Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2011 11:38 - Тор богът на гръмотевиците - тракийски герой ???!!!!???
Автор: d3bep Категория: История   
Прочетен: 32588 Коментари: 66 Гласове:
51


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Не, това не е филм и няма общо с Антъни Хопкинс...
Както знаете, от доста ъгли доказах тракийската древност и връзката в културно отношение с Египет, и в много други с древния Шумер. Трудно е да се каже на какво се дължи, може да се каже само, че е неоспоримо. Дали отделни тракийски племена имат друг етнически произход, дали е виновна комуникацията между народите или в древността всички са били едно, а днес се делим на етноси - дълга борба за установяване.

Никога през всичкото това време обаче не съм бил фен на пантракийските теории. Всъщност за мен траките са технически термин, обединение на географско - културен признак, а не непременно едни и същи племена по произход. Така че и целият свят "да произхожда от траките" това всъщност нищо не значи, освен някакво съвкупно наименувани на някакви древни първонароди. Ако са те!

Не съм спрял да пиша по египетската връзка, спрях да пиша тук.... Дотегна ми кръчмарският патриотизъм и прехвърлянето от пусто в празно, а поради обективни причини не всичко съм написал и не искам всичко да публикувам тук...
Но търсенето продължава, дори вече съм във фаза на оформяне на една съществена част от него....

Обаче попадам на интересни факти. Един от тях няма да премълча, беше ми показан от колега, но е адски интересен. Рядко е стигала до нас информация от тея далечни и легендарни земи, земи на великани, дракони и легенди. Интересно обаче, оказва се... Че имаме какво да правим там?
Добре дошли в слънчева ... ИСЛАНДИЯ?

Снори Стурулсон

Християнин и учен, скалд, политик и патриот по убеждения, Снори живее в Исландия под Норвежко владение, и двукратно е избиран в алтага на уникална за северните страни длъжност, която може би донякъде отговаря на съвременния омбудсман - съблюдател на законността в народното събрание. Вековете са края на 12-ти и началото на 13-ти век.
Снори е поканен от роднини на норвежкия крал и двукратно пребивава в Норвегия, където е нещо като съветник на младия крал и регентите му, които се ползват от опита му в политиката и правото.
Негов учител е един от най - великите учени на Исландия. Снори владее латински, учи история, богословие, право, география и какво ли още не, получава образование на световно равнище за времето си. Освен всичко друго, Снори е и благородник, родът му - Стурлунгите, е един от старите и важни исландски родове. Дори в северните страни наричат времето му "епоха на Стурлунгите". В тази връзка Снори получава и характерното за един рицар военно и морално образование, и, разбира се, посвещение в божествените и рицарски саги.
Снори живее и твори в християнска Исландия. Известни негови творби са "Младата Еда" (или прозаичната еда) и Хаймскрингла. Приписват му се още някои произведения, за тези двете обаче е сигурно.
Снори си поставя доста амбициозната идея да запази нордическите саги и да ги помири с християнството. Той вижда в църквата(която почита), заплаха за тях. Изгражда една своя теория, в която изглежда доста убеден. Той "отнема" божественото начало на нордическите богове. Снори твърди, че това са крале и герои от различни краища на земята, чието родословие е проследимо. След смъртта им те биват обожествени. После, по време на мор, битка или каквото и да е, народите им се позовават на тях, "привикват" ги. Постепенно в паметта на народа се губи династическият произход на тея богове, и остава само божествената им същност.
Познато, нали" Нещо като тракийските хероони.

Младата Еда

Ще ползваме това спорно име, защото целта ни все пак не е етимология, а нещо по - различно. Това е ключовото произведение на Снори, моментът , в който той приземява боговете. Особено интересен за нас е прологът .Цитирам, преводът е мой, художествен:

"Един от тея крале(от 12-те велики крале на земята в древността) беше наричан Мунон или Менон, и беше свързан с дъщерята на великия крал Приам(От Троя), която се наричала Троан. Те имали дете, наречено Трор, което ние днес наричаме ТОР. Тор отрасна в Тракия, под грижите на известен военачалник, наречен Лорикус, но на възраст десет зими се сдоби с оръжията на баща си. Тор беше красив сред другите мъже, като слонова кост сред дъбово дърво, и косата му беше по - хубава от златна. На възраст дванадесет зими той беше в пълната си сила, вдигаше десет мечи кожи. Тогава той уби приемният си баща Лорикус и жена му Лора, или Глора, и взе в свои ръце властта над Тракия, която ние наричаме "Трудхайм". Тор тръгна на длъж и на шир, по всеки край на Земята и изби много воини и великани, и един дракон - най - великият от всички, а също и много зверове. В северния край на своето кралство(Тракия) той намери една пророчица,image наричана Сибила, която ние днес знаем като Сиф,  и се ожени за нея. Произходът на Сиф не мога да ви разкажа, знам само ,че тя е най - велика сред жените и косата й била като от злато...(авторът проследява родът надолу, до Один)."

Трудхайм е легендарното кралство на Азите, нордическите богове, от където тръгват те за да построят Аздгард.
Один според Снори също произхожда от тук(наследник е на Тор), и е получил предсказание, че ще властва на север, и така той тръгва и стига до Швеция.
Всъщност той обвързва произхода на Азите с царство Тракия и легендата за Троя, но звучаща по доста различен начин.

Източник на английски за целия текст:
http://www.cybersamurai.net/Mythology/nordic_gods/LegendsSagas/Edda/ProseEdda/Prologue.htm

За и против Едата

Днес не съществува съмнение, че Едата е оригинално произведение на Снори. Тя е сред трите главни източника за нордическите богове. Макар че в някои подробности се разминава с други версии, в които например Тор е син на Один, в общи линии тя пресъздава доста ясна картина, като променя тълкуванието и разминаването става допустимо в тази насока.
Не може да не ми направи впечатление обаче, че в произведението на Снори преводачите споменават Турция(Turkland). И то доста настойчиво и ясно географски. Турция - като гранична територия с Тракия. Турция - като място днес, където е някогашната Троя.
Нямаше да има нищо чак толкова странно, ако не знаехме от историята, че името Турция е от 14 век, тоест повече от век след смъртта на Снори. От друга страна има стари турски надписи, където името фигурира, макар и да не е общоприето. Значи, или има нагаждане на превода, което е малко вероятно, защото езикът не е мъртъв, или има нещо в тази насока, което не знаем.
Харесва ли ни или не, Едата си остава сред библиите на скандинавистиката, а азите май ще си останат... траки?

Линията

Изобщо няма съмнение че тракийската митология, а и северните, са наследници на преследваната и древна египетска такава, Даже и по - нататък, дори може да се каже, че звероглавите викингски кораби са наследник на култовата слънчева ладия, египетският кораб, имащ символична и божествена стойност, а и пътувал към далечни земи.
Потвърждение имаме още от Тацит, който в "Германия и нейните племена" неочаквано заявява, че свевите - доста многоброен народ, почитали.... Изида, и то я почитали във вид на кораб! Едва ли е нужно да напомням за египетските светилища и музеят на слънчевата ладия. Странно е по - скоро, че този култ, стар, от времето на Пирамидите, изведнъж разцъфва сред считани за диви племена от континенталната част на Европа.
Още по - интересно е, че според съвременната лингвистика нордическите руни, широко разпространени писмени знаци ,са всъщност... Преки наследници на финикийското писмо. Връзката Финикия - Египет изобщо не се нуждае от доказателства, а другите прочути мореплаватели в древността освен Египет са Финикийците.
И сега получихме и странно свидетелство за нордическите богове, че идват от Тракия и са свързани с Троя...
Какво излиза, когато всички митове и предположения, принципно несвързани, се оказва че имат една и съща посока? Може би има нещо вярно?

Кои са кандидатите за Тор?
1. Очевидно Херкулес. Превзел Троя, пуснал Приам заради красивата му сестра, Херкулес избива гиганти, великани, зверове, и разбра се, змей(хидрата) за да стане божество.
2. Парис. Пряк наследник на Приам, Парис е герой, отгледан от приемни родители, които изоставил. Сестра му Касандра е супер пророчица, толкова добра, че дори проклета от Аполон.
3. Възможно Рез.  Великолепен и силен тракийски цар, истински герой, най - красивия сред мъжете. В Трагедията "Рез" не се споменава баща му. Рез има хероони в Тракия, т.е. предполага се че е бил действително обожествен, като някаква еманация на Дионис.


Както виждате, в крайна сметка имаме едно крайно любопитно свидетелство и нищо не си измислям, нито тълкувам, давам ви го както си е, на който както му харесва. какво има за правене Снори в Тракия мога сам ода гадая. По негово време Тракия е позабравено име на провинция във второто българско царство, което, както и Византия, той въобще не споменава.
Но дори и това което знаем може да ни наведе на доста интересни мисли.
Най - интересна сред които е тази, че явно в историята и културата имаме все още доста енигми за разбиране и доста стени за разбиване.




Гласувай:
52


Вълнообразно


1. анонимен - Нямаше да има нищо чак толкова странно, ако не знаехме от историята, че името Турция е от 14 век,
17.05.2011 14:37
През 1920 г. от Османската империя (като победена в Първата световна война страна) -НЯКОЙ СИ тъй наречен турчин- хазар (ататюрк-не заслужава главна буква) и май тогава се появява държава турция
цитирай
2. d3bep - През 1920 г. от Османската империя ...
17.05.2011 16:18
nikstan написа:
През 1920 г. от Османската империя (като победена в Първата световна война страна) -НЯКОЙ СИ тъй наречен турчин- хазар (ататюрк-не заслужава главна буква) и май тогава се появява държава турция

Държавата - да.
Иначе именуването е по - старо, и се използва неофициално.
Сам знаеш, "Туркия ке падне - 1876" - на дедо Вазов кабализмите, писани ПРЕДИ Ататюрк :)
Затова и съм дал точното понятие с което авторът е нарекъл мястото в скобки. ТО не е точно Турция, а по - скоро нещо като "държавата на турците".
цитирай
3. анонимен - Така съм съгласен . Успех.
17.05.2011 16:25
d3bep написа:
nikstan написа:
През 1920 г. от Османската империя (като победена в Първата световна война страна) -НЯКОЙ СИ тъй наречен турчин- хазар (ататюрк-не заслужава главна буква) и май тогава се появява държава турция

Държавата - да.
Иначе именуването е по - старо, и се използва неофициално.
Сам знаеш, "Туркия ке падне - 1876" - на дедо Вазов кабализмите, писани ПРЕДИ Ататюрк :)
Затова и съм дал точното понятие с което авторът е нарекъл мястото в скобки. ТО не е точно Турция, а по - скоро нещо като "държавата на турците".

цитирай
4. ketcakuatl - SPAROTOK ТИ ПРЕВЗЕ АУДИТОРИЯТА
17.05.2011 19:12
Защото рядко пишеш и се появяваш, човешката памет е къса. На мен ми беше интересно! Поздрави!
цитирай
5. sparotok - Хайердал
17.05.2011 19:14
Не съм чел цялата Нова Еда, но е възможно произходът на асите да е Тракия. Тур Хайердал доказа, че създателите на викингската култура са дошли в Скандинавия от Черноморските степи и долното течение на река Дунав. Този извод той направи въз основа на сравнение на находки от земите на траки и скити и такива от Скандинавия, но от доста по-късен период.

За името Турция си прав, то се налага векове след смъртта на Снори - 1241година...та явно преводача е проявил въображение:)

Поздрави!
цитирай
6. get - - Какво ще кажете за едно странно племе-народ К(х)анаанци ...
17.05.2011 19:48
... финикийци-картагенци ?
- За един град основан от тях Малакх ... съвременна Малага ?
Още един др. град в Иберия Тараск. Една провинция във Франция ТАРАСКон, известна в момента най-вече с Тартарен от Тараскон.
- За да не излезе че, спамя !! - ще ви кажа, че това има отношение и към Тарк-Тор и Асите-Ази от скандинавската митология ... !

В контекста на това, което искам да Ви обясня, Снори Стурулсон просто е един късен адепт на много по-стари събития, които облича в митологична форма.
После следва формирането на първите държави при скандинавците ... и тяхната експанзия ... като накрая процесът формално се осъществява и във войните на шведские крале и създаването на фалшификата "Сребърен кодекс" и наложената и дълбоко в себе си некоректна теория, че гетите(скити-траки) са готи-германци.
- От там това по-късно се принася и възприема от централно Европейската суперсила Германия д нейните имперски амбиции и теории за германо-арийството !!

- Да обяснявам ли още или на база казаното дотук ви стана ясна картината, която искам да обрисувам ??!

- С уважение !

П.П. Като заключение исландските саги-Едите, са късни източници, които са "засукали"-всмукали в себе си много по-стари легенди и митове, които произхождат от друг географски ареал и епохи !!!?
цитирай
7. d3bep - До колегата/колежката анонимен 4, когото някой трол изтри
17.05.2011 20:58
Колега, благодаря много, ласкаете ме ужасно!
Вярн ое, в някаква степен съм като подправка за историческите блогове, с хубавите и лошите му страни....
Оценката Ви ме радва много...

Иначе, аз нито съм напуснал, нито съм се върнал. Позамразил съм малко дейността тук. Първо, необичайно много взе да ме уморява и да ми отнема време. Второ, всъщност работя вече по консолидиране на целия материал в една завършена работа и съм 99% готов с трудовата част. Та приоритетът е друг. Итрето, събитията малко ме чукнаха в друга посока, а и работа повечко ми се събра.

Н онай вероятно ще подновя блога по някое време, макар че едва л ище пиша пак през няколк одена, н овсе ще има какво интрсно да обсъдим.. .Н овероятн още мине някой месец дотогава. Така виждам нещата.

Поздрави! Аз пък се радвам ,че не съм бил тоталн обезполезен и не съм си чупил само пръстите да пиша, а има хора, на които им е било интересно!
цитирай
8. d3bep - Защото рядко пишеш и се появяваш, ...
17.05.2011 21:07
ketcakuatl написа:
Защото рядко пишеш и се появяваш, човешката памет е къса. На мен ми беше интересно! Поздрави!

Благодаря, приятелю за поздравите и оценката!

За другото ,знаеш ли, може би не е тайна че сме имали тук там захапвания със Спароток, но аз лично не гледам на нещата по тоя начин.

Неговият блог е по - голям , по - стар, повече хора работят по него, има създадена структура дококото разбирам и извън сайта....
И въпреки това ,дано не прозвучи като наглост или възвеличаване, но по скоро забелязвам следната закономерност.

Той като изчезна за по - дълго и в моя блог читателите намаляха. Аз два пъти съм изчезвал за повече време, и при него се проявява такава тенденция.

Може и да греша, естествен то си зависи и от сезонност на потребителите, и от качество на статиите, но има глобална картина, която обичам да глдам...

Предишната ми работа беше маркетинг мениджър и гледам на нещата по - скоро така:
Ако ти си читател на вестник и те кефи примерно икономически анализ,
кой вестник ще си купиш?
- тоя с една статия от един автор всеки път, дето накрая като видиш заглавието на статията и се сещаш кво ше пише;
- или тоя, дето вътр има много статии и гледн иточки по темата от различни автори?

------

Та и в блогбеге така:
Няма читател, дет да дойде в моя блог и да си казва, ааа, дзвера виж ся ква яка статия е написал, значи спаротока няма да го чета... Няма такъв, даже напротив.
Чиатеите се кефат като седнат и да има какво ново да прочетат, а не да драпат и да чакат постоянно на едно и също... Очакват да видят развитие, конкуренция, нещо....

От тая гледна точка тука няма мои и негови читатели, нема как да ги разделим .Даже по - скоро може да се каже, че той поддържа огъня докато ни няма... Иска или не иска, кефи ли ни се или не....

Поради тая причина и аз съм заядлив по принцип, а и поводи съм имал, но гледам да се владея. Войните са в нашето пристанище. Бих се радвал ,ако тук има работеща рубрика "авангардна българска история" или нещо такова, даже и ако не съм съгласен напълно с много от участниците.
Да тръгна сам да я унищожавам, трябва да съм глупав....

Напротив, бих се радвал ,и ако боцмана, сарадива, зиези и прочие иначе регистрирани се разпишат тука. Без да се приравнявам или съревновавам с тях. Всички печелим. И читателите.

На мен ми е по - полезен човек, който рови, търси, има мнение и ме провокира към мислене, даже ако не съм съгласен с него, отколкото нулева "конкуренция" или писачи, дето само драпат на едно място и ме дърпат назад. ТО и каква конкуренция? Ако исторически интресуващите в блог бг са 1000 човека и спаротока ги вдигне на 5000, аз ше загубя ли от това?

Само да не се крадем ,всичко друго е в реда на нещата...
Поздрави!
цитирай
9. d3bep - Не съм чел цялата Нова Еда, но е въ...
17.05.2011 21:18
sparotok написа:
Не съм чел цялата Нова Еда, но е възможно произходът на асите да е Тракия. Тур Хайердал доказа, че създателите на викингската култура са дошли в Скандинавия от Черноморските степи и долното течение на река Дунав. Този извод той направи въз основа на сравнение на находки от земите на траки и скити и такива от Скандинавия, но от доста по-късен период.

За името Турция си прав, то се налага векове след смъртта на Снори - 1241година...та явно преводача е проявил въображение:)

Поздрави!

Турът е много интересен, той доказа също, че може инките да са плавал ив Тихия Океан, а после и че може египтяните реално да са били в Америка :)

За турция... Никой не го е отбелязал, ама на мен много ми се наби на очи... Троя вика е в туркландия... Ами по негово време Троя - тая която я знаем(без да отбелязвам ,че тя не е за мен реалният център на събитията) е във Византия, ИРИ или както искате... Каква туркландия >Даже и да е съществувало името тогава....

Не зная, може и да се е получило при превод или при по - късен препис. Ту кима известн осъмнение наистина, но може ък и той да е знаел нещо, коеот ние не знаем, или да е имал предвид нещо, коеот не разбираме правилно. И тая възможност я има, човекът е доста начетен.
цитирай
10. d3bep - . . . Значи, насоката на мислене на ...
17.05.2011 21:25
get написа:
...

Значи, насоката на мислене на Снори е точно обратната....
Той не митологизира реалн исъбития, а точн ообратното .на базата на това, че е обучен географ и историк се опитва да спаси митологията, като й отнема божественото начало и се опитва да я вплете в историческ исъбития и епохи, като казва, че по - късно видиш ли, тея лица биват обожествени.

Финикия по принцип не е конгломерат :) Още по малко пък ханаан, за египтяните това е област, в кояот като дойдат агресивн иидиоти, и т ги наслеват там за да мирват... После се появяват там ,ханаанити и прочия...

С Гебал, Угарит и прочие обаче имаме контакти, документирани в египет още от ранното трето хилядолетие преди христа.
Финикийците са мощен колонизатор, и имат много колонии в африка и испания, а ако може да се вярва на гръцките историци, в експедиция, финансирана от фараона, са първите хора ,дето обиколили Африка - - "слънцето им минало от другата страна".

Все още е трудн ода се каже обаче дали в бръщолевенките на Йосиф Флавии , че траките били Тир-аки , има реална истина или е поредното му съчинение...
цитирай
11. ketcakuatl - ОБОРИ МЕ
17.05.2011 21:39
Много точен и правдив анализ. Но аз имах в предвид не точно интересуващите се от история, те винаги ще четат, а другите, които им е любопитно просто. Като свикнеш с даден продукт, понякога караш по инерция. Това ми беше мисълта, в никакъв случай - противопоставяне. Уважавам и двамата ви защото сте ,,пионери", предлагате нов прочит и нови факти, разчупвате стереотипи. Но все пак виж неговите прочити и твоите сега. Все пак и аз съм напипал пулса. Нещо друго. Знам че когато бърза човек, неволно бърка. Въпроса е в количеството. Когато е в повече - дразни. Правописните грешки имам в предвид. Нямате право, толкова ерудирани хора, да пишете като тинейджъри. Приятелска забележка.
цитирай
12. argilos - здравей д3бер,
17.05.2011 21:56
би ли посочил, ако обичаш от къде цитираш? така също и турски източници, посочващи турска Турция с турски език през 12в. на мястото на днешна Турция ? става дума за този пасаж:
"...произведението на Снори преводачите споменават Турция(Туркланд).
И то доста настойчиво и ясно географски. Турция - като гранична територия с Тракия. Турция - като място днес, където е някогашната Троя."

Иван Вазов не е писал кабализми. По негово време е имало вече 5 века Турция с етнически турци и турки3ирано друго насиеление, с турска вяра. По това време Истанбул вече се нарича твърдо Истанбул (не Иcламбул), i не Константинопол.

поздрави
цитирай
13. d3bep - Много точен и правдив анализ. Но аз ...
17.05.2011 22:31
ketcakuatl написа:
Много точен и правдив анализ. Но аз имах в предвид не точно интересуващите се от история, те винаги ще четат, а другите, които им е любопитно просто. Като свикнеш с даден продукт, понякога караш по инерция. Това ми беше мисълта, в никакъв случай - противопоставяне. Уважавам и двамата ви защото сте ,,пионери", предлагате нов прочит и нови факти, разчупвате стереотипи. Но все пак виж неговите прочити и твоите сега. Все пак и аз съм напипал пулса. Нещо друго. Знам че когато бърза човек, неволно бърка. Въпроса е в количеството. Когато е в повече - дразни. Правописните грешки имам в предвид. Нямате право, толкова ерудирани хора, да пишете като тинейджъри. Приятелска забележка.

Прав си приятелю, но за повечето коментари под темите просто нямам време да ги минавам и на редактор за правопис, а и няма вграден такъв в блог беге...

Та, предпочитам да остане смисъла, отколкото правописа... Те и грешките ми рядко са точно правописни :) Който не е достатъчно широко скроен да прескочи 2-3 шпации с променено място или пропусната или допълнително натисната по грешка буква... Аз нямам претенции за литературност в коментарите, говорим си :) Но с буквоядство няма да се получи :) Вероятно и няма да се поправя, просто защото нямам времето и нервите и за това.

Поздрави!
цитирай
14. d3bep - би ли посочил, ако обичаш от къде ...
17.05.2011 22:42
argilos написа:
би ли посочил, ако обичаш от къде цитираш? така също и турски източници, посочващи турска Турция с турски език през 12в. на мястото на днешна Турция ? става дума за този пасаж:


Иван Вазов не е писал кабализми. По негово време е имало вече 5 века Турция с етнически турци и турки3ирано друго насиеление, с турска вяра. По това време Истанбул вече се нарича твърдо Истанбул (не Иcламбул), i не Константинопол.

поздрави

Посочил съм, скъпи колега, и името, и източника, и какво точно се има предвид - географско, а не държавно понятие. Моля , не ме карайте пак да се повтарям. Още с първия колега го изяссних този въпрос. Нека не ме връщате па кна него, пак за точно същото нещо! И то след като ОЧЕВИДНО сте чел първият ми отговор(по който тълкувате "кабализмите")

Относно произхода на името ползвам например етимологичен речник, в който пише:
"c.1300, from Fr. Turc, from M.L. Turcus, from Byzantine Gk. Tourkos, Pers. turk, a national name, of unknown origin. Said to mean "strength" in Turkish. Cf. Chinese tu-kin, name given c.177 B.C.E. as that of a people living south of the Altai Mountains (identified by some with the Huns). In Persian, turk, in addition to the national name, also could mean "a beautiful youth," "a barbarian," "a robber." Meaning "person of Irish descent" is first recorded 1914 in U.S., apparently originating among Irish-Americans; of unknown origin (Ir. torc "boar, hog" has been suggested). The country name Turkey (c.1369) is from M.L. Turchia."

http://www.etymonline.com/index.php?search=turkey&searchmode=none

Т.е. в тълкуванието приемам последната версия. Че е развито около 1369 г.
Това е горе доле годината на нахлуването на Турците на българска територия, в Софийско.

Що се отнася до това, дали са кабализми сумите на буквите на изречението, които Вазов е вписал в устата на българските селяни в "под игото", ще се въздържа от по - нататъшен коментар.
цитирай
15. get - - Добре ! - щом говорим за експедицията на финикийците и колонизирането им ...
17.05.2011 22:50
d3bep написа:
get написа:
...

Значи, насоката на мислене на Снори е точно обратната....
Той не митологизира реалн исъбития, а точн ообратното .на базата на това, че е обучен географ и историк се опитва да спаси митологията, като й отнема божественото начало и се опитва да я вплете в историческ исъбития и епохи, като казва, че по - късно видиш ли, тея лица биват обожествени.

Финикия по принцип не е конгломерат :) Още по малко пък ханаан, за египтяните това е област, в кояот като дойдат агресивн иидиоти, и т ги наслеват там за да мирват... После се появяват там ,ханаанити и прочия...

С Гебал, Угарит и прочие обаче имаме контакти, документирани в египет още от ранното трето хилядолетие преди христа.
Финикийците са мощен колонизатор, и имат много колонии в африка и испания, а ако може да се вярва на гръцките историци, в експедиция, финансирана от фараона, са първите хора ,дето обиколили Африка - - "слънцето им минало от другата страна".

Все още е трудн ода се каже обаче дали в бръщолевенките на Йосиф Флавии , че траките били Тир-аки , има реална истина или е поредното му съчинение...


... за такова се говори и брегът на Зап. Аафрика.
- Но има още много смущаващи неща например не само Тартарен Тарасконски и мита за св.Марта от него район ... + Змея. Не само Иберия със столица Тараск.
Има и имена в които присъства представката ХАН в смисъл името на гл. женска Богиня "господарката" Анат(Анит) ... А-та-на, най старото на Атина име, да е близко фонетично ??
- ХАН - аанит дава Теоним и етнонима на този народ !!
- ХаниБал - го предават като "милостта", "милият" на БААЛ, който в по-стара форма как се изписва произнася ... ?
- Имаме упоменаване на поне петнадесет различни исторически личности, военначалници и ръководители на експедиции при които стои ХАНос.
- Относно Й. Флавий и братовчедите му какво пишат - Не знам ?

от ГетКан ТаУРосСкитский !!
цитирай
16. zelas - Много интересно попадение, Сте...
17.05.2011 23:52
Много интересно попадение, Стефане, благодаря! Има ли други източници освен Снори, които да споменават тези неща?
цитирай
17. get - - Действително странен момент е това с ...
18.05.2011 11:11
argilos написа:
"...произведението на Снори преводачите споменават Турция(Туркланд).

- Но това фонетично, етимологично и-и-и ... не е ли от едно и също ? Не е ли от ездно и също семантично гнездо ?!
- За мен ... ДА !!
argilos написа:
би ли посочил, ако обичаш от къде цитираш? така също и турски източници, посочващи турска Турция с турски език през 12в. на мястото на днешна Турция ? става дума за този пасаж:
"...произведението на Снори преводачите споменават Турция(Туркланд).
И то доста настойчиво и ясно географски. Турция - като гранична територия с Тракия. Турция - като място днес, където е някогашната Троя."

Иван Вазов не е писал кабализми. По негово време е имало вече 5 века Турция с етнически турци и турки3ирано друго насиеление, с турска вяра. По това време Истанбул вече се нарича твърдо Истанбул (не Иcламбул), i не Константинопол.

поздрави

- Турция не е съществувала към този период ! - но името е налице (?) ... Друго за мен е пълна щууротия да го извеждам от тюркски !! Тор ... също и Тар, Торк или Тарк, - за мен е от корен Арг или Арс ... блестящ, светел, святкащ от там и Светкавица !!
- Това се среща и е качество и семантичнто близко на по-късните Жар-Гар-Тар-Пер ... знам че, звуча невероятно но мога да се обоснова с примери от религиознанието и културология !! ... плюс това са Европейски (нарочно пропускам) индото !!
- Най старото ни и известно за "тръмоворжец" е Таркун - етимологията на същото, за мен е в обратна последователност кун-кан + Тар ... Тор ... по-късно Бел, Биал-Баал(семитизиран вариант, каквото и да означава това ?):)) ! - Още по-късна форма Тараск или Тарск, от там елинизираното име на циклопа "Аргос", което е синоним за гръм(при него) латинското наименование за светло, бяло ... аргентум(Сребро) - още по смелото Сарма от там "сармати" и-и-или ... късното, от ранното средновековие "бели българи".
- Дано не ви прозвуча, като изперкал фантаст ??!

от ГетКан Тау(сау)роматски още и скитски :)))
цитирай
18. d3bep - Много интересно попадение, Сте...
18.05.2011 11:22
zelas написа:
Много интересно попадение, Стефане, благодаря! Има ли други източници освен Снори, които да споменават тези неща?

Зеласс,
Чстно казано нордическата култура я познавам отгоре - отгоре.
Може и да има, може и да няма.
Във всеки случай идеята на Снори да "овъплъти" боговете в по - старите източници я няма, те са си митологични и с митологични имена, без "огеографяване".
цитирай
19. d3bep - "Има много учени, които са ...
18.05.2011 11:25
анонимен написа:
"Има много учени,които са прости.Има прости хора,които са гении."- Демостен.Плещиш като "учен"човек,Стефане,ни сам разбираш,ни другите те разбират.Не си ли разбрал,че "историята" е политика.Ако не беше политика,цял свят до ден днешен щеше да цитира мъдростите на траките,началото на културата на света на траките /българите/ и така нататък,а не на гърците и на "латинците".Не в западна Европа да идеш,не в "Нордландия",не в "Британия" и в "Америка",на оня свят да идеш,ще откриеш култура на траките.Това е Истината.Вижда се,че копаш.Но "Който копае без да посади,полива и да бере плодове от труда си или е луд,или се преструва на земледелец,достоен за присмех."Ти май си от втория вид,приятелю.Но,нали и такива артисти се моткат измежду знаещите и мъдрите,дето се вейкат като муха в мътеница!

Принципно ше реагирам, анонимни фамилиарнико, точно тъй, все едно нищо не си написал.
Ако това се повтори, и другите ше реагират така, поради простата причина, че направо нищо няма да си написал ако ме разбираш...

Ше се радвам някой трол да се справи с постинга ти.
Ако нямаш кво да кажеш и с ирешил да се правиш на ПеДееФ - "Превъзходителството Дървен Философ", объркАл си форума, пич!
цитирай
20. d3bep - И най - важното, ТОР ИМА ЛИ АНТЕНА и ...
18.05.2011 11:26
kyp написа:
И най - важното, ТОР ИМА ЛИ АНТЕНА и как функционира тя от гледна точка на радиотехнологията?

Пчеларите със звучни имена да си прочетат предния ми коментар. Ако от четене не разбират, да си оставят на лични радиотелефона ,да им се обадя.
цитирай
21. d3bep - Гетски
18.05.2011 11:38
Да, идеята е една и съща, макар че видимо нямат предвид държава турция в превода. Всъщност там говорят за държава на Тор, единствено.
Затова съ мдал и линка към оригиналния текст, който иска да навлезе по дълбоко, да чете.

Не абсолютизирай финикийците, техният баал не е нищо по различно от малко по - южният Ра. Иезиковите връзки не абсолютизирай... Всъщност най - старата испанска колония на тирийците, доколкото си я спомням по име от анибаловите войни, беше курдисана на латински като "Кадис" ... Изобщо не е далече до "Кадеш".

Финикийците са дноезично, но конгломерат, а религията им силно клони към египетската.
мога лесно да го докажа с няколко тона сидонянски снимки от истанбулския археологически музей.
Важи за останалите финикийци също.
А египтяните имат цяло произведение, подобно на одисеята по въпроса. Отделно от разказите за изида и прочие, носят с итам живот и здраве, демк анхове, с тираджии и подобни.

Н ос тчение на времето финикийците е отместват към семити.
И точно тогава почва да става лютата колонизация.

Има интересна връзка на района с морските народи.
Н оза съжаление има връзка и с всякаква паплач.
Така че етническото недей го дири , езиковото не хваща вяра, те са сбирщайн територия, а религиозното... Е доста добре изяснено малко по на юг.
цитирай
22. get - - Сърдиш се не сърдиш ... аз си държа на мойто - най-старото не е в "обитованата ...
18.05.2011 12:28
d3bep написа:
Да, идеята е една и съща, макар че видимо нямат предвид държава турция в превода. Всъщност там говорят за държава на Тор, единствено.
Затова съ мдал и линка към оригиналния текст, който иска да навлезе по дълбоко, да чете.

Не абсолютизирай финикийците, техният баал не е нищо по различно от малко по - южният Ра. Иезиковите връзки не абсолютизирай... Всъщност най - старата испанска колония на тирийците, доколкото си я спомням по име от анибаловите войни, беше курдисана на латински като "Кадис" ... Изобщо не е далече до "Кадеш".

Финикийците са дноезично, но конгломерат, а религията им силно клони към египетската.
мога лесно да го докажа с няколко тона сидонянски снимки от истанбулския археологически музей.
Важи за останалите финикийци също.
А египтяните имат цяло произведение, подобно на одисеята по въпроса. Отделно от разказите за изида и прочие, носят с итам живот и здраве, демк анхове, с тираджии и подобни.

Н ос тчение на времето финикийците е отместват към семити.
И точно тогава почва да става лютата колонизация.

Има интересна връзка на района с морските народи.
Н оза съжаление има връзка и с всякаква паплач.
Така че етническото недей го дири , езиковото не хваща вяра, те са сбирщайн територия, а религиозното... Е доста добре изяснено малко по на юг.

... земя" за която си приел - ти знаеш коя ?!!
- Мала азия и балканите от тук тръгва земеделската цивилизация, членоразделната реч, усложнен социален живот, от там философско-религиозен мироглед ... култура и стройна система от вярвания !!
- През 14 до към 12 столетие "другата земя" дето я имаш в предвид номинално си е империя !! ... със всички произтичащи от това последствия за окръжаващите я народи и самата нея !!
- Знам че, пак "ще ме прокълнеш"(!) и нарочиш че спамя и-и ... т.н. ! ... но-о, моля направи опит да разгледаш нещата и от този вероятностен ъгъл !!?

от ГетКан от "кистите"

П.П. Малага ... Малакх ... е и Молокх !?(град в Иберия)
- Имам ги и Старата, и "младата" Еди на руски купувал съм ги още, като имаше "руски" книжарници ... да-а, и "Калевала".
- Хехе, това ти пращам ... да те стимулира ... виж какви са русички "семитите" :(((
цитирай
23. d3bep - Към тоя век, за който гоовриш, вс...
18.05.2011 12:41
Към тоя век, за който гоовриш, всичко е империя. Финикия е средиземноморска империя, хетите и те са империя. Тъй са объркани вече нещата ,че държава ,кояот не империя не оцелява. Обвинението е все едно да обвиниш държава, гранична с римската империя, че поддържа армия.

По скоро прави впечатление миниму мдве хиляди години по - рано че има държав, дето сменя двайсе династии и няма един преврат, няма някой да е отрязал на някой гърлото, не завладява чужди земи ,а по - скоро ако има проблем, дава своите, и златото не го ползва за алъш вериш, а за вечността :)

Това е което прави пвечатление.
Продължавам да не разбирам защо отъждествяваш египет с Рамзес и Ехнатон, има няма 2 века история сред 3000 години доказани, а вероятно и още повече.

Всъщност знам, това е пропагандата днес, определени лица с иимат лицеприятни фараони и само тях с иизтъкват, но за мен а и за нормален египтолог това са най - съмнителните моменти от египетската история. Рамзес специално ,великият строител, е абсолютно доказано, че изкрал всички, включително баща си от строежите, къртил им имената и написал своето... А за ехнатон по убуу да не говорим. Тутмос също има интересен момент в историята за Армагедоните си....

Може би е време вече да напуснеш вестникаро - бюфетчисйската представа за египет и да разбереш, че смислената египтология не изучава империите и армиите на Египет, каквито даже и да е имало, не са особено бляскави, и никой не се гордее с египетска армия или египетск ибоен флот(старото царство всъщност не е имало армия, викали са селяните на обучение в казарми при война), а изучава спасяемото от най - великата култура и наука на древността, което, макар и поголовно унищожавано, пак е много, и много от него съзнателно или несъзнателно е останало и при нас.
цитирай
24. d3bep - обаче има много ясни следи, че ег...
18.05.2011 12:45
обаче има много ясни следи , че египет е принуден да стане империя. Посочих ти големи редици писма, папируси и международна кореспонденция, чете ли ги?
Принципно и ако при тебе постоянно нахлуват разни , трепят те, ровят гробовете на предците ти, и в крайна сметка даже в дипломацията постоянно те изнудват за злато и официални ти пишат, че си прост задето вместо да им го даваш на тях, понеже те знаят кво да го правят, го оставяш да "вехне"....

Ами и ти ше станеш "империя" накрая.
Макар че обективната истина е че египтяните никога не са били войнолюбива нация и не са ставал иза империя. Всичките им големи победи са благодарение на доста чужденци в армията...

Но тук темата не е за Египет.
цитирай
25. get - - Мога ли да бъда откровен ??!! ... ил ще се сърдиш ?? :))
18.05.2011 13:11
d3bep написа:
обаче има много ясни следи , че египет е принуден да стане империя. Посочих ти големи редици писма, папируси и международна кореспонденция, чете ли ги?
Принципно и ако при тебе постоянно нахлуват разни , трепят те, ровят гробовете на предците ти, и в крайна сметка даже в дипломацията постоянно те изнудват за злато и официални ти пишат, че си прост задето вместо да им го даваш на тях, понеже те знаят кво да го правят, го оставяш да "вехне"....

Ами и ти ше станеш "империя" накрая.
Макар че обективната истина е че египтяните никога не са били войнолюбива нация и не са ставал иза империя. Всичките им големи победи са благодарение на доста чужденци в армията...

Но тук темата не е за Египет.


- Знаеш становището ми за нализането на чужд етносен елемент в Египет !!? ... нали за това ме анатемоса ! :(((
- За мен картинката с цялата култура и цивилизация на Егея в това число и Египет е като при балзаковата "шагренова" кожа ! ... дано не приказвам твърде витиевато та да разбереш, картината в "мойта глава" ?!!?

- ОБЩОНОСТ, културна, езикова дори етносна - после започва разделянето и формирането на късните държави-империи !! ... това накратко ?!

от ГетКан

П.П. пропуснал съм връзката (!) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ed/Shem%2C_Ham_and_Japheth.jpg
цитирай
26. d3bep - Гете, пак ме вкарваш в капан на офтопик спорове
18.05.2011 14:04
И какво искаш да сторя аз по въпроса с картината на прочутият старозаветен илюстратор, Йосиф Тиссо?

Не съм те анатемосал, хеле пък заради "етническо проникване". Ако съм те изритал нещо, то е зарад иманията да слагаш само прът в колелата на другите, без изобщо ти да се движиш нанякъде и да допринасяш с нещо, и то постоянн ода се проваляш в опитите си да спънеш някого, ама да продължаваш, на принципа "повтори една лъжа 1000 пъти".
Събитията около хиксосите, вътрешната война и после насилственото заселване на няколко милиона евреи в египет от митраистите не е нещо, подлежащо на съмнение.

Няма съмнение че в древността обединението не е било на териториален принцип . Египет е културният център на дълбоката древност, а не както си го представят историчарите - патриоти, административният или етническият.
Много интересни в тая насока са и свидетелствата от Египет, с които фараонът тръгва на война с "чужди държави" в п о- стрите епохи. Наричат ги "умиротворяване на бунтовници", макар че е много далече от Египет - например в Хетско, или длечна Африка, имат и други изрази за война. Ако ги чуят НАТО много ше им се зарадват, но мисля, че няма точн осъщият смисъл къвто днес. Т.е. не са го казал ис цел пропаганда, зашото по - късно, например Рамзес, започва да прави много мощна пропаганда, но изобщо не ползва тези изрази....


В по късният етап вече говорят отчетливо за войни.
Първи, въвлекли Египет в п о -сериозна война са хиксосите.
Романтичната представа за героите на колесници и със съставни лъкове обаче умря , тъй както умря и митът за робите на пирамидите.
Все по ясно е, че тия хиксоси(коеот не е етнос, а определение - казват, че са чуждоземни собственици, "владетели на чужди земи" значи името) може и да влачат композитни лъкове, обаче всъщност идват на тумби, табори, катуни или както искаш ги наречи, с кожите, козите и прочие. Идват в продължение на десетки години и се населват в Египет.

Обаче явно поддържат връзка помежду си ,защото по някое време "емигрантите" започват в самият Египет "хиксоски възстания".
Това си личи явно по огромният брой на кампании и проблеми, по съобщенията за паднал от тях град, дето после е на фараона... Те очевидно ядат Египет отвътре, няма външна държава, и няма нахлуване, и накрая успяват временно да го разцепят.
А за колесниците и лъковете им се съди по... египетските изображения на битки. Те обаче изобщо не означават, че хиксосите са измислили тея инструменти. Това е пак неква евтина сензация.

За хиксоски инструменти и тяхната "култура" може да се съди по находките от тел Амарна...
Ако отидеш в саваната и земеш на някой пигмей дяланите украси, пред хиксоските ше възлюбиш пигмейските и ше искаш с тях да си украсиш къщата.

http://nefertiti-immortal-queen.com/images/top_Hyksos_woman_w_baby_sm.gif

Това прдставлява жена с дете, може би римейк на Изида с Малкия хор - маде бай дъ хиксос арт.
И общо взето изкуството им си е такова, не знам красивите писани каручки техни изобретения ли са. Нищо, че ги яздят по стените на египетските храмове.

После според Манетон пак те финансират и поддържат с армия така популярният бунт в египет.

Както можеш да се сетиш, ако хиксосите са минали границите на Египет свободно, след тях вече не е имал освободно...
Еми това е. Това е отговорът на въпроса ти.

Принципно войната е като стероидите в спорта.
Ако всички НЕ вземат, добре.
Обаче ако един е взел....
Другите нямат избор.
Или и те трябва да вземат, колкото и да не им се ще.
Или да отпаднат. Това е.
цитирай
27. get - - Ако ще се ритаме и хвърляме празни обвинения ... да спирам ??? :(((
18.05.2011 14:24
d3bep написа:
И какво искаш да сторя аз по въпроса с картината на прочутият старозаветен илюстратор, Йосиф Тиссо?

Не съм те анатемосал, хеле пък заради "етническо проникване". Ако съм те изритал нещо, то е зарад иманията да слагаш само прът в колелата на другите, без изобщо ти да се движиш нанякъде и да допринасяш с нещо, и то постоянн ода се проваляш в опитите си да спънеш някого, ама да продължаваш, на принципа "повтори една лъжа 1000 пъти".
Събитията около хиксосите, вътрешната война и после насилственото заселване на няколко милиона евреи в египет от митраистите не е нещо, подлежащо на съмнение.
...
В по късният етап вече говорят отчетливо за войни.
Първи, въвлекли Египет в п о -сериозна война са хиксосите.
...
Все по ясно е, че тия може и да влачат композитни лъкове, обаче идват на тумби, табори, катуни или както искаш ги наречи, с кожите, козите и прочие. Идват в продължение на десетки години и се наслеват.

Обаче явно поддържат връзка помежду си ,защото по някое време "емигрантите" започват в самият Египет "хиксоски възстания".
Това си личи явно по огромният брой на кампании и проблеми, по съобщенията за паднал от тях град, дето после е на фараона... Те очевидно ядат Египет отвътре, и накрая успяват временно да го разцепят.
А за колесниците и лъковете им се съди по... египетските изображения на битки. Те обаче изобщо не означават, че хиксосите са измислили тея инструменти.

- Тези дето ядат Египет отвътре не са хиксосите ... според мен, въпреки че съставените "документи" припознават тях !?!
- Като говориш че, Египет "са го принудили" да стане империя - звучиш най-малкото странно !! Кога се утвърждава той като хегемон в изт. средиземноморие ? - след изригването на Санторини, о.Тера и упадък на Минойска цивилизация !! ... египетската държава значи "против волята" й завзема свободната територия ?? - Странно ???

от ГетКан
П.П. Хиксосите не са емигранти ... др. са емигрантите - според мен - Защо до ІV-ти век се говори за Скитска-та пустиня в Египет ??!!

А я се замисли - Манетон, Й. Флавий и по-късните, като тези дето са рисували това http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/79/Nuremberg_chronicles_-_f_15v.png - за Сем и Хам(от средновековието) ако са от една народност ??
цитирай
28. d3bep - Другото, коеот ме дразни в ебе, я...
18.05.2011 14:32
Другото, коеот ме дразни в тебе, ясната склонност за смесване на фикцията с исторически факти.
Кой ти е казал за изригването ан Санторини, и кой ти е казал, изобщо, на коя дата е станало това?

И после, известно ли ти е кв иса тея прескочк ина бик, саркофази на хор, и чоеци с кравешка глава, АКА минотаври от остров крит...

Аве, тоя остров да не е изконното древно египетско владение, обозначено като "Киефту"? Че много прилича, и храмовата архитектура, и гробниците...
И факта, че други такива острови, например Кипър, са си почти до последно египетски...

Хегемон...
цитирай
29. d3bep - Приятелю. . . Ако искаш да си тук за да ...
18.05.2011 14:38
Приятелю...
Ако искаш да си тук за да четеш и да се учиш, ил ида се учим и двамата, добре си дошъл.

Обаче ако държиш постоянно да ме заливаш и спамиш с фикциите и странностите си, нямащи нищо общо с фактите, ит ов исторически теми, не мерси, имам си работа.

Какво ти се вярва и какво не за хиксосите е общо взето без значение. Знам ,че много ти се иска да ти се вярва че са велика култура и некви наши прадеди, обаче....

Култура ли бе, да се опише, какот би казал един български поет...
Разровиш ли го, ще мирише.

За разлика от теб аз не пиша каквото си искам и каквото ми е кеф, без да проверявам кое какво е.
Там е разлиакта, и та мме бъркаш в себе си и поради това.. ме обвиняваш в разни, някакви неща.
Изрови ни хиксоската култура, свържи я с тракийската и дай да видим ,ама гледай да я ровиш дълбоко, за да не се налага аз да помагам.
Недей ни разправя кво ти се ще, и кво не ти се ще...
цитирай
30. get - - На няколко пъти съм казвал ... това, което го имаш за "проверени" източници ...
18.05.2011 15:06
... от кога датират ??! ... от Кого предимно ?
d3bep написа:
Другото, коеот ме дразни в тебе, ясната склонност за смесване на фикцията с исторически факти.
Кой ти е казал за изригването ан Санторини, и кой ти е казал, изобщо, на коя дата е станало това?

И после, известно ли ти е кв иса тея прескочк ина бик, саркофази на хор, и чоеци с кравешка глава, АКА минотаври от остров крит...

Аве, тоя остров да не е изконното древно египетско владение, обозначено като "Киефту"? Че много прилича, и храмовата архитектура, и гробниците...
И факта, че други такива острови, например Кипър, са си почти до последно египетски...

Хегемон...


- Как разчете иероглифът "Киефту" - та и с гласните - ти преповтаряш неща, които "някои" са казали !!
- Кои са те и от кога ??!!
- Не са ли те същите, дето ни обясняват че от 1200-та година съществува "Израилско царство" - което от самите учени на тел-авивският у-т се подлага на съмнение !!
- Знам че, говорейки тези неща се поставям в неизгодна и трудно защитима позиция - защото писаното до момента, по тези въпроси, предимно се е полагало на Библията, като автентичен източник(поне в началото) !!
- Знам че звуча като историк-анархист ... но поне ми позволи да изкажа мнение различно от общоприетото !!! :(((
- На два пъти ти поствам картинките с идея да прочетеш за "Хам", който библейските теолози свързват с Хан-анитите !! За мен тези са племенно родствени на др. население живяло в долен Египет, което го припознават после с "хиксоси", но също и със ... нищо не говорещото скити !!
- Подсказвам и още, че по всяка вероятност ... колкото и да ни се иска Египет не е етносно хомогенна държава ??! ... схващаш ли пътя на разсъжденията ми ??

от ГетКан
цитирай
31. anonymousbulgaricus - Без да коментирам съдържанието или ...
18.05.2011 16:49
Без да коментирам съдържанието или изводите от поста, ще кажа, че в приведения от теб "творчески" превод са отговорите на задаваните въпроси. Както казахме Снори е образован човек и е напълно наясно какво и защо пише. Во кратце написал, че въпросните "траки" от Троя и Тор са съседи на турската земя и това в средата на 13 век. Ами може шапка само да свалим на човека тогава, защото той в няколко реда казва и подрежда всичко:
1. Траките и тракия са там, където са били по времето на Троя и Тор и където са прихванати от Омир и по-късните гръцки автори - в днешна Мала Азия, егейските острови и най-южнобалканските земи на север;
2. През 13 век точно тази Тракия - не по-късната Елинска, Римска, Източно римска, средновековно Българска и Османска или съвременно турска, гръцка и българска граничи със земите на турците. Защото те са си точно било под формата на селджуки, иконийци или разни бейлици - турци са, така ги наричат всички и това си е съвсем нормално.
3. Посоката на север, където се оженил не е към земите отвъд Дунав, а към южните Балкани, там има и пророчици и място за заселване и за правене на държавици.
Т-е- Всичко казано в този текст си е там където е и съвсем точно в представите на един ерудиран човек от 13 век.
цитирай
32. d3bep - Гетски. лесен въпрос ми задаваш. Всъщност не знам защ оизобщо се мъчиш, мъчиш и мене...
18.05.2011 18:53
get написа:


- Как разчете иероглифът "Киефту" - та и с гласните - ти преповтаряш неща, които "някои" са казали !!


За гласните нямам много претенции, обаче не е и нужно.
Идеята да отречем всички преводачи щото може да са към семитите е тапирска, трябва сами да ликвидираме шумерския и египетския, езика на маите и още сума древни езици. Не знам кой е виновен, че сам оте имат световна политика по археологията. Или че по принцип, езиците наистина им се отдават. А специалн оза египетския пазят и някакви... спомени.

Но забраната да ги четеме е малоумна, чете се просто умно.
Айде щом си казал, да четеме.

Изображение от гробницата на Рехмире, 15 в.пр.н.е. - тва е мааалкичко преди Рамзесчо.

http://www.egiptoantiguo.org/foro/attc_foro/crete_keftiu3_192.jpg

Стилизирано за да можш да четеш.

http://www.egiptoantiguo.org/foro/attc_foro/tumbamenkheperraseneb_295.jpg

Гледай оня вляво, дет се влачи по земята.
Написът над него, първият, в колона надолу, дето няма ограничител за колона.

Гаргата и водата означават, че е дошел.
Трите хълма отдоле са детерминатив. Значат "земята на едикой си".

И остава да четеме.

Кандилника в началото е буква К
Рогатата пепелянка е буква Ф
Торбата е буква Т
Пилето е буква У - една от малкото гласни, които се изписват.
В думата няма А, защото по принцип и тя има изписване.

От тука нататъка го чети.
Тоя идва от земята на Кифту, Куфту, кефтиу.

Да ти кажа, щом хора със сто литра преводи са приели кефтиу, има защо да са го приели.
Искаше да чета, ето на, четох.

Тия буквички "ми ги е казал" Шамполион още, не знам богоизбран ли е....

Всъщност е елементарно, защото туй кефтиу си е чист "кеф ти" да го четеш.
Всичките му звуци са едносъгласни ,то си е направо на фонетика написано, приятелю имащ различно произношение.

Обаче даже и ти да се изтапанчиш като един голям авторитет и да кажеш, не е тъй, пак ше бъдеш разстрелян.
Защо:
Защото съществува:
1. Надпис, указващ, че Кфту - както и да го четеш, е остров.
2. Надпис, указващ северна посока от Египет.
3. Надпис със кафтучески имена, и то доста.... Има там нефери незнам си кои, хепери...

И разбира се, понеже тука на картинката все пак някакъв се влачи по земята и може да е някой изнуден от фараона нещастник, съм длъжен да ти цитирам разбира се Папирус Лайден ,1, 344, повече познат като "Предупрежденията на Ипувер", писан между първото и второто царство ,в преходния период(рамзес е чак в края на третото царство, да не се объркаш).

"Свободните египтяни се погребват с тяхната продукция, благородниците ни се балсамират с маслата си чак до Кфту."

Ето ти и пълен превод.
http://www.reshafim.org.il/ad/egypt/texts/ipuwer.htm
Изречението е в раздел 3.

Ако не ти стига, ше зема да ти потърся и снимки на папируса, ама предполагам че единственото дето ше направиш ,е да се загубиш в него.

Сега доволен, античитателю?
цитирай
33. d3bep - Без да коментирам съдържанието или ...
18.05.2011 19:08
anonymousbulgaricus написа:
Без да коментирам съдържанието или изводите от поста, ще кажа, че в приведения от теб "творчески" превод са отговорите на задаваните въпроси. Както казахме Снори е образован човек и е напълно наясно какво и защо пише. Во кратце написал, че въпросните "траки" от Троя и Тор са съседи на турската земя и това в средата на 13 век. Ами може шапка само да свалим на човека тогава, защото той в няколко реда казва и подрежда всичко:
1. Траките и тракия са там, където са били по времето на Троя и Тор и където са прихванати от Омир и по-късните гръцки автори - в днешна Мала Азия, егейските острови и най-южнобалканските земи на север;
2. През 13 век точно тази Тракия - не по-късната Елинска, Римска, Източно римска, средновековно Българска и Османска или съвременно турска, гръцка и българска граничи със земите на турците. Защото те са си точно било под формата на селджуки, иконийци или разни бейлици - турци са, така ги наричат всички и това си е съвсем нормално.
3. Посоката на север, където се оженил не е към земите отвъд Дунав, а към южните Балкани, там има и пророчици и място за заселване и за правене на държавици.
Т-е- Всичко казано в този текст си е там където е и съвсем точно в представите на един ерудиран човек от 13 век.

Общо взето, изхождайк идори каот икономист, и аз мисля като теб.
Не мога да си представя мотивите на автора да лъже за Тракия, или да си измисля... При това доста анстойчиво я повтаря, не я е просто споменал....
цитирай
34. get - - Как разчете иероглифът &q...
18.05.2011 19:17
d3bep написа:
get написа:


- Как разчете иероглифът "Киефту" - та и с гласните - ти преповтаряш неща, които "някои" са казали !!


За гласните нямам много претенции, обаче не е и нужно.
Идеята да отречем всички преводачи щото може да са към семитите е тапирска, трябва сами да ликвидираме шумерския и египетския, езика на маите и още сума древни езици. Не знам кой е виновен, че сам оте имат световна политика по археологията.
Но забраната да ги четеме е малоумна, чете се просто умно.


Изображение от гробницата на Рехмире, 15 в.пр.н.е. - тва е мааалкичко преди Рамзесчо.

http://www.egiptoantiguo.org/foro/attc_foro/crete_keftiu3_192.jpg

Стилизирано за да можш да четеш.

http://www.egiptoantiguo.org/foro/attc_foro/tumbamenkheperraseneb_295.jpg

Гледай оня вляво, дет се влачи по земята.
Написът над него, първият, в колона надолу, дето няма ограничител за колона.

- Тъй благодаря за обърнатото внимание ! - разбрах и че има о.Кефту - и междинно царство :)) при което имаме налагане на култа на Мин, идващ да смени този на Геб. В един град, който го изписват Qift(араб.) - Keft или Kebto(копт.) - Gebtu(егип.)- Koptos(гр.) - Justinianopolis(лат.)
- Прости ми наивността но да попитам - това Геб-Geb ! - има ли връзка с Кефт-у ?
... да допълня, че е към 2 200 до 2 000 г. пр.Хр !!

- Както виждаш не мога да чета иероглифи - но все пак мога да чета и-и-и ... поне да задавам въпроси ??!

- С уважение !

от ГетКан ТауросСкитский
цитирай
35. d3bep - Ne, не мисля. Първо, геб се пише с ...
18.05.2011 19:37
Ne, не мисля.

Първо, геб се пише с йероглифи точно ей така:

http://www.egyptartsite.com/geb.html

Няма нищо общо с кефтиту.

Второ, за египетскяи е вярно ,че има ребусен подход в писмеността, тоест еднакво звучащи може да се заменят и доплват като йроглифи.

Обаче тука идва проблема.
Патката се чете "СЕ"
Миризливия крак е "Б".
А накрая тва е детерминатив за деити, тоест богченце, от малкичките.

ТОЕСТ ПРАВИЛНО Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ЧЕТЕ
СЕБ, СЕБЕ, нещо такова.

Кой го е Геб-нал нямам понятие.
Но така си е останало.
И така си го ползваме.

Щото ако ви го кажа "Себ" няма да го намерите в Интернетя.

Сега най по-сле доволен? ГеБ/Те?
цитирай
36. get - - Доволен на отгора ! - но и недоволен в смисъл ...
18.05.2011 23:09
d3bep написа:
Ne, не мисля.

Първо, геб се пише с йероглифи точно ей така:

http://www.egyptartsite.com/geb.html

Няма нищо общо с кефтиту.

Второ, за египетскяи е вярно ,че има ребусен подход в писмеността, тоест еднакво звучащи може да се заменят и доплват като йроглифи.

Обаче тука идва проблема.
Патката се чете "СЕ"
Миризливия крак е "Б".
А накрая тва е детерминатив за деити, тоест богченце, от малкичките.

ТОЕСТ ПРАВИЛНО Е ТРЯБВАЛО ДА СЕ ЧЕТЕ
СЕБ, СЕБЕ, нещо такова.

Кой го е Геб-нал нямам понятие.
Но така си е останало.
И така си го ползваме.

Щото ако ви го кажа "Себ" няма да го намерите в Интернетя.

Сега най по-сле доволен? ГеБ/Те?


... че отдавна се въртя около това и др. неща и трябва още да продължавам, да чета и сравнявам !?! - Мъ-ъ-ъка !!
цитирай
37. sparotok - Eda
21.05.2011 00:47
d3bep написа:
sparotok написа:
Не съм чел цялата Нова Еда, но е възможно произходът на асите да е Тракия. Тур Хайердал доказа, че създателите на викингската култура са дошли в Скандинавия от Черноморските степи и долното течение на река Дунав. Този извод той направи въз основа на сравнение на находки от земите на траки и скити и такива от Скандинавия, но от доста по-късен период.

За името Турция си прав, то се налага векове след смъртта на Снори - 1241година...та явно преводача е проявил въображение:)

Поздрави!

Турът е много интересен, той доказа също, че може инките да са плавал ив Тихия Океан, а после и че може египтяните реално да са били в Америка :)

За турция... Никой не го е отбелязал, ама на мен много ми се наби на очи... Троя вика е в туркландия... Ами по негово време Троя - тая която я знаем(без да отбелязвам ,че тя не е за мен реалният център на събитията) е във Византия, ИРИ или както искате... Каква туркландия >Даже и да е съществувало името тогава....

Не зная, може и да се е получило при превод или при по - късен препис. Ту кима известн осъмнение наистина, но може ък и той да е знаел нещо, коеот ние не знаем, или да е имал предвид нещо, коеот не разбираме правилно. И тая възможност я има, човекът е доста начетен.


Намерих я тази Еда, но е на старогермански и с готически шрифт, направо кошмар за четене, но пък в това издание преводача може да е бил по-съвестен:)
цитирай
38. audan - "Откога те чакам"
21.05.2011 02:51
Първо да благодаря за дзверския превод на г-н Стурулсон! Много е нужно за такива като мен, дето сал български поназнайват и то немного.

Връзката между севрняците и траките/българите ме интересува и то доста. И ето - намерих я! Благодаря!!!

Асите са били толкова вездесъщи и уважавани,че на тях именуват цял континент - Азия. Чудя се откъде идва "ас". Дали от "ас"-първенец, дали от аз" - местоимение, първо лице, ед.ч. ... И втората версия не е за пренебрегване, защото на алански "аз" е ..."алан".
Асгард си е чист Ас - град, град на Асите/Азите. Владетелят е Один (Един? Единственият?...хммммм...). Но така го наричат на Север. Малко по-на юг, при германите, е Вотан(WOTAN или Уотан?), а при българите - Аудан ("...първият вожд и законодател на елбирите – Боян, наричан още Аудан", БЪЛГАРИТЕ И СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, Фархат Габдул–Хамитович Нурутдинов).

Преди време говорих с един финландец, живеещ в Швеция, за викингите. Той смята, че те са датчани, а Норвегия и Швеция са само колонии. Но Дания ( Дане-марк) все ме отправя към Туата де Данан в Ирландия и към река Дунав (на френски - Дануб, ДАнова река?).

Що се отнася до истинността на въпросната Еда. Не виждам каква облага може да има един исландец от това да има корени в Тракия - земя, поробена от турци (по негово време). Ами същата, каквато е на ирладците, които твърдят, че с нас са една кръв. Облагата не е политическа или икономическа. Облагата е гордостта да знаят, че служат на Истината! Това е!

И накрая се обръщам към онзи читател, който противопостави Спароток наДзвер.
Няма съперничество и противоборство, защото и Спароток, и Дзвер, иЗелас, и Гет, и много друго са съратници в една борба - Новото Българско Възраждане! Те са днешните будители!
цитирай
39. audan - И още за Азите
21.05.2011 03:12
"Зовите все близкие нам народы,

Пусть из Язи поспешат Темирбек и другие,
Пусть быстро подоспеют горские парни из Кази,
Пусть гонцы доскачут до места Арак,
Пусть они забудут старые обиды, приедут,
Пусть узнают друг ли враг или чужим стал близкий!
Пусть ради Камари сплотятся (вблизи),
Позабыв свои старые обиды
Пусть булканцы запрягут свои арбы, (оседлают) своих коней,
Пусть спешат заставляя буйствовать своих тулпаров,
Чтобы могли быстрее подоспеть к нам!"

Тук според анализаторите "Язи" е име на местност или "страната на асите", под Кази може да се подразбира селище

Кумух, съществуват планини с името Аракъ в Чечня и Авария,а под булканци може би се имат предвид балкарците живеещи в областта Балкан.


"Хазаро-арабските войни в кумикския фолклор", автор: syrmaepon к

http://syrmaepon.blog.bg/history/2011/04/30/hazaro-arabskite-voini-v-kumikskiia-folklor.738382

Благодаря ти, Syrmaepon!
цитирай
40. d3bep - Връзката междусеврняците и т...
21.05.2011 09:21
audan написа:

Връзката междусеврняците и траките/българите ме интересува и то доста. И ето - намерих я! Благодаря!!!


:) Поздрави, Аудан, и мерси за комплиментите :)
Всъщност това, че викингите и траките имат общи неща, е видимо дори по визията им за света след смъртта. По това, че Херодот говори, че жената на тракийският вожд се жертвала след смъртта му - обичай на виконгите, началото на който според сагите им поставила смъртта на пролетния бог - Балдр. И разбра се, тук нема да стане приятно на някои, но косвено родсвото го показва близкото ни родство със съставената от тях държава, която днес наричаме Русия....

Поздрави!
цитирай
41. d3bep - Намерих я тази Еда, но е на стар...
21.05.2011 09:22
sparotok написа:

Намерих я тази Еда, но е на старогермански и с готически шрифт, направо кошмар за четене, но пък в това издание преводача може да е бил по-съвестен:)

Браво за което :) Е, аз криво ляво се оправям със съвременен немски, н остарогермански - едва ли, но ще се радвам ако излезе нещо повече, а предполагам че и на теб може да ти бъде полезна.
цитирай
42. get - - Ще ви отговоря с едно изречение !! - Какво означава Сабазаий ?
21.05.2011 10:17
audan написа:
Първо да благодаря за дверския превод на г-н Стурулсон! Много е нужно з такива като мен, детосал български поназнайват и то немного.

Връзката междусеврняците и траките/българите ме интересува и то доста. И ето - намерих я! Благодаря!!!

Асите са били толкова вездесъщи и уважавани,че на тях именуват цял континент - Азия. Чудя се откъде идва "ас". Дали от "ас"-първенец, дали от аз"-местоимение, първолице, ед.ч. ...И втората версия не е за пренебрегване, защото на алански "аз" е ..."алан".
Асгард си е чист Ас - град, град на Асите/Азите. Владетелят е Один (Един? Единственият?...хммммм...).Но така го наричат на Север. Малко по-на-юг, при германите е Вотат (или Уотан), а при българите - Аудан ("...първият вожд и законодател на елбирите – Боян, наричан още Аудан", БЪЛГАРИТЕ И СВЕТОВНАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ, Фархат Габдул–Хамитович Нурутдинов и "„аудан, ултин” е външно наименование на „бунд”, дадено им от българите", Българин ли е Атила?, Кирил Милчев).

Преди време говорих с един финландец, живеещ в Швеция за викингите. Той смяята, че те са от Дания, а Норвегия и Швеция са в резултат на колонизация. Но Дания ( Дане-марк) все ме отправя кум Туата де Данан в Ирландия и към река Дунав (на френски - Дануб, ДАнова река?).

Що се отнася до истинносттанавъпросната Еда. Не виждам каква облага може да има един исландец от това да има корени в Тракия - земя, поробена от турци (по негово време). Ами същата, каквато е на ирладците, които твърдят, чее с нас сме една кръв. Облагата не е политическа или икономическа. Облагата е гордостта да знаят, че служат на Истината! Това е!

И накрая се обръщам към онзи читател, който противопостави Спароток наДзвер.
Няма съперничество и противоборство, защото и Спароток, и Дзвер, иЗелас, и Гет, и много друго са съратници в една борба - Новото Българско Възраждане! Те са днешните будители!


- Това е предадено чрез гръцки текстове !
Най-вероятно оригиналът е ... или по-скоро ще ви го кажа на съвременен български Себе - Аз !!
- Което във философско-религиозен и духовно-окултен аспект - Ще да рече (!!) ... себепостигналият се ... себереализиралият се ... Разкрилият в пълен обем АЗ-ът си !!

- С уважение !

от Гет "ктист"
цитирай
43. solinvictus - Как така харесваш исландските п...
25.05.2011 20:17
Как така харесваш исландските патриотари пък българските не?
Вече си доказал ,че траките са египтяни?
Ще издаваш кьнига ли?
Викингите имат селища в Испания и се разкопават много осторожно ,защо ли?
цитирай
44. d3bep - Как така харесваш исландските п...
26.05.2011 15:20
solinvictus написа:
Как така харесваш исландските патриотари пък българските не?
Вече си доказал ,че траките са египтяни?
Ще издаваш кьнига ли?
Викингите имат селища в Испания и се разкопават много осторожно ,защо ли?

Не те разбирам ,колега.
Може ли да повториш някоя от мислите в горният ти пост, формирайки я по - ясно като твърдение ,хипотеза или каквото и да е?

Че да занм на какво ме караш да отговарям

:)
цитирай
45. audan - Погребения
26.05.2011 23:07
Днес си спомних, че в "Автохтонизмът - истинската същност на древните траки" си написал :
Неведнъж вече говорих и за връзка в духовния подход и в божествата на траки и египтяни. Нека видим дали нещо ясно по отношение на „древния автохтонизъм” не можем да открием в аналите на египетската нация.
Според египтяните смърт в истинският смисъл на думата – няма. Истинска смърт достига египтяните… само ако умрат в чужбина и не бъдат погребани на родна земя
. Изключение и специални свещенодействия имаме за пратеници и войници, убити по време на поход.
Това се подчертава от многобройни текстове. В „Бягството на Синухе” избягалият от държавата си поради размирици Синухе се моли на бога: „Мога ли да желая повече от това, тялото ми да бъде погребано в страната ,в която съм се родил? Ела ми на помощ !”
В отговор получава дълго писмо от фараона, който г съветва да се погрижи за старостта си ,да не се плаши от нищо и да се връща на родна земя. Писмото е изпълнено с идеята, че ако умре в чужда земя поради бягство, ще си навреди, но като че най – показателни са завършващите думи: „Късно е вече за теб да се скиташ. Помисли за трупа си и се завръщай!”
В друг древноегипетски текст змеят от острова на изобилието, дарявайки корабокрушенеца с миро и други благини, му казва, за да го успокои: „Ще умреш в своя град !”и”Ще прегърнеш своите деца! В столицата ще се подмладиш и ще бъдеш погребан там! ”
Според Диодор Озирис , напускайки земите на родния Египет, дори отказал да отделя мъртви части на тялото си. Заклел се, че няма да си реже косата и брадата ,докато не се върне. Те принадлежат на тази земя.


И ако викингите са достигнали до тези земи траки, то е естествено да изпратят "мъртвите" си ... с кораб, нали? А запалването? Или се ползва "огнен метод за пътуване" или се наподобява ... Слънцето. Нали е със слънчева ладия по небето? и понеже е огнено, то огънят се подразбира ...

Не твърдя, че е така, само подмятам това-онова. ;)
цитирай
46. d3bep - До аудан :)
26.05.2011 23:42
Ами колега, благодаря за внимателното четене и че си си направил труда да запомниш доста от нещата, които съм писал. Кото ме ласкае.

Всъщност, ако приемем тази връзка както аз съм я казал, то тя е очевидна.

След смъртта си умрелият тръгва на път.
Дали с лодка, дали с кон или колесница.. Идеята не е във возилото, а в това, че той пътува и му трябва превозно средство.

Той пътува по пътя на слънцето. По вечният път на слънцето и не е добре да го прави пеш :)
Взима със себе с ипонякога и спътници, пазители.
В по - късно време почва да взема и оръжието си, но като цяло в тракия и египет погребан с оръжие е по скоро изключение. ТОй е бог.

Също пътят символизира и подземната гробница, чиито прав тунел към купола е символ на пътя на мъртвия под земята към небето, към светлината.

Разбира се ,с течение на времето представите търпят и еволюция, обаче това , коеот си казал, почти си ми го взел от устата.
Виж и в статията какво съм писал, че казват римляните: Свевите - едно огромно германско племе, родоначалник на маркоманите, лангобардите и много други...
ПОЧИТАЛО ИЗИДА ВЪВ ФОРМАТА НА ЛАДИЯ...

Доста любопитен факт, не мислиш ли :)
Древен египетски култ, незнайно съживен от германско диво племе?
Ако търсиш обяснение на погребалния култ, ето, също и ако търсиш връзка с ладията. Някои се опитваха дори да докажат връзка на свещената ладия с викингските кораби... Също не е изключена :)

Ние днес сме много странна цивилизация, знаеш ли ? Цивилизация, желаеща всичко да фрагментира, да раздроби, да отрече наследсвеността на древните познания, да съчиниса разни етноси и етнически разправии....

Поздрави!
цитирай
47. audan - "Гетика" и Йордан
26.05.2011 23:54
Да, за свевите нещата са направо очевадни!

Но сега ми хрумна и друго ...
Официалния гот Йордан, чиято история на народа му я именува "Гетика", ама гот и гет не е едно и също, защото той се е заблудил. Днешните учЕни знаят как е .... Та пише, че неговите хора дошли от остров в Балтика.
Като участник в разкопките в столицата на гетите, знам, че гетите са живели в сегашна Североизточна Българи. Обаче ... разселвания имат доста - иу на север (смесвали са се с даки най-редовно) и на изток.
Мисълта ми е дали някои не са стигнали и Балтийско море, но по някое време им е писнало от 6 месеца нощ и са се завърнали на юг. И точно от тези хора да е произходът на Йордан.

Така всички ще са прави! :)))
Ха, наздраве по случая!
цитирай
48. d3bep - Ако мен питаш, гетите дори са даки, ...
27.05.2011 00:16
Ако мен питаш, гетите дори са даки, или предшественици на даките. И са друго име на мизите.
Но не съм се занимавал повече с родословието им.
Все пак румънците доста ги ровят.

Страбон например твърди че гети и мизи е едно и също, и дакийският и гетскяит е един и същ език, а косвено потвърждение имаме и у Кокцеян, който заявява , ч от древни времена гети и мизи делели една територия...

Но там възелът е много уплетен....
цитирай
49. audan - Гети/ гьоти/ готи и даки
27.05.2011 20:30
В Североизточна България допреди 20-30 години се срещаха имена като Дако и Гето. Те странно напомнят на племената даки и гети.

Играя в "еРепублик", където с еРумъния сме съюзници. Затова и имам единрумънец, с коготоси пишем по 1-2 реда. Той смята, че даки и гети са братски народи итова подклажда апетитите на някои люде там за Велика Румъния, включваща и земите на гетите.
ЗАбавното е, че по същата причина, можем да поискаме Румъния за територията на Велика България. :)
Ама нали помните, че отколе траките сме враждували помежду си?

Спомням си за карта (не помня къде, за което се извинявам), където на север от Дунав се редуват групи даки с групи гети. Да, може да са един народ, но да се делят нагрупи. нещо като заселването на македонците в СИ Българиа след Илинденско-Преображенското въстание. В Лудогорието има цели "македонски села", което не значи, че това е друг народ. В исперих, например, има преселници от Македония, Шопско, Габробско и още много други райони, но все са българи. Та и в Дакия така.

Моята версия е, че двама братя са раделили земята на баща си. А за имената им се досещате. ;)
цитирай
50. d3bep - ТОчно поради туй за мен трябва да се ...
27.05.2011 20:46
ТОчно поради туй за мен трябва да се спре лошта шега с "етносите" и да се подири общността.
Румънците също имат стар произход и тракийски гробници. И те като нас ползват кукери, макар и по - малко, но мартеницата при тях е дори по - силна. И я свързват директно със слънчева религия, а не с някакви цигански преживявания от модерни песни, както се опитват нашите историци.

За мен е видно ,че имаме общ корен, пък дали ще се наричаме различно или не... Вярно, поомешани са народите във времето, има различия вече, но като че ли не са различията това, върху коеот хората нормално си градят отношенията.
цитирай
51. demograph - ХУБАВО КАЗАНО
28.05.2011 08:58
[quote=audan]Първо да благодаря за дзверския превод на г-н Стурулсон! Много е нужно за такива като мен, дето сал български поназнайват и то немного.

Връзката между севрняците и траките/българите ме интересува и то доста. И ето - намерих я! Благодаря!!!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Както и това на автора на статията:"....Няма читател, дет да дойде в моя блог и да си казва, ааа, дзвера виж ся ква яка статия е написал, значи спаротока няма да го чета... Няма такъв, даже напротив...."
Важното е да има развитие на тезите към Истина. Успех.
цитирай
52. tzarkarui - http://tzarkarui. blog. bg/za...
06.06.2011 17:45
http://tzarkarui.blog.bg/zabavlenie/2011/06/06/oshte-po-vyprosa-za-nematodizma-ili-quot-ot-tuk-ot-tam-quot.760521
:) хехе Добре Дошли в Храма НемаТодов :) хехе
цитирай
53. d3bep - Явява ми се в руните една дума, на...
21.06.2011 14:54
анонимен написа:
Явява ми се в руните една дума, най-вероятно име - АТИЗ. Като "вещ", опитен . Да има някакъв такъв бог при твоите търсения ?

Не съм чувал, боцмане :) Мога да питам обаче, защото при мен скандинавистиката е по - скоро загатната като идея; чел съм митовете, има мгруба представа, но толкоз...
цитирай
54. germantiger - Ще цитирам МАНОЛ ГЛИШЕВ
23.06.2011 16:13
В легендите и епосите не бива да се вярва с голяма надеждаи увереност, защото у всеки народ те са преувеличени и дори понякога комични:

ПРИМЕРНО

Римляните били бегълци от Троя... Божичко, Европа е пълна с такива разкази, кой от кой по-недостоверни. Пък и ако миграциите са невъзможни, както сам казваш, какви бегълци изобщо?

Иначе съди сам: в "Инглинга сага" пише, че и шведите произхождат от Троя. Същото казва Мехмед ІІ в писмо до Шарл VІІ - че османците имат троянско потекло. А шотландците се имат заскити, както пишат бароните в Арброутската декларация от 1325 г. Такива "сведения" са си чиста митология.

За "най-многобройни" са обявявани всички странни и чужди на автора на съответния текст народи. И в Англосаксонската хроника пише същото за скандинавците. И в "Gesta Danorum" пише същото за ободритите. Всички те няма как непременно да са един и същи народ.

...

Иначе несъмненое всички са траки, ерго българи, например готите, баварите, франките дори, въобще всички са българи, яруллина и нуритдинов ли бяха, те ще кажат, че и ацтеките, маите итн също
цитирай
55. d3bep - Колега, Отлично познавам явлен...
23.06.2011 20:32
Колега,
Отлично познавам явлението Манол Глишев.
Принципно ако вярваме на него, изобщо на нищо не бива да вярваме освен на шантавите му представи за историята. Лично неговите.

Подходът "не вярвайте на легендите" значи не вярвайте на религията.
Следващият е "не вярвайте на културата".
А последният етап ще е "не вярвайте на политическата история". Що? Ми много ясно що! Щото е политическа....
Я обяснете тогава, що да се занимаваме с история при таквиа подходи... По хубуу да я фърлим.... Тя била аЦки субективна????

Когато обаче няколко различни неща водят към едно и също нещо обаче, съмнението остава извън съмнение....

ПП. Че турците може да имат произход от троя със сигурност не се вписва в идиотизма на Глишев за това, коеот иска да изкара с разни балхарски езера и други бъхливи блата...
Само че от доста отдавна изведох хетската Троя, истинската случка.
А на глишеф предайте, че само един вагон книги го дели до момента в който ще съзре връзката. Нема се хабя да я обяснявам :) Не ми е и работа, но от такива като него сме на грешен коловоз, само дето скоро баламските му теории ще бъдат използвани като подправка в ПОЛЗА НА теориите, които ненавижда... Но е сляп да съзре, че светлината в края на тунела е от бързия влак....

Съвременни и сериозни научни изследвания на нови и разчетени източници. С това трявба да е пълен неговият вагон.
Не книжките с приказки, голи зубърски преразкази на несъществуващи преводи, които е чел и мисли за наука.

Поздрави!
цитирай
56. germantiger - ...
23.06.2011 20:52
Не съм Ви колега, нито на Вас, нито на Глишев. Намирам обаче него за най-подготвен в медиевистиката и не само нея от всички които съм чел в блогбг, вероятно и предпочитанието ми играе роля, защото той вероятно е единствения, който смята, че готите, баварците и франките са германци, защото много български родолюбци ги "намират" за българи, както казах и Господ също е българин според тях ?!

...

Преразкази няма!
ЦИТИРАХ ФАКТОЛОГИЯ ОТ НЕГО - ИЗВОРИТЕ МОЖЕ ДА СИ НАМЕРИТЕ!
Независимо, че самия аз съм писал за комичността на изворите въобще.

Наскоро чух, че и кимерийците били българи... вероятно, ама може би не:

Та СТРАБОН КАЗВАТ ИМАЛ 17 КНИГИ, които се съхранили от неговата "География" и там той пише:

"Някои от германците както казах живеят опколо океана. Известни са тези от устието на Райн до Албия (Албис-Елбе-Елба). Най-известни от тях са сугамбри и кимври...

... кимврите били грабители и разбойници и извършили поход до Меотида (Азовско море) и че от тях Боспора (Керченския пролив) получил наименованието киммерийски, всъщност кимврийски, защото гърците наричат киммерийци - кимврите."

Това беше от мен, не от Глишев!
Иначе рокопий пише, че утигури и кутригури са също с кимерийски произход, но германци пък въобще не са, ясно е.
Въобще толкова е комична претенцията на всички за истинност, всъщност трагична ;)
цитирай
57. d3bep - Горе долу, колкото е комична пре...
23.06.2011 23:00
Горе долу, колкото е комична претенцията за принципни лозунги в тоя блог.
Имате ли да кажете нещо и по темата, или ше продължите да ме занимавате с Вашия медиевист и подготовката Ви по трако - кимерийските племена?

Въобще, имате ли представа къде се намирате...
За какво става дума....
Какви са възгледите?

Или имате готови лозунги в главата?
А, германски тигре??? С окачване и двигател майбах и дуло като удивителна :))))

Чрез Глишев тука не съм сигурен дали впечатляваш някого или правиш лоша реклама на себе си....


Поздрави!
цитирай
58. kagami5 - Здравей, Стефко, изровил си нещо ...
23.06.2011 23:42
Здравей, Стефко, изровил си нещо много интересно и точно казано, за кой ли път ''Браво''! Че връзка има беше ясно, то само като им разгледаш митологичните картинки и тя лъсва, но толкова на север не бях ''ходила''.
цитирай
59. d3bep - Здравей, Стефко, изровил си нещо ...
23.06.2011 23:58
kagami5 написа:
Здравей, Стефко, изровил си нещо много интересно и точно казано, за кой ли път ''Браво''! Че връзка има беше ясно, то само като им разгледаш митологичните картинки и тя лъсва, но толкова на север не бях ''ходила''.

Здрасти и благодаря!
Това, тъй да се каже, беше "случайнопопадение", показано ми от един колега.
Но ми се вижда твърде интересно за да се прескочи.
Не може да стане причина за извеждане на царски род и етнос, но определено има интересна културна връзка.

Поздрави!
цитирай
60. d3bep - Коментарът на мъжкарят побойник е ...
24.06.2011 14:44
Коментарът на мъжкарят побойник е изтрит.
Немски тигре... Изписан на английски....
Гледай си Хитлер, че и него си го загелпил. Че направо ми се плаче.
Стой си в блога и там давай акъли.

А ако искаш да ме биеш, недей пуска мъжкарски коментари в блога ми.
Зъби съм щял да плюя, в праха да ме мачкат...
Много вероятно е на теб и стероидите да не са в състояние да ти помогнат брачо ,ама ...


Найш кво...
Поучи се от Хитлер.
Първо мисли.
После говори.
Ай, живели!

Позрави!
цитирай
61. zaw12929 - интересно четиво, за да се мисли
10.07.2011 18:03
явно в историята и културата имаме все още доста енигми за разбиране и доста стени за разбиване.

и обяснението:" не съм бил фен на пантракийските теории"
цитирай
62. cucu - Ама внимателно, моля!
28.07.2011 23:01
Ето тук по-пълен превод (мой де) на същия текст. Важни са коментарите: http://history.rodenkrai.com/new/legendi/sagite_na_vikingite_i_tqhnata_vryzka_s_troq_i_trakite.html
цитирай
63. d3bep - Не разбрах колега, за кой постинг ...
29.07.2011 00:24
Не разбрах колега, за кой постинг искате да коментираме :) Моля пуснете го тук.
цитирай
64. cucu - Проследете връзката
29.07.2011 06:12
Също преведох този текст на Снори, но на друго място. Гадост, сега като се опитвам, не зарежда, сайтът се премести на друг сървър. Както и да е. Ето коментарът:

Та по въпроса за историческата истина: аз лично не се съмнявам, че има поне троха (ако не и залък) такава, поне що се отнася до преселението. В смисъл, че разселване явно има, но дали тръгва от Троя, Тракия или пък от съвсем друго място, не можем да сме сигурни. Основание за тези съмнения ми дава факта, че скандинавците далеч не са първите, които извеждат родословието си от Троя. Знае се, че според древноримската традиция, Ромул, основателят на Ришм, е пряк потомък на троянеца Еней. Галфрид Монмутски (около 1100-1154 или 1155) в съчинението си "История на бринатските крале" (Historia Regum Britanniae), извежда родословието на бритите от внука на същия този Еней - Брут. Самият Галфрид се опира на по-старото съчинение на историка Нений (VIII—IX в.) "История на бритите" (Historia brittonum), където Брут е наречен Брит. Да не забравяме и че разказът за Троянската война е много известен през Средновековието.
Но какво прави впечатление в исландския разказ. Докато британците, обявявайки се за наследници на Еней, претендират за родство едновременно с троянци и римляни, то скандинавците не се блазнят от славата на Римската империя, т. е. тук може и да не става въпрос за така разпространеното тщеславие. Техният родоначалник, троянецът-трак Тор (бог-гръмовержец в митологията им) си живее в Тракия и тя е негово кралство. Следва дълга родова линия все по тези земи, докато не се стигне до погоподобния Один (върховен бог в скандинавската митология; между другото според нея Тор е негов син, а не както тук - Один е наследник на Тор).
цитирай
65. d3bep - Аха. Ами благодаря колега. Искам да ...
29.07.2011 19:22
Аха. Ами благодаря колега.
Искам да отбележа обаче нещо съществено.
Че много народ се е опитал да се отъждестви с Троя, факт.

За троя специално и достоверността й имам отделен постинг. Ето
http://d3bep.blog.bg/history/2010/11/11/troy-is-it-real-istina-li-e-iliada.633026

Така че и аз не приемам оособено мита за троя, а мога да кажа, че това не са всички доказателства по въпроса.

Но има и друго, и то ев преди всичко това, че човекът съвсем ясно асоциира троя с траките.
Това е важното в случая.
Още по интересното е, че по негово време траки изобщо няма, това е далечен спомен от някаква минала епоха, а той го вади все едно че всичк итрябва да го знаят.

Вие залагате на - да ги наречем, популярни тълкования. Така е, в популярната митология, в приказките , е прието Тор да е синът, а не Один, макар че това са спорни моменти на обединение на явно различни богове по стандартен тертип .Още от семитскяит Мардук номерът да изтипосаш религия е като курдисаш разни божества в несъществуващи роднински връзки. Единия ги изтипосал така, другият обратно, но не е това важното.

Откъде идват траките, колега?
Е върху това помислете.
И от какъв зор исландците през средновековието трябва да считат това за чак толкова важно???? Каква гордост може да им е произхода от ... отдавна отмряло и забравено племе?

Вместо да ги курдиса примерно с Ахил, Аякс, Херкулес... Нашият човек ги курдисва с траките...
цитирай
66. liliyanaandreeva - По вашата логика...
06.10.2011 23:21
...ще излезе, че маите и ацтеките са елини защото на техните езици думата ТЕО означава БОГ и върховен бог.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: d3bep
Категория: История
Прочетен: 1717225
Постинги: 49
Коментари: 3300
Гласове: 5110
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031