Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2012 15:25 - Българската империя между манихейството и Константинополската “Ортодоксалност”* - първа част (Скромен опит за философско прибаление към историческия реализъм)
Автор: rizar Категория: История   
Прочетен: 14948 Коментари: 46 Гласове:
5

Последна промяна: 07.09.2012 15:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След поредната блестяща творба на т.нар. Исторически анархизъм или вулгарен реализъм размазващ баняджийските компилации и каламбурните плагиатски “тези”, искам да направя един скромен принос, възоснова на догматичен анализ на проблематиката относно “Особенното българско верую”.

Знаем от историята, че империите и държавите са си сменяли религиозните убеждения. Да, не е необичайно  и особено във времето на “Световната империя” Рим различни социално-икономически, политически или чисто еклектични философски причини да способстват на възникването, преформатирането или възприемането на някакви нови култове и религиозни движения, както в самата държава, така и в перифеята й , а и у нейните съюзници и противници.

Формирането на българите, като “natio” става в Европа и около Дунав ! (Виж. Български историч. Анархизъм) предимно от различни племена от гетски, алански и хунски произход, в които определено участват и хора от най-различен етносен произход живущ в териториите на Рим в Балканските провинции. Въпреки, че един испанец става император на Изтока през 379г. , людете от западен произход са доста по-малко от източните преселници. Най-моного са естествено коптите, сирийците, разни малоазийци, арменци и т.н. Всички те пренасят своите култове в местата по които се разселват и в дадения момент се намират под римско държавно управление.

Като изключим източните божества, които са сред обичайните заподозрени, трябва да си зададем въпроса, какви са били местните култове, които римляните и преселниците заварват.

 

Това население има дълбоки корени със съседните територии на Тракия и Северното черноморие и е едно синтезирано население към 4век.

Разбира се няма да спорим за наименованието на местното население преди римската колонизация. Скити, даки, гети и траки т.н.

Историческия реализъм достигна до една правилна констатация - В днешните български землища е установено практикуването на различни източни култове, повечето от тях синкретизирани с местните автохонни вярвания, взаимстващи и преливащи един от друг в символи, вярвания и ритуали. Такива са култовете към Митра, Кибела, Изида, Серапис и т.н. и т.н. Плочките и храмовете, както и почитателите им се намират на цялата територия на империята. Съвсем резонно може да предположиме, че едни и същи поклонници са почитали различните култове, без да има твърда фенска маса от умирай трудно фенове.
Която ще приемем за отправна точка в нашите разсъждения.

В началото на IV в. християнството е една все още бурно развиваща се ,но основно градска религия, която няма много почитатели сред предимно селското население на Балканите. Нещата обаче след конституирането на Готската библия от император Константин и новия учител Урфила, наследник на Скитския епископ гласувал на Никейския съобр от 325 г., чийто превод е по древен от официалния латински език, да не говорим за разни западни англосаксонски наречия  се развиват особено динамично.

Неслучайно споменавам Никейския събор, който привнася един нов термин, който впоследствие ще се окаже камък за препъване на мнозина. Трябва сериозно да наблегнем , че “единосъщен”/ омоусиос далеч не е “гръцки” термин, който ще се противопостави на  “ТРАКИЙСКОТО” верую. Терминът не е “гръцки” най-малкото защото е създаден от неелини – испанеца Осий и копта Атанасий. Също така, този термни дефиниран на събора от 325г.  далеч не ще бъде “закован” следващите 70 години до Константинополския събор от 381г.

Трябва да кажем, че Никейския модел ще бъде в отстъпление повече от 50 години . Самия Осий по-късно ще приеме политическия вариант на “подобносъщието”. Това ще сторят и доста никеанци.

Както казва и Г. Флоровски при Теодосий започва нова епоха.  А предишната епоха, един от стадиите на която е времето на Константин I това е краха на “езическия” синтез , пропадането опита за синтез за който говори и културния израз на тази епоха т.нар. Мадарски конник. Езическия синтез Митро-Сераписо-Кибело-Зевсо-Дио пропагандиран от Юлиан пропада. Побеждава синтеза “Никео-Константинопол” на официално ниво. Дали т.нар. “Арианство” е пропадналия синтез ???
Внимателното вникване в детайлите със сигурност може да ни потвърдят, че “арианството” е трети модел, който също във времето пропада. Арианския модел не е модела на МК и Юлиан . Император Юлиан е възпитаван , забележете от полуариански свещеник от близкото обкръжение на Евсевий Никомидийски. Ерго, ариани и “митраисти” ще бъдат също антагонисти през целия
4-ти век. Юлиан ще участва в т.нар. обряд “тавроболий” и ще си смъкне ритуално кръщението извършено от арианските епископи . Това е важно доказателство, че не може да се прави знак за уравнение между неоезически еклектисти тип “митраисти” и християни-ариани на ангро.  

Според мен нямаме пълни основания да твърдим, че моделът на Теодосий е “гръко-римски”. Този модел е вариант на развитие в отношенията на религията при който се поставят проблемите на антропологическия синтез. Тук “никейците”  ще са онази част от гръко-римското общество, които ще сметнат да предложат най-общо казано “ОЛ ИНКЛУЗИВ” в ТЕОАНТРОПОЛОГИЧНИЯ МОДЕЛ на новото общество .

БОГОЧОВЕКА личността на Иисус Христос  ИМА АБСОЛЮТНО ПЪЛНА БОЖЕСТВЕНА И АБСОЛЮТНО В ПЪЛНОТА ЧОВЕШКА ПРИРОДА/ФЮЗИС/НАТУРА.
Тук отново света ще се раздели на няколко партии по терминологичен/филологичен – слабоста на езика и нежеланието да се чуе езика на другия, което ще рече и чисто психологически, философски или социално-икономически принцип,  чието решение ще се опитат да дадат Юстиниан и Скитските монаси.

 

Т. нар. Христологически спорове ще намерят своите крайни рупори на антропологически минимализъм и максимализъм.
Част от Изтока облегнат на своите психологически предпоставки, като волеви героизъм на човека ще ги направи “Несториани”, към които ще се закачат  част от Западните келти- Пелагиани. Така перси, араби, келти и западняци ще станат изразители на антропологическия максимализъм , а копти, семити, етиопци,арменци и част от елинизираните сирийци или хората които са по-склонни към съзерцателното и умозрително-абстрактното ще угасят човека в безбрежния океан на Божеството и ще се превърнат в антропологически минималисти.

Средата на тези модели ще се опитат да балансират, от една страна, голяма част от Скитите и част от елинизираните скити, които ще оставят вратата към Пелагианството полуотворена и от друга страна  някаква част от елинизираните малоазийски и еладски скити , които ще се нарекат бизантийци/византийци , които ще тръшнат вратата на пелагианите. Вторите ще нарекат първите полупелагиани.

Да не забравяме, че “елинизирания” скитски монах Йоан Касиан по произход от Малка Скития, които ще създаде първите сериозни монашески среди сред келтите на Запад, ще отправи и първата богословска критика към Пелагианите.  

Ще продължим с някои примери на онези, които свободно плуват в историите на религиите без притеснения от подводни камъни, течения , бури и т.н. , които в крайна сметка съпътстват изследователите морската среда и ситуация.


Примерите контрастно ще очертаят, че не бива от няколко дедуктивни метода да се прави цялостен исторически синтез и дефиниране на обществените явления и процеси през дадения период на религиозен антагонизъм.


1.Ганчо Ценов не казва, никъде , че Евсевий и  император Константин са ариани . Тогава защо това се дъвче постоянно - българи, ариани, траки-ариани и т.н.!???

2. Император Анастасий Дикор от зелените , сам от тиросидонската търговска фракция, ако искате от антигръцки чуства ,добавете и тях е гонил тракийските/скитските владици и скитските монаси , за които се вдига на въстание тракът/гетът  Виталиан .
Тоест повдигат се траки ,българи , хуни, скито-готи , забележете православни , от Виталиан ,подплътени със скитскотракийски владици и монаси за защита на Ортодоксалността / Православието - т.е. на догмата от ХАЛКЕДОН , срещу забележете Анастасий Дикор , наречен от народа - ""клетвопрестъпник"" , защото веднъж се заклел , че ще спазва Халкедонския събор, а после се отметнал и тиросидонската тъгвоско-лихварска източна дружина.

3. В книгата на уважавания д-р Ганчо Ценов "Кроватова България покръстване на Българите", глава III Мнимото покръстване на Борис ,с.109
Тук той твърди , че българите са ИКОНОПОЧИТАТЕЛИ !

ГОЛЕМИЯ ПРОБЛЕМ Е ,ЧЕ МОНОФИЗИТИ, чисти Ариани И НЕСТОРИАНИ НЕ СА ИКОНОПОЧИТАТЕЛИ .
Те са иконоборци , всички до един . Още през IVв. Евсевий  Никомидийски изпратил едно писмо до августа Констанция, която му искала ""икона на Христос"" . Литература по този въпрос е толкова обширна ,че ще надхвърли далеч обема на нашата тема. Факт ,е че арианите са иконоборци, такива са и източните сирийци, араби, перси и т.н.

ЕРГО БЪЛГАРИТЕ НЕ СА АРИАНИ, НЕСТОРИАНИ ИЛИ МОНОФИЗИТИ.

Един арианин или несторианин  никога не би написал и следния индикиран текст - "Богородице помагай на кесаря Тервел! "

Ако трябва да говорим за някаква война, то ще е май между тракобългарите и исаврите , защото имаме двойна и тройна индикация н/за сериозно противостоене между тях -

1. Исавъра Тарасикодиска (истинското име на Зенон или Цено) , причислен от Кедрин към акефалите , т.е. към крайнитве монофизити безглави ,
император Зенон е бил едър и як мъж , но мургав ,космат и грозен (да не го причислим и него към българския етнос ) срещу  скитите около императрица Верина и продължителите на Лъв Тракът -Василиск с неговите наследници и подпомагани от гота Теодорих ;
2. Тракоскитът Виталиан срещу Анастасий Дикор .
3. Бъгларските князе ИКОНОПОЧИТАТЕЛИ срещу Копроним Посеркото или Лайното (по Г.Ц.) и въобще исаврянската династия желаеща да унищожи България

P.S. Някой когато пише Евсевий , да казва ,за кого от двамата става въпрос -

1. Евсевий Никомидийски - несъмнено трак , братовчед на император Константин , всички го смятат за интригант, доносник и предател. Когато му е удобно е бил с православните, когато не с арианите. По доктринерия, обаче той не е арианин , а полуарианин.

2. Евсевий Кесарийски - не е утвърдено да е трак , по-скоро сириец или елинизиран кападокиец, но е бил много добър личен приятел . Написал е "Църковна история" . В нея има много грешки , например ,той смята сектата на терапевтите, които се водели от учението на Филон за християни. Ако Филон е християни, то папата е космонавт. Но както и да е, всеки прави грешки .

Тези двамцата тарикати вземали страната на Арий , но когато болшинството, екскомуникирало Арий на Никейския съобр те се подписали за неговото изпращане в изгнание в Илирик ( точното място е неустановено) .
Арианството се е разшетало благодарение на покровителството на локомотивите му - двама близки и лакеи на имп. Константин . Шуробаджанащина отвсякъде. С такава сила и с помощта на лъжи и клевети , основно срещу Атанасий , за което можем да говорим по късно , е тръгнало АРИАНСТВОТО.
Сега по-важното -
Протоген епископа на Сердика , наречен и във важен български документ , български архиепископ в един документ , не взема ""веруюто"" на ужбългарите ариани Евсевиевци , а взема веруюто на копта Атанасий . Сигурен съм , че е копт ,а не ГРЪК, защото ТОЙ ПИШЕ ЖИТИТЕТО на св. Антоний на коптски език . А и някои автори , казват ,че са от един род, в смисъл от един етнос. Прочее , Антоний и Атанасий са КОПТИ .
ТА КАКВО СТАНА ОРТОДОКСАЛНИТЕ СКИТИ И ЕГИПТЯНИН , СА ГОНЕНИ ОТ АРИАНИТЕ ТРАК И СИРИЕЦ .
Нищо ново под слънцето. Само недейте вменява свръхгрехове , каквито отправят Ценов и Чилингиров , към т.нар. ортодоксални или по нашему православни.
Имаме си ги всички в достатъчно количество , а и никой , било то и светец не е без грях.





Гласувай:
5



1. iuliuscaesar - абе ризаре, какъв е тоя бългаски ...
08.09.2012 11:33
абе ризаре, какъв е тоя бългаски исторически анархизъм, който разбил еди кои си...
ще мие интересно да го прочета.

ще те посъветвам да изхвърлиш от употреба тракобългари, тракоскити и т.нат. такива неща няма...

освен това ганчо ценов не е уважаван историк...за да е уважаван един човек в професията си той трябва да е уважаван от колегите си, а не от форумни драскачи.
ценов не е уважаванот колегите си, напротив той е презиран
цитирай
2. анонимен - иванко
08.09.2012 13:39
Какво общо има между "уважаван историк" и "уважан в професията си"?
Кирил Милчев /Летописец/ може да не е уважан "в професията им", обаче да е на прав път в прочита на източниците за историята.
Рицар, може да не е уважан в " професията им", обаче да е на прав път в прочита на източниците за историята.
Спороток, Златарски, Ценов, та дори Мики Маус и Доналд Дък, може да са неуважавани в "професията си/им", обаче всеки от тях може да е на прав път в прочита на източниците за историята.
Или може някой да е уважаван в професията, макар и да е обикновен заплатачия и кариерист в една косервативна възпроизвеждаща се колониална научна система и в същото време да не е в час с прочита на източниците за историята...
Хайде сега, не говорим за химия, астрономия или физика. Говорим за една "наукчна дисциплина" отдавна обяздена от съответния "подебител" и ковач да догмите й, докато се намери нов "победител" който да я рестартира и т.н. За това се плаща и се расте в кариерата под крилото на "победителя"... Кое е единственото премиство за научния работнвик /говоря във времето до края на ХХ век, но особено в ХVІІІ - нач. ХХ/ - това е монополът върху източниците, изборът кое да се вкара като източник и кое да не се показва, като такъв /да не стане курбан "тезата"/.
Сега отваряш - четеш. Можеш ли да работиш с документи -. на прав път си.
Не можеш ли да работиш с документи - поради необученост, липса на правна, църковно-догматична и др-.специализирана култура или просто страх от резултата - тогава не си на прав път.
Неграмотен ли си, при условие, че вече източниците са с обещсдтвен достъп, тогава чакай на гюме някой да ти "обяснява" историята както е ставало преди от "уважавани в професията".
цитирай
3. iuliuscaesar - единствени хора, които могат да ...
08.09.2012 16:10
единствени хора, които могат да определят дали Ганчо Ценов или който и да било друг историк с научна степен е на прав път са неговите колеги, които също са историци и също са с научна степен.

Не може човек без историческо образование (дори и бакалавърска или магистърска степен не е достатъчна) да определя, кой историк е на прав път и кой не. За това се учи 9 години за да може един човек да стане специалист в дадена област,било то история или нещо друго.

При положение че неговоите колеги са го определили като некадърник не виждам какво повече има да се коментира.
цитирай
4. rizar - Здравей , юлиоцезаре
08.09.2012 22:08

Виждам, че някои хора се опитваме да "дръпнем" напред поне малко в методологията. Други хора, обаче си остават тотално в 19-ти , че да не кажем и 20-ти век.
Като боравим с извори трябва да вървим по сериозен дедуктивен метод, за да можем да извлечем нещо ценно от тях. В противен случай дъвчем едни и същи дъвки или луканки (какъвто е превода на твоите "джермански" измислени племена).
По методите обаче от 19-ти век се получава следната картинка.
Готоните отпреди 300 години от Христа били онези немски готи 300 години след Христа.
Обаче скитските гети дето през 170 година след Христа станали немски готони през 210 година след Христа.
Баси логиката човек.
Бастарните били германи, обаче германската култура била гетска ....


Това от една страна, от друга коментарите за трако-българи, трако-скити са насочени към една особена автохтонна среда, която вече е 90% от българите, която много добре познава тази терминология.
При Фол тя е наречена Трако-скитика. Племената описани от Херодот, като скити , са описани от други автори като "траки" и обратното.
Аз поддържам Натан в цялостната му критика към измислената от западното масонаджийство Елино-трако -орфическа псевдорелигия.
Самите "ТРАКИ" и "ЕЛИНИ" са едни измислени герои, които са дошли от Сиро-Финикия (Ливанското крайбрежие).

Така, че за да можеш да влезеш в умозрителния свят и речник на Рицар , трябва да си чел всички теми на НАТАН, Иванко Тертер , да знаеш "автохтонната" терминология и малко от малко да имаш понятие за обща църковна история.
Групата на ромската тръпка = "Отворената римска теза" например не знае, че имп. Юлиан е покръстен от ариани, а той се отказва от арианското християнство и се връща към еклектичния неопаганизъм събиращ в едно образи на главни богове от различни религии- Серапис, Митра, Зевс, Кибела, Орфей и т.н.
Колкото и да не искаме да приемем , трябва да признаем, че населението от Черноморския регион и Балканите + Мала Азия имат една обща вяра, която най-обобщаващо може да бъде на
цитирай
5. rizar - наречена
08.09.2012 22:18
наречена Вярата в Богинята Майка и Нейния Син.

Това което и до днес се изобразява на иконите на Пресвета Богородица с Нейния Син.
Тази моя обобщаваща теза отхвърля желанията на разни манихейства, арианства, патаренства, богомилства (напоследък не искат да приемат самото наименование богомилство и го наричат първохристиянство, изповядвано и от траките, според онези, които формулират неговите идеи) , албигойства, иконоборчества, павликянства и прочие антицърковни движения мисълта , че те може да се ПЪРВИТЕ ХРИСТИЯНИ, ЕДИНСТВЕНО ИСТИНСКИТЕ или че те са носители на тези християнски идеи.
Сиреч, чрез метода редукцио ад абсурдум се старая да докажа, че горните анти-системи не са нито исконно български, нито са позитивни, нито са изразители на "истинското" християнство.
Най-лесен е факта, да се докаже, че ако патарени/албигойци/манихеи са иконоборци, то първите български християни и християнски църкви не са иконоборци, а иконопочитатели и по-тази логика предпоставените им тези висят във въздуха.
цитирай
6. rizar - Ганчо Ценов го
08.09.2012 22:20
включвам дотолкова, до колкото той се явява авторитет за много хора с които комуникирам и ме разбират на понятийно ниво.
цитирай
7. iuliuscaesar - спокойно. . . за готоните никога не ...
09.09.2012 00:23
спокойно...за готоните никога не съм билкатегоричен просто там имаш за какво да се хванеш, за разлика от липсата на готи в украинските степи в този ранен период.

Трако-скити на фол няма смисъл на общ произход - неговия ученик йорданов употребява ахеменидо-тракика:) това са научни термини, които...смятам че ти е ясно какво правят.

относно елините сам казваш за методите от 19век, а вие автохтонците сте застинали от преди 1950г. с тея твърдения че дошли от някъде си, да позная ли кога - през 9-8-7век.пр.хр.

с разчитането на Линеар Б стана ясно, че ахейската/микенската цивилизация е цивилизация на гръцкоговорящи хора. отделно стана ясно, че мала азия е заселена от гърци по-късно от Елада. Крит и егейските острови също са заселени по-късно от Елада, което е индикация, че протоелините (използвам този термин щото ощенямат единно име) идват по суша от север, а не от африка или палестина както на вас ви се иска. това заселване започва още към 18векпр.хр. Емигрирането на тези племена от север към юг се доказва и по археологически път. Остава спорно откъде идват за да се установят в днешна гърция. според едната теория от украинските степи, а според другта от унгарската пуста.

това обаче, сматам няма как да стане известно. и докато все някои може да оспори археологическите останки с мотива че една материална култура може да принадлежи на няколко народа и съответно няма как да е етносно обвързана, то езикът на линеар Б доказва, че микенците/ахейците са гърци.

уникалното е че науката разполага с писмен гръцки език от 3500г. насам. и се вижда как този език се е развивал през вековете. това наистина е уникално.
цитирай
8. rizar - С първата част
09.09.2012 01:47
на поста ти съм съгласен, но от "вие автохтонците" става разводнено.
Елинския език притежава неевропейска граматика. След Александър Македонски обаче идва койнето, който си е вече съвсем друг език.
За това можеш да спориш с колкото си професори искаш, но професори които не са обвързани с папагалската червена кохорта , които пишат за някакъв си измислен "Библейски старогръцки език" , който си е койнето.
цитирай
9. iuliuscaesar - незнам какво трябва да означава ...
09.09.2012 10:24
незнам какво трябва да означава неевропейска граматика...

забелязал съм че много хора които нямат понятие от езика говорят за койнето (тук не включвам и теб).

както сам знаеш койнето е опростен вариант на атическия гръцки. Когато една империя се разрастне следва такъв процес с езика. Същото се случва с латинския Предполагам си чувал за "войнишки латински" от надписите и за "лош латински"

що се отнася до койнето не знам дали знаеш, но образованите хора не го използват в писанията си. напротив те се стремят да подражават на Тукидид и другите. За това когато някой ти каже че Хердото бил фалшификат на фанариотите само му се изсмей...

Всеки специалист занимаваш се с този език е наясно с "езика на Херодот" на демостен на тукидид, на теопомп. С речовите похвати и т.нат.

Херодотовият език например е най-архаичен има множество от тъй наречените контрактни глаголи коитопри него са запазили значението си. освен това понеже е дориец а пише на атически езикът му е малко странен. Като блестящ образец за атически се приема тукидид...

боцманите си мислят че всичко било изфабрикувано през 15-18век ха ха ха

нядявам се чети като човек учил тоя език поне с това си наясно
цитирай
10. анонимен - И.С. Научен работник за признанието в науката
09.09.2012 17:21
Това, че колеги с научна степен определят кадърността, в България поне е много изкривено. По много параграфи-от завършване на образованието до получаването на научните степени.- това е дълга и известна история. Ако си некадърник и не мътиш водите на авторитетите си добричък и пътят ти е разчистен. Ти не застрашаваш никого, придържаш се към авторитетите, скоро ще станеш и професор, защото пееш добре в хора. И сега-кадърният веднага заема мястото на некадърния, той е оплют, презрян и непризнат, защото мъти водата.
Историята е наука като всички други, но е и събирателна, човек трябва да отбира и от други науки. Така, че за разлика от точните науки, знанията придобити в други дисциплини, основните научни правила, познанията в конкретната област, всичко това използвано заедно и коректно успешно може да замени 9 години съмнително по резултат учение! Не се заблуждавайте, че зубрилият усърдно може да даде добри резултати, ако в разсъжденията му липсва фантазия, съчетана с логика и научно мислене и ако той е подвластен на догми и авторитети.
цитирай
11. czarnian - Неглижирани факти
09.09.2012 17:46
Хубава тема Рицар, един малък принос от мен съдържащ общоизвестни но неглижирани факти:

http://czarnian.blog.bg/history/2012/04/14/hristiianstvoto-u-pridunavskite-huno-bylgari-iv-vi-v.939931
цитирай
12. rizar - Новогръцкия е фанариотско шменти-капели
09.09.2012 23:47
Названията са на старогръцки-
Панагюрище - а не панаирище
В надписа колоната от Клокотнишката битка пише
кюр Теодор - а не кир Теодор
казва се град Айтоса не Етос.
Примери бол
Новогръцкото произношение
Въведено е от фанариотите през 15- 16-ти век, което звучи отвратително изопачава старогръцкия.
цитирай
13. iuliuscaesar - рицаре не грешка си за новогръцк...
10.09.2012 11:11
рицаре не грешка си за новогръцкото. не е въведено от фанариотите. това е просторазвитие на езика и е още от византийско време.

има византийски лексикографи които обясняват на съвременните сичитатели защо едното се пишело с ета пък при тях било еди как си...

при това още през 15-16век има спор в науката - райхлин/еразъм ротердамски как се чете старогръцкия...

катаревуса е опит за връщане към старогръцкия - явно неуспешен:)
цитирай
14. rizar - Виж катаревуса е едно голямо м--зало
10.09.2012 13:26
Както и Райхлиновото четене.

Аз на Иван Асен ли да вярвам или на интелегебилното западно парче Райхлин ???

Фанариотите под въздействието на Западните школи са променили до неузнаваемост езика.
Няма да обяснявам защо.
Исторически са доказани взаимодействията на венецианските и генеузки търговци с фанариотите , западните университети уж тръгнали да търсят "старите" корени на езика ги объркват до неузнаваемост. Унивеститета от Падуа на Медичите е доказателство за това. Създава се изуствено положение - мазните фанариоти не били византийци/ ромеи , а преки потомци на старите елини , това си върви още от 11век, но апогея е точно около времето на падането на Византия.
В науката може да има спор, но това са по-скоро схоластични еквилибристики целящи да скрият целта на истинските намерения от цялата галимация с "гръцкия" език.
цитирай
15. iuliuscaesar - кво да ти кажа - димотикито си е на...
10.09.2012 22:40
кво да ти кажа - димотикито си е народният език който се е развил и не виждам как фанариотите може да са отговорни за тоя процес. езикът просто се развива.

я микажи като в 5векпр.хр. вече си има контрактни глаголи, които по омирово време са били дифтонги, кой е виновен за това??? пизистрат ли:)

това си е естествен процес. виж катаревуса е изкуствен език, но нали поради тази причина не се е наложил...
цитирай
16. anonymousbulgaricus - Чета и се чудя, чуда се и чета, пък ...
11.09.2012 15:08
Чета и се чудя, чуда се и чета, пък после и коментарите.... Нали казваш, че си голям, че имаш докторантура, опитваш се да пишеш за история и едно голямо и?
Каква е идеята на този пост и какво точно си искал да кажеш...че българите не са ариани, монофизити или несториани... ами не са и никога не са били. Реално погледнато в Европа от ранното средновековие няма оцелял етнос, който да не е православен. Всички неправославни са мъртви народи, не че няма и изчезнали православни, но след утвърждаването на християнството и неговата институционална норма чрез Рим и Константинопол за Европа това е историческата съдба или се покръстваш или те няма, ако се покръстиш или се покръстваш правилно или те няма - рано или късно и в това отношение прошка няма. Затова и разни императори, позволили се да се отклонят от православната норма получават прозвища "посерковци", "скъперници", "отстъпници" и т.н. Фантазмите, че българите преди покръстването са някакви "различни християни" и че всъшност това между ПБД и ИРИ е някаква религиозна война едва ли не са фундаментална глупост, недоказуема и незасвидетелствана никъде и по никакъв начин (ся ми извади медалиона на Муртагон). Религиозна война има между православието и еретиците, а след 1054 г. между двете православни конфесии, които се обвиняват една друга в еретизъм и си налагат схизма. Тва е положението и ако има историческа аксиома в българската история, то това е, че българите от 9 век насам са православни християни. Това е част от народностната и национална генетика на българите и до преди 70 г. единственият им начин и форма за конструиране на тяхното общностно съзнание и светоусещане.

Това ми е коментара по целия материал и неговото съдържание и евентуално смисъл на съществуването му. Нямаше и да го правя, ако не ме провокираха други неща в него, както и участието на цезаря в дискусията....
цитирай
17. anonymousbulgaricus - Интересно ми е да дефинираш през 4 ...
11.09.2012 15:23
Интересно ми е да дефинираш през 4 век какво е "испанец" и какво значение има евентуалния етносен или географски произход на съответните римски императори за въртенето на света.... Този "испанец" хич даже не е първия такъв станал император има цяла "испанска династия" при това най-славната и велика римска династия, която води империята до най-големите и военни, политически и духовни успехи?

Констатацията на "историческия реализъм" е много очевадна и констатирана още със зараждането на модерната история като наука такава - на балканите и в цялата римска империя циркулират стотици различни култове (някои източни), вярвания и пантеони, които взаимно си влиаят или са синкретизирани при преминаването от една културна и социална среда в друга...Мисля няма да отречеш, че всъшност и Християнството е един от тези култове до 4-5 век? Та какво точно е отличителното и значимото в тази констатация?

"Гръцки термин, гръцко верую, тракийско верую" WTF? Въобще като въвеждаш някакви понятия или термини вземи та ги дефинирай? Отделно термини и понятия се въвеждат по две основно причини за улеснение и бораване по-лесно с материала или за отграничаване на едно от друго. Доколкото мога да заподозра твоята причина е втората, а ако и като е втората обясни като какво чудо е това "тракийско верую" или "гръцко" такова какви са им съшностните, смислови и съдържателни характеристики и защо са в конфликт - очевидно според теб? Въобще даваш ли си сметка за това какво означава "трак" през късноантичния период и кои са тези хора, лица, групи от хора, или по-големи социални, племенни или етносни образования, които са се самоназовали и самоидентифицирали като "траки" извън евентуалния контекст на жители на провинция Тракия?

Това че Осий бил "испанец", а Анастасий "копт" следва ли да има някакво значение та го изтъкваш, изглежда за теб е важно, защо?

Дай малко информация и извори за това как император Константин е конституирал "готската библия" и какво точно имаш предвид с "новия учител"?
цитирай
18. anonymousbulgaricus - Какъв е този "езически син...
11.09.2012 15:38
Какъв е този "езически синтез" от Константин до Теодосий и като какви са неговите проявления... Като как времето на най-острите и драматични вътрешно християнски религиозни спорове, че и открити битки за надмощие между привържениците на основните клонове на официалното християнство се вписват в "езически синтез"... Последно Мадарския конник кой го е строил - Траян, Септимий Север, Каракала, Юлия, Клавдий Готски, Константин Велики, гетските царе, тракийските царе, Тервел, Дарий, скитските царе, египтяните, балхарите, митраистите, римското население на Марцианопол и Никополис ад Иструм, федератите, то нали кандидатите се множат и множат, между другото самия конник все повече изчезва и изчезва, та накрая ще вземе се срине съвсем и да реши този иначе нерешим историографски проблем?

Може ли "елинизиран" да е монах? Въобще съзнаваш ли съшностното и драматично противоречие, мисля на чист български му викаха "оксиморон" нещо като "суха вода". Все ми се струва, че би следвало като човек познаващ историята на религията и християнството би следвало да знаеш, че първия и най-голям враг на християните мноогооо векове наред и подред е елинизма, елинистическите вярвания и култове? Нищо, че църковните отци взимат разни неща от древногръцките философи и т.н. Елинската ерес е най-страшната ерес за империята, още повече за източната и част, защото под това понятие се включват всички предходни гръко-римски синкретизирани или не култове с които и срещу които християнството воюва на живот и смърт?

"Ганчо Ценов не казва никъде, че Евсевий и Константин са ариани"... ами ако го е казал това ще ги направи ли такива. Въобще това някаква шега ли е? Като чуеш Ганчо Ценов се обръщаш на другата страна и приемаш априорно твърдението му за невярно, дори ако по някаква рядка случайност е вярно, то неговата верност е резултат на чиста случайност, а не на научно доказана и проследима логика, базирана на вярно интерпретиран изворов и фактологически материал, надявам се това позоваване да е шега?
цитирай
19. anonymousbulgaricus - "Примерите контрастно ще ...
11.09.2012 15:53
"Примерите контрастно ще очертаят, че не бива от няколко дедуктивни метода да се прави цялостен исторически синтез и дефиниране на обществените явления и процеси през дадения период на религиозен антагонизъм." Ето това макар и казано сложно е наистина вярно и целият пост можеше да се изрази с това изречение, защото примерите, които си приложил не го очертават, което не значи, че не е вярно!

Аууу, той станал и уважаемия доктор... да не искаш да се харесаш на форумните чукундури позоваващи се на баш чукундура като на пророк и точно ти да говориш за "мнимото покръстване на Борис".... некси ми звучи лекинко странно?

И защо да има проблем, българите са иконопочитатели, това е факт и да от това излиза но както казахме те са и православни, а тези две неща вървят едно за друго и са взаимноопределящи се.? Не, не са ариани, несториани и т.н., най-разпространената ерес сред българите е богомилството, както всички знаем, а то е от 10 век, но някак си православните българи успяват да се справят с тази ерес далеч не толкова шумно и кърваво както другите православни със своите ереси, но поздравления и за тази констатация!

"тракобългари" е нещо, което се нуждае от сериозно дефиниране. Не съм видял, чел, чул, пипнал, намерил или някъде в историографията от време оно та досега някой "трак" да се е самоопределил за българин в исторически план и обратното някой българин да се е сабеусещал и себеизявявал като "трак". д-р Петър Берон е единствения случай, за който знам за българин, но чак от 19 век, който се подписва като "трак". Комунистите са имали план за създаването на "тракийска комунистическа нация" мисля и явно техни последователи битуват из българското форумно пространство и днес - ти от тях ли си? Ако не си, моля покажи ми такъв "трако-българин, още повече противопоставен на "исаврите" на етнически принцип...? Я сподели от кога и как се е случило и никой не е разбрал, че късната римска империя е етническа по своя характер и борбите за власт са етнически????

цитирай
20. anonymousbulgaricus - Значи несъществуващите "...
11.09.2012 16:11
Значи несъществуващите "трако-българи" са искали да направят империята етническа или национална и са водели етнически чистки спрямо "исаврите" и обратно? А Зенон=Цено.... това как ти хрумна и от къде извади извори за славния император Цено? Естествено - щом е грозен и космат не може да бъде българин, те българите са само красиви и депилирани от време оно, друго обяснение няма, нали?
Лъв Бес ли имаш предвид под тракиеца "василиск"? Що за чудо е това "василиск"?
"Тракоскитът" Виталиан... Е нали бяха "тракобългари", ся какви са тия "тракоскити" това "трако" да не е някаква представка към народите, които тракедонците искат да си припишат за свои? Или двата термина са тъждествени? Тракокелт, тракопеласг, тракогет, тракоилир, тракогерман, има ли някой дето да не е "трако", а тези работи едно към друго еднакви ли са или важното е да има "трако" и мамата да си трака, а "тракогрък", "тракоримлянин", "тракоегиптянин", "тракоюдей" има ли или това е кофти, те траките с такива кофти типове не се мешат, само им дават култура, религия, език, писменост, държавност, чат пат ги управляват, а тия все неблагодарни и все ги забравят и крадат...?

Евсевий Никомадийски "несъмнено трак"........откъде накъде пък така несъмнено? И къде пише че е братчед на Константин....дай извор, не че не може да е де, ама може и да му е племенник, а може и да е нещо по така на сестра му, а може и да не е? Дай данни?
За Евсевий... ех, не е трак, не че има значение и да е всъшност, но пък може да е юдей, представяш ли си? Това ще обясни обаче твърденията ти, че бил "тарикат" и т.н...

Въобще...етносните понятия и междуетностни вражди генерализирани на ниво предсредновековен национализъм с евентуални отгласи в днешно време виж какви каламбури могат да предизвикат, при това най-добронамерени. Няма такъв филм, а за особената "автохтонна среда", като е толкова особена...вземи себе си или родния си град, село.....и ме заведи по тази следа то това особено "автохтонно време". Автохтони няма!
цитирай
21. rizar - Здравей, анонимен
11.09.2012 17:06
anonymousbulgaricus написа:
Чета и се чудя, чуда се и чета, пък после и коментарите.... Нали казваш, че си голям, че имаш докторантура, опитваш се да пишеш за история и едно голямо и?
Каква е идеята на този пост и какво точно си искал да кажеш...че българите не са ариани, монофизити или несториани... ......

Отговор на 16!
Имало е българи и ариани, и монофизити, и несториани, и манихеи и паганисти и т.н. Казвам, че не е там въпроса.
Ганчо Ценов, а и не само той. Златарски, Сотиров, Мутафчиев и т.н. разглеждат българо-византийската история в контекста на актуалните отношения на българите с фанариотите или на България с националните държави Сърбия, Гърция, Румъния и Османска империя.
През 4-15 век. обаче отношенията не са били на това понятийно ниво . Макар схизмата от 1870г. да имат преки аналогии с предишни схизми отношенията на българите с Византия и после на България с Византия не са били едно към едно, както през 19-20век.
Всички тези неща ги разяснявам на "Ганчо ценовиците" с които не съм съгласен в това отношение.

цитирай
22. rizar - Отговор на 17.
11.09.2012 17:12
За четеш постовете на Рицар, трябва да си основно запознат -

1. С тезите в книгите на Г. Ценов, които използват пиратските маймунчовци.
2/ Трябва да си запознат едно към едно с "Историческия анарх. " или реализъм , сиреч с основните идеи на Натан , които Рицар приема почти напълно.
3.Трябва да си запознат със споровете протичащи в БГ Наука, Баня (сиреч АБВ форуми) и до преди някое време в Бойна Слава.

Това е един общ понятиен континиум без който не можеш да разбереш постовете на Рицар, Натан или пиратската тайфа, дори няма да разбереш и Иванко Тертер от Бг Наука.
Няма как това да стане.
цитирай
23. rizar - Терминологичната главоблъсканица
11.09.2012 17:22
Това е терминологичния похват ползван от горния понятиен континиум .

1. Тракийско и гръцко верую можеш да видиш какво означават в книгите на Г. Ценов
2. Осий и Анастасий ги използвам само за един лек пример, колко са хлъзгави тези гръко-тракийски антагонизми, за съжаление , под влиянието на които се оказах за известен период от време.


3. Беше ми нужно да призная, че траки е много относително нещо. След правилните забележки на Натан, мисля, че се поправих.

4. Информациите можеш да ги намериш в БГ Наука, съответно в темата – “Създавал ли е имп. Константин азбука “Тогава водихме титаничен сблъсък срещу глишевската баняджийница, където и аз за малко се разколебах.
Конкретно готската библия е била анатемосана, доста преди да започне да върлуват основните догми на “Триезичната ерес”. Понеже Византия и Рим започват да гледат с лошо око на всички народи, които се опитват да създадат преводи на Свещеното писание на собствен език. Пешито- сирийския превод започва да се ползва от монофизити и несториани, коптския и арменския от несториани, готите са обявени за ариани и на всеки превод вече се гледа с изключителна осторожност.
цитирай
24. anonymousbulgaricus - Е, нека се разбираме де, то в периода ...
11.09.2012 17:58
Е, нека се разбираме де, то в периода на най-свита територия средновековната българска държава е била минимум два пъти по-голяма от днешната и на това контактно място и с толкова много народи, със сигурност е имало всякакви, то и в изворите си го пише. Става въпрос за това, че сред българската управляваща знат, доколкото е засвидетелствана нейната религиозна принадлежност всичко на всичко имаш двама императори католици от ВЦБ и един господин и един цар униати по принуда! Всичко останало са или православни християни или варвари. За разлика от ИРИ, където може да видиш императори ариани, монофизити, иконоборци, православни, униати и т.н. Тоест там имаш истинска религиозна борба на високите етажи на властта и то много жестока на моменти, естествено съчетана и с политическа такава, но то двете неща вървят ръка за ръка!
България към 4 век???? 4-15 век България и българите не са имали никакви отношения с никаква "Византия" на каквото и да е ниво, те имат отношения с империята на Ромеите и с Латинската империя и Османската империя. И трите тези империи, както и Средновековните български държави нямат нищо общо като съдържание, политика, мотивация, смисъл и отношенеи спрямо модерната терминология и разбиране и спрямо модерните национални държави България, Сърбия, Гърция и т.н. Правилно им го казваш това на чукундурупоследователите, ама се придържай и ти самия към това правило, така е коректно!

Значи по отношение на "тракийско" и "гръцко" верую си чукундур, мислех, че имаш друго обяснение, но благодаря за отговора.

Натан, въпреки стила му го разбирам чудесно, гледал съм тук коментари подписани с "Иванко...", тях също разбирам чудесно, теб не разбирам, може би защото се опитваш да "светиш" с чужда светлина и самия ти за себе си не си осмислил техния стил и начин на писане и не си отсял просото от плявата...

Няма "гръко-тракийски" антагонизми и никога не е имало такива към съответното историческо време, ако смяташ нещо различно дай примери?

Триезичната догма е много повече Римска концепция или много повече и последователно се случва в Римския диоцез, на изток тази "догма" е доста разтегната и алфабети и преводи на библията на тях се правят както виждаш чак до 10 век без особени грижи. Готите са ариани, съответно "готския" въпрос е решен по обичайния за православните начин и за съответното историческо време, това няма връзка със самия превод на библията, както сам може да заключиш.

Траките са достаааа относително понятие, поне за нещо натан ти е бил полезен!
цитирай
25. анонимен - РИЦАРЯ , ПРИЕМАЩ ПОЧТИ НАПЪЛНО" ИДЕИТЕ " НА НАТАНА
11.09.2012 20:33
Какви са основните идеи на Натан, които Рицар приема почти напълно. Точно тях се опитах да разбера от
Натана, но той отговори с псувни, което за мен е ясен знак, че и той не е наясно с идеите си. ТОВА ЗА ДВЕТЕ КАТЕГОРИИ ЗА МАЙМУНЯЦИ И ЧЕЛОВЕЦИ МИ Е ЯСНО, ВЪПРЕКИ,ЧЕ ИМ РАЗМЕНЯ МЕСТАТА И СВОЕТО СЪЩО. ТА ЩЕ ВИ БЪДА БЛАГОДАРЕН ДА ОБЯСНИТЕ ИДЕИТЕ НА НАТАНА, КОИТО ПРИЕМАТЕ,ПОЧТИ. ДАНО НЕ Е КАТО ПОРНОГРАФИЯТА ЗА 9-ТЕ ГОДИНИ И ПРИЗНАНИЕТО ОТ НЕДАЙ БОЖЕ НЕКАДЪРНИ КОЛЕГИ
цитирай
26. rizar - В България също е имала битка на високи нива.
11.09.2012 20:50
Ако следиш мен и следиш диспозицията на Натан, ще видиш , че не говоря за България през 4-ти век., а за българи, които са гетоалански колонисти. По-късно те ще станат "етнос" и държава. Но държавата е част от Византия, тя заема централно място в Византийския свят. Държава в държавата, като готското кралство на Теодорих или сръбското жупанство .
цитирай
27. анонимен - Много неясноти за съжаление, заради мъглявината
11.09.2012 21:03
Не ми е ясно какво разбираш под Византия / обясни рицарю / ,каква е диспозицията на Натан, вероятно войнствена, понеже термина е такъв. Какво разбираш под централно място- дали,че е в центъра на империята или че е своего рода център за другите
цитирай
28. rizar - 25-ти анонимен
11.09.2012 21:14
Натан е пределно наясно с идеите си.

Историята анонимко е обусловена от човешкатата идеология, която представлява оделотворяване на усвоено поведение/пайдея/култура( латинския език е по-слабо образен от "гръцкия") и би трябвало да е в зависимост от ценностната му система.

В тази връзка да кажеш, че един народ/етнос е служебно понятие за гранични стражари си е маймунщина.
Имало народи стражари, но народи пекари, ибрикчии, кебапчии, занаятчии и т.н. нямало. Ами ако служебните стражари са тръгнали да си правят народ, то защо това не са направили останалите ?

Та...
Идеите на Натан са следните -

1. Българите в началото не са били басилея (някакво си племе или народностна група управлявана от един владетел) , защото те са възникнали в резултат на две диференцирани явления - обединението на няколко племена, които са били на първо време във фоедо/ феодални отношения с Рим.
Едно е разбирането за феодо през 3-4 век. , друго става през 5-7-ми век, трето на Запад след създаването на Франкската държава.

2. Основната религия на българите се явява в даден момент политическото "арианство" или някакъв вид манихейство -богомилство, в което дуализма е доста минорен.

3. Българите са били голяма империя - от Дон , ако не и Волга, до Прага и Краков. За последното има доста доказателства, като факта, че Пражката архиепископия е създадена едва в края на 10 век., при условие, че най-вероятно е била на подчиннение на Българската църква, а в Полша са намерени църкви с източен стил характерен за Българското царство.
за наследството на тази империя воюват османци, немски кокершпаньоли и москали.
цитирай
29. анонимен - Анонимкото за мъглявините, дано се прояснят
11.09.2012 21:47
№ 1 си е чисто безумие. Понеже виждам опит за свързване на историята с философията отнасям тълкуванията към него Какво разбирате под феодални отношения с Рим през трети век?! Богомилството и то ли към трети век се отнася или по-късно? Това за стражите, ако не се лъжа го въведе Маджаров- Англи- пазители по море и сакси- по суша.
На мен Натан ми е симпатичен, но много бърза и не може да се догони, там е проблемът. Мисли, че в тоя си специфичен стил-вулгарнонеграмотен / умишлено/ командва парада, но според мене обира праха.Та да оставим Натан, добро си е иначе момчето,но не търпи несъгласни., значи обича диктатура. Но нещата тогава трябва да са пределно ясни
Това за българите,империята е ясно, че не са гардове също. Кои и какви са? Когато отричаш, говоря условно в първо лице нещо категорично ,без уговорки , трябва да кажеш какво имаш предвид и то със същата категоричност. Иначе казваш вероятно!!!!Ако кажете не знам или,че не е важно и това е отговор, изразявате личното си мнение. Аз уважавам мотивираното мнение, дори да е противоречащо с моето.
Анонимен съм, не съм Димитров, Овчаров , Чобанов. Но съм коректен
Чакам отговор на 27 ,изключая диспозицията на Натан, но можете, ако желаете да я доразвиете
цитирай
30. анонимен - българската империя
11.09.2012 22:01
Разбира се, че са били голяма империя. Езикът, азбуката , колкото и да са несъгласни някои за такива индикатори, показват истината. А нашият сегашен български е начело сред славянските- сегашни, а и не само славянски, ако говорим за съвършенство
цитирай
31. marknatan - анонимен маймунякус и другата м...
11.09.2012 23:36
анонимен маймунякус и другата маймуна кви двусмислия те гонят пък тебе ?
"Където Глупустtъ е убръзец, тамо РАЗЗУМЪТ Е безумие"
некой Ви е длужен да Ви образува Вас анонимните психопатати май А? И пузнанието у гъзо да Ви го навира а Вие да го опърдате
мама ви деба тъпа пишат "мнение на Боцман" майкатидеба маймунска
Психопатът борилсав георгиев боцман ти доказал че те бал в гъза ма то било в дупетото ти БАТи двусмислието задник скапан
дошла шибана маймуна по гейски да ми се обяснява как ме била харесвала и какъв треньор съм бил по какво съм бил треньор педал скапа
ДРЕСьОР НА МАЙМУНщси СЪМ бе педал боцкан

Даже църковния педал архиваторчето глишко е постал ина умна мисъл при двамата съмнителни български братоци но видно дебили като тоя тука цезаря разясняващ си още с
glishev "It is incumbent upon medievalists to un-teach the popular mythology that people learn outside/inside б.а/ the classroom." =Sharan Newman=
авг 28 2012 23:02:33

психопатаите кво искал да им каже и говносерпщ си постулатите Докарал го линеар Б !?
Абе путьо заспал ти знаеш ли че тоя дето ги е "разчел" ги е разчел точно с три "гръзки" думи идеограмите, и съжалява ,че не знаел още гръцки думички "

Ист анарх дава но в кошара не вкарва
тръгнала анонимнияхисториограф и той да дрсика по-маймунцки едно си маймуната знае едно си бае -кво били Мадарският конник , кво бил медалиона мна Муртагон

е Кво е е медалиона на Муртагон "Пусланието " на неосъзнат гей не смеея да излезе пред света от йенефа ли
На такива им викат "клозетнигейове" йанките ха ха ха

Е как пъ го е смеело да се покаже а ЕДиния медалион намерен в Търново другип на брега на черно море педал скапан

Муртаг се дефинирал на ТЕНГИАНТЕ без страх за живота си като риистиенин ма те не му кръцнали кратуната педал

ми като пишеш как са осрали византийците да точно виантийци са наричани отм съвременниците си педал тъп ма и ти си същата рядка дришнп боцкана и сапартошка за които византъия била измислена от немецкие фаранцуские учщонъй и била нещо като ИРИ само че по ристиенизирана Даже и служебни им ги стражари били ристиенизирани за разлика на тези от ИИ дето не знаели да строят градове а само застави тъп педал , не се ли сещаш че византийцитре слоед като са асрали най-великият си василевс единстевният който победил т.нар. българи до който се стига че дори му изваждат мумията от мавзое;ля да ги спасява та те него осрали никифор осрали та немало муртаг да осерат в Писанията си "
Е като има боцкани психопата да осират и медалиони за ква хиостори дудняш па ти бе педал бегай с дзвера да горишсереш факсимилете Нема синтакси нема доказ путьовци

айде сложи си и тука паретата или дупето както със дзвера дето да съм му доказвал моите си постановки
ЗА МК отговора е даден бе маймуно И е написано че това е отговора за "преписвачите" не се прави че не разбираш Или ти наистина само знаеш да четеш и не случайно си боцкан маймуна Веднаж маймуна завинаги маймуна


ти как си милсиш че некой е длъжен да те убразува щото ти не панимаеш и си едно и също баеш
тука дойде некъф тъпунчо да се оплкава че не съм му написал на една карта коя била северна коя източна коя южна посока не знам даже и дали ги докаре до всичките пет посоки ти как мислиш по тоя двусмиулсен въпрос
ще посочваш на психопатаи посоките на картата когато пишеш ли
маймуни скапани без елемнтарничеловечески позннаия седящи и дрискащи на еволюцинния си клон как ще одрискат светлия ист анарх като седите на по ниък клон бе маймуни

нмекой требвало да ви обяснява ьото било двусмилсена педал тъп

псувал съм бил анониманта маймун акоято се интересува по кво съм бил тренер ха ха ха мамати деба тъпа на анонимни отговаря ли се бе маймуно по человешки още повече на муймуни дето пишат "мнението на Боцман" мама то деба смърдиш на боцманска дришня за хистори си тръгнала да пишеш

цитирай
32. marknatan - анонимусмаймунякус хисториог...
11.09.2012 23:49
анонимусмаймунякус хисториографикус

тая словесна дришня тип сра дива дива логорейска земи да си я изтриеш

щото и иформация не съдържа а боцмано психопатски упикавания


Пукажи тува Пукажи унува Никой не ми гу е Пуказал

(да ги осере като медалиона на Муртаг ха ха ха )

кагана Муртаг се легитимирал пред целия свят с раздаването на християнския си медалион, той бил мингян дето само се изобразявал като християн?

И със медалиона си христиански е вървял един ферман със "файн скрипт" в който носителя му като отишъл в Търново да обяснява на селенето,ч е кагана им само се изобразил като ристиенин ма бил мингенин

мама ти деба тъп а
изобразил се муртаг като ристиенин ма той не се чувствувал такъв
и медалините си хрустиянски раздал из царството да покаже че не бил ристиенин а само така се изобразил и у секо село по една колона на гранит да обяснява на селенето защо бил бил ристиенин на медалиона си
или на граничарска та стража охранители на долини на тех се е обяснявал приносителя на този медалион че басилевса им не бил ристиенин а мингянин те да не гледали медалиона а да четели адваокатски калуси след него
тъпи маймуни
как ще одите нкой при жупана тенгриянин или праболгарина мингянин с големите мистаки и ша му путскаже като гетски лизач кво бил искал да каже

мама ви деба тъп а
бегайте да си узаконявате престъпниците преписвачи гетски лизачтии боцкани дебили
рицаря као иска да ви го пудава той май си обича да заиграва с анонимните педалчета свирки да му правят

я напиши anonimen педал боцкан на рицарая как го харесваш къф бил готин като трудовак да видиш къф кривак има мама ви деба и педалите


мами ви деба педалска дошли маймуните да социализират с осиране и в хисторито
цитирай
33. анонимен - Марката на марка
12.09.2012 00:36
Гузен луд негонен бяга има си и марка-Боцманът искал да ти дойде на гости с двама стражари от Бургундия. От тебе мезето и питието, от него историята, защото си далече от нея. И научи пръвуписут В детските градини имало курсове
цитирай
34. iuliuscaesar - kwo e stawalo tuk. голяма касапн...
12.09.2012 00:38
kwo e stawalo tuk. голяма касапница. изпуснал съм времето за коментари, ще чакам нови теми
цитирай
35. marknatan - анонимната маймуни гъзолизачи ...
12.09.2012 09:31
анонимната маймуни гъзолизачи питат рицаря и той им отговаря, ха ха ха
ма маймумата е дошл да се издриска тука бе рицар ти май си мислиш че маймуната може да мисли и е дошла тука за нещо друго освен да дриска " мнения на Боцман"
так ша напишеш МНение на Боцман и нема да си маймуна
па и ти им оговараш на анонимните дрискачи

не се излагай ако задачата ти тuка е да го праjш поредния гетско лизаческо дзверски кенеф, е го е арменотурака ceзар и аномалeн булгарикуса

те си ховорят с психопататите им им ги обпснаяват къде било север на картата
ти пореднаъа маймуна която яе обяснаява на точно четиримата дрислива маймуна психопата в блога ли ще ставаш
остави ги цезаря и анонимния историпграф на дзвера да си думат за хистори ха ха ха


ма те ше си продължават жават да си дрискат ако ги остаиш , как психопата боцко го е казал за психопата боцко и кво бил казал той Мама ви и деба маймунска,

търговишския психопат с физиономият на психопата бовко на младини като уби пресиян да не би с тва да свършиха психопататите
или да не би да не полудяха след това в защиоатат му
не се излагай рицар свиня не ставай
човешкия си образ не загубвай с тея бесове

"психопата боцко с МНЕНИЕТО " ха ха ха мама ви деба маймунска

маймуната си дриска тя мнения не иска рицарю рицарю на къф отговаряш такъф ставаш
цитирай
36. anonymousbulgaricus - Ако следиш мен и следиш диспозиц...
12.09.2012 10:44
rizar написа:
Ако следиш мен и следиш диспозицията на Натан, ще видиш , че не говоря за България през 4-ти век., а за българи, които са гетоалански колонисти. По-късно те ще станат "етнос" и държава. Но държавата е част от Византия, тя заема централно място в Византийския свят. Държава в държавата, като готското кралство на Теодорих или сръбското жупанство .



Леле, това ли е диспозицията на Натан в синтезиран вид... Благодаря, аз имах друго впечатление и мнение от това дето съм чел съдържателно от него и ако това му е диспозицията много от постовете му са в пряко противоречие с нея. Излиза, че той се диспозира и опонира....

А ако това е есенцията на диспозицията му... това обяснява по съвсем друг начин острата му битка с ромските профани. Аз си мислех, че е битка именно срещу профанизацията, плагиатството и корумпираното ползване на и интерпретация на исторически извори и артефакти и за това силно уважавах тази позиция, независимо от изразните и средства.

Ти съзнаваш ли, че точно тази "диспозиция" го метна директно в "джобчето на ромските трътльовци", единственото за което трябва да се разберат за Керамопулос и за глупостта със стражарите по бургосите и са се прегърнали отвсякъде....

Знаеш ли, предпочитам да не му е това диспозицията!
цитирай
37. анонимен - Как от симпатичен с оригиналността си, минаваш в друг лагер
12.09.2012 13:22
Отдавна съм разбрал, че прикрива с вулгарна неграмотност собствената си неизяснена позиция.. Да е жив и здрав, както не може да се догони, така и не може да се надскочи, особено ако е два метра, Псувните прикриват безсилие, липса на аргументи,водят и до по-лоши последици. Вече ми е антипатичен, пък какъвто ще да съм за него, безразлично ми е
цитирай
38. ivansimeonow - Браво, интересна тема, но съм за...
12.09.2012 14:53
Браво, интересна тема, но съм закъснял, пък и играта е загрубяла. По-добре да се оттегля, да не ме контузи някой дърводелец.. Все пак от прима виста,може и да съм недоскив, не виждам съществена разлика от оспорваните учения тип Ганчо Ценов и сие, и изложеното тук. Бягам, да не ме контузят
цитирай
39. ivansimeonow - Реших да намина, мислейки, че уг...
13.09.2012 14:39
Реших да намина, мислейки, че угрозата за среща с дърводелец е отминала, но явно не е така. Изчезвам!
цитирай
40. ivansimeonow - Все пак трябва да оставя нещо, не ...
13.09.2012 14:52
Все пак трябва да оставя нещо, не може така, затова наказателно " за " под № 5
цитирай
41. marknatan - слушай анонимус, рицар не ти е врага ...
13.09.2012 14:58
слушай анонимус,
рицар не ти е врага недей да маймунясваш и да оголваш и кътниците си срещу него
иамш си маймунарник джафкай се
ако рицар не е разбрал, че си от маймуните ще го разбере Но вие маймуняците няма да го разберете, че за ора няма съмнение кой е маймуняки кой не
ако ти не беше маймуняк ти щеше да проумееш защото щеше да притежаваш разсъдък съзнаие, че дефинирайки маймуняк и психопата боцко за постигнал нещо си в човешкото мироздание с безмислени несвързани от човешка гл т писмени записи и изкази със слова на които ако и вие да не им разбирате безсмислицата те са безсмислица им липсва човешки разум и опитвайки се вече да сравняваш каквото и да е друго с този маймунски еталон, забравяйки че ти като маймуна първо си определила еталона си т.е. самодефинирала си се като маймуна то впоследствие от человеческа гл т каквото и да се опиташ да осереш сравнявайки го с етаалона си маймунски себе си осираш в очите на хората
средно положение няма
или маймуна или человек
и веднъж маймуна завинаги маймуна и ти може би не осъзнаваш по дифолт това но си блестящ пример
рицарко е човек на дедо боже той има религиозно съзнание т.е той е нещо средно м/у маймуна и человек опитва се да служи и на маймуните защото не ги разпознава въпреки че дедо боже е казал по делата ще ги познаете
а аз добавя и по смрадта
маймуняка си остава маймуняк
перфиден но маймуняк и маймуняшката му перфидност е жалка за ората
ако рицар е познал дедо боже ще обръща ли внимание на една дрислива маймйуна и нечеловеко подобните и дрискания ?
ще избира ли рицар диспут и да чака ответ от доказан психопат и маймун ?
ще го предпочете ли рицар пред дедо боже един дришняр да се сере на оговорите му които той добросъветсно и наивно е дал но маймуната доказва че е маймуна и си дриска за каквото била дошла а то е да дриска?
та ти като баш маймуняк защитаваш и налиташ на рицар а защитавш психопати и прокламиращите психопатщината на един психопата и сам си моделирал един известен психопат с физиономия и поведение на шуменския убиец налагаш психопата и писаниятаму за еталон и продължаваш да ги репчиш като лепиш други към осрания ти маймуняшки еталон
на кого ?
единствено на психопатите за които пишеш, защитаваш и рекламираш едни и същи сра диви и говносерящите -психопатие дзвера гетския лизач дебили и невменяеми, които ще си рестартирате докато не превъртите цикъл а и сдавай сначале
тук въпроса не е за история и това го пиша и го повтарям въпроса е за психари и хора
за неадекватни уроди и маймуни
независимо къде да се намират във хранителната им верига маймуните са си маймуни и не на патриоти и набожници добрички и справедливи да се правят а те най-веч ена такива се представят и си менката "докази" и изхвърлят по команд осирания то там най вече в патриотизъмъ пък им куца сметката
та и ти точно като психар осираш като официалните психари человечекси доказателстав и здрав разум в лицето на един материлен артефакт, на каквито се опира човешко познание и са гундамент и на науката история и върху които се гради тя , каквото е христианския медалион на муртаг за какъв разум пък при тебе може и да има по различен от доказано маймунския то еталон
медалион на муртаг и зад него бутащ количката с инвентарен обяснитеен двутонен надпис на приносителя на хрустиянския медалион изясняващ на жупаните и воеводите през чиито територии нещастния приносител на златния христиански василевски медалионче че това всъщост било мингяснки и да се счита за мингяснки до второ нареждане
та ти за този медалион написа същата боцманска дришня каквати и дебилния дзвер и стадото маймну използват за доакзаи на психопатщината на един психопата която им "имопнирала" и доказвала на вас маймунчовците че и вие сте дали нещо на света
на кой свят и какво се репчите с маймунщината си безмсилена и нечеловекоподна реч и смисъл лишени от человечкси разум маймуноподобници
е как нема да има вече и психопата на чалга ниво като говносерящите след като анонимуситехисториографците от БАсН ята са по зле и от маймуните съвременните които стъпват на фудамента им възприели го за ориентир
маймунска ви работа
всека една ветеринарна маймнуна дошла да се гъзи с пузнанията си и с титлите си с живота си на путсказвачка разбирачка боцмано лизачка
кой бил писал срещу психопата ббоцко или среяу психопата сапарток срещу ибан уйчев или ешко бешко с дупе тешко
кой човек го грее кво кой писал и кав титла имал или колко бил популярен като ако проумее че чете нездрав болен маймуноподебен разум доказал двутонни инвентарни двуметрови надписи а усрал златен христиански медалион с психопатщината че бил на омуртаг при положение че целия цивилизован научен свят е дал транскрипсията и е написал муртаг
че психопата боцко па бил крещял срещу ешко бешко с дупе тешко и щото здраво серял с помощнци той па бил "доакза" на маймйунците на същия маймунски принцип на който ешко бешко пък е птрав за лайнометите

не било муртагон за да се доказва туркотракомански произжод и за да може дебилни басняждии да обясняват че то било муртаг ма те му измислили каво беш служебното названи омуртаг хе хе хе осимеон обаче бил симеон там туркомански доказ не става ьами гъзлщвци без човешка логика са били в тая губерния и ще си останат
тоя същия ебалник дето ти пише за туркоманските име омуртаг после дава научните обянения как и защо било омуртаг с определителен член на гръцки
е как нема да се радваш ти лично на психпопата боцко и на постиженията му в тая област че и за еталон да ги даваш
маймуни
вие сте маймнучовци
кой го е грижа кво мислите като вие не може да мислите
психопата боцко му доказал на анонимуса и психопата дзвер че българи = граничари в долини гърци само граничари от тука до пладне в изречението ако не вервате питайте иван тъпото от ветеринарите
даже не заслужавате и псувни деба и нещастниците
цитирай
42. ivansimeonow - Явно няма да взема отношение по с...
13.09.2012 15:32
Явно няма да взема отношение по същността, а пък имам и време, но все едно, че сме в СРЕДНОВЕКОВИЕТО. Та на въпроса. Приятелю Маркнатан, Рицар какъв ти се пада по тогавашните табиети12-16 век? Би трябвало да е ординарец? Бягам!
цитирай
43. anonymousbulgaricus - Натански, цял пост си ми посветил, ...
13.09.2012 17:04
Натански, цял пост си ми посветил, благодаря! Не заслужавам, ама какво пък, щом си решил.... В грешка си естествено... Чат пат пиша на рицар, щото вярвам, че в него може да излезе хляб и да почне да си пише изложенията и съдържанието им много по-прецизно и качествено без някакви възторзи, предпоставени истини и позовавания. Правя го не за друго, а защото самият той ми се струва, че се стреми към това да изследва историята и историческите процеси както трябва, но тази му предубеденост, наивитет, смесване на терминология и настояване, че нещо е така, защото така му се иска пречат!

Понякога може да го правя и по-остро, но все си мисля, че в сравнение с пишещтите из тази блогова ширина и в не малко форуми, моят език и начин на изразяване, дори в най-острия им или саркастичен тон са доста дистанцирани по отношение на обиди към пишещия и с уважение към труда, който е положил. Споря или иронизирам аргументите, ако някой се почувства засегнат личностно веднага ще му се извиня!

За тези, в чиято редичка чат пат се опитваш да ме вкарваш, пак чети какво пиша, далеч по-сериозен критик съм им и по-разбираем за аудиторията в сравнение с теб всъшност, така че не зная кой, къде и какво... За отношението ми към историята и непредубедеността към нея, също едва ли можеш да имаш съмнения, а още по-малко пък за патриотизма ми във всяко едно отношение вкл. и при пряка работа за опазване на културно-историческото наследство на тези земи и защитата му не из форумите!

Тъй че, остави рицаря - няма нужда от защита, ако пък искаш да обсъждаме неща по същество и да видим кое и как може да сме полезни към историята и популярната и формуна форма на употреба, както е в случая, спокойно може да си спестяваш в писането към мен онази част от постовете с квалификациите и без това те не са ми интересни, а и отнемат повече пространство и да караш по същество, щото съм виждал и чел, че го можеш и където го правиш има неща, които си заслужава да се обсъждат и развиват!

Поздрави!
цитирай
44. ivansimeonow - Приветствам казаното от Анонимус ...
13.09.2012 18:46
Приветствам казаното от Анонимус Булгарикус, отдавна се мъча да го наложа, предмет на диспута да бъде обекта/ постинга/ , а не субекта / написалият го / Той -субекта може да е всякакъв- куц, кривоглед и т. н., но не бива той да е в центъра на обсъждането. Предложил е нещо, нека в приятелски тон да му се каже къде е прав, къде греши, все пак като в шаха, отстрани се вижда по добре. Преди години м.м. Минев, бях ученик, ме би като тъпан, чак ми се доплака, защото преди това подсказвах на противника му. Би ме на шах естествено. Като видя колко съм разстроен ,рицарски ме утеши с думите,че играя добре ,все пак той е международен майстор, но е лошо да подсказвам. Та критика казана с благи думи се приема другояче и дава по-добри резултати. Казвам го и аз приятелски.
цитирай
45. marknatan - анонимусмаймунякус аз съм ...
15.09.2012 11:40
анонимусмаймунякус

аз съм посветил блога си на маймунящината и за мен гнусна история , като за преждеизсралия се индженер ганчо ценовик няма
дълг и чест е на ист анарх да пусвещавъ постове на всеки маймуняк
бие отдавна сте каталогоризиран, не се везпокойте
"Веднъж маймуняк, завинаги маймуняк"
цитирай
46. marknatan - От канцеларията на дедо Боже съо...
15.09.2012 11:45
От канцеларията на дедо Боже съобщиха, че
"Дедо Боже не избира приятелите си във фейсбук" и с благодарност заявяват, че уважават избора всички анонимуси маймунякоси и дзверчета турачета избрали да се боцкат с боцко задоказ, а не с дедо Боже .
Още веднъж дедо Боже благодари на анонимусите за избора им да се боцкат с психопата боцко, а не с Него
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rizar
Категория: История
Прочетен: 1079403
Постинги: 163
Коментари: 1630
Гласове: 913
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930