Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2013 14:11 - Когнитивна психология и Когнитивни науки
Автор: virtuals Категория: Други   
Прочетен: 4056 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 09.11.2014 15:16


Когнитивна психология и Когнитивни науки

Науката за познанието (cognitive science) е съвременната наука, която изучава процесите на познанието. Познание човешко, но и на всеки друг биологичен или силиконов организъм способен да го процесира. Според мен (и не само) когнитивната наука е новото име на психологията въобще. Когнитивната наука е твърде нова, едва прохожда -развива се от 30-40 години интензивно. Всред психолозите събужда силна реакция с експерименталните си обективни методи, които са доста тежички като изпълнение, но затова пък желязно обективни. Когнитивната наука всъщност промотира психологията всред "твърдите" науки, такива катпо физиката или генното инжинерство. Защото използва подобни емпирични методи. Има обещаващо бъдеще, макар и понастоящем да е все още леко груба - простено и е, защото е новичка!

Когнитивната наука е мултидисциплинарна сплав от: психология, невронауки, философия, лингвистика, антропология, компютри и др. науки. Когнитивната наука е изключително експериментално насочена и развитието и се основава на обективната емпирия и статистически резултати от когнитивните експерименти.

В превод на български когнивна наука означава познавателна или наука за познанието!

Основните области на изследване са:

- Когнитивни архитектури и когнитивно моделиране - символично, динамично и невронни мрежи.
- Мислене в контекст.
- Мислене и разсъждение - аналогия, дедукция и индукция.
- Вземане на решения - модели основаващи се на разсъждение и оценка, вземане на решения при неизвестност, в контекст. Експлицитно (съзнателно, рационално) и имплицитно (несъзнавано, интуитивно) вземане на решения.
- Памет - дългосрочна (епизодична, семантична и процедурна), работна (съзнателна); конструктивна памет; генетична памет. Паметови следи, смесване и застъпване на паметовите следи, прайминг (влияние на предходния паметов контекст върху познанието).
- Внимание - работната памет и вниманието като научен модел на съзнанието.
- Лингвистика - език и влиянието му върху мисленето, паметта и емоциите
- Емоции - изследване на същността и протичането на основните човешки емоции - страх, гняв, обич и удоволствие и др.
- Невронауки - изследване на мозъчните и на нервната система процеси - невронни мрежи, мозъчни структури, невромедиатори и др. като биологична основа на човешкия познавателен апарат.
- Философия - основните философски школи и фундаменталното им значение за развитието на съвременната наука за познанието.
- изкуствен интелект - развива изкуствен интелект на базата на изкуствени невронни мрежи, динамични системи, самоучещи се и развиващи се в контекст на принципа на аналогията, дедукцията и индукцията.
- Приложна когнитивна наука - приложение на когнитивната наука в областите на ученето, системите за ускорено и качествено запаметяване, рекламата и икономиката, социалните и междуличностови отношения, компютърни модели на когнитивни архитектури и изкуствен интелект.

От около 10 години се развива и нов клон - когнитивна наука на религията, в който се изследват когнитивните механизми в религиозното вярване!

Из - вадки от тук-там :-)

Информационна Психология

http://sfera.zonebg.com/knigi.htm




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: virtuals
Категория: Други
Прочетен: 89366
Постинги: 22
Коментари: 0
Гласове: 7
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031