горе долу още 100 000 страници.
 



Тагове:   коледа,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2665572
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031