Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.06.2019 14:02 - 34. Пресвета Богородица „Иерусалимска“
Автор: savaarhimandrit Категория: Други   
Прочетен: 2210 Коментари: 0 Гласове:
-8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  

      

             

                     image         

           34. Пресвета Богородица  „Иерусалимска“

Празнува се на 12 декември

 

       •     Произход: Йерусалим

 

       •     Сегашно местонахождение:

Париж, храм „Св. Богородица“

 

       •     Особена дарба: изцерява болни и разслабени (парализирани), привежда закоравели грешници в покаяние, прекратява суши, наводнения и всякакви природни бедствия, спасява от епидемии.

 

       •     История

       По предание иконата на Божията Майка „Иерусалимска“ е нарисувана от свети евангелист Лука в годината на Богородичното Успение (15-та година след Възнесение Господне и 48-49-та след Рождество Христово).

       Богу било угодно, в 453 г. Иерусалимската икона на Божията Майка да бъде пренесена от Йерусалим в Константинопол.

       При царуването на император Ираклий, Константинопол бил нападнат от войнствените скити. Вече била загубена всякаква надежда за оцеляването на града. Тогава цялото духовенство и многохилядният народ се обърнали за помощ към Поборницата Войвода - Богородица, изписана върху Нейната Иерусалимска икона, и тя станала техен крепък щит срещу безбожните варвари. Поразявани невидимо от крепката десница на Богоматер, скитите се разбягали и градът бил спасен.

       В началото на X век в пределите на тогавашна Византия проникнали русите. Предвождал ги смелият княз Владимир. Макар и още некръстен, князът бил вече разпалил благодатния огън на християнската вяра в сърцето си и само чакал удобно време, за да се кръсти. Не искайки да пролива християнска кръв, а само да измие греховната нечистота от душата си, Владимир, заедно с цялото си войнство приел свето Кръщение в Корсун (Херсон) и сключил мир с едноверните гърци. За спомен на това велико събитие гърците подарили на княза иконата на Света Богородица „Иерусалимска“. Светият и благоверен княз я занесъл с голяма почит в престолния си град Киев и от този ден той не дал дрямка на очите си докато не покръстил целия руски народ. За това много помогнала и чудотворната икона на Богоматер. Приел я даром, даром и я предал светият княз на новопокръстените новгородци, за да се укрепи чрез нея младата им вяра „до състояние на мъж съвършен, до пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13).

       В Новгород иконата престояла повече от 400 години.

       И понеже Света Богороица „Иерусалимска“ трябвало да освети цялата Руска земя и да остане известно време в сърцето на необятна Русия - Москва, Божият промисъл я довел и в този многославен и великоименит град. Иван Грозни превзел Новгород, пренесъл иконата в Москва и я поставил в Успенската катедрала.

       В Москва благодатното осенение и чудотворна сила на тази икона се излели в пълно изобилие: тя изцерявала болни и разслабени, привеждала закоравели грешници в покаяние, прекратявала суши, наводнения и всяко природно бедствие, не веднъж и дваж спасявала московчани от чума. Дали заради тежки грехове, дали затова, че духовната ѝ светлина трябвало да озари и тъмния инославен Запад, но иконата напуснала Русия и отишла във Франция. Това станало през 1812 год. по времето на нашествието на Наполеон в Русия. В Париж Света Богородица „Иерусалимска“ остава и до наши дни.

       • Молитва

       О, Пресвета и Преблагословена Майко на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Пречиста Приснодево, Богородице Марие, Покровителко и Застъпнице наша! Припадаме и Ти се покланяме пред Твоята света и чудотворна Иерусалимска икона, и смирено Ти се молим: чуй гласа на нашите молитви, които Ти принасяме от душа, виж нашите скърби и изкушения и като истинска любвеобилна Майка побързай да ни помогнеш, защото сме безпомощни, унили, паднали в множество грехове и винаги прогневяващи нашия Господ и Създател. Умоли Го, Владичице, да не ни погубва заради беззаконията ни, но заради Твоето застъпничество да ни яви Своята човеколюбива милост. Изпроси за нас, Всеблага, здраве душевно и телесно, съвършено покаяние за греховете ни, преуспяване в християнските добродетели, мирно и благочестиво житие, плодородие на земята, благоразтворение на въздуха, навременни дъждове и благословение свише на всички наши добри дела и начинания. Съхрани ни и запази в мир и благоустроение и помогни на всички нас да понесем благото и леко Христово иго с търпение и смирение, за спасение на душите ни, защитавайки ни с Твоя Майчински покров от дяволските изкушения и от всяко зло.

       О, всевъзпявана Царице, всеблага Майко Божия! Чуй сега нас, смирените и грешни Твои раби, които Ти се молим, и ни покажи Твоите велики щедрости: болните изцери, скърбящите утеши, бедстващите избави, пътешестващите и плаващите по море запази невредими и всички нас удостой да завършим благочестиво земното си житие, да получим добра християнска кончина, да станем причастници на Светите Тайни и да наследим Небесното Царство. Само така - в свята радост и светлина - ние ще можем да възпеем и възвеличим Твоето, и на родения от Тебе Господ наш Иисус Христос, милосърдие. На Него заедно с безначалния Негов Отец и Пресвети Дух подобава всяка слава, чест и поклонение, во веки веков. Амин!

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: savaarhimandrit
Категория: Други
Прочетен: 1766717
Постинги: 3824
Коментари: 0
Гласове: 964
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031