Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2011 20:21 - Произход на женското лично име Росица
Автор: kalabak Категория: Други   
Прочетен: 10503 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 08.04.2012 10:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

Днес е Цветница и всички, които носят „цветни” имена празнуват именния си ден. Да са здрави и живи, усмихнати и слънчеви и да изпълват живота на всички около тях с нежността и красотата, с вълшебното благоухание и на цветята, чиито имена носят.

В дълбока древност и дърветата, и храстите, и билките, и цветята получили своите имена от хората, но за разлика от много хора, не забравили сторената добрина, а отвърнали със същото – много от тях с радост подарили своите имена на хората, които вярвали, че тези, които ги носят, ще бъдат през целия си живот снажни и стройни, здрави и добри, усмихнати и нежни, безкористни и благородни.

И днес по цялата земя много хора носят имената на най-високите, най-стройните, най-нежните, най-кичестите дървета, на най-разкошните, най-красивите, най-дъхавите цветя, на най-лечебните билки, макар че отдавна вече в тези имена не се влага вярата в онова магическо въздействие на думите и предметите, каквато е влагал древният и средновековният човек.

Българите също не правят изключение – много от тях носят „цветни” имена. За учудване на мнозина обаче според справка на Главна дирекция „ГРАО”, разпространена от БТА, най-разпространеното женско „цветно” име в България не е между цветята, които най-често се вплитат в букетите, които подаряваме – оказва се, че най-популярното женско „цветно” име е Росица, а дамите, които го носят са 34 623.

Възмутена от тая новина, някоя си hunters прави следния коментар на сайта на БТВ: „Много ми е интересно откъде Росица стана цветно име....Росица няма имен ден на цветница поне проверявайте нещата преди да ги побликувате името идва от РОСА (става въпрос за росата по цветята сутрин рано ....НЯМА ЦВЕТЕ РОСА ИЛИ РОСИЦА...” (Курсивът е мой. Коментарът е поместен без редактиране.)

Това е причината да разкажа за произхода на женското лично име Росица.

Най-разпространеното тълкуване е, че Росица е женският вариант на мъжкото лично име Росен, произлизащо от своя страна от названието на цветето росен, което е и лечебна билка. Проф. Йордан Заимов посочва, че мъжкото име Росен е регистрирано в историческите извори през ХVІ век, но неговият женски вариант не е Росица, а Росйна, (умал.) Росйнка. (Сравни: Йордан Заимов, Български именник. София, 1994, с. 192).

            За женското лично име Росица Й. Заимов отбелязва, че е регистрирано в историческите извори през ХІV век, сиреч цели двеста години преди мъжкото име Росен, а това изключва напълно възможността да произлиза от него. Той смята, че Росица е умалително име от женското лично име Руса, което се среща в историческите извори от ХІІІ век и битува до днес, но аз мисля, че тази етимология е малко вероятна.

Според мене женското лично име Росица произлиза от названието на цветето росица, което е разпространено в предпланините и планините по цялата територия на България, а се използва и като декоративно растение. Цъфти с бели, нежни цветове, чиито тичинки с бели връхчета наподобяват капчици роса.

            Общото между имената Росен и Росица е единствено това, че и двете произлизат от названия на растения, които вероятно са получили имената си от асоциация на цветовете им с капчици утринна роса.

 





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kalabak
Категория: Поезия
Прочетен: 261825
Постинги: 68
Коментари: 94
Гласове: 166
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031