Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2006 23:16 - Тройна експертиза потвърди - камъкът на Самуил е автентичен !
Автор: bulmak Категория: Други   
Прочетен: 3282 Коментари: 1 Гласове:
1



Учени разчетоха текста: "Самуил в Христа Бога верен цар и самодържец всем българом" Тройна експертиза потвърди - камъкът на Самуил е автентичен !

  Граничният камък от времето на цар Самуил, намерен в двора на иманяря Стамен Василев от петричкото село Самуилово, е сечен през средновековието и е напълно автентичен - това доказа тройна научна експертиза, извършена от известни български учени. Според акад. Васил Гюзелев от Софийския университет "Св. Климент Охридски", професора палеограф Казимир Попконстантинов от Великотърновския университет "Кирил и Методий" и археолога проф. Станислав Станилов от Института по археология надписът се състои от две части, но в никакъв случай не е дело на фалшификатор. Иманярят от Самуилово Василев, който дълго време подпирал с гранита лимоново дръвче, твърдеше, че той сам е изчукал буквите в плочата.
На историческата плоча, която е маркирала границата между Византия и държавата на Самуил, пише: "Самуил в Христа Бога верен цар и самодържец всем българом." Тройната експертиза бе извършена в Благоевградския исторически музей, след като местните музейни работници отказаха да пуснат камъка в столицата.
В началото на април археолози и общинари бранеха гранита от полицаите, които имаха заповед да го транспортират до Националния исторически музей в София, където да го предадат на шефа на НИМ Божидар Димитров. Директорката на благоевградския музей Камелия Грънчарова даже се оплака, че е била заплашена с арест от хората на шефа на РДВР-Благоевград ген. Богомил Янев. След като кметът на Благоевград Лазар Причкапов оглави бунта за камъка, полицаите снеха блокадата.

ОЩЕ ПРОВЕРКИ :

* Експертите по средновеквна археология от Оксфордското археологическо дружество проф.Стийв МакДенбри и проф.Йонатан Ейбрахам завършиха своето изследване върху намереният граничен камък от времето на цар Самуил.Чрез използваната от тях безвредна "цветна пенитрантна" технология , успяха да открият че долу в дясно
върху плочата има дата, но тя все още неможе де се разчете. Вероятно става дума за първите години на XI век, защото цар Самуил умира от сърдечен удар през 1014 г.

* Австрийският византолог проф. С.Мюлер потвърди пред БТА ,че надписът от плочата намерена в землището на с.Самуилово , Петричко и този върху съхраняваният във Виенският "Музей на Ориента" , намерен през 1915г. от австрийската армия в Албанските планини съвпадат както калиграфски и стилово , така и по съдържание.

* Приключи тройната експертиза на откритата гранична плоча в с. Самуилово. Бяха проведени гамаизотопно, химическо и микрострукторно изследване. Резултатите от експертизата потвърдиха датировката и автентичността на въпросната археологичес-ка находка.Присъстващият водещ европейски експерт от Комисия за опазване на общоевропеското историческо наследство , прф.Люк Бресон член на Белгийското кралско научно дружество , изказа задоволство от професионалната работа на българските научни работници.




Гласувай:
1



1. shtaparov - Защо нямаме никаква снимка на на...
24.05.2018 04:06
Защо нямаме никаква снимка на надписа и всички стари негови снимки са премахнати от Българския Интернет- някой се страхува от истината ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bulmak
Категория: Други
Прочетен: 314413
Постинги: 17
Коментари: 668
Гласове: 99
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031