Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2009 18:54 - Великден - езическата символика на празника
Автор: bgsever Категория: Други   
Прочетен: 4190 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 16.04.2009 19:37



*
Великден и Коледа са най-големите християнски празници. Наред с това обаче в тях има запазени езически ритуали и символика.

image

И в двата празника се наблюдава феномена на заместването, при който даден езически празник се замества с християнски. Великден е празник на събуждането на природата, на преминаването от зимния "сън" към живота. В древните времена празникът се свързва с фригийския бог Атис, чието възкръсване е било празнувано в Рим на 24 и 25 март. Пролетното равноденствие в гръцки говорещата част на света пък се свързва с бога Адонис. И в двата случая обаче става дума за възкръсването на божествата след зимния им сън, в който се смята, че те са мъртви. Не случайно латинският Атис е обединявал в себе си мъжкото начало от бащата до сина.
Митологичната същност на Великден е свързана с възраждането за нов живот и точно този елемент я сродява с езическото възприятие за преход към пролетта и лятото, в които природата циклично се преражда. И до днес част от Великденската символика носи езически елементи, свързани с възкръсването на живота, сексуалността и плодородието. Така например паленето на свещи на Великден се свързва с древната практика да се пали нов огън от огъня на открито в деня на Астарта и да се изпращат запалени парчета дърво във всеки дом, за да се запалят огньове и да се осигури закрила от боговете на гръмотевицата, бурята и урагана - традиция, която все още е запазена в някои части на Германия.

Забраната за работа и постенето пък са табута, чрез които древните са предизвиквали последващото плодородие и изобилие. Важна е и ролята на обредните хлябове и козунаците. Те са своеобразна житна жертва в чест на възраждането, възпроизвеждат смъртта, погребването на зърното и неговото израстване. Подобна е и функцията на боядисаните яйца, задължителни за обредността на празника. В езическия свят яйцето е символ на живота, на плодородието. Част от древните са смятали, че самата Земя е произлязла от яйце. Първото яйце се боядисва в червено, защото това е знакът на слънцето и червения бик, носител на мъжката сексуалност.

Виталността на езическата обредност се забелязва и в ритуалите след Великден, както и в моминските обреди преди празника - лазаруване и кумичене. И в двата празника доминират жените, които или вече са готови за женитба (което означава преди всичко сексуалност и готовност на зачеване), или пък си търсят подходящия жених. В древните времена жените са предлагали, а мъжете са избирали. Извадената на показ готовност на жената да бъде оплодена възбужда мъжкото желание за продължаване на рода. Във Великия ден - неделя, пък момите се люлеят на люлки. Люлеенето само по себе си е знак на половия акт. Според древните поверия в нощта на възкресяването на божеството половият акт е приближаване до божественото начало и сливане със силите на природата. Заченатото в такава нощ дете пък носи белезите на лидер и има силите да обединява. Затова с различни магии и гадания момите се опитват да повишат мъжката сила на мъжете. Ритуалното сливане може да се извършва и пред погледите на цялата общност. В сряда след деня на възкръсналото от зимния мъртвешки сън божество пък девойките и жените правят ритуално измиване. То се извършва задължително в река или поток, като жените се мият срещу течението, което да отнесе измитото. Така древните са вярвали, че се чистят от вредните влияния на зимата и са готови за пролетта и лятото.
 



Гласувай:
0



1. tili - Древните са били мъдри,
16.04.2009 19:11
а християните - още по - мъдри!
цитирай
2. ka4ak - Всичко може да се направи за да не си свободен!
16.04.2009 19:12
свободата е вредна и трябва да бъде вкарана в рамка
и да бъде подчинена.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bgsever
Категория: Новини
Прочетен: 3473506
Постинги: 710
Коментари: 2533
Гласове: 7846
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031