Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.12.2011 16:40 - Демокрация? Масова приМатизация? Избори? Ум? УжасТ !!! ;)
Автор: magicktarot Категория: Други   
Прочетен: 17879 Коментари: 44 Гласове:
36

Последна промяна: 01.12.2011 17:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Как обществото подготвя своите роботи, които да не мислят много-много и безропотно да изпълняват всекидневно дехуманизиращата си работа? С какво  избираме на практика тези, които ни управляват - с ум, или с друго? Обществото има ли интерес от наличие на повече умни граждани или напротив? Отново ще копна нещо от Уилсън:

     Казахме, че запечатването по веригите съдържа голяма доза случайност (с генетични параметри). Обществото - навсякъде по света, - без да разбира теорията, разбира достатъчно добре практиката на процеса на запечатване, за да се опита да програмира всеки индивид за приписаната му роля. Следователно традиционно­то отглеждане на момичетата е различно от традиционното отглеж­дане на момчетата, така че жените ще притежават по-голяма “чувст­вителност" по Верига II. И тук движението за освобождение на жените, подобно на съвременното отглеждане на децата, се появява едва когато сме еволюционно готови или почти готови за него. Тра­диционната система е функционирала в традиционните общества.

По същия начин класовата структура - подобно на кастовата структура на мравуняка - действа, за да създаде “правилното" запе­чатване у всяка класа. Третата верига на робската класа или на про­летариата се запечатва предимно по отношение на сръчността, дока­то същата верига при децата от средната или от господстващата класа запечатва вербалните, математическите или другите умения, използващи символи.

Демокрацията съвсем няма абсолютен успех и свенливият ци­низъм на интелектуалеца спрямо демокрацията е оправдан до сте­пента, до която традиционното общество не се е нуждаело, не е мо­жело да използва и в много отношения е обезсърчавало развитието на силни вербални („рационални") умения у по-голямата част от населението. По-конкретно, повечето хора не се насърчават да бъ­дат много умни, а пo-скоро са програмирани да са сравнително глу­пави. Такова програмиране е нужно, за да съответстват на повечето традиционни работни места. Тяхната верига на биооцеляването ра­боти също толкова добре, колкото и при повечето животни, емоционално-териториалната им верига обикновено е тази на приматите и имат твърде ограничен „разум" от третата верига, с който да вербализират (рационализират). Естествено, те обикновено гласуват за шарлатанина, който може да активира примитивните страхове за биооцеляването и териториалната („патриотична") войнственост. Интелектуалецът наблюдава мрачните резултати и продължава да е убеден в „демокрацията"" само по силата на Сляпата вяра, подобно на начина, по който се поддържа вярата в католицизма, комунизма или култа към змиите.

И отново: традиционната система работи в името на традици­онното общество. Тълпа от хора, които са изключително любопитни защо Бетховен се захваща със струнни квартети, след като написва Деветата симфония, или дали Кант наистина успешно е оборил Хюм, или какво означават най-новите квантови теории по отноше­ние на Детерминизма и Свободната воля, не е тълпа, която лесно ще бъде вкарана в скучния, дехуманизиращ труд на традиционните ра­ботни места.

Защо Адлай Стивънсън загуби от Айк Айзенхауер, а Джордж Макгавърн - от хитреца Никсън и т. н.? И тук проблемът е на Пог­решен адрес. Стивънсън, Макгавърн и другите любимци на интели­генцията говореха на третата верига, която все още не е особено високо развита у повечето уседнали примати. Айзенхауер по своя Бащински начин, а Никсън - в своя тормозещ стил на Големия брат знаеха точно как да натиснат правилните емоционално-териториални бутони на втората верига, за да накарат тълпата от примати да ги последва. От етологична гледна точка те са били ге­нетично програмирани алфа-самци.

По същия начин морализаторът (т. е. Личността на възрастния, който е бил подложен на силно запечатване на Етичните императи­ви по Верига IV) често е напълно неспособен да общува с учения или технолога. Морализаторът дори може да реши - и мнозина вече са го направили, - че ученият сам по себе си е „нечовешки". Всъщ­ност нравите са доста нерелевантни за аналитичния ум на Третата верига, която е мозъчната функция, запечатана най-силно от сред­ния учен. За третата верига единствената нравственост е точността, единствената безнравственост е „мърлявото" мислене.

Р.А.Уилсън "Въстаналият Прометей" ИК "Дилок"




Гласувай:
36



1. mt46 - Здравей, Меджик! Много добре си оцветила в червено есенцията на постинга -
01.12.2011 17:23
"...По-конкретно, повечето хора не се насърчават да бъ­дат много умни, а пo-скоро са програмирани да са сравнително глу­пави..."
Според мен това не е патент на демокрацията. Във всички общества е така... Мисля, че това "програмиране" е природно заложено, а социума просто го насърчава...
цитирай
2. magicktarot - Привет, Марине! :) Авторът просто цитира демокрацията - иначе наистина говори изобщо за "общество"...
01.12.2011 17:34
mt46 написа:
"...По-конкретно, повечето хора не се насърчават да бъ­дат много умни, а пo-скоро са програмирани да са сравнително глу­пави..."
Според мен това не е патент на демокрацията. Във всички общества е така... Мисля, че това "програмиране" е природно заложено, а социума просто го насърчава...

Нали виждаш, твърди, че интелектуалецът приема демокрацията на "сляпа вяра"... Нищо не се е променило от тогава - вече петдесет години...
цитирай
3. mt46 - Да, Меджик, видях...
01.12.2011 17:45
Винаги е имало робство, просто днес то е прикрито...
Не всички интелектуалци са слепи... И не всяка декорация е демокрация... :))
Лека вечер!
цитирай
4. magicktarot - Марине, това приемане на нещо на "сляпа вяра" означава, че
01.12.2011 17:51
не си убеден в него, а просто "вярваш" в него... Интелектуалецът не може да си обясни това "животно" - демокрацията - и затова се принуждава да вярва, че има такова нещо... Но разумът му казва друго... Затова, слагайки нещата на кантар - за добро или за зло - приема демокрацията на сляпа вяра... Това е смисълът, а не че интелектуалците са слепи, напротив...:)
цитирай
5. get - - Да не стане нещо по Оруел ... магеснице ... или по таксономията на на Вл. Буковски ?
01.12.2011 18:32
- Само част от интервюто му, което ми направи дълбоко впечатление !?
ЦИТАТ: "... политическата коректност? Като международно явление това се случи в началото на 90-те години. Като движение тя съществуваше и преди. Моята първа среща с това явление беше, докато работех в Станфордския университет през 1983-84 година. Прибирах се в лабораторията си, а отсреща по стълбите слизаха две момичета. Отворих вратата и я задържах да минат, както бих направил пред всеки – мъж, жена, стар или млад. Те ме погледнаха с презрение и ми казаха: „Мъжко шовинистично прасе“. Учудих се много и не разбрах за какво става въпрос. Влезнах в лабораторията, разказах на хората там, а те започнаха да се смеят: „Това са хора от близкия университет „Бъркли“ – ми казаха. Там се раждат всички ляворадикални идеи и движения. От „Бъркли“ тръгна философията на студентската революция от 60-те години. Сега има някакво ново движение на феминистките, които смятат, че ние, мъжете, ги потискаме, като се държим с тях като с жени“.

- Не искам да внушавам нищо ... но има някои неща при автора(Р.Уилсън) ... които ме карат вътрешно ... ?!
- Но това не започва с него а още от ІV-ІІІ в.в. пр.Хр. с Платон и Аристотел ... особено последният, който първи формулира факта, че хората не се раждат с равни интелектуални способности ... от което прави обобщението ... На едните е съдено да властват над другите ... а на вторите да се подчиняват !!(ако трябва ще потърся точно ... но това е смисъла на съждението !)
- За мен това не е хуманизъм - Мракобесие е !!
- Поради позитивизма и хумаността ми е любим Маслоу !! - чийто подход е диаметрално противоположен на "древните" и съвременните им адепти !!
- Ще кажа, че човек израства, не като печели надмощие над себеподобните си ... а когато печели такова над егото си !! ... Поради това в началото - Пътя ни е насочен навътре - после(се) откриваме навън !! ... в противен случай попадаме в "Черната ложа" !

от Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
6. stela50 - Здравей , Магична ... Нищо случайно няма .
01.12.2011 20:04
...Такова програмиране е нужно, за да съответстват на повечето традиционни работни места... нима е демократично да се насърчава ...
По силата на сляпата вяра -- историята доказва , че ако не ти трябват умни хора ,
не е трудно да манипулираш ... Звучи актуално и тъжно .
Приятна вечер !
цитирай
7. magicktarot - Гет, Уилсън е "против" Аристотел - против е в кавички -
01.12.2011 21:10
и той, както и ти, казва, че неговата "логика" е твърде едноизмерна - и оттам - ограничаваща... Не знам защо го сравни с Платон и Аристотел... :) За мен това, че Уилсън обяснява тези неща, говори за неговата хуманност и изобщо - човеколюбие...Той не отрича, че и самият той е роботизиран, но ако някой усети това в себе си и дори на милиметър успее да помръдне от "статуквото" - това е огромно постижение... Книгата, която цитирам, се казва "Въстаналият Прометей" - знаеш, Прометей дал огъня на хората и боговете го наказали за това...;)))

За смешния и тъжен случай с момичетата от "Бъркли" - самият Уилсън често осмива феминизма, и май даже участва в някакво движение за защита на мъжете - понеже нашата култура наистина показва огромно насилие над мъже - дори ако искаш по филмите - много често дамите удрят шамари на кавалерите за щяло и нещяло...:)))))
цитирай
8. magicktarot - Привет, Звездна!
01.12.2011 21:13
stela50 написа:
...Такова програмиране е нужно, за да съответстват на повечето традиционни работни места... нима е демократично да се насърчава ...
По силата на сляпата вяра -- историята доказва , че ако не ти трябват умни хора ,
не е трудно да манипулираш ... Звучи актуално и тъжно .
Приятна вечер !

Наистина е актуално - за жалост! Макар да е писано преди 40-50 години... Пак повтарям - въпреки огромния напредък на технологиите, имам чувството, че благоприятните предсказания на Уилсън за повишаване на интелигентността не се сбъдват...
Поздрави и звездна декемврийска вечер! :)
цитирай
9. ran - ше зема да го прочета тоя Уилсън :))
01.12.2011 22:29
Имам някои етични проблеми с него. Резерви към Изводите и Заключенията му, точно в смисъла на изразеното от Гет (Привет! :)), доколкото разбирам.
Какво да разбирам под "традиционни общества", в негов, на Уилсън, прочит? Йерархично, вертикално свързване на класите - подчиненост на обществените групи? Тогава сигурно е прав и за програмирането и за относително голямата роля на алфа-самеца. Но демокрацията по идея е опит за хоризонтално взаимодействие между различни групови интереси. Което, по всеки един обществен проблем, предполага различно по състав мнозинство. Като вземеш предвид, че групите също нямат постоянен състав - точно технологиите дават възможност на всеки да участва в различни "клубове по интереси":) - обществото е съставено от непрекъснато преконфигуриращи се групи и връзки между тях. Една динамична мрежа, в която ролята на Алфа-та е доста съмнителна.
Разбира се, това е в идеал :) и най-близо до него е швейцарската федерация. Това, в случай че изглеждам като нерационално вярващ в демокрацията :)))

Та, връзката демокрация-запечатване при Уилсън ми се струва доста насилена. При това, виждаш, съвсем не съм засегнал емоционално-териториалното съвършенство на отделните индивиди :) Демокрация (пак по идея:)) може да се прави и с огромно мнозинство от примати:) защото е алгоритмизирано на системно ниво - набор от процедури, гарантиращи "проходимост" на междугруповите връзки. Не случайно манипулирането на обществото започва със създаване на разделение и вражда по групов признак. Нашият Алфа-Дабъл Би има доста способни съветници, в тая посока.
Поздрави!
цитирай
10. magicktarot - Привет, Ран! :))) Каза голям лаф - малко ще го модифицирам - Алфа-Дабъл Бета - звучи невероятно! Поздравления! :)))))
02.12.2011 08:53
Наистина, дала съм малък цитат и не може да се разбере позицията на автора - оттам и неразбирането. В случая той иска да каже, че хората все още използват рядко "третата верига - разума" - и оттам проблемите. Казва, че например хора, които използват в ежедневното си общуване различни вериги, също не могат да се разберат. Жена например има емоционален проблем - и мъжът й й казва: хайде да анализираме проблема - така няма да стигне до нея, защото нейният проблем е от първа-втора верига, а мъжът й иска да й въздейства с трета... Оттук - това, което в текста Уилсън нарича "погрешен адрес"... И както ти казваш - Алфа-Дабъл-Бета явно пуска посланията си на точен адрес - и той не е третата верига (или разума)...

За хоризонталното построение на демократичните общества - Уилсън не прави връзка между демокрация и индивидуално запечатване - може би от цитирания текст не личи. Аз напълно приемам представения от теб пример за хоризонтално функциониране на демократичното общество - но той наистина засега е само идеал - защото си има вертикална йерархия - дори да е само по отношение на притежавани капитали и други активи, а днешната йерархия не се определя само от това... (засега)...:)

Ето я книгата в Спиралата, ако искаш и имаш време - погледни я:

http://www.spiralata.net/booklist.php?LangID=0&Letter=%D3

А сега ще цитирам нещо допълнително от нея - за специализацията. Понеже, поради огромното количество информация, демократичните общества бележат все по-голяма специализация на отделните индивиди (това е свързано и с групите по интереси) - а тази специализация, колкото и да е хубава (защото предполага виртуозност на владеене на дадени знания и умения у отделния човек), все пак го ограничава и прави твърде лесно зависим (и управляем):


"Функцията на нервната система е да фокусира, да избира, да стеснява, да подбира от безкрайността от възможности биохимичното запечатване, което определя тактиките и стратегиите, гарантиращи оцеляване на едно място, статус в едно племе.
цитирай
11. magicktarot - П.П. Ран - цитат:
02.12.2011 08:56
Бебето е генетично подготвено да усвои всеки език, да овладее всяко умение, да играе всяка полова роля, но за много кратко време то механично, роботизирано, е фиксирано да приеме, да следва и да имитира ограничените предложения на своята социална и културна среда.
В този процес всеки от нас плаща висока цена. Оцеляването и статусът означават лишаване от безкрайните възможности на необусловеното съзнание. Уседналият примат в социалния тунел на реалността е тривиален фрагмент от потенциала за преживявания и интелигентност, вътрешноприсъщ на състоящия се от 1 10000000000 клетки човешки биокомпютър. Както написа Робърт А. Хайнлайн.
Човешкото същество трябва да умее да сменя пелени, да планира нашествие, да коли свине, да проектира сгради, да управлява кораби, да пише сонети, да прави счетоводен баланс, да строи стени, да намества кости, да утешава умиращите, да изпълнява заповеди, да дава заповеди, да си сътрудничи, да действа самостоятелно, да решава уравнения, да анализира нови проблеми, да разпръсква тор, да програмира компютри, да готви вкусно, да се бие ефективно, да умира храбро. Специализацията е за насекомите.

Същевременно докато оставаме при древните вериги, не сме много по-различни от насекомите. С други думи, точно както насе¬комите повтарят своята програма от четири етапа (яйце. ларва, какавида, зряло насекомо) от поколение на поколение, ние повтаряме нашия цикъл от четири етапа. Древните вериги по принцип са кон¬сервативни. Те гарантират оцеляването и продължаването на вида, но не правят нищо повече. За бъдещата еволюция трябва да насочим поглед към футуристичните вериги."

А от това, че не ползваме по-масово разума си излиза, че не сме разработили все още третата, древна верига... Може би затова се стигна до сегашната масова криза...
цитирай
12. magicktarot - Гет, междувременно чета отново Учението на Лао Дзъ (знам, че следваш Дао), ето какво има в началото:
02.12.2011 11:08
"Ето защо управлението на мъдреца иска:
да са пусти сърцата на хората,
да са пълни стомасите им,
да е слаба волята им,
да е силен гръбнакът им.
Той постоянно се стреми
народът да няма знания и страсти,
а имащите знания
да не смеят да действуват.

/Съгласно с принципа/

Действувай чрез бездействието
и ще има ред."

... :)))))
цитирай
13. get - - Е как ще е против, като изхожда от подобни на неговите постановки за "Природата на разУма !"
02.12.2011 11:12
magicktarot написа:
и той, както и ти, казва, че неговата "логика" е твърде едноизмерна - и оттам - ограничаваща... Не знам защо го сравни с Платон и Аристотел... :) За мен това, че Уилсън обяснява тези неща, говори за неговата хуманност и изобщо - човеколюбие...Той не отрича, че и самият той е роботизиран, но ако някой усети това в себе си и дори на милиметър успее да помръдне от "статуквото" - това е огромно постижение... Книгата, която цитирам, се казва "Въстаналият Прометей" - знаеш, Прометей дал огъня на хората и боговете го наказали за това...;)))

За смешния и тъжен случай с момичетата от "Бъркли" - самият Уилсън често осмива феминизма, и май даже участва в някакво движение за защита на мъжете - понеже нашата култура наистина показва огромно насилие над мъже - дори ако искаш по филмите - много често дамите удрят шамари на кавалерите за щяло и нещяло...:)))))

- Не случайно в християнската традиция се посочва, като "НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГРЯХ"(смъртен) Високомерието" ... това не е ли същото, като съдържанието в идеята на Аристотел ?

- Още един път подчертавам в "Книгата с магии" имаме четири раздела - Земя, Вода, Дърво, Въздух !! - Огънят е нещо различно ... постига се последно !!
- Първият и основен план отговаря на градацията Земя-Вода-Дърво ... това са същностите символизиращи основни качества на "Пчелата майка" ?!! - Защо символа е пчела ? - защото имаме не само идея а и качество Подреденост !! ... Подредеността се изразява и с символа за "ИЗБ(в)ОР" ... "трилистника-трискел" http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Triskele_karja_church.jpg ... тройната Змия(от храма в Делфи) ... Св.Бригита(тройната) ... "Св. Богородица Троеручица-Одигитрия" - http://www.pravoslavieto.com/manastiri/aton/hilendar/3/TroerucicaVelika_Hilandar_14v.jpg
- Знаеш ли, колко "Троеручици-(р)Оди,ги,три(и)" ??има в източно православната Иконография ?? :)))

- С най-добри чувства ... към пола Ви - Магеснице !!(време ти е да станеш Веща-Веста(лка) ??!

от Гет ктист - брат в Задругата на Спомена(Сила)

П.П. Нищо не следвам Магеснице !:))) - само го давам, като пример ... да илюстрирам ... дотолкова - Но правейки цитат ти влизаш в конфликт, с първата и основна постановка на Дао - че "Изреченото на глас Дао - Не е Пътя" !! :((((
цитирай
14. magicktarot - Гет, все пак - това, което е казал Лао Дзъ не ти ли прилича на тук коментирания
02.12.2011 11:26
цитат от Уилсън? На мен ми звучи така: дръж хората с пълни стомаси и празни глави - за да ти е мирна главата... и да си ги управлямаш на воля.!!!...:))))) Лошото е, че прекалено празните глави накрая водят и до масовизиране на празните стомаси...

Не виждам откъде Уилсън изхожда по Аристотелевстки в концепцията си за "разума"? В крайна сметка - според него "разумът" е само третата от първичните вериги - има и куп други след него, доста по-развити. Но, както казах и преди малко, ние не сме развили разума масово, какво остава за следващите, футуристични? Жалкото е, че в момента сме "футурус - бъдещето" на Уилсън...

Не разбирам какво имаш предвид с тази Троичност, но се радвам, че я споменаваш, понеже точно сега пиша нещо, свързано с нея! :)

И за огъня, който се постига последен - ами ако Уилсън има точно това предвид, кръщавайки така книгата си? ;) Което не значи, че прескача вода, земя, дърво и въздух ... :) Просто иска да накара повече хора да го постигнат и те...:)))
цитирай
15. get - - :)) Чудеснице-Магеснице, всички ние раждайки се притежаваме, качествата на Създателя !!
02.12.2011 11:58
- По горната причина, НЕ СА НИ НЕОБХОДИМИ никакви "интелекуални патерици" ... просто следва всеки един сам за себе си - Да преоткрие тези изначални му способности-Дарове вътре в Себе си !!
- Ще ти открия още една малка(и трудно постижима тайна оставена ни от древните), известна ни под името Дионис-Сабазий ... Сабазий още казват означавало ... Свободен(освободил се) ... по тази причина отново се връщам на етимологичната трактовка на Сабазий ... това на прост съвременен език звучи Аз-Себе ... Мен(Ес) в египетската традиция на Хермес ТРИЖДИ Могъщ(ият) ... Минос (в крито-минойската духовна традиция) ... Този, който не може да постигне Духовният подвиг Себе-Мен ?!! ... си остава Тезей(този) не постигналият акта на духовно прераждане !!
magicktarot написа:
Гет, все пак - това, което е казал Лао Дзъ не ти ли прилича на тук коментирания цитат от Уилсън? На мен ми звучи така: дръж хората с пълни стомаси и празни глави - за да ти е мирна главата... и да си ги управлямаш на воля.!!!...:))))) Лошото е, че прекалено празните глави накрая водят и до масовизиране на празните стомаси...

....
Не разбирам какво имаш предвид с тази Троичност, но се радвам, че я споменаваш, понеже точно сега пиша нещо, свързано с нея! :)

И за огъня, който се постига последен - ами ако Уилсън има точно това предвид, кръщавайки така книгата си? ;) Което не значи, че прескача вода, земя, дърво и въздух ... :) Просто иска да накара повече хора да го постигнат и те...:)))

- В момента при теб и всички нас проблемът е от онтологично познавателен характер, какъвто е бил при физиците преди Айнщайн с неговата теория ОТО ... тоест въпросът не е в това Какво представлява системата и процесите, които протичат в Ней ? - А мястото от което се наблюдава Процесът ... Вътре=Вън от тази Система !!
- Проблема не е че Не можем а ... че Не знаем, "мястото" си в Системата !?? :))

- С уважение ! ... и най-добри чувства ! :))

от Гет ктист - брат в Задругата на Спомена(Сила)
цитирай
16. magicktarot - Гет, проблемът "къде ни е мястото" е наистина много дълбок и надали можем да го изчерпим тук...
02.12.2011 12:35
Не знам защо мислиш, че това, което пише Уилсън са "интелектуални патерици"...

В крайна сметка - ако я нямаше тази "трета-семантично-рационална-речева-артефактна верига" - нямаше да е стигнало до тебе (и мене) никакво знание за Дионис, Загрей, Сабазий, Хермес, за топлата вода, пералните, велосипедите, Менес, Тезей, архитектура, градоустройство, туризъм, финанси, компютри, Интернет, телепатия и т.н. - всеки трябваше да открива всичко сам и наново! ;)))))

А Айнщайн, както споменах в предишни постинги - така и до края на живота си не е могъл да приеме квантовата теория - нещо, което е прието за меродавно в настоящия момент. За жалост - Уилсън прави точно това - иска да вкара квантовата теория в ежедневния живот на съвременния човек и да я претвори в практика. Жалкото е, че съвременните хора наистина сме все още повлияни от Аристотел и Айнщайн - и не можем да възприемам "нелокалността" и "неопределеността" на квантите - оттам и онтологично-познавателните проблеми... Информацията расте, но човекът не расте с нея... Явно трябва да си се спази правилото - което гласи, че трябва да измре старото поколение, за да се възприемат новите идеи от новото... Така и в политиката... :)

И аз с най-добри чувства! Винаги се радвам, когато обменяме мнения - знаеш! :)))
цитирай
17. get - - Мда-а, магеснице ... дошло ти е време да ставаш влъхва-"в-л-ш"-вълшебница-веща-веста ...
02.12.2011 13:03
... донасящата Веста-Знание-Слово ... нататък прочети Йоан (евангелието) !! :))
magicktarot написа:
Не знам защо мислиш, че това, което пише Уилсън са "интелектуални патерици"...

В крайна сметка - ако я нямаше тази "трета-семантично-рационална-речева-артефактна верига" - нямаше да е стигнало до тебе (и мене) никакво знание за Дионис, Загрей, Сабазий, Хермес, за топлата вода, пералните, велосипедите, Менес, Тезей, архитектура, градоустройство, туризъм, финанси, компютри, Интернет, телепатия и т.н. - всеки трябваше да открива всичко сам и наново! ;)))))

А Айнщайн, както споменах в предишни постинги - така и до края на живота си не е могъл да приеме квантовата теория - нещо, което е прието за меродавно в настоящия момент. За жалост - Уилсън прави точно това - иска да вкара квантовата теория в ежедневния живот на съвременния човек и да я претвори в практика. Жалкото е, че съвременните хора наистина сме все още повлияни от Аристотел и Айнщайн - и не можем да възприемам "нелокалността" и "неопределеността" на квантите - оттам и онтологично-познавателните проблеми... Информацията расте, но човекът не расте с нея... Явно трябва да си се спази правилото - което гласи, че трябва да измре старото поколение, за да се възприемат новите идеи от новото... Така и в политиката... :)

И аз с най-добри чувства! Винаги се радвам, когато обменяме мнения - знаеш! :)))

- Дай без време, да не "умираме" ... старото ... защото, "новото" е недобре познато "старо" ??! :):(

- Накрая ще да кажа - Да бъде Светлина !! ... защото това е и Слово - Разум - Мъдрост - Спомен - Сила !! ... това пожелавам на всички прочели, прекрасният ти пост и-и-и ... настоящият ми ... изблик :) !

от Гет ктист - брат в Задругата на Спомена(Сила)

П.П. Хайде да направим един експеримент ... двмата ? - можеш ли сама да ни кажеш, Какъв е скритият смисъл на Дионис ??!(с оглед това, което си изприказвахме до момента !) :))
цитирай
18. magicktarot - Гет, това, което предлагаш е голямо предизвикателство! Интересно! :)))
02.12.2011 13:50
Поласкана съм за "влъхвата"...:) И благодаря за това небесно пожелание - Слово - Разум - Мъдрост - Спомен - Сила - дай Боже да има много за всички!

А сега към предизвикателството-експеримент. Наистина, за скрития смисъл на Дионис-Загрей (орфически)-Сабазий може да се говори много - и още повече може да се преживее в медитативни и подобни състояния. Честно казано, занимавала съм се с този "образ" основно с разума, т.е. нямам (засега) "по-нестандартни" преживявания с него - оттам и не мога така набързо да нахвърлям нещо за неговия скрит смисъл... Което не значи, че няма да пробвам да понауча нещо... Сетих се друго - всички мистерии от Древността се характеризират с профанна и посветена страна - т.е. скритият смисъл на Дионис в неговите мистерии навремето се е знаел само от посветените, от "тези, стоящи в Храма", за разлика от профаните - които стоят пред Светилището (т.е. извън)... В наше време много хора могат да станат "посветени" - дори без да бъдат приемани в дадена група и подлагани на различните задължителни изпитания - важното е да могат да влязат в необходимото състояние на духа - посредством различни техники, които за радост са описани и станали всеобщо достояние (в Древността са били тайни)... Много от съвременните западни гуру-та - от сорта на Кастанеда, Кроули, Уилсън, Лиъри, Рам Дас, Юнг, Гроф и т.н. - предлагат начини за постигане на "посвещение" - стига човек да ги послуша и да започне да практикува - може да постигне много... Та, целта на тази моя тирада беше, че искам да кажа, че засега не мога да говоря за скрития смисъл на Дионис - но, повтарям, бих могла да го потърся... Това обаче отнема време. Сетих се и за св. Георги - нали го коментирахме преди - все още "работя" по образа"...:))) (кой знае защо - винаги го свързвам с Дионис)...

Гет, би ми било интересно, ако ти искаш да споделиш някои неща за скритата същност на Дионис! Ще е наистина интересно!
цитирай
19. get - - Пак ще кажа ? - всички ние раждайки се, притежаваме, качества(та) на Създателя !!
02.12.2011 16:34
magicktarot написа:
Поласкана съм за "влъхвата"...:) И благодаря за това небесно пожелание - Слово - Разум - Мъдрост - Спомен - Сила - дай Боже да има много за всички!

А сега към предизвикателството-експеримент. Наистина, за скрития смисъл на Дионис-Загрей (орфически)-Сабазий може да се говори много.
...
Кастанеда, Кроули, Уилсън, Лиъри, Рам Дас, Юнг, Гроф и т.н. - предлагат начини за постигане на "посвещение" - стига човек да ги послуша и да започне да практикува - може да постигне много... Та, целта на тази моя тирада беше, че искам да кажа, че засега не мога да говоря за скрития смисъл на Дионис - но, повтарям, бих могла да го потърся... Това обаче отнема време. Сетих се и за св. Георги - нали го коментирахме преди - все още "работя" по образа"...:))) (кой знае защо - винаги го свързвам с Дионис)...

Гет, би ми било интересно, ако ти искаш да споделиш някои неща за скритата същност на Дионис! Ще е наистина интересно!

- Стани "мъдра"-модра ? ... като една тракийска Модрита !!
- Като името на най-голямото антично посветителско място на балканите Мадара ... не Елевзина !! ... на което през времето името е било (предположително) Матар(защото е майка) сепитети нарицателни Мъдрата-Мондрота-Мундрага(вероятно двусъставно - Милата-Мъдра) !! - като крито минойската Майка - Афродита(златно-родена) носеща и прозвище Мили(а)ца ... тоест пак Милата-Медена !! :))
- Отделното в името се крие и пожелателно отношение за състояние на изравненост(вътрешна-Благост) ... в такъв смисъл се употребява и думата за цвят Модър(като небесният лазур) ... в песните ни "Модри очи", тоест очи излъчващи благост-спокойствие и същевременно неземна извисеност !! ... това е едно, към едно, репит на даоската "вътрешна усмивка". Такова е състоянието на цадика Шемтов ... на детето-Бодхисатва !! - Пробвай все някоя от техниките ще проработи :))
- И не съм "гуру" - ша прощаваш(!) ма това ми звучи, "възвишено", колкото нашенското "Гуньо" !
- В тази връзка отново ще припомно сентенцията: "Ученият не е мъдър - Мъдрецът никога не ще стане учител !" ... личното израстване е ЛИЧНО ... Никой не може да извърви вместо теб - Твоят път !!

от Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
20. magicktarot - Гет, ха ха, разби ме с това Гуру=Гуньо! :))))
03.12.2011 07:33
Ще опитам с някои от техниките, благодаря ти отново за насоките!

За Учителите - съгласна съм, че всяко нещо е лично - никой не може да ти налее опитност и пр., но иначе мисля, че винаги има нужда от Учители - и някои от тях са мъдри... Учител може да е и така недолюбвания от теб "гуру", и някой човек, когото просто срещаш по Пътя си - всеки има своите учители... Сидхарта също е имал, макар да е Буда... :) В това е смисълът на обществото - иначе щяхме да сме единаци...
Поздрави и весел уикенд! :)
цитирай
21. razkazvachka - значи има и четвърта верига
03.12.2011 09:55
а у нас има гробище от парчета от вериги - много кичозно едни и същи носят първа и трета, други първа и втора, а и доста начесто има по някоя брънка от четвърта, без да броим материалните и металните:)))
цитирай
22. magicktarot - Привет, Разказвачке! Осем вериги е открил бай ти Лиъри...:))) И предполага да има още...
03.12.2011 16:59
Ха хахах, паднах от смях с тези твоите метални вериги! :))))) Това е нещо като лафа във Фейса, дето го пускат масово тия дни - че щели да номинират Алфа-Дабъл-Бета за почетен шеф на Асоциацията по художествена гимнастика - заради сегашния му богат опит с ленти, а в миналото - и с бухалки... :))
цитирай
23. get - - Радвам се, че предизвиках смях и приповдигнато настроение по повод играта с "гуньо"
03.12.2011 20:36
magicktarot написа:
Ще опитам с някои от техниките, благодаря ти отново за насоките!

За Учителите - съгласна съм, че всяко нещо е лично - никой не може да ти налее опитност и пр., но иначе мисля, че винаги има нужда от Учители - и някои от тях са мъдри... Учител може да е и така недолюбвания от теб "гуру", и някой човек, когото просто срещаш по Пътя си - всеки има своите учители... Сидхарта също е имал, макар да е Буда... :) В това е смисълът на обществото - иначе щяхме да сме единаци...
Поздрави и весел уикенд! :)


- Но за мен, нещата са трагикомични ... защото знаеш, че комедията е на една крачка от драмата ?!

- Само ще ти дам за пример ... Какво стана с ашрама на "Ошо" в Америка ? - по страшните примери са другите "комуни" от вида на евангелските-баптистки църкви, производна на които бе и "Давидова клонка" ... да не говорим за "Клането в Джонстаун", за който все още се колебаят как да го тълкуват, като религиозен екстремизъм или проект на ЦРУ във връзка, опитите им за масов контрол над хората ?! ... това са крайните форми ... ексцесите, до които може да доведат разни самозвани "гурута" ... поради това изпитвам някакво вътрешно чувство на неприемане !!?

- Илюстрирам идеята си - Аз изхождам от презумпцията, "Живота на Човек - е като Път !!" - Път който върви през Планина !! ... ще имаме лесни пасажи, следвани от трудни(извисяване, пропадане) ... и т. н.
- В отделни моменти, когато ще ни се струва трудно, направо невъзможно да продължим ... се появява протегната "приятелска ръка" или усмихнат "непознат", който ще ни помогне да се измъкнем по-лесно от постоянното ни пропадане по "сипея"(страсти-заблуди) ... или ако сме изгубили "пътеката" ... отново да я "намерим" - До толкова !! ... после този "непознат", който ни е "подал ръка" или помогнал със съвет изчезва !! - Дотам, и до толкоз ... следва да приемаме станалото !! - всякакви последващи интелектуални фантазии от вида - Ма това Бог ли бе, или Той ми "изпрати" "човека" ... е губене на време !! ... интелектуалщини, глезотии и самодоволство - Брех, колко съм значим !! :))

Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
24. 4aiotgluhar4e - "Естествено, те обикновено ...
03.12.2011 22:06
"Естествено, те обикновено гласуват за шарлатанина, който може да активира примитивните страхове за биооцеляването и териториалната („патриотична") войнственост. Интелектуалецът наблюдава мрачните резултати и продължава да е убеден в „демокрацията"' само по силата на Сляпата вяра, подобно на начина, по който се поддържа вярата в католицизма, комунизма или култа към змиите."

Това е цялата ни най-нова история, събрана в две изречения. Даже като се замисла, не само най-новата. Тъжна работа! Не знам дали Уилсън знае, че тук, на Балканите, има народ, който може да се използва за онагледяване точно както в кабинета по биология използват скелет.
цитирай
25. magicktarot - Гет, и моето виждане за "типичните" гуру-та се припокрива напълно с твоето! :)
05.12.2011 09:16
Друг е въпросът, че това омаскаряване и оплюване на някои водачи също може да е генерирано от официалната власт - когато се престъпят определени граници и хората започнат да чувстват, че стават по-свободни - редно е да бъдат настъпени. Как става това - с омаскаряване на Гуру - Водача им. Донякъде подозирам, че и с Ошо е постъпено така... Гроф също пише за един техен гуру - много жестоко оплют. А той и жена му действително са имали особени преживявания с него - когато той е бил на хиляди километри далеч от тях и почти не са се познавали..Както и да е... :)

Иначе и аз съм индивидуалист - доколкото се познавам - не бих отишла да лъскам пода в ашрама на някой индиец само защото той ми е Гуру...:)))) Може би това е мой пропуск - кой знае?:)

И още нещо интересно - точно в деня, в който си писал този коментар, аз реших случайно да "си гледам" на Свещения Коран - понеже споменаваш Планина - сурата, която отворих беше - 52. Сура Ат-Тур (Планината) - 21. Към онези, които вярват и тяхното потомство ги последва с вяра - ще присъединим към тях потомството им и не ще отнемем нищо от делата им. Всеки човек ще отговаря за делата си. (този стих ми се падна:)

Успешна седмица, Гет Ктист! :)
цитирай
26. magicktarot - Привет, Чайче! :))))
05.12.2011 09:17
4aiotgluhar4e написа:
"Естествено, те обикновено гласуват за шарлатанина, който може да активира примитивните страхове за биооцеляването и териториалната („патриотична") войнственост. Интелектуалецът наблюдава мрачните резултати и продължава да е убеден в „демокрацията"' само по силата на Сляпата вяра, подобно на начина, по който се поддържа вярата в католицизма, комунизма или култа към змиите."

Това е цялата ни най-нова история, събрана в две изречения. Даже като се замисла, не само най-новата. Тъжна работа! Не знам дали Уилсън знае, че тук, на Балканите, има народ, който може да се използва за онагледяване точно както в кабинета по биология използват скелет.


Радвам се, че виждаш това, което казва Уилсън - и аз го виждам по същия начин, затова го цитирам тук - за жалост...

Поздрави и хубава седмица! :)
цитирай
27. get - . . . Ат-Тур (Планината) - 21. Към ...
05.12.2011 13:14
magicktarot написа:
... Ат-Тур (Планината) - 21. Към онези, които вярват и тяхното потомство ги последва с вяра - ще присъединим към тях потомството им и не ще отнемем нищо от делата им. Всеки човек ще отговаря за делата си. (този стих ми се падна:)

Успешна седмица, Гет Ктист! :)


- А знаеш ли откъде идва Ат-Тур, в арабската религиозна традиция и символност ?
- Дали това не те води, към образността на Дио-н-Иис(т)ий ? ... Защо, в главата ми постонно се върти идеята, че всичко това, което на нас ни внушили, че са Лични "имена" на богове ... това са просто названия-епитети-нарицателни относно качества на една както необрозрима така и зрима Реалност ??

Гет ктист - брат в Задругата
цитирай
28. magicktarot - Гет, не съм се задълбавала в думите Ат-Тур и Дионис(т)ий... :) Затова не мога да видя
05.12.2011 20:31
някаква пряка връзка - но ти казваш нещо интересно - досега ми е убягвало... ;)

Дио (н) Истий - Истинският Бог... Хм! Яко!

За внушенията и образите - пък и думите най-вече - думите са ужасно силен програматор... Повечето хора не могат да мислят по друг начин, освен с думи... Наскоро пусках поста за Деветимата неизвестни - които, според мен, са създали езика и са подчинили хората - помниш сигурно...:) Имах нещо таков предвид - но не мога да го изкажа съвсем ясно и разбираемо... Това и във връзка с качествата на необозримата и зрима (понякога) Реалност... :)
цитирай
29. get - :))) - Бо дзъ още наричан и Бо ян затова често се е смеел ... приеми ме, като Лао дзъ :)) !
05.12.2011 22:33
magicktarot написа:
някаква пряка връзка - но ти казваш нещо интересно - досега ми е убягвало... ;)

Дио (н) Истий - Истинският Бог... Хм! Яко!

За внушенията и образите - пък и думите най-вече - думите са ужасно силен програматор... Повечето хора не могат да мислят по друг начин, освен с думи... Наскоро пусках поста за Деветимата неизвестни - които, според мен, са създали езика и са подчинили хората - помниш сигурно...:) Имах нещо таков предвид - но не мога да го изкажа съвсем ясно и разбираемо... Това и във връзка с качествата на необозримата и зрима (понякога) Реалност... :)

- Град Тир, който е в непосредствена близост до Крит, го знаем така от гърците ! :) - Но при "арабите"(които там са доста бели) е известен и като Сур ... Отделно в римско време, тези "араби" са говорели че в една близка планина е погребана дойката на Дио н Иси(т)ий с име Милита-Нистис-Нисис ??! ... планината мисля, че е наречена Тавър, което е репит на Таур ... което е Таурус ... от което вероятносно е й Ал-Тур(но вече с идея Планина-та(!) !! :) - Нямам за цел да те въвеждам в някакви свои си мистификации !! - Какво стана сега ? - Балканският бог ... погребал дойката си с име на Критската богиня Медена-Милата в Близък изток ... отново Ще ти постна една картинка, който вече ти показвах на една критска богиня с непреводимото на гръцки име Пазифая ... какво държи в скута си тя http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail.jpg
- След всичко, което изредих ... нещата не се ли навързват малко от малко ... поне ? :)

от Гет ктист - брат в Задругата ... правещ опит да ти разкрие образът на Дионис :) ... това е само началото :)) !!

magicktarot написа:
Това и във връзка с качествата на необозримата и зрима (понякога) Реалност... :)

:))) - И-и-и относно това ... зрима "понякога" ... можем да поговорим ... поспорим ?!! :)))
цитирай
30. magicktarot - Гет, благодаря ти за тези разясн...
06.12.2011 12:44
Гет, благодаря ти за тези разяснения и за споделянето - като че ли наистина започвам повече да "разбирам" Дионис. Ще ми трябва време, за да осмисля всичко това... Надявам се да успея, а и да продължим занапред... :) Предполагах, че Тур ти звучи като таврос (гр.), таурус (лат.), тур - изчезналият от нашите земи див бик... Минотавърът, скрит/затворен в центъра в Лабиринта - защо ли са го затворили? Наистина - голяма загадка! Защо са Го скрили?

За "понякога видимата Реалност" - имам предвид, че Реалността с главно "Р" не винаги е зрима, видима за всички и по всяко време... :)
цитирай
31. get - . . . За внушенията и образите - пък и ...
06.12.2011 13:11
get написа:
magicktarot написа:
...
За внушенията и образите - пък и думите най-вече - думите са ужасно силен програматор... Повечето хора не могат да мислят по друг начин, освен с думи... Наскоро пусках поста за Деветимата неизвестни - които, според мен, са създали езика и са подчинили хората - помниш сигурно...:) Имах нещо таков предвид - но не мога да го изкажа съвсем ясно и разбираемо... Това и във връзка с качествата на необозримата и зрима (понякога) Реалност... :)

идеята, че всичко това, което на нас ни внушили, че са Лични "имена" на богове ?:)

- Лабиринта с Менес"Т"ауруса ... са скрити във всеки един от нас ... Кога ги постигнем вътре в Себе(с) си ... тогава постигаме казаното(тълкуванието-ерминия) от Хермес Трижди можещият че ... Това което, е вътре ... е това, което е отвън !!
- Тогава ни се отваря духовният(вътрешният) и ние ставаме „ясновиждащи"-ясновидци-оракул ... което пък го има(ше) запазено в архаичната гл. форма "Оратя" в смисъл казвам-обяснявам-тълкувам ... но тогава сме постигнали и една нова форма на себеизвисяване ... Защото старците ни казваха "Човеци много, но х"Ора малко !!?"

от Гет ктист - брат в задругата на х"Оратещите :))

П.П. Препоръчвам ти, като четеш настоящото, да си в състояние на безметежно весел ... непукизъм, като един малък смеещ се Бодхисатва :)))
цитирай
32. magicktarot - Гет, наистина - хубав и, струва ми се - точен анализ на "лабиринт -минотавъра-и вътрешния свят"...! :)
06.12.2011 13:53
За "оратя" - oracion, oratio - на испански и латински - молитва, реч. Оратор оттам... :) orar - моля се; Дали този начин на говорене, който се изразява с глагола "оро" не е говорене с Боговете–Бога - т.е. оттам да идва значението "молитва"?

За човеците и хората го знаех на обратно - но какво пък! - няма нищо по-хубаво от това, отвреме-невреме да обръщаш представите си - предпазва от закостеняване! :))))
И благодаря ти за препоръката за Смеещия се Буда - това е необходимо май на повечето хОра! :))))
цитирай
33. get - - Оracion, oratio ... да забравих силата ти (езиците) ! Та да питам някаква етимология ...
06.12.2011 14:21
magicktarot написа:
За "оратя" - oracion, oratio - на испански и латински - молитва, реч. Оратор оттам... :) orar - моля се; Дали този начин на говорене, който се изразява с глагола "оро" не е говорене с Боговете–Бога - т.е. оттам да идва значението "молитва"?

За човеците и хората го знаех на обратно - но какво пък! - няма нищо по-хубаво от това, отвреме-невреме да обръщаш представите си - предпазва от закостеняване! :))))
И благодаря ти за препоръката за Смеещия се Буда - това е необходимо май на повечето хОра! :))))

... да намираш между рекъл, оракъл, хортувам, ... oratio ... хОро-хорище-Хор(а)(бог и човеци ?)-Хорос-Хриз-Хръс-Кръст ?? ... последното мисля аналога му е "ставрос" на гръцки - но като е "ставрос" ? ... малко семантика и етимология ? - Плеазе ? :)

- Продължавай да бъдеш в състоянието "смеещ се непукист" ... може и да ни помогне ?? :))
цитирай
34. magicktarot - Гет, не мога да повярвам! Говорейки за "таврос", мислех да спомена "ставрос" -
06.12.2011 23:10
даже го написах, но токът ми спря и коментара се изгуби... После, когато пуснаха тока и нета - забравих за ставроса...:))) И сега гледам - ти си писал за "ставрос"!!! :)))
Ето за етимологията на стаурос - "derived from the Proto-Indo-European root *stā- "

Не знам дали ставрос и таврос имат един корен - май не...Макар да си приличат и аз дори си помислих, че добавяйки едно "с" към тауруса,е все едно да добавиш роза към кръста... Но тази връзка - Хор-Хрис-Криш (добавям Кришна) е интересна!

Като гледам индоевропейския корен -ста- - дали "ставам" е оттам? Стаза?
цитирай
35. get - - Хаха-хах ! - Та кой те кара да вярваш ... само си лафиме ... два мозъка в състояние "Буда" :)) !
07.12.2011 00:26
magicktarot написа:
даже го написах, но токът ми спря и коментара се изгуби... После, когато пуснаха тока и нета - забравих за ставроса...:))) И сега гледам - ти си писал за "ставрос"!!! :)))
Ето за етимологията на стаурос - "derived from the Proto-Indo-European root *stā- "
Не знам дали ставрос и таврос имат един корен - май не...Макар да си приличат и аз дори си помислих, че добавяйки едно "с" към тауруса,е все едно да добавиш роза към кръста... Но тази връзка - Хор-Хрис-Криш (добавям Кришна) е интересна!
Като гледам индоевропейския корен -ста- - дали "ставам" е оттам? Стаза?

- Да ти "пусна тока" ... тогава ? :) - Кръст ->> въз+кръс ... став(ам)+расна="став+рос" ... ма думичката била от много стар ... май предгръцки произход !!? :) - къв ли ще е той ?
- "Т"-като "тау" ... преминаващ в Анкх(тоест "кръста" плюс знак "безкрай" ... ни дава звуково-символното Т+аурус ... просветления, още и възкръснал ! - Но това може да стане единствено, когато се постигне съюзът на "Кръста с Розата"(само не се "заплесвай" по розенкройцерството :) - Молим !) - Щот мисълта ти, ще зацепи към Индустан ... пък той не е твърде близко :)) !! ... и не случайно народът е измислил израза "тъмна" Индия :))

от Гет ктист - брат в задругата на х"Оратещите :))

magicktarot написа:
За "понякога видимата Реалност" - имам предвид, че Реалността с главно "Р" не винаги е зрима, видима за всички и по всяко време... :)

- Казах, че ще поспоря ... което, правех до момента :) ... докато ти се отвори съзнанието за Реалността ... защото Тя е зрима постоянно - просто съзнанието ни е задръстено с боклуци-баласт :)) ... питам "скромно" !:) - Е, кой бе правият ... и-и-и веднага отговарям - Разбира се Ти !! - тоест дамите - дъще на Великата Богиня ! ... отново показвам многозначещата илюстрация ?! - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Paolo_Uccello_047.jpg :))) - и, Не забравяй усмивката на детето-Буда ?
цитирай
36. magicktarot - Ха ахах, Гет, какви розенкройцери?! :))))) Няколко пъти цитирам и Уилсън във
07.12.2011 10:34
връзка с Розата и Кръста...
Много интересно това с став(ам)+рос/крос/кръс...! По интересен начин "пускаш ток" !!! :))) Де да беше при всички така!!! :)))

Напълно съм съгласна за постоянно зримата Реалност - както почти винаги се случва - гледаме на нещата от своя гледна точка - и правим глобални заключения! Така и с Реалността!
Продължавам да се буд-усмихвам! :))))
цитирай
37. get - - И тъй като няма начин да не те яде червейчето на съмнението, относно играта на думи ... Оracion, oratio !
07.12.2011 19:46
magicktarot написа:
връзка с Розата и Кръста...
Много интересно това с став(ам)+рос/крос/кръс...! По интересен начин "пускаш ток" !!! :))) Де да беше при всички така!!! :)))

....
Продължавам да се буд-усмихвам! :))))


- Да продължим играта ?! :) ... и отново се питам, най-старият езиков пласт в "гръцкият език" ... какъв ли ще да е бил ?
- За това отново се връщам към една от старите мистериални-легенди за Тезей(тойзи) и неуспешният му брак с "златната"-една, тоест Ариадна ??
- За нея знаем, че се е възнесъла с Дионис на небето ... (тоест щом е така - имаме божествени качества на същата). Но в една от версиите, гръцките плагиат казват че Дионис е консумирал ... близката връзка с Ариадна. От това се родил син - Oenopion, което етимилогичните речници услужливо превеждат, като "wine-faced"-drinker" !
Правим справка ? - Добре, по отношение първата част на името и на гръцки и на български почти еднакво звучи "ойно-вино" ... но по отношение на второто ?? - "pion"-а, настъпва смут и разнобой - Защо ? - защото на божественият гръцки ... ПИЯ е "potо", "пиян" е "piоmеnos", "отпия"-"ipian", "пияница"-"methystakas" ... при тях съответните производни, не се ли образуват от един и същ корен, както при българският примерно !!

- Приятелска молба, тъй като постоянно ми отказват отговор на тези терзаещи ме въпроси ... що за чудо е този гръцки, който носи следи, като че, от два неродствени езика ??!

- От тук пък правя следващо разсъждение ... на глас, дали това не е характерно и т.нар. "гръцка" митология и култура ??

- Чакам вещата(отдето идва и "вещица") ти помощ, магеснице !

- Пожелавам :)))-ки !! ... и в резултат ведро(мондро) настроение :) !

от Гет ктист - брат в Задругата

П.П. И да не изглеждам твърде голословен пак напомням за тази, която (ме) държи :)) - http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail.jpg
- Пазифая, друга божествена същност с подобно на нейното име е едната от т.нар. Грации, по-точното е Карити ! Та на тази мома(с божествени черти) името е едно към едно Пазитея ... ей тук настъпва потрес сред познавачите на старогръцкият език - Като как да разберат името й ?? - Ето какво пишат !! - Pasithea, as wife of Hypnos,the god of sleep and dreams, may have been regarded as a goddess of hallucinations and hallucinogenic drugs. Her name is difficult to translate--the prefix pasis can be translated equally as "all", "possessed" or "acquired" and the suffix thea as "sight", "seeing", "contemplation", "goddess" or "divine". Translating it as "Acquired-Sight" may suggest a goddess of hallucination, however in the story of the Iliad, where Hypnos acquires her from Hera in exchange for certain favours, the "Acquired-Goddess" is a perfectly apt name. The name pasithea was also given to some unidentified "magical" plant, perhaps even an hallucinogenic. Hypnos himself was often associated with poppies and opiates. ... Хахаха ! - ако още малко продължат разсъжденията си господа "знаещите", като нищо могат да я изарат първата митологична фигура на "наркодилър"(ка) ?? :)))
цитирай
38. magicktarot - Гет, "Ен ойно алетейа" = In vino veritas :)))
08.12.2011 13:59
Интересни неща разказваш отново! :)

За глагола "пия" - не е нужно да има само един единствен глагол, обозначаващ определено действие. Могат да са два и повече - с различни корени. Например в съвр. испански пия е и beber, и tomar. Виждам, че искаш да противопоставиш гръцки на български - според мен няма място за спорове. И двата произхождат от един (или няколко) протоезика - оттам и общите корени и всичко останало...А за производните - ако има два глагола за пия - нормално е да има и различни производни. Не ми е под ръка в момента старогръцкия речник - но ще запомня въпроса ти! Още нещо - може би има значение какво е пил човека - и съответно да има различни глаголи за това - както едно е да кажеш "сънен", съвсем друго "хипнотизиран" - макар че "хипнос" е сън ...:)))

За т.нар древногръцки богове. Почти всички имат множество и различни функции и значения - в една географска област - едни, в друга - понякога съвсем други. Все пак - до нас не са достигнали всички възможни източници за знанието за тези "същности", а и Александрийската библиотека е изгоряла ( и не само тя)... Огромна част от древни писания се крие по частни колекции и пр... Та, исках да кажа, че много от божествата са с неясен произход и функции - не само Пасифая... :) Но ти казваш интересни неща - и сериозно се замислих за поговорката Ин вино веритас - не ще да е само затова, че развързва езици - има и още няколко аспекта на виното в нея - оттам - и на Дионис, а защо не и на Пасифая? Хората (а и животните) открай време търсят да постигат "нестандартни състояния на съзнанието" - оттам и използването на всякакви вещества - част от които са наречени от нашата култура "наркотици" - с отрицателна конотация. А не би трябвало - и алкохолът също е много опасен наркотик - но никой не го нарича така - явно защото е законен...:)))
цитирай
39. get - - Във връзка с това ! - "Ен ойно алетейа" = In vino veritas :))), знаеш ли какво интересно ...
08.12.2011 14:57
... преживяване ... случка съм имал ? - Бе ми показано, че ако водата може да съхранява информация, то, виното, е в пъти повече способно !!??
magicktarot написа:

За глагола "пия" ... Виждам, че искаш да противопоставиш гръцки на български - според мен няма място за спорове. И двата произхождат от един (или няколко) протоезика - оттам и общите корени и всичко останало...

- Не "противо" ... а "съ"поставям !? :))
magicktarot написа:

Не ми е под ръка в момента старогръцкия речник - но ще запомня въпроса ти! ...

- За което и ... отговора в тази връзка - ще съм ти задължен !!
magicktarot написа:

Пасифая... :) Но ти казваш интересни неща - и сериозно се замислих за поговорката Ин вино веритас - не ще да е само затова, че развързва езици - има и още няколко аспекта на виното в нея - оттам - и на Дионис, а защо не и на Пасифая? Хората (а и животните) открай време търсят да постигат "нестандартни състояния на съзнанието" - оттам и използването на всякакви вещества - част от които са наречени от нашата култура "наркотици" - с отрицателна конотация. ...

- Ойно-вино(руйното) задължително участва в посветителските култове ... но не с цел, да злоупотребим с него ?! - чрез него става, по-лесен преносът на информация-сила ?

от Гет ктист - брат в Задругата

П.П. И много ме зарадва, критичното ти отношение, към това което говоря !! - Защото в един момент бях почнал да се опасявам, че си поподнала в плен на словото(ми), като от своеобразна мантра ... която ти мърморя ... аз шамана ! :) - Мен ме радват ... ми са необходими събеседници в състояние Буда ... тоест с буден и критичен ум ! :)
цитирай
40. aqualia - Благодаря ти за постинга, Меджик!
11.12.2011 13:04
Благодаря ти за постинга, Меджик!
"...не сме разработили все още третата, древна верига... Може би затова се стигна до сегашната масова криза..."
Аз мисля, че докато те се опитват да си подредят пъзела, ние ще се превърнем в " Третата колона" , защото когато стомасите са празни не винаги главите са празни, и това засилва необходимостта от хоризонтални контакти в медията Интернет, а oттам и това, за което не са се досетили преди 50 години, все повече хора ще стъпват на Килимчето на интелектуалния глад, и ще го удовлетворят, като се изправят срещу Играчите...
цитирай
41. magicktarot - Гет, много интересно това твое наблюдение за информацията и виното!
11.12.2011 21:18
А относно будността...:)))) Аз се опитвам да будя себе си и други с писанията на Уилсън (и с други работи) - не знам защо мислиш, че си ме хипнотизирал...:) Не че ще откажа да ме хипнотизираш де - обичам такива състояния. ;)

Поздрави и още веднъж ти благодаря за "инфото за виното и Дионис"! Между другото - точно в деня, в който си писал коментара - пак синхронност! - падна ми се карта за деня от едно Таро - и познай кой беше на нея?! Дионюсос!! :)
цитирай
42. magicktarot - Лили, най-сърдечно ти благодаря за този невероятно положителен коментар!
11.12.2011 21:21
aqualia написа:
Благодаря ти за постинга, Меджик!
"...не сме разработили все още третата, древна верига... Може би затова се стигна до сегашната масова криза..."
Аз мисля, че докато те се опитват да си подредят пъзела, ние ще се превърнем в " Третата колона" , защото когато стомасите са празни не винаги главите са празни, и това засилва необходимостта от хоризонтални контакти в медията Интернет, а oттам и това, за което не са се досетили преди 50 години, все повече хора ще стъпват на Килимчето на интелектуалния глад, и ще го удовлетворят, като се изправят срещу Играчите...

Напълно в духа на Уилсън! Много обнадеждаващо и, както се казва, "от твоите уста, в Божиите уши! ".
Поздрави! :)
цитирай
43. get - - Мило момиче, все още ... "магесница" ?!
12.12.2011 14:50
... аЗ по-скоро съм влъхва :)) ... поради това следваме и "спомена" от минали ... "опитности" ... но не от "сега и този свят" !?????
magicktarot написа:
А относно будността...:)))) Аз се опитвам да будя себе си и други с писанията на Уилсън (и с други работи) - не знам защо мислиш, че си ме хипнотизирал...:) Не че ще откажа да ме хипнотизираш де - обичам такива състояния. ;)

Поздрави и още веднъж ти благодаря за "инфото за виното и Дионис"! Между другото - точно в деня, в който си писал коментара - пак синхронност! - падна ми се карта за деня от едно Таро - и познай кой беше на нея?! Дионюсос!! :)

- Нормално е ... когато сме два мозъка в "състояние Буда" да работим в равносъпоставим режим ?! - тогава, придезвикваме промени в "средите", които в случая са две !
- Но аз ти пожелавам, да работиш във "втората" (среда-план) не в състояние на "сънуване" а в "буд"ност !!! - тогава нещата ... действията ни добиват завършеност ... сливаме "два(та) свята" ?!! двете мозъчни полусфери ! - кога това стане ... идва другият "подвиг":
"- Хвала на тоз владетел с осанка величава,
че правдата сред много лъжи той отличава,
и не на колесница, ами на кон се мята –
синът на океана, властител в ТРИТЕ СВЯТА !" - Махабхарата, Сказание за Астика

- Следва да сме това ! - http://www.vacantebulgaria.com/wp-content/uploads/2009/03/relieful-rupestru-cavalerului-madara1.jpg -
" ... на кон се мята –
синът на океана, властител в ТРИТЕ СВЯТА !"
- С искрено възхищение и уважение !!

- Гет от Задругата на ктистите(чисти) ... още са се самонаричали "добри хора" ?
цитирай
44. magicktarot - Гет Ктист от Задругата на Влъхвите, благодаря ти!
12.12.2011 17:41
И за хубавите думи, и за този цитат от Махабхарата, и за Конника! Много ме впечатли това "предизвикваме промени в "средите""... Много истина има в него! Който съумее да разбере - ще му е от полза! Аз, надявам се, разбрах... И също оставам с огромно уважение и възхищение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: magicktarot
Категория: Забавление
Прочетен: 2729070
Постинги: 353
Коментари: 5567
Гласове: 14953