Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.04.2010 13:14 - За произхода на боядисването на яйцата и великденския заек и кога наистина се пада Великден
Автор: ernest Категория: История   
Прочетен: 8737 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 20.04.2011 08:30


  Днес е Велики четвъртък - денят в който според традицията се боядисват великденските яйца. В Германия е разпространен също и така нареченият Великденски заек. Запитвали ли сте се откъде произлизат тези традиции. Всички те са езически. Ще използвам цитат от книгата "Тайните общества, шифърът на Леонардо и християнството":

"На Никейския събор открит на 20 май 325 г., от датата 20 юни било дискутирано и времето за празнуването на Великден, като било дадено правото на епископа на Алескандрия по-късно след събора да обяви времето – първата неделя след първото пълнолуние след пролетното равноденствие – времето на езическия празник на Естре (богиня свързвана с пролетта и прераждането на живота след зимата, нейното име носи женския хормон естроген), това било и времето когато се чествало възкресението на бога Митра. Естре, Еостре или Остара е богиня на пролетта и плодовитостта в тевтонската митология, нейното име също носи месец еостур  който съответства на април и се свързва още с пролетния фестивал остертага. Едната от думите която се използва на английски за Великден е Easter и отново произлиза от името на богинята, като по това време се правел и ритуален лов на зайци и езичниците й принасяли в жертвоприношение зайци. По правилно е на английски да се използва термина Passover произлизащ от passions of Christ (раните на Христос) и Пасха. Коренът на думата easter идва от тевтонския корен "aew s" – зора и се свързва с Венера, еос – майка на зората, богиня на зората и е просто едно от превъплъщенията на Луцифер. Както е добре известно при много от езическите божества е имало приемственост и  Естре отговаряла на почитаната във Вавилон и Месопотамия богинята Ищар или Астарта, известна като „кралицата на небето” в чиято чест се извършвала свещена храмова проституция и през пролетта се правели оргии. Първоначалният й символ е бил заек и именно от там произлиза емблемата със заека на списанието Playboy.
  Рисуването на яйца по време на празниците също има езически произход и е символ на вселената и плодородието на "богинята" и се е практикувало в Персия, Рим и Китай. Според тях яйцето имало магическа сила и било заравяно при основите на къщата, за да предпазва живеещите в нея от зли сили, с него римлянките гадаели какъв ще бъде полът на бъдещото дете, а булката преди да прекрачи прага на новия си дом настъпвала яйце. Във Вавилон откъдето произлиза боядисването на яйца като магически акт в чест на богинята Астарта било принасяно тримесечно дете. Дванадесет месеца по-рано главният жрец правел свещен секс с девица за да може да бъде доставено дете за жертвоприношението. С кръвта на детето се намазвало яйце, което ставало червено. Символизма с яйцето също се свързва с богинята. Според легендите богинята Астарта се появила в огромно яйце в река Ефрат. За споменатото жертвоприношение жрецът трабвало да облече чисто нова роба. По този обичай в много страни хората на Великден си обличат нови дрехи. От този ритуал към Астарта вероятно е останал и обичаят да се запазва едно яйце (най-често червено) една година до следващия Великден.  
  Почитането на "Великденския заек", който е характерен предимно за Германия е отново езически и се свързва с Еостре, като навлиза в народното творчество през XV век чрез една приказка с езически характер, в която се разказва за заек, който криел шарени яйца от децата. Според някои източници до Никейския събор християните от изтока чествали Великден според еврейския календар и Пасхата на 16 нисан, който според Новия завет бил деня на разпъването на Исус през 3790 година по еврейския календар, докато западните християни чествали неделята след Пасхата. Името на месец нисан, първоначално (до вавилонския плен) наричан авив идва от акадски нисану и шумерски нисаг – "първи плодове" и е първият месец в еврейската година, обявен от Бог в Изход 12:2 състоящ се от 30 дни през март и април. В Мозал - еврейския зодиак нисан е изобразяван като агне. При еврейския лунен календар на всеки 3 години се получават 11 дни разлика, което бива отбелязвано с добавъчен месец. Ето защо празниците и всяка година се падат на различни дати спрямо календара, който ние използваме.Така например 14 нисан през 2010 г. според еврейския календар е на 29 март и е редното християните да започнат се честват Великден три дни от тази дата и да се скъсат езическите връзки при честването на този празник с манипулативно обявеното време от Атанасий от Александрия."

Може да се обобщи, че Кръстната Пасха (Великден) е истински празник даден от Бог и при това двоен празник с възкресението на Исус Христос, но традициите са езически от които християните трябва да се пазят.


Тагове:   великден,


Гласувай:
3



1. maranatha - Празниците в Новия завет
18.04.2014 10:03
Не съществува нито един текст в Новия завет, в който да се казва, че християните трябва да празнуват някакви празници. Раздирането на завесата в храма слага край на цялата жертвена система и на системата от празници, чиято цел е да сочат към Месия и неговото спасително дело. В Новия завет няма учреден нито един нов празник. Тъй като церемониалният закон е премахнат, а моралният закон (десетте заповеди) е вечен, в Новия завет не е известно да има друг празник освен съботата от четвъртата заповед.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ernest
Категория: История
Прочетен: 2666078
Постинги: 576
Коментари: 1166
Гласове: 1228
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031